Gönderen Konu: TEBLığ TASLAğINA NE OLDU?  (Okunma sayısı 7784 defa)

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: TEBLığ TASLAğINA NE OLDU?
« Yanıtla #15 : Mart 08, 2014, 02:18:57 ÖS »
Yasal süre 1 sene değil miydi? Yani 8 Mart 2013 yayım tarihli taslağın onay süresi maksimum 1 sene değil miydi? (08.03.2014)

ekspermuhendis

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 49
Ynt: TEBLığ TASLAğINA NE OLDU?
« Yanıtla #16 : Mart 12, 2014, 12:17:29 ÖS »
Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar ıçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı Duyurusu 

Sermaye piyasası kurumlarında ve halka açık ortaklıklarda çalışanların sahip olması gereken lisanslar ve bu lisanlara ilişkin yapılacak sınavlar ile ilgili zaman içinde meydana gelen gelişmelere göre gerekli güncellemelerin yapılması ve daha etkin bir lisanslama, sicil tutma ve eğitim sisteminin oluşturulması amacıyla, "Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar ıçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı" hazırlanarak Kurulumuz internet sitesinde yayımlanmıştır.

Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar ıçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ ile getirilen temel düzenlemeler şöyledir:

Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu Anonim şirketi (SPL)’nin lisanslama sistemi içindeki konumu ve fonksiyonları belirlenmiştir.
Lisans türleri güncellenmiş ve lisans alma şartları yeniden belirlenmiştir. Lisans türlerine göre sınav konuları tamamen revize edilmiştir.
SPL bünyesinde sınavların yapılmasından sorumlu bağımsız bir Sınav Kurulu oluşturulmuştur.
Sınavların geçerlilik süresi ve yenileme eğitimlerinin ne kadar sürede bir yapılacağı hakkında değişiklikler yapılmıştır.
Gayrimenkul Değerleme, Konut Değerleme, Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansları için gerekli tecrübe şartlarının, ilgili kurumlarda çalışılarak sağlanması yanında, SPL tarafından düzenlenecek ve içeriği Kurul tarafından onaylanacak mesleki uygulamalı eğitim programının başarı ile tamamlanması suretiyle de yerine getirilebilmesi imkanı sağlanmıştır.
Konut değerleme uzmanlığı için eğitim şartı en az iki yıllık yüksekokul olarak yeniden belirlenmiştir.
ıstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında, lisansa tabi görevlerde çalışacak yabancı uyruklu kişiler ile yurtdışında bir sermaye piyasası kurumunda en az 5 yıl çalıştığını belgeleyen kişilerin sahip oldukları uluslararası geçerliliği olan ve Kurulca tanınan lisanslar ile denklik şartı aranmadan çalışmalarına imkan tanınmıştır.
Tüm kişi ve kuruluşlar Tebliğ Taslağına ilişkin görüş ve önerilerini 28.03.2014 tarihine kadar lisanslamatebligi@spk.gov.tr e-posta adresine ya da Kurulumuza yazılı olarak gönderebilirler.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

http://www.spk.gov.tr/duyurugoster.aspx?aid=20140312&subid=0&ct=c&yanmenuid=1

ekspermuhendis

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 49
Ynt: TEBLığ TASLAğINA NE OLDU?
« Yanıtla #17 : Mart 12, 2014, 12:51:36 ÖS »
Bu konudaki tebliğ taslağı Sermaye Piyasasında Değerleme Faaliyetinde Bulunacak Değerleme Kuruluşlarına ve Değerleme Faaliyetine ılişkin Esaslar Tebliği Taslağı'ydı.
12.03.2014'de yayınlanan  Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar ıçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı'dır.
konuların karışmaması için  yeni tebliğ taslağı için bir başlık oluşturdum. 

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: TEBLığ TASLAğINA NE OLDU?
« Yanıtla #18 : Nisan 04, 2014, 05:51:33 ÖS »
Konuya esas 8.3.2013 tarihli taslaktan haber alabilen var mı arkadaşlar?

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: TEBLığ TASLAğINA NE OLDU?
« Yanıtla #19 : Ağustos 03, 2014, 02:22:58 ÖS »
8.3.2013 tarihli tebliğ taslağının yayınlanmasından itibaren, 4 gün sonra tamı tamına 17 ay geçmiş olacak taslağın halâ onaylanmamasına dair.

Birleşmiş Milletler güvenlik konseyi iç tüzüğünün düzenlenip onaylanması bile bu kadar zaman almamıştır.

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: TEBLığ TASLAğINA NE OLDU?
« Yanıtla #20 : Ağustos 05, 2014, 12:48:15 ÖS »
Onur Bey,
Değerleme uzmanlarının geleceğini belirleyecek olan taslağın başına gelmeyen kalmadı:
ılk taslak 17 ay önce bir ameliyat geçirdi. Sağlığına kavuşamadı.
Ocak ve Mart aylarında tekrar ameliyata girdi. Yine sağlığına kavuşamadı.

Yüksek tansiyon var, şeker var, kalp ritmi iyi değil. MR, Tomografi sonuçları iç açıcı değil.

ışin doğrusu, uluslararası değerleme standartlarına uygun, hakkı teslim eden bir tebliğ yayınlandığında, değerleme şirket ortakları buna rıza göstermeyebiliyor. Değerleme şirketlerinin ucuz iş gücü talebine göre bir tebliğ yayınlanır ise, uluslararası arenada komedi dükkanını aratmayan sahnelerin yaşanacağını biliyorlar. Yani işin özeti tebliğ taslağı hala ameliyatta. Haklı mı güçlü, güçlü mü haklı, bu filmin sonunu merak ediyorum.

Allah: adaletten kimseyi ayırmasın.
Rızk Allah'tandır.
« Son Düzenleme: Ağustos 05, 2014, 12:50:43 ÖS Gönderen: maras46 »

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: TEBLığ TASLAğINA NE OLDU?
« Yanıtla #21 : Ağustos 06, 2014, 10:22:24 ÖÖ »
SPL'nin (hangi kanuni dayanak ile yaptığı bilinmeyen) 2 günlük eğitimi ile lisans dağıtılmaya başlandı. Bunun sonucunda şu tür ilanlarda artış görülüyor:

"Bir şirkete ortak olmak suretiyle lisansımı değerlendirmek istiyorum. Tekliflere açığım."

şu anda 130 civarında olan şirket sayısı, tebliğ taslağı aynen geçer ise 250'yi aşar.

Değerleme şirketlerinin vay haline.

Un az, su çok. Bu hamur yoğrulmaz. Yoğrulmayan hamurdan da ekmek olmaz.







VARLIK VE DEGER

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 70
Ynt: TEBLığ TASLAğINA NE OLDU?
« Yanıtla #22 : Ağustos 06, 2014, 01:54:44 ÖS »

Sn. maras46,

Bu durum karşısında 3-5 kişi hariç kimsenin sesi çıkmıyor. Sektörden ekmek yiyen ve mesleğin içerisinde bulunan arkadaşlar (3-5 kişi hariç) hayatlarından memmun gözüküyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: TEBLığ TASLAğINA NE OLDU?
« Yanıtla #23 : Ağustos 06, 2014, 03:54:39 ÖS »
Sayın Varlık Değer:
   Sektörde 3-5 kişinin sesinin çıktığı doğru. Bunun en sade cevabı, bu 3-5 kişinin akıl sağlığı yerinde değil. Buraya absürt şeyler yazıyorlar. ıkinci sebep, bu 3-5 kişinin işleri iyi değil. ış hacmi daraldığı için sağa sola saldırıyorlar. Üçüncü sebep, zaten birkaç kişi hislere tercüman oluyor, onlar kendilerini ifşa etti. Bari ben kendimi ifşa etmeyeyim.

   Birde madalyonun diğer yüzüne bakalım. Uluslararası değerleme standartlarını ülkemize kazandırmak için çok uğraş verildi. Ancak sonuç alınamadı. Öğretilmiş çaresizlik sendromu yaşanıyor. Esas sebep bu.

   Uzman olarak sahada çalışan kişiler, tapu ve belediyede lise mezunlarını gördüklerinde, ellerini semaya kaldırıp, bu meslek için karar alanlara demediklerini bırakmıyorlar. Psikolojik olarak bu durum onları rahatlatıyor.

   Peki bu 3-5 kişi ne istiyor diye neden kimse sormuyor? Bunların tek isteği, SPK’nın kanun ve tebliğlerinde yazılan yürürlükteki mevzuatın uygulanmasından başka bir şey istemiyorlar. Burası çok garip.

   Ben Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeyim. ıl merkezinden (160 km mesafede) bir eksper (lisansı olmayan) beni arayarak şunları söylemişti: Filanca bankanın tüm işlerini bağladım. %20 komisyon verirsen sana Elbistan işlerini gönderebilirim. Önce dalga geçiyor veya şaka yapıyor zannettim. şaka değilmiş. Bunu banka genel müdürlüğüne yazdım. Aldığım cevap çok acı, başka firmalarla anlaşma sağlayın diyor. şu anda kendi ilçemde o bankanın işlerinin ancak %5’ini yapıyorum.  

   Bu geminin içinde bizler makine dairesindeyiz. Başkaları da lüks odalarında hayat sürüyor olabilir. şunu herkes iyi bilsin ki, eğer bu gemi batarsa hepimiz boğuluruz.

   Mesleğimizle ilgili son gelişmelerden sonra, artık komplo teorisi üretmeye başladım. 1994, 2001 ekonomik krizlerinden sonra, yeni bir ekonomik krizin suni ortamı mı hazırlanıyor? Sahada görev yapan değerleme uzmanları ile banka batırmak pek mümkün gözükmüyor. Ben bir rapor hazırlayıp göndermeden, kırk kere kontrol ediyorum. Ancak, amcaoğlu-dayıoğlunun açık öğretim diplomaları ile çözüm ortaklığı anlaşma  sayısını artırıp ile bir anda 15-20 firma ile anlaşma sağlayıp bu işi yapmak pek ala mümkün. Dün akşam gelen bir raporu tamamladım. Bugün iş gelmedi. Ama 3-5 açık öğretim diploması ile firma sayımı artırmış olsam bu saatte bunları yazmaya fırsatım olmaz. Dürüstlüğün cezası olur mu? Tek isteğimiz, sahada görev yapan değerleme uzmanlarına pozitif ayırım. Bunu sağlamayanlar umarım, öbür dünyaya bol sevap ile gider.

   Eninde sonunda bu meslek, noterlik gibi olur. Ama 3 ay sonra ama 30 yıl sonra. Orasını bilemem. Müşteri değerleme uzmanına gelip, tapusunu verir. 1-2 gün sonra raporunu alır. Aldığı raporun 1 ay geçerlilik süresinde bankaları gezer ve istediği bankadan kredisini onaylatır. Değerleme uzmanının raporu sigortalanır. Ayrıca yaptığı iş kapasitesine göre de teminat verir.

   Bu mesleğin kuralları ile ilgili karar verici mevkilerde oturanlara, Allah hidayet versin.

        Ahmet GÖÇER
       ahmet1071@gmail.com
   

« Son Düzenleme: Ağustos 06, 2014, 04:00:33 ÖS Gönderen: maras46 »