Gönderen Konu: 29/01/2011 tarihli ve 27830 sayılı TEBLığ HAKKINDA  (Okunma sayısı 4219 defa)

acar

  • STANDART
  • GOLD ÜYE
  • **
  • İleti: 131
29/01/2011 tarihli ve 27830 sayılı TEBLığ HAKKINDA
« : Ocak 31, 2011, 11:01:58 ÖÖ »
http://www.spk.gov.tr/duyurugoster.aspx?aid=2011129&subid=0&ct=c

YUKARIDA LıNKı VERıLEN TEBLığ MEVCUTTUR. BU TEBLığ HAKKINDA BıLGı SAHıBı OLAN ARKADAşLARIN YORUMLARINI RıCA EDERıZ.


SERı VIII, NO: 34 “SERMAYE PıYASASINDA FAALıYETTE BULUNANLAR ıÇıN LıSANSLAMA VE SıCıL TUTMAYA ıLışKıN ESASLAR HAKKINDA TEBLığ”DE DEğışıKLıK YAPILMASINA ıLışKıN BASIN DUYURUSU

Kurulumuzun Seri: VIII No: 34 "Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar ıçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ”de değişiklik yapan Seri: VIII, No: 74 "Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar ıçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", 29/01/2011 tarihli ve 27830 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Seri: VIII, No: 74 Tebliği ile yapılan değişiklikler sonucunda getirilen yeni düzenlemeler aşağıda yer almaktadır:

1. Yardımcılık Statüsü

Seri: VIII, No: 34 Tebliği’nin 5’inci maddesinde yapılan değişiklik ile anılan maddede sayılan lisans gerektiren görevlerde, lisans sahibi personelin refakatinde çalışmak şartıyla yardımcı statüsünde çalışan kişilere, yardımcılık süresince lisanssız çalışma imkanı tanınmıştır. Yardımcı statüsünde çalışan kişilerin asıl kadrolarına atanabilmeleri için lisans almaları şarttır.

Ancak, yardımcı statüsünde çalışacak personelin bulunduğu birimde yeter sayıda lisanslı personel bulunması ve yardımcılık süresinin makul bir süre ile sınırlı olması gerekmektedir.

2. Sınav Tamamlama Süresi ve Not Silme ışlemleri

01.01.2011 tarihinden sonra lisanslama sınavlarına giren adayların, 3 yıl içerisinde sınavları tamamlayarak lisans belgesi almaya hak kazanmaları gerekmektedir. ılk kez girilen sınavın sonuçlarının açıklandığı tarihi takip eden yılsonundan itibaren 3 yıl geçtiği halde lisans belgesi almaya hak kazanamayan adayların, üzerinden 2 yıl geçen sınav konularında almış oldukları notlar silinecektir. Bu süreç izleyen yıllarda da devam edecektir.

01.01.2011 tarihinden önce lisanslama sınavlarına girmiş ve henüz bir lisans alma hakkını kazanamamış adaylar için ise, Seri: VIII, No: 34 Tebliği’ne eklenen Geçici 8’inci madde ile bir geçiş süreci öngürülmüştür.

3. Lisans Almak ıçin Başvurmayanların Sınavlarının Geçersiz Sayılması

Lisans belgesi almaya hak kazanan adayların, lisans belgesi almak için 3 yıl içerisinde başvuru yapmamaları halinde, sınavlarının geçersiz sayılmasına ilişkin uygulama sona ermiştir. Bunun yerine lisans belgesi almaya hak kazanan adayların, 2 yıl içerisinde lisans belgelerini almaması halinde, yenileme eğitimlerine katıldıktan sonra lisanslarını alabilecekleri hükmü getirilmiştir.

4. Lisans Yenileme Eğitimleri

Yapılan yeni düzenleme ile lisans yenileme eğitimlerinin başlangıç sürelerinin hesaplanmasında lisans almaya hak kazanılan yılın son günü yerine lisansın alındığı tarih esas alınacaktır. Bu yönteme göre, lisansın alındığı tarihi takip eden 2 ay içerisinde lisans yenileme eğitimlerine katılmak ve lisans yenileme için öngörülen sürenin sona ermesinden en az 2 ay önce, lisans yenilemek için Kurul’a veya Kurul tarafından yetkilendirilecek Kuruluşa başvuruda bulunmak zorunludur.

5. Halen Bir Sermaye Piyasası Kurumunda Çalışan Lisanssız Kişilerin Durumu

Bilindiği üzere Kasım 2010 sınavı sonuçlarının açıklandığı 17.12.2010 tarihi itibariyle geçiş süreci sona ermiştir. Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren sermaye piyasası kurumlarında lisans gerektiren görev ve kadrolarda, lisansı olmayan kişilerin çalıştırılması ve işe alınması mümkün değildir. Ancak Kurulumuzca halen bir sermaye piyasası kurumunda çalışan ve lisans almak için sınavlara girerek çaba gösteren kişilerin mağdur olmamaları için bir istisna tanınarak geçiş süreci öngörülmüştür.

Buna göre, halen bir sermaye piyasası kurumunda çalışan ancak lisans belgesi bulunmayan kişilerden, 2010 yılında yapılan sınavlardan en az birine katılarak lisans almak için çaba gösteren kişilere, 2011 yılından itibaren yapılacak ilk 3 sınava başvurmak şartıyla üçüncü sınavın sonuçlarının açıklandığı tarihe kadar bulundukları görevde çalışmaya devam etmeleri imkanı tanınmıştır.

Sözkonusu kişilerin, lisans almaya hak kazanıncaya kadar 2011 yılından itibaren açılacak 3 sınavın tamamına başvurmaları zorunludur. şöyle ki, 2011 yılında yapılacak ilk sınavın başvuru tarihleri sona erdiğinde, bu sınava başvurmadığı anlaşılan kişiler, sınav başvuru süresinin bitiş tarihini takip eden ay sonundan itibaren görevlerine devam edemeyeceklerdir. Aynı husus, izleyen ikinci ve üçüncü sınavlar için de geçerli olacaktır. Bu şekilde üçüncü sınav sonucunda başarılı olamayan veya bu 3 sınavdan herhangi birine başvurmayan kişilerin takibi ve lisans gerektirmeyen bir kadroya atanmaları hususu sermaye piyasası kurumlarının yönetim kurullarının sorumluluğundadır.

6. Portföy Yönetim şirketleri Genel Müdürleri

Aracı kurum genel müdürlerinde olduğu gibi, Seri: VIII No:52 Tebliği’nin yürürlüğe girdiği 11/7/2007 tarihi itibariyle, lisansa tabi alanlarda 7 yıl çalıştıktan sonra, portföy yönetim şirketlerinde genel müdür olarak 3 yıl süre ile görev yapmış olanların da Sermaye Piyasası Faaliyetleri ıleri Düzey Lisansını almaya hak kazanacakları hükme bağlanmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

acar

  • STANDART
  • GOLD ÜYE
  • **
  • İleti: 131
Ynt: 29/01/2011 tarihli ve 27830 sayılı TEBLığ HAKKINDA
« Yanıtla #1 : Ocak 31, 2011, 11:08:28 ÖÖ »
BU TEBLığDE 5.MADDEDE BAHSEDıLEN; FıRMALARDA LıSANS GEREKTıREN GÖREV VE KADROLARDA LıSANSI OLMAYAN KışıLERıN ÇALIşTIRILMASI VE ışE ALINMASI MÜMKÜN DEğıLDıR DENıLMış. BENıM ANLADIğIM SPK LıSANSLI BıR FıRMADA DEğERLEME UZMANI OLARAK GÖREV YAPABıLMEK ıÇıN LıSANS SAHıBı OLMAK YADA LıSANSLAMA SINAVLARINA 2010 YILINDA EN AZ BıR KEZ GıRMış OLUP BUNDAN SONRA YAPILACAK 3 SINAVDA LıSANSA HAK KAZANMIş OLMAK GEREKLı. LıSANSLI FıRMALARDA ÇALIşAN LıSANS ALMAYA HAK KAZANAMAYACAK VE 2010 YILINDA EN AZ BıR KERE SINAVA GıRMEMış OLANLARIN GÖREVıNE SON VERıLMEK ZORUNDA KALINACAKTIR. VEYA BU DURUMDAKı KışıLER ıSTıHDAM EDıLSE BıLE DEğERLEME UZMANI VEYA YARDIMCISI OLARAK GÖREV VERıLEMEYECEK VE RAPORLARA ıMZA ATAMAYACAKLARDIR. BENıM ANLADIğIM BU AMA BıLGıSı OLAN ARKADAşLAR PAYLAşIRSA MEMNUN OLURUM.

avensis

  • STANDART
  • GOLD ÜYE
  • **
  • İleti: 53
Ynt: 29/01/2011 tarihli ve 27830 sayılı TEBLığ HAKKINDA
« Yanıtla #2 : Şubat 10, 2011, 11:54:29 ÖS »
2. Madde Hakkında:

Halihazır 4 sene olan sınav sonuç geçerlilik süresi yeni (2011'den itibaren) sınava girecek kişiler için 3 yıla mı indi?

Ayrıca 2011'den önce giren fakat halen başarılı olamayan adaylar için geçici 8. madde de ki geçiş süresinin açılımı NEDıR?

Gerçi Geçici madde 8 şöyle diyor:

GEÇıCı MADDE 8 – (Ek: Seri: VIII, No: 74 sayılı Tebliğ ile) Seri: VIII, No: 74 sayılı Tebliğin yürürlük tarihinden önce lisanslama sınavlarına giren adayların, aşağıda belirtilen tarihlerde lisans almaya hak kazanamamaları halinde, 2007 yılı içerisinde girdikleri lisanslama sınav konularından aldıkları notlar 2011 yılı sonunda, 2008 yılı içerisinde girdikleri lisanslama sınav konularından aldıkları notlar 2012 yılı sonunda, 2009 yılı içerisinde girdikleri lisanslama sınav konularından aldıkları notlar 2013 yılı sonunda, 2010 yılı içerisinde girdikleri lisanslama sınav konularından aldıkları notlar ise 2014 yılı sonunda silinir.

Bu adaylardan lisans almaya hak kazananlar, ilk kez girdikleri sınav sonuçlarının açıklandığı tarih ile lisans almaya hak kazandıkları tarih arasında 2 yıldan fazla 4 yıldan az bir sürenin geçmiş olması halinde, bu Tebliğ’in 19 uncu maddesi kapsamında yapılacak lisans yenileme eğitimlerine katılım şartı ile lisanslarını alabilirler.

Yani kazaılmış hak mantığı ile, 2010 dahil daha önce sınava girenlerin 4 yıllık hakkı devam ediyor diye bir anlam çıkardım, bilmem doğru mu?
« Son Düzenleme: Şubat 11, 2011, 12:06:29 ÖÖ Gönderen: avensis »

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: 29/01/2011 tarihli ve 27830 sayılı TEBLığ HAKKINDA
« Yanıtla #3 : Şubat 06, 2012, 11:05:14 ÖÖ »
Bu tebliğden anlaşılan;  SPK'nın  kendi yayınladığı tebliğ ve yönetmeliklerde yer alan, kural, usul ve esasları;  önce sulandırması  sonra da sündürdükçe sündürmesidir.  Lisans sınavları başlayalı 11 yıl olmuştur... 4-5 Yıl geçiş ve uyum süresi olarak makuldür. Bir şahıs, 11 yıldır lisans  sınavlarını bir türlü veremiyorsa,  aradan 50 yıl geçse de veremez. Geçiş sürelerini sürekli uzatmanın, sistemi sürekli sulandırmanın hiç bir mantıklı açıklaması yoktur.

Ayrıca bu tebliğ, kendi  içinde de  çelişkilidir.  1. Maddede lisanssız yardımcı çalıştırılabileceğine cevaz verilirken,  tebliğin 5. maddesinde mutlak surette 2011 yılı sınavlarına girilmesi gerektiğininden söz ediyor. Yine birinci maddede bahsedilen "yeterli sayı ve makul süre nedir?" . Burada da ciddi kafa karışıklığı bulunmaktadır.

seyyah

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 23
Ynt: 29/01/2011 tarihli ve 27830 sayılı TEBLığ HAKKINDA
« Yanıtla #4 : Şubat 08, 2012, 12:00:26 ÖÖ »
2011 senesinde ağustos ve aralık aylarında iki adet sınav yapıldı kaldı 1 adet hak .2012 senesinde yapılacak olan ilk sınavın sonuçlarına göre süreç bitecek. Ancak süreleri her defasında uzatılması ile tebliğler hiç bir anlam ifade etmez olmuştur.Neyseki şunun şurasında bir adet sınav kaldı bakalım spk ne yapacak yine.
AYR?MENKUL DE?ERLEME UZMANLI?I