Gönderen Konu: Tüketiciler Birliği’nden bankalara tepki  (Okunma sayısı 1398 defa)

MEHMET

  • Administrator
  • GOLD ÜYE
  • *****
  • İleti: 266
    • Değerleme Uzmanlığı
Tüketiciler Birliği’nden bankalara tepki
« : Eylül 02, 2009, 12:15:44 ÖÖ »
Tüketiciler Birliği, yeni faiz oranları ile ise eski konut kredisini borçlarını yeniden yapılandırmak isteyen vatandaşlardan, 1000 lira dosya parası istenmesine tepki gösterdi.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, yaptığı açıklamada, yeni konut faiz oranları ile eski borçlarını yapılandırmak için bankalara giden tüketicilerin sürprizle karşılaştıklarını, kendilerinden bin lira dosya parası istendiğini söyledi. Bankaların ellerinde o kişinin kredi sözleşmesi, dosyası ve ekspertiz raporları dahil her şeyin bulunduğunu belirten Kaya, bu durumda bankanın yapması gereken tek şeyin ise ödeme planında değişikliğe gitmesi olduğunu bildirdi.
Kaya, buna karşın, tekrar dosya masrafı almanın “bir yaprak kağıdını 1000 liraya satmak” anlamına geldiğini ifade ederek, “Bunu doğru bulmuyoruz ve hukuk dışı uygulama olarak değerlendiriyoruz. Bankalar kendilerine başvurarak kriz döneminde daha az taksit ödemek isteyen tüketicilerin bu zaaflarını kötü yönde kullanıyorlar” diye konuştu.

Kredilerin yeniden yapılandırılmasında bankanın bir zararı olmadığını anlatan Kaya, şunları kaydetti:

“Eğer tüketici daha önce çektiği kredinin ödemesinde yarısına geldiyse bankalar kullandırdığı kredinin faizini bugüne kadar tahsil etmiştir. Kredi borçlandırılmalarında zaten önce faiz sonra anapara tahsil edilir. Borçlarını yapılandırmak isteyen tüketiciler buna dikkat etmeli. Eğer ödemesinin yarısına geldiyse yapılandırma yapsa bile faizinden faydalanmayacak. Ana borcuna yeniden taksit yapmış olacak. Ana paraya yeniden taksit yaptığı için yeni faiz hesaplaması yapılacağı için tüketicinin borcu daha da artacaktır.

Bu nedenle, birlik olarak, tüketicilere bugünkü konut kredisi sözleşmelerini bozup uzun vadeli veya düşük ödemeli yeni kredi sözleşmesi yapmalarını tavsiye etmiyoruz.”(Milliyet)
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı