Gönderen Konu: TDUB Genel Kurulunda Sorunlarımızı Tartışalım:  (Okunma sayısı 2460 defa)

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
TDUB Genel Kurulunda Sorunlarımızı Tartışalım:
« : Aralık 15, 2012, 04:04:15 ÖS »
22 Aralık 2012 günü, ıstanbul’da TDUB Genel Kurul toplantısı yapılacak. Burada sorunlarımızı harmanlamayı teklif ediyorum. Ortaya çıkacak görüşlerle ilgili olarak, birkaç önemli hususu, belki gündem maddelerine aldırabiliriz. Ben 1000 km yol kat ederek gitmeyi düşünüyorum. Gelme imkanı olan varsa gelsin. Yoksa buraya görüşlerini bildirsin.
Benim üzerinde duracağım ana konular şunlar;
1-   Yılda bir defa olsun, mesleğimizle ilgili ÇALIşTAY TOPLANTILARI yapılsın. Bu toplantıya; bankaların ve şirketlerin rapor denetmenleri, SPK ve BDDK’nın ilgili bürokratları, Türkiye’nin herhangi 4 vilayetinden yoğun çalışan eksperleri katılmalı. Sistemin daha sağlıklı işlemesi için bu toplantılar belirli periyotlarla mutat olarak yapılmalı.
2-   Tapu, belediye ve kadastro harçları ile ilgili olarak, bu giderler kaynaktan kesilmeli. Yani kredi kullanan bir vatandaş, krediyi alır iken evinin deprem sigortası ve hayat sigortası giderleri için aldığı kredi tutarından kesinti yapılıp imza attırılıyor. Aynı anda tapu – belediye – kadastro harçları giderleri kredi tutarından kesilip banka tarafından ilgili yerlere havaleleri pekala yapılabilir. Bunun için görevli memurun hazır matbu bir evraka “şu ada parselde evrak incelendi” yazması ve imzalaması yeterli. ılgili bir iki bakanlık ile görüşülerek bu konu hayata geçirilebilinir.
3-   Rapor formatları hakkında bir düzenleme yapılsın. Basit bir apartman dairesi değerlemesi yapılır iken, her bankanın ayrı formatı var. Neden tek düzen bir format belirlenmesin? En zor rapor formatı belirlensin ama tek düzen olsun.
4-   Çözüm ortaklığı şekli ile sahada çalışan lisanslı uzmanların, lisansı olmayan eksperler ile arasında en küçük pozitif bir ayırım var ise biri buraya yazsın. Bu konu çok önemli. Ben şirket ortağı olmak istemiyorum. Lisansımı kiraya verip bedavadan maaş almayı da düşünmüyorum. Sahada çözüm ortağı olmak istiyorum. Ama lisansı olmayan bir eksperin yanında çalışan lise mezunu ile bir tutulmam doğru mu? Bankalar iş yönlendirmesi yaparken, lisanslı uzmanları neden tercih etmezler? Bunlar konuşulmalı.
5-   Bazı bankaların değerleme işlerini ısrarla birkaç bölüm mezununa yaptırması çok yakışıksızdır. Üstelik eksper lisanslı dahi olsa iş yapamıyor. Bu komediye bir son verilmeli?
« Son Düzenleme: Aralık 17, 2012, 03:18:42 ÖS Gönderen: maras46 »

Mattio

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 26
Ynt: TDUB Genel Kurulunda Sorunlarımızı Tartışalım:
« Yanıtla #1 : Aralık 17, 2012, 01:29:07 ÖS »
Sevgili dostum,

Yaptığın tespitler oldukça sağlıklı ve yerinde olmuş. Bu belirttiğin maddeler şuan birçok değerleme uzmanı'nın ortak sorunları aslında. Gündeme mutlaka getirilmesi gerekli diye düşünüyorum.

Tunç Demirtaş

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 128
Ynt: TDUB Genel Kurulunda Sorunlarımızı Tartışalım:
« Yanıtla #2 : Aralık 19, 2012, 10:32:00 ÖS »
Bütün tespitler çok yerinde. Henüz TDUB'a üye olmadığım için ben katılamayacağım ancak üyelik sonrası her toplantı, çalıştay vs. ye katılacağımdan emin olabilirsiniz.

Sizin düşünceleriniz ile paralel olarak benim de bir iki tespitim var. Bu arada maaşlı çalışan birisiyim ama çözüm ortağı olan çok arkadaşım var iyi kötü onların da sorunlarını da yazmaya çalıştım.

1- Kamu kurumları tarafından adam yerine konmama sorununa çözüm bulunmalı. Avukatlara ve tapu takipçisi denen Türk işi meslek sahiplerine her kütük açılıp bütün bilgiler sunulurken SPK lisanslı bizler harçlarını yatırdığımız halde raporlarımız için gerekli bilgileri tapu vb. den zorla alıyoruz. Bazısı halen şifahi bilgi veriyor. En son toplu bir ekspertiz için 1200 TL harç yatırmama rağmen bana takyidat çıktısı vermediler. 2 gün boyunca 120 km.uzaktaki ilçeye gidip memurun yanındaki masada ~80 sayfa takyidatı elle başka kağıda yazdım. En azından TDUB üyelik kartlarının bir hükmü olsun da tapu vb. yerlerde bir işe yarasınlar. Bir nevi kamu hizmeti yapan bizlere bu eziyet neden?

2- Bayındırlık Bakanlığı'nın tapu incelemeleri için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne yazdığı yazı bir tane. Ancak her tapunun müdürü farklı yerinden anlıyor. Birisi başka bir belge istiyor öteki başka bir belge. Çantada 20 farklı belge hazır geziyoruz ancak bir memur çıkıp kimsenin istemediği bir belgeyi isteyebiliyor. Her sene başında Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü lisanslı firmalardan senelik evraklarını istese, bu yetkileri firma bazında verse ve sonra bunu bütün tapulara bu sene tapularda inceleme yapma izni olan firmalar şunlardır diye yollasa biz de her tapuya ayrı bir belge götürmesek olmaz mı? Elimizde bankadan alınan hangi bağımsız bölüm vb. için ekspertiz yapılacağına dair bir yetki belgesi ve listedeki firmalardan birinde çalıştığımıza dair bir sözleşme, kimlik, bordro vb. ile gitsek adam gibi inceleme yapsak olmaz mı?

3- Belediye harçlarını bir şekilde tek rakama indirmek mümkün olamaz mı? Otel ekspertizi için Antalya'da bazı belediyeler 1000 TL proje inceleme ücreti istiyorlar. Gerçi bugüne kadar ödemek zorunda kalmadım. Çünkü oteli gezerken 1000 TL istiyorlar dediğimde otel müdürü cep telefonundan imar müdürünü veya belediye başkanını arayıp arkadaş gelecek yardımcı olun diyince bütün kapılar açılıyor. Ancak bizleri bu duruma sokmasalar daha güzel olmaz mı?

4- Rapor ücretleri çok düşük. Hem firmalar hem de çözüm ortakları bu fiyatlarla ayakta duramıyorlar. Hem lisanslı kişiler başka iş ile uğraşamaz diye kural var hem de 3 kuruşa rapor hazırlatılıyor.

5- Bankalar firmalara, firmalarda çözüm ortaklarına yol parası vermiyorlar. Bazı ilçeler var ki başka bir ilin merkezine kendi bağlı olduğu il merkezinden çok çok daha yakın. Aslında bunun çözümü rapor paralarının düşüklüğüne bağlı. Adam gibi paralar alınsa kimse bankalardan 2-3 kuruş km başına yol parası alma derdine düşmez. 

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: TDUB Genel Kurulunda Sorunlarımızı Tartışalım:
« Yanıtla #3 : Aralık 23, 2012, 08:16:44 ÖS »
Olağanstü kongreye katıldım. Bütçe oy birliği ile onaylandı. 2013 yılı bütçesi hayırlı olsun. Katılım konusu üzücü idi. Meslek mensuplarından daha fazla katılım, daha fazla irade olsa faydalı olacaktı.
Yukarıda yazdıklarımı, dilek ve temenniler bölümünde okudum ve yazılı olarak da TDUB yönetim kurulu başkanına ilettim. Ayrıca yaptığımız özel sohbette sahada çalışan eksperlerin yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini ilettim.
Sonuç olarak şunu söyleyim. SPK Kanunu mesleğimiz için bir milattır. Bankaların racon keser gibi fiyatları belirlemesi vs. konuların son bulacağını tahmin ediyorum. Mesleğimizde harcanan emek inşallah karşılığını bulacak.

TDUB Y.K. Başkanı Bekir Bey'in şahsında tüm yönetim kurulu üyeleri, kanundan aldıkları güç ile bundan sonra daha etkin hareket edeceğinden şüphe duymuyorum.

Saygılarımla
Ahmet GÖÇER

gül34

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 25
Ynt: TDUB Genel Kurulunda Sorunlarımızı Tartışalım:
« Yanıtla #4 : Aralık 24, 2012, 10:21:18 ÖÖ »
Ahmet Göçer arkadaş Maraşlımısınız bende maraşlıyım fakat istanbulda çalışıyorum.

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: TDUB Genel Kurulunda Sorunlarımızı Tartışalım:
« Yanıtla #5 : Aralık 25, 2012, 03:19:12 ÖÖ »
Evet Kahramanmaraşlıyım.
Lisanslı uzmanım.