Gönderen Konu: TÜRK CEZA KANUNU MADDE 122: ışE ALIMLARDA AYRIMCILIK  (Okunma sayısı 4741 defa)

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
TÜRK CEZA KANUNU MADDE 122: ışE ALIMLARDA AYRIMCILIK
« : Aralık 06, 2012, 06:05:21 ÖS »
Değerli Arkadaşlar,

Kendi adıma, değerleme mesleğine başladığım günden beri  sektörün önde gelen şirketleri ile sözleşmeli olarak çalıştım. Halen de medeni ölçüler içinde ilişkilerimiz devam etmektedir. Mühendis, mimar, şehir plancısı kökenli değilim, bu hususta, şahsen her hangi bir ayrımcılığa maruz kalmadım...

Ancak, gerek bu platformda dile getirilen çok sayıda şikayet,  gerekse e-posta adresime gönderilen çok sayıda mesaj; değerleme camiasında  geçmişten gelen bir takım yanlış önyargılarla " meslek şovenziminin ve ayrımcılığının" devam ettiği ve bundan zarar gören çok sayıda genç arkadaşımın olması mesleğimiz adına beni üzmektedir.

Her ne kadar BDDK ve SPK tarafından yayınlanmış çok sayıda yönetmelik, tebliğ ve karar bulunmasına rağmen; bazı lisanslı şirketler, verdikleri iş ilanlarında  değerleme uzmanlığı mesleği dışında bazı mesleklerin adını belirterek açıkca "ayrımcılık" suçu işlemektedirler.

Bu husus; şu ana kadar, ne yazık ki  TDUB, LıDEBıR, DUD gibi meslek ve sivil toplum örgütlerinin gündeminde yer almamıştır.  Yapılan, ciddi bir hak ihlalidir.

Karşılaştığınız ilanlarda ve/veya iş görüşmelerinizde;  " 4 yıllık üniversite mezunu, 3 yıllık tecrübe ve değerleme uzmanı" ibarelerinden başka  "yaş, cinsiyet , bir başka meslek adı, ırk, dil, din v.b gibi" ifadelerle karşılaşırsanız,  lütfen bunu  TDUB'a veya doğrudan savclılıklara şikayet ediniz.

Değerleme mesleğin düzenlendiği yasalarla, yönetmeliklerle  ve tebliğlerle bağdaşmayan her haksız talep " ayrımcılık" suçunun konusunu oluşturmaktadır.

Bu konuyla ilgi bazı görüşler ve TCK 122. madde metni aşağıdadır.

ış Kanunu ve TCK'de ayrımcılık

“ış Kanunu'nda ayrımcılıkla ilgili bunun dışında bir madde bulunmuyor. Ancak, TCK'nın 122. maddesinde; bir kişinin işe alınmasını ya da alınmamasını dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din-mezhep vb. sebeplere dayandıran işverenin, 6 aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılması öngörülüyor.

TCK, fesih, terfi ya da ücret konusunda bu tür bir cezai yaptırıma gitmemişken, işe alım konusunu ayrımcılığın içerisine dahil ediyor. Örneğin, sadece bir cinsiyete yönelik ilanlardan kaçınılması gerekiyor. Tabi ki o iş yalnızca özel bir cinsiyeti gerektirmiyorsa.

Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikle birlikte, ayrımcılık, işverenin karşısına yeni bir yaptırımlar zinciri getirecek. Yasanın çıkışından bu yana uzun bir zaman geçmedi. Dolayısıyla da, henüz bu konuda yasal başvurular olmadığından, içtihat oluşmadı.”

Ayırımcılık

TÜRK CEZA KANUNU MADDE 122. - (1) Kişiler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım yaparak;
a) Bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya bir hizmetin icrasını veya hizmetten yararlanılmasını engelleyen veya kişinin işe alınmasını veya alınmamasını yukarıda sayılan hâllerden birine bağlayan,
b) Besin maddelerini vermeyen veya kamuya arz edilmiş bir hizmeti yapmayı reddeden,
c) Kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen,
Kimse hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: TÜRK CEZA KANUNU MADDE 122: ışE ALIMLARDA AYRIMCILIK
« Yanıtla #1 : Aralık 07, 2012, 11:07:44 ÖÖ »
Sevgili ızmit,

Meslekle ilgili  yasalar, yönetmelikler ve tebliğler gayet açık.  Bankalar da son tahlilde birer anonim şirkettir. Suç işleme imtiyazları yoktur. Her şirket ve yurttaş gibi Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunlarına uymakla mükelleftirler.

Burada söz konusu olan; binlerce genç insanın emeği, alın teri ve istikbalidir.

Ayrımcılık, evrensel bir insanlık suçudur... Hep birlikte mücadele etmek zorundayız.

Sevgilerimle,

A.Mesut Tatlıpınar

kartal07

  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 11
Ynt: TÜRK CEZA KANUNU MADDE 122: ışE ALIMLARDA AYRIMCILIK
« Yanıtla #2 : Aralık 07, 2012, 02:37:49 ÖS »
Bazı bankalar kafayı mesleğe takmışlar.Lisans alanların % 60 ı 4 meslek dışından.Bu tür zorlamalar bazı yanlışlıkları da beraberinde getiriyor.Değerleme firmaları meslek takıntısı olan bankaların işlerine aynı cins (bay-bayan) ama farklı kimliklerde eksperleri işe yollayarak sorunu çözmektedir.Bunu sırça köşklerinde oturan banka genel müdürlüklerindeki arkadaşlar bilmiyorlar mı acaba..... 

adonis

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 52
Ynt: TÜRK CEZA KANUNU MADDE 122: ışE ALIMLARDA AYRIMCILIK
« Yanıtla #3 : Aralık 07, 2012, 05:32:36 ÖS »
meslekle ilgili bütün ilanlarda abartmıyorum, yüzde 95'den fazla oranda bu dört mesleğin adı geçiyor.

Bu konuyla ilgili kesinlikle bir eylem ortaya konulmalıdır.

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: TÜRK CEZA KANUNU MADDE 122: ışE ALIMLARDA AYRIMCILIK
« Yanıtla #4 : Aralık 08, 2012, 02:03:12 ÖÖ »
Mustafa Bey,

şahsen, değerleme mesleğinin bir takım başka mesleklerin arka bahçesi, uzantısı ve ya yanı dalı olarak görülmesinden ve onların gölgesinde kalmasından fena halde rahatsızım.

Bir başka rahatsızlığım ise; bu mesleğe emek veren, çaba sarfeden pek çok genç arkadaşımın rencide edilmesi ve  haksız bir şekilde ayrımcılığa maruz kalmasıdır.

Madem bu konuyu haklı olarak gündeme getirdiniz, çözümünü de meşru zeminler içinde arayalım.

Ayrımcılık gibi  haksız, hukuksuz ve keyfi uygulamaları önlemenin en kestirme yolu; sorunu TDUB'un gündemine taşımaktır.
Yeni, SPK Kanunun 76. maddesine göre; Lisanslı Sermaye şirketleri de, artık TDUB'un bünyesinde yer alacaklar.  Dolayısıyla; TDUB yönetiminin alacağı bütün kararlar, bizleri bağladığı gibi bundan böyle sermaye şirketlerini de bağlayacaktır.

şayet bu talebimize makul bir süre içinde olumlu bir cevap alamazsak; o zaman, iş ilanlarında BDDK ve SPK kararlarına aykırı, değerleme uzmanlığı mesleği ile bağdaşmayan   "ayrımcı"  şartlar ihtiva eden lisanslı şirket sorumluları hakkında topluca idari ve yasal işlem başlatırız.

Sevgilerimle,

A.Mesut Tatlıpınar




A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: TÜRK CEZA KANUNU MADDE 122: ışE ALIMLARDA AYRIMCILIK
« Yanıtla #5 : Aralık 09, 2012, 11:38:56 ÖÖ »

Değerli Arkadaşlar,

Ayrımcılığın önlenmesi ile ilgili talebimiz.  08.12.2012 tarihi itibariyle; TDUB yönetimine yazılı olarak bildirilmiştir.

A.Mesut Tatlıpınar

HALUK ÜNAL

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 31
Ynt: TÜRK CEZA KANUNU MADDE 122: ışE ALIMLARDA AYRIMCILIK
« Yanıtla #6 : Aralık 09, 2012, 03:42:22 ÖS »
Teşekkür ederiz. Elinize sağlık.
Saygılarımla,
Haluk ÜNAL

Mattio

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 26
Ynt: TÜRK CEZA KANUNU MADDE 122: ışE ALIMLARDA AYRIMCILIK
« Yanıtla #7 : Aralık 09, 2012, 06:22:36 ÖS »
Mesut bey,

Bende bu mesleği 6 yıla aşkın süredir yapan ve bu mesleği tekeli altına almaya çalışan bu 4 meslek grubu haricinde bir bölümden (ışletme) mezun lisanslı bir değerleme uzmanıyım. Bende kendi adıma çalıştığım şirketlerde herhangi bir ayrımcılıkla bu ana kadar karşılaşmadım. Ancak sizinde gündeme getirdiğiniz üzere iş ilanlarını açtığımızda sadece adı geçen 4 meslek grubundan mezun olunması şartı aranırken SPK lisansına sahip olmanın tercihen şart koşulması ben ve benim gibi sektörde alın teriyle işini icra etmeye çalışan arkadaşlarımı son derece rencide etmekte ve kızdırmaktadır. Bu meslek Avrupa ve ABD'de finans uzmanları tarafından icra edilmektedir. Çünkü adı üstünde bu iş "Değerleme" işidir. Hal böyleyken biz bile finansçı olarak mesleği sahiplenmiyorken bu arkadaşlarımızın çıkıp bizi meslek dışına itmeye çalışması ve bunu dillendirmeleri aleni bir suç ve ahlaksızlıktır. Ben ve bu konuda rahatsız olan birok değerleme uzmanı arkadaşım (ki bu arkadaşlarım arasnda firma sahibi olanlarda vardır) artık bu duruma göz yummayarak hukui ortamda böyle bir durumda karşılaştığımızda hakkımızı arayacağız. SPK'nın BDDK'nın kabul ettiği bir lisansı ve yetkiyi bir bankanın keyfe keder bir şekilde kabul etmeme lüksü yoktur. Bundan kaynaklı olarak bizlerin dertlerine hem bu platformda hem de yazılı olarak dillendirdiğiniz ve haklarımızı savunduğunuz için size teşekkür ederim. Bu konuda bizimde yapabileceğimiz birşey varsa lütfen bizi yönlendirin. Sayg.

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: TÜRK CEZA KANUNU MADDE 122: ışE ALIMLARDA AYRIMCILIK
« Yanıtla #8 : Aralık 09, 2012, 06:54:45 ÖS »
Değerli Arkadaşlar,

TDUB'a yaptığımız başvurunun esas noktası şudur.

1) Genel çerçeveden bakıldığında; ILO, taraf olduğumuz uluslararası antlaşmalar, T.C Anayasası, ış kanunun 5. maddesi ve Türk Ceza kanunun 122. maddesi işe alımlarda ve alımlardan sonra da;  işin niteliği ve  tabiatı ile doğrudan alakası bulunmayan her türlü şartı ayrımcılık olarak nitelemektedir.
 
2) BDDK'nın ve SPK'nın lisans verdiği şirketler; Türkiye sınırları dahilinde " DEğERLEME HıZMETı" yapmak üzere  "imtiyaz" almışlardır.  SPK lisanslı uzmanlar da dahil, bu imtiyazlı şirketlerin dışında hiç bir kişi ya da ticari şirket,  bankalarla ve GYO'larla değerleme hizmet sözleşmesi yapamaz.

3) Bankalara ve GYO'lara hizmet vermek isteyen lisanslı-lisansız uzmanlar, imtiyazlı şirketlerle, ayrıca sözleşme yapmak ve onların üzerinden iş almak mecburiyetindedirler.

4) Mesleği düzenleyen mevzuatın hiç bir yerinde; değerleme işinin sadece  ınşaat mühendisi, mimar, harita mühendisi veya şehir plancılarına yaptırılacağına dair herhangi bir hüküm ve/veya şart yoktur. Bilakis, hem BDDK'nın değerleme yönetmeliğinde hem de SPK'nın tebliğ ve kararlarında 4 yıllık üniversite mezunu, 3 yıllık tecrübesi olan her Türk vatandaşının  değerleme mesleğini yapabileceği, dilerse  lisans sınavlarına girebileceği açık ve net olarak beyan edilmiştir.

5) Lisanslı şirketlerin, tercih sebebi olduğunu belirtilseler dahi; meslek adı belirterek iş ilanı vermeleri  sadece ayrımcılık suçu değil aynı zamanda imtiyazın istismar edilerek kötüye kullanıldığı anlamına da gelir.

Bu maddeleri kendi özelimize indirgeyerek açıklayacak olursak: 2011 yılı başına kadar hiç bir lisanslı şirkete bağlı olmak zorunda kalmadan, mesleğimizi icra etmede herhangi bir kısıtlama bulunmuyordu. 2011 yılında, bankalara sadece SPK lisanslı sermaye şirketleri ile çalışma mecburiyeti getirilmesi sebebiyle, bu mesleği kendi başlarına yaparak geçimlerini sağlayan pek çok meslektaşımız, bu "imtiyazlı" şirketlerle %50 gelir paylaşımı ile anlaşmak zorunda kaldı.

Bu imtiyazı elde eden şirketler; hiç bir bilimsel ve yasal dayanağı olmadığı halde,  bu sefer " senin tecrübeli veya lisanslı olup olmaman beni ilgilendirmez. Ben sadece iş ilanlarımda belirttiğim 4 meslek kökenli kişilerle çalışacağım" diyerek personel alımına ve çözüm ortağı sözleşmesi yapmaya başladılar. Bunun doğal sonucu olarak; bu platforma yansımış çok sayıda şikayeti dikkate aldığımızda, sorunun ciddi, hak ihlali ve ayrımcılığı yaygın olduğu anlaşılmaktadır.

Yukarıda anlattığım gerekçelerle; mesleğimizi özelinde bu durum;  sadece ayrımcılık değil aynı zamanda ahlak dışı bir manzara sergilemektedir.

Bu itirazımız, kesinlikle bu meslek kökenli  arkadaşlarımızı  dışladığımız, karaladığımız anlamında değildir.  Türkiye'de gerçek anlamda bir değerleme mesleğinden söz edilecekse; bu tür saçmalıkların, ayrımcılığın, haksızlığın ve hukuksuzluğun derhal önüne geçilmelidir.

Kamu kurumu niteliğindeki bütün meslek örgütlerinin asli görevi; meslek mensuplarının maruz kaldığı ayrımcılığı, haksızlığı ve hukuksuzluğu bertaraf etmek için önlem almaktır.

Bu konuda şikayeti olan veya  mağduriyet yaşayan lisanslı-lisansız  bütün meslektaşlarım, yüzleştikleri her türlü ayrımcılığı, şirket ve şahıs adı vererek info@tdub.org.tr adresine lütfen bildirsinler.

Saygılarımla,

A.Mesut Tatlıpınar



onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: TÜRK CEZA KANUNU MADDE 122: ışE ALIMLARDA AYRIMCILIK
« Yanıtla #9 : Aralık 09, 2012, 10:33:43 ÖS »
Lisans sahibi olan ve hangi fakülte mezunu olursa olsun uzmanlığını belgelemiş meslektaşlarımız arasında ayrımcılığın yapılması zaten çok yanlış.

Asıl komedi, lisans sahibi olmayan veya üniversite mezunu bile olmayan şahıslara dair yapılması gereken ayrımcılığın es geçilmesi. Umarım anlatabilmişimdir.
« Son Düzenleme: Aralık 09, 2012, 10:36:22 ÖS Gönderen: onur85 »

seti

  • Seti
  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 92
Ynt: TÜRK CEZA KANUNU MADDE 122: ışE ALIMLARDA AYRIMCILIK
« Yanıtla #10 : Aralık 29, 2012, 06:36:24 ÖS »
BU DÖRT MESLEK GRUBU DIşINDA KALAN ARKADAşLAR...
LÜTFEN BU SıTEDE, ARTIK KENDı KENDıNıZı TESELLı ETMEYı BIRAKIN...
BıRBıRıNıZE GAZ VERMEYıDE BIRAKIN...
SıZE KıMSE BU ış YAPMA DEMıYOR, AMA SıZ KENDı KENDıNıZE GELECEK KAYGISI YAşIYORSUNUZ...
KENDıNıZ BıLE BU ışı ıLERLEYEN DÖNEMLERDE YAPABıLECEğıNıZE ıNANMIYORSUNUZ...
ÖYLE LıSANS ALMA ıLE, GELECEğı GARANTı ALTINA ALDIğINIZI DA LÜTFEN SANMAYIN...
ıYı O ZAMAN HEMşıRELıK MEZUNU BıR ARKADAşTA LıSANS ALSIN, SONRA BU ışı EN ıYı BıZ YAPARIZ DESıN...
TDUB, ENıNDE SONUNDA GıDıLEN YOLUN YANLIş OLDUğUNU ANLAYACAK, VE BU KONUDA YAPILACAK ıLK ÇALIşMA, BU ışıN TERCıH EDıLEN BU 4 MESLEK GRUBU ARKADAşLARIN YAPMASI GEREKTığıNı SAVUNMAK OLACAKTIR.
BU 4 MESLEK GRUBU DIşINDA KALAN LıSANSLI ARKADAşLARA DA BU ışı YAPAMAYACAKLARINA DAıR SAVUNMA HAZIRLAMALIDIR.
ÖYLE BEN BAKKALIM, KASABIM, KUYUMCUYUM LıSANS ALDIM KıMSE BU ışı BANA YAPAMAZSIN DıYEMEZ OLMAZ...
ENıNDE SONUNDA HAK YERıNı BULACAKTIR.
SAYGILAR SUNARIM...

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: TÜRK CEZA KANUNU MADDE 122: ışE ALIMLARDA AYRIMCILIK
« Yanıtla #11 : Aralık 29, 2012, 06:53:04 ÖS »
Sevgili SETI kardeşim,

Ünlü aydınlanmacı düşünür Voltaire'in de söylediği gibi; ben de, "Düşüncelerinize katılmasam da onları sonuna kadar savunmanızda hep yanınızda olacağım"

Burası, mesleki sorunların tartışıldığı sanal bir platform. Değerleme mesleğinin ilk şartı; açıklık, şeffaflık ve dürüstlüktür. şayet, beyan ettiğiniz fikirlerin ciddiye alınmasını istiyorsanız; bu türden mesleki tartışma platformlarında , öncelikle; gerçek kimliğinizi, yani adınızı, soyadınızı varsa  lisans numaranızı  açıklamanız gerekir.

Bu, en basit  medeni cesareti gösteremediğiniz sürece; fikirlerinizin hiç bir kıymeti harbiyesi olmadığını bilmenizi isterim.

Sevgilerimle,

A. Mesut Tatlıpınar
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı