Gönderen Konu: ÇATI TÜRLERı  (Okunma sayısı 5509 defa)

varol44

  • STANDART
  • STANDART
  • **
  • İleti: 35
ÇATI TÜRLERı
« : Haziran 17, 2009, 06:38:26 ÖS »
Aşağıda çatı türleri görülmektedir.

Sundurma Çatı[/b]Diğer adi “tek yüzeyli çatı” olan sundurma çatılar, yapımı kolay, ucuz maliyetli olup garaj, kömürlük ve bahçıvan odası gibi küçük açıklıklı yerlerde uygulanmaktadır. Bu çatılar ya tek bir bina çatısı olarak ya da bina duvarına dayalı eklenti çatısı olarak yapılabilmektedir.

[b]Beşik Çatı
[/color]
Diğer adi “çift yüzeyli çatı” olan beşik Çatı şekilde görüldüğü gibi iki yönlü, heriki yüzü bir mahyayla birbirine bağlanan, ön ve arka duvarları Kalkan Duvar adi verilen duvarlarla kapatılan çatı türüdür. Planda dikdörtgen şeklinde olan yapılarda kullanılabilmektedir.

Kırma Çatı
Diğer adi “çok yüzeyli çatı” olan kırma çatılar en çok kullanılan, en yaygın çatı türüdür. Yüzey eğimleri dört yöne de eşit, tüm saçakları yatay ve ayni düzlem üzerinde olan, yüzeylerinin birbirine düz, eğik, düşük ve dere mahyalarıyla bağlandığı çatı türüdür. Eğik dere ve düşük mahyaların planda görünümleri, bağlandığı saçak ve mahyalara göre 450 ya da açı ortayı durumundadır.


Mansard Çatı
Beşik ya da Kırma çatının iki ayrı eğimde uygulanmasıdır. Konutlarda, çiftliklerin saman ve malzeme depolarında, çatıda kullanım için yer açılması durumlarında kullanılmaktadır.


Kule Çatı Çoğunlukla küçük ölçekli, kare veya daire şekilli plana sahip yapılarda uygulanan, eğimi dik ve dört taraflı çatı yüzeyleri tepede birleşen çatı türüdür.


Fenerli Çatı
Beşik ve Sundurma çatıların biraraya uygulanması ile ortaya çıkan çatı türüdür.


şet Çatı Beşik çatıların yanyana ve daha çok güneş ışığı alacak şekilde, birbirleriyle 90 derece açı yapar biçimde dizilmeleriyle oluşur. Güneş ışığının direkt alındığı çatı yüzeylerine pencereler konulmaktadır.


Kombine Çatı Sundurma çatı yüzeylerinin kademeli olarak uygulanmasıdır. Fenerli, şet ve Kombine çatılar, genellikle fabrika, işyeri, sera, ahir gibi yerlerde güneşten en fazla yararlanmak ve çatıyı çok yüksek tutmamak amacıyla yapılmaktadır.
« Son Düzenleme: Haziran 06, 2021, 12:01:47 ÖÖ Gönderen: mehmet »