Gönderen Konu: 4 meslek dışında kalanlar  (Okunma sayısı 11740 defa)

Mattio

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 26
Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
« Yanıtla #15 : Aralık 09, 2012, 06:26:30 ÖS »
Mesut bey,

Bende bu mesleği 6 yıla aşkın süredir yapan ve bu mesleği tekeli altına almaya çalışan bu 4 meslek grubu haricinde bir bölümden (ışletme) mezun lisanslı bir değerleme uzmanıyım. Bende kendi adıma çalıştığım şirketlerde herhangi bir ayrımcılıkla bu ana kadar karşılaşmadım. Ancak sizinde gündeme getirdiğiniz üzere iş ilanlarını açtığımızda sadece adı geçen 4 meslek grubundan mezun olunması şartı aranırken SPK lisansına sahip olmanın tercihen şart koşulması ben ve benim gibi sektörde alın teriyle işini icra etmeye çalışan arkadaşlarımı son derece rencide etmekte ve kızdırmaktadır. Bu meslek Avrupa ve ABD'de finans uzmanları tarafından icra edilmektedir. Çünkü adı üstünde bu iş "Değerleme" işidir. Hal böyleyken biz bile finansçı olarak mesleği sahiplenmiyorken bu arkadaşlarımızın çıkıp bizi meslek dışına itmeye çalışması ve bunu dillendirmeleri aleni bir suç ve ahlaksızlıktır. Ben ve bu konuda rahatsız olan birok değerleme uzmanı arkadaşım (ki bu arkadaşlarım arasnda firma sahibi olanlarda vardır) artık bu duruma göz yummayarak hukui ortamda böyle bir durumda karşılaştığımızda hakkımızı arayacağız. SPK'nın BDDK'nın kabul ettiği bir lisansı ve yetkiyi bir bankanın keyfe keder bir şekilde kabul etmeme lüksü yoktur. Bundan kaynaklı olarak bizlerin dertlerine hem bu platformda hem de yazılı olarak dillendirdiğiniz ve haklarımızı savunduğunuz için size teşekkür ederim. Bu konuda bizimde yapabileceğimiz birşey varsa lütfen bizi yönlendirin. Sayg.

adonis

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 52
Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
« Yanıtla #16 : Aralık 10, 2012, 04:19:12 ÖS »
bu 4 meslek sorunu ile ilgili bir sorum olacak, diyelim bir firmada 4 meslek grubundan 1 kişi var, bu mesleklerden olmayan kişiler bu adamın olması sebebi ile iş almakta kolaylık yaşar mı? Yani sisteme adam mı tanıtılıyor firma mı?

adonis

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 52
Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
« Yanıtla #17 : Aralık 11, 2012, 08:27:41 ÖÖ »
sayın izmit,

yazdıklarınızdan anladığım raporda 4 meslekten birinin imzası istenme olayı devam ediyor. sanırım piyasada yaygın olan çözüm sizin ali veliler örneğinde olduğu gibi. su akacak yer buluyor diyelim. türk işi çözüm her zamanki gibi.

ahmet.soylu

  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 10
Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
« Yanıtla #18 : Aralık 11, 2012, 12:47:50 ÖS »
Ali ye giden işi veli yapmış. şu anda ıcrada bir dosya var. Avukatını uyardım. ılk ekspertizi yapmaya gelen kişinin lisanslı olduğu konusunda bilgin varmı dedim. Mühendisin ismini söyledi. Lisansı olmadığını biliyorum. Avukat, şimdi banka aleyhine “Müşterisini mağdur ettiği gerekçesiyle mahkemeye” veriyor. Sonucu takip ediyorum. Bırak Alinin yapmasını böyle durumda ekspertize giden kişinin lisanslı olması bile davalara konu olmaya başladı.

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
« Yanıtla #19 : Aralık 11, 2012, 01:45:01 ÖS »
Ali ye giden işi veli yapmış. şu anda ıcrada bir dosya var. Avukatını uyardım. ılk ekspertizi yapmaya gelen kişinin lisanslı olduğu konusunda bilgin varmı dedim. Mühendisin ismini söyledi. Lisansı olmadığını biliyorum. Avukat, şimdi banka aleyhine “Müşterisini mağdur ettiği gerekçesiyle mahkemeye” veriyor. Sonucu takip ediyorum. Bırak Alinin yapmasını böyle durumda ekspertize giden kişinin lisanslı olması bile davalara konu olmaya başladı.

Ahmet bey konu ilginç gerçekten bende şunu merak ediyorum aslında Mesut Bey değerleme uzmanının tanımını yazmış

MADDE 1 – 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bankalara Değerleme Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ı) Değerleme uzmanı: Değerleme kuruluşu tarafından değerleme yapmak üzere istihdam edilen, en az dört yıllık lisans düzeyinde öğrenim görmüş, bankacılık, bağımsız denetim, sigorta eksperliği veya mahkemelerde bilirkişilik de dahil olmak üzere değerleme konularında en az üç yıllık tecrübeye sahip ya da değerleme konusunda yurt içinde veya yurt dışında yetkili kurumlar tarafından verilen mesleki yeterlilik sertifikalarına sahip olan kişileri,”


Fakat ortada şöyle bir durum var okuldan yeni mezun olmuş veya 1 sene deneyime sahip muhendis veya ııBF mezunu  veyahut herhangi 4 yıllık mezunu arkadas direk rapor altına değerleme uzmanı olarak imza atıyor. Bu olayın yasal yaptırımı nedir bende onu merak edıyorum. Her raporun bir nushası BDDK ya gidiyor ve altında kimlerin imzası var bell,i hiç bir Allahın kulunda vay arkadas bu adam 3 yıl deneyıme sahip degıl nasıl imza atabılıyor demiyor. Çoğu banka artık  rapor yazımı için ıNVEX sistemi gibi yazılımlar kullanma ve otomatikman sizin isminizin üzerinde DEğERLEME UZMANI  yazıyor.Hatta şöyle iddalı bir laf edeyim sahada çalışan ve rapor yazan ekiplerin %75 oranında 3 yılın altında deneyime sahip olduklarını düşünüyorum.

seti

  • Seti
  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 92
Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
« Yanıtla #20 : Aralık 12, 2012, 01:36:01 ÖÖ »
Sayın A.Mesut TATLIPINAR...
Lütfen gereksiz kanunları durmadan yazarak insanların kafasını karıştırmayınız...
Kanunları durmadan bu ekranlara kopyala yapıştır yapmayı bırakınız...
Size kalsa kasap, hemşire, bakkal, doktor vs işini düzgün yapan herkes değerleme işini yapabileceğini savunuyorsunuz..
Olasılıkla, bu 4 meslek grubu dışında kaldığınız için korkuyorsunuz ve korkmakla haklısınız çünkü bu meslek tekelleşirse işsiz kalacaksınız...
Tüm bankalar yanlış yapıyor ve tek doğruyu siz biliyorsunuz öyle mi?
şimdi benim bu yazımdan sonra yine ilgili kanunu bulur kopyala yapıştır yaparsınız, bekliyoruz...
Sayın Mesut Bey siz istesenizde istemesinizde bu meslek tekelleşecek, ve her önüne gelen bu mesleği yapamayacak...
Saygılarımla
« Son Düzenleme: Aralık 12, 2012, 01:39:49 ÖÖ Gönderen: seti »

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
« Yanıtla #21 : Aralık 12, 2012, 03:14:02 ÖÖ »
 Genç arkadaşım SETı,

şu anda saat sabaha karşı 03.07.   Hala yetiştirmem gereken daha 11 tane  rapor var... Kendime kısa bir kahve molası verdim. Beni bu saatte gülümsettiğin için gerçekten teşekkür ederim.:=))

Sevgili kardeşim; bu konu benim şahsi meselem değil... Değerleme camiasının meselesi...

Bir gün siz de; başkalarının suratına atılan tokatın acısını kendi yüzünüzde hissederseniz. O gün, gerçekten insan ve değerleme uzmanı olursunuz...

Sevgilerimle

A.Mesut Tatlıpıanr

adonis

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 52
Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
« Yanıtla #22 : Aralık 12, 2012, 08:23:06 ÖÖ »
seti kardeşime ithafen,

ne yazıkki içinde bulunduğumuz toplumun bir aynasısın. muhtemelen içinde bulunduğun sektörle ilgili kanunları okumak ve bunlar hakkında kafa yormak bile sana gereksiz geliyor. düzensizliğin düzen olduğu bir toplum arzusu, kısa vadede pratik ve faydacı olsa da uzun vadede felaketler getirecektir ve getirmiştir.

bir hemşire hemşirelik yapmak için nasıl belli belgelere sahip olmalı ise bir değerleme uzmanı da belli kurallar çerçevesinde belli belgelere sahip olmalı. bir hemşire 4 yıllık okul mezunu ise değerleme uzmanı olabilir bunun yanlış olduğunu düşünüyorsan bizim gibi gerekçeler sunarak yaz.

saygılarımla.

mustafa yılmaz

FS990

  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 3
Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
« Yanıtla #23 : Aralık 12, 2012, 11:47:39 ÖÖ »
Mevcut değerleme sektörünün mevcut  düzensizliğine göre  bir varsayım yapayım.

Müşteri olarak bankaya kazık atmaya kafaya koydum. Müşteri olarak Bankaya kazık atmayı kafaya koyduysanız, bundan daha iyi bir yöntem bulmak gerekir. (1- Banka öyle kolay kolay kazık yemez.2- Sadece ipotekle kredi vermez, başka teminat da alır.(Yani, elini kolunu sallayıp, bankadan kuru arsa ve kat irtifaklı 40 daireye kredi alamazsın.)

Ortada bana yani müşteriye ait bir arsa var. Proje çizdirdim vs 8 katlı 40 daireli de kat irtifakını da kurdurdum.

 Belli bir süre bekledim ki bu süre işte inşaatın bitirilebilmesi için makul bir süre. Ama ortada inşaat falan yok.

 Bankaya 40 tapu ile başvurdum. Banka bir firmaya işi pasladı o firma da çözüm ortağına.  

 Hangi firmaya işin geleceğini tahmin ettiğim için gittim o firmanın eksperini de kafaya aldım veya kime gelmeyeceğini bilmiyorsam bile gelen eksperi bir şekilde kafaya aldım. (1- şirket, bankaya özel fiyat vereceği için  40 tapuyu sözleşmeli ekspere göndermeyebilir ve kendi adamını gönderebilir. 2- Velev ki, eksperi kafaya aldın, 40 dairenin içinin fotoğrafı olmadığı için zaten şirket onu yemez, hadi yedi gelen raporu inceleyen en acemi kontrol elemanı bile, o projenin o bina olup olmadığını anlar. 3- Hadi hepsi kaçırdı, banka da bunu kontrol ediyor onlar belki anlar.)

Ekspertiz aşamasında kafaya aldığım eksper de gözüne bitmiş bir apartman kestirdi. Gitti o apartmanın resmini vs cekti. Rapora da koydu, o apartmana göre düzenledi raporunu. Ama ortada boş arsa var gercekte.

 Değerleme firması raporu konrol sisteminden geçirip bankaya gönderdi. Banka da onayı ve parayı verdi. ıpoteği kurdu 40 daireye.

Ben parayı  aldım ve yurtdışına  kaçtım ?  Bu durumda ne olur ?


Tabi sorulacak milyon tane soru var da;
-   8 katlı bina ise, büyükşehirdedir.
-   Aynı ilde aynı projeli evi bulmak zordur.
-   Sözleşmeli eksperin şirketle sözleşmesi var, içinde şart var şurt var.
-   40 daireli apartman yapacak arsası olan adam bu işe kalkışmaz. (Arsayı müteahhite verir, 20 daire alır, bankadan alacağı paradan biraz az olur, ama aradaki fark için hayatını yakmaz)
-   Her şirkette en az iki basamaklı kontrol vardır.
-   Kontrolde, uydu haritası var, şirketin aynı yerde daha önce yaptığı rapor var, daireler görülmediği için zaten şirket uyanır.
-   Her yerde milyon tane kamera var, 3 günde ebelenirsin yurtdışına kaçsan da…


Ha, bu tezgahın nasıl kurulacağını anlatayım ama o zaman da bu şerefsizliği yapmaya kalkışacaklara yol göstermiş oluruz.

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
« Yanıtla #24 : Aralık 12, 2012, 12:47:32 ÖS »
Genç arkadaşım SETı,

şu anda saat sabaha karşı 03.07.   Hala yetiştirmem gereken daha 11 tane  rapor var... Kendime kısa bir kahve molası verdim. Beni bu saatte gülümsettiğin için gerçekten teşekkür ederim.:=))

Sevgili kardeşim; bu konu benim şahsi meselem değil... Değerleme camiasının meselesi...

Bir gün siz de; başkalarının suratına atılan tokatın acısını kendi yüzünüzde hissederseniz. O gün, gerçekten insan ve değerleme uzmanı olursunuz...

Sevgilerimle

A.Mesut Tatlıpıanr


Mesut bey valla tebrik ederim sizi, fotokopi makinesi gibisiniz maşallah 11 rapor. Allah daha çok iş versin:)))

ışin ayrımcılık kısmına gelince

TÜRK CEZA KANUNU MADDE 122. - (1) Kişiler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım yaparak;
a) Bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya bir hizmetin icrasını veya hizmetten yararlanılmasını engelleyen veya kişinin işe alınmasını veya alınmamasını yukarıda sayılan hâllerden birine bağlayan,
b) Besin maddelerini vermeyen veya kamuya arz edilmiş bir hizmeti yapmayı reddeden,
c) Kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen,
Kimse hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.

 "dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri" kısmına dikkat çekecek olursak, meslek grubu ayrımcılığının bu ayrımcılığa girmediğini düşünüyorum. şirketlerin çalıştıracağı personel tamamen kendileri ile alakalıdır. Zaten oyle olmasa sacmalığın daniskası olur. Örnek vermek gerekirse özel bir banka gişe görevlisi alıyor ve tercihen üniversite mezunu yazıyor. O zaman lise mezunu adam gitsin dava açsın ünüversite mezununa öncelik veriliyor, ayrımcılık yapılıyor,  gişe görevlisi olmak için üniversite mezunu olmaya gerek yok diye, sadece meslek olarak düşünmeyelim:

*B Sınıfı ehliyet sahibi ve aktif olarak araç kullanabilen,  gitsin dava açsın ben ekspertize otobüsle gideceğim ehliyetim yok diye işe almayıp ayrımcılık yapıyor

* Erkek adaylardan tercihen askerlik görevini tamamlamış olan, Tecillyim kardeşim ama şart koşuyor ayrımcılık yapıyor

*Süt ürünleri mühendisiyim kardeşim 4 yıllık değilmi, ayrımcılık yapılıyor,

Ortaya bir kanun yazılıyor herkes peşinden araştırmadan sormadan, peşinden gidiyor.

"Bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya bir hizmetin icrasını veya hizmetten yararlanılmasını engelleyen veya kişinin işe alınmasını veya alınmamasını yukarıda sayılan hâllerden birine bağlayan,"
 
Bu maddeye bağdaştırıyorsunuz herhalde olayı, yanlız maddeyi okuyun bir . ENGELLEYEN diyor. Firma kimi engelliyor kardeşim? iş ilanı vermiş ben bunu tercih ediyorum diyor. Bir baskı .zülüm şiddet veya baska bir sey yaparak engelliyormu? ortada bir engelleme yok ki?
« Son Düzenleme: Aralık 12, 2012, 01:21:47 ÖS Gönderen: Exper »

Nazlı

  • STANDART
  • STANDART
  • **
  • İleti: 46
Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
« Yanıtla #25 : Aralık 12, 2012, 03:42:17 ÖS »
Sevgili seti arkadaşım

Forumda;
Bu meslek bu 4 meslek grubuna ait olarak çıktı ve devam etti...
Ama işsiz işletme, iktisat, fen ve edebiyat mezunu vs arkadaşlar baktılar ki bu işte para var hemen koşup bu mesleğe girdiler ve böylelikle bu mesleğinde suyu çıktı...Zatan bankalarda bu 4 meslek grubu dışındakilere iş vermiyor diyorsunuz.

*Devlet düşünmüş çok işleri olan   sizin belirttiğiniz 4 meslek grubuna bir iş daha çıkarayım diye kanun hazırlamış
*Bankalar bunların dışında kimseye iş vermiyor.

Bu durumda tüm işler size kalmış, o halde bu hiddet bu hırs bu kırıcılık neden?
Sürekli spekülasyon yapmayın da  bırakın diğer meslek grupları da belge alsın  söylelerinize göre zaten onların  size bir zararları olmaz.  ;D :D :D :D

 

Mattio

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 26
Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
« Yanıtla #26 : Aralık 12, 2012, 05:53:53 ÖS »
Seti,

Mesnetsiz, saygısız ve altyapısı olmayan söylemlerin burada bizleri rahatsız etmeye başladı. Kendi sabit ve saygısız görüşlerini kendine sakla. Forumlar saygı çerçevesi içinde, polemik yaratmadan ve bu forumun hitab ettiği kişileri rencide etmeden konuşulacak platformlardır. Futbol takımı forumu değil burası. Takım taraftarı misali konuşmalar yaparak kimseye saygısızlık yapma hakkın yok senin. Düşüncelerinin doğru ve hukuki anlamda uygun olduğunu iddaa ediyorsan adını soyadını yazıp yazdıklarının altına imzanı atarsın kendine bukadar güveniyorsan...

seti

  • Seti
  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 92
Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
« Yanıtla #27 : Aralık 13, 2012, 12:21:26 ÖÖ »
Galiba bu dört meslek grubu dışında kalan arkadaşlar gereksiz yere sinirlendiler biraz...
Sayın mattio...
Herkes en az senin kadar kendine güveniyordur..
Gerçekleri söylemek saygısızlık mı oluyor...
Bu 4 meslek grubu dışında kalan arkadaşların çoğu iş bulamadığı için bu sektöre girmedi mi...
Neden doktor ya da avukat bu sektörde çalışmıyor... Neden ııBF mezunu arkadaşların hepsi değerleme uzmanı olmaya çalışyor?
Demek ki, değerleme uzmanlığı sektörü, işsiz üniversite mezunları için altarnetif ve geliri iyi olan bir söktör olmuş?
Ben lisans alan tüm üniversite mezunlarının bu işi yapmaması gerektiğini savunuyorum ki gelecekte öyle de olacak...
Saygılar Sunar ıyi Düşünceler Dilerim...

Mattio

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 26
Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
« Yanıtla #28 : Aralık 13, 2012, 08:12:29 ÖÖ »
Sen hangi bölüm mezunusun bilmiyorum ama tam tersi Harita Mühendisleri ve şehir Planlamacılar başka biryerde iş bulamadıkları için bu mesleği tekelleri altına almaya çalışıyorlar olmasın sakın? Senin örnek verdiğin meslek grupları fakülteleri olan meslek gruplarıdır. Doktorluk, öğretmenlik vs...Bu meslekleri tabi ki başka bir meslek grubu icra edemez. Ama Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı mezunu değilsen şayet senin bu mesleği üstlenme sıfatın ve yetkin yoktur. Örneğn bugün bir üniversitemizde Değerleme Uzmanlığı diye 4 senelik bir lisans programı var. Ozaman oradan mezun olan arkadaşların da yarın mezun olunca seni dışlamak hakkı doğacaktır. Senin mantığına göre bu sonuç çıkıyor ortaya...
« Son Düzenleme: Aralık 13, 2012, 08:17:38 ÖÖ Gönderen: Mattio »

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
« Yanıtla #29 : Aralık 15, 2012, 02:40:18 ÖS »
Arkadaşlar,

Tartışma almış başını gitmiş.
Bazı bankalar, 4 meslek gurubu dışından mezun olanlara rapor işi yönlenirmiyormuş. Üstelik eksper, lisanslı dahi olsa. Sayın Tatlıpınar, bunun TCK 122'ye göre suç dahi sayılabileceğini ifade etmiş.

Ben sayın Tatlıpınar'ın söylemlerine katılıyorum. En son bir bankanın genel müdürlüğüne yazı gönderdim. Yazımda, sizler TCK 122'ye göre aykırı hareket ediyor olabilirsiniz dedim. Cevap gecikmedi. Dolaylı yoldan aldığım cevaba göre, bundan sonra o bankaya iş yapabileceğim bildirildi. Henüz iş gelmedi. Eğer gelmez ise, durumu BDDK ve SPK'ya bildirdikten sonra mahkemeye dahi gitmeyi düşünüyorum.

Bu 4 meslek gurubundaki lisansı olmayan ama o bankalara rapor yazanlara bir sözüm var. Sizlerin yazdığı raporların son onay imzasını kim atıyor. Lisanlı uzmanın onayı olmadan, banka genel müdürlüğüne raporunuzun gitme şansı var mı? YOK. Peki neyi tartışıyoruz.

Olması gereken şudur: Banka lisansı olmayan eksperin mesleğinin şu alanda olmasını belki talep edebilir. Ama bu banka lisans sahibi olduğu halde, ben raporumu illaki şuralardan mezunlara yazdıdırım der ise, şey yapmış olmaz mı? Burada direnç gösteren bankaların mahkemeye verilmesi gerekebilir.

Mesleğimizin geleceği için tek umudum, yeni SPK kanunundaki düzenlemelerdir. Kusura bakmayın at izi şey izine karıştı. Lisanslı uzmana dahi rapor yazdıraktan imtane eden bankaların olduğu bir ülkede, kredi notu belirleyen uluslar arası kuruluşlar inşallah bu sayfayı okumaz. Okursa vay halimize(!)

Selam ve saygı ile.
« Son Düzenleme: Aralık 15, 2012, 02:42:18 ÖS Gönderen: maras46 »