Gönderen Konu: Enerjide AB ile Katolik nikâhı kıyıldı  (Okunma sayısı 1423 defa)

MEHMET

  • Administrator
  • GOLD ÜYE
  • *****
  • İleti: 266
    • Değerleme Uzmanlığı
Enerjide AB ile Katolik nikâhı kıyıldı
« : Temmuz 14, 2009, 03:12:31 ÖS »
Nabucco Doğalgaz Boru Hattı'nı hayata geçirecek imzalar dün Ankara'da atıldı. Proje AB yolunda önemli adım olarak nitelendi. Tarihi imza törenine Erdoğan'ın yanı sıra 6 ülkenin başbakanı katıldı. AB ve ABD'den üst düzey diplomatlar da hazır bulundu.

Hazar ve Ortadoğu'nun zengin doğalgaz kaynaklarını güvenli yoldan Avrupa'ya ulaştıracak Nabucco Projesi'ne hayat verecek imzalar dün Ankara'da atıldı. Projenin hukuki altyapısının en önemli metni olan anlaşmaya Türkiye, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Avusturya başbakanları imza koydu. Nabucco'nun altıncı ortağı olan Almanya ise, hattın kendi topraklarından geçmemesi nedeniyle anlaşmayı imzalamadı. 21'inci yüzyılın barış ve istikrar projesi olarak tanımlanan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Hükümetlerarası Anlaşması'nın imza töreni "küresel enerji" zirvesine dönüştü. Nabucco Zirvesi'ne Erdoğan'la birlikte 6 başbakan ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili de katıldı. AB Komisyonu Başkanı Barroso, ABD Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Morningstar da tarihi imza törenine katılarak küresel iradeyi tescilledi.
4 Maddelik Güvence
Hazırlanan ortak bildiride 4 maddelik güvence verildi. ışte anlaşmaya taraf ülkelerin verdiği güvenceler:
- Taraflar, anlaşmanın yürürlük kazanmasını geciktirmemek koşuluyla anlaşmanın amacına ve hedefine engel olabilecek davranışlardan imtina edeceklerini teyit ettiler
- Anlaşmanın mümkün olan en kısa sürede yürürlüğe girmesi için tüm adımları atmaya çaba gösterecekler
- Anlaşmanın uygulanması için gerekli yasal mevzuatı ve gerekli tedbirleri alacaklar
- Tüm taraflar 6 ay içerisinde Nabucco Uluslar arası şirketi ile anlaşma imzalayacak.

Kaynak: Sabah
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı