Gönderen Konu: ÇAGDAş KÖLELıK DÜZENı: ÇÖZÜM ORTAKLARI  (Okunma sayısı 3591 defa)

meltek

  • YENİ ÜYE
  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 10
ÇAGDAş KÖLELıK DÜZENı: ÇÖZÜM ORTAKLARI
« : Nisan 12, 2012, 11:19:48 ÖS »
Forumda yayınlanan çözüm ortaklarının problemlerini değerli üstatlar çok iyi ele almış ve detaylı olarak anlatmışlar. Bende bu kölelik sitemi içinde 5 yıldan fazla bir zamandır bulunan bir meslekdaşınız olarak edindiğim tecrübeleri yeni başlayan yada başlamayı düşünen arkadaşlara bir nemze klavuzluk etme maksadıyla buradan paylaşmak istiyorum:

1- Mesleğe ilk kez girecek arkadaşlar bilindiği gibi lisans sınavlarını vermek zorunda. Ancak iş bundan sonra başlamaktadır. Lisans sınavlarını veren yada vermek için uğraşan arkadaşlar, bir şekilde çalışmak durumundalar. Buda mevcut durumda ancak aracı kurumlarda sigortalı veya sözleşmeli olarak çalışabilmekle olmaktadır. Her ikisi de her iki ucu sivri değnek. Ya sigortalı olarak günde 3-5 iş, 16 saat çalışma ve karşılığında 1.000-1.500 TL maaş. Ya da sözleşmeli olarak, sizi öldürmeyen süründüren ücretler.. Bir şekilde çalışmaya karar veren arkadaşlar yapacakları ilk işte internet üzerinden kariyer, eleman bul, çok yeni iş gibi sitelere bakacak ve devamlı cv göndermeleri gerekecektir. Bazı tabela A.ş.ne cv göndermenin zararlarını forumdaşlarımız burada paylaşmışlar. Ben yeni bir şey daha eklemek istiyorum. ınşaat mühendisisiniz, iyi kötü sektörde tecrübeniz var, Adamların elaman aradığı bölgede ikamet ediyorsunuz, gözünüzün üzerinde kaş var, ama bir türlü    iş görüşmesine sizi çağırmıyorlar. Umutsuzluğa kapılmayın. Neden biliyor musunuz? Çünkü verilen ilanların çoğu SAHTE. Adamlar sağa sola hava atmak, reklam yapmak, işte bizim o kadar çok işimiz var ki devamlı adam arıyoruz dedirtebilmek için bu elaman arama sitelerini kullanıyorlar. Komik ama gerçek.Zaten bu sitelere bir ilan ver 10 tanede bedava yayınlasınlar.

2- Bir şekilde iş buldunuz ve çözüm ortağı olarak çalışacaksınız. Sözleşmeye dikkat!!! ınsan onuru ile bağlaşmayan sözleşme hükümleri canınızı daha sonradan yakabilir. Karşılaştığım bazı sözleşme hükümleri : - Yüklenici her durumda sel, deprem, doğal afet hallerinde bile üzerine aldığı işi süresi içinde teslim etmek zorundadır. ( Yani Allah vermesin deprem oldu, aileniz,sevdikleriniz, enkaz altında kaldı. Siz onları bir kenara bırakıp, hiç bir şey olmamış gibi üzerinizde ki işi bitirmek zorundasınız) - Rekabet Yasağı : Çalışmakta olduğunuz aracı kurumdan ayrılırsanız, kendi faaliyet konuları ile ilgili yani gayrimenkul değerlemesi üzerinde bir şirket kurmayacağınızı en az iki sene taahhüt ettiğiniz sözleşme hükmü. - Çalışma yasağı : Kurumdan ayrıldınız.En az iki sene başka bir değerleme firması ile çalışmayacağınıza dair sözleşme hükmü. Çalışırsanız bilmem kaç lira ceza şartlı.. Yani adamlar size örneğin çözüm ortağısınız haftada 2-3 iş versinler. Ayda 1.000.- 1300.- TL ödeme yapsınlar. Vergisi, yol parası elinizde hiç bir şey kalmasın. Sıkıysa ayrıl. Bu ve buna benzer onlarca madde sayabilirim. Sakın bunlar uygulanamaz demeyin. UYGULANMAYACAK SÖZLEşME MADDELERıNı NıYE SÖZLEşMEYE KOYSUNLAR Kı?       

3- Hadi sözleşmede imzaladınız çözüm ortağı olarak  çalışmaya başladınız. Çalıştığınız aracı kurumun veya kurumların kölesi oldunuz. Garip istekleri, imkansızı yapma talepleri hiç bitmez. Karşılaştığım bazı  istekler : - Faal olmayan barakadan bozma bir fabrika değerlemesi isterler. Gidersiniz. Yer gösterecek kişi gelmez.Etrafta kimse yok.Aracı kurumu ararsınız. Telefona çıkan operasyon sorumlusuna durumu anlatırsınız. Ne yapayim diye sorarsınız.Ben size dönecem der. Beş dakika sonra döner.   Duvardan atlayın. Fabrikanın kapısını yada penceresini zorlayın. Girebiliyorsanız girin fotoğraf çekin. Fabrika duvarına bakarsınız 2,5 metre. Hanımefendi ben Tarzan mıyım oraya buraya atlayayım dersiniz. Haneye tecavüzde cabası. Maksat aracı kurumun işi görülsün. - Aracı kurum eksperlere genelge yayınlar. Derki : Ekspertizi yaptığınız gayrimenkulün önünde size kim yer göstermişse o arkadaşla birlikte yan yana boydan resim çektireceksiniz. Yani dairenin ekspertizi yapacaksınız, gerekli notları yazacaksınız, sonrada yer gösteren bayana ; Hanımefendi apartmanın önüne inebilir miyiz? Niye ? Birlikte yan yana resim çektirmemiz gerekiyor da. ıyi de ben evli barklı bayanın niye sizle resim çektireyim? Prosedürler böyle... - Aracı kurumdan ararlar saat 16.00 dır.Her hangi bir yerde ekspertiz yapıyorsunuzdur. Bulunduğunuz yerden 50 km ileride başka bir  ekspertiz işi olduğu söylerler. Ancak işi bugün teslim etmemiz gerekiyor diyede eklerler. Yani kalan 1 saat içinde ekspertiz yapacaksınız. Tapuya belediye ye gideceksiniz, rapor yazacaksınız. Hanım efendi bu mümkün mü? dersiniz. Aaa siz ışınlanamıyor muydunuz?  der gibi Mümkün değil mi der.

4- Her şeye göğüs gerdiniz tebrikler. Çalıştığınız aracı kurum sizin ne kadar gayretli (enayi) olduğunuzu anladı. Bu arada aracı kurumun işleri de artmaya başladı. Size daha çok iş vermeye başladılar. Sevinir siniz. Borcu harcı toparlarım dersiniz. Ama öyle olmaz. Çünkü siz 1.000.- 1.500.- TL çalışırken iyi adamdınız. Geliriniz bir kaç ay 4.000.-TL- 5.000.-TL ye çıktığında bu sefer size iş veren kontrolcülerin aldığınız parada gözü kalmaya başlar. Sırtınızdan firmanın ne kadar para kazandığı önemli değildir. Lan der ben ki bu eksperlere bu kadar iş veriyorum. Adamların aldığı paraya bak. benim maaşıma bak. Sonra uyduruk, kaydırık sebeplerle işinizi keserler. SıZ DE TEKRARDAN YUKARIDAKı 1. MADDEYE DÖNERSıNıZ.

Saygılarımla,
   
   

seti

  • Seti
  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 92
Ynt: ÇAGDAş KÖLELıK DÜZENı: ÇÖZÜM ORTAKLARI
« Yanıtla #1 : Nisan 13, 2012, 11:18:15 ÖS »
Sayın meltek...
Yazınız için çok teşekkür ederim, gerçekten konuyu, ''ÇAGDAş KÖLELıK DÜZENı: ÇÖZÜM ORTAKLARI'' başlığı ve devamındaki yazınız ile çok güzel ele almışsınız.
Ben dediğiniz gibi, bu saatten sonra hiçbir mühendis veya mimarın, 1000 TL ile 1500 TL arası maaşlar ile, lisanslı firmalara kadrolu olarak girip, günde 3 - 5 arası iş yapacağını düşünmüyorum. Zaten, bir şekilde kandırıp, bu maaşla, afedersiniz ama eşşekler gibi çalıştırıp, bu yeni mezun ve iş bulamayan arkadaşları kullanan lisanslı firmaların ahirette yatacakları yerleri olmadıklarını düşünüyorum.
Çözüm ortaklığına gelince... 4 sene 100 TL'ye dolan depomuz, bu yıl nerde ise 200 TL'ye dolmaktadır. Aklınıza gelen herşeye bu zaman içinde zam gelmiş olup DEğERLEME ÜCRETLERıNE bir kuruş bile zam gelmemiştir. Bu şartlarda çözüm ortaklığı yapmak her geçen gün dahada zorlaşmaktadır. Bir çok arkadaşımız her aya borçlu girmektedir. Ücretini geç ödeyen ahlaksız firmalar mı dersin, kendini beğenmiş bir iki yıl tecrübesi olan saygısız ve terbiyesiz kontrol uzmanlarımı dersin her geçen gün bize bu mesleği soğutan bu insanlara ve özellikle bankalara az da olsa ALLAH korkularının bulunmasını tavsiye ediyorum
Sayın lisanslı firmalar, sırf işiniz görülsün ve banka ile aranız bozulmasın diye, şehrin 200-300 km dışındaki köylere, toplam yol ücretinin 4 te 1 ini vererek göderiyorsunuz ve bizde o işi bitirmek ve ikinci kez aynı bölgeye tekrar gitmemek için yırtınıyoruz ve elimizden gelenin en iyisini yaparak, evrakları toplayarak gelip raporumuzu yazıyoruz. Ama yanınıza aldığınız bilgisiz, tecrübesiz, vicdansız kontrol uzmanı arkadaşlar, raporumuzu kontrol ederken bize daha fazla emsal bulamadın mı?, imar planı tarihini öğrenmişsin ama sayısını neden öğrenmedin, nerde ise yolda gelirken kamyon solladın mı şeklinde salak salak sorular sorarak bu meslekten bizi iyice soğutuyorlar. Ama vicdan sahibi bir insan, bu sürede, bu şartlarda, dağın tepesine nerde ise bedava giden, hammalığına iş yapan çözüm ortağına bir teşekkürü bile çok görmektedir. Hepinizi ALLAH a havale ediyorum...
 

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: ÇAGDAş KÖLELıK DÜZENı: ÇÖZÜM ORTAKLARI
« Yanıtla #2 : Haziran 20, 2012, 11:51:35 ÖS »
Değerli üstadımın söylediği herşeye katılıyorum ancak sektörde lisans sahibi olmamasına rağmen faaliyet gösteren ve asgari ücret veya asgari ücretin çok az üzerine razı tipler ve parazitler olduğu sürece bu çileler hep çekilecek. Lisans sahibi olmak için didinen bizler, bu ereğe ulaştıktan sonra bu kölelik düzenini mahkum bırakılmamalıyız, burada BDDK sağolsun birçok konuda biz değerleme uzmanlarını mağdur etmişlerdir. şirketleşme merkezli olarak değerleme sektörünü yeniden dizayn ederek asıl işi yapan ve üzerine dokundurma yiyen değerleme uzmanı adı altındaki biz köleleri görmemektedir / görmezden gelmektedir.

Değerli arkadaşlar, sizlerden ve tüm üyelerden, forumdaşlardan ricam sizinde hemfikir olabileceğiniz gibi hakaret edercesine önerilen 100-150 lira / iş gibi komik miktarları reddedip gerekirse bu paralar istenilen düzeye çıkmadıkça iş YAPMAMAK ve bir müddet boşta kalmak. Biliyorum ki birçok arkadaş geçimini kıt kanaatta olsa bu kölelik düzenine biat ederek bu ricama karşı çıkacaklardır ancak ileride yine zarar görüp aynı yola başkoymak zorunda kalan yine bu mantıktaki az ücretlere tamah eden lisanslı meslektaşlarımız olacaklardır.

Her işi en ince ayrıntısına kadar lisanslı uzmanlardan talep eden, her türlü ayrıntısına dikkat ederek raporu hazırlamanıza ve bu detayları rapor haline getirmek için 1 tam gününüzü ve ter dökerek yoğun enerjinizi sarf etmenize neden olan "akıllı" bankalar, grev / lokavt gibi tepkilerle karşılaşmadıkça ve biz sesimizi yasal tabanda başta rekabet kurulu ve BDDK nezdinde göstermediğimiz müddetçe bizlerin emeğini ve bilgisini sömürmeye kıs kıs gülerek devam edeceklerdir.

Herkese yukarıda yazdıklarım konusunda hassasiyete, sağduyuya ve aynaya bakmaya davet eder, hak ettiğimiz ücret ve çalışma şartlarının aranması konusunda ACıL olarak girişimde bulunmaya, örgütlenmeye davet ediyorum.

En derin saygı ve muhabbetlerimle,

Onur

Uzman Grup GD

  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 2
Ynt: ÇAGDAş KÖLELıK DÜZENı: ÇÖZÜM ORTAKLARI
« Yanıtla #3 : Haziran 24, 2012, 12:24:27 ÖÖ »
KURULACAK OLAN SINIRSIZ ORTAKLI G.D.ş.NE LıSANSLI GDU ORTAK OLMAYA ÇAğIRIYORUZ

Kurulacak olan sınırsız ortaklı Gayrimenkul Değerleme şirketimize her ilimizden Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarını ortak olmaya çağırıyoruz.

Lütfen aşağıdaki mail adresimize, telefon numaralarınızı, adresinizi ve mail adresinizi gönderin

uzmangrupgd@gmail.com

HEDEFLER:
Kendi işinde çalışmak
Kendi şirketin için çalışmak
Rekabet gücü sağlamak
Güçlü sermayeye sahip olmak ve sermayeyi verimli kullanmak
Finansman gücü sağlamak
Oluşan bilgi birikimiyle gerçekçi raporlar yazmak
Adaletli, zamanında, düzenli gelir sahibi olmak
Kurumsal bir yapıya sahip olmak
Her yıl oluşacak şirket karından pay almak
Bağkur bedelinin şirket bünyesinde karşılanması
Çözüm ortağı olarak çalışanların muhasebe ücretinin kalkması
Çözüm ortağı olarak çalışanların vergi yükünün kalkması

SEBEPLER:
Sektörle ilgili kurum ve kuruluşların karar alacak yapıda olmamaları GDUlarının hak ve menfaatlerini koruyamamaları ve koruyamıyacak olmaları
Mevcut lisanslı şirketlerin günlük kazançlar peşinde olmaları
Lisans kiralamayla kurulan şirketlerin sektörün güvenilirliğini zedelemesi ve etik olmaması
Piyasa şartlarının lisanslı uzmanları şirket kurmaya zorlaması
LDU bilgi, emek, mesai ve harcadıkları eforun karşılığını alamaması
Adaletsiz bir paylaşım sisteminin kurulmuş olması ve paylaşım sisteminin LGDU gelirini azaltıcı yönde artarak devam etmesi
GDşirketlerin finansman yükünün LDU üzerinde olması
Mevcut şirketlerin yöneticilerinin GDşirketlerinin LDU tarafından kurulduğunu unutması

seti

  • Seti
  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 92
Ynt: ÇAGDAş KÖLELıK DÜZENı: ÇÖZÜM ORTAKLARI
« Yanıtla #4 : Ağustos 12, 2012, 01:18:04 ÖS »
Ortalık üniversite mezunu kaynıyor...
Değerleme uzmanlığı işini ise üniversite mezunu herkes (hemşire, beden eğitimi öğretmeni, veteriner vs...) yapabiliyor...
Bu işi kaçak olarak yapan ilkokul, lise mezunu ile teknik okulu mezunlarını da görmezden gelmeyelim...
Sadece fotoğraf makinası al işlem tamam...
Pastanın dilimi her geçen gün düşüyor...
Türkiye genelinde 1 bank şubesi açılıyor ise, 10 tane eksper türüyor.
HEPıMıZ EKSPERıZ...

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: ÇAGDAş KÖLELıK DÜZENı: ÇÖZÜM ORTAKLARI
« Yanıtla #5 : Ağustos 12, 2012, 06:41:45 ÖS »
100 metrede bir özel üniversite açılırsa ve devlet bu tip elemanların iş yapmasına izin verirse değişen birşey olmaz. Ülkede yasa yok. Durum çok normal o yüzden.