Gönderen Konu: YENı TDUB STATÜSÜ YÜRÜRLÜğE GıRDı.  (Okunma sayısı 4658 defa)

ekspermuhendis

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 49
YENı TDUB STATÜSÜ YÜRÜRLÜğE GıRDı.
« : Nisan 02, 2014, 09:04:44 ÖÖ »
2 Nisan 2014 Tarihli ve 28960 Sayılı Resmî Gazete ile Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Statüsü Yürürlüğe Girdi. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/04/20140402.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/04/20140402.htm

Mehmet Benan Kýlýç

  • STANDART
  • **
  • İleti: 29
Ynt: YENı TDUB STATÜSÜ YÜRÜRLÜğE GıRDı.
« Yanıtla #1 : Nisan 02, 2014, 02:15:26 ÖS »
Hayırlı olsun!

Dikkatimi çeken hususlar:

1- Yönetim kurul üyelerinin seçilme esaslarını düzenleyen 16.maddenin ç fıkrası :"Bir asil bir yedek üye, değerleme kuruluşları ile tam zamanlı istihdam ilişkisi içinde olmayan değerleme uzmanları arasından" denmek sureti ile çözüm ortaklarının da artık yönetimde temsil edilme yolu yasallaşmış oluyor. ıyi bir gelişme.

2- Eski statüde yönetim kurulu üyelerinden biri -ki genellikle bu kişi daha sonra başkan oluyordu- SPK tarafından atanan değerleme uzmanı kişiler arasından seçiliyordu. Bu anti- demokratik uygulama kısmen ortadan kaldırılmış. En azından oluşturulacak aday öneri komitesine, yönetim kurulu üyeliği için , meslekte 10 yılını doldurmuş değerleme uzmanları da baş vurabilecek.  

3- Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan değerleme uzmanlarının birliğe üyeliği ihtiyari olmuş. Yani isterlerse veya mevzuatları uygunsa. Kurumlarından ayrıldıklarında birliğe üyelik şart. Emekliliğe hazırlık gibi olmuş. Sizin aklınıza bu arada şu soru gelebilir: Bu birliğin amaçları arasında; üyelerin mesleki menfaatlerinin korunması, üyeler arasında haksız rekabetin önlenmesi gibi hususlar yok muydu?  Değil mi yani bir tarafta, lisansı aldıktan sonra üç ay içinde hemen üye olup, çatı çatır üyelik aidatını ödemekle hükümlü değerleme uzmanı, diğer tarafta emekli olunca birliğe girecek değerleme uzmanı. Kamu, özel ayrımı olmadan değerleme uzmanı lisansını alan herkes birliğe üye olmak zorunda olmalıydı.  

4- Konut değerleme uzmanları isterlerse birliğe üye olabiliyorlardı. Yeni statüye göre, genel kurula da katılıp oy kullanabilecekler.

5- Standartlar komitesi ve mesleki eğitim ve araştırma komitesi adı altında birlik nezdinde iki komite daha kuruluyor. ışlevsellik kazandırılırsa iyi oldu kanımca.

Bu arada kötü haber: Statü yürürlüğe girdikten itibaren üç ay içerisinde birliğe olan aidat borçların ödenmesi gerekiyor. Aksi halde lisans askıya daha sonrada iptale gidiyor.






« Son Düzenleme: Nisan 02, 2014, 02:33:21 ÖS Gönderen: Mehmet Benan Kılıç »

SADÝ

  • STANDART
  • **
  • İleti: 48
Ynt: YENı TDUB STATÜSÜ YÜRÜRLÜğE GıRDı.
« Yanıtla #2 : Nisan 02, 2014, 05:43:04 ÖS »
 
C. Tapu sicilinin açıklığı
Madde 1020- Tapu sicili herkese açıktır.
ılgisini inanılır kılan herkes, tapu kütüğündeki ilgili sayfanın ve belgelerin tapu memuru önünde kendisine
gösterilmesini veya bunların örneklerinin verilmesini isteyebilir.
Kimse tapu sicilindeki bir kaydı bilmediğini ileri süremez.
                                             Değerli  Meslekdaşlarım;
            2 Nisan 2004 tarihi’nde Resmi Gazetede yayımlanan;”Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği  Statüsü ”nü yüzeysel olarak incelediğim kadarıyla,bizi ençok ilgilendiren ve yukarıda 34.madde de belirtildiği üzere,Türk  Medeni Kanunu’nun 1020 nci maddesinde belirtilen “ılgisi” olarak Birlik üyesi de kabul edilmiş olup,bu durumda Birlik üyesi olan her Gayrimenkul/Konut Değerleme Uzmanı’nın,Birlik Üye Kimlik Kartı ile; Değerleme yapacağı gayrimenkul ile ilgili olarak,ilgili Tapu Müdürlüğü’nden her türlü bilgi ve belgeyi alabilecektir.Ancak  “ SERMAYE PıYASASINDA FAALıYETTE BULUNANLAR ıÇıN LıSANSLAMA VE SıCıL TUTMAYA ıLışKıN ESASLAR HAKKINDA TEBLığ TASLAğI”  kesinleşip,aynı şekilde Resmi Gazete de yayımlandıktan sonra,TKGM; Birliğimizin bilgi  yazısı  veya  mevzuatı takiple yükümlü olduğundan re’sen  21/01/2014 tarihli,talimatını mülga duruma getirerek,Birlik üyesi olanların Tapu Müdürlüklerinden bilgi ve belge talebi ile ilgili olarak   yeni bir talimat/genelge(Birlik üyesinden ilgili Tapu Müdürlüğü’nde hukuki,ceza,idari ve mali sorumluluğu kabul ettiğine dair taahhütname ibraz şartını  içeren) düzenleyeceği aşikardır.Emeği geçen herkese teşekkür ediyor,hepimize şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum.SAYGILARIMLA

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: YENı TDUB STATÜSÜ YÜRÜRLÜğE GıRDı.
« Yanıtla #3 : Nisan 04, 2014, 10:46:06 ÖS »
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinin yeni statüsü hayırlı olsun. ınşallah mesleğimize güzellikler getirir. 15 sayfalık metinden bazı notları sizlerle paylaşmak istedim:

1-   Yeni komiteler kurulmuş. Birliğin faaliyet alanı genişlemiş. Mevcut mali yapı ile bunları gerçekleştirmek çok zor.  Genel Kurulun Görevleri arasında (madde 12/c) giriş ücretlerini aidatları belirlemek var. Bu madde veya (12/h) görüşülür iken şöyle bir öneri kabul görür ise, faydalı olur:  “Her değerleme raporu için Birliğe, 1 TL değerleme kuruluşu, 1 TL. raporu hazırlayan üye katkı payı öder. Bu ödeme aylık olarak birlik hesabına havale edilir. Rapor listesi elektronik posta yolu ile gönderilir vs.” Burada lisansı olmayanlar ücret ödeyemeyeceği için, değerleme kuruluşu 2 TL. nin tamamını öder. ısterse bizlerin hak edişinden 1’er TL. kesebilir. Eğer bu öneri gerçekleşir ise, Birliğin kurumsal yapısı daha da sağlamlaşır. Veri tabanı oluşur. Komiteler daha etkin çalışır. Mali yapıyı düzeltmek için, üye aidatlarına yüklenilmez. Seçilenlere ödenecek huzur hakkı vs. ücretler,  hatırı sayılır olmalıdır. Yoksa “yasak savma komitesinden” öteye gitmez. ışinden gücünden toplantıya vakit ayırıyor ise bir karşılığı mutlak olmalıdır.

2-   Genel kurul toplantısı ile ilgili (13/3) hem değerleme kuruluşu adına, hem de kendi şahsı adına oy kullanma maddesindeki hüküm, genel kabul görmüş hukuk kuralları ile ınşallah çelişmez. Eğer çelişir ise, Birlik seçimi yenilenebilir.

3-   Her komite huzur hakkı alıyor. Ancak disiplin komitesi almıyor. Mutlak bir açıklaması vardır.

4-   36. Maddeye göre, 30.10.2009 tarih ve 2009/15635 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Statüsünün kaldırıldığı belirtiliyor. 30.05.2012 günü ıstanbul’da yapılan 3. Olağanüstü genel kurul toplantısında alınan karar şöyle: “Bu aşamada Birlik Statüsü'nün14'üncü maddesi 4'üncü fıkrası uyarınca Genel Kurul'da alınan kararların onaylanması talebiyle SPK’ya başvurulmuştur. Genel Kurul kararları SPK'nın onayı ile veya bu onayın gecikmesi halinde, Genel Kurul kararlarının SPK'ya sunulmasını izleyen otuz gün içinde yürürlüğe girecektir.” Aynı Genel Kurulda yönetim ve denetim kurulu asil ve yedek üyeleri seçilmişti. şimdi 02.04.2014 günü resmi gazetede yayınlanan birlik statüsünün 36. Maddesine göre, önceki birlik statüsü kalkmış olur ise, o statüye göre yapılan seçimde göreve gelen yönetim ve denetim kurulunun görevi ne oluyor? Devam ediyor mu? Bizi genel kurula kim götürecek? Bu hüküm biraz sakat gibi. Keşke seçilen yönetim ve denetim kurulu, ilk genel genel kurula kadar görevini yürütür gibi açıklayıcı bir hüküm olsa faydalı olurdu. Yeni yönetim kurulu seçimi sonrası, bu hüküm gündeme gelir ise, çelişik bir ortam doğmasın diye bu ayrıntıya giriyorum. Eğer bir yanlışlık yok ise, zaten her şey yolunda gidecektir.

5-   16.Maddede yönetim kuruluna girmenin şartları yazılmış. 7 kişilik yönetim kurulunda, biz garibanlar 1 üye ile temsil edileceğiz. Sınırlandırma getirilmiş. Hepimiz birlik üyesiyiz. ılginç bir demokrasi anlayışı. Bu hüküm de inşallah genel kabul görmüş hukuk kurallarına takılmaz.

Sonuç olarak, değerleme uzmanlığı mesleğini, gelişmiş ülkelerdeki kariyer seviyesine yükseltmek için çaba harcayan herkese teşekkür ediyorum. ınşallah hayırlı olur.

Ahmet GÖÇER

 
« Son Düzenleme: Nisan 04, 2014, 10:48:11 ÖS Gönderen: maras46 »

SADÝ

  • STANDART
  • **
  • İleti: 48
Ynt: YENı TDUB STATÜSÜ YÜRÜRLÜğE GıRDı.
« Yanıtla #4 : Nisan 04, 2014, 11:42:40 ÖS »
Değerli  Meslekdaslarım;
          SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının tek vücut olarak; yasal hakkımızın,hak sahibine  verilmesi  konusundaki  hukuki mücadelemiz ; ınsan haklarına saygılı,mütemadiyyen haklının yanında yer alan,  Uluslar Arası Hukuk Normlarına canı gönülden inanan ve bunu kendine felsefe/misyon edinmiş  ve gerek fani gerekse baki dünyada, kul hakkı’nın  bilincinde, inançlı,vicdan sahibi, SPK’dan sorumlu Başbakan Yardımcımız sayın;Ali BABACAN Beyefendi’ye ve bünyesinde bulunan,vicdan sahibi kul hakkına inanan Sermaye Piyasası Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür ediyorum.Ancak,TDUB’nin yeni statüsü ile ilgili resmi gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararının ve  SPK’ya 3 yıllık tecrübe şartıyla ilgili yazdığı görüş yazısını  internet sayfasından kaldırılmasına anlam veremedim.   

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: YENı TDUB STATÜSÜ YÜRÜRLÜğE GıRDı.
« Yanıtla #5 : Nisan 05, 2014, 01:07:51 ÖÖ »
Sadi Bey,
Öyle güzel bir temenni tablosu çizmizsiniz ki, okurken insan hayal kurmaktan kendini alamıyor. Temennileriniz için keşke diyorum.  

Ayrıca bahsettiğiniz yazı TDUB sayfasında duruyor.
http://www.tdub.org.tr/duyurular/sermaye-piyasasi-kurulu-nun-tecrube-sartina-dair-karari-hakkinda-birligimiz-yazisi-19-mart-2014.html


SADÝ

  • STANDART
  • **
  • İleti: 48
Ynt: YENı TDUB STATÜSÜ YÜRÜRLÜğE GıRDı.
« Yanıtla #6 : Nisan 05, 2014, 09:47:48 ÖS »
                                                  Sayın;
                                                              maras46
        ılk önce,şahsınıza mesleğimiz haklarının elde edilmesi konusunda verdiğiniz mücadele için teşekkür ediyorum. Ben,herhangibir kamu veya özel kurumun internet sayfasına  girdiğimde  ilk önce,Duyurular,Haberler kısmına bakarım.Burada daha önceden Birliğimizin yeni statüsü ile ilgili haberi ve 3 yıllık tecrübe şartının içeren  SPK'ya görüş yazısını okumuştum.şu anda göremedim.Daha önce verilen internet sayfasının içeriğinde bulunan tali internet adresine  kimse bu saatten sonra bakmaz,baksada  hiçbir geçerliliği yoktur.Ben yanılmış olabilirim,çünkü TDUB'ni internet sayfasını açtığımda ilgili bölümde göremiyorum.Bunu şahsımıın  iP adresinı kısıtladılar mı? diye aklıma geldi!...Bahsi geçen  TDUB tarafından geçici olarak açılmış ve silinmemiş  birliğimiz görüş yazısınn hiçbir anlamı,geçerliliği kalmamıştır/yoktur.Ayrıca,hep birlikte SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının Hukuki platformda verdiğimiz mücadele olumlu sonuçlanmaya başlamış olup,atıfta bulunduğunuz ve temenni olarak nitelendirdiğiniz mailimin/görüş yazımın tamamen dayanağı olmakla beraber,haksızlık ve hukuksuzluk karşısında; hep birlikte verdiğimiz hukuki mücadelemiz neticesinde almaya başladığımız sonuç yani,gerek şahıs olarak saygı duyulacak  ilgili Bakan'a gerekse bünyesinde bulunan kuruma mail,dilekçe v.s. sunmamız sonucunda arz ettiğimiz makamlarda bulunan vicdan sahibi ve kul hakkına kani insanların sayesinde olup,aksine yazdıklarımında hiçbir politik yönü bulunmamaktadır.Netice itibarıyla;yazdıklarım temenni değil mevzuat dahilindeki gerçeklerdir.
      Bütün bunların yanında,Birlik yönetim kurulunun ...tebliğ taslağı hakkındaki SPK'ya görüş bildirme yazısı ile ilgili olarak; internet sayfasında,üyelerinin görüş bildirmesini talep ettiği/duyurduğu halde,üyelerini bilgilendirme amaçlı sayfasında yayınlanmamasıda müphemdir.SAYGILARIMLA      



Sadi Bey,
Öyle güzel bir temenni tablosu çizmizsiniz ki, okurken insan hayal kurmaktan kendini alamıyor. Temennileriniz için keşke diyorum.  

Ayrıca bahsettiğiniz yazı TDUB sayfasında duruyor.
http://www.tdub.org.tr/duyurular/sermaye-piyasasi-kurulu-nun-tecrube-sartina-dair-karari-hakkinda-birligimiz-yazisi-19-mart-2014.html

« Son Düzenleme: Nisan 05, 2014, 10:41:29 ÖS Gönderen: SADı »

ÇÇR

  • STANDART
  • **
  • İleti: 31
Ynt: YENı TDUB STATÜSÜ YÜRÜRLÜğE GıRDı.
« Yanıtla #7 : Haziran 01, 2014, 09:34:50 ÖÖ »
             TDUB statüsü yürürlüğe girmekle şirketler ile  lisanslı olanlar üye olaçak ,eski üyelerde üyeliklerini yenileyeçekler ve devamında da şu kadar  aidat vereçeksin dayatması  ,e vermezsen lisansını iptal ederiz.Buraya kadar güzel .Peki lisansı olmayanların bir aidatları ve yaptırımları yok, halende çatır çatır eksperlik yaptıkları  SPK  ve TDUB'un malumudur. Haksız rekabete neden oldukları aşikardır.Lisanlı değerleme uzmanlarının haklarının çalınmasına göz yumulmaktadır.SPK ve TDUB'un  bazı krıterleri göz önüne alarak ,şirketlerin Lisanslı Çözüm Ortaklarını öncelikle tercih etmeleri hususunda  kararı,teamülü telkini ................olmalıdır.Sizin birinci amacınız Birliğe ve diğer kuruluşlarınıza gelir getiren düzenlemeler yaptığınız kanati hasıl olmaktadır.Ey SPK ve TDUB yönetimi lisans verdiğiniz   ve üyelerinin birazcık haklarını koruyunuz.
 Saygılarımla.

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Ynt: YENı TDUB STATÜSÜ YÜRÜRLÜğE GıRDı.
« Yanıtla #8 : Haziran 02, 2014, 11:34:17 ÖÖ »
Ben TDUB un yerinde olsam şöye bir uygulama yaparım. TDUB uye Lisanslı fırmalar, TDUB a bildirdikleri uzman kadar uyelık ucretı yatırmak zorundadır dıye madde koyarım. Mesela x fırması 100 uzman bıldırdı TDUB a proje ıncelemesı ıcın o zaman 500 TL x 100 kişi =50.000 TL yatır bakalım derim. Firmalarda doğal olarak bunu çözüm ortaklarına yansıtacaktır. Böylece bu işi yapan her bir şahıstan uyelık ucreti tahsil edilmiş olur.

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: YENı TDUB STATÜSÜ YÜRÜRLÜğE GıRDı.
« Yanıtla #9 : Haziran 05, 2014, 06:28:34 ÖS »
Sanıyorum TDUB tabi olduğu yeni statüyü yalnız üye aidatlarının toplanması esnasında hatırlıyor. Yeni statüye göre değerleme uzmanlarının haklarını savunmak, haksız rekabeti önleyici önlemler ile ilgili görüşleri ilgili devlet merciilerine iletmek, kısaca kuruluş amacına paralel şekilde mesleki itibarı artırmak ve "lisans" unsurunun "değerleme uzmanlığı" için kriter olduğunu birilerine hatırlatmak TDUB'nin alenen görevidir.




Bu nedenle aidat toplamaya gelince mangalda kül bırakmayarak "statü" hatırlatması yapan saygıdeğer birliğimiz iş göreve gelince neden 3 maymunu oynamaktadır?

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: YENı TDUB STATÜSÜ YÜRÜRLÜğE GıRDı.
« Yanıtla #10 : Haziran 06, 2014, 03:30:33 ÖÖ »
Bir site, bir soru?

TDUB'un resmi internet sitesinde,
1- TDUB'un kurulması ile ilgili yasal mevzuat yer almaktadır.
2- Değerleme uzmanlarının isimleri sıralanmıştır.
3- Üye kimlik kartının nasıl olduğu resimle gösterilmiştir.
4- Faydalı bir çok bilgi ve güncel duyurular vs.

Tüm bunlar çok güzel. Emeği geçenlere teşekkürler.

Aynı sayfanın içinde, Tapuda proje inceleme yapabilecekler bölümü bulunmaktadır. Bu bölümde yayınlanan isimlerin %85'i galiba lisanslı değil. Peki TDUB bu isimleri, bu sayfada hangi kanun ve mevzuata göre yayınlıyor? Statünün 6. maddesindeki haksız rekabet hükmü ile bu bölüm taban tabana zıtlık teşkil etmiyor mu?

Ayrıca: 21.01.2014 tarih ve 23294678-010-07/71-558 sayılı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Tapu Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan duyuru ile çelişkili bir durum yok mu?

Statünün altındaki imzalar: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve tüm bakanlara ait. Bu işte bir gariplik yok mu? 6. madde hükmü ortada. Fiili durum ortada. Bence imza sahipleri durumun farkında değil. Yada yetki kullanımı bizim bildiğimiz gibi değil.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/04/20140402-1.htm
« Son Düzenleme: Haziran 06, 2014, 11:51:13 ÖÖ Gönderen: maras46 »