Gönderen Konu: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!  (Okunma sayısı 23213 defa)

auzgur

  • Ziyaretçi
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #45 : Şubat 01, 2014, 05:21:05 ÖS »
Burada yapılan paylaşımlardan çarpıcı gördüğüm bir yazıyı, tapu ve kadastro personelinin ağırlıklı olarak bulunduğu bir platforma taşıdım ve tapu/kadastro personeli lisanslı uzmanların görüşünü sordum, tapu personellerinden gelen cevaplardan biri şu şekilde oldu:

"Ben atandığımda 100 tane Eksper/Değerleme Uzmanı vs... vardı. şimdi 3 tane 5 tane kaldı. 15. Bölgeye çok şikayet ettiler beni, adeta kampanyalar düzenlediler...Hiç bir şeyde yapamadılar. Öncelikle SPK lisansı aslı veya örneği, Lisanslı şirket Yetki Belgesi ve ımza Sirküleri, Yetkilinin Kimlik fotokopisi ve aslı, şirketi bir Adi Yazılı Sözleşme ile 2. bir şirket Yetkilendirmiş ise o şirketinde Yetki Belgesi ve ımza Sirküleri, her halülkarda Yetkili bizzat gelmiyorsa Vekaletnamelerinin ibrazı. Tüm evrakların Aslı veya Noter tasdikli örnekleri veya herhangi bir Tapu Müdürlüğünce nizami tasdikli örnekleri. 15. Bölgedeki pek çok Tapu Müdürlüğünde "Tapu Senedi/Tapu Kaydı" zaten bedava, ilgili ilgisiz hiç önemli değil, kaldıki Değerleme uzmanları ve Eksperlere kimse birşey zaten sormuyor. Hatta kendisini Değerleme uzmanı? Eksper? olarak tanıtan biri bana hakaretle tehdit etti. "Esasa hakim olamayan Usule mahkum olur." ilkesi yok yani. Buralarda bir şeye hakim olmak istemiyor...Birileri şehir merkezindeki bürolarında rahat rahat oturuyor, son model arabalar biniyor, tutuyor 2-3 garibana biraz para veriyor, gönderiyor Tapu' ya, oda Tapu' ya geliyor, ben Eksperim, Değerleme Uzmanıyım diye. Sonrada evrak soruyorsun, oda basıyor hakareti...Fuat TEBER"

Bu mesleği böyle itibarsızlaştırmaya kimsenin hakkı yok.
TDUB yönetimini,
1-Meslek mensuplarını, duyurmaktan imtina ettiği TKGM yazısı hakkında bilgilendirmeye,
2-TKGM ile yapılan protokol kurallarına göre şekillendirilmesi gerekirken, böyle yapılmayıp lisanslı olmayanların isimlerinin de gayri meşru şekilde eklendiği aşikar olan TDUB'un resmi internet sitesindeki "TAKBıS Proje ınceleme" başlığı altındaki proje inceleme yetkisi verilen lisansız kişilerin isimlerini, bu listeden derhal çıkarmaya, - daha şeffaf bir süreç sonrasında, üyelerinin hakkını gözetecek, mesleğin ve meslek mensuplarının gelişmesini sağlayacek, mesleği herkesin kurtulmak istediği bir sömürü düzeni olmaktan çıkarıp gençler tarafından tercih edilebilecek düzeye getirecek ve gizlenmesi gerekmeyecek - en azından muhataplarına bu niyetlerle yola çıkıldığı duygusu veren - düzenlemeler yapmaya -
3-Değerleme uzmanlarından ve TKGM' den, "sehven" yapılan işlem dolayısı ile özür dilemeye davet ediyorum.


A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #46 : Şubat 01, 2014, 05:49:27 ÖS »
Ali Bey,

Değerleme Uzmanı kisvesi adı altında, sahaya gönderilen deneyimsiz kimselerin, işlerine gelmediği zaman  işi edepsizliğe ve şirretliğe dökerek, görevli personele karşı sergiledikleri,  bu  türden  "hakaretamiz" davranışlara   pek çok kere ben de şahit oldum. Çoğu zaman da, ortalığı toparlamak, görevlilerin gönlünü almak ve özür dilemek  bizlere düşerdi. Çünkü, bir hafta önce işe başlayan o  " ZıBıDı" üç gün sonra işi bırakır, ama yaptığı tahribat ve bıraktığı olumsuz intiba, bu işi gerçekten meslek olarak seçmiş diğer genç insanların üzerine yıkılırdı.

Bırakınız meslek mensubu olmayı; medeni bir  insan olmanın bile kuralları vardır. Edep, erkan, terbiye, usul, nezaket ve saygı kuralları  sadece bayramlarda değil, hayatın her alanında ve tapu dairelerinde de geçerlidir. En nihayetinde, tapu dairesinde çalışan görevliler de bu ülkenin insanlarıdır. Canla başla çalıştıkları ve vatandaşa hizmet ettikleri halde, kendilerine eksper süsü vermiş bazı densizlerin bu türden haksız muamelelerine  muhatap olmaları, her insan gibi onların da izzeti nefislerini rencide etmektedir.

Bahsettiğiniz bu konu; mesleğin saygınlığı açısından çok önemlidir. Sahada, mesleği temsil eden bütün meslek mensupları; "insan ilişkileri, kılık kıyafet, davranış şekli, konuşma  ve hitap " konusunda eğitimden geçirilmelidir.

Bu konunun da uzmanları vardır. TDUB'un, insan ilişkileri ve davranış bilimlerinde uzman kişilerle  anlaşarak,  bu konuyla ilgili  meslek içi seminerler düzenlenmesi; uzun dönemde, mesleğin saygınlığına çok büyük katkılar sağlayabilir.

« Son Düzenleme: Şubat 03, 2014, 05:58:41 ÖS Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR »

ankaraa

  • Ziyaretçi
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #47 : Şubat 03, 2014, 04:26:03 ÖS »
TDUB'un resmi internet sitesinden aşağıdaki duyuru, gecikmeli de olsa yapılmıştır. şimdi gereğini yapmalılar. Takipçisi olalım lütfen.

"Değerleme Uzmanlarının Bilgi/Belge ıstemi -3 şubat 2014
Sayın Üyemiz,
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) 'nün 09.10.2013 tarih 23294678-010-07/71-8209 sayılı Değerleme Uzmanlarının Bilgi/Belge ıstemi konulu talimat duyurusu yürürlükten kaldırılarak, 21.01.2014 tarih ve 23294678-010-07/71-558 sayılı, Değerleme Uzmanlarının Bilgi/Belge ıstemi konulu talimat duyurusu yürürlüğe konulmuştur.
Sayın Üyelerimize ve ilgililere önemle duyurulur.
Saygılarımızla,
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği
TKGM 'nin Talimat Duyurusu için http://www.tdub.org.tr/images/pdf/tkgm_talimatname_2014_1_21.pdf"
« Son Düzenleme: Şubat 03, 2014, 04:36:14 ÖS Gönderen: ankaraa »

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #48 : Şubat 03, 2014, 06:26:39 ÖS »
12 Günlük gecikmeyle de olsa; TDUB yönetimi, TKGM genelgesini üyelerine resmen duyurmuştur. Bu, mesleğimiz adına hayırlı bir haberdir.

Bu protokolün muhatabı; TDUB tüzel kişiliğidir. Protokol şartlarının; kanunlara, yönetmeliklere, tebliği  ve kararlara uygun yürütülüp yürütülmediğini denetlemek, ihlal ve istismarları  önlemek, takip etmek, denetlemek ve tespiti halinde durumu TKGM'ne bildirerek ilgili şahısların sisteme girişini engellemek ve gereken cezai müeyyideleri uygulamak TDUB yönetiminin idari ve cezai sorumluluğundadır.

Bu vesileyle; TDUB yönetimi,  şirket ve uzman bazında TKGM sisteminden alacağı aylık verilerle, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kurulu Kanunun 76. maddesinin 5. fıkrasında  yer alan; "Konut finansmanı kapsamında yapılan değerlemelere ilişkin bilgilerin, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine iletilmesi zorunludur." emredici hükmünü yerine getirmesi artık kaçınılmaz olmuştur.

Artık ortada, TKGM Takbis  sistemi gibi  sağlam ve güvenilir somut bir veri kaynağı vardır.  Bu verinin çapraz kontrolü, teyidi ve tevsiki amacıyla; şirketlerin veya  uzmanların ay bazında ya da üçer aylık periyotlarda düzenledikleri bütün raporların  (raporu düzenleyen uzmanın adı ve soyadı dışında bulunması elzem olan diğer bilgiler TDUB tarafından belirlenerek) listesini TDUB'a iletmeleri zorunlu hale gelmiştir.

ÇÇR

  • STANDART
  • **
  • İleti: 31
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #49 : Şubat 04, 2014, 12:42:32 ÖS »
Değerli Meslektaşlarım,
TKGM’nin 21.01.2014 tarihinde yayınlamış olduğu duyuru ile Lisanslı Değerleme Uzmanlarının tapu müdürlüğünden bilgi ve belge alımına yönelik açıklamasında dayanak olarak medeni kanunun 1020. Maddesinde özetle tapu sicili, ilgisini ispat eden herkese açıktır hükmüyle SPK yasasının 76. Maddesi ile ilişkilendirerek probleme açıklık getirmiştir. Burada ilgilisi Lisanslı Değerleme Uzmanıdır. Yasalarda çarklar birbirini destekleyecek şekilde döndürmeli ve amacı gerçekleştirmelidir.  Medeni kanunun 1020. Maddesi SPK yasasının 76. Maddesiyle ilişkilendirilerek yasal bir irtibat kurulmuş, tapu müdürlüğünde bilgi ve belgelerin Lisanlı Değerleme Uzmanlarına verilebileceği belirtilmiştir. Ancak halen uygulamalarda tapu müdürlüklerinden bilgi ve belge alımı 20-25 yaşlarında lisansı olmayan kişilerin aldıkları, bunu da TDUB ve Aş’ler desteklemektedirler. Dayanakları hangi yasadır? Saatin çarkları gibi yasalarda birbirini bir amaç için hareket ettirerek kurgulanmıştır. Farklı bir çark ihdas edilmiş amacı farklı ise yasalara da uygun değilse uygulamacılar ve göz yumanlar suç işlediklerini bilmelidir. Tüm tebliğler, duyurular yasalara uygun olmalı, aksi takdirde yasal yollardan iptal ettirilebilir. Bunları çıkaranlarda kanun önünde sorumludurlar.
Bazı Aş’ler zorluk çıkaran tapu müdürlüklerini kendilerine bildirmelerini istemektedirler. Acaba zorluk çıkarma amacı nedir? Bilgi ve belge isteyenin lisansı olmadığından mı ?
Sadi Bey önemli sorunlara parmak basmış olup, aynen katılmaktayım.
TKGM’nin 21.01.2014 tarihli duyurusunu kaleme alan kişiyle görüştüm. Özetle şu soruyu sordum. Tapu müdürlüklerinden bilgi ve belge alacak kişilerin değerleme lisansının olması mı gerekmektedir? Aynen evet şeklinde cevap vermiştir.

auzgur

  • Ziyaretçi
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #50 : Şubat 04, 2014, 12:50:17 ÖS »
Sayın ÇÇR,
Duyuruyu kaleme alan kişi ve diğer tapu personelleri, TDUB yönetiminin bu duyurunun içini boşaltacak şekilde proje inceleme linki altında yetkisiz kişilerin isimlerine de yer verdiğini de biliyorlar mu acaba!

http://www.tdub.org.tr/takbis-proje-inceleme.html

Lisanslı değerleme uzmanı olmadığı halde bu listede yer aldığını bildiğim yüzlerce kişinin ismini ihbar mektubuyla TKGM'ne ve tapu müdürlüklerine gönderebilecek bilgiye sahibim. Ancak ben isterim ki beni temsilen iş yapan ve bulunduğu makamın saygınlığına uygun hareket etmek isteyen sayın TDUB yönetimi, internet sitesinden yetkisiz kişilerin ismini çıkararak daha fazla, bizim de hiç istemediğimiz bir şekilde TDUB'un kurumsal kişiliğine zarar vermesin.

Bu platformu takip eden arkadaşları her türlü platformda bu konuyu anlatmaya ve kamuoyu oluşturmaya davet ediyorum. Sahadayız, gittiğiniz tapu müdürlüklerinde bile anlatsanız toplu ihbara gerek kalmadan bu iş çözülür.
« Son Düzenleme: Şubat 04, 2014, 01:49:16 ÖS Gönderen: ali11 »

SADÝ

  • STANDART
  • **
  • İleti: 48
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #51 : Şubat 04, 2014, 01:50:39 ÖS »
   Değerli;
              Meslekdaşlarım,    
         TKGM ve TDUB arasında yapılan protokol hükümleri gereği’nce; her ne kadar, TDUB TAKBıS sistemine girmeye yetkili olanları tesbit etmeye yetkili ise de,TDUB’nin internet sayfasında “Proje ınceleme” kısmında haksız ve hukuksuz olarak yüklediği  Lisanssız kişilerin isimlerini kontrol açısından; TKGM 21.01.2014 tarihli duyurusuna/talimatına ek olarak,ayrıca ”Tapu Müdürlüğü, Proje incelemesi  yapan ve buna müteakip,proje ve  kayıt sureti  isteyen kişinin, aynı lisanslı  kişi olup-olmadığını  SPK Lisanssı  veya TDUB tarafından (Lisanslı gayrimenkul uzmanlarına) verilen  kimlik belgesi ile kontrol eder.” ıbaresini  ekleyerek taşraya talimat vermesinin,TDUB tarafından yapılan haksız ve hukuksuz uygulamayı tamamen sona erdireceği.kesindir. SAYGILARIMLA       

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #52 : Şubat 04, 2014, 05:42:04 ÖS »
Sadi Bey "SPK Lisansı  veya TDUB tarafından (Lisanslı gayrimenkul uzmanlarına) verilen  kimlik belgesi ile kontrol eder.” ıbaresini  ekleyerek taşraya talimat vermesinin,TDUB tarafından yapılan haksız ve hukuksuz uygulamayı tamamen sona erdireceği.kesindir. " demişsiniz. TKGM talimatında zaten "Elektronik ortamda kayıt almak suretiyle tapu müdürlüklerimize proje incelemek için başvuran lisanslı değerleme uzmanlarının www.tdub.org.tr kurumsal internet adresinde güncel tutulan değerleme uzmanı/değerleme şirketi temsilcisi olup olmadığının kontrolünün sağlanması gerekmektedir." diyerek başvuran lisanslı değerleme uzmanlarının bahsi geçen siteden kontrolülünün yapılmasını belirtmiş. şimdi TDUB bu talimatı bildiği halde bahsi geçen linkte bilerek yada bilmeyerek 1 tane lisanssız kişi yayınlasın yanıltıcı ve yanlış bilgilendirmeden suç işlemiş olur. Üyelerine biraz saygısı varsa zaten lisanssız kişi ismi yayınlamaz.
« Son Düzenleme: Şubat 04, 2014, 05:44:37 ÖS Gönderen: creacer »

SADÝ

  • STANDART
  • **
  • İleti: 48
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #53 : Şubat 04, 2014, 06:15:16 ÖS »
Sayın;
           CREACER,
    Bakınız,yine aynı konuya geliyoruz.TKGM ve TDUB arasında yapılan protokol ve buna münhasıran me'riyette bulunan TKGM'nin 21/01/2014 tarih'li talimatı tamamen SPK Lısanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarını ihtiva etmektedir.Ancak,Uygulamada TKGM'nin 21/01/2014 tarih'li talimatı'na uymayan bir Birlik sözkonusu/sorun olan.Lısanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı edasıyla Tapu Müdürlüğü'ne giden lisanssız kişi/kişiler diğer evraklarla beraber Nüfus Cüzdanı'nı Tapu Müdürlüğü yetkililerine ibrazından sonra,yetkili TDUB'nin internet sayfasının,proje inceleme kısmından isim sorgulaması yapıp,kimlik tesbiti yaptıktan sonra istediği bilgi ve belgeyi(harcını ödedikten sonra) veriyor.Tapu Müdürlü'ğü açısından hiçbir sorun yok,çünkü TDUB güvenilirlik açısından diğer kamu tüzel kişilerinden hiçbir farkı yoktur.BU güvenirlik ilkesini suistimal edenler tesbit edildiği ve resmiyete bindiği taktirde,suistimal edenlerin hukuki,cezai ve mali sorumlulukları vardır.Sahte liste konusu aşılamadığı için,Tapu Müdürlü'ğü çalışanına ayrıca,SPK lisanssı veya   TDUB'nin vermiş olduğu  üye kimlik kartıı'nın ibrazı zorunlu hale getirilirse,Tapu MÜdürlüğü yetkilisi de sözkonusu kimlikleri istemek/kontrol etmek zorunda kalacak,sahte listedeki kişilerde bağlı bulunduğu şirkete,şirkette TDUB'ye şikayet konusu olduğunda,TDUB de o zaman lisanssız olan kişileri listesinden mecburen  silme yoluna gideceği aşikardır.(Uygulayacı/Tapu çalışanı, açısından  empati yapmamız gerekir)   

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #54 : Şubat 05, 2014, 12:42:57 ÖS »
Binlerce kişinin üye olduğu üyelik aidatı ödediği TDUB Yönetim Kurulu'nun yukarda bahsi geçen Tapu Müdürlüklerinde çalışanların kontrol amacıyla erişebildikleri TDUB internet sitesinde erişebildikleri listenin hangi kriterler baz alınarak oluşturulduğunu, içerisinde lisansı bulunmayan kişilerinde yer alıp almadığını, lisanssız kişilerin yer alıyorsa hangi gerekçelerle bu listeye dahil edildiğini belirten bir açıklama yapması gerek. Üyelerini bilgilendirmeleri gerek tuzluk görevi yapsınlar diye seçilmediler yönetime.

auzgur

  • Ziyaretçi
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #55 : Şubat 15, 2014, 04:07:43 ÖS »
Arkadaşlar sakin bir şekilde davranarak sonuç alınabilir. Bu itibarla önce bu konuda kafası karışık olan arkadaşları, şu sorunun cevabını, bilgi edinme başvurusu yaparak TDUB'dan almaya davet ediyorum.
"Proje inceleme linkinin içeriğinde lisanssız çalışanların ismi var mı yok mu."
ne cevap vereceklerini merak etmiyor musunuz?

Aşağıdaki linkte yer alan formun çıktısını alıp, ıslak imzalı olarak doldurduktan sonra, tarayıcıdan bilgisayarınıza pdf yada jpeg olarak kaydedip yahut fotoğrafını çekip, belgeyi mail yoluyla bilgi.edinme@tdub.org.tr adresine gönderin.

http://www.istanbulymmo.org.tr/_dosya/BilgiEdinme_Gercek.doc
« Son Düzenleme: Şubat 15, 2014, 06:14:27 ÖS Gönderen: ali11 »

SADÝ

  • STANDART
  • **
  • İleti: 48
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #56 : Şubat 15, 2014, 09:21:43 ÖS »
         Sayın;
                    maras46;

            Siyasi kimliği olup,SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Olanlar hiçbir şey yapamıyorsa!...Toplansa ne yapacak!...Bahsettiiğiniz tamamen ütopya!...   SAYGILAR

VARLIK VE DEGER

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 70
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #57 : Şubat 15, 2014, 10:17:55 ÖS »
Arkadaşlar sakin bir şekilde davranarak sonuç alınabilir. Bu itibarla önce bu konuda kafası karışık olan arkadaşları, şu sorunun cevabını, bilgi edinme başvurusu yaparak TDUB'dan almaya davet ediyorum.
"Proje inceleme linkinin içeriğinde lisanssız çalışanların ismi var mı yok mu."
ne cevap vereceklerini merak etmiyor musunuz?

Aşağıdaki linkte yer alan formun çıktısını alıp, ıslak imzalı olarak doldurduktan sonra, tarayıcıdan bilgisayarınıza pdf yada jpeg olarak kaydedip yahut fotoğrafını çekip, belgeyi mail yoluyla bilgi.edinme@tdub.org.tr adresine gönderin.

http://www.istanbulymmo.org.tr/_dosya/BilgiEdinme_Gercek.doc

ali11 arkadaşımız haklı bence. Konuşuyoruz ama icraat yok maalesef.. TDUB da bakıyor ki resmi yollardan ulaşan birşey yok, bildiğini yapmaya devam ediyor..

ABDULLAH UZGUR

  • Ziyaretçi
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #58 : Şubat 16, 2014, 10:47:29 ÖS »
Değerli meslektaşlarım,
TDUB Bilgi Edinme Birimine, yukarıdaki yöntemi kullanarak resmi şekilde bilgi edinme başvurusunda bulundum. Cevabı kişiye özeldir şeklinde vasıflandırmazlarsa burada paylaşmayı planlıyorum.
« Son Düzenleme: Şubat 17, 2014, 02:41:29 ÖS Gönderen: ABDULLAH UZGUR »

auzgur

  • Ziyaretçi
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #59 : Şubat 24, 2014, 08:55:00 ÖÖ »
"Takbis Proje ınceleme" linkinin başlığını,
 "09.10.2013 tarihli TKGM genelgesi kapsamında Takbis Proje ınceleme" şeklinde değiştirmişler.
Ne kadar da zekice, hiç aklımıza gelmemişti doğrusu!
Arkadaş, TKGM'nin 21.01.2014 tarihli son duyurusunda,  09.10.2013 tarihli duyurunun yürürlükten kaldırıldığı açıkça belirtilmişken, bu da neyin nesi!!
şaşkınlık verici, hayret doğrusu!

ışte 09.10.2013 tarihli duyuruyu yürürlükten kaldıran, 21.01.2014 tarihli duyuru: (bk. aşağıdaki duyurunun 5. maddesinin ikinci paragrafı)
http://www.tdub.org.tr/images/pdf/tkgm_talimatname_2014_1_21.pdf

Ve buda resmi internet sitesindeki değişiklik:
http://www.tdub.org.tr/

(bk. eski takbis proje inceleme yazan linkin yeni ismine...)
« Son Düzenleme: Şubat 24, 2014, 09:37:19 ÖÖ Gönderen: ali11 »