Gönderen Konu: 21.01.2014 TARıHLı TKGM GENELGESıNıN SEKTÖRDEKı YANKILARI.  (Okunma sayısı 8109 defa)

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Değerli Meslektaşlarım,

Bizler, bu platformda haysiyet mücadelesi yaparken;  haklı olarak meselenin hukuki boyutunu ele alıp, bu yönüyle görüş beyan ediyoruz.

Hayatlarında bir kere bile sahaya çıkıp değerleme yapmamış bir takım zevat, bizlerin zaman zaman şikayetçi olduğu hususları "TDUB Yönetimi aleyhine, haksız itham ve iftira" olarak niteleyerek, hakkımızda haysiyet cellatlığı yapmaya teşebbüs ediyorlar.

Aşağıda yer alan mesaj, Facebook'ta açılmış bir meslek sayfasından alınmıştır. Bu mesajı yayınlayan arkadaşımızın kötü bir niyet taşımadığından da yüzde yüz eminim. Bu yüzden ismini yayınlamıyorum.

Değerleme camiasında yapılan yaygın sahtekarlıklar  ve dalavereler o denli kanıksanmış ki, pek çok genç arkadaşım, olup bitenleri  adeta bir müktesep hakmış gibi savunma gereği duyuyorlar.

Buyurun size haksız itham ve iftira (!)

"Tapu dairelerinde proje incelemelerini aklı başında ilk okulu mezunu her vatandaşın yapabileceği malum, lisanslı uzmanların bir çoğu bu işler için lise mezunu veya tekniker arkadaşlar ile çalışarak istihdam yaratıyor..Lisanslı uzmanların vekalet verdiği herkes proje inceleyebilmeli, lisanslı uzmanlar bunu yaparken ayrıca, bunca yıl edindiği kariyeri hiçe sayan, proje inceleten sözleşmeli vasıfsız tapu çalışanlarının maskarası olmaktan kurtuluyorlar. Madem proje incelemesini tapu daireleri sadece lisanslı eksperler yapacak diyor ve birlik susuyor, o halde , tüm ekspertizleri de lisanslı eksperler yapacak desinler bu terazi düzelsin, eyvallah diyelim, sanki proje incelemesi yer görmek veya belediye incelemelerinden daha mı önemli... Ayrıca bir konu daha var, 2014 için değerleme ücretleri neden güncellenmiyor ve bu yol ücretlerindeki komiklik nedir böyle."

Not: Belge aslı ektedir.
« Son Düzenleme: Şubat 04, 2014, 09:41:03 ÖS Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR »

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: 21.01.2014 TARıHLı TKGM GENELGESıNıN SEKTÖRDEKı YANKILARI.
« Yanıtla #1 : Şubat 04, 2014, 10:35:23 ÖS »
Sözün bittiği yer olarak başta SPK olmak üzere tüm mercilere iletilmek üzere örnek gösterilmesi gereken bir mesaj olduğunu düşünüyorum.

Bu arada bende bir tez geliştireyim. Lise eğitimini tamamlamış bir eczane çırağının ağzından; gerçeğe uygundur: Hangi ilacın hangi hastalığa iyi geldiğini iyi bilirim. Bir eczanede yıllarca çırak olarak çalıştım. Adamın hastalığını ve teşhisini anında koyarım. Koymasam bile hangi ilacın ona iyi geldiğini gözünden anlarım, iyice palazlandım, "kaşarlandım". Zira eczanede hergün onlarca kişiye şikayetine göre, elindeki reçeteye göre ilaç satıyorum. Tıp Fakültesi mezunu doktorlara taş çıkartırım. Peki ben neden reçete yazamıyorum? Bence bu işten anlayan çırak, çalışan herkes reçete yazabilmeli!

Anlatılmak istenen kısımlar nettir. Saygılarımla.
« Son Düzenleme: Şubat 04, 2014, 10:41:53 ÖS Gönderen: onur85 »

çetingenç

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 37
Ynt: 21.01.2014 TARıHLı TKGM GENELGESıNıN SEKTÖRDEKı YANKILARI.
« Yanıtla #2 : Şubat 05, 2014, 09:29:35 ÖÖ »
Berberlik için bile meslek odası  ve Çıraklık Meslek Okulundan yeterlilik belgesi almadan berberlik yapamadığı halde finans sektörünün olmazsa olmazı olan değerleme sektörünün bu tür yazılardan utanç duyması gerektiğine inanıyorum.
Lisanslı değerleme uzmanlarında en fazla  aylık 60  ve yıllık  500 raporla sınırlandırılması ve  kota uygulanması gerekmektedir. Mahkemelerde yıllık 300 bilirkişi raporu ile sınırlama bulunmaktadır.

 

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: 21.01.2014 TARıHLı TKGM GENELGESıNıN SEKTÖRDEKı YANKILARI.
« Yanıtla #3 : Şubat 05, 2014, 10:50:51 ÖÖ »
Çetin Bey,

Ceplerine konulan üç kuruş para karşılığı sabahtan  akşama kadar  tabanı yanmış it gibi koşuşturan bu zavallı çocukların hiç bir suçu ve günahı yok.

Birileri, kırsaldan topladığı fakir halk çocuklarına büyük şehirlerde mendil sattırır, dilencilik yaptırır, birileri yankesicilik ya da hırsızlık yaptırır, birileri de kandırdıkları bu çocuklara ekspertiz yaptırır.

Azmettiricileri ve baronları ortadan kaldırmadan; taşınmaz değerlemesi adına göz yumulan bu yaygın namussuzluğu, sahtekarlığı, düzenbazlığı ve dolandırıcılığı önleyemezsiniz.

Devletlerin asli görevi; vatandaşlarının can, mal, ırz güvenliğini sağlayarak, itin, uğursuzun, çakalın şerrinden yurttaşlarını korumak ve onların refahını artırmaktır. Devlet,  bu asli görevini yetki devrettiği kamu kurumları ve memurları aracılığıyla yapar.


Devlet tarafında ihdas edilmiş bütün kamu kurumları; meşruiyetini anayasadan ve kanunlardan alır. Her kamu kurumu, kendisine kanunlarla verilmiş yetki ve sorumluluk sınırları dahilinde, devlet erki denilen kamusal yaptırım gücünü kullanma hakkına sahiptir. Bu yüzden de; bir tapu müdürünün ya da nüfus müdürünün altına imza attığı her belge, bütün dünyada geçerlidir. O imza, sadece Müdür Hasan Beyin ya da  Müdire Ayşe Hanım'ın imzası değildir. Devletin imzasıdır.

TDUB da kanunla kurulmuş bir kamu kurumudur. Ticari kaygılarla karar alıp uygulayamaz. Yöneticileri, başta anayasa olmak üzere yürürlükte olan bütün kanun, yönetmelik ve tüzüklere uymakla mükelleftir. Tapu kanunu da, SPK kanunu da, Türk Ticaret Kanunu da TDUB yönetimini bağlar.

Bugün itibariyle; sektörde yaşanılan yaygın sahtekarlığın ve dolandırıcılığın kaynağı TDUB tarafından gizlenen isim listesidir. TDUB, kendi resmi internet sitesinde, kendi üyelerinden gizlediği bir isim listesi bulunduramaz.

Açıklık ve şeffaflık sermaye piyasalarının en temel dayanak noktasıdır.

Bu gizli listenin yasal dayanağı nedir?    
Bu listede kimler vardır?
Bu isimler neden gizli tutulmaktadır?

Mevcut TDUB yönetimi bu sorulara  cevap vermediği sürece vebal altında kalmaktan kurtulamaz!



NOT: TDUB ÜYESı GERÇEK Kışı DEğERLEME UZMANLARININ ıSıMLERı, ADRESLERı VE TELEFON NUMARALARI RESMı ıNTERNET SıTESıNDE ALENı OLARAK YER ALMAKTADIR.




« Son Düzenleme: Şubat 05, 2014, 11:02:35 ÖÖ Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR »

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Ynt: 21.01.2014 TARıHLı TKGM GENELGESıNıN SEKTÖRDEKı YANKILARI.
« Yanıtla #4 : Şubat 05, 2014, 01:10:31 ÖS »
O yazıyı yazan kişi olayı "ilkokul mezunları bile proje inceleyebilir" noktasına getirip, "tapu incelemesi diğerlerinden dahamı önemli" diyorsa lisansı olmayan ortamın karmaşasından yararlanan biridir. Lisansı olan bütün değerleme uzmanları tapuda yapılan incelemenin işin en önemli ve diğer incelemelere de ışık tutan yönünün olduğunu bilir.

O şahısa tek katıldığım nokta TDUB'un neden sustuğu diğer başlıkta belirttiğim gibi, binlerce kişinin üye olduğu üyelik aidatı ödediği TDUB Yönetim Kurulu'nun yukarda bahsi geçen Tapu Müdürlüklerinde çalışanların kontrol amacıyla erişebildikleri TDUB internet sitesinde erişebildikleri listenin hangi kriterler baz alınarak oluşturulduğunu, içerisinde lisansı bulunmayan kişilerinde yer alıp almadığını, lisanssız kişilerin yer alıyorsa hangi gerekçelerle bu listeye dahil edildiğini belirten bir açıklama yapması gerek. Üyelerini bilgilendirmeleri gerek tuzluk görevi yapsınlar diye seçilmediler yönetime.
« Son Düzenleme: Şubat 05, 2014, 01:12:54 ÖS Gönderen: creacer »

asyadegerleme

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 44
Ynt: 21.01.2014 TARıHLı TKGM GENELGESıNıN SEKTÖRDEKı YANKILARI.
« Yanıtla #5 : Şubat 05, 2014, 04:54:53 ÖS »
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği TKGM nün genelgesini tüm şirketlere göndermiş şirketlerde  lisansı olan çözüm ortaklarından kendilerine gönderilen talebin  Takbis kayıtlarını  kendi şifreleri ile almalarını ve  proje resimlerini çekmelerini istiyor.

Lisansı olmayan çözüm ortaklarına da bir an önce lisanslarını almaları yakın zamanda lisansı olmayanların artık değerleme uzmanlığı yapamayacakları bildiriliyor.

Bazı yorumcuların  lisansı olsa da  olmasa ne yazar diyenlere de  özel sektör adamı kabak gibi böyle ortada bırakır diyelim ,,,,,,,,,,,, 

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: 21.01.2014 TARıHLı TKGM GENELGESıNıN SEKTÖRDEKı YANKILARI.
« Yanıtla #6 : Şubat 05, 2014, 05:06:10 ÖS »
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği TKGM nün genelgesini tüm şirketlere göndermiş şirketlerde  lisansı olan çözüm ortaklarından kendilerine gönderilen talebin  Takbis kayıtlarını  kendi şifreleri ile almalarını ve  proje resimlerini çekmelerini istiyor.

Lisansı olmayan çözüm ortaklarına da bir an önce lisanslarını almaları yakın zamanda lisansı olmayanların artık değerleme uzmanlığı yapamayacakları bildiriliyor.

Bazı yorumcuların  lisansı olsa da  olmasa ne yazar diyenlere de  özel sektör adamı kabak gibi böyle ortada bırakır diyelim ,,,,,,,,,,,,  

TDUB yine manüpülatif bir yaklaşım sergilemiş. Ya da unuttukları veya sehven ele almayı ihmal ettikleri yanlış anlaşılmalar var.  şöyleki, eğer yanlış yorumlamadıysam, TKGM'nin 21.01.2014 tarihli genelgesi ile:

1) Lisanslı çözüm ortağının kendi şifresi ile takbis alması gibi bir zaruriyet yok. Namına iş yaptığı, daha doğrusu temsil ettiği şirketin sorumlu uzmanının aldığı takbis ile tapu müdürlüğüne gidip, lisanslı uzman olduğunu belgelemesi proje incelemesi için yeterli. Dolayısıyla şirketlerin sahada faaliyet gösteren birçok lisanslı uzmanın edinemediği TAKBıS portal şifresi ve TAKBIS belgesi temin etme işini lisanslı çözüm ortaklarına külfetlendrme hakkı ve gerekliliği bulunmamaktadır. Genelgede proje incelemesi yapacak kişinin lisanslı olmasının gerektiği, takbisin ise ilişkili olunan şirket uzmanı tarafından alınabileceği vurgulanmıştır:



2) şirketler lisanssız çözüm ortaklarına lisans almaları yönünde telkinde bulunurken, kendi kadrolarında çalışan ve güncel durumda Tdub sitesinde isimleri proje incelemeye yetkiliymiş gibi gösterilen, gerçekte lisans sahibi olmayan personellerininde tapuda proje inceleyemeyeceğini hatırlamayı unutmuş!..Genelge böyle diyor. Çözüm ortağı, kadrolu lisanssız eleman ayrımı olmaksızın kimlerin projeye bakmaya yetkili olduğu açıkça vurgulanmıştır.

Saygılarımla.
« Son Düzenleme: Şubat 05, 2014, 05:21:58 ÖS Gönderen: onur85 »

SADÝ

  • STANDART
  • **
  • İleti: 48
Ynt: 21.01.2014 TARıHLı TKGM GENELGESıNıN SEKTÖRDEKı YANKILARI.
« Yanıtla #7 : Şubat 05, 2014, 05:59:15 ÖS »
                     Sayın;
                              Onur85,
      TAKBıS’ne giriş hakkı/yetkisi alabilmek TDUB’nin her üyesinin protokol hükümleri gereğince, yasal hakkıdır.Ancak,müracaat prosedürü ve şifrenin verilmesi biraz zaman alabilir.(Lisans almaya hak kazandıktan sonra,lisanssın elimize geçmesendeki  prosedür g.b.)Sanırım, TAKBıS şifresi verilen şirket yetkilisinin sistemden çıktıyı alıp,taşrada bulunan Lisanslı Değerleme Uzmanına faks’la veya bilgisayara yükleyerek, internet üzerinden göndermesi,şirket  tarafından  maddi ve  manevi külfet olarak görüldüğünden ve de  hukuki yönden sorumluluk arz ettiğinden,bu külfeti ve sorumluluğu taşrada bulunan çözüm ortağına yüklemektedir.(Maaşlı/Kadrolu çalışanı açısından hiçbir sorun yok)
       Hiç önemli değil,şirket burada sadece aracılık hizmeti yapsa da,yapılan sözleşmede söz konusu masrafların da değerleme ücretine yüklenmek suretiyle  değerleme işi ikmal edilebilir. Bizim,mücadelemiz de hukuki yönden;gerçek hak sahiplerinin bu mesleği icra etmesi değil midir?Edilen mücadelenin müsbet sonuç aldığını düşünüyorum.(Kaynağından alınan bilgiler sağlıklı ve kesinse)

ÇÇR

  • STANDART
  • **
  • İleti: 31
Ynt: 21.01.2014 TARıHLı TKGM GENELGESıNıN SEKTÖRDEKı YANKILARI.
« Yanıtla #8 : Şubat 06, 2014, 01:53:04 ÖS »
Değerli Meslektaşlarım,
TGKM'nin 21.01.2014 tarihli yazısına istinaden Tapu Sicil Müdürlüğüne vermiş olduğum dilekçede Tapu Müdürlüğünden değerlemeye esas bilgi ve belge alacak kişilerin lisanslı olması gerektiğini belirtmiştim. Alınan cevabi yazıda '' Tapu Müdürlüğümüze proje incelemek için başvuran Lisanlı Değerleme Uzmanlarının www.tdub.org.tr kurumsal internet adresinde güncel tutulan değerleme uzmanı / değerleme temsilcisi olup olmadığını kontrolünün sağlanması gerekmektedir. '' şeklinde cevap verilmiştir.
TDUB'un lisansı olmayanları listeden çıkarılması gerekmektedir. TKGM herhangi bir şikayet ile TAKBıS sistemini değerleme uzmanlarına kapatabilir. Bu hususta TDUB'un TAKBıS sistemini lisanslı değerleme uzmanlarına açtırmak için vermiş olduğu emek ve çabaların boşa gitmemesi için lisanssız kişileri listeden çıkarması doğru bir karar olacaktır.

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: 21.01.2014 TARıHLı TKGM GENELGESıNıN SEKTÖRDEKı YANKILARI.
« Yanıtla #9 : Şubat 06, 2014, 03:27:40 ÖS »
Değerli Meslektaşlarım,
TGKM'nin 21.01.2014 tarihli yazısına istinaden Tapu Sicil Müdürlüğüne vermiş olduğum dilekçede Tapu Müdürlüğünden değerlemeye esas bilgi ve belge alacak kişilerin lisanslı olması gerektiğini belirtmiştim. Alınan cevabi yazıda '' Tapu Müdürlüğümüze proje incelemek için başvuran Lisanlı Değerleme Uzmanlarının www.tdub.org.tr kurumsal internet adresinde güncel tutulan değerleme uzmanı / değerleme temsilcisi olup olmadığını kontrolünün sağlanması gerekmektedir. '' şeklinde cevap verilmiştir.
TDUB'un lisansı olmayanları listeden çıkarılması gerekmektedir. TKGM herhangi bir şikayet ile TAKBıS sistemini değerleme uzmanlarına kapatabilir. Bu hususta TDUB'un TAKBıS sistemini lisanslı değerleme uzmanlarına açtırmak için vermiş olduğu emek ve çabaların boşa gitmemesi için lisanssız kişileri listeden çıkarması doğru bir karar olacaktır.

Sayın ÇÇR,
Sizce TDUB bunu yapar mı? Elbet yapması gerekir ama zaten kendi bilgisi dahilinde şirketlerin oluşturduğu geçersiz listeyi tekrardan düzeltip lisanssız kişileri TKGM protokolüne uygun şekilde liste dışı bırakması kendisini ve o listeye lisanssız kişileri dahil eden tüm şirketleri alenen ihbar etmek demektir. Eğlence büyük bir boyuta ulaşır bu şekilde.

Ayrıca TKGM'nin neden TDUB kimlik kartı veya SPK Lisans No sorarak işi kolayca halletmek varken TDUB'nin sitesindeki kapalı formatta yayında olan "proje inceleme linki" üzerinden uzman kontrolü yapmakta diretmesi ise manidardır.

Saygılarımla.
« Son Düzenleme: Şubat 06, 2014, 03:30:16 ÖS Gönderen: onur85 »

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Ynt: 21.01.2014 TARıHLı TKGM GENELGESıNıN SEKTÖRDEKı YANKILARI.
« Yanıtla #10 : Şubat 06, 2014, 04:12:38 ÖS »
onur85, "Ayrıca TKGM'nin neden TDUB kimlik kartı veya SPK Lisans No sorarak işi kolayca halletmek varken TDUB'nin sitesindeki kapalı formatta yayında olan "proje inceleme linki" üzerinden uzman kontrolü yapmakta diretmesi ise manidardır."

şöylede sorabiliriz TDUB'un internet sitesinde erişilebilen proje inceleme linkinde kimler var bu listeyi TDUB yönetimi açıklasın listede olan kişiler açıklanırsa zaten lisanslımı lisanssızmı ortaya çıkar. Yada listeyi açıklamasın Kurumsal kimliğiyle üyelerine bir satır açıklama yapsın liste şu kriterler dikkate alınarak oluşturulmuştur. TDUB üyesi olarak haddimi aşıp çok mu şey istiyorum?

SADÝ

  • STANDART
  • **
  • İleti: 48
TKGM'NıN 21/01/2014 TARıH'Lı TALıMATINA, EK TALıMATLA TASHıH YAPMASI
« Yanıtla #11 : Şubat 06, 2014, 04:29:10 ÖS »
                   Değerli;
                                 Meslekdaşlarım,
          TDUB iddia edildiği gibi olmasaydı; internet sayfasının,proje inceleme bölümünde Lisanssız olan kişilerin  isimlerini kaydetmemiş olsaydı,kendi sayfasında tekzip eder veya  zan altında kalmamak adına  Lisans No,T.C.Kimlik No’ya göre sorgulama linki oluştururdu.Bunu en kısa zaman yapması en büyük beklentimizdir.Üyeler her türlü hukuki ve mali sorumluluklarını yerine getiriken,TDUB yönetiminin;üyelerinin haklarını her türlü platform da  savunmanın yanında,üyelerine karşı hukuki ve  vicdani sorumluluklarından birisi  de güven duygusunu empoze etmek olup, güven ilkesini zedeleyen her türlü davranıştan imtina etmeli ve  herkesden fazla  özen göstermelidir.
         Ancak,TDUB lisanssız kişileri  en kısa zamanda liste’den çıkarmadığı ve suç işlemekte ısrar etmeye devam ettiği takdirde bunun hukuki sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaktır.Aslında,TKGM’nin 21/01/2014  tarihli  talimatı’nda kontrolün proje inceleme bölümünden değilde,”SPK Lisanssı ve TDUB’nin Üye Kimlik Kartı’nın Tapu Müdürlüğü’ne ibrazı zorunludur”deseydi hiçbir sorun kalmayacaktı.Her zaman hukukdan,haklıdan ve mağdur’dan yana olan/olmaya çalışan TKGM’den beklentimiz ek talimatla bu hükmün tashih edilmesidir. SAYGILARIMLA       

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: 21.01.2014 TARıHLı TKGM GENELGESıNıN SEKTÖRDEKı YANKILARI.
« Yanıtla #12 : Şubat 07, 2014, 02:26:54 ÖÖ »
Lisanslı uzmanım, mevcut sistem beni çoluk çocuğa ezdiriyor.

Arkadaşlar, aynı noktada dönüp duruyoruz. "TDUB’un internet sayfasındaki PROJE ıNCELEME ıSıM LıSTESıNDEKı isimler lisanslı mı, lisansı olmayanlar da var mı? Eğer lisansı olmayanlar da var ise, TDUB bunları hangi yasal zemine dayanarak yayınlıyor?" Hep aynı sorular ve benzer cevaplar. Kendi kendimize dertlenip duruyoruz. Kanunu çıkartanlar, bizlerin yaşadığı sorunu bilmiyor. Ama öğrenmesi gerek. Bunu anlatacak zemini hazırlamamız şart.

Bugün Uşak’ta değerleme uzmanlığı yapan bir arkadaştan mail aldım. Bir emlakçının şikayeti ile (düşük fiyat yazdığı gerekçesi ile) ayda 40 iş aldığı bankadan işi kesilmiş. Bugün onun başına gelen, yarın bizim de başımıza gelebilir.

Sözüm Ankara veya ıstanbul’da bulunan değerleme uzmanlarınadır. Masraflar ortak olmak üzere, bir otelde toplanalım. Sorunlarımızı kendi aramızda konuşalım. Sonra ortak hareket planını belirleriz.  Hukuk zemininde çözülmeyecek sorun yoktur. Yeter ki doğru metot ile soruna yaklaşalım. Çözümü ne kadar hızlı üretir isek, bu işe sebep olanların manevi cezası o kadar erken durur.

ısimlerimizi ve mail adreslerimizi LÜTFEN açık yazalım. Hızla birbirimiz ile tanışmamız gerek.

Ahmet GÖÇER
Elbistan/Kahramanmaraş
ahmet1071@gmail.com

Mehmet Benan Kýlýç

  • STANDART
  • **
  • İleti: 29
Ynt: 21.01.2014 TARıHLı TKGM GENELGESıNıN SEKTÖRDEKı YANKILARI.
« Yanıtla #13 : Şubat 07, 2014, 04:39:05 ÖS »
Sektöre TDUB'un bir türlü yapamadığı veya yapmasına olanak tanınmadığı, ince ayarı sonunda  TKGM kendisi yapmıştır. Çok ta güzel yapmıştır. Tapu müdürlüklerinde proje inceleme işlemini lisanslı değerleme uzmanlarına bırakmıştır. Bu duyuru ile  TDUB yönetiminin de, sömürge sermaye şirketleri karşısında  eli güçlenmiştir."Ben mevcut düzenin korunması için elimden geleni yaptım ancak TKGM bizi kaile almadı." diyebilirler.

TDUB, ivedi olarak  kendi sitesinde yayınlamakta olduğu,  "TAKBıS proje inceleme" kandırmaca sın dan bu duyuru ile bir an önce vazgeçmesi, meslek çıkarlarını korumakla görevli olduğu değerleme uzmanlarına hak ettiği pozitif ayrımcılığı, zor olsa da(!)  bir an önce yapması gerekmektedir.

Ancak bu duyuru da gözden kaçan bir hususu tekrar zikretmek istiyorum:

Duyurunun 4. maddesinde şu ifade kullanılmaktadır:" Elektronik ortamda mülkiyet bilgileri görüntülenen taşınmazın, proje incelemesinin de elektronik ortamda gerçekleştirilmesi mümkün oluncaya kadar geçecek sürede....." denmektedir. Bu ifadeyi, bilmeyen yada taşrada  cansiparane çalışan meslektaşlarım için şöyle açmak istiyorum: ıstanbul Pendik Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Üsküdar Belediyesine-benim bildiklerim- dosya ve proje  incelemeye giden uzmanlar - bu belediyeler tüm arşiv evraklarını elektronik ortama aktardıklarından- yanında götürdükleri harici belleklere, bu evraklar ücreti karşılığı yüklenmektedirler. Yani fiziki dosya incelemesi yapılmamakta, dosya içerisinde bulunan tüm evraklar ve tabii ki mimari projeler uzmana dijital ortamda verilmektedir.  Pendik Belediyesi yaklaşık 10 milyona yakın evrakı,  1,5 yıl içerisinde elektronik ortama aktardıkları tarafımdan gayet net olarak bilinmektedir.

TKGM'de bu tür bir uygulama içerisinde olduğunu duyuruda dile getirmektedir. Nasıl ki mülkiyet bilgileri TAKBıS portalı üzerinde şifre ile alınmakta ise yakın zamanda projelerde aynı portal üzerinden tapu müdürlüklerine gitmeye bile gerek kalmadan alınabilecek. Bu kısaca,  şirket yetkilileri masa başından kalkmadan bir taşınmazın proje ve takyidat bilgilerine anında ulaşabileceği anlamı taşımaktadır.Hal böyle iken, tapu müdürlüklerinde fiziki olarak proje incelenmeyeceğinden bu duyuru da hükmünü kaybedecektir.

Daha önceki yazılarımda değindiğim üzere; 21 Ocak tarihli duyuru kısa vadede lisanslı değerleme uzmanları için çok olumlu olmuştur. TKGM, mimari projelerin elektronik ortamdan alınmasına olanak sağlanacağı çalışmaları sonuçlanıncaya kadar geçecek sürede, eline üç beş kuruş verilerek çalıştırılan çocukların, gayri ciddi olarak çalışan mevsimlik işçilerin(!) sektörden uzaklaşmasına ve tabanın toparlanmasına olanak sağlanabilir. Uzun vadede ise, bugün ki korsan düzen devam edecektir.

Bu mesleğe gönlünü ve yıllarını vermiş bizler, sadece tapu müdürlüklerinde proje incelemeyi, lisanslı uzmanların yapacak olmasını bir kazanım olarak değerlendirmeyip, medeni ülkelerde olduğu gibi değerleme faaliyetlerinin her aşamasında lisanslı kişilerin yer almasını sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesine çalışmak zorundayız.

Ha sahi! bu meslekte bunun için doğmamış mıydı?



eksares

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 32
Ynt: 21.01.2014 TARıHLı TKGM GENELGESıNıN SEKTÖRDEKı YANKILARI.
« Yanıtla #14 : Şubat 08, 2014, 01:34:52 ÖÖ »
Merhabalar, komik bir olay başımdan geçmiştir. Lisanslı değerleme uzmanıyım ve aynı zamanda kadrolu saha eksperiyim. TDUB'a olan üyelik borcum nedeniyle, hazırlanmış olan şu bildiğiniz listeden ismim proje inceleyebilir kısmında görünmemekte idi. Ancak o listede, üye olmayan bir çok eksper arkadaşım projeye bakmaya yetkili idi. Bizzat yaşadığım durum. TDUB'un yaklaşımı açık ve nettir.