Gönderen Konu: 26 mayıs 2012 TARıHLı TDUB 3. OLAğAN GENEL KURUL RESMı OLMAYAN SEÇıM SONUÇLARI  (Okunma sayısı 5549 defa)

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Değerli ArkadaşlarIM,

1 ) 26.Mayıs.2012 günün ıstanbul Kongre Merkezi’nden yapılan  TDUB 3. Olağan Genel Kurul Toplantı’sında 2012-2013 Yıllarında görev yapacak yeni Yönetim Kurulu seçimleri sonuçlanmıştır.  Toplantıya,  416 meslektaşımız  katılmıştır.

2) 1 Temmuz 2012  tarihinden itibaren geçerli olmak üzere;  en düşük değerleme ücreti nin 300.-TL olmasına karar verilmiştir.

3) Resmi  olmayan seçim sonuçlara göre de;

SPK  listesinden:  Bekir Yener Yıldırım

Sorumlu Değerleme Uzmanları listesinden:  Cem Gürpınar, Deniz Aslan, Mehmet Kasab

Sorumlu Olmayan Değerleme Uzmanları listesinden: şinasi Bayraktar, Nihat Yerci, Bilgin Koluaçık

Denetim Kurulu listesinden : Aykut Dilibal, Baki Budakoğlu, Ayşe Başkazancı   seçilmişlerdir.

4)  Kendi adıma; yeni  Yönetim Kurulu’nda görev alan arkadaşlarımızı tebrik eder başarılar dilerim. 
Bizlerin görevi; bundan böyle, yeni seçilen arkadaşlarımıza elimizden gelen her türlü yardım ve desteği  sağlamaktır.

5) Maalesef bu seçim döneminde de;  Çözüm Ortakları olarak, yönetime temsilci sokamadık. Lisanslı Değerleme şirketleri, önceden belirledikleri  yönetim ve denetim kurulu adaylarını,  hiç fire vermeden,  blok halinde seçtirmeyi başardılar. Malum tablo, yine değişmedi. 

Çözüm Ortakları’nın sesini yönetime taşımak iddiasıyla aday olduğum bu seçimlerde; Türkiye’nin dört bir yanından gelerek  desteklerini  esirgemeyen 79 cesur yürek  arkadaşıma candan teşekkür ederim. Yedek listeyi delsek de,  asil listeyi delmeyi başaramadık.

Seçilen yeni yönetim, elbette hukuki açıdan yüzde yüz meşrudur.  Ancak, temsilde adalet ilkesi yine zedelenmiştir.  Lisanslı Değerleme Uzmanları’nın  yasal mesleki  örgütü olan TDUB yönetimi,  bu dönemde de; tümüyle  Lisanslı şirketlerin  denetimine girmiştir.

Tek sermayesi  “ ınsan Emeği”  olan, saygı, dürüstlük ve güven esasına dayanan  değerleme mesleğini,  gerçek “ insanlar” üzerine inşa etmediğiniz sürece, hiçbir sorun tam olarak çözülemez.  Kısa vadede, bir avuç sermayedar büyük paralar kazansa da; orta vadede sistem top yekun çökmeye mahkumdur. Mevcut çarpık yapı, uzun süre sürdürülemez.

Mevcut sisteme ve  klikleşmiş yapıya bundan sonra da itirazlarımızı sürdüreceğiz elbet.  Meşru zeminler içinde kalarak, her türlü platformda, demokratik taleplerimizi  hiç kimseden çekinmeden dile getireceğiz. Çünkü, 21. Yüzyılda, merkezinde “insan” olmayan ve insana değer vermeyen hiçbir sistem, hiçbir organizasyon, hatta hiçbir devlet  uzun süre ayakta kalamaz.

Bir kere daha;  ülkemizin dört bir yanından gelerek  toplantıya katılan bütün meslektaşlarıma, tanımaktan gurur duyduğum, cesur yürek güzel insanlara teşekkür ederim.

En derin saygılarımla

A.Mesut Tatlıpınar


osmaz

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 32
416 lisanslı uzmanın katıldığı bir genel kurulda 79 değerleme uzmanının sizi desteklemiş olması bence bugün için oldukça önemli bir rakamdır. Ciddi bir muhalefet gücüdür. Bu seçim herkes için hayırlı olsun.

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Hayırlı olsun toplantıya katılamadım ama sizi cesaretinizden dolayı kutlarım Mesut Bey, ilginç olan nokta şu ki değerleme sekteründe en büyüş iş veren bankalardan biri konumunda olan firma yetkilisi 2 seçimdir kurula girmeyi başarıyor. Bunu şuna benzetiyorum ben grev yapan işçi ile maaş pazarlığına sendika yetkilisi olarak işletme müdürünün gelmesi gibi

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Değerli Kardeşim,

Yeni yönetimde; 1 SPK mensubu, 2 banka yetkilisi, 3 şirket sahibi, bir de  TKGM'den emekli şinasi bey var. Genel Kurul süreci boyunca, hem bu platformda hem de başka platformlarda; talebimizi,  çok net ve açık bir şekilde, dürüstçe ortaya koyduk. Hiç kimsenin aleyhinde konuşmadık. Gizli kapaklı blok liste hazırlamadık. Grup  kurmadık. " Belden aşağı vurma" sayılabilecek hiç bir etik dışı tavır ve davranış içine girmedik. Biz siyasi parti mensubu değiliz. Değerleme Uzmanıyız. Herhangi  bir rant, mevki ya da makam peşinde de koşmuyoruz.  Bu nedenle; sadece mesleğimizi yaparken değil, hayatın her alanında dürüst ve adil davranmak zorundayız. Bundan sonra da; antidemokratik ve etik dışı sayılabilecek hiç bir davranış içine girmeyeceğiz.  Yegane talebimiz; temsilde adalet ilkesi açısından, yeni seçilecek Yönetim'de   ücretli ve çözüm ortağı olarak çalışanların da, en az bir kişi ile temsil edilmelerini sağlamaktı... Birlik Statüsü gereği; çarşaf liste ile  seçime girilmesi,  yani her adayın bireysel olarak,  adil ve eşit koşullarda yarışması gerekirken; bazı odaklar tarafından gizli kapaklı olarak hazırlanmış blok liste karşılaştık. Gizlice hazırlanan bu listenin varlığından oy sayımı yapılırken haberdar oldum ve fotoğrafını çektim.  Maruz kaldığımız bu bu tavır; objektif iyiniyet kurallarına aykırı, demokrasi kültürü açısından da etik dışıdır. Böyle bir "liste" hazırlanarak genel kurul iradesine ipotek konulmasaydı daha şık olurdu... Kendi adıma; yeni  seçilen yönetimin, hukuki açıdan meşru olduğuna inanıyorum. Bu antidemokratik  ucuz ayak oyunlarına tevessül edenleri elbette kınayalım. Hiç bir haksızlık ve hukuksuzluk karşısında sessiz kalmayalım. Ama, her şeye rağmen; yeni yönetimde görev almış arkadaşlarımıza da elimizden gelen her türlü yardım ve desteği de verelim.

Sevgilerimle,

A. Mesut Tatlıpınar


acar

  • STANDART
  • GOLD ÜYE
  • **
  • İleti: 131
Katılım sayısı yaklaşık 470 civarında olduğu söyleniyor. Kayıtlı üye sayısı bunun 3 katından daha fazla. Değerleme uzmanlarının 2/3'ü (özel sebeplerden gelemeyenler hariç) mevcut düzen konusunda şikayetleri, sorunları, istekleri, arzuları, beklentileri yok mu, diye kendime soruyorum. Bu forumda veya farklı ortamlarda sektör üzerine yorumlar yaparken, sektörde 1500'den fazla uzman var diye düşünmemek lazımmış diyorum.
Sektörde özellikle iş hacmi açısından belli bir sayının altında kalan lisanslı firmaların çok dertli olduklarını sanırdım. Fakat en basit olarak toplantıda firmalardan alınan katkı paylarıyla alakalı bir önerge (katkı payı miktarının iş sayısı veya ciro ile orantılı olması konusunda) sunuldu. Ama oylandığında kabul görmedi. Normal şartlar altında belli bir iş hacminin altında olan firmaların tam kadro olmasa da %60-70 katılımla oylamada bulunsalar ve kabul oyu kullansaydılar bu önerge kabul edilirdi. Bu önerge kabul edilseydi mevcut firmaların yaklaşık %70-80'i şuan ödedikleri katkı payından daha az harç ödeyeceklerdi birliğe. Demek ki iş hacmi az olan firmalar bile yıllık 3-5 bin lira birliğe harç ödeme konusunda bir rahatsızlıkları yokmuş. Demek ki yıllık 3-5 bin lira para çok anlam ifade etmeyen bir rakammış bir çok firma için. Demek ki aylık 7-8bin iş hacmi olan firma ile aylık 200-300 iş hacmi olan firma aynı katkı payını ödemesi gayet normalmiş.

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Sevgili Acar,

Burada, asıl tartışılması gereken garabet; tüzel kişi sermaye şirketlerinin  üyesi bile olmadıkları bir meslek kuruluşuna üyelik aidatı ödemesidir. Daha vahim garabet ise; meslek kuruluşunun yönetiminde 3 üye ile temsil edilmeleridir.  Gerçi; iki dönemdir, lisanslı şirketler kendilerine imtiyaz olarak sunulan 3 üye ile de yetinmeyip,  denetim kurulu da dahil,  bütün yönetimi ele geçirerek kendi ayaklarına kurşun sıkmışlardır.

26 Mayıs 2012 günü ortaya çıkan tablo; bu platformda, yaklaşık 3-4 senedir dile getirdiğimiz sorunlar ve sakıncalar konusunda ne kadar haklı olduğumuzu bir kere daha teyit etmiştir.

1) Sahada çalışan ya da çalışmak isteyen  ücretli - sözleşmeli lisanslı uzmanlara söz hakkı tanınmamaktadır.

2) Sektör  hızla tekelleşmekte ve kartelleşmektedir.  Yeni kurulmuş  lisanslı şirketlere yaşama hakkı ve söz hakkı tanınmamaktadır.
Bu çarpık ve adaltesiz yapıya; şimdiden sesimize yükseltmez isek; bu sektör, 3-5 sene sonra bir avuç insanın istedikleri gibi at oynatacakları bir hale dönüşecektir. şirket lisanslarınız da, şahsi lisanslarınız da değersiz birer kağıt parçasından başkaca bir işe yaramayacaktır.
 
3) Yapılmak istenen yeni yasal düzenlemelerle; lisanslı değerleme uzmanlığı işlevsizleştirilmeye ve  kartelleşme girişimleri meşru hale getirilmeye çalışılmaktadır.

4) Değerleme Uzmanları Genel Kurul'u boyunca;  değerleme uzmanları, sözleşlemeli çözüm ortağı ya da ücretli çalışanlar hakkında tek kelime edilmemiştir. Konuşmak isteyen arkadaşlarımız da dikkate alınmamıştır. Değerleme Uzmanı, her şeyden evvel; basiretli,  "fikri hür, vicdanı hür"  özgür ve bağımsız  birey olmak zorundadır. Her türlü kararını, kendi  hür iradesiyle ve vicdani kanaatine gören vermek zorunda olan muteber kişidir. Çünkü, iradenizi ve vicdanınızı başkalarının çıkarları için hizmete sunarsanız sittin sene adam yerine konulmazsınız.

5) Çıkarılan 300.-TL asgari ücret kararı dahi; Değerleme Uzmanları için değil,  Lisanslı şirketler için çıkartılmıştır.  Çözüm Ortağı olarak çalışan bir meslek mensubu olarak; şahsen,  iş yapmak zorunda bırakıldığım lisanslı şirketlere, rapor başına asgari 300.-TL  fatura etmem pratikte mümkün değildir. Kendi kendimi şimdiden ihbar ediyorum. Her ay tam 40-45 kere disiplin suçu işleyerek, Birlik Genel Kurul'unun almış olduğu  asgari rapor ücreti kararını ihlal etmek zorunda bırakılacağım.

Bu vesile ile; geçtiğimiz genel kurulda, desteğiniz ve güveniniz için şahsen teşekkür ederim.

A.Mesut Tatlıpınar



ÖNDER1123

  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 9
Mesut Bey  sizi çalışmalarınız ve cesaretinizden dolayı kutluyorum. Taa 1300km'den kalktım ıstanbul'a gittim ve TDUB'un genel kuruluna katıldım. Umudum,  çözüm ortakları olarak çalışan bizlerin sorunlarını dile getirecekleri ve iyileştirici bazı kararların alınacağıydı. Ancak kesinlikle bu tür konular görüşülmemekle beraber  bu konuda söz alan arkadaşlarımızı da susturup daha sonra bu konularla ilgili  gündem maddelerinin görüşüleceği söylenerek resmen uyutulduk.  Buna rağmen Mesut Bey, sizi tanımaktan memnun oldum ve almış olduğunuz 79 oy bence gruplara karşı alınmış olan bir  başarıdır.

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Mesutbey dile getirdiğiniz konuları bir metin şekline getirip altınada bu durumdan şikayetci olan Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının ıslak imzalarıyla birlikte SPK ya BDDK ya ilgili kurumlar nerelerse muracatta bulunulsa (çözüm ortaklarıyla ilgili standart getirilmesi lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı çözüm ortağı ile lisansız çalışanlar arasında bir fark olusturacak kısıtlamaların getirilmesi amacıyla) nasıl olur?

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Teşekkür ederim arkadaşlar.

Haziran ortasında; eski ve yeni, hem asil hem de yedek yönetim kurulu üyelerinin katılacağı ve önümüzdeki 2 yılın yol haritasının çizileceği 2 günlük bir istişare toplantısı yapılacak. Bu toplantıya,  yedek üye sıfatıyla ben de davetliyim. Tartışmaya açılacak olan konu başlıklarını bilahare sizlerle paylaşacağım. Ücretli ya da çözüm ortağı olarak çalışan, ya da çalışmak isteyip de mevcut olumsuz şartlardan dolayı  çalışamayan arkadaşlarımın  görüş ve önerilerini  bu toplantıda ilk ağızdan dile getirip, sonuç bildirgesini de sizlerle paylaşacağım. 

Yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen; sesimizi ve sorunlarımızı en üst düzeyde duyurabileceğimiz önemli bir fırsat yakalamış bulunuyoruz.  Bugüne kadar, bu platformda dile getirilen bütün sorun ve önerilerin çözümlerin çıktısını alıp tek sayfalık özet halinde toplantıya taşıyacağız.

Lütfen, aklınıza gelen her türlü sorun  ve çözüm önerinizi,  her zaman ki gibi paylaşmaya devam edelim.

"Taşı delen, suyun kuvveti değil damlaların süreklilğidir."

Saygılarımla,

A. Mesut Tatlıpınar


acar

  • STANDART
  • GOLD ÜYE
  • **
  • İleti: 131
Kabul edilen 300 lira ücretle ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olan var mı? Bu rakamın içinde harç ve yol ücretleri dahil mi, dahil değilse harç ve yol ücretleri için detaylı ve net birşey hazırlanmazsa bir şekilde tevil ile bu rakam gerçekte daha aşağılara çekilir diye düşünüyorum.

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
KDV, harç ve yol ücretleri 300.- TL'ye dahil değil.  Ancak, çözüm ortaklarının durumu hala belirsiz.
Sorunuzun ayrıntılı cevabı,  www.tdub.org.tr  sitesinde  biraz evvel yayınlandı...
Yayınlanan duyuruda; genel kurul tutanağı da yer alıyor.

A. Mesut Tatlıpınar

mpektezel

  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 3
    • MÜLK KURUMSAL GAY DEÐ VE DAN.A.Þ
Mesut Bey, tespitleri iyi yapıp çözüm yollarını belirleyerek önümüzdeki Genel Kurula daha bilinçli girilmesi için çalışmaları şimdiden başlatmaktır.
1-  Öncelikle tamsilde adalet ilkesini sağlamak gerekir. Bunun için de seçimlere :
  - Firmaları temsilen ,Firmalardaki değerleme uzmanlarını temsilen, Sahadaki değerleme uzmanlarını temsilen,Kamudaki değerleme uzmanlarını temsilen,Bankaları temsilen belli sayıda adaylar belirlenmelidir. Bu şekilde Genel Kurula katılım çoğalacaktır.

2- Seçime katılan üyeler,seçimlerde yukarıda belirtilen her katagorideki adaylar için 1'er oy kullanabilecek böylelikle de blok oy kullanımının önüne geçilecek. Her aday kendisine verilen gerçek oylarla seçilebilecektir.
 
  Bu tür alt yapıların oluşması için gerekli çalışmaları yapmak gerekir. ıyi çalışmalar dileklerimle.. Mehmet Ali PEKTEZEL

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Mehmet Ali Bey,

Kesinlikle haklısınız. "Adalet" diye bir kavram varsa; bu da ancak söylediğiniz şekilde tecelli eder.

Sorun şu: Kendisinde "RACON KESME" ve gizli kapaklı " BLOK LıSTE " hazırlama yetkisini kim veya kimler hangi cüretle görmüştür?  şu an ki öncelikli meselemiz, bu sorunun cevabını bulmaktır? Son tahlilde; yönetime ve denetime seçilenler de bizim arkadaşlarımızdır. Çoğu, tanıdığımız, sevdiğimiz  ve saygı duyduğumuz meslektaşlarımızdır. Ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarından hiç bir kuşkumuz yoktur.

Ama, "racon" kesenlerin, seslerini kesemezsek hiç bir sorunumuzu çözemeyiz. Bir iki yıl sonra da "Lisanslı Sahtekarlık Uzmanı" diye millet bizimle alay eder.


Zaten, binbir tane dertle boğuşan TDUB yönetiminde  ilave "kaos ve sorun" yaratmamak için, yeni seçilen yönetimin hukuki meşruiyetini kabul ediyoruz. Ama, yaşımız ve tecrübemiz gereği genç arkadaşlarımızı aydınlatmak ve bilgilendirmek de bizim asli görevimizdir. Çünkü, "Haksızlık, karşısında susan, dilsiz şeytandır" .

Bu tür seçimlerde; sürece,  Türkiye Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ı dahil, hiç bir kimse  ve hiç bir makam müdahale edemez. Sonucu, illegal olarak etkilemeye yönelik hiç bir eylem ve işlemde bulunulamaz. Seçimler, Yüksek Seçim Kurulu'nun tayin ettiği Yargıç denetiminde yapılır. Seçilenlere; görev, yargının onayı ile verilir.  Yargıç, süreci usul yönünden denetler ve gözetir.

Sevgilerimle,

A. Mesut Tatlıpınar