Gönderen Konu: Burnham Anıtı Yarışması'nı David Woodhouse Architects Kazandı  (Okunma sayısı 1441 defa)

MEHMET

  • Administrator
  • GOLD ÜYE
  • *****
  • İleti: 266
    • Değerleme Uzmanlığı
AIA şikago Vakfı, Burnham Anıt Yarışma'sını şikago merkezli David Woodhouse Architects'in kazandığını ilan etti. 2009 şubat ayında açılan yarışmanın amacı halkı eğitip, ilham verip, Daniel Burnham ve 1909 şikago Planı'nın anısını ve önemini onurlandıracak, fark edilir, kalıcı bir anıt inşa etmekti. ıkincilik ödülü şikago bazlı Hoerr Schaudt'a verilirken Boston merkezli Sasaki Associates, Inc. üçüncülük ödülü aldı.

2010'da tamamlanması beklenen anıt, şikago Field Müzesi önüne inşa edilecek. Yarışma ve anıtın inşası, yarışma için mütevelli rolü üstlenen AIA şikago Vakfı sayesinde gerçekleşiyor.

Birincilik Ödülü: David Woodhouse Architects
Anıt, geometriyi tamamlayarak ve Grant Park'ın güneydoğusuna kamusal bir alan yaratarak Lake Shore Drive yüzünden, bütünden kopan araziyi bütünle tekrar ilişkilendirmeyi hedefliyor. Anıtın tam köşeye yerleştirilmesi, ziyaretçinin Roosevelt Yolu veya kıyı boyunca bakarken anıt ile şehirdeki yeri arasındaki bağlantıyı kurmasına yardımcı oluyor. Anıt'ın tasarımı klasik öncülerden (Atina Akropolis'i merkez dışı kübik bir hacime köşegenden yaklaşıp geçerek alınlıklı kemeraltına ulaşır.) ve doğrusallık presiplerinden (Burnham'ın tasarımları gibi) geliyor. Field Müzesi ve Shedd Akvaryumu'yla klasik anlamda oluşturulmuş aks ile desteklenen anıt, işlevsel olarak planlanan cömert kamu alanlarının güncel gerçekliklerini anlayıp, bu elemanları aynı arazide, olağan üstü manzaraya dikkat çekmek için asimetrik ağırlıkla birleştiriyor.


David Woodhouse Architects


David Woodhouse Architects

ıkincilik Ödülü: Hoerr Schaudt
Daniel Hudson Burnham Anıtı'nın konumu, dramatik olarak Field Müzesi'nin önünde Burnham'ın şikago'sunun göl kenarından nefes kesici, sürükleyici manzarasını sunuyor. Tasarım bu manzarayı yakalayıp, halkın Burnham'ın şikago için öngördüklerini, Amerika'da ve yurtdışında yaptığı önemli işleri anlamasına yardımcı oluyor. Projede, Field Müzesi'nin kuzey bahçesi tekrar meyillendirilip nazikçe eğimlenen bir tepe haline gelecek ve var olan teraslar, anıtsal Field Müzesi bahçesi ve klasik cephesi anıt ile kesintisiz bir şekilde entegre edilecek.

Anıt, kendisini çevreleyen mimariye bir kaç açıdan duyarlı. Field Müzesi'nin ve Shedd Akvaryumu'nun varlığına ve malzeme paletine saygı gösterirken, tasarım kendi varlığını, halihazırda olan yeşil alanı feda etmeksizin mütevazı ama güçlü bir şekilde ifade ediyor. Hem konumlanmasında alçakgönüllü, hem de deneyim anlamında cesur. Hem çağdaş, hem de geleneksel. Hem bekleme yeri, hem de kutlama yeri. Tek bir ziyaretçiyi de misafir edebilir, bir etkinliğe katılmakta olan yüzlerce ziyaretçiyi de. Bronz, granit ve kireç taşı gibi dayanıklı şikago malzemelerinden yapılmış modern ve basit bir biçim. Bu yollarla umuyoruz ki bu anıt, Burnham'ın zaman ötesi mirasının bir parçası olur.


Hoerr Schaudt


Hoerr Schaudt

Üçüncülük Ödülü: Sasaki Associates, Inc.
Burnham'ın şikago peyzajı anlayışından ilham alan bu öneri, şehir Terasları, Kır ve Göl olmak üzere üç adet tekrar şekillendirilmiş peyzajı birbirine uydurarak, arazinin oryantasyonunu kaydırıp genişletilmiş bir "Ufuk" manzarası yaratıyor.

Anıt Yolu, Grant Park ile göl kenarı arasında doğrudan bir bağlantı kurar ve sonra da Burnham'ın Field Müzesi'nin terasına bağlanır. Paslanmaz çelik ayaklar, patika yüzeyine Burnham'ın ünlü sözlerini ve başarılarını kazıyor. Göl kenarında ise çelik parçalarından Burnham'ın kendi görüntüsü oluşturuyor. Üzerine yazılmış yüzeyler, tasarımları tarafından benimsenmiş elle tutulur yapıyı hatırlatıyor. Noktalı yazı desenlerini aydınlatan aralıklı LED elemanlar, patikaya gece ışıklı bir takım yıldızı görünümü veriyor.

Bulut Tünel'i iç bir kabuk olarak, var olan tünelin içinde oluşturulmuş ve Burnham Parkı'na etkileyici yeni bir giriş yaratarak anıta gelen ziyaretçileri karşılıyor.

Kaynak: Bustler Çeviren: Betül Tuncer
(arkitera.com)
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı