Gönderen Konu: 3 yıllık deneyim, mezun olunan okul, kaynak, hesap makinesi!  (Okunma sayısı 5330 defa)

cemt

  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 1
Merhaba arkadaslar,

forumda karsılastıgım genel görüş aranıza yeni arkadasların katılmasını istemediginiz yönünde.
bu kadar korkacak bir durum olmadıgını bilmenizi isterim.
türkiye çok büyük ve daima işi bırakan, yeni katılan, birsürü insaat, onlarca alım satım olacak. bu kadar çekinmeyin. bunun yerine yeni katılacak arkadaslarınızı kucaklayın ki onlar da sizi kucaklasın ve mesleki gücünüz artsın. herkes gördügüm kadarıyla birbirine karsı durusunda oldukca ketum. bu sessizlik ve birbirinize olan uzaklıgınız işte bugün ucuza çalıstırılmanıza neden oluyor çünkü tek yumruk degilsiniz. düzelecegini umuyorum.

cevaplamak isteyen arkadaslara sorularım var.

bu sene sınava girecegim.

1) kaynak olarak yeni mevzuata göre güncellenmiş gazi yayınlarının gayrimenkul-konut degerleme uzmanlıgı kitabını aldım. ancak 1100 sayfalık dev bir ansiklopedi büyüklügünde.
kitabın önsözünde "sınava hazırlanacak arkadaslar tüm konulara degil, agırlıklı çıkan konulara çalısarak sınavı geçebilirler" ibaresi yer alıyor. ancak bu konuların hangisi oldugundan bahsedilmemiş :)
özellikle çalısılacak konuları bildirebilecek kimse var mı?

2) hesap makinesi olarak hp 17 ii aldım. gördügüm kadarıyla en çok bu kullanılıyor. bununla ilgili bir kaynak, anlatım, ya da yazılması, ezberlenmesi, fonksiyonu varsa kaydedilmesi şart olan belli formüller var mı?

3) internetteki tüm ilanlarda inatla insaat mühendisligi ve benzeri bölüm mezuniyetleri aranıyor. peki spk diyormu illa bu bölümlerden mezun olacaksın? yani örnek meslek 4 yıllık fakülte mezunu bir iletişimci bu sınavı verip, bu meslegi yapabilir mi?

4)3 yıllık deneyim şartının kalktıgını görüyoruz. peki 3 seneye kadar sınavı verdikten sonra, bir firmaya giren birey ayda ne kadar kazanmaktadır??


herkese teşekkürlerimle.

ÇÇR

  • STANDART
  • **
  • İleti: 31
Ynt: 3 yıllık deneyim, mezun olunan okul, kaynak, hesap makinesi!
« Yanıtla #1 : Mart 12, 2014, 08:44:43 ÖS »
  Değerli Kardeşim,
30 yılı aşkın   tapunun  ve kadastronun muhtelif kademelerinde çalıştım . Yani değerleme işinin en çok ihtyaç duyduğu bilgilerin  içinde yaşadım.Siz 1100 sayfa  diyorsunuz.Sayfasını bilmemde okuduklarımı üst üste koyduğunda   60-70 cm eder.Mesleğimde çalışırken keşiflerde ve meslek içerisinde de taşınmaz  değerlemesi yaptık.Sizlerin sektöre girmesine kimse karşı değil.Bizlere 100 m. 13 sn koşaçaksınız  dendi. Yeni tebliğ taslağında veya daha öncede bazı şekillerde 100 m. 30 sn koşarsa lisans alabileçeksin şeklinde düzenlemeler yapılmaya çalışıldı. Sizde 100 m. 13 sn koşun şartlar eşit olsun.3 yıllık deneyim şartı kafayı takma .Benim  veya diğer değerleme sektörüne yakın meslek guruplarında 25- 30 yıl çalışmış.Eee o kadarcıkta farkımız olsun.Yanlış değerleme yaptığında fazla değer verdiğinde ,kredi kullanan vatandaş parasını ödemediğinde yani takibe düştüğünde mal varlığına el koyarlar. Bankacının,vatandaşın ve emlakçının arasında kalırsın.Onların taleplerini karşılayım derken kendine yazık edersin.Ortalama normal meskenin bir raporu 5 saatte tamamlanır.Bir rapordan da 2014 yılı için 162.5 TL dir.Bu işi fotoğraf makinasının deklanşörüne basan herkes yapabilir.Faraza  değerlemede 100 bilgi ile yapılabiliniyorsa bunun 10 tanesi püf noktalarıdır.
  Ayağa düşürülmüş bir meslektir.
  Düşürenler utansın.
  Girme diyebilirmiyim.

VARLIK VE DEGER

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 70
Ynt: 3 yıllık deneyim, mezun olunan okul, kaynak, hesap makinesi!
« Yanıtla #2 : Mart 12, 2014, 08:59:43 ÖS »
Sayın ÇÇR,

'Ayağa düşürülmüş bir meslektir. Düşürenler utansın.' şeklindeki düşüncelerinizin altına ben de imzamı atıyorum...

Biz kalite artacak diye beklerken daha da vasıfsız bir meslek haline getirmeye çalışıyorlar. Sizin görüşlerinize ek olarak YAZIKLAR OLSUN, ALLAH BUNLARI YAPANLARI BıLDığı GıBı YAPSIN diyor, Lisans almak için göbeği çatlayan arkadaşlara (ben dahil) sabr-ı cemil niyaz ediyorum...

ikontd

  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 13
Ynt: 3 yıllık deneyim, mezun olunan okul, kaynak, hesap makinesi!
« Yanıtla #3 : Haziran 02, 2014, 12:22:27 ÖÖ »
Yukarıda yazan tapucu arkadasa bir kaç kelam etmek istedim;

Öncelikle tapu kadastro bölümünde bu işim PÜF noktaları öğrenilmez. Orda anca proje okumay, Kadastral pafta incelemeyi ...vs gibi kısmen teknik ama halletmesi problem olmayan donelerin üzerinde uzmanlasırsınız. Ancak değerleme demek adı üzerinde doğru yöntem yada en etkin ve kullanım ile doğru ve yasal  değere ulaşmaktır.Türkiye genelinde 2.000 e yakın çözüm ortağı bulunmakta olup bunların 1850 tanesi sıfırın altındadır. Hal böle iken yukarıda bu sektöre girmek isteyen heycanlı ve öğrenme isteği olan arkadslara teşvik olunmalı ve sektör UCUBELERDEN ve FOSıLLERDEN  kurtulup AVRUPAı bir şekilde ilerlemelidir.

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Ynt: 3 yıllık deneyim, mezun olunan okul, kaynak, hesap makinesi!
« Yanıtla #4 : Haziran 02, 2014, 11:18:11 ÖÖ »
Sınava niye giriyorsun ki? Forumu biraz takip ettiysen lisansın hiçbir halta yaramadığını çok rahat anlarsın. Lisans sana avantaj degıl dezavantaj saglar. Bence lisansız soyle 3-5 sene çalış. Baktın para kazanıyorsun fırma kurmaya nıyetlendin çevrende genişledi o zaman gir sınava al. Hem tecrubende olmus olur. Tecruben yoksa sınava gıreceksın dıyelımkı gectın aldın lısansı. Tecruben olmadığı için hele birde 4 meslek gurubundan degılsen iş bulman çok daha zor, her yıl aidat ucreti virtı zırtı. verdiğin emeği hiç saymıyorum. Ben genclerın sektore gırmesının sonuna kadar arkasındayım ben okul bıter bıtmez bu ıse basladım ve hemen lisansı aldım  fakat o zaman mevzuat farklıydı bankalardan dırek ıs alabılıyorduk, tapu belediye kral gıbı davranıyordu felan fılan şimde ıse attım bir rafa tozlanıp çürümeyi beklıyor. Belkı ılerıde şirket kuracak ortaklar bulabılırsem çıkarırırım. Gencler sektore gırın, kendınızı gosterin, fakat bunun için lisansa gerek yok rahat olun  

Sorularına gelecek olursak malesef o 1100 sayfa kıtabın tamamını okulamalısın, ve üşenmemelisin 1100 sayfa okuyarak bir konuda uzman unvanı alacaksın bence hıc fena degıl. Zeten kıtabın cogu meslekı mevzuat ve etık kurallardır. O dersten cıkacak soru sansa kalmıstır. Mesala Askerı bölgeler hakkında hıc soru cıkmaz cıkmaz durup pat dıye 3 soru bırden oradan sorabılırler biraz sansa kalmıs

Hesap makınası konusunda yorum yapamam ben cunku formullerı ogrenerek gırmıstım

SPK 4 yıllık mezun olsun yeter dıyor ama sektorun iş verenleri olan bankalar 4 meslek grubunu tercıh edıyor. (Heriş verenin kendı calısanını secme serbestitesi vardır )

3 Yıllık deneyimi olan kolay kolay fırmada uzmanlık yapmaz çözüm ortaklığı yapar. firmaya gırsede denetmen olur. Yeni sektore gıren uzman araba + 1750 TL maas alır. Denetmende yaklaşık 2 katını alır. Çözüm ortağı ısen kazancın sana kalmıs kolay gelsın.
« Son Düzenleme: Haziran 02, 2014, 11:27:23 ÖÖ Gönderen: Exper »