Gönderen Konu: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!  (Okunma sayısı 23264 defa)

ankaraa

  • Ziyaretçi
TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« : Ocak 24, 2014, 10:03:13 ÖÖ »
Neyi duyurmadıklarını merak ediyorsunuz.
Neden her şeyi duyurmak zorundalar mı?!
ışte onların duyurmadıklarını şimdi ben duyuruyorum.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün 21.01.2014 tarihli duyurusuna göre, lisanslı değerleme uzmanı olmayanlar, tapu müdürlüklerinde değerleme faaliyeti kapsamında proje incelemesi yapamayacak. ışte bunu duyurmadılar.

Peki neden duyurmadılar?

Çünkü TDUB'un resmi internet sitesine eklediği "TAKBıS proje inceleme" linkindeki proje inceleyebilir denen isimlerin çoğu lisanslı değerleme uzmanı falan değil. Peki bunu nasıl tespit ettin derseniz. şöyle ki, "TAKBıS proje inceleme" kısmında size, değerleme şirketinin ismini ve proje inceleme konusunda bu şirket adına yetkilendirilen kişinin kimlik numarasını -dikkat edin yalnız kimlik numarası, neden TDUB'un lisanslı uzmanlara verdiği ve şimdiye kadar hiçbir işe yaramayan kimlik belgesi değil de yalnız kimlik numarası- soruyorlar. Ben tanıdığım kişilerin kimlik numaralarını girerek kesin olarak o listedeki kişilerin birçoğunun lisanslı olmadığını defalarca kanıtladım. Aslında bunu öğrenmek zor değil.
O halde herkes için konu yeterince berraklaştı mı? Belki de bu duyuruyu gözden kaçırdılar. Belki de.....


Lütfen siz de TDUB tarafından meslektaşlara duyurulmayan aşağıda linki verilen duyuruyu inceleyin ve kenara köşeye bir miktar para ayırıp önümüzdeki seçimlere katılın. Ama lütfen elinize seçimden hemen önce tutuşturulan kağıtlardaki isimlere oy vermeyin.

http://www.tkgm.gov.tr/sites/default/files/icerik/ekleri/img-122091138.pdf


(Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi iki yıldır. Süresi dolan üyeler tekrar
seçilebilir, ancak her üye en fazla iki dönem görev yapabilir.)

EK BıLGı (LÜTFEN YÖNETıM KURULU ÜYELERıMıZıN ıSıMLERıNı ÖğRENELıM.)
Mevcut Yönetim Kurulu
Bekir Yener Yıldırım  
şinasi Bayraktar  
Cem Gürpınar
Mehmet Kasab
Deniz Arslan
Nihat Yerci
Bilgin Koluaçık


1. Dönem Yönetim Kurulu
Murat Parmakçı
şinasi Bayraktar
Işıl Dinçer
Ebru Öz
Nihat Yerci
Cansel şirin Yazıcı
Mehmet şahin Akar


Aklımızda bulunsun...
« Son Düzenleme: Ocak 24, 2014, 10:14:41 ÖÖ Gönderen: ankaraa »

adonis

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 52
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #1 : Ocak 24, 2014, 10:22:04 ÖÖ »
Sadece lisanslı değerleme uzmanı tapuda proje incelemesi yapacaksa bulunduğum il için gördüğüm kadarı ile rapor yazacak kişi sayısı 5i geçemez. Lisanslı kişinin incelemesini kesinlikle doğru buluyorum, ama sistemin tıkanacağı gerçeği de ortada. şu anda; tdub'un listesindeki herkesin lisanslı olduğu düşünüldüğü için tapu müdürlüklerinde sorun çıkmıyor.

ankaraa

  • Ziyaretçi
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #2 : Ocak 24, 2014, 10:52:21 ÖÖ »
Anlaşılıyor ki burada birliğin görevlerinden bahsetmemiz gerekiyor.
Yani, TDUB'un mevcut sistemin ne pahasına olursa olsun tıkanmamasını temin etmek gibi bir görevi var mı? Kesinlikle yok.
Peki görevleri neler!

"Birliğin amacı ile görev ve yetkileri
MADDE 7- (1)
b) Birlik üyeleri tarafından yürütülen faaliyetlerin adil ve dürüst olması, iş ahlakının ve Birlik üyelerinin dayanışma ve mesleğin gerektirdiği özen ve disiplin içerisinde çalışmalarının sağlanması için sermaye piyasası mevzuatında belirlenen niteliklere aykırılık teşkil etmeyecek şekilde değerleme standartları ve meslek kuralları oluşturarak SPK’ya bildirmek.

e) Mesleki gelişmeleri, idari ve yasal düzenlemeleri izleyerek üyeleri aydınlatmak, mesleki konularda ilgili kurum ve kuruluşlara görüş bildirmek ve ilgili konularda üyeleri temsilen ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak. (Elbette gizlemek/duyurmamak aydınlanmaya vesile olmaz.)

f) Değerleme uzmanları arasında mesleki dayanışmayı güçlendirmek.  

(2) Birlik, alacağı kararlarda ve yapacağı düzenlemelerde Kanuna, bu Statüye,
SPK’nın yönetmelik, tebliğ ve kararları ile ilgili diğer mevzuata uymakla yükümlüdür.
"


TKGM ile değerleme uzmanlarını temsilen bir anlaşma yaptıktan sonra, bu anlaşmanın maddelerine aykırı bir sonuç doğuracak ve TDUB'un  güvenilirliğini zedeleyecek şekilde TDUB'un bazı "ince" düzenlemeler yapmasını ve sayfasındaki onlarca duyurunun arasında bu duyurunun bulunmuyor olmasını meslektaşlarımın takdirlerine sunuyorum. Ayın 21inde yazılmış bir yazı, 22'sinde TKGM nün resmi internet sitesinde yayınlanıyor. Ancak ayın 24 olmasına ve yazının direkt muhatabı olmamıza karşın TDUB'un duyuruları arasında bu yazı yok ne hikmetse! Protokolü de uzun süre yayımlamamışlardı hatırlarsınız. Esas mesele yazının yayınlanmamış olması da değil maalesef -keşke böyle olsaydı, yayınlayınca her şey düzelirdi-, yazının muhteviyatına aykırı bir işlemi hepimizin gözleri önünde ve bizi temsilen yapıyor olmaları esas mesele.

Bk. duyurular
http://www.tdub.org.tr/duyurular/

Sn adonis,
Bu ülkede darbe yapan ve daha bir çok suç işleyen kişilerin,  "sistemin tıkanması" kelimeleri ile anlatmayı tercih ettikleri ve oluşmasında kendilerinin de büyük pay sahibi oldukları olumsuzlukları, yaptıkları darbeye ve suçlarına dayanak olarak kabul ettiklerini ve bu olumsuz durumu, kendileri ve namına suç işledikleri kişilerin/anlayışın lehine kullandıklarını hatırlatmak isterim.

« Son Düzenleme: Ocak 30, 2014, 11:58:43 ÖÖ Gönderen: ankaraa »

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #3 : Ocak 24, 2014, 11:36:51 ÖÖ »
Sadece lisanslı uzmanların proje inceleyebilmesi saçmalıktan öte bir şey değil BDDK ın uzman tanımına göre Değerleme Uzmanı lisans sahibi kişi değil, 3 yıllık deneyime sahip kişidir. Ortada halen bir tanım ve protokol yanlışlığı var. Paylaştığınız linkin sondan 3.satırında, şirket ile bağlantılı başka bir değerleme uzman proje incelemesi yapabilir diyor. Ortada iki çeşit uzman var. Biri Lisanslı uzman biride lisansız uzman ikisi arasındaki fark nedir diye sorarsanız biri displin komitesine tabi diğer değil, biri yıllık aidat ödemek zorunda diğeri değil, biri boş yere çalışıp emek verip lisans alan kişi, diğeri ise bağ bahçe bostan yan gel osman yapıp aynı haklara sahip kişidir. ;D

ankaraa

  • Ziyaretçi
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #4 : Ocak 24, 2014, 11:46:07 ÖÖ »
Sn. Exper,
"Paylaştığınız linkin sondan 3.satırında, şirket ile bağlantılı başka bir değerleme uzman proje incelemesi yapabilir diyor." diye yazmışsınız.
Hâlbuki bu cümlenin aslı sizin yazdığınız gibi değil, lütfen yanlış bilgilendirme yapmayın. TKGM’ nin yazısında diyor ki:

"...Elektronik ortamda kayıt almak suretiyle, tapu müdürlüklerimize proje incelemek için başvuran lisanslı değerleme uzmanlarının www.tdub.org.tr kurumsal internet adresinde güncel tutulan değerleme uzmanı/değerleme şirketi temsilcisi olup olmadığının kontrolünün sağlanması gerekmektedir.
Değerleme uzmanlarının bu tür başvurularında, sistem üzerinden başvuru yaparak tapu sicil bilgilerini görüntüleyen kişinin yanı sıra bağlantı kurulabilmesi halinde (aynı tüzel kişi değerleme şirketlerine bağlı değerleme uzmanları, vekaletname verilen değerleme uzmanları, sistem üzerinden alınan kayıt örneği veya yatırılan döner sermaye ücretini gösterir makbuz vb. belgelerle) sistem üzerinden başvuru yapan değerleme uzmanı dışında başka bir lisanslı değerleme uzmanı tarafından da proje incelemesi gerçekleştirilebilecektir..."

Yani sizin söylediğiniz gibi “başka bir değerleme uzman proje incelemesi yapabilir” demiyor “başka bir lisanslı değerleme uzmanı tarafından da proje incelemesi gerçekleştirilebilecektir.” diyor.

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #5 : Ocak 24, 2014, 11:51:30 ÖÖ »
Bu konu gündeme geldiği günden beri; TDUB'UN  hem kanunla kendisine verilmiş görev nedeniyle, hem de bahse konu protokol hükümleri gereğince, ÜYESı OLMAYAN GERÇEK VEYA TÜZEL Kışı TEMSıLCıLERıNE  TAKYıDAT VE/VEYA  PROJE ıNCELEMESı  KONUSUNDA TAVASSUTTA BULUNAMAYACAğI hususu defalarca bu platformda dile getirilmiştir.

Aradan geçen süre içinde; yine, Tapu Müdürlüğü arşivlerinin  YOLA GEÇEN HANINA döndüğüne ve eline "takyidat çıktısı" alan hemen herkesin  PROJE ıNCELEDığıNE defalarca şahit olduk.

Son  genelge ile; TKGM'NÜN,  

"Değerleme uzmanlarının bu tür başvurularında, sistem üzerinden başvuru yaparak tapu sicil bilgilerini görüntüleyen kişinin yanı sıra bağlantı kurulabilmesi halinde (aynı tüzel kişi değerleme şirketlerine bağlı değerleme uzmanları, vekaletname verilen değerleme uzmanları, sistem üzerinden alınan kayıt örneği veya yatırılan döner sermaye ücretini gösterir makbuz vb. belgelerle) sistem üzerinden başvuru yapan değerleme uzmanı dışında başka bir lisanslı değerleme uzmanı tarafından da proje incelemesi gerçekleştirilebilecektir." Diyerek, bir kere daha üstüne basa basa  duruma AÇIKLIK getirmiş olması memnuniyet vericidir.  




« Son Düzenleme: Ocak 25, 2014, 03:18:09 ÖS Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR »

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #6 : Ocak 24, 2014, 01:05:45 ÖS »
Haklısınız "lisanslı" olarak belirtmişler. Tüm kamuoyunda özür diliyorum:D fakat yine çelişki var o zaman neden TDUB PROJE ıNCELEME linki var ve oraya lisansız uzmanlar neden kayıtlı :D, TDUB un acilen TKGM ile iletişime geçip lisanlı ibaresini kaldırtması gerekiyor :). Mazallah bu haliyle bu karar şirketlerin aleyhine işler. oysaki TDUB bireylerin değil şirketlerin savunucusudur.

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #7 : Ocak 24, 2014, 06:47:21 ÖS »
Türkiye halkı ve devleti; modern ve çağdaş bir hukuk devleti olarak  varlığını sürdürmeye karar verdiği gün, bu saçma sapan sorulardan  kurtuluruz.

Bugün itibariyle;  üç kuruş haram para için, bilerek ve kasten, insanların haysiyetleriyle oynayanların,  hakkı ve hukuku ayaklar altında çiğneyenlerin" Allah belalarını versin" demekten başka bir şey gelmiyor elimizden. :(

asyadegerleme

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 44
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #8 : Ocak 25, 2014, 12:36:01 ÖS »
TKGM sözleşme ile Takbis sistemini Değerleme sektörüne açtı bankalarda saatlerce harç yatırmaktan bizleri kurtardı ayrıca 2 ay içinde kadastro sistemini de açılacağı söyleniyor Kat mülkiyetine tabi olmayan taşınmazlarda Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine gitmekten kurtulacağız tüm emeği geçenlere teşekkür ederiz,
Çözüm ortaklarının yanında çalışan çocukların  bu sitede yazılanlardan ve gözlemlerimizden duyumlarımızdan Bazı arşiv memurları ile hatır gönül işlerine girip TKGM nün imajını zedeliyecek hareketlere girdiklerinden , TKGM yaptığı protokol ile Lisanslı Değerleme uzmanlarına verdiği Takbis yetkisinin TDUB   tarafından sulandırıldığını fark etti, şikayetler üzerine  Takbis kullanımının ve proje resimlerinin çekilmesinin  Kanun ile tanımı yapılmış Birlik üyesi Lisanslı Değerleme uzmanlarının görev ve yetkisinde olduğunu kabul etmiştir.
Takbis sorgulama sistemi bile çok sayıda çözüm ortağının ve yanında çalışan çocukların piyasadan çekilmesini sağladı.20 gündür her gün gördüğüm bu çocukları artık arşivlerde görmüyorum. Bu bile büyük başarıdır.
Bu işten büyük kurumsal çalışan şirketler zarar görmeyip aksine büyümelerine devam edeceklerdir. Zarar edecekler ise çocuklara 50-60 TL verdirip taşrada kendileri adına resim çektirip 3-5 emsal aldırıp raporu masa başında ıstanbul da hazırlayanlardır.

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #9 : Ocak 25, 2014, 01:39:13 ÖS »
TKGM'nin haysiyetli ve adil yaklaşımından dolayı kutlarım. Geç bile kalındı belki ama yaşananlar ve suistimaller sanırım görüldü veya kısmen hissedildi. Tabi olan bitenin cüz'i bir kısmı bilinmektedir. Neyse bu da birşeydir. TKGM'nin bu hamlesi sonucu şirketleri savunmak ile kendini mükelleflendiren TDUB'de boş durmayacak ve TKGM'ye yayınladığı bu genelgeyi yamalatmak için türlü esnetme teklifleri sunacaktır. Örnekler, değerleme uzman yardımcısıda baksın, sınava girip çıkanda baksın, yetki belgesinde adı yazan herkes baksın gibi. Beraberinde 'yok böyle olmazsa işler tıkanır, yok düzen bozulur' gibi adalete ve akla aykırı gerekçeler gösterecektir. ışte bu noktada TKGM'nin duruşu ve vereceği cevaba göre durum netleşecektir diye düşünüyorum. Lisans sahibi uzmanlara mali, idari ve özlük bakımından herhangi bir pozitif ayrım tanınmadığı müddetçe bu genelgeden inşallah geri adım atılmaz.
« Son Düzenleme: Ocak 25, 2014, 01:43:27 ÖS Gönderen: onur85 »

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #10 : Ocak 25, 2014, 04:33:02 ÖS »
TAKBıS sisteminin, uzmanların kullanımına açılmasından dolayı emeği geçen, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve TDUB yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Ancak uygulamada bazı tartışmalar yaşanmakta idi. Bu konudason noktayı koyan, Tapu KadastroGenel Müdürü  Müdürü Sayın Davut Güney'den Allah razı olsun. Tartışmaları sonlandıran bir yazışma yapmış. Lisanslı değerleme uzmanı ve şirket temsilcisi kelimeleri geçiyor. şirket temsilcisinin hukukta yeri mevcut. Çözüm ortağı olan lisansız kişiler şirket temsilcisi değildir. şirket temcilciliği; şirket karar defterine yazılan karar sonrası, noterden düzenlenen bir belgedir. Burada TDUB sayfasında TAKBıS butonunda isimleri yazılan kişilerin şirketler tarafından temsilci unvanı kazanıp kazanmadığına ilişkin sormluluk tamamen TDUB yönetim kuruluna aittir. Bu listeye "ben istediğim kişiyi" eklerim mantığı çok zor. Hatta, mahtemel bir hukuki kaza yaşamamak için listenin gözden geçirilmesi çok daha sağlıklı olur.

Mehmet Benan Kýlýç

  • STANDART
  • **
  • İleti: 29
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #11 : Ocak 25, 2014, 04:38:41 ÖS »
Yine her zaman olduğu gibi konu tapu sicil müdürlüklerinin uygulamasına kalmıştır. Tapu sicil müdürlükleri, elinde başka uzmanın ismi yazan TAKBıS çıktısını alarak gelen kişinin lisanslı olup olmadığını nasıl kontrol edecektir?

A) TDUB sitesine girip,"TAKBıS proje inceleme" butonuna basarak yapacak.
B) Duyuruda," başka bir lisanslı değerleme uzmanı tarafından"ibaresi  bulunduğundan, yine TDUB'un sitesine girerek "değerleme uzmanları" butonuna basarak yapacak.-Gelen kişinin lisanslı olup,olmadığını anlamanın en kolay yolu olmasına rağmen, uygulanması imkansız olan şık-
C) Uzak ihtimal olmakla birlikte, lisans belgesinin ibrazını isteyerek.

Sizce hangisi yapılacak?

Tabii ki, TDUB tarafından alelacele hazırlanan, içinde kimlerin olduğu belli olmayan,  TKGM' ne dayatılan, "TAKBıS proje inceleme" den yapacaklardır.Yani değişen bir şey olmayacağı kanaatindeyim.

Olaya uzun vadede bakarsak, tapu müdürlüklerinde kimlerin proje inceleyeceği konusu,değerleme uzmanlarına (oldu ki tapularda proje inceleme yetkisi sadece lisanslı değerleme uzmanlarına verildi)  kısa vadede bir pozitif ayrımcılık olarak gözükse bile, tapu müdürlüklerin dijital ortama geçmeleri ile birlikte bu durumda ortadan kalkacaktır. Aracı kuruluşun elinde bulunan bir adet şifreyle (TC numarası) bile  Türkiye'nin her yerinden takyidat ve  proje bakabilecektir.

Bu forumda uzun zamandır tartıştığımız "tapu da kim proje incelesin" konusunun ömrü de; tapu müdürlüklerinin dijital ortama geçinceye kadardır. Peki ya sonra? Bu sömürü düzeni değişecek mi? Hiç sanmam.




« Son Düzenleme: Ocak 26, 2014, 03:23:36 ÖS Gönderen: Mehmet Benan Kılıç »

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #12 : Ocak 25, 2014, 04:52:07 ÖS »
Yaşadığım bir çok adaletsizlikten sonra, Başbakan’a, Bakan Ali Babacan’a, SPK Başkanına ve TDUB yönetim kurulu üyelerine, 4 sayfadan oluşan bir mektup gönderdim. Ve adaletsizlik yaşadığına inanan herkesi, bu makamlara benzer yazılar göndermeye davet ediyorum. Tapuda incelemeyi lisanslı uzman yapar ise, Türkiye’de yeterli sayıda lisanslı uzman yok konusu ile ilgili bölümü sizlerle paylaşıyorum:

“Sahada yeterli uzmanın olmadığı konusu, son derece yanlış aksettirilmektedir. Türkiye’de bulunan lisanslı uzman sayısı, sahada görev yapacak olan sayıdan oldukça fazladır. Sorunun kaynağı, değerleme uzmanlarını, sahaya kanalize edecek yasal düzenlemelerin yapılmamış olmasıdır. Bunu şöyle izah ve ispat edebiliriz:

Ülke genelinde yılda 700.000 değerleme raporu düzenleniyor. 700.000 raporu, ortalama resmi gün sayısı olan 250 çalışma gününe böldüğümüz zaman ülke genelinde bir günde ortalama 2.800 rapor hazırlanmaktadır. Bir uzman bir günde 3 raporu çok rahat bir şekilde hazırlamaktadır. Eğer bir değerleme uzmanı günde 3 rapor hazırlar ise, bu ülkeye 930, 2 rapor hazırlar ise 1.400 değerleme uzmanı yeterlidir. Ancak sahada çözüm ortağı olarak bizzat çalışan uzman sayısı ne yazık ki, 100 kişi bile değildir. (TDUB’un TAKBıS kullanım bölümünde kayıtlı eksper sayısı 1100 civarında olduğu bilgisini aldım.)

Burada üzerinde durulması gereken esas konu, 2.600 uzmanın neden 100’ü sahada, 2500’ nerede? Yeterli sayı var iken, neden uzmanlar bu işi yapmıyor? Ülke genelinde şirket sayısı 130 civarındadır. Bu şirketlerin asli kadrosunda 5 kişi var ise 650 kişi, bazı şirketlerde daha fazla sayıda uzman olduğunu varsayar isek en fazla 750 kişidir. 2500-750=1.750 uzmanın, neden sahaya inmediğini size şöyle izah edebilirim:

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde değerleme mesleğini icra ediyorum.  Elbistan ilçesi bağlı olduğu vilayete 160 km mesafededir. Çözüm ortaklarının çoğu il merkezindedir. ılçemde değerleme işi olduğu zaman, bağlı olduğum şirketten bir değerleme işi yaptığımda, ikinci bir işin şahsıma atanması için, (bankalar iş ataması yaparken, anlaşmalı olduğu şirketlere sıra ile iş dağıttığından dolayı) sıramı beklemek durumundayım. ıl merkezinden ne yazık ki, çözüm ortaklığı anlaşmasını yapan lisansı olmayan eksperlerin çoğunluğu Elbistan’a gelmemekte, yardımcı personellerini göndermektedir. Amacım kimseyi şikayet etmek değildir. Fakat, değerleme uzmanı boş vaziyette iken, lise mezunlarının gayrimenkul değerleme işi yapmasını, sizlerin takdirine bırakıyorum. (Sırf bu sebepten 1750 değerleme uzmanı sahaya inmek istemiyor.) Yani arzuhalcilerin aktif bir şekilde, dava vekili olmasına göz yumulsa, kim avukatlık yapmak ister?

Her rapordan TDUB’a 2 TL. gelir:
şirket sayısında düşüş olur ise,  TDUB’un gelirlerinde de önemli bir azalış olacağı kesindir. Kapanacak olan şirketlerin üye aidatından dolayı, bütçesi açık verecektir. Yapılacak olan ilk kongrede eğer şöyle bir karar alınır ise, TDUB’un bütçesi ve imkanları olağanüstü artacaktır: “Her değerleme raporundan 2 TL. TDUB’a kaynak aktarılmalıdır.” Böyle bir kaynağın oluşması halinde, ülkemizde hazırlanan 700 bin rapor, kayıt altına alınacaktır. Hangi şirket, hangi uzman; nerede ne zaman hangi raporu hazırladığına ilişkin veri bankası oluşturacak imkan, ancak geniş bütçe ile sağlanır. Bu veri bankasının oluşması önemlidir.

fikret8082

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 51
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #13 : Ocak 25, 2014, 05:41:50 ÖS »
Lisanslı Değerleme uzmanı olup çözüm ortağı olarak çalışan yaklaşık 120 arkadaşımız bulunmakta. SPK tebliğinin kısa sürede onaylanacağı bekleniyor.
Tebliğ çıktığı andan sonra 2 yıldır bankalardan iş alamayan öz sermayesini eritmiş 2-3 lisans eksiği olanlar mecburen ya 2-3 şirket birleşip tek şirket olarak bankalardan iş alana kadar 1 yıl daha direnecek veya şirketlerini tasfiye edip çözüm ortaklığı yapacaklar. şu anda yaklaşık 20 civarında şirket işlerin çoğunluğunu yapıyor 15 kadar şirkette yedek listeden işler yoğunlaştığı dönemlerde az sayıda rapor düzenliyor.
2014 yılında en az %20 oranında konut kredilerinin azalacağı uzmanlarca analiz ediliyor. En az 40-50  şirketin kapanması ile oluşacak yaklaşık 200 arasındaki  lisanslı değerleme uzmanları ve mevcut serbest çalışanların bir araya gelerek TDUB nin geleceğini sayıları ile belirleyecektir.
STATıKO BÖYLE DEVAM ETMEYECEKTıR.LıSANS ALMIş EMEK VERMış ıNSANLARIN HAKLARINI GASP EDıP YETKıLERıNı ÇOÇUKLARA VEREN SEKTÖRÜN KALıTESıNı DÜşÜREN NAYLON şıRKET BARONLARINADA KAZANDIKLARI HAKSIZ KAZANÇ HARAM ZIKKIM OLSUN...........................................................................

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
« Yanıtla #14 : Ocak 25, 2014, 08:10:48 ÖS »
Değerli meslektaşlar, sayın büyüklerim,
Tüm görüşlere katılıyorum. Aklı selim, vicdan ve adalet duygusu sahibi herkes burada beyan edilen görüşlerin tümüne iştirak edecektir. Sorunlarımıza dair çeşitli çözüm önerileri, görüşler mevcut. Önemli olan bunların kaile alınması, kaile alınması için bizim görüşlerimizi ilgili mercilere iletmek ile mükellef TDUB'nin ve bireysel olarak mesleğini savunan TC vatandaşı değerleme uzmanlarınındır.

TKGM'nin bu genelgesi ile ilgili bir nokta gözden kaçıyor. Bu genelde uygulansa bile "lisanssız çözüm ortağı" niteliği ile faaliyet gösteren kişiler sistem dışında kalacaktır. Lakin değerleme şirketi bünyesinde istihdam edilen (kadrolu) onlarca çocuk veya eleman yine tapuya şirketilerinin yetki belgesini ve onların isimlerinin yazılı olduğu listeyi gerekçe göstererek "lisanssız" dahi olsalar proje inceleyeceklerdir. Hattâ, lisanssız çözüm ortaklarıda bu şirketlerin kadrosuna alınacak ve şirket çatısı altında "şirket temsilcisi" olarak Tapu Müdürlüklerine proje incelemeye "yetkili" diye yutturulmaya çalışılacaktır. Her ne kadar TKGM işbu yayınladığı geneldege üstüne basa basa proje incelemeye yetkili kişilerin "lisanslı değerleme uzmanı" olması gerekiyor diye vurgu yaptı ise de, pratikte bağlı Tapu Müdürlüklerininbu nüansa dikkat edeceğini pek tahmin etmiyorum lakin bu önemli bir konudur.  Bununla birlikte Mehmet Benan beyefendinin değindiği konu çok önemlidir. Sistem dijitale doğru kaydıkça korsan değerleme anlayışı bu gelişimden nemalanacak, hattâ tapuya bile gitmeden şirket patronu uzmanın aldığı takbis + belediyeden proje incelemesi ile işi götürmeye yelteneceklerdir. Bu da ele alınması lüzumlu bir konudur.


Bu yüzden şirket merkezli bir değerleme sistemi her türlü hukuksuzluk ve sahtekarlık için biçilmiş kaftandır. Değerleme bireyin, uzmanın tek başına gerçekleştirip bankaya veya ilgili müşteriye sunduğu bir çalışmadır. Dünyada da bu şekilde yapılmaktadır. Bunu sulandırmak veya emek sömürüsünü haksız rekabet ile birleştirmek isteyen tüzel kişiliklerin bu sistem dışında bırakılması veya cezalandırılması ise adaleti sağlamakla görevli devletin elindedir. Hayırlısını dilerim.
« Son Düzenleme: Ocak 25, 2014, 08:59:26 ÖS Gönderen: onur85 »