Gönderen Konu: ÇÖZÜM ORTAKLIğI UYGULAMASI ıLGıLı KISA BıR ANALıZ.  (Okunma sayısı 2003 defa)

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Değerli Meslektaşlarım,

Aralık 2011 ayı sonu itibariyle; TDUB verilerine göre, Türkiye genelinde  aktif GMDU lisansına sahip 1,787  kişi, aktif Konut Değerleme Uzmanlığı Lisans sahibi de 121 kişi bulunmaktadır. Teorik olarak; ülkemizde değerleme yapmaya mezun ve yetkili kişi sayısı, 2012 yılı başı itibariyle 1,808 kişidir.  Yine SPK verilerine göre;  Lisanslı şirket sayısı ise 111 adettir.
 
Kesin sayı bilinmemekle birlikte; her yıl Türkiye genelinde,  ticari ve konut olmak üzere  ortalama 700,000 adet rapor üretildiği söylenmektedir.
Sahada aktif çalışarak  değerleme raporu hazırlayan lisanslı bir uzman; yılda maksimum 500 adet rapor üretebilir.  700,000 adet rapor talebini karşılamak için 1,400 uzmana ihtiyaç vardır.  Düz bir mantıkla;  lisansı olmayan kişileri sistem dışına çıkartabilmek için, sahada çalışmayı göze alacak  aktif değerleme uzmanı sayısı 1,500 kişiye ulaştığında bugün tartıştığımız sorunların önemli bir kısmı çözülebilir.

Ancak, resmi kayıtlarda; lisanslı uzman sayısı  1800 kişi civarında gözükmekte ise de;  sektörde bilfiil çalışan uzman sayısı 600-650 civarındadır. Çok sayıda tapu müdürü, kadastro müdürü, bankacı, akademisyen, 8 yıl çalışma istisnasından faydalanmış SPK bürokratı, belediye çalışanı  v.b gibi lisanslı uzmanların, lisanslı gözükmeklerine rağmen;  sektör içinde aktif olarak çalışmaları  ancak emekli olduktan sonra mümkün olabilecektir.

Sektörde fiilen çalışıyor gözüken lisanslı uzman sayısı 650 -700 kişi civarında olduğu tahmin edilmekle birlikte;  halen, bu kişilerin en az  (111 x 5)  555 kişisi,  lisanslı şirket bünyesinde idari görevleri bulunduğundan sahaya çıkmamaktadırlar.  2012 yılı içinde yeni kurulmuş / kurulacak ve muhtemelen  lisans talebinde bulunacak 40-50 adet şirketle birlikte, idari görev yapan lisanslı uzman sayısı  750-800 kişiye kadar çıkacaktır.

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de üretilen raporların %90’dan fazlası  konut kredisi ve/veya ticari kredi teminatı için bankalar tarafından talep edilmektedir.  ıster çözüm ortağı olsun,  ister kadrolu olsun; sahada çalışacak uzman sayısı en  1,500 kişi olması gerekirken,  halen Türkiye genelinde,  sahada fiilen çalışarak değerleme yapan  lisanslı uzman sayısı 50-60 kişidir. Neredeyse ihtiyacın %5’i kadardır.   Türkiye genelinde, kredi teminat amaçlı yapılan taşınmaz değerlemelerinin % 95’i  ÇÖZÜM ORTAKLIğI kılıfı altında,  hiçbir yasa  ve kurala bağlı olmadan kurulmuş firmalar ve şahıslar tarafından yapılmaktadır. Toplamda ise;  bu şekilde üretilen rapor sayısının,  yıllık 650,000  adet civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Geçmiş yıllara ait verilerden yola çıkılarak yapılan projeksiyona göre; her yıl, ortalama 250 kişi lisans alabilmektedir.  1,500 sayısına ulaşmak için önümüzde 6 yıllık bir süre vardır. Ekonomideki makro büyümeler, uluslararası sermaye hareketleri,  2-B yasası,  kentsel dönüşüm yasası,  Basel  III uygulaması,  yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu,  mütekabiliyet yasasının değişmesi, milli gelirdeki artış, nüfus artışı,  gelir dağılımındaki düzelmeler gibi çok sayıda siyasi ve sosyo-ekonomik dış faktörler de dikkate alındığında; bu parametrelere bağlı olarak  taşınmaz değerlemesine olan talebin  gelecek 5 yılda bugünkü rakamların 2 katına çıkacağı da rahatlıkla öngörülebilir.
 
Bu nedenle; Türk değerleme sektöründe, taşınmaz değerlemesinin  sadece lisanslı değerleme uzmanları tarafından yapılması  iyimser bir tahminle, en az 10 yıllık bir zaman periyodunda mümkün olabilecektir.
 
Sonuç olarak; hiç vakit kaybetmeden  ÇÖZÜM ORTAKLIğI uygulamasının yasal düzenlemesinin yapılarak meşru bir zemine oturtulması ( Benzer özellikler ihtiva eden;  Gümrük Müşavirliği Yardımcılığı  ve Sigorta Ekspertiz Yardımcılığı gibi mesleklerde daha evvel yapılan yasal düzenlemelerden  de yararlanılarak)  gerekmektedir.

ıkinci olarak da; üniversitelerde mutlak surette 4 yıllık lisans eğitimi veren, Taşınmaz Değerlemesi  Fakülte ve/veya Bölümlerinin açılması,  mesleğin geleceği açısından önem arz etmektedir.

Böyle bir yasal düzenlemenin yapılması; her şeyden evvel kamu yararınadır. ıkinci faydası ise;  Lisanslı şirketlerin olası risklerini minimize etme ve yapılan iş kalitesini artırılması sonucu doğurur. Üçüncü yararı ise; mesleğe iyi yetişmiş değerleme uzmanı adayları sağlayan kaynak görevi görür.  Dördüncü faydası, haksız rekabeti, etik dışı davranışları önleyerek Değerleme Uzmanlığı mesleğinin güvenilirlik ve saygınlığının artmasına katkıda bulunur.

Not: Taşınmaz Değerlemesinde Çözüm Ortaklığı uygulaması ile ilgili;  TDUB’a iletilmek üzere kapsamlı bir rapor hazırlamayı düşünüyorum. Fiilen çözüm ortağı olarak sahada çalışan lisanslı ve lisansız bütün arkadaşlarımız görüş ve düşüncelerini yazarak bu rapora katkıda bulunurlarsa; raporu, çok sayıda  ortak imzayla iletmek daha etkili  olacağı kanaatini taşıyorum.

A.Mesut Tatlıpınar
Lisanslı Değerleme Uzmanı