Gönderen Konu: eylül-2007-A grubu -tartışma  (Okunma sayısı 2662 defa)

scakir

  • Global Moderator
  • GOLD ÜYE
  • ****
  • İleti: 142
eylül-2007-A grubu -tartışma
« : Şubat 25, 2008, 09:09:47 ös »
17----- Rayiç bedel-vergi değeri güncel oranının ortalama 1.25 olduğu bir büyük şehirde  bulunan araziyi 2007 yılı için toplam 400 ytl emlak vergisi tahakkuk ettirilmiştir.1995 yılında 40 000 ytl ye alınan bu arazide 1995-2007 döneminde oluşan 6 aylık değer artiş yüzdesi kaçtır?

a) 5.93              b)6.93            c) 7.93          d) 8.93            e) 9.93

emlak vergisi oranı =0.002
400/0.002 = 200 000 ytl vergi değeri
R/VD =1.5  = R / 200 000 = 1.5 = 300 000 Rayiç değer
300 000 / 40 000 = 7.5  12 yılda oluşan değer artış yüzdesi
1 yılda 2adet 6 aylık dönemden 12 yılda  24 adet 6 aylık dönem var
7.5 / 24 =0.3125  şu 6 aylık dönemi sormasa soruyu çözdüm sayılır 6 aylık değer artışını nasıl bulucaz sorudamı bi yanlışlık var yoksa bende mi

19 ---arsa net gelir payı yıllık brüt gelirin 0.28 i olan bir taşınmazın net geiri 1 600 ytl/ay işletme gideri 200 ytl /aydır.yapı kapitilizasyon oranı 0.06 ve arsa kapitilizasyon oranı 0.08 0lduğuna göre taşınmaz değeri kaç ytl dir?

a) 254 600        b) 269 700        c) 294 800            d) 299 400              e) 334 800

1600 x 12 = 19 200 NG
1600 + 200 = 1800 x 12 = 21 600 BG
NG          =          arsa            +         Bina
19 200   = 21 600 x %28      +         Bina
19 200   =         6 048            +         Bina
Bina 19 200 - 6 048 = 13 152
A=   6 048 / 0.08 =  75 600
B = 13 152 /0.06 = 219 200
   toplam               = 294 800 buluyorum şıklarda yanıt olarak e şıkkı göteriliyor
sizce başka çözüm yolları var mı

Doğan ÇAĞLAYAN

  • Global Moderator
  • GOLD ÜYE
  • ****
  • İleti: 200
Ynt: eylül-2007-A grubu -tartışma
« Yanıtla #1 : Şubat 25, 2008, 10:01:43 ös »
19.Sorunun çözümü doğru

17.SORUNUN ÇÖZÜMÜ

1,25*(400/0,002)=40.000*(1+n)^(24)  formülünden n=%7,93 bulunur.  (6 aylık olduğu için (2007-1995=12); 24 dönem)

Doğan ÇAğLAYAN
ınşaat Mühendisi
Bayındırlık ve ıskan Müdürlüğü
DENıZLı
« Son Düzenleme: Şubat 26, 2008, 04:05:00 ös Gönderen: Doğan ÇAğLAYAN »
Doğan ÇAĞLAYAN
İnşaat Mühendisi (43812)
Değerleme Uzmanı (SPK Lis. No:400859)
Kamu Yönetimi Uzmanı (TODAİE-2009/2010)
dogancaglayan@yahoo.com
AFET ve ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ (11)
DENİZLİ

sener

  • STANDART
  • STANDART
  • **
  • İleti: 31
Ynt: eylül-2007-A grubu -tartışma
« Yanıtla #2 : Şubat 26, 2008, 10:34:36 öö »
17, sorunun çözümü:

400/0,002=200 000
200 000*1,25 =250 000
FV=250 000
PV=-40 000
N=12*2 =24
I/YR=7,93 sonuç (cevap anahtarındaki sonucu sağlıyor.)