Gönderen Konu: MAKALE (KONU: VERGı UYGULAMALARI)  (Okunma sayısı 5784 defa)

Doğan ÇAĞLAYAN

  • Global Moderator
  • GOLD ÜYE
  • ****
  • İleti: 200
MAKALE (KONU: VERGı UYGULAMALARI)
« : Ağustos 28, 2008, 11:01:04 ÖÖ »
ınşaatlarda havuz, beyaz eşya ve klima vergisi


BAşLIğI okuyunca "Bu da neyin nesi?" dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız... Pek bilinen bir olay değil ancak birazdan öğreneceksiniz. Bazı inşaatçılar da muhasebecisini ya da mali müşavirini arayıp "Hürriyet’te şükrü Hoca’nın bugünkü yazısını okudun mu?" diye sorarak, güne başlayacaklar...

HAVUZ VE BAHÇE VERGıSı

Net alanı 150 m2’ye kadar olan evleri yapan müteahhitleri yakından ilgilendiriyor.

Mevcut sistemde, inşaat firmaları;

- Taşeronlara ödeme yaparken ve inşaat malzemesi alırken "yüzde 18 KDV" ödüyorlar.

- Net alanı 150 m2’ye kadar olan konut teslimlerinde de "yüzde 1 KDV" tahsil ediyorlar.

Aradaki farkı da "KDV iadesi" olarak geri alıyorlar. Öteden beri uygulama böyle...

ınşaat firmalarının neredeyse tamamı, iade olayındaki "ince bir noktanın" farkında değiller. Buradaki ince nokta Maliye Bakanlığı’nın yorumuyla ilgili...

Maliye Bakanlığı konuyla ilgili yakın tarihli bir özelgesinde;

"Konutların ortak kullanımına ait olan ve sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak üzere yapılan alanlara (havuz, bahçe düzenlemesi, pergole vb.) ilişkin KDV, indirim konusu yapılabilecek ancak konut satışına ait iade hesabına dahil edilmeyecek"

diyor (MB’nin, 11.06.2008 tarih ve 53/5328-2478 sayılı Özelgesi).

Net alanı 150 m2’den büyük ev inşa edip satan müteahhitlerin, böyle bir sorunları yok. Ancak, net alanı 150 m2’den küçük ev inşa edip satan müteahhitler; havuz, bahçe düzenlemesi, pergole gibi sosyal ve kültürel amaçlı alanlarla ilgili KDV’leri iade olarak alamayacaklar. 150 m2’den büyük ev inşa edip satan müteahhitler, yüzde 1 yerine yüzde 18 KDV tahsil ettikleri için, KDV iadesi gibi bir olayı zaten yaşamıyorlar.

BEYAZ EşYA VE KLıMA

ınşaat firmalarının bir kısmı evi teslim ederken; jakuzi, mobilya, beyaz eşya, taşınabilir klima gibi eşyalarla birlikte teslim ediyorlar.

Maliye Bakanlığı, bu gibi eşyaların konut teslimi olarak değerlendirilemeyeceği ve bu eşyaların tesliminde, eşyanın tabi olduğu (örneğin jakuzi yüzde 18, beyaz eşya yüzde 18) oranının uygulanması gerektiği görüşünde (MB’nin, 11.06.2008 tarih ve 53/5328-2478 sayılı Özelgesi).

Bu durumda örneğin, jakuzili, fırınlı ve taşınabilir klimalı 140 m2’lik konutu teslim eden bir inşaat firması; jakuzi, fırın ve taşınabilir klima için yüzde 18, konut için yüzde 1 KDV’li fatura düzenleyecek.

150 METREKARE HESABI

Okurlarımızın merak ettiği konulardan biri de "Net alanı 150 m2" derken, bunun nasıl hesaplanacağıyla ilgili.

Bununla ilgili açıklamalar, 30 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (E) bölümünde yer alıyor. Örneğin, çok katlı apartman dairelerinde, konutun bulunduğu bina dışında, her bir daireye isabet edecek m2 büyüklüğü; konut başına 4 m2’den büyük olmamak üzere yapılan kömürlük veya depo, kalorifer dairesi, yakıt deposu, sığınak, kapıcı ve kalorifer dairesi, müşterek hizmete ayrılan depo, çamaşırlık, bina içindeki garajlar ile bina dışında, konut başına 18 m2’den büyük olmamak üzere yapılan garajlar, faydalı alan yani net alan dışında değerlendiriliyor.

Konutlardaki KDV uygulamasında, net alan 150 m2’ye kadar ise yüzde 1, aşıyorsa tamamına yüzde 18 KDV uygulanıyor. Bu olayın doğrusu, net alanı 100 m2’ye indirip, 100 m2’yi aşan kısma yüzde 8, 150 m2’yi aşan kısma da yüzde 18 KDV uygulamak olmalı...

Aksi halde, hukuken 150 m2’nin altında, fiilen üzerinde konut yapımı devam eder gider...


şükrü KIZILOT (Hürriyet Gazetesi 28.08.2008)


« Son Düzenleme: Kasım 11, 2008, 08:26:27 ÖÖ Gönderen: Doğan ÇAğLAYAN »
Doğan ÇAĞLAYAN
İnşaat Mühendisi (43812)
Değerleme Uzmanı (SPK Lis. No:400859)
Kamu Yönetimi Uzmanı (TODAİE-2009/2010)
dogancaglayan@yahoo.com
AFET ve ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ (11)
DENİZLİ

erkanyi

  • Erkan YILDIRIM
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 74
Ynt: MAKALE (KONU: KDV UYGULAMASI)
« Yanıtla #1 : Eylül 08, 2008, 12:36:29 ÖS »
Doğan Bey merhaba,

Anladığım kadarı ile sizde şükrü Kızılot müdavimlerindensiniz. Vergi çalışan arkadaşlara şiddetle tavsiye edilir "şükrü kızılot" yazıları. :)

BEYAZ

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 97
Ynt: MAKALE (KONU: KDV UYGULAMASI)
« Yanıtla #2 : Eylül 08, 2008, 03:45:37 ÖS »
Eğer Maliye Bakanlığı böyle bir yaklaşımda bulunmuş ise , saçmalamış birileri.

KDV her tür maldan BıR KEZ alınabilir. Bu Beyaz eşya olsun , gayrimenkul olsun farketmez. ınşaat Firması KDV sini ödediği eşyaları pazarlayabilirde.

Ancak;  beyaz eşya fiyatlarının konuta eklenerek gayrimenkulün değeri olması gerekenden yukarılara çekilirken, devlete ödenmiş olan %18 KDV, inşaat sektöründeki 150 m² uygulmasına birileri kötü niyetli yaklaşarak  %17 KDV yi geri almak için kullanıyor. Bu tutumda olan kişiler içinde GENELı ilgilendiren böyle bir karar aldık .. .deniyor . Bizim devletimizin yaptığı devamlı buna benzer uygulamalar ile DOğRU çalışanıda cezalandırır.

Böyle bir uygulama içinde olan firmamı tespit ettin , basacaksın cezanı, devleti zarara uğratmaktan gerekli yaptırımlarıda uygulayacaksın, herkese ÖRNEK olacak. Biz dahil herkeste bilecekki; devlet güçlüdür ve doğru çalışanın yanındadır.

Öyle olmuyor maalesef bu gibi durumlar tespit edildiğinde ilk akla gelen; güzel, sahtekarın biri nasıl olsa yanlış yapmış, biz yapmayacaklarıda ilgilendiren ve özellikle DEVLETE bir şekilde gelir olacak bir yasa çıkaralım bu konunun üzerine. .... yaklaşımı sergileniyor.

Çok çok doğru bulmuyorum!


Doğan ÇAĞLAYAN

  • Global Moderator
  • GOLD ÜYE
  • ****
  • İleti: 200
Ynt: MAKALE (KONU: KDV UYGULAMASI)
« Yanıtla #3 : Eylül 08, 2008, 06:25:52 ÖS »
Merhaba Erkan Bey nasılsınız... ?
şükrü KIZILOTU' u da takip ederim..., aslında Hürriyet ekonomi köşe yazarı Ege CANSEN'i  çok beğenirim. Farklı konularda farklı bakış açısı ile düşündürebiliyor insanı. Haftada iki gün yazıyor ama daha felsefik ve daha derin yazıyor... ıyi çalışmalar dileği ile :)
« Son Düzenleme: Eylül 10, 2008, 04:27:29 ÖS Gönderen: Doğan ÇAğLAYAN »
Doğan ÇAĞLAYAN
İnşaat Mühendisi (43812)
Değerleme Uzmanı (SPK Lis. No:400859)
Kamu Yönetimi Uzmanı (TODAİE-2009/2010)
dogancaglayan@yahoo.com
AFET ve ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ (11)
DENİZLİ

Doğan ÇAĞLAYAN

  • Global Moderator
  • GOLD ÜYE
  • ****
  • İleti: 200
Ynt: MAKALE (KONU: VERGı UYGULAMALARI)
« Yanıtla #4 : Eylül 09, 2008, 03:02:56 ÖS »
Arsa ile bitmiş binanın değeri aynı olur mu ?

"OLUR mu öyle şey?" dediğinizi duyar gibiyim.

Haklısınız...

Ama oldu bile!..

Bir tebliğ çıktı ve arsanın değeri ile üzerine yapılmış binanın (arsa dahil) değerinin aynı olduğu açıklandı. Daha ötesi, "arsa payı satışının inşaatı tamamlanmış konut satışından bir farkı bulunmamaktadır" denilerek, arsa payı ile ilgili tapu harcının tamamlanmış konut değerine göre ödenmesi istenildi (Bkz. 56 No.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği Örnek 2. Tebliğin metni için Bkz. www.yaklasim.com).

OLAY NEYDı?

Konut almak isteyenler, genellikle proje üzerinden ya da inşaatın başlangıcında alıyorlar. Böylece hem istedikleri katta hem de daha makul bir fiyata ev almış oluyorlar. ınşaat firması da alıcıya "kat irtifaklı arsa tapusu" veriyor. Tapu işlemleri de arsanın değeri üzerinden yapılıyor.

- ınşaat tamamlandığında da binde 15 "cins düzeltme harcı" ödenip, iskanı alınıyor ve "konut tapusu" veriliyor.

Yıllardır devam eden uygulama böyle...

5766 sayılı Kanunla; tapu harcının emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli (yani arsanın, konutun, dükkanın, satış ve edinme bedeli) üzerinden alınması benimsendi (Bkz. www.yaklasim.com).

Deniliyor ki; "Evin emlak vergisi değeri 120 bin YTL, satış ve edinme bedeli de 300 bin YTL ise, evin değeri 300 bin YTL gösterilecek." Burada bir sorun yok.

Sorun, arsa payının devrinde... Yasada yazılı olmadığı halde Maliye Tebliğ ile "Arsa payı satışının inşaatı tamamlanmış konut satışından bir farkı yoktur. Dolayısıyla, arsa payı satışında arsanın değeri, tamamlanmış konutun bedelinden aşağı olamayacak" diye, yeni bir uygulama başlattı.

TEBLığ HUKUKA AYKIRI

1- Anayasa’nın 73. maddesine göre; "Vergi, resim ve HARÇ, kanunla alınır". Olayımızda ise "tebliğ" ile harç alınmak isteniyor; Anayasa’ya aykırı...

2- Arsa payının değeri ile tamamlanmış konutun değeri, hiçbir zaman aynı olamaz.

3- Konutların çoğu proje aşamasında satılıyor. Bazı müteahhitlerin inşaatı tamamlayamaması ve yarım bırakması halinde ne olacak? Arsa payı değeri, bitmiş inşaatın değeri nasıl olacak?

4- Maliye’nin tebliğinde 5.000 YTL arsa payının 300 bin YTL’ye satılması örneği yer alıyor. Arsa payı değerinin 60 katına konut satışı örneğine rastlamak mümkün değil.

5- Ödemenin vadeli olarak dövizle ya da vade farkı ödenerek yapıldığı durumlarda, gerçek satış bedeli, inşaat bittiğinde ortaya çıkacaktır. Nitekim, gelir-kurumlar vergisi ve KDV yönünden, "inşaatın bitimi" esas alınıyor.

6- Arsanın, örneğin 100 konutluk kat irtifakı kurulduktan sonra, arsa olarak satılması halinde 100 konutun bitmiş değerinin esas alınması, ne ölçüde gerçekçi olacak?

7- Villa arsalarının, kat irtifakı kurulduktan sonra, arsa olarak satılması villa satışı kabul edilmesi gibi bir çelişkiyi doğuracak.

8- "Kat irtifakı" ve "kat mülkiyeti" birbirinden farklı iki hukuki kavram. Tebliğde, bunların hukuki nitelikleri ve sonuçları aynı kabul ediliyor bu da hukuka aykırı (Doç.Dr. şebnem AKıPEK’in, bu konudaki görüş ve yorumları için Bkz. www.yaklasim.com).

9- ınşaat bitince, tamamlanmış konutun değeri üzerinden binde 15 "cins düzeltme harcı" ödeniyor. Bu durumda "Bir koyundan iki post" çıkarılmış olmayacak mı?

Özetle, çelişkiler ve hukuka aykırılıklar uzayıp gidiyor.

10 Eylül Çarşamba akşamına kadar, Danıştay’da "tebliğin iptali" için dava açılması ya da Maliye’nin tebliği düzeltmesi bu konuda çözüm yolu olarak gözüküyor.



şükrü KIZILOT , Hürriyet Gazetesi 09.09.2008
« Son Düzenleme: Eylül 09, 2008, 03:04:31 ÖS Gönderen: Doğan ÇAğLAYAN »
Doğan ÇAĞLAYAN
İnşaat Mühendisi (43812)
Değerleme Uzmanı (SPK Lis. No:400859)
Kamu Yönetimi Uzmanı (TODAİE-2009/2010)
dogancaglayan@yahoo.com
AFET ve ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ (11)
DENİZLİ

Doğan ÇAĞLAYAN

  • Global Moderator
  • GOLD ÜYE
  • ****
  • İleti: 200
Ynt: MAKALE (KONU: VERGı UYGULAMALARI)
« Yanıtla #5 : Eylül 10, 2008, 10:15:38 ÖÖ »
Arsa alıp-satana yüzde 35 vergi var


SON birkaç haftadır, gazetelerde arsa alıp yüksek fiyata satanlarla ilgili haberler yayınlanıyor.


Okurlarımız da merakla "Arsa alım-satımında milyon dolar hatta milyonlarca dolar kazananlar, vergi ödemiyor mu?" diye soruyorlar.

Hemen açıklayalım, bu alım-satımdan doğan kazanç, yüzde 35 civarında gelir vergisine tabi.

BEş YILLIK SÜRE

Satın aldığı arsayı, 5 yıl içinde (1 Ocak 2007’den önce satın alanlar 4 yıl içinde), elden çıkardıklarında, "değer artışı kazancı" olarak gelir vergisi ödeyecekler.

Olay yalnızca arsa satışı ile sınırlı değil. Ev, dükkan, büro, mağaza, yazlık ya da arazi gibi gayrimenkulleri, satın alındıkları tarihten itibaren 5 yıl içinde satanlar da bu satıştan doğan kazanç nedeniyle, gelir vergisi ödeyecekler.

SATIş KAZANCI

Gayrimenkulün satış kazancının hesaplanmasında, edinme bedeli ile satış bedeli arasındaki fark esas alınıyor. Ancak, hesaplama sırasında;

Gayrimenkulün edinme bedeli, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere, alındığı tarihten itibaren, Türkiye ıstatistik Kurumu’nca (TÜıK) belirlenen TEFE (1 Ocak 2006’dan itibaren ÜFE) artış oranına göre yükseltilir.

Yükseltilmiş (endekslenmiş) maliyet bedeli ile satış dolayısıyla yapılan masraflar, satış bedelinden çıkarılacak.

Ortaya çıkan kazanca 2008 yılı için belirlenen 6 bin 800 YTL istisna uygulanacak.

ıstisna düşüldükten sonra kalan tutar, gelir vergisine tabi olacak ve 1-25 Mart 2009 tarihleri arasında verilecek gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecek.

Beyanname üzerinden, Gelir Vergisi Kanunun 103. maddesinde yer alan ve yüzde 15-35 oranları arasında değişen gelir vergisi tarifesine göre hesaplanacak gelir vergisinin; birinci taksiti Mart, ikinci taksiti ise Temmuz 2009 aylarında ödenecek.

Maliye, gayrimenkul satışlarını, tapu kayıtlarından kontrol ettiği ve zamanaşımı süresi de 5 yıl olduğu için, bu tür gelir elde edenlerin, beyanda bulunmalarında yarar var.

MıRAS KALANDA YOK

Miras ya da bağışlama yolu ile edinilen gayrimenkullerin satışında, özellik taşıyan bir durum var. Bu gayrimenkuller, ne zaman ve kaç bin YTL’ye satılırsa satılsın, elde edilen kazanç, gelir vergisine tabi olmayacak (GVK.Mük.Md.80/6).

Buna göre, örneğin 16 şubat 2008 tarihinde miras kalan ve değeri veraset ve intikal vergisi beyannamesinde, 500 bin YTL olarak beyan edilen bir arsa, Eylül 2008 tarihinde 2 milyon YTL’ye satıldığında, aradaki fark nedeniyle, Gelir Vergisi ödenmeyecek.


şükrü KIZILOT , Hürriyet Gazetesi 10.09.2008

Doğan ÇAĞLAYAN
İnşaat Mühendisi (43812)
Değerleme Uzmanı (SPK Lis. No:400859)
Kamu Yönetimi Uzmanı (TODAİE-2009/2010)
dogancaglayan@yahoo.com
AFET ve ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ (11)
DENİZLİ

erkanyi

  • Erkan YILDIRIM
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 74
Ynt: MAKALE (KONU: VERGı UYGULAMALARI)
« Yanıtla #6 : Eylül 10, 2008, 01:43:03 ÖS »
Merhaba Erkan Bey nasılsınız... ?
şükrü KIZILOTU' u da takip ederim..., aslında Hürriyet ekonomi köşe yazarı Ege CANSEN'i  çok beğenirim. Farklı konularda farklı bakış açısı ile düşündürebiliyor insanı. Haftada iki gün yazıyor, ama daha felsefik ve derinliğine yazıyor... ıyi çalışmalar dileği ile :)

Teşekkür ederim Doğan Bey. Sizde iyisinizdir umarım. Heleki 1,5 hafta sonra sınavınız yok bayağı iyi olmanız gerekir :)

Ege CANSEN i bilmiyordum ama takip edeceğim. Finans ve muhasebeyi diğer sınava bıraktım. Umarım bu sınavda değerleme, vergi ve mevzuatı verirsem finansa yoğunlaşacağım diğer sınavda. :)

Doğan ÇAĞLAYAN

  • Global Moderator
  • GOLD ÜYE
  • ****
  • İleti: 200
Ynt: MAKALE (KONU: VERGı UYGULAMALARI)
« Yanıtla #7 : Eylül 11, 2008, 09:40:20 ÖÖ »
Hayatta istediğim bir şey olduğu sürece yaşamak için bir sebebim vardır. Kesin tatmin ise ölümdür. O yüzden yaşadığım süre boyunca benim için imtihan bitmeyecek... ımtihana hazırlanan arkadaşlara kolaylıklar dilerim :)
« Son Düzenleme: Eylül 11, 2008, 09:43:19 ÖÖ Gönderen: Doğan ÇAğLAYAN »
Doğan ÇAĞLAYAN
İnşaat Mühendisi (43812)
Değerleme Uzmanı (SPK Lis. No:400859)
Kamu Yönetimi Uzmanı (TODAİE-2009/2010)
dogancaglayan@yahoo.com
AFET ve ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ (11)
DENİZLİ

erkanyi

  • Erkan YILDIRIM
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 74
Ynt: MAKALE (KONU: VERGı UYGULAMALARI)
« Yanıtla #8 : Eylül 11, 2008, 10:36:57 ÖÖ »
Kesinlikle katılıyorum. ınsan amaçsız yaşayamaz bence. Herzaman küçük yada büyük hedefler koyup, ona doğru yürümeli. Yoksa yaşamanın ne anlamı var.. :)

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Ynt: MAKALE (KONU: VERGı UYGULAMALARI)
« Yanıtla #9 : Eylül 13, 2008, 05:25:53 ÖS »
Ben bu yolla vergi kaçıranlara hiç kızmıyorum iş hayatındada cok rastlıyorum ruhsatta 149 m2 yazıyor mahallinde 200 m2 .150m2 altında tutuluyor ama suc bence devlette ,%20 cok fazla bır oran .kanaatimce olması gereken m2 sınırına bakılmadan meskenlerde %8 ticari yapılarda % 10 olmalı .Vergi oranlarımız bence çok yüksek

erkanyi

  • Erkan YILDIRIM
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 74
Ynt: MAKALE (KONU: VERGı UYGULAMALARI)
« Yanıtla #10 : Ekim 07, 2008, 11:48:54 ÖÖ »
07.Ekim.2008, Salı               Çin’den alınacak çok ders var

KAZI-KAZAN MODELı

şanghay havaalanı terminalinin hemen yanı başında olan Dazhong Merrylin Kong Gang Hotel’deki Merrylin Restaurant’ta 6 kişi nefis bir yemek yiyip, yaklaşık 54 YTL (yani kişi başına 9 YTL) hesabı öderken, yıllar önce yazdığım bir olayı anımsadım.

Hesabı getiren garson, 200 ve 100 Yuanlık iki de fiş bıraktı (Yuan Çin’in ulusal para birimi; 100 ABD Doları, 670 Yuan ediyor).

Örneğini gördüğünüz fişe dikkatle baktım, evet iki yıl önce Türkiye için Hürriyet’te önerdiğim "kazı-kazan" benzeri fiş, Çin’de hálá başarı ile uygulanıyordu.

Fişteki kutucuğu kazıyan Çin’li, 5-10 bazen de 500-1.000 hatta 20.000 Yuan ikramiye kazanabiliyor. Para çıkmazsa, kutucuğun içinde "Çin Maliyesi’ne katkınızdan dolayı teşekkür ederiz" yazıyor.

Türk halkı da kazı-kazan, iddia, toto, loto, piyango gibi talih oyunlarına çok meraklı.

Vergi iadesinin kaldırılmasının da etkisiyle, çok kişinin fiş-fatura almadığı ülkemizde, "Kayıtdışını nasıl önleriz?" diye arayış içinde olanlara, bir kez daha hatırlatalım; bu "Çin modeli" çok yararlı olur ve fiş-fatura isteyenlerin sayısında patlama yaratır.

ıddia ediyoruz, bir "pilot bölge" seçilerek uygulansın, dediğimiz aynen çıkacak...

erkanyi

  • Erkan YILDIRIM
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 74
Ynt: MAKALE (KONU: VERGı UYGULAMALARI)
« Yanıtla #11 : Ekim 07, 2008, 06:37:07 ÖS »
01.Ekim.2008, Çarşamba  Türk bayrağının vergisi yine unutuldu 


Türk bayrağının vergisi yine unutuldu

BAşLIğI okuyunca, "Türk Bayrağı'ndan vergi alınması yine unutuldu" dediğimizi düşünmeyin. Tam aksi, Türk Bayrağı'ndan "vergi alınmaması" yine unutuldu!..

ınanılacak şey değil; Türk vatandaşı, tekne alıyor ve şanlı Türk Bayrağı'nı da tepesinde dalgalandırıyor. "Vay sen misin Türk Bayrağı çeken, vergilerden vergi beğen" denilerek, tekne sahibi vergi bombardımanına tabi tutuluyor.

YABANCI BAYRAKTA YOK

Yüzde 90'ı Türklere ait teknelerde, "şanlı Türk Bayrağı" yerine, maalesef değişik ülkelere ait bayraklar dalgalanıyor.

Teknesine Türk Bayrağı çekenlere, çok sayıda vergi var. Ancak, teknesine yabancı bir ülkenin bayrağını çekip, tekneyi o ülkeye kayıt ettirene 1 YTL dahi vergi yok.

Çok ilginç değil mi? şanlı Türk Bayrağı'na, dünyanın vergisi var. Yabancı bayrağa yok!..

Türkiye'de binlerce tekne, yat ve kotra var. Bunların çoğu yabancı ülkeye kayıtlı. Tekneyi yabancı ülkelerin bayrağı ile Türkiye'ye getiriyorlar. Böylelikle Türkiye'de;

1- Yüzde 8 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV),

2- Yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV),

3- Her yıl ödenen Motorlu TaşıtlarVergisini (MTV) ödemiyorlar. Türkiye'de ise, teknelerin Motorlu Taşıtlar Vergisi 3-5 bin YTL'den başlayıp 50-100 bin YTL'ye kadar ulaşıyor. Ayrıca her yıl itibariyle de artırılıyor.

Tekne alan kişi, teknesine Türk Bayrağı çekip, teknesini Türkiye'deki liman ya da belediyeye kayıt ettirirse, bu vergileri kuzu kuzu ödüyor. Aksi halde ödemiyor.

KAZANÇ DEğıL, KAYIP VAR

Çoğunuzun da bildiği gibi, limanlarımızda bulunan Türklere ait teknelerin, yüzde 90'ı yabancı ülkelere kayıtlı. Yani Maliye, Türkiye'deki teknelerin yüzde 90'ından bir YTL dahi ÖTV, KDV ve MTV tahsil edemiyor.

Türklerin bir kısmı da Türkiye'de, konusu deniz taşımacılığı olan bir şirket kuruyor ve tekneyi de bu şirket adına alıyor. Böyle olunca, ilgili yasalar gereği KDV, ÖTV ve MTV ödemiyorlar. Örneğin; 1 milyon dolarlık tekne alan kişi, 180 bin dolar KDV, her yıl da 25-100 bin YTL Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemiyor.

NE YAPMALI?

Birkaç yıldır ısrarla yazıyoruz. Verginin tutarı, küçük bir servet. Beygir gücü esas alındığı için, eski bir teknenin motoru yenilense bile yüksek vergi çıkıyor.

Bu konuyu daha önce yazdığımızda, yetkililer "Teknelerdeki Motorlu Taşıtlar Vergisi sorununu ortadan kaldıracağız. Bununla ilgili yasa hazırlıyoruz" demişlerdi. Özellikle Ulaştırma Bakanı, Türk Bayrağı Vergisi ile ilgili sorunu çözmek için adeta çırpınıyor. Karşılaştığımızda "O iş tamam Hocam, yakında bu sorun çözümlenecek" diyor ama bir türlü çözümlenemiyor. Böyle bir yasa çıksa; "kayıt ücreti" ve çalışanların "sigorta primi" olarak ciddi gelir sağlanacak, "vergisiz yakıt" yerine "vergili yakıt" satılacak. Hatta bazı yabancı tekneler, Türk limanlarına kayıt yaptırıp "Türk Bayrağı" çekecekler.

Görünen o ki Ulaştırma Bakanı'nın iyi niyetli çabaları yetmiyor. Olaya Maliye Bakanı'nın da sıcak bakması ya da Başbakan'ın müdahale etmesi gerekiyor. Son olarak Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü'nün bu konudaki yazılı soru önergesine, Maliye Bakanı "gerekli mevzuat değişikliği çalışmaları yapılmaktadır" diye, genel bir yanıt verdi. Demek ki, çalışmalar hala devam ediyor.

Yıllardır, teknelerden alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Mantıksız Taşıtlar Vergisi'ne dönüşmüş durumda. En ufağından en büyüğüne, teknelerimizde "vergi komedisi" nedeniyle, şanlı Türk Bayrağımız yerine yabancı ülkelerin bayrakları dalgalanıyor. Bu da içimizi sızlatıyor.



bu iki güzel yazıyı sizinle paylaşmak istedim..:)

Doğan ÇAĞLAYAN

  • Global Moderator
  • GOLD ÜYE
  • ****
  • İleti: 200
Ynt: MAKALE (KONU: VERGı UYGULAMALARI)
« Yanıtla #12 : Kasım 11, 2008, 08:16:23 ÖÖ »
Konutlarda tapu harcı ve KDV acilen indirilmeli


TÜRKıYE, yavaş yavaş derinleşen ciddi bir ekonomik kriz yaşıyor. Bu aşamada, krizin olumsuz etkilerini azaltmak için bazı önlemler alınması gerekiyor.

Bunlardan biri de inşaat sektörü ile ilgili..

Bilindiği gibi, inşaat sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü. Ekonominin üçte birini doğrudan ilgilendiren bu sektörde, yaşanan durgunluk ya da canlılık, ekonomiye aynen yansıyor.

TAPU HARCI ıNMELı

Gayrimenkul alım-satımında, alıcı ve satıcı binde 15’er oranında "tapu harcı" ödüyorlar. Yakın zamana kadar, gayrimenkul alım-satımında "Emlak Vergisi asgari değeri"nin bildirilmesi yeterliydi (Bkz.13 Eylül 2005 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 48 No.lu Harçlar Kanunu Tebliği ile yapılan açıklama).

6 Haziran 2008 itibariyle, gayrimenkul alım satımında, tapu harcına esas alınacak değer daha doğrusu tapu işlemlerinde gösterilmesi gereken değerle ilgili bir yasa değişikliği oldu (Bkz. 6.6.2008 Tarihli Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 5766 sayılı Kanun’un 11/c maddesi). Yeni düzenlemeye göre; "gerçek alım satım bedeli" üzerinden tapu harcı ödenmesi gerekiyor (Yasada, bu bedelin de emlak vergisi asgari değerinden aşağı olmayacağı belirtiliyor).

Özellikli bazı durumların dışında, gerçek alım satım bedeli, emlak vergisi asgari değerinin 2-3 katı bazen daha da fazlası olabiliyor. Bu durumda ödenecek tapu harcı tutarı da 2-3 kat hatta daha fazla artmış oluyor.

Yeni düzenlemede, gerçek değerin esas alınması son derece anlamlı. Ancak, sağlıklı bir uygulama için, tapu harcı oranının binde 15’den binde 5’e inmesi gerekiyor. Alıcı ve satıcının, binde 5’er oranında harç ödemesi, tapuda gösterilen değerin de gerçeğe uygun olmasını sağlayabilecek. Değer yüksek olacağı için, tapu harcı tahsilatında da gerileme olmayacak.

Düşük oranlı tapu harcı, gayrimenkul piyasasına da bir ivme kazandırabilecek.

KDV KOMEDıSı BıTMELı

Konut satışlarındaki KDV komedisini, artık çok kişi biliyor.

- Net alanı 150 m2’ye kadar olan konutlarda, yüzde 1 KDV uygulanıyor.

- Net alanı 150 m2’yi aşan konutlarda ise, aşan kısma değil, tamamına yüzde 18 KDV uygulanıyor.

ÖRNEK: Net alanı 150 ve 151 m2 olan iki konut, 400 biner YTL’ye satılmıştır.

Bu durumda, 150 m2 olan konut için 4 bin YTL, 151 m2 olan konut için de 72 bin YTL,

KDV hesaplanacaktır. Başka bir anlatımla, 1 m2’lik fazlalık için, 68 bin YTL ödenecek.

Bu uygulama hem adil değil hem de muvazaalı bazı yollara başvurulmasına neden olabiliyor. Projesine göre net alanı 149, uygulamada 160 m2 olan konutlar yapılabiliyor. Bazen de "ikiz evler" dediğimiz, yan yana 150 m2’den küçük iki konut satılıp, sonradan birleştirilebiliyor.

Oysa, bunların hiçbirine gerek yok. Örneğin, konutlarda;

- Net alanı 120 m2’ye kadar olanlara yüzde 1,

- Net alanın 120-160 m2 arasına (yani 40 m2’lik aralığa) yüzde 8,

- Net alanın 160 m2’yi aşması durumunda, aşan kısma yüzde 18,

KDV uygulanması, sorunu çözecektir. Ayrıca, konut yapı kooperatiflerine yapılan inşaatlarda, her bir konut 400 m2 olsa bile yüzde 1 KDV uygulanırken, diğer konut inşaatlarında net alanı 150 m2’yi aşanlara yüzde 18 KDV uygulanması da bir başka çelişki!..

ACıL ÖNLEMLER

ınşaat sektöründe yaşanan durgunluğun giderilebilmesi için, tapu harcı oranının binde 5’e indirilmesi, KDV yönünden de, kademeli bir oran uygulanması ve kat irtifaklı arsa payı satışlarının, tamamlanmış konut olarak kabul edilmesinden vazgeçilmesi, alınan ruhsata istinaden temel inşaatının tamamlanmasındaki iki yıllık zorunlu sürenin, dört yıla çıkartılması, inşaatın bütünü için tanınan 5 yıl içinde bitirme zorunluluğunun uzatılması, kısa zamanda alınabilecek belli başlı önlemler olarak göze çarpıyor...


şükrü KIZILOT, Hürriyet Gazetesi 11.11.2008


Yorum: Emlak Vergi Kanununda yapılan bu son değişikliğin,kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alması umuduyla olumlu görüyor ve biz Değerleme Uzmanlarına'da büyük iş düşeceği kanaatiyle hayırlı olsun diyorum... :)
« Son Düzenleme: Kasım 11, 2008, 08:28:46 ÖÖ Gönderen: Doğan ÇAğLAYAN »
Doğan ÇAĞLAYAN
İnşaat Mühendisi (43812)
Değerleme Uzmanı (SPK Lis. No:400859)
Kamu Yönetimi Uzmanı (TODAİE-2009/2010)
dogancaglayan@yahoo.com
AFET ve ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ (11)
DENİZLİ