Gayrimenkul Değerleme Uzmanları
Aralık 29, 2021

Satılacak konutlarda ekspertiz raporu olmalı

ile Mehmet

Konut ve emlak piyasasında satılık daire fiyatları yüzde 100’ün üzerinde artış yaşanmaktadır. Serbest piyasa ekonomisi, özellikle ilanlarda sınır bilmeyerek ‘aşırı köpüklü’ ekonomiye dönüştü. Geçen sene İstanbul’da 1 milyon liraya satılan 2+1 daire, bugün 2,5 milyona satışa sunulmaktadır. İkinci el konut satışları için ‘benim malım senin malından daha değerli’ düşüncesiyle hareket edenler, fiyatları yükseltti. Durum böyle olunca fiyatlar olması gereken gerçek değerden uzaklaştı. Ayrıca vatandaşın alım gücü düştü ve psikoloji de bozulmuştur. Sektör temsilcileri artan fiyatların zor azaldığını, bir ay içerisinde bir miktar düşüş yaşanabileceğini söyledi. Ayrıca “bir denetim mekanizması oluşmadan fiyat kontrolünün hareketli kalacağını” belirtmektedir. Bu kapsamda bakıldığında konutta ekspertiz raporlu satış olmalıdır.

Konut satışları için sınırlama olmalı

Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu “Sıfır otomobilde yaşanan döviz kaynaklı dalgalanma, ikinci el sektörüne de yansıdı. Vatandaşlar serbest piyasa koşullarına bağlı olarak istedikleri fiyattan ilan vermeye başladı. Bu da piyasada bir köpük oluşturdu. Sıfır araçların fiyatlarındaki düşüş ikinci ele de yansıyacaktır. Fakat fiyatların önüne geçmek için bazı önlemler alınmalıdır” dedi.

Mutlu ayrıca, “Örneğin, asıl işi ikinci el otomobil satışı olmayan kişi ve kurumların bu işi yapmasına sınır koyulabilir” dedi. “Avrupa’nın bazı ülkelerinde durum böyle. Bir kişi yılda en fazla bir otomobil satışı yapabilmektedir. Bizde ise bu rakam yılda üç defa… Hatta kişiler aile üyeleri üzerinden bunu yapıyor ve rakam artıyor. Özel durumlar hariç (kaza veya pert durumları), kişiler otomobil satışlarını aracı kurumlar aracılığıyla yapabilir. Bunlar büyük kurumlar veya galeriler olabilir. Devlet, vatandaşların her ilanını takip edemez ancak ticaretle ilgilenen şirketlerin verilerini kontrol edebilir. Yüksek fiyat yazan firmalara da yaptırım uygulayabilir” diye konuştu.

Fiyatlar azalacak

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın ise “Kurun düşmesi ve sıfır otomobil sektöründe yaşanan indirimlerin etkisiyle beraber, düşük ÖTV dilimine giren modellerin sayısı bir nebze arttı. Fakat sıfır kilometre araçlardaki bu indirimin ardından ikinci el sektörü durma noktasına geldi. Bireysel satıcıların gereksiz şişirdiği fiyatlardan dolayı artan ikinci el araç sektörü sıfır fiyatlarının çok üstünde kaldı” ifadelerini kullandı.

Yalçın, “İkinci eldeki fiyatlara kavuşmak sıfırdaki gibi dünden bugüne yaşanmayacak” dedi. Ayrıca “Minimum 20-25 gün gibi bir süre gerekmektedir. Bunun olabilmesi için de üç ana şart var; kur sabitlenecek, ÖTV’de yükselmeyecek ve sıfırda fiyatlar düşmeye devam edecektir. Bu koşullar devam ederse ikinci el fiyatlarında muhakkak düşüşler başlayacak. Bazı modellerde sıfırla ikinci el arasında %200’lere varan farklar oluştu. Şu anda fiyatlar bu durumdayken tüketici ikinci el araç almaya yönelmeyecektir” açıklamalarını yaptı.

Fahiş fiyat cezaları artmalı

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da “İkinci el sektöründe karşılaştırma fiyatlamasıyla fiyatlar ciddi anlamda arttı. Vatandaşlar, ‘yüksek kar hayali’ ve ‘dövizdeki artış’ nedeniyle istedikleri fiyatlarla ilan çıkmaya başladı. Serbest sektör ekonomilerinde bu normal bir durum. Fakat bazı kötü niyetli galericilerin bunu yapması, fiyatları daha da yükseltti. Bayiden sıfır aldığı otomobilin üzerinde %30 kar koyarak satış yapması ticari ahlaka uygun değildir.

Kısacası vatandaşların yüksek fiyat çıkarması, galericilerin teşvikiyle oldu. Hukukta bunun ‘fahiş fiyat’ cezası mevcut. Rekabet Kurumu ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, yüksek fiyat çıkaran galerileri denetlerse ve cezaları artırırsa bu köpük ortadan kalkar” dedi.

Konutta ekspertiz raporlu satış olmalı

Acce Luxury Homes Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dilber, emlak piyasasında fiyat köpüğünün otomobilden daha büyük olduğunu belirtti. Ayrıca “Fiyatlar son bir yılda %100 arttı. Bunu hem satılık hem de kiralık konutlar için söyleyebiliriz” dedi. Ali Dilber, otomobil fiyatlarının dövize bağlı olduğu fakat konut fiyatlarında böyle bir durum olmadığını vurguladı. “Dövizde yaşanan artış sebebiyle insanlar panik oldu ve birikimlerini konut sektörüne yaptı

Aynı zamanda yabancıların ilgisinden dolayı fiyatlarda yükseliş kaçınılmaz hale gelmiştir. Fakat bu köpüğün yavaş yavaş eridiğine şahit oluyoruz. Fahiş fiyat ilanlarının önüne geçmek için birtakım önlemler alınmalıdır. Satışlarda muhakkak ekspertiz raporu alınmalıdır. Bir malın ekspertiz değeri ne ise onun en fazla %10 üzerine ilana çıkılmalıdır. Aksi taktirde fiyatlar uçuyor” diye konuştu.

Kaynak haber için tıklayınız…