Gönderen Konu: Sanayi Tesisinizin Değerini Biliyor Musunuz?  (Okunma sayısı 1486 defa)

MEHMET

  • Administrator
  • GOLD ÜYE
  • *****
  • İleti: 266
    • Değerleme Uzmanlığı
Sanayi Tesisinizin Değerini Biliyor Musunuz?
« : Ocak 27, 2010, 10:39:00 ÖÖ »
KOBı’ler, holdingler ve firmalar açısından sahip oldukları fabrikaların, imalathanelerin vb. sanayi tesislerinin gerçek piyasa değerinin öğrenilmesi, periyodik olarak yeniden değerlenmesi çok önemlidir. Sanayi tesisi yatırımı yaparken firmaların aynı anda hem bir tesis hemde gayrimenkul yatırımı yapmaktadırlar. Bu sebeple ilk yatırımı yaparken etkin bir fizibilite çalışmasıyla işe başlamak, eğer mevcut bir tesisi varsa bunun en iyi ve en verimli kullanımını sağlamak için sürekli analizlerini yaptırarak gerçek değerini tespit etmek bu sayede şirketlerinin bilançolarında doğru değeri görebilmelerine sebep olacaktır.

Geniş perspektifte değerlendirdiğimizde; ülke ekonomisi açısından sahip olduğumuz üretim potansiyelinin değerinin tespit edilmesi, global dünyada yerimizi tam olarak görmemize, bölgelere yapılacak olan yatırımların önceden tespit edilmesi, bu bölgelere gerekli alt yapı yatırımlarının doğru ve zamanında yapılmasına sebep olacaktır.

Gayrimenkul değerleme alanında özellikle sanayi tesislerinin değerlenmesi, içeriğinde önemli bir yer tutan makine, teçhizat, yardımcı tesisler, demirbaşlar vs. gibi kalemlerin olması sebebiyle özel uzmanlık alanı gerektirmektedir. Sanayideki üretim ve imalatın çeşitlilik arz etmesi sebebiyle değerleme işleminde dikkate alınması gereken çok sayıda kalem ve parametreyle karşılaşılmaktadır. Ayrıca bu tesislerde özel olarak imar edilen parçalar ve ekipmanlar sebebiyle her tesisin değerlemesini kendi içinde özel ve güç kılmaktadır. Özel üretilen ekipmanların ikinci el piyasada kolay alıcı bulamaması, bu tip ekipmanların üretilmesi aşamasında katlanılan araştırma ve geliştirme maliyetlerinin çok yüksek olması, her bir ekipman için farklı yıpranma payı hesaplanması değerleme konusunda karşılaşılan en büyük güçlüklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple değerleme tesisin kendine özel iç dinamiği içinde değerlendirilmesi çok önemlidir.

Sanayi tesislerinde genellikle pek önemsenmeyen ancak değerine etki eden önemli parametrelerden biri tesisin mimarisidir. Çünkü her tesisin mimari ve gayrimenkul açısından farklı değerleri vardır. ıyi bir mimariye sahip doğru konumlandırılmış bir sanayi tesisinin değerini arttıracağı unutulmamalıdır.

Piyasa değeri doğru olarak tespit edilmiş bir tesisin ekonomik ömrünün ne zaman doldurduğu, gayrimenkul değerinin ne zaman en yüksek seviyeye ulaştığını öğrenmek yatırımcı açısından önünü görmesine, vizyonu daha geniş bir şekilde yatırım yapabilmesine sebep olacaktır. Özellikle orta ölçekli yatırımcı açıdan bakıldığında; fizibilite çalışmalarının getireceği maliyetler sebebiyle yapılmadan sanayi yatırımı yapması hem yatırımcı açısından hem de ülke ekonomisi açısından çok büyük kayıplara yol açmaktadır. Yatırımcı ilk yatırım maliyetini kaç yılda amorti edebileceğini bilmeden ve nitelikli bir Pazar araştırması yapmadan işe başlayarak tüm emeğini riske atmaktadır.

Yatırım yapacak ya da mevcut tesisinin ekonomik olarak çalışıp çalışılmadığını tespit etmek isteyen firmaların; özellikle konusunda uzman (sanayi tesisleri/mümkünse özellikle araştırma yapılacak sanayi dalında), tercihen Sermaye piyasası Kurulu’ndan lisanslı değerleme firmalarından hizmet almalarını tavsiye ediyoruz.

Eda ÖZ
Lâl Değerleme A.ş. Genel Müdürü
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı