Gönderen Konu: Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı  (Okunma sayısı 19255 defa)

seti

  • Seti
  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 92
Ynt: Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı
« Yanıtla #15 : Mart 13, 2012, 10:08:00 ÖS »
Arkadaşlar lütfen kendimizi kandırmayalım.
Natamam ve tamamlanmış binaların değerlmesini ınşaat Müh. ve Mimarlar,
Arsa vb işlerin değerlmesini şehir Plancıları ve Harita Mühendisleri,
Tarla vb işlerin değerlmesini ise Harita Mühendisleri ile Ziraat Mühendisleri beraber,
Makina vb işlerin değerlemesini de Makina Mühendisleri yapmalıdır ve diğer ülkelerde de durum böyledir.
Daha önceleri üniversite mezunu herkesin imzası geçerli olduğu halde bugün bankalar bu dört uzmanlık alanının imzasını geçerli kılıyor. Yakın zamanda da meslek gruplarına göre değerlme yapılacağı da görünmektedir. Yakın zamanda bazı bankalar, natamam binalara ınşaat Mühendisi veya Mimarların değerlemesini istemeye başladılar.
Kimse bu sektörü tekelleştirmeye çalışmıyor Ulusal Standartlar ve gerçekler bunu gösteriyor.
Lütfen bugün bu sektöre girmek isteyen ve bu dört uzmanlık alanının dışında kalan üniversite mezunu arkadaşlarımızı, sektörün geleceğini bilmeden, umutlandırmayalım.
Teşekkür Ederim.
« Son Düzenleme: Mart 13, 2012, 10:09:36 ÖS Gönderen: seti »

Mattio

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 26
Ynt: Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı
« Yanıtla #16 : Aralık 11, 2012, 03:20:00 ÖS »
Sevgili Seti arkadaşım,

Ne tür gayrimenkulün kimler tarafından yapılacağını kendince sıralamışsın. Ama bugün şirketlere en çok para getiren ve elinde sağlam veriler olduğu takdirde en doğru sonucu veren Gelir ındirgeme Yaklaşımı yönetminin kullanılması gereken çalışmalardan "nedense" bahsetmemişsin...Çünkü Değerleme işinin aslında temelde finansal verileri içeren işi olduğunu sende biliyor ya da bilmiyorsun...

Gayrimenkul Değerleme, temelinde finans disipinini içinde barındıran bir iştir. Çalışmanın ana amacı teknik unsurların yanısıra değer takdiridir. Bundandır ki Avrupa ve ABD'de bu işi büyük ölçüde finans uzmanları icra etmektedirler. Ancak mesleğin farklı eğitim disiplinlerini içerdiği bir gerçektir. Dolayısıyla sektörü sadece 1 meslek gurubuna indirgemek son derece yanlış ve ayrımcı bir davranş olur. Son 2 yıl içerisinde bazı Vakıf Üniversiteleri 4 senelik Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisans Programı açmaya başlamışlardır. Aldığım duyumlar bu bölümün devlet üniversitlerine de yayılacağıdır. Bugün Kadir Has Üniversitesi bu bölümü ilk açan üniversitedir. Ders programına bakarsan teknik bilgilerin yanısıra finansal bilgilerin ders programında ağırlıkta olduğunu görürsün.

Özetlemek gerekirse mesleğin ülkemizde bazı meslek grupları tarafından tekel altına alınılmaya çalışıldığı bir gerçektir. Ancak UDS daha iyi anlaşıldıkça gerçekler de daha açık bir şekilde ortaya çıkacaktır. şunu da unutmaman gerekir ki şuan yaptığın mesleki ayrımcılık Türk Ceza Kanunu'nun 122.maddesine göre açık bir suçtur. Yani benim senin kimlik bilgilerine ulaşmam durumunda sana dava açma hakkım Türk Ceza Kanunu'nca vardır. Kimsenin sektördeki yüzlerce işletme-iktisat ve diğer 4 senelik üniversitelerden mezun değerleme uzmanarının alın teri ve emeğine sınırlama getirme ve hor görme hakkı yoktur. SPK ve BDDK'nın kabul ettiği şatları kimse kafasınca eleştirip bu kuralları keyfe keder bir şekilde yoksayamaz.

Saygılarımla,
« Son Düzenleme: Aralık 11, 2012, 03:21:34 ÖS Gönderen: Mattio »