Gönderen Konu: 3. Yaşasın Kentler Yarışması "Maxmix Cities"  (Okunma sayısı 1613 defa)

MEHMET

  • Administrator
  • GOLD ÜYE
  • *****
  • İleti: 266
    • Değerleme Uzmanlığı
3. Yaşasın Kentler Yarışması "Maxmix Cities"
« : Nisan 10, 2009, 12:19:09 ÖS »
Son Başvuru Tarihi: 15 Mayıs 2009
ıletişim
E-posta: info@celebcities3.org
Web Sitesi: www.celebcities3.org/UIA Başkanı Jamie Lerner tarafından 2004 yılında başlatılan, tüm mimarlara ve mimarlık öğrencilerine açık uluslararası yarışma "Yaşasın Kentler", bu yıl “Maxmix Cities” (Maksimum Karışım: Maximized Mixture Cities) teması ile düzenleniyor. Kentlerin en duyarlı noktalarına müdahale ederek onları sağlıklılaştıran ve onaran kentsel akupunktur örneklerinin arandığı yarışma, bu noktasal müdahalelerin uzun vadede büyük çapta kentsel gelişime katkıda bulunmasını amaçlıyor. ıkincisi UIA ıtalyan kesiminin desteğiyle gerçekleştirilmiş olan Yaşasın Kentler Yarışması’nın üçüncüsü UIA’nın Kore Kesimi olan Kore Mimarlar Federasyonu (FIKA) tarafından organize ediliyor.

Kentteki insan etkinliklerinin her geçen gün keskin sınırlarla belirlenmesi daha da zorlaşıyor ve kentlerde sürdürülebilirliğin sağlanması için yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyuluyor. Bu fikirden hareketle, “MaxMix” kavramı farklı alanlardaki dinamiklerin değişimi ve karışımıyla kentte yeni bir düzen kurma sürecine işaret ediyor. Kentin içeriğinin giderek çeşitli hale gelmesi ve bu çeşitlilik içindeki etkileşimler kent için tamamen yeni bir değer yaratma potansiyeline sahip. Bu kapsamda açılan yarışmayla dünün, bugünün ve yarının değerleri ile işlevleri karıştırmak ve insan, kent ve doğa uyumunu sağlamak için alternatif fikirler aranıyor.

“Maxmix” fikri kentsel alan için beklenmedik değişimlerin gerçekleşebileceği yeni bir yöntembilim sağlayabilir. Bir simyacının bilindik metalleri altına dönüştürmek için doğru karışım oranlarını araması gibi, mimarlar da kentin yaşam kalitesini artırabilmek için bu sorunun cevabını aramalılar. 3. Yaşasın Kentler Yarışması, “Programların karışımı için doğru oranları ararken, hangi mimari öğeler karışıma katılmalı ve bunların yeri ne olmalı?” sorusuna yanıt arıyor.

Resmi dili ıngilizce ve Fransızca olan yarışmaya, UIA’ya üye olan ülkelerden mimarlar ve mimarlık öğrencileri katılabiliyor. Mimarlar Odası’nın UIA’ya üye olması nedeniyle, Türkiye’den mimarlık öğrencileri öğrenci kategorisinde, Mimarlar Odası’na kayıtlı mimarlar ise profesyonel kategorisinde bu yarışmaya katılabilecek.

Ulusal ve uluslararası olarak iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek yarışma, internet üzerinden yapılacak başvurular ve teslimler aracılığıyla yürütülecek. Yarışmaya katılacak projelerin, ulusal ve uluslararası etaplarda değerlendirmeye alınabilmesi için yarışmanın uluslararası web sitesine yüklenmesi gerekiyor. Yarışma hakkında ayrıntılı bilgi içeren ve yarışmaya kayıt ve katılım prosedürlerinin gerçekleştirileceği web sitesinin 08 Ekim 2008’de açılması planlanıyor.

Ödüller
Büyük Ödül (Her kategori için birer adet): 5.000 Euro
5 Profesyonel ve 5 Öğrenci Ödülü (UIA’nın 5 Bölgesi için ayrı ayrı, her iki kategoride birer adet): 1.000 Euro
10 Profesyonel ve 10 Öğrenci Mansiyonu (UIA’nın 5 Bölgesi için, her iki kategoride ikişer adet)

Projesi ödül alan ekiplerden birer kişi, UIA Tokyo 2011 Dünya Mimarlık Kongresi’ne kayıt ücreti ödemeden katılabilecek.

Yarışma Takvimi
05 Kasım 2008: Yarışma web sayfasının açılması
05 Mayıs 2008: ınternet üzerinden kayıtların başlaması
15 Mayıs 2009: Kayıt işlemleri ve teslim için son tarih
20 Ocak 2009: Yarışmacıların soruları için son tarih
13 - 19 Ağustos 2009: Projelerin internet ortamında teslim edilmesi ve ulusal jüri süreci
Eylül 2009: Uluslararası jürinin son kararı ve ödüllendirmeler
Kasım 2009: Kazananların açıklanması

Kaynak: Arkitera.com
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı