Gönderen Konu: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı  (Okunma sayısı 14532 defa)

ekspermuhendis

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 49
Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar ıçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı Duyurusu 

Sermaye piyasası kurumlarında ve halka açık ortaklıklarda çalışanların sahip olması gereken lisanslar ve bu lisanlara ilişkin yapılacak sınavlar ile ilgili zaman içinde meydana gelen gelişmelere göre gerekli güncellemelerin yapılması ve daha etkin bir lisanslama, sicil tutma ve eğitim sisteminin oluşturulması amacıyla, "Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar ıçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı" hazırlanarak Kurulumuz internet sitesinde yayımlanmıştır.

Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar ıçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ ile getirilen temel düzenlemeler şöyledir:

Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu Anonim şirketi (SPL)’nin lisanslama sistemi içindeki konumu ve fonksiyonları belirlenmiştir.
Lisans türleri güncellenmiş ve lisans alma şartları yeniden belirlenmiştir. Lisans türlerine göre sınav konuları tamamen revize edilmiştir.
SPL bünyesinde sınavların yapılmasından sorumlu bağımsız bir Sınav Kurulu oluşturulmuştur.
Sınavların geçerlilik süresi ve yenileme eğitimlerinin ne kadar sürede bir yapılacağı hakkında değişiklikler yapılmıştır.
Gayrimenkul Değerleme, Konut Değerleme, Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansları için gerekli tecrübe şartlarının, ilgili kurumlarda çalışılarak sağlanması yanında, SPL tarafından düzenlenecek ve içeriği Kurul tarafından onaylanacak mesleki uygulamalı eğitim programının başarı ile tamamlanması suretiyle de yerine getirilebilmesi imkanı sağlanmıştır.
Konut değerleme uzmanlığı için eğitim şartı en az iki yıllık yüksekokul olarak yeniden belirlenmiştir.
ıstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında, lisansa tabi görevlerde çalışacak yabancı uyruklu kişiler ile yurtdışında bir sermaye piyasası kurumunda en az 5 yıl çalıştığını belgeleyen kişilerin sahip oldukları uluslararası geçerliliği olan ve Kurulca tanınan lisanslar ile denklik şartı aranmadan çalışmalarına imkan tanınmıştır.
Tüm kişi ve kuruluşlar Tebliğ Taslağına ilişkin görüş ve önerilerini 28.03.2014 tarihine kadar lisanslamatebligi@spk.gov.tr e-posta adresine ya da Kurulumuza yazılı olarak gönderebilirler.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

http://www.spk.gov.tr/duyurugoster.aspx?aid=20140312&subid=0&ct=c&yanmenuid=1

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
"Konut değerleme uzmanlığı için eğitim şartı en az iki yıllık yüksekokul olarak yeniden belirlenmiştir."

Gel ne olursan yine gel

ekspermuhendis

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 49
Aşağıdaki maddelere lütfen dikkat, Madde-6 daki, 5 yılı kim nasıl takip edecek?, bu karardan sonra kim lisans almaya uğraşır? tecrübe şartıda kaldırıldı, mesleğe emek vermiş lisans almış  olanların hakkı daha ne kadar gasp edilecek?, Bir anda sektörde lisanssız çalışan hemen hemen herkes meşru hale gelmiş olmuyor mu?
Lisansa tabi personel
MADDE 6 –
(2) Lisansa tabi personelin lisans alıncaya kadar ilgili lisans sahibi bir personel refakatinde yardımcı personel şeklinde çalışması mümkündür. Ancak yardımcı personel olarak çalışılan süre 5 yılı geçemez Lisans alma şartları
MADDE 7 –
(2) Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 lisansı ve Konut Değerleme Lisansı için en az 2 yıllık yükseköğretim düzeyinde, diğer tüm lisanslar için ise en az 4 yıllık yükseköğretim düzeyinde eğitim alınmış olması gerekmektedir.
(3) Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı ve Kredi Derecelendirme Lisansı için derecelendirme kuruluşlarında en az 3 yıl, Konut Değerleme Lisansı için gayrimenkul değerleme şirketlerinde en az 1 yıl, Gayrimenkul Değerleme Lisansı için ise yine gayrimenkul değerleme şirketlerinde en az 3 yıl çalışarak tecrübe şartının yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartların sağlanamaması halinde, SPL tarafından düzenlenecek ve içeriği Kurul tarafından
onaylanacak mesleki uygulamalı eğitim programının başarı ile tamamlanması durumunda da tecrübe şartı yerine getirilmiş sayılır. Tecrübe şartını tevsik edici belge ve bilgiler Kurul tarafından ayrıca belirlenir.

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
şimdi arkadaşlar son tebliğ taslağına bakılırsa (daha 08.03.2013 tarihli taslak kesinleşmemişken) sistem şöyle işliyor, alenen deşifre oldu artık. Aşamalarıyla yazıyorum, sektöre girecek gençlere yol göstersin maksat, zira böyle ülke dünya genelinde pek azdır:

1) Öncelikle Türkiye şartlarına bakıyorsunuz, yasal boşluk ve korsan faaliyetinin yaptırıma tabi tutulmadığı bir sektör arıyorsunuz. Karşınıza kabak gibi "değerleme" sektörü çıkıyor. Eğitiminiz ve bilgi düzeyiniz çok önemli değildir. "Ne iş olsa yaparım abi" diyerek bu sektörü seçiyorsunuz. Karar verdiniz. Aşama 1 tamamdır.

2) Daha sonra asgari ücretle herhangi bir değerleme şirketine 3-5 günlük bir oryantasyon eğitimi sonucu girip tapu ve belediyelerde, TKGM genelgelerini sallamayan "korkusuz" bazı şirket patronları nezdinde, yazılan ve düzenlenen, altına imza atılan raporların kim tarafından gerçekleştirildiğinin hiçbir önemi yokmuş mentailtesi ile at koşturmaya başlıyorsunuz. Kapak atıldı. Aşama 2 tamamdır.

3) Dayanabilirseniz birkaç yıl bu düzende yoğun tempoda kölelik sürecini yasaları takmadan, usta-çırak mentalitesi içinde sertifikasız ve sınavsız geçiriyorsunuz ve yerinizi sağlamşatırıyorsunuz. Tabi bu arada yoğun bir çalışma içinde gecesini gündüzüne katmış ve sınavları vermek için alın ve beyin teri dökmüş lisanslı uzmanların neden bu kadar emek verdiğini sallamadan işinize konstantre oluyorsuz. Aşama 3 tamamdır.

4) Sonra...devlet (SPK ve BDDK), geliyor, lisanslı uzman sayısının 2500 civarında olmasını yetersiz bulup, sanki sahada çalışan uzman sayısı ile SPK'ya TDUB'ye kayıtlı gerçek kişi uzman sayısının eşit olduğu ve reel uzman gereksiniminin var olduğu bilinçsizliği ile, sahada korsan ve oldu-bitti/çaktırmayın mantığı ile belli bir "tecrübe" süresini tamamlamış kişilere ileri düzeyde yumuşatma uygulayarak, hatta 4 yıllık üniversite mezunu olma şartını bile yumuşatarak, tecrübe şartınıda paralı bir eğitime bağlayarak sizin önünüzü açıp, sınavlara girmeniz için "bir zahmet artık" diyerek size taltifte bulunulup, zamanında lisans alması için dayatılan gerçek uzmanlar ile aynı kategoriye gelmiş gibi adlediliyorsunuz. Aşama 4 tamamdır.

5) Sonrasında birbirini tekrarlayan, modern köleliğin SANKı kalifiyeleşmiş gibi gösterilmesini sağlayan binbir manüpülasyon sonucu yasa ile meşrulaştırılmış SPK tebliğlerinin yasalaşması sonucu milyonluk kredilere imza atan bir "değerleme uzmanı" olarak piyasaya çıkıyorsunuz....

ışte bu kadar basit. Nice tebliğlere, nice taslaklara...

SPK'ya selam ve sevgilerimizi göndermek boynumuzun borcudur. Emeği geçen herkese çok teşekkürler.
« Son Düzenleme: Mart 12, 2014, 05:02:14 ÖS Gönderen: onur85 »

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Bugüne kadar çola-çocuğa ezdirilerek yenilen, bu tebliğ taslağı ile bundan sonra yenilcek muhtemel kul haklarımı MAHşERDE çatır çatır alacağım. Bundan hiç şüphe duymuyorum. ılahi adalet var. Vallahi de var. Billahi de var.

« Son Düzenleme: Mart 12, 2014, 05:50:11 ÖS Gönderen: maras46 »

ÇÇR

  • STANDART
  • **
  • İleti: 31
     
Lisanslı Değerleme Uzmanları  kaliteyi artıralım derken ,ortamın karmakarışık  , ülkenin seçim arifesinde olduğu bir zamanda ,Lisanslı Değerleme Uzmanlarının haklarının yerle bir edilmeye çalışılması düşündürücü !

VARLIK VE DEGER

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 70
Arkadaşlar, görüş ve önerilerimizi SPK'nin bildirdiği mail adresine bildirelim. ınsanların bazı şeylerin farkında olduğunu bilirlerse tebliğ biraz daha mantıklı hale gelebilir diye düşünmekten başka ümidimiz yok....

'Tüm kişi ve kuruluşlar Tebliğ Taslağına ilişkin görüş ve önerilerini 28.03.2014 tarihine kadar lisanslamatebligi@spk.gov.tr e-posta adresine ya da Kurulumuza yazılı olarak gönderebilirler.'




VARLIK VE DEGER

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 70
Ben attım maili bu arada..

VARLIK VE DEGER

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 70
 lisanslamatebligi@spk.gov.tr e-posta adresi  mail başarısız diye yanıt veriyor. GÖNDEREBıLEN VAR MI?


maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
ımtihan şekil şartları ile ilgili Değerleme uzmanlarını silindir gibi ezecek bir tebliğ taslağı yayınlandı. Ortaya çıkma tarihi manidar. Tüm Türkiye seçimlere, gezi olaylarına, paralel yapıya endekslenmiş iken, bir de bakıyorsunuz banka sektörünü ciğeri olan değerleme mesleği ile ilgili hayati önem taşıyan bir tebliğ taslağı yayınlanıyor. Hem de seçimden bir kaç gün önceye verilen tarihe kadar görüşler bekleniyor. BU ACELE NıYE? Sonra ne olacak, siyasilerin iki ayakları bir pabuçta olduğu ortamda, hemencecik yayınlanabilir. Kolay banka batırma formülü için ortam mı hazırlanıyor? Çok karışık.

2 yıllık arıcılık bölüm mezunu konut değerleme uzmanlığı imtihanına girecek. 1 günlük eğitime katılacak. Hooop sahada konut değerlemesi yapacak.  O zaman SPK’da çalışan güvenlik görevlisi, 1 günlük eğitimle, haftanın 1 günü SPK başkanlığı koltuğuna oturup kararlara imza atması hakkında da yakında tebliğ  taslağı yayınlanır ise şaşırmayalım. Yahu hazır ortam karışık iken: diş teknikerlerinin diş doktorluğuna, inş-harita teknikerlerinin mühendisliğe, hacamatcıların-fizik tedavi uzmanlığına 2 günlük eğitim ile geçişini sağlayan tebliğ taslakları da yayınlansa fena olmaz.

Arkadaşlar sinirimden yukarıda ironi dolu bir şeyler yazdım. Gerçek şu ki: son iki değişiklik ile ilgili olarak endişe duyuyorum. Değerleme uzmanlığı mesleğinin fabrika ayalarıyla bilinçsizce oynanıyor. 13 yıldır banka batırılamadı. Kolay banka batırma formülü, bilinçsiz değerleme sisteminden geçer. Değerleme sistemi bunun için mi karıştırılıyor?

Mesut Bey ile özel de görüşürüm. Bu siteye yazdığı konularda, kullandığı sıfatlar ile ilgili kendisini eleştirirdim. “Lütfen Mesut Bey. Yapmayın. Kullandığınız sıfatlar haddi aşıyor, ne gerek var. Biraz sakin olalım.” derdim.  3 yıllık tecrübe şartının kaldırılması, 2 yıllık mezunların konut değerleme imtihanına girmesi ile ilgili tebliğ taslağını gördükten sonra, Mesut Bey’den çok özür diliyorum. Helallik istiyorum. Ben haksızmışım. Bilgisizmişim.

Mesleğimizin gelecek 50 yılını ilgilendiren kararların alınması an meselesi. Sahada çalışan değerleme uzmanları asfalt silindiri ile ezim ezim ezilmek üzere iken: TDUB ne yapıyor? Neden bilgi kanallarını kullanmıyor. Bu iki husus ile ilgili Ankara’da  ıstanbul’da birer bilgilendirme toplantısı yapılması çok mu zor?

Arkadaşlar, sadece mail ile kalmayalım. Yetkili tüm üst mevkilere ıslak imzalı yazışmalar yapalım. Son iki değişiklik ile ilgili hukuki bilgiye sahip olanlar lütfen paylaşım yapalım.


« Son Düzenleme: Mart 13, 2014, 01:19:15 ÖÖ Gönderen: maras46 »

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Bu tebliğ taslağının amacı oturduğu yerden sadece imza atanların kurdukdaları sistemlerinin hukukileştirilmesidir.
Sistemin tarifi Gayrimenkul Değerleme Lisansını al çözüm ortaklığı anlaşmalarını yap iki tanede ikiyıllık mezun eleman bul onlar hazırlasın raporları sende aksam hazırlanan raporlara imzanı at. Neyapalım ya bu sistemi kuracağız yada eğitimlere katılmayıp lisansı askıya aldıracağız yapacak bişey yok allah akıl fikir versin bu taslağı hazırlayanlara.

SADÝ

  • STANDART
  • **
  • İleti: 48
  DEğERLı;
                   SPK LıSANSLI MESLEKDAşLARIM,
                         
         SPK'nın Tebliğ taslağı tamamen 06/03/2006  tarih'li resmi gezetede yayımlanan   Sermaye Piyasasında Uluslararası Değerleme Standartları Hakkında Tebliğ ve Ek'ine (Seri :VIII, No:45)'e aykırıdır.Kimsenin tedirgin olmasına gerek yok.Sözkonusu SPK taslağı kabul görerek,resmi gazetede yayımlansa bile ana hükümlerine aykırı olarak ıdare Mahkemesi veya Danıştayca ıptal olunacağı kesindir.Ancak,taslağın bu şekilde kesinleşmemesiı  ve hukuka,hakkaniyet/adalet ilkesine uygun olarak kesinleşmesiı  için ilgili internet sayfasına ve Bakan'a  görüşlerimizi,yapılan  haksızlığı,hukuksuzluğu anlatmamız/yazmamız gerekir.   

SADÝ

  • STANDART
  • **
  • İleti: 48
                                     SPK tarafından ilke kararı alarak 3 yıllık tecrübe şartının  kaldırılmasına müteakip, SPK'ya 3 yıllık tecrübe şartının ilke kararı alarak tekrar me'riyete geçmesi için yazdığı yazı  ve  "en azından bizimde birr Birliğimiz/sivil toplum kuruluşumuz olduğunu" hissettirdiği için teşekkür ediyorum.

fikret8082

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 51
SAYIN SPK YETKıLıLERı
şirketlerin çoğunluğu  lisanslı Değerleme uzmanı yerine daha düşük ücretle  ınşaat Mühendisi şehir Plancısı ve Mimarları istihdam etmektedir.

şirketler   asgari ücretle günde 10-12 saat çalıştıracağı veya  %35.40 ücretle çözüm ortaklığı yapacak 2 yıllık yüksek okul mezunlarına yönelecektir.Bazı gençlerin emlakçiler ve inşaat sahipleri ile  maddi manevi çıkar ilişkilerine girmesi ve sektörün kalitesini düşürmesi riski bulunmaktadır.

Değerleme sektöründe 2 yıldır en fazla sıkıntı çektiğimiz durum çözüm ortaklarının yanında çalıştırdıkları  gençlerin bazılarının  taşınmazların değerinin %20-30 oranında yüksek yazarak taşınmazın  tamamının bankaların kredileri ile almasını sağlamakta taşınmaza gerçek değer yazan arkadaşlarında haksız şikayetlerden dolayı sektörden çıkmasına neden olmaktadır.

Yurt dışından sendikasyon kredisi alan bankalarımız   ABD ve AB ve BDDK  normlarına uymayan şekilde 2 yıllık meslek yüksek okul mezunlarının  düzenlenmiş değerleme raporlarının risklerini  FAıZ + LıBOR  oranına eklemiyecekmidir.

Saygılarımla

SADÝ

  • STANDART
  • **
  • İleti: 48
                                                                       ÖNEMLı  HATIRLATMA:
          DEğERLı MESLEKDAşLARIM;
           Bazı SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı arkadaşların,SPK’nın Tebliğ Taslağı ile ilgili olarak ; ilgili internet sayfasına gönderdikleri görüş beyanlarında isim-soyisim belirtmediklerini duydum.Ancak,bilindiği üzere isimsiz olarak Resmi Kurumlara yazılan dilekçeler/mailler  dikkate alınmamaktadır.Bu yüzden görüş bildirimlerimizde isim-soyadı’nın yanında ciddiyet kazanması bakımından  SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı olduğumuzu vurgulamamızda fayda vardır.SAYGILARIMLA