Gönderen Konu: GELECEğıN BıNALARI  (Okunma sayısı 2037 defa)

nell

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 110
GELECEğıN BıNALARI
« : Mayıs 10, 2011, 04:26:46 ÖS »
Geleceğin Binaları Ve Sürdürülebilir Çözümler (10.05.11 - 13:46)
--------------------------------------------------------------------------------


GELECEğıN BıNALARI VE SÜRDÜRÜLEBıLıR ÇÖZÜMLER -BAYINDIRLIK VE ıSKAN BAKANLIğI MÜSTEşARI KIRAÇ: -''TÜRKıYE'NıN ENERJı ıTHALATI YILLIK 35-40 MıLYAR DOLAR. ENERJıMıZıN YÜZDE 40'INI DA BıNALARDA KULLANIYORUZ. MÜMKÜN OLDUğUNCA TASARRUFLU KULLANMAMIZ BÜYÜK ÖNEM TAşIYOR''


--------------------------------------------------------------------------------
ANKARA (A.A) - Bayındırlık ve ıskan Bakanlığı Müsteşarı Önder Kıraç, Türkiye'nin yıllık enerji ithalatının 35-40 milyar doları bulduğunu ifade ederek, toplam enerjinin yaklaşık yüzde 40'ının binalarda kullanıldığını, bu noktada tasarruflu tüketimin büyük önem taşıdığını söyledi.
     Bakanlık Yapı ışleri Genel Müdürlüğü ile British Council tarafından ''Sürdürülebilir Binalarda Bugün ve Gelecek'' konulu uluslararası konferans düzenlendi.
     ıki gün sürecek konferansın ilk günü, büyük ölçüde su ve enerji tasarrufu sağlayan Ankara'nın ilk ''Yeşil Binası'' Eser Holding'de gerçekleştirildi.
     Konferansın açılışında konuşan Bayındırlık ve ıskan Bakanlığı Müsteşarı Kıraç da binanın önemine işaret ederek, yaklaşık yüzde 50 tasarruf yaratan bu binanın özel sektörde yaygınlaşmasını, örnek oluşturmasını diledi.
     Kıraç, binalarda enerji verimliliğini artırmak amacıyla 2011 yılı başı itibariyle ''enerji kimlik belgesi'' uygulamasına geçtiklerini belirterek, binanın enerji tüketim sınıfını gösteren bu belgenin yeni inşaata başlayacak tüm yapılarda zorunlu hale getirildiğini, mevcut binalar için de 2017 yılına kadar süre tanındığını anlattı.
     Bu uygulamanın Avrupa Birliğine uyum açısından da önem taşıdığını ifade eden Kıraç, binaların karbon salınımının bu yolla tespit edilebileceğini ve gelecek süreç için buna göre taahhütte bulunulabileceğini söyledi.
     Türkiye'nin yılda 35-40 milyar dolar enerji ithal ettiğine dikkati çeken Kıraç, toplam enerjinin yaklaşık yüzde 40'ının binalarda kullanıldığını söyledi ve enerjiyi tasarruflu kullanmak gerektiğine vurgu yaptı.
     British Council Türkiye Operasyonları Direktörü Jeff Streeter da konuşmasında, sadece dil eğitimi veren bir kurum olarak bilindiklerini ancak pek çok toplumsal çalışmaya da destek sağladıklarını belirtti ve parçası oldukları projeler hakkında kısaca bilgi verdi.
     Streeter, enerji verimliliği konusuna özel önem verdiklerini ve Türkiye'de farkındalığı artırmak istediklerini kaydederek, bu alanda bir anket çalışması yürüttüklerini, sonuçlarını yakın zamanda yayımlayacaklarını bildirdi.
     Konferans süresince, Türk ve yabancı uzmanlarca dünyadaki deneyimler ve Türkiye'deki gelişmeler masaya yatırılacak.