Gönderen Konu: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI  (Okunma sayısı 18062 defa)

VARLIK VE DEGER

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 70
Sn. Maras46,

Tespitleriniz ve çözüm önerileriniz sektörün genelini ilgilendiren oldukça önemli tespitler. Benzer önerileri SPK ve SPL'ye ben de gönderdim. Ne maksatla yapmaya çalıştıklarını hala bilmediğimiz bu ucube değişikliklerden umarım geç olmadan dönülür. Kalitenin artırılması hedef olması gerekirken düşürülmeye çalışılması ise hala anlam veremediğim bir davranış tarzıdır. Sadece Konut Değerleme Uzmanlığı için 2 yıllık mezun şartını getiriyoruz demek ise aldatmacadan başka birşey değildir. Sektördeki iş hacminin %70-%80'inin konut değerlemesi olduğu düşünüldüğünde neredeyse sektörün tamamı 2 yıllık mezun, tecrübesiz ve lisanssız kişilerin hakimiyetine geçecektir. Böyle bir ortamda ise işi bilen/vasıflı elemanlar sektörden ayrılacaktır. Amaç, bu sektörü emek sömürüsüne açık, kalitenin gözetilmediği bir sektör haline getirmekse yapılması düşünülen deüişiklikler son derece yerindedir...AMAÇ BUYSA EğER VAKıT KAYBETMEDEN BU DEğışıKLıKLERı HAYATA GEÇıRMELıDıRLER...

ekspermuhendis

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 49
Tebliğ taslağı ile ilgili ulaşılabilen her kuruma mutlaka gerekçeleri ile kararın ve taslakdaki yanlışlıkları yazılı/sözlü anlatmalıyız. Tebliğ taslağı ve tecrübe ile ilgili alınan kararlar sektörün ve hepimizin geleceğine yön verecek. Tebliğ taslağı  bu hali ile geçer ve alınan tecrübe kararı uygulanmaya başlarsa, vahim sonuçlar doğuracağını düşünüyoruz. Umuyoruz ki hatadan dönülür. Ancak dönülmezse sektörde neler olur, bu karara karşı neler yapılabilir, belki şimdiden bununda planını yapmak gerekir. Bu arada uzun zamandır Sayın MESUT TATLIPINAR'ın yorumlarını göremiyoruz. Konu ile ilgili düşüncelerini merak ediyoruz.

ABDULLAH UZGUR

  • Ziyaretçi
SPL'nin duyurusuna göre:
"Uygulamalı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Eğitimi düzenlenmiştir.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun 26.02.2014 tarihli kararı uyarınca tecrübe koşulunu sağlayamayan adaylar için Kuruluşumuzca mesleki uygulamalı eğitimler 24-25 Nisan 2014 tarihlerinde Swiss Otel ve Kuyumcukent’de düzenlendi."

http://www.spl.com.tr/WebSite/Display.aspx?ContentID=311

adonis

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 52
sınavı geçmemiş lise mezunu çoluk çocuğun rapor yazdığı bir sektörde ben bu olayı olumlu olarak görüyorum. tanıdığım en az 15 rapor yazan adam var hiçbiri sınava girmiyordu. lisansı bu eğitim yolu ile almış bir adam zaten tecrübesi yoksa sektörün dışında kalacaktır. sömürü düzeninin sona ermesi için bu yönde bir düzenleme şarttı. siz meltem hanım bu yılın sonunda lisansı olmayan adam rapor yazamaz denirse kaç ilde çözüm ortağı bulacaksınız...

ABDULLAH UZGUR

  • Ziyaretçi
Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı ve Konut Değerleme Uzmanlığı Lisansı tecrübe koşulunu sağlayamayan adaylar için düzenlenecek uygulamalı eğitimler hakkındaki duyuruya buradan ulaşabilirsiniz.

http://www.spl.com.tr/Images/Uploads/files/Gayrimenkul.pdf

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Lisans almaya hak kazanmış kişiler için, hafifletilmiş tecrübe süreci ile ilgili bilgi verilmiyor. Resmen çifte standart. Bunun bir açıklaması olmalı. Eğer bu uygulama ile, lisanslı değerleme uzmanları dışında başka kimseye değerleme işi, sahada yaptırılmama teminatı veriliyor ise, buyurun hafifletilmiş tecrübe sürecini başlatın. Ama arkasından konut değerleme ile ilgili ön lisans konusu gündeme gelmemeli. Çünkü Anayasanın eşitlik ilkesine resmen muhalefet eden bir uygulama. Eğer ön lisans konusu uygulamaya girer ise, bunu iptal ettirmek çok kolay. Çünkü konut değerleme ile, gayrimenkul değerleme arasında sahada yapılan işlerin %85’i ortak. Bunu hangi akıllı ortaya attı merak ediyorum. Tebliğ taslağına hangi mantık ile ön lisans konusu yazdırılmış. Hiç düşünmemişler mi, sahadaki lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanlarının bir bir yok olacağını?

Eğer hukuk ülkesi iddiamız devam ediyor ise, bir kurumda görev yapan ve tebliğ yayınlayanların, üç boyutlu düşünme yeteneğine sahip insanlardan seçilmesi gerekli. Hazırlanan tebliğ ile, neler elde ediliyor, neler kaybediliyor? Kimlerin evine gidecek ekmeğin kopartıldığı iyi hesap edilmelidir. Mazlumla, Allah arasında perde yoktur.

Tezatlar ülkesiyiz. şu anda lise mezunları tarafından, uluslararası değerleme ilkeleri ayaklar altına alınıyor, SPK’nın, TDUB’un, BDDK’nın da gıkı çıkmıyor. Buraya bir sürü kanun, tebliğ, genelge vs. yaza yaza usandık. Birazcık Allah korkuları var ise, yeter artık. YETEEERRR. Devletin yüceliğine inanarak, hukuk kurallarının geçerliliğine güvenerek seçtiğimiz meslekte, bizleri bundan böyle ezdirmeyin. Bir şehirde lisanslı uzman var ise, o şehirde işler başka kimseye yönlendirilmemelidir. Bunu yapmadığınız sürece, bu meslekte hiçbir düzelme olmaz. Ülkemizin küçük vilayetlerinde uzman yok ise, mevcut durum aynen oralarda da uygulansın. Böyle bir uygulama yapılmış olsa, sahaya bir anda 2.000 uzman akın eder. Sınav yapmaya da gerek kalmaz. Çünkü uzman sayısının fazla olduğu gerçeği ile karşılaşılır.

Allah’ım, mesleğimiz ile ilgili karar alanların kalplerine adalet duygusu ver. Amin.
« Son Düzenleme: Mayıs 05, 2014, 01:45:27 ÖÖ Gönderen: maras46 »

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ahmet Bey'in ifade ettiği gibi:

"Böyle bir uygulama yapılmış olsa, sahaya bir anda 2.000 uzman akın eder. Sınav yapmaya da gerek kalmaz. Çünkü uzman sayısının fazla olduğu gerçeği ile karşılaşılır."

Kesinlikle doğru bir tespittir. Lisanslı uzman sayısının takriben yüzde 8 kadarı sahadadır. Yüzde 92'lik kısım masabaşı imza atan sorumlu ortaklardan veya hiç bu işle iştigal etmeyen, daha doğrusu haksız düzenlemelerden dolayı, iştigal etmeye değer bulmayan kenara çekilmiş uzmanlardan oluşmaktadır. Lisanslı uzman sayısının 'sözde' yetersizliğini bahane ederek bu uygulamayı gündeme getirmek ise körlük veya art niyet ihtimallerinden birisinin kapsamındadır. Görünen köy kılavuz istememektedir.

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
"Sermaye Piyasası Kurulu’nun 26.02.2014 tarihli kararı uyarınca Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı
Lisansı ve Konut Değerleme Uzmanlığı Lisansı sınavını kazanan ancak tecrübe koşulunu sağlayamayan
adaylar için Kuruluşumuzca mesleki uygulamalı eğitimler düzenlenmeye başlanmıştır." Tecrübe koşulunu sağlamayan derken 1 yıl (konut değerleme uzmanlığı için) 3 yıl (gayrimenkul değerleme uzmanlığı için) bekleme süresi sonunda rapor yazmamış 70 ortalamadan sonra bahsi geçen süreleri beklemiş kişiler mi yoksa 70 ortalama yapmış herkes mi kastediliyor orada bir muallak var. Hak kavramı dikkate alındığında bekleme süresini geçirmiş kişiler olması gerektiğine inanıyorum. Bu ülkede de hakka hukuka güven kalmadı ama yinede fikrimi belirteyim istedim. 

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
“Öğretilmiş Çaresizlik”

Bir akvaryum, cam bölme ile ikiye ayrılmıştır. Balıklar bir bölümdedir. Balık yemleri diğer tarafa bırakılır. Balıklar bu yemleri almak için var gücüyle hareket ederler, cam bölmeye çarparlar ve geri dönerler. Her defasında aynı durum. Bir süre sonra balıklar yemlere doğru hareket etmemeye başlarlar. Bu sırada cam bölme kaldırılır. Yine yem atılır ama hiçbir balık yeme doğru gitmez. Bunun literatürdeki ismi “ÖğRETıLMış ÇARESıZLıK”tir.

Güzel bir mesleğimiz var. Bazı sorunlar yaşıyoruz. Sorunlarımızı buraya yazıp içimizi döküyoruz. Bir çözüm olmuyor ama dertleşiyorduk. Son bir-iki aydır ya herşey düzeldi. Artık buraya bir şey yazmaya gerek kalmadı. Ya da meslek mensupları sanki öğretilmiş çaresizlik deneyini başarı ile tamamladılar.

Tecrübe süresi ortadan kalkıyor, ön lisans mezunlarına kapı aralanıyor, tapuda-belediyede lise mezunları cirit atıyor, kimsenin gıkı çıkmıyor. Yarın noterden araba satışı yapar gibi, lisans devri de yapılır ise şaşırmayalım.

Bu ülkede 1980 öncesi 70 bin lise mezununu 3 ayda öğretmen yaptılar. Eğitimi felç ettiler. 2000’li yıllarda, birkaç hatırlı için 1 saatliğine kamu bankalarında faizleri 10 puan aşağı çektiler. şimdi de Avrupa’nın en kariyerli mesleği olan gayrimenkul değerleme mesleğinin fabrika ayarları ile oynuyorlar. Uluslararası değerleme standartları ayaklar altında tepelenmiyor mu?

Öğretilmiş çaresizlik deneyinden bende çok yara aldım. Artık taleplerimi ilahi makama yazıyorum.

ıyi ki cehennem var. Yoksa kafayı yerdik.
« Son Düzenleme: Mayıs 08, 2014, 12:21:45 ÖÖ Gönderen: maras46 »

VARLIK VE DEGER

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 70

ÖğRETıLMış ÇARESıZLıK mi denir KABULLENıLMış şARLATANLIKLAR mı denir NUTKUM TUTULDU KONUşAMIYORUM mu denir bilmem ama artık kendi aramızda konuşmayla bazı şeylerin çözülemeyeceği noktaya geldik. Karar verenlerin kendi aramızda yaptığımız bu sohbetleri pek ciddiye aldığını düşünmüyorum, alsalardı zaten bunları hala konuşuyor olmazdık.

KONUşSAM ÇARE DEğıL, SUSSAM GÖNÜL RAZI DEğıL... ikilemi içerisinde bize biçilecek görevleri ve takdir edilecek şartları bekliyoruz Yüce Türk Yöneticilerinden...

VARLIK VE DEGER

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 70

Tebliğ taslağının akıbetini bilen var mı?

Malum, SPK ve SPL resmi açıklama yapmayıp kişiye özel duyurular ile işi götürüyor. Ya da her iş tamam olduktan sonra duyuru yapıyor.  Tebliğ taslağı hakkında ve pırasa gibi Lisans dağıtmanın gerekçeleri hakkında kişiye özel bilgilendirme yapmış olabilirler....

Bir de adına GAYRıMENKUL DEğERLEME UZMANLIğI LıSANSI dedikleri belgeyi LıSANS değil de SERTıFıKA adı altında değiştirip dağıtma yetkisini Halk Eğitim Merkezleri'ne devrederlerse DAğITMA zahmetinden de kurtulmuş olurlar..Herkes bulunduğu yerdeki Halk Eğitim Merkezi'nden alır Sertifikasını...

VARLIK VE DEGER

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 70

Bundan böyle, GAYRıMENKUL DEğERLEME UZMANLIğI LıSANSI'nın GAYRıMENKUL DEğERLEME SERTıFıKASI olarak isimlendirilip, bu sertifikanın da SPK/SPL yerine ılçe Halk Eğitim Merkezleri vasıtasıyla verilmesini talep ediyorum.

LıSANS falan deyip de insanları kandırmaya gerek yok, 2 günlük eğitim ve 295 TL karşılığı 5 dersi ezberleyip geçen herkes alabiliyor nasıl olsa...

yasinozkan

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 39
Lisanslarin kiymeti kalmadi, bu iş ayağa düştü,, vaktinde şirket kurup büyük banka bağlayabilenler devam eder, gerisi hikaye

eksares

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 32
Uluslararası Değerleme Standartları'na (UDES) göre tanım da şu şekildedir: Gayrimenkul Değerleme Uzmanları, Varlık Değerleme Uzmanları,Değerleme Uzmanları, değerleme yapmak ve sonuçlarını raporlamayı iktisadi bir faaliyet olarak yürüten özel bir meslek grubudur. Meslek erbabı olan değerleme uzmanları oldukça zor eğitim, öğretim ve ehliyet testlerinden geçmek ve becerilerini göstermek durumundadır. Ayrıca bu kişiler, Çalışma ılkeleri (ahlaki ilkeler ve yetkinlik) ve mesleki faaliyet standartlarına riayet etmeli, bunları muhafaza etmeli ve Genel Kabul Görmüş Değerleme ılkelerine uymalıdırlar.

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Uluslararası Değerleme Standartları'na (UDES) göre tanım da şu şekildedir: Gayrimenkul Değerleme Uzmanları, Varlık Değerleme Uzmanları,Değerleme Uzmanları, değerleme yapmak ve sonuçlarını raporlamayı iktisadi bir faaliyet olarak yürüten özel bir meslek grubudur. Meslek erbabı olan değerleme uzmanları oldukça zor eğitim, öğretim ve ehliyet testlerinden geçmek ve becerilerini göstermek durumundadır. Ayrıca bu kişiler, Çalışma ılkeleri (ahlaki ilkeler ve yetkinlik) ve mesleki faaliyet standartlarına riayet etmeli, bunları muhafaza etmeli ve Genel Kabul Görmüş Değerleme ılkelerine uymalıdırlar.

Devlet yetkili kurumlarının UDES'i takmadığı veya en iyi ihtimalle UDES'den bihaber olduğu muhakkak. Hak, hukuk, adalet ve doğruluk gibi kavramlarında UDES ile aynı parallellikte bilinirliğe sahip olduğunu da hepimiz görüyoruz.