Gönderen Konu: Artık Tapu Siciline ınternetten Bakılacak  (Okunma sayısı 2594 defa)

MEHMET

  • Administrator
  • GOLD ÜYE
  • *****
  • İleti: 266
    • Değerleme Uzmanlığı
Artık Tapu Siciline ınternetten Bakılacak
« : Ocak 28, 2012, 09:04:48 ÖS »
Yeni tapu tüzüğüyle insanların evin sicilini internetten öğrenebilmesi, zamandan kazanmak açısından da tapu kayıtlarının incelenmesi açısından da yeni bir uygulama başlatıldı.
 
ıstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası ıkinci Başkanı Nizameddin Aşa, yeni tapu tüzüğüyle insanların evin sicilini internetten öğrenebilmesiyle ilgili olarak, ”Zamandan kazanmak açısından da tapu kayıtlarının incelenmesi açısından da bizim için mükemmel bir olay” dedi.
 
Aşa, insanların evinin sicilini tapu dairesine gelmeden internetten görmesini sağlayacak yeni tapu tüzüğüyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, vatandaşın kendi tapu siciline internetten ulaşmasının güzel bir uygulama olduğunu söyledi.
 
Tapunun üstünde bazen şerhler veya ipotek gibi kısıtlayıcı konular olabildiğini ifade eden Aşa, ”Bunu normal tapu senedinde göremiyorsunuz ancak tapu kaydına gittiğiniz zaman bunu görebiliyorsunuz. Orada da insanlar bazen sıkıntı yaşayabiliyor. Bunu görmek açısından bu tüzük çok önemli” dedi.
 
Aşa, şunları kaydetti:
 
”Emlakçılar açısından da önemi şu ki; emlakçılar bir mülkün üzerinde ipotek veya herhangi bir kısıtlayıcı şey var mı yok mu diye pek bilmiyorlar. Bu incelemeyi yapamıyorlar. Ne zaman ki satış aşamasına gelindiğinde bunlar ortaya çıkıyor. Yeni uygulamayla evini satmak isteyen bir kişi bana geldiğinde internetten tapu kaydına girip, tapunun kime ait olduğunu, bir başka kişinin mülk üstünde hakkı hukuku olup olmadığını, haciz, ipotek bulunup bulunmadığını hemen o kişinin yanında görebileceğiz. Bizim için çok güzel bir olay.”
 
Bu uygulamanın yüzde 100 başarılı olup olmayacağına ilişkin olarak da Aşa, ”Bildiğim kadarıyla belli bir yıldan önceki tapu kayıtlarına tapudaki defterleri açmadan ulaşamıyorsunuz. Ama o konuda da herhalde bir düzenleme yapılır. Bu uygulama iyi bir başlangıç. Zamandan kazanmak açısından da tapu kayıtlarının incelenmesi açısından da bizim için mükemmel bir olay. Bu kayda ulaşmanın bir çok yönden hem piyasaya hem vatandaşa faydası olacaktır” diye konuştu.
 
”Vatandaşların T.C. taşınmaz numarası da olacak”

ıstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2005 yılından bu yana tapu sicil kayıtlarının Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBıS) ortamında tuttuğunu, tapu işlemlerini de TAKBıS ortamında yaptığını, bu uygulamanın bugün tapu müdürlüklerinin önemli bir bölümünü kapsadığını belirtti.
 
Tapu Sicili Tüzüğünde yapılacak değişikliklerle vatandaşlara taşınmazları için T.C. taşınmaz numarası verileceğini ifade eden Yeşil, ”Böylece vatandaşlarımızın T.C. kimlik numarası yanında, T.C. taşınmaz numarası da olacaktır. T.C. taşınmaz numarası ile vatandaşlar gayrimenkullerine ilişkin bilgileri, tapu kayıt çıktılarını artık tapu müdürlüklerine gelmeden evlerinden alabilecekler.
 
Vatandaş T.C. taşınmaz numarası ile evinden bilgisayara girerek, internet üzerinden taşınmaz üzerindeki güncel tüm hak ve kısıtlamaları görebilecek. Gördüğü kaydın çıktısını belge olarak alabilecektir. Vatandaşlar taşınmaz satın almak istedikleri takdirde, satın alacakları taşınmazın kimin adına kayıtlı olduğunu, üzerinde ipotek, haciz veya başkaca kısıtlama olup olmadığını kolaylıkla görebilecekler. Bunun için de tapu müdürlüğüne gitmelerine ihtiyaç kalmayacak” diye konuştu.
 
Metin Yeşil, TAKBıS uygulaması ile vatandaşların bulundukları yerdeki tapu dairelerinde de işlem yapabileceklerini, yurt dışında Türk konsolosluklarınca tapu işlemleri yapabilmesi imkanı getirildiğini, böylece yurt dışındaki vatandaşların tapu işlemi için Türkiye’ye gelmesine gerek kalmayacağını vurguladı.
 
Yeşil, ”Yeni uygulamalarla vatandaşların tapu bilgilerini edinme ve kayıt alma için tapu dairelerine gitmesine ihtiyaç kalmadığı için, tapu dairelerinin iş yükü de azaltacak” dedi.
 
Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantıda, gelişmiş ülkeleri bile kıskandıracak bir tüzük hazırladıklarını belirtmişti.
 
Kanal, ”Vatandaşımız bir taşınmazla ilgili bütün veriyi görebilecek. Ona göre satın alıp almamaya karar verebilecek. Bu işlemleri Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBıS) ile tapu dairesine gelmeden yapabilecek” demişti.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: Artık Tapu Siciline ınternetten Bakılacak
« Yanıtla #1 : Şubat 14, 2013, 12:58:07 ÖÖ »
Gel de gülme. Yıl olmuş 2013 halâ eksperler dahi internet üzerinden Takbis'e erişemiyor. Tam trajikomedi.