Gönderen Konu: Çözüm Ortakları başta olmak üzere değerleme uzmanlarının sorunları  (Okunma sayısı 6282 defa)

brandon

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 37
Bu yazıyı facebook' ta üye olduğum bir grupta okudum. Arkadaşın biri madde madde özetlemiş. Güzel de yapmış. Lütfen okuyunuz..




Sayın Yetkili,

 
Çözüm Ortağı olarak sahada karşılaştığımız sorunlar kısaca şöyledir;
 


1-Özellikle resmi dairelerde karşılaşılan keyfi tutum ve davranışlar işimizin en büyük handikaplarındandır. Belediyelerde arşiv görevlisinin yerinde olmaması, dosyayı bulmak istememesi, taşınmazın emlak vergisinin yatırılmamış olması önünümüzde sıralanmaktadır.Belediye harçlarının 20 tl ile 100 tl arasında değiştiği ve bu harçların değerleme şirketleri tarafından banka kabul etmiyor çözüm ortaklığı yapan arkadaşlara ödettirilmesi.(20 tl nin üzerini şirketler ödüyor ancak 2 ay sonra.) Kadastrolarda fotograf almak neredeyse imkansız haldedir. Her defasında kişisel gayretlerle bunların aşılması enerjimizi tüketmektedir. Tapu Dairelerinde hızla yeni ön şartlar önümüze konmakta, Bankalar ve ilgili kuruluşlar bu konulara nedense hiç eğilmemekte sanki bizim kişisel sorunumuzmuş gibi duyarsız kalmaktadır. Oysa; yasal bir çerçevede, bizim bu kurumlardan alacağımız bilgi tümüyle daha sağlıklı bir rapor hazırlamaya yöneliktir. En son uygulama ile; sayfa başına istenen harç ücretleri ile ilgili taraf olması gereken kuruluşlardan bir tepki alınamamıştır. Bu konu üzerinde konuşulmayacak kadar önemsiz bir konu değildir ve sadece sahadaki değerleme uzmanının sorunu değildir. Bugüne kadar takyidat vs bilgi alınması için yatırılması gereken harçlar için Ziraat Bankasında saatlerce kuyrukta beklemeye yönelik en ufak bir adım atılmamıştır. 10.-TL makbuz yatırmak için 1,5 ila 2 saat arasında sırada beklenmektedir. ınternet üzerinden yatırlan tapu harçları tapu daireleri ıslak imzasız kabul etmemekteler.ıslak imza için tekrar zıraat bankasına gidip imzalatılıp tapu dairesinde işlere bakılıyor.Bu konularla ilgili Tapu Genel Müdürlüğünde ivedilikle düzenlemeye ihtiyaç vardır. Bir eksperin en önemli vazifesi, değerleme yapması gereken taşınmaz için çevre araştırması yapması gerekirken, bu zamanı kuyruklarda ve sıra bekleyerek geçirmesi sistemin zaafiyetidir.Ayrıca tapu daireleri yeni yaptıkları bir uygulamayla tapu arşivinde çekilen her fotoğraf için 5,60 tl talep etmekte.bu da tapu takyidat ve harç bedelini 35-40 tl gibi rakamlara yükselmesine sebeb oluyor.değerleme şirketleri bu tapu harçlarını çözüm ortaklığı bankalar kabul etmiyor diye yapan arkadalarımızın üzerine yıkıyor.Bir çözüm ortağı arkadaşımızın ayda 40-50 ekpertiz yaptığı düşünülürse aylık tapu ve belediye harçları 3000 tl tutmaktadır.bu rakam bizlerin karşılayacağı bir rakam değildir.bu rakamı ödeyen şirketlerde malesef ödemelri 2 ay 3 ayda yapmaktalar.Ay içersinde bu işler için kesinlille ödeme verilmesini talep ediyoruz.Belediye ve tapu harçlarının kesinlikle ve tamamını ödenmesini istiyoruz.
 


2-Bazı Bankalarda karşılaştığımız en önemli sıkıntılardan birisi, rapor sonrası değerle ilgili, müşteri ile karşı karşıya bırakılarak adeta düşman cephe hattı içine atılmamızdır. Eğer şubenin rapor ve değerle ilgili sıkıntıları varsa bunu resmi prosedür içinde halletmesi, bizleri müşteri ile karşı karşıya getirmemesi gereklidir. Bu tür davranışlar sonucu müşterilerle adeta hasım haline getirilmek işimizin bir parçası değildir. Biz rasyonel, objektif ve herhangi bir etki altında olmadan değerleme çalışması yaparsak sağlıklı rapor hazırlayabiliriz.

Bir diğer rahatsızlık yaratan şube uygulması, yenileme yapılan ekspertizlerdir. Müşteriye herhangi bir bilgi ve onay olmadan emri vaki ile yapılan ekspertiz yenilemelerinde müşteri ile karşı karşıya bırakılıyor adeta müşteriyi ekspertize iknaya ve gerekliliğine mecbur eleman durumuna düşmekteyiz.Banka personelinin çzöüm ortağı arkadaşlarımız arayarak istediği fiyatların yazılmaması halinde rapora itiraz etme tehdidinde bulunmaları.
 


3-Özellikle ikamet edilen ilçeler dışına çıkılıdığında yol ücreti ya ödenmemekte ya da çok cüzi rakamlar tahsil edilmektedir. Oysa öyle mesafeler vardır ki, taksi ücreti olarak öedeyeceğiniz rakam bile yetersiz kalmaktadır.şehir merkezlerinde yapılan ekspertizlerde 10 km üzerinde yapılacak mesafelerde yol ücreti talep ediyoruz.Yol ücreti olarak yapılan her km için 45 kuruş talep ediyoruz.ve 6 ayda bir yakıta gelecek zamların yansıtılmasını talep ediyoruz.Ayrıca bir çok çözüm ortağı arkadaş kendi aracını kullanmakta ve araçları yıpranmakta. bu yol ücretinin içinde amortisman giderleri düşünülerek 45 kuruş istenmektedir.
 


4-Bazı Değeleme şirketlerinin ucuz iş gücü olarak gördüklerini düşündüğümüz en düşük fiyat politikası ile önüne gelen herkesi çözüm ortağı yapmaları sektörün saygınlığı açısından vahim neticeler doğurmaktadır. Bunların zamanla elemine edileceğini bilmekle beraber değerleme uzmanı kimliğini tahkir edecek manzaralara neden olmaktadırlar.Bazı değerleme şirketleri 19- 20 yaşında gençlere 30 tl 40 tl vererek belediyede tapuda ve ekspertiz yapılan binanın resimlerini çektirerek mail yolu ile fotoğrafları almaktalar kendileri yeri görmeden ofisde rapor düzenlemkteler.Bunların önüne geçilmeli ve iş ehline verilmeli.
 


5-Bankaların müşteriden 500 ila 1500.-TL arasında değişen ekspertiz ücretleri almasına rağmen, işi asıl yapan çözüm ortaklarına bu paranın neredeyse 1/5 ile 1/15'ü ancak verilmektedir. Bazı bankaların ekspere ödenen ücreti düşürme kararı da dikkate alınırsa bu hakkaniyetsiz yaklaşım ciddi rahatsızlık yaratmaktadır.



6-Ekpertiz yapılan binanın inşaat halinde olması durumunda bazan ayda iki sefer inşaat seviyesi yapılarak yeniden rapor düzenlemkte ve bunun için bedel ödenmememkte.Bunların şehir dışında olanlarıda olduğu düşünülürse yapılan yol gideri bile karşılanmamakta. Bunda dolayı her seviye tespiti için ayrı ekspertiz ücreti talep ediyoruz.
 




7-Bazı ekspertizlerde tapudaki şerhlerden dolayı gayrimenkıle değer vermiyoruz.Banka müşterinin şerhi kaldırdığını belirterek ekspertizde tashih istemekte .Bunun için tekrar o tapu dairesine
 
, biz ücret ödemekteyiz .banka bu ücrete ve oraya gidiş deki yol parasına ve kaybettiğimiz zamana ücret ödememekte.bunu kabul etmiyoruz .yapılan her tashih raporuna ücret istiyoruz.
 




8-Bankalar bir ekpertizde 10 20 30 ve daha fazla tapu göndermekte.ve bunların tek raporda yazılmasını istemekteler.ek ücret olarakta bazı bankalar ilave tapuların her biri için %10 ödemekte, bazıları 4 tapudan sonra ilave ücret ödemekte . bunlar çok cuzi rakamlar .çoklu tapu raporları bazan 2 gün bazan 3 gün sürmektedir.alınan ücret harcana emeğe kıyas kabul etmemektedir. Dolayısıyla çok tapularda her 4 tapudan sonra ek ekspertiz talebi istiyoruz ve her bir 4 tapulu ekpertiz için ilave tapu başına %25 talep ediyoruz.
 


9-Bankalar tarafında ve değerleme şirketleri tarafında ayda belli bir sayıda ekspertiz talebi garanti olmadığından çözüm ortağı arkadaşlarımız 5 den fazla şirketle anlaşma yapmak zorunda kalıyorlar.Bundan dolayı bazan arkadaşlarımız yoğunluktan işlerin geçikmesine neden oluyor.Ya bankalar har ay iş garantisinde bulunmaları gerekmekte yada ekspertiz süreleri asgari 72 saate çıkarılmalıdır.
 


10-Çözüm ortağı olan arkadaşımızın bölgesine başka illerden kişiler ekspertize gönderilmekte.Ekspertiz hangi ilde yapılacaksa o ildeki çözüm ortağı arkadaşla anlaşma sağlanmalıdır.
 




11- Değerleme şirketleri bankalar ödeme yapmadı veya bu raporu kabul etmedi diyerek bazı ekspertizlerin ücretleri ödememektedirler.Böyle keyfi bir uygulamayı kabul etmiyoruz.biz o espertizi yapmak için hem maddi harcama yapıyor hemde o iş için asgarı 6 saat zamanımızı ayırıyoruz.bu uygulamayı kabul etmiyoruz. şirketler bankalarla görüşüp bunu kabul ettirmek zorundalar.bu tür davranan şirketlere iş yapamayacığımızı bildiririz.Aynı sorun itiraz raporlarda da bulunmakta şube itiraz edince rapor askıya alınmakta ve ücreti ödenmemekte.bu uygulamayıda kabul etmiyoruz.
 




12- Değerleme şirketleri çözüm ortağı arkadaşlarımızı yaptıkları işlerin ücretlerini 2 -3 ay vade ile ödemek istemeleri.bu uygulamayıda kabul etmiyoruz.O ay yapılan işler engeç gelen ayın 15 ile 20 sine kadar ödenmeli. vadeli ödeme yapan şirketlerin işlerini yapmıyacağız.
 
« Son Düzenleme: Eylül 05, 2012, 09:40:56 ÖS Gönderen: MEHMET »

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Bu tespitleri her kim kaleme aldıysa eline sağlık...Arkadaşımız, mevcut sorunlarımızı gayet medeni bir şekilde dile getirmiş...

Türkiye'de değerleme uzmanlarının sorunları ile ilgilenmesi gereken iki tane "sözde" çatı örgütü var. Birisi DUD  diğeri TDUB'dur...

DUD, STÖ statüsünde bir örgüt olduğu için sınırlı sayıda üyeye karşı sorumludur. Bu sorunlara ister muhatap olur isterse olmaz...

Ama, kuruluş yasası ve statüsü gereği; TDUB bu soruların ve sorunların asli muhatabıdır. Bu metinde dile getirilen sorunların hiç birisi hayali değil hepsi gerçektir...Lütfen, birbirimizi kandırmayalım. Ya hep birlikte ortaya bir çözüm iradesi koyalım  ya da yeni SPK tasarısının yasalaşmasını beklemeden  TDUB'u kendi irademizle tasfiye ederek bu komediye bir son verelim. Herkes başının çaresine baksın.

Sektörde, 10 yıldır değerlemecilik oyunu oynanıyor. Gelinen noktada; lisanslı şirketler bankaların oyuncağı olmuş durumdalar... Gırtlaklarına kadar riske battılar. Büyük bir fedekarlıkla işini yapmak isteyen pek çok idealist genç insan da; lisanslı şirketlerin, şube müdürlerinin hatta zırcahil mahalle emlakçılarının şamar oğlanına dönmüş vaziyetteler... Belediye ve sair resmi kurumlardan bilgi almaya gelen Avukat'ların karşısında süt dökmüş kedi gibi duran bazı görevliler, ekspertiz için geldiğinizi öğrendiklerinde, her bir dosya için fahiş meblağlarda harç ödememize rağmen bizlere adeta " hayvan" muamelesi yapıyorlar. Herkes haddini bilmek zorundadır. Hiç kimsenin hiç bir kimseye, hiç bir gerekçeyle böyle davranmaya hakkı yoktur. Bıçak kemiğe dayanmıştır.

Bu sorun; sadece çözüm ortaklarınınn sorunu da değildir... Topyekün değerleme camiasının sorunudur... Bugün işleri tıkırında gözüken pek çok şirket sahibi arkadaşımız, sahada yapılacak çok küçük bir hata yüzünden yarın tepetaklak olabilirler. Hiç kimse, bu benim sorunum değil diye kafasını kuma gömmesin...Sıradaki kurban siz olabilirsiniz. Tehlike çanları herkes için çalıyor!  Yedi sülalenizle birlikte ömür boyu çalışsanız bile, ödeyemeyecğiniz borçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Başbakanla mı, ilgili bakanlarla mı, BDDK ya da SPK başkanlarıyla mı kiminle görüşülecekse görüşelim. Ne kırk çeşit fırıldak çevirmeye, ne de Amerikayı yeniden keşfetmeye  gerek yok. Bu meslek,  Almanya'da, Fransa'da , ıngiltere'de  100 yıldır nasıl yapılıyorsa  Türkiye'de de öyle yapılsın... Birbiriyle çelişen, ne dediği anlaşılmayan onlarca tebliğ ve yönetmelik yüzünden; ne UDES'i, ne bir türlü çıkmayan TUGDES'i ne BDDK ve  SPK tebliğlerini hiç kimsenin taktığı yok...Her finans kurumu, kendi işine geldiği şekilde şartname hazırlıyor, kendi işine geldiği şekilde rapor tanzim ettiriyor. Maşa olarak da lisanslı şirketler kullanılıyor.


Taşınmaz değerlemesi ciddi bir iştir. Ya bu iş adam gibi yapılır ya da hiç yapılmaz! 

Teşekkür ederim.

A.Mesut Tatlıpınar
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanı olarak 2 senelik değerleme faaliyetinde bulundum. Yukardakı yazılanların tamamını yaşayarak tecrübe ettiğim için yaklaşık 6 aydır hicbir lisanslı şirketle (kölelik) çözüm ortaklığı sözleşmesi imzalamadım. Haklarımızı savunması gereken kurum, yıllık aidatınıda ödediğim Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğidir bu sorunların çözülmesi için gayret sarfetmeyen TDUB yönetim kurulu üyelerine hakkımı helal etmiyorum. Değerleme işinide bu şartlarda hakkını vererek yapamayacağımı düşündüğümden askıya aldım. Gayrimenkul Değerleme Lisansına sahip kişilerin haklarını koruyan bu işlere bir düzen getiren yönetmelik  çıkmadığı sürecede lisansım çekmecede bekleyecektir. Herkese allah emeğinin karşılığını versin...
« Son Düzenleme: Eylül 05, 2012, 10:26:01 ÖÖ Gönderen: creacer »