Gönderen Konu: Birlik üyeliği  (Okunma sayısı 1647 defa)

guler

  • YENİ ÜYE
  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 14
Birlik üyeliği
« : Şubat 12, 2009, 01:53:17 ÖS »
           
           Değerli mesai arkadaşlarım ve meslekdaşlarım ;

          Bilindiği üzere çok yakın bir zamanda, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinin kuruluşunun gerçekleşmesi gerekmektedir.

          Konuya ilişkin, 28.07.1981 tarih ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun  40/C, 40/D ve Geçici 10 uncu maddesi hükümleri aşağıdaki gibidir.

           “  Birliğin organları ve statüsü
             Madde 40/C – (Ek: 15/12/1999 - 4487/20 md.)
             Birliğin zorunlu organları, genel kurul, yönetim kurulu ve denetleme kuruludur. Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliğinin organlarının seçimi, Birlik üyeleri tarafından bu Kanunda öngörülen esaslar çerçevesinde gizli oyla ve yargı gözetimi altında gerçekleştirilir.
             
             Seçim yapılacak genel kurul toplantısından en az on beş gün önce, seçimlere katılacak birlik üyelerini ve temsilcilerini belirleyen liste, toplantının gündemini, yerini, gününü, saatini ve çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirten bir yazı ile birlikte üç nüsha olarak Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek Seçim Kurulu Başkanı hakime tevdi edilir. Hakim gerekli incelemeyi yaparak listeyi ve diğer hususları onaylar, bir sandık kurulu başkanı ve iki sandık kurulu üyesi ile bunlar için birer yedek üye atar. Oy verme işlemi, gizli oy açık tasnif esasına göre yapılır. Seçim süresinin sonunda seçim sonuçları tutanakla tespit edilip, sandık kurulu başkanı ve üyeleri tarafından imzalanır. Tutanağın düzenlenmesinden itibaren iki iş günü içerisinde seçimlere yapılacak her türlü itiraz hakim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır.
             Birliğin organları, gelirleri, giderleri ve çalışma esasları, üyeliğe kabul, üyelikten geçici ve sürekli çıkarma esasları,Kurulun önerisi ve ilgili Bakanlığın uygun görüşü üzerine Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Statüsünde düzenlenir. Birlik, Statünün yürürlüğe girmesiyle tüzel kişilik kazanır. Kurul, Birliğin talebi üzerine ya da res'en gerekli görülen hallerde, Birliğin görüşünü alarak, Statüde değişiklik yapılmasını ilgili Bakanlığa teklif edebilir. Statü, bu teklifin ilgili Bakanlıkça uygun görülmesi ve Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirilebilir. Birlik ödentileri, Statüde belirlenen süre içinde ödenmediği takdirde, Birlik tarafından icra yoluyla tahsil olunur. Birlik ödentilerinin ödenmesine dair kararlar 2004 sayılı ıcra ve ıflas Kanununun 68 inci maddesinde yazılı resmi belge niteliğindedir.
             Üyeler, Birlik Statüsüne ve Birlikçe alınacak kararlara uymak zorundadırlar.
             Birliğin her türlü işlem ve hesapları kurul tarafından denetlenir. Üyeliğe kabul başvurusunun reddi,üyelikten geçici ve sürekli çıkarmaya ilişkin olarak Birliğin yetkili organınca alınan karara karşı,kararın ilgiliye tebliğini izleyen on iş günü içerisinde Kurul nezdinde itiraz edilebilir. ıtiraza ilişkin olarak Kurulca verilecek kararlar kesindir.




             Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği
             Madde 40/D- (Ek: 21/2/2007-5582/15 md.)
             Gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansına sahip olanlar, tüzel kişiliği haiz kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine üye olmak için başvurmak zorundadırlar. Lisans sahibi, lisans almaya hak kazandığının kendisine tebliğinden itibaren üç ay içinde gerekli başvuruyu yapmakla yükümlüdür. Anılan yükümlülüğe uymayan kimselerin lisansı Kurulca iptal edilir.
             Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, gayrimenkul piyasasının ve gayrimenkul değerleme faaliyetlerinin gelişmesini sağlamak üzere araştırmalar yapmak, eğitim ve sertifika vermek, Birlik üyelerinin dayanışma ve mesleğin gerektirdiği özen ve disiplin içerisinde çalışmalarına yönelik meslek kurallarını ve değerleme standartlarını oluşturmak, haksız rekabeti önlemek amacıyla gerekli tedbirleri almak, kendisine mevzuatla verilen veya Kurulca belirlenen konularda düzenlemeler yapmak, yürütmek, denetlemek, Birlik Statüsünde öngörülen disiplin cezalarını vermek, ilgili konularda üyeleri temsilen ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak, mesleki gelişmeleri, idari ve yasal düzenlemeleri izleyerek bu konuda üyeleri aydınlatmakla görevli ve yetkilidir.
             Birlik, bölgesel ve ülke genelinde gayrimenkul değerleri konusunda istatistikler oluşturur ve yayınlar. Konut finansmanı kapsamında yapılan değerlemelere ilişkin bilgilerin, Birlik tarafından belirlenecek usûl ve esaslara göre Birliğe iletilmesi zorunludur.
             Birlik, alacağı kararlarda ve yapacağı düzenlemelerde, bu Kanuna, Kurul yönetmelik, tebliğ ve kararlarına ve ilgili diğer mevzuata uymakla yükümlüdür.
             Üyeler, Birlik Statüsüne ve Birlikçe alınacak kararlara uymak zorundadırlar.
             Birlik, 40/C maddesindeki hükümlere tâbidir.


                   Geçici Madde 10 – (Ek: 21/2/2007-5582/20 md.)
             Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Statüsü bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren azami iki yıl içinde yürürlüğe konulur. Gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansına sahip olanlar, bu süre içerisinde Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine üye olmak için Kurula başvurmakla yükümlüdürler.
             Bu üyelik başvuruları Kurul tarafından sonuçlandırılır. Kurul, Birlik Statüsünün yürürlüğe girmesini izleyen bir ay içinde Birlik üyelerini ilk genel kurul toplantısına çağırır. ılk genel kurula ait masraflar, Birlik organları oluştuktan sonra Kurula geri ödenmek üzere Kurul tarafından karşılanır.”


              Bu hükümlere göre, 06.03.2009 tarihine kadar Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine üye olmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığına başvurulması gerekmekte olup, buna ilişkin duyuru adı geçen kurumun internet sitesinde 21.01.2009 tarihi itibarı ile yayınlanmıştır.

             Ayrıca yine bu hükümlere göre 06.03.2009 tarihine kadar birlik ana statüsünün yayınlanması ve ana statünün yayınlanmasından itibaren de bir ay içinde ilk genel kurul toplantısı için çağrıda bulunulması gerekmektedir.

            Yapılacak ilk genel kurul sonucu oluşacak birlik yönetimi, yukarıda verilen kanun hükümlerinden de anlaşılacağı üzere önemli görevler üstlenecektir.

           Bu nedenle, ilk genel kurul toplantısında birlik yönetiminin seçiminde nasıl bir yol izleneceği, birlik yönetiminin nasıl oluşacağı önem arzetmektedir.

         Maliye Bakanlığı ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü merkez ve taşra  teşkilatlarında çalışan, Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı belgesine sahip kişiler arasında, konuya ilişkin düşüncesi ve önerisi olanlar, bu düşünce ve önerilerini aşağıdaki E-posta adresine  iletirlerse memnun oluruz.

ıyi günler dileğiyle.





                                                                                                 Mustafa AşÇIOğLU
                                                                                     Gayrimenkul Değerleme Uzmanı
                                                                   (Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı)


E-posta : mustafa_asci @ milliemlak.gov.tr.

                mustafaascioglu @ yahoo.com


Telefon : 0312 4151888,  0312 4151889