Gönderen Konu: 2015 yılı değerleme hizmet bedeli tarife esasları hakkında  (Okunma sayısı 5766 defa)

kemalrunlu

  • YENİ ÜYE
  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 1
***Çalışma Bahar Tokuç ve Nur Büşra Gökalp tarafından hazırlanmış olup detaylı çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz. Çalışma her türlü öneri ve yoruma açıktır.

Not: Ayrıca 2015 tarifesiyle ilgili görüş ve önerilerin en geç 1 aralık 2014 pazartesi saat 12:00’ ye kadar info@tdub.org.tr adresine e-posta ile iletilmesi gerekmektedir.

Ekte öneri hizmet bedeli hesaplama formülleri kuralları ile ilgili öneriler oluşturulmuş olup konu hakkında fikirler, yorum öneri ve desteklerinizi bekliyorum.
Bu uygulama ile yapılmak istenenler
1.Aynı köyde 35 tane taşınmazı tek rapora konu ederek raporda köy içinde içinde evler ahırlar olan taşınmaz-köyün çeşitli lokasyonlarındaki tarlalar-hatta besi çitliğini bile tek rapora konu ederek alınan ücretlerin emeği ve riski karşılamamasının
2.Bir osb de veya sanayi bölgesindeki bir çok parselin aynı rapora konu edilmesi ile birlikte milyonlarca değer takdir edilen yerlerde alınan riski hizmet bedeli anlamında takdir edilecek değere bağlı kalmadan hizmet bedelini iyileştirmek
3.Toplu rapor adı altında neredeyse tüm mahalleyi tek rapora konu etmek isteyen sistemin önüne geçmek
4.Önceki sistemde taşınmaz alanlarına göre yapılan gruplamalar arasındaki makasların kaldırılarak taşınmaz alanına göre uygulama yaparak hizmet bedelini iyileştirmek
5. Kat irtifaksız yapılarda hem arsa için hem üzerinde bulunan yapı için türlerine göre detaylı emsal araştırması ve bunun yanında da kat irtifakı kurulması durumuna göre de değerlemenin detaylandırılmasına istinaden ücretlendirmenin belirtildiği gibi arsa alanı ve bina inşaat alanı üzerinden olması rapor içeriğinde harcanan emeğin karşılığını oluşturmak
7.Kat irtifaklı mesken ile alanı küçük yada büyük olsun dükkan, plaza katı, alışveriş merkezi gibi değerlemelerin konut amaçlı kullanılan yapılara istinden daha çok araştırma gerektirdiğinden mesken –dükkan vs kırılımları ile bu dengeyi sağlamak
8.Toplu değerleme taleplerinde 100 lerce farklı tipteki daireyi incelerken alınan ücretin emeği karşılığını almasını sağlamak ve toplu talep rüzgarını minimize ederek sektörün gereksiz iş kaybının önüne geçmek ve yine aynı toplu değerlemenin seviye tespiti amacı ile geldiğinde anlamsızlaşan hizmet bedellerinin önüne geçmek
9.Tarafımıza yanlış tapunun ekspertizinin yapılmasına istinaden doğru tapunun tekrar alanda ya da tapuda ya da bilgisayar başında revize edilmesinin zaman, yol vb şekillerde tarafımızca maddi ve manevi kayıplara neden olduğundan ve bu durumların eksper ya da değerleme şirketinden kaynaklanmamasından kaynaklı bu tip revizyonlarda belirtildiği şekilde ücretlendirme yapılması
10.Proje vb gibi yetersizlikler nedeni ile olumlu sonuçlandırılamayan raporlardaki (projede düzeltme yapıldı incelermisiniz, düzeltme yapıldı ise revizyonları/projede düzeltme yapıldı incelermisiniz, düzeltme yapılmadı ise iade edelim) gibi kalemlerin ücretlendirilmesi gerekliliği belkide vatandaş bankalara ekspertiz raporu yaptırmadan önce kendisi değerleme firmalarından hizmet alacak-bu tür aksaklıklar var ise önce düzeltecek (yeni bir müşteri kalemi oluşturulacak)
11.Yol masraflarının her banka tarafından karşılanması ve 6 ayda bir güncel yakıt fiyatlarına istinaden revize edilmesi

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: 2015 yılı değerleme hizmet bedeli tarife esasları hakkında
« Yanıtla #1 : Aralık 01, 2014, 02:47:02 ÖÖ »
Sayın TÜRKıYE DEğERLEME UZMANLARI BıRLığı
YÖNETıM KURULU BAşKANLIğINA

   6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca 2015 yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Uygulama Esasları, ile ilgili görüşlerimi saygı ile sunuyorum:

Birlik yönetimimizin girişimleri neticesinde, ücret tarifemiz 2 yıldır Resmi Gazetede yayınlanmaktadır. Bu başarıdan dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Resmi Gazete: Hükümet adına yayınlanan devlet gazetesidir. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını, hükümetin karar ve kararnamelerini, tüzük ve yönetmeliklerini, ilgililere ve halka duyurmak ve bunları yürürlüğe koymak üzere hükümet tarafından yayımlanan gazetedir. Bu gazetede yayınlanan hükümlere, tüm iç ve dış paydaşların uymasını diliyorum.

1-   19.12.2013 tarihli 28856 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6. Gurup başlıklı toplu değerleme bölümündeki, tarifeye uyulmadığı, toplu değerleme konusunun suiistimal edildiği, hatta farklı yorumlamalardan kaynaklanarak rekabet ortamının oluştuğu konusu gündemdedir. 2015 yılı ücret tarifemizde, toplu değerleme konusunun suiistimale mahal vermeyecek bir anlatım ile yazılması hususunu özellikle istirham ediyoruz.

2-   Özellikle kırsal kesimde yapılan değerlemede, aynı mahalle veya köy sınırında bulunan yapılı ve yapısız taşınmazların, toplu değerlemeye tabi tutulması talep edilmektedir. 2015 ücret tarifesinde, yapılı (ruhsatlı veya ruhsatsız), yapısız (arsa-tarla) işlerinin toplu olarak değerlendirilemeyeceği mutlaka belirtilmelidir.

3-   Mesleğimiz emek yoğun tarzında çalışma gerektiren bir meslektir. Seri üretim imkansızdır. Bu sebeple her rapor farklıdır. Mesleğimizi icra eder iken, aynı binadan gelen, çoklu değerleme işlerinde, artı ücret konusunda, çekilen emeğin karşılığı ücrete yansımamaktadır. Çünkü, aynı binada, farklı B.B.lerin nitelik ve nicelikleri de farklılık göstermektedir. Yani aynı şablonu kullanmak imkansızdır. Aynı binada, ikinci B.B. için bir rapor yazım sürecinde harcanan ilave zaman, 8 TL/ilave rapor ücretidir. Bu ücretin, çok özür diliyorum inşaat ameleliği saat ücretinin altında kaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu hususun gözden geçirilmesini, iyileştirilme yapılmasını diliyorum.

4-   Natamam işlerde harcanan emek ve zaman daha fazladır. 2015 yılı ücret tarifesinde, natamam işlere, sembolik te olsa, artı bir ücret yansıtılması hususunun değerlendirilmesini talep ediyoruz.

5-   Toplu değerlemede, arsa, tarla ve B.B. sayıları için bir üst sınır belirlenmesi elzemdir. Örnek olarak toplu değerlemede tapu sayısı kaç olur ise olsun, her 30 tapudan sonra, ikinci, üçüncü bir talep olarak değerlendirilmelidir. Çünkü, hizmet verdiğimiz bankaların, internet ortamındaki yazılımları farklıdır. Bazı bankalara toplu değerleme veri girişi kolay iken, bazı bankaların yazılım formatından kaynaklanan veri girişleri ise son derece zordur.

6-   19.12.2013 tarihli 28856 sayılı resmi gazetede yayınlanan ücret tarifemizin, 2. Maddesinde: “Ekli tarife ile belirlenen asgari ücret ve masraf tutarları sadece verilecek değerleme hizmetine ilişkin olup, hizmetin verilmesi için gereken ulaşım masrafları ile bu hizmetin verilebilmesi için zorunlu olan bilgi ve belgelerin temininde resmi kurumlara yapılan harç ve benzeri ödemeler ile KDV ve diğer vergiler gibi ek ücret ve masraflar tahsil edilecek asgari ücrete dâhil edilemez, ayrıca ödenir.” Denilmektedir. Remi Gazetede yayınlanan bu maddeye, ne yazık ki ekseriyetle uyulmamaktadır. şirketler gerekçe olarak, şu banka yol ücreti ödüyor, şu banka ödemiyor diye açıklamada bulunuyorlar. Bu maddeye muhalefet edilmeyecek önlemlerin alınmasını, tarifede daha keskin ifadelerin yer almasını diliyorum. 

Saygılarımla. 01.12.2014

                  Ahmet GÖÇER
                  Gayrimenkul Değerleme Uzmanı (401756)

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: 2015 yılı değerleme hizmet bedeli tarife esasları hakkında
« Yanıtla #2 : Aralık 01, 2014, 12:02:40 ÖS »
Yukarıdaki yazıları okuyan uzman bir arkadaş beni telefon ile arayarak, sendika kurma teklifinde bulundu. Değerleme Uzmanları Sendikası ismi güzel olmaz mı? Bu konuda süreci ilerletecek görüşlere ihtiyaç var.

mcaglayan

  • YENİ ÜYE
  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 3
Ynt: 2015 yılı değerleme hizmet bedeli tarife esasları hakkında
« Yanıtla #3 : Aralık 01, 2014, 12:14:58 ÖS »
Değerleme-ış daha güzel  :)
Ahmet Bey, bu yüzyılda STKlar önemli rol üstlenmek zorunda.
STKlara devletler/hükumetler destek veriyorlar.
ınşallah teklif gerçekçidir.
Selamlar

VARLIK VE DEGER

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 70
Ynt: 2015 yılı değerleme hizmet bedeli tarife esasları hakkında
« Yanıtla #4 : Aralık 03, 2014, 01:55:49 ÖS »

Daha basit bir toplantı, yemek vs tertip edememişken sendika kurmak gibi örgütsel ve idealist bir fikir zor gibi geliyor bana. Moral bozan kişi olmayayım ama şu anada bir masası olan kişinin başka birşey umrunda değil. Aksi olsa sektör bu durumda olmazdı zaten. Umarım yanılan ben olurum ama görünen köy de kılavuz istemiyor.

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: 2015 yılı değerleme hizmet bedeli tarife esasları hakkında
« Yanıtla #5 : Aralık 16, 2014, 09:58:36 ÖS »
Birlik görüşü duyurulmuştur:

http://www.tdub.org.tr/images/pdf/2015_asgari_ucret_tarifesi_gorus_20141216.pdf

Yaptığım ilk birkaç şaşırtıcı (tabiki aleyhimize) tespit:

1. Grup için: 2014'de Arsa-bağ-bahçe için 1-10.000 m2 arası 485 lira olan ücret, birlik tarafından 2015'de 1-20.000 m2 aralığına kadar genişletilmiş. Yani 10.000-20.000 m2'lik kısım adeta bankaya hediye edilmek istenmiş.

4. Grup için: 2014'de 1-10.000 m2 için geçerli olan ve 805 TL olarak belirlenmiş ücret, 2015'de alt segmentlere bölünmüş ve 550-700 liralık daha ucuz ücretlere tabi tutulmak istenmiş.

6. Grup'taki "Toplu ış" komedyasına zaten hiç tekrar girmeye gerek yok, aynen önerilmiş.

Hayat pahalılaştıkça ve enflasyon artıkça birliğin bu 2 gruba dair ücretlerde indirim yapmasının mantığı nedir? Zaten şimdiye kadar yok parasına icra edilen bu meslekte yer alan ücretlerin düşüklüğü sayın birliğimiz tarafından halâ algılanamamış mıdır?

ÇÇR

  • STANDART
  • **
  • İleti: 31
Ynt: 2015 yılı değerleme hizmet bedeli tarife esasları hakkında
« Yanıtla #6 : Aralık 18, 2014, 07:57:39 ÖS »
  TDUB bundan 10 gün kadar önce maillere raporun durumuna göre bazı banka ve şirketlerin ücret ödemediğine yönelik şikayetlerin olduğunu ve mevzuatta raporun üçrete  yönelik şarta bağlanamayaçağını gibi bir yazı ile TDUB üyelerine bildirmişti.Yazıda belirttiği hususlar hep yaşanan olaylardır.
Sistem kur,raporları denetle , lisanslı  ve lisanssız çözüm ortaklarını yerinde kontrol et.(Lisanssızları denetleme yetkin varsa.)Çalışanların önerilerini şikayetlerini yerinde gör.Yazıda belirtilen hususlara TDUB'un müdahil olması gerekmezmi.
    2015 yılı değerleme üçretlerine yönelik  SPK'ya  bir dizi öneri sunulmuş.Geçen sene bu zamanları yine aynı olay yaşanmıştı.Resmi gazete yayınlanan üçretler önerinin yanından bile geçmemişti. Herhalde bu senede aynısı olur galiba !
    Yaptırım güçün yoksa ,önerilerin hikayeden öteye gitmez.

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Ynt: 2015 yılı değerleme hizmet bedeli tarife esasları hakkında
« Yanıtla #7 : Aralık 19, 2014, 04:27:20 ÖS »
Onur inşallah bu düşüşleri cımbızla alıp diğer tüm kalemleri dikkate almamazlık yapmazlar. Bir imalathanemiz vardı elimizde para kazandığımız onuda elimizden almaya çalışmış TDUB. Kendi eliyle bacağına sıkıyor. Herhalde şunu bekliyor: Ya gördünmü bak burdan haksız kazanç elde ediyorlarmış kendi kendilerine indirim teklif etmişler, iyi niyet göstermişler bizde bu zamları verelim bari. denecek diye bekleniyor herhalde.

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: 2015 yılı değerleme hizmet bedeli tarife esasları hakkında
« Yanıtla #8 : Aralık 19, 2014, 09:18:50 ÖS »
Onur inşallah bu düşüşleri cımbızla alıp diğer tüm kalemleri dikkate almamazlık yapmazlar. Bir imalathanemiz vardı elimizde para kazandığımız onuda elimizden almaya çalışmış TDUB. Kendi eliyle bacağına sıkıyor. Herhalde şunu bekliyor: Ya gördünmü bak burdan haksız kazanç elde ediyorlarmış kendi kendilerine indirim teklif etmişler, iyi niyet göstermişler bizde bu zamları verelim bari. denecek diye bekleniyor herhalde.
::)

Öngördüğün gibi aleyhimize olan kısımları cımbızla çekip yürürlüğe sokmalarını ve lehimize olan kısımları reddedecek olmaları hususunda aynen bende endişeliyim. Muhtemeldir, şaşırmam.

Konut değerleme fiyatındaki artışı bu şekilde diğer değerleme gruplarında 'kampanya' yaparak kabul ettirebileceklerini hiç sanmıyorum. Ters köşeye yatıracaklar herkesi.

ÇÇR

  • STANDART
  • **
  • İleti: 31
Ynt: 2015 yılı değerleme hizmet bedeli tarife esasları hakkında
« Yanıtla #9 : Ocak 01, 2015, 04:30:39 ÖS »
       Değerleme üçretleri 01.01.2015 tarihli resmi gazetede yayınlandı.%10 luk bir artış var.

abdullah3012

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 42
Ynt: 2015 yılı değerleme hizmet bedeli tarife esasları hakkında
« Yanıtla #10 : Ocak 01, 2015, 11:26:12 ÖS »
2015 yılı fiyatları yayınlanmış. Birlik görüşü ve yayınlanan fiyat göz önüne alındığında birliğin görüşünün hiç bir işe yaramadığı görülmüştür. Adamlar bu fiyat listesi ile avcunuzu yalarsınız umurumuz da bile değilsiniz size en fazla %10 zam yeter ister yapın ister yapmayın demişlerdir. Bende önümüzdeki sene SPK görüş istediğinde görüş vermemek gerekir. Zaten kendi bildiklerini uyguluyorlar gerek yok.

VARLIK VE DEGER

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 70
Ynt: 2015 yılı değerleme hizmet bedeli tarife esasları hakkında
« Yanıtla #11 : Ocak 16, 2015, 04:53:40 ÖS »

Konut ve dükkan değerlerindeki artış fena değil. Konut ve dükkan için 325 TL ödenirken şimdi sırasıyla 360 ve 396 TL ödeniyor.

Değerleme piyasasının %70-80'nin konut+dükkan olduğu düşünüldüğünde %15-%25 artış fena değil.