Gönderen Konu: Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinden Beklentilerimiz  (Okunma sayısı 3389 defa)

hk_harita

  • STANDART
  • **
  • İleti: 23
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinden Beklentilerimiz
« : Kasım 30, 2010, 09:39:07 ÖÖ »
TÜRKıYE DEğERLEME UZMANLARI BıRLığıNDEN BEKLENTıLERıMıZ

    Gayrimenkul değerleme hizmeti 4 yıllık fakülte mezunu her kişinin yapabileceği bir iş kolu değildir. ışsiz kişiler için bir geçim yolu değildir.  Değerleme sektöründe; ekonomi, mühendislik ve hukuk alanında lisans eğitimi almış kişiler haricinde kişilerin görev almasına müsaade edilmemelidir.

    Değerleme hizmeti yan bir iş kolu, bir emlakçılık hizmeti değildir. Gayrimenkul danışmanlığı yapan firmaların ekspertiz yapmaması sağlanmalıdır.

    Ülkemizde yardımcı değerleme uzmanları 700 - 1500 TL arasında maaş almakta ve lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları 2000 - 2500 TL arasında maaş almaktadır.  Mesai saati kavramı olmayan,  kurumlarla mücadele halinde geçen, her gün binlerce lira sorumluluk altına girdiğimiz mesleğimizde alınan ücret çok değersizdir. Değerleme sektöründe çalışanların sosyal ve maddi hakları koruma altına alınmalıdır.

    Değerleme uzmanları birliği, değerleme şirketleri birliği mantığı ile çalışmamalı, bu sektörün içinden gelmiş ve hergün bu sektörün içinde görevini sürdürmek için çalışan, sektörün sıkıntıları ile mücadele eden eksperlerin mantığı ile görevini sürdürmelidir. Sektörde bulunan eksperlerin %80 inin maddi durumu orta gelir grubunun altındadır. Bu kişilerden yıllık 300 TL ücret talep edilmesi üyeliğe katılımı zayıflatacaktır. Birliğin ayakta kalabilmesi ve hizmetlerini sürdürebilmesi için gelir elde etmesi şarttır. Fakat bunun için başka kaynak arayışına da gidilmelidir.

    Kamu sektöründe değerleme uzmanlarının istihdamına yönelik politikalar geliştirilmelidir. Kamulaştırma, kentsel dönüşüm, özelleştirme, gayrimenkul satışı yapan kurumlarda bir adet lisanslı eksperin bulunması mecbur edilmelidir. Değerleme uzmanlığı kamuda bir meslek olarak kabul edilmelidir. ıç denetçilik gibi bir pozisyon oluşturularak kurumların değerleme uzmanı istihdamı mecbur edilmelidir.

    Lisanslama sınavlarından elde edilen gelirlerin bir kısmı değerleme uzmanları birliğine aktarılmalıdır.

    Lisanslama sınavları uygulamaya yönelik olmalıdır. Sınav soruları birlik tarafından hazırlanmalıdır.

     Lisanslı bir değerleme firması olma koşulları revize edilmelidir. şirketlerin yetkilendirilmesi ve denetlenmesi birlik tarafından olmalıdır. Değerleme uzmanları birliği bünyesinde bağımsız denetleyici çalıştırılmalı ve lisanslı değerleme şirketleri denetlenmelidir.

    Sicil sistemi oluşturulmalıdır. Her eksperin aylık olarak yaptığı iş; adres, nitelik, rayiç değer vb. bilgiler sisteme girilmelidir. Bu veriler  emlak bilgi sisteminin taban verileri olacaktır.

    Birlik bünyesinde çalışan bir ekip olmalıdır. Sektörün karşılaştığı problemlerin çözümü için tam zamanlı çalışacak dinamik bir ekip olmalıdır. Ar-ge, yazılım geliştirme, organizasyon ve toplantı, basın ve halkla ilişkiler, mevzuat alanında çalışmalar üretilmelidir. Sürekli yayınlar hazırlanmalı ve meslekte görev alan kişilerin sektördeki gelişmeleri takip etmesi sağlanmalıdır.

    Birlik tarafından bir fiyat tarifesi düzenlenmeli ve bu fiyat tarifesine uymayan firma / eksperler hakkında işlem başlatılmalıdır.

    Birlik sadece ıstanbul ve Ankara merkezli olmamalıdır. Problemlere müdahale edebilmek için her bölgede ve hatta her ilde temsilcilikler olmalıdır.

    Değerleme uzmanlığı üniversitede bir lisans eğitimi haline dönüştürülmelidir. Ülkemizde bu konuda 4 üniversitede yüksek lisans programı olup üniversiteler ne  yazık ki bu yüksek lisans programlarını gelir getirici bir çalışma olması ilerisine götürememişlerdir.

    Hizmet politikası, çalışma koşulları, ekspertiz ve personel ücretleri konularında standartlar oluşturulmalıdır.

    Birlik; yasal, siyasi ve maddi olarak güçlendirilmeli, yetkileri arttırılmalıdır. Birlik güçlü ise değerleme sektörü güçlü, değerleme hizmeti kaliteli, değerleme uzmanları memnun, değerleme şirketleri kazançlıdır.

    Bankalara hizmet verecek değerleme uzmanları mutlaka değerleme uzmanları birliğine üye olmalıdır.

Düşünceler sadece şahşi fikirlerimdir. Bu konuda kurum, şirket veya kişiler hakkında herhangi bir eleştiri ve yargı içermemektedir.
Amacımız sektörümüzün gelişimi ve olmasını arzuladığımız yerde olmasıdır. Bütün meslektaşlarıma saygılar sunar, bol kazançlar dilerim...



Hüseyin KARADAğ
Harita Müh.- Değerleme Uzmanı
« Son Düzenleme: Aralık 22, 2010, 11:17:08 ÖS Gönderen: hk_harita »

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Ynt: Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinden Beklentilerimiz
« Yanıtla #1 : Aralık 17, 2010, 12:27:54 ÖÖ »
ıbretlik bir paylaşım 8)

cougar

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 20
Ynt: Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinden Beklentilerimiz
« Yanıtla #2 : Aralık 17, 2010, 01:49:31 ÖS »
Bu uzun yazıyı bizlerle paylaşan arkadaşımıza çok teşekkürler.. Umarım TDUB Bu yazılanlardan haberdar olur, ya da aynı yazı kendilerine de gönderilerek haberdar olmaları sağlanır.. Tebrikler..

metin

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 20
Ynt: Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinden Beklentilerimiz
« Yanıtla #3 : Aralık 22, 2010, 06:53:39 ÖS »
yazının altına imzamı atarım ama en büyük eksiklik yasal düzenleme olmaması meslek mensuplarınında dernek veya birlik çatısı altında değilde oda olarak örgütlenmesi gerekmektedir biliyorsunuzki odalar yarı resmi kurum olmakta ve yaptırım gücü olmaktadır ve bunun için aynı türmob gibi yasası meclis den çıkmalı ve mesleğimiz daha saygın olmalı oda hizmet için tarife belirlryip alt sınırdan daha az ücrete iş yapan firma veya uzmanlar üzerinde meslekden ihraca kadar yaptırım gücü olmalıdır kamulaştırma kanununda adımız dahi geçmemekte mahkemelerde bilirkişilik yapma şansımız olmamaktadır bu konuda dernek ne yapmamaktadır dertlerimiz çok aslında bunu apayrı bir öneri paketi olarak dernek gündeme getirmeli ve herkes katkı yaparak geliştirip ilg,gi yerlere iletmelidir  saygılar

Teksas16

  • STANDART
  • **
  • İleti: 31
Ynt: Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinden Beklentilerimiz
« Yanıtla #4 : Ekim 19, 2011, 11:29:48 ÖS »
Burada çok güzel hususlara yer verilmiş.Ayrıca belgelerin kullanılması konusunda da ilanlar görmekteyim ki;çok ahlaki olmadığını düşünüyorum.Özellikle bu işi lisans belgesi olan kişilerin yapması gerekir diye düşünüyorum.

avensis

  • STANDART
  • GOLD ÜYE
  • **
  • İleti: 53
Ynt: Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinden Beklentilerimiz
« Yanıtla #5 : Ekim 23, 2011, 07:37:55 ÖS »
Mevcut durumda birim iş başına alınan ücretler hakedilenin "minimum" yarısı. Bu tam bir haksızlık!