Değerleme Uzmanları

GENEL => ANKETLER => Konuyu başlatan: k_alii - Ocak 14, 2009, 09:53:14 ÖS

Başlık: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: k_alii - Ocak 14, 2009, 09:53:14 ÖS
????diğer kısmnı işaretleyen arkadslar lütfen meslek dalınızı bilidriniz...
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: mmetin_60 - Ocak 15, 2009, 02:46:32 ÖS
"Mimar " seçeneği de bulunmalı.
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: k_alii - Ocak 15, 2009, 04:04:59 ÖS
EKLENDı..
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: k_alii - Ocak 16, 2009, 06:14:06 ÖS
dediğim gibi diğer seçeniği işaretleyen akradaslar mesleklerini yazarlarsa srun kalmaz sanırım....
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: tanerm - Ocak 18, 2009, 03:39:54 ÖS
tabiki ışLETME
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Ocak 18, 2009, 06:01:03 ÖS

Saçma bir anket...

Önceden hangi eğitimi almışsanız almış olun; eğer,değerleme mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri ve deneyime sahip değil değilseniz ya da kendinizi sürekli yenilemiyorsanız işletmeci ya da müh. kökenli olmanız neyi değiştirir ki...:=)
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: k_alii - Ocak 18, 2009, 09:58:17 ÖS
öncelikle sizi daha saygılı olmaya davet ediyorum.
ben bu enketle sizlerin değerleme alanındaki bilgilerinizi falan ölçmeye kalkmıyorum zaten benide ilgilnedirmiyor.yaptığım sadece istatistiki bir çalışma olup başka bir amaç taşımamaktadır.
saygılarımla....
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: atas - Ocak 19, 2009, 09:17:22 ÖÖ
TEKNıK ÖğRETMEN
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: paradoks006 - Ocak 20, 2009, 12:20:58 ÖÖ
En iyi değerleme uzmanı lisans eğitimi almış,mesleğinde profesyonelleşmiş emlak müşavirleri mensuplarından çıkar.
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: gözay - Ocak 20, 2009, 10:24:45 ÖS
Harita mühendislerinden çıkacağını anket doğruluyor zaten
Başlık: Gayrımenkul değerlemesi vergi ve maliye
Gönderen: olimpos - Ocak 20, 2009, 11:29:06 ÖS

Aslında değerleme konusu olan varlıklar servetin bir parçası olduğundan konu öncelikle servet değerlemesi yapabilecek yetkinlikteki insanların öncelikle ilgi alanıdır. Günümüzde her ne kadar maliye bilimi sadece vergi ve muhasebe mevzuatı ile sınırlı bir derinlikte ele alınıyor olsada ; doğası gereği mal ve malların değerleri öncelikle maliyenin konusudur.( Boş arazinin değerlendirmesi konusu bir mimar için çok fazla birşey ifade etmeyebilir örneğin.)Servet üzerinden ve servet transferi üzerinden salınan vergilerin daha etkin olduğu ülkelerde ; malın değerlendirmesini maliye bilimiyle iştigal edenler daha doğru yaparlar.
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: Doğan ÇAĞLAYAN - Ocak 21, 2009, 11:31:02 ÖÖ
Maliye bilimi devletin ekonomiye yapmış olduğu doğrudan müdahalelerle ilgilenir. Demokratik ülkelerde vergi kanunlarını halk adına parlementolar yapar. Aynı zamanda vergi, maliyenin bir alt konusudur. Gelişmiş ülkelerde kayıt dışı ekonominin minimize edildiği, gelir dağılımın hakça bölüşülmesi için doğrudan alınan vergilerin (servet vergilerinin) genel vergi gelirleri içerisindeki oranının yüksek olduğu herkes tarafından bilinmektedir.  Maliyeciler (bürokratlar) bu noktada teoriler-seçenekler üretir. Spesifik alınan bu vergilerin oranlarının en son karar merci yine parlementolardır (bir kısmını devrederse Bakanlar Kurulu- yani halk). Kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almak için mutlaka  alınacak vergiye ait matrahların (örneğin G. Menkul değerlerinin) objektif ve doğru olması gerekir. Değerleme işi ise tamamen farklı bir meslek disiplinidir. Bir şeyin değerini, o işin erbabı yani o işten anlayan bilir. Yani herkesin bilmesi söz konusu olamaz. Değerleme uzmanı bütün bunları gözeterek müşterinin hak ve menfaatleri doğrultusunda yol gösterici konumundadır. Bu nedenlerledir ki; ben bu iki meslek arasında (maliyeci-değerleme uzmanı)  bir illiyet bulamadım. Kusura bakmayın  :-\


Doğan ÇAğLAYAN
ınşaat Mühendisi (43812)
Değerleme Uzmanı (Lis. No:400859)

Bayındırlık ve ıskan Müdürlüğü
DENıZLı
Başlık: Maliye ve değerleme arasındaki ilişki
Gönderen: olimpos - Ocak 21, 2009, 11:52:46 ÖÖ

Genel olarak vergi uzmanlarının gelişmiş ekonomi ve demokratik işleyişlerdeki yerini tarifinize katıldığımı belirtmek isterim. Kuşkusuz herhangi bir malın değerlenmesi konusu ayrı bir bilim dalıdır ve uzmanlık ister bu tesbitinizide doğru buluyorum. Ancak gerek kamuya ait malların takip  ve kayıt işlemlerini yapmakta olan  gerekse servet üzerinden alınmakta olan vergilerin ( emlak vergilerinin değer tesbitini gerçekleştirmekte) salınmasında uygulanacak yöntemleri belirlemekte olan maliyecilerin değerleme konusunda başarılı sonuçlar alacağı tezimi sürdürmekteyim.Bu sebeple sınavlara girmeye başladım ve başarmak için çalışıyorum. Yardımlarınız bekliyorum
Saygılarımla
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: yadullah - Ocak 27, 2009, 12:16:54 ÖÖ
merhabalar. arkadaşlar bilmeyenler için hani biraz Mali sistem açısından genel kültür olsun diye biraz özetlemek istedim Türkiyedeki Mali Yapıyı ve devamında Maliye Bakanlığını. dışardan bakan insanlar ki malesef bazen diğer kurumlardaki çalışan arkadaşlar da dahil olmak üzere; Maliye Bakanlığını sadece Vergiden ibaret görürler oysa Maliye Bakanlığının işleyişinde 178 sayılı Kanun Hükmünün inceleneceğinde de görülecektir. "Milli Emlak Genel Müdürlüğü) diye bir genel Müdürlük te mevcut tabiii vergi dışında Muhakemat, Muhasebat v.s. gibi ana hizmet birimlerinden birisidir bu genel Müdürlük. bu genel Müdürlüğün işi genelde "178 KHK de de yazar" Hazineye ait taşınmazlar ile Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altında bulunan taşınmaz malların EDıNıMı, ıDARESı VE ELDEN ÇIKARTMASI şeklinde ana hatlarda oluşmaktadır. Edinimin içersinde; Kamulaştırma, Devletleştirme, Satın Alma, Teferruğ, Tefefüz, Yapım, Kanunlarla ve Antlaşmalarla Mal ıntikali gibi yollarla edinilen malları, gerekli kuruluşlara tahsis etme, kiralama, irtifak hakkı tesis etme,  mal envanteri tutma gibi idare şekilleriyle birlikte, satış, çeşitli kanunlar gereği çeşitli kurum ve kuruluşlara ve kişilere devir-terk gibi elden çıkartma yolları ile taşınmaz mallar idare edilir adı geçen kurum tarafından. bu kiralama, satış, irtifak hakkı v.s. konularda değerleme yapılmadan babasının hayrına yapmaz bunların bir bedeli vardır Hazine kasasına giren ve bu işlemler de hani bu değerleme uzmanlığı çıkmadan önce de yapılıyordu, şimdi hani Maliyeyle bağlantı kuramayan arkadaşa sorarım yanlış anlaşılmasın söylediğim de arkadaşım bu işleri, bu değerlemeleri, (ki Türkiyede Tescilli taşınmazların büyük oranı Devlete aittir) kimler yapıyor ve nasıl bir bakış açısıyla Maliyeyle-değerleme uzmanlığını br arada düşünemiyorsunuz. kaldı ki bugün Maliye Bakanlığından alınan iş disiplini ve ciddiyetle birlikte TAşINMAZ MEVZUATINA hakim olan Milli Emlak Genel Müdürlüğünün denetim elemanları ve idarecileri memurları kadar diğer kurumlardan bir kişi daha göstersin ya da buyursun bunlardan birisiyle TAşINMAZ MAL MEVZUATI ve GAYRıMENKUL DEğERLEMESı tartışsın derim. arkadaşlar lütfen bişey yazarken çok iyi bilmediğimiz konularda fikir yürütürken lütfen biraz dikkatli olalım. saygılar
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: Doğan ÇAĞLAYAN - Ocak 27, 2009, 09:16:33 ÖÖ
Değerleme Uzmanı (Analist)

Değerleme raporları, profesyonel değerleme şirketleri, akademisyenler, firma danışmanları ve finansal aracılar (bankalar, aracı kurumlar vb.) tarafından hazırlanmaktadır. Akademisyenlerin ve firma danışmanlarının teoriyi (temel analiz) daha çok kullandığı, finansal aracıların ise daha çok subjektif unsurları işin içine katarak ulusal kültürel ve yerel alışkanlıklara daha çok önem verdikleri görülmektedir(teknik analiz).  ABD, ıngiltere ve Kanada’da birinci tür uzmanlar daha çok hakim iken, Avrupa’da ikinci tür uzmanlar hakimdir. Japonya’daki durum ikisinin ortasındadır .  Türkiye’deki analistlerin ise, temel analizleri, teknik analizden daha çok kullandıkları görülmektedir .

Profesyonel değerleme uzmanı değerleme sürecinde çok önemlidir. Değerleme uzmanında şu özellikler bulunmalıdır :

• Muhasebe ve denetim konularında eğitim görmüş olmalı , finansal araçları bilmelidir,
• Finans ve finansal piyasalar hakkında temel kavramları bilmelidir,
• Genel ekonomi, sektör ve ticari politikalar hakkında bilgi sahibi olmalıdır,
• Personel ve organizasyonu analiz edebilmelidir,
• Teknolojik gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmalıdır,
• Genel olarak firma değerlemesi konusunda tecrübeli olmalıdır ,
• Değerleme hakkında temel kavramları bilmelidir,
• Çalışırken objektif, doğru ve  şeffaf olmalıdır,
• Değerleme uzmanı güvenilir olmalı ve fikirlerini mantık silsilesi içinde savunabilmelidir.
• Değerlemeci farklı bir ülkede değerleme yapıyorsa, o ülkenin genel ve kültürel yapısı hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

Diğer taraftan, muhasebeciler veya vergi uzmanarı ile değerleme uzmanlarını karıştırmamak gerekir. Muhasebeciler, değer tespit işlemlerinde, veri toplama, müşteri ve değerlemeyi etkileyen vergi konularında değerleme uzmanına yardımcı olurlar. Muhasebeci, değerlemenin ayrılmaz bir parçasıdır ama asli unsuru değildir .

Yapılan gözlemler sonucunda başarılı bir değerleme yapabilmek için değerleme uzmanında olması gereken en önemli faktörün, Aşağıda görüldüğü gibi sektör bilgisi, en önemsiz faktörün ise muhasebe bilgisi olduğu düşünülmektedir.

Başarılı Değerleme Yapabilmek ıçin Değerlemecide Bulunması Gereken Önemli Faktörler

Seçenekler   Sıralama
Sektör Bilgisi   1
Hedef (Değerlenecek ışletme) Hakkında Bilgi    2
Değerlemecinin Tecrübesi   3
Gayret (Due Diligence)   4
Objektif Tavsiyeler   5
Muhasebe Bilgisi   6

Kaynak: MULLEN, Maggie, “Valuation”, Acquisitions Monthly, March 1995, s.51.

şimdi Gelelim Üye YADULLAH Beye;

Öncelikle ben burada bir kurumu temsil etmiyorum, onu belirteyim. Sizin kurum da dahil diğer kurumlar hakkında  az çok bilgi sahibiyim. Kurumunuzdaki uygulamaları takdirle izliyorum. Kurumunuzun Milli Emlak servislerinde çok sayıda teknik eleman (ınş.Müh.- Harita Müh.) istihdam edildiğini de biliyorum. Yalnız; Kurumunuzun saygınlığından güç almak yerine burada o değerli görüş ve fikirlerinizi polemiğe girmeden-seviyeyi düşürmeden ve adabına göre (mesajınızdaki alıntı KHK kısmı hariç) ortaya koyarsanız kimin ne derece hangi konular hakkında bilgi sahibi olduğunu diğer üye arkadaşlar takdir edecektir. Katkılarınızı bekliyorum....Başarılar dilerim.


Doğan ÇAğLAYAN
ınşaat Müh. (43812)
Değerleme Uzmanı (SPK Lis.No:400859)

Bayındırlık ve ıskan Müdürlüğü
DENıZLı
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: yadullah - Ocak 27, 2009, 12:15:21 ÖS
çok güzel yazmışsınız ben de sizin yazdığınız Değerleme Uzmanında olması gereken özellikleri çalışma yönetmeliklerinden olan "MıLLı EMLAK GENEL MÜDÜRLÜğÜ MıLLı EMLAK DENETMENLERıNıN GÖREV, YETKı, ÇALIşMA VE ATAMA USULÜNE ıLışKıN YÖNETMELıK" den yararlanarak cevaplamaya çalışayım belki anlaşılır oluruz.

MADDE 1:  Muhasebe ve denetim konularında eğitim görmüş olmalı , finansal araçları bilmelidir,
• Finans ve finansal piyasalar hakkında temel kavramları bilmelidir,

     Belirtilen Yönetmeliğin 16. maddesinde; b) Üniversitelerin en dört yıl süre ile eğitim veren siyasal bilgiler, hukuk, iktisat, işletme ve idari bilimler fakülte ve yüksek okulları ile bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurtiçi ve yurtdışındaki dört yıl süreli fakülte veya yüksek okullardan birini bitirmiş olmak, denetim elemanı olamk için şartlardan bir tanesi, GıRış SINAVI  KONULARI: Giriş Sınavı Konuları
Madde 21- Yazılı sınav konuları şunlardır:
a) Matematik ve ıstatistik,
b) ıktisat Grubu:
• Makro ve Mikro ıktisat,
• Uluslar arası Ekonomik ılişkiler ve Kuruluşları.
c) Maliye Grubu:
• Maliye Teorisi,
• Maliye Politikası,
• Kamu Maliyesi.
d) Hukuk Grubu:
• Anayasa Hukuku,
• ıdare Hukuku(Genel Hükümler-ıdari Yargı),
• Ceza Hukuku(Genel Hükümler),
• Ticaret Hukuku (Genel Hükümler-şirketler-Kıymetli Evrak),
• Borçlar Hukuku,
• Medeni Hukuk(Aile Hukuku hariç),
• ıcra ıflas Hukuku (Genel Hükümler).
e) Muhasebe Grubu:
• Genel Muhasebe.

           SANIRIM BU KONULARA HAKıM OLMAYAN BıRıSı BU SINAVI KAZANAMAYACAKTIR Kı BıNLERCE ıNSAN BU SINAVLARA GıRıYOR 10-15 Kışı ALINIYOR. 3 AşAMALI GıRış SINAVINI GEÇTı DıYELıM 3 YILLIK STAJ BAşLIYOR;

MADDE 2: • Genel ekonomi, sektör ve ticari politikalar hakkında bilgi sahibi olmalıdır,
• Personel ve organizasyonu analiz edebilmelidir,
• Teknolojik gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmalıdır,
• Genel olarak firma değerlemesi konusunda tecrübeli olmalıdır ,
• Değerleme hakkında temel kavramları bilmelidir,
• Çalışırken objektif, doğru ve  şeffaf olmalıdır,
• Değerleme uzmanı güvenilir olmalı ve fikirlerini mantık silsilesi içinde savunabilmelidir.
• Değerlemeci farklı bir ülkede değerleme yapıyorsa, o ülkenin genel ve kültürel yapısı hakkında bilgi sahibi olmalıdır.



                 AYNI YÖNETMELığıN DEVAMI 30.  MADDESıNDE; Madde 30 - Denetmen yardımcılarının yetiştirilmesinde;
a) Denetmenliğin ve idareciliğin gerektirdiği nitelikleri kazandırmak,
b) Görev ve yetki alanlarına giren yürürlükteki mevzuat ile denetim, inceleme ve soruşturma konularında tecrübe ve ihtisas sahibi olmalarını sağlamak,
c) şahsiyetlerini mesleğin gerektirdiği niteliklere göre geliştirmek,
d) Rapor yazma tekniği konusundaki bilgi ve becerilerini artırmak,
e)Bilimsel çalışma ve araştırma alışkanlığını kazandırmak,
amacı güdülür.

               SANIYORUM BU KISIM DA BELıRTTığıNıZ MADDEYLE BıRE BıR EşLEşıYOR. 3 YILLIK SATJ BıTMEK ÜZERE YETERLıLıK SINAVINA ÇAğRILIYORSUNUZ;

        Yeterlik Sınavı Konuları
Madde 35- Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olarak aşağıda belirtilen konu gruplarından yapılır.
A) Mevzuat
a)Milli Emlâk Genel Müdürlüğünün görevleri ile ilgili konular.
b) Kanunlar
1)Maliye Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
2)Muhasebe-i Umumiye Kanunu
3)Devlet Memurları Kanunu
4)Devlet ıhale Kanunu
5)Harcırah Kanunu
6)Medeni Kanunu
7)Borçlar Kanunu
8)Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun
9)ıcra ve ıflas Kanunu
10)Kadastro Kanunu
11)Tapu Kanunu
12)Vergi Kanunları (Genel Esaslar)
13)Diğer Kanunların Milli Emlâk’ı ilgilendiren hükümleri.
B) Denetim, ınceleme, Soruşturma ve Memurlar Hakkında Tahkikat Usulleri
1)Milli Emlâk işlemlerinin denetim ve kontrol usulleri
2)Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun
3) Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu
4)Ceza Muhakemeleri Usulü ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunlarının soruşturma ile ilgili kısımları
5)Ceza Kanununun memur suçlarına ait hükümleri
 C) Günün Ekonomik ve Hukuki Sorunları”
 

               şıMDı SıZE SORUYORUM BU DONANIMLARI EDıNMEYEN BıRıSı BU YETERLıLıK SINAVINI GEÇEBıLıR Mı? YETERLıLıK SINAVI GEÇıLDı DENETıM ELAMANININ KONUşMASI RAPORLA OLUR HANı DENıLDı YA MANTIK SıLSıLESı ıLE EğER MANTIK SıLSıLESıNı YÜğRÜTEMEZSENıZ RAPOR YAZAMASSINIZ RAPOR DA YAZAMASSANIZ MAHKEMEDEN DÖNER V.S. MESLEKTE BARINAMASSINIZ, OBJEKTıF OLMASSANIZ GENE AYNI SONUÇLAR ÇIKAR;

      ÇOK FAZLA UZATMAK ıSTEMıYORUM DEğERLEME UZMANI (ANALıST) DEDığıNıZ KAVRAMIN BÜTÜN ÖZELLıKLERı FAZLASIYLA BU DEDığıMıZ KışıLERDE MEVCUT BU ÇALIşMA YÖNETMELıKLERıNıN BıR TANESı, HAZıNE TAşINMAZLARININ ıDARESı HAKKINDA YÖNETMELıK, MALıYE BAKANLIğI MıLLÎ EMLÂK GENEL MÜDÜRLÜğÜ TAşRA BıRıMLERı KURULUş VE GÖREV YÖNETMELığı, V.S. OKURSANIZ EMıNıM Kı BAKIş AÇINIZ DEğışECEKTıR MALıYE ıLE -DEğERLEME HUSUSUNU TEKRAR DÜşÜNECEKSıNıZDıR HATTA SıZE Bı SıTE ADRESı VEREYıM WWW.MıLLıEMLAK.GOV.TR BAKARSANIZ DAHA ıYı AYDINLANACAKSINIZDIR. SAYGILAR.
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: taşınmaz - Şubat 09, 2009, 08:39:02 ÖS
tabiki Harita mühendisi, zaten harita mühendislerinin lisans dersleri arasında taşınmaz değerlemesi yer almakta ve yüksek lisans programlarıda mevcut doğal olarak sayılarıda oldukça fazla sektörde. Ama inşaat mühendisi, mimar, şehir plancısıda olabilir. Diğer meslek disiplinleri bence yapacak iş bulamadıkları için bu sektöre yönelmekteler.
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: yyyucel - Şubat 10, 2009, 02:48:03 ÖS
bence inşaat mğhendisi mimar şehir placısıda bu işlem için uygun olabilir. ama sıl kendi görüşüm iktisat mezunları tüm iktisadi varlıklar hakkında bilgi sahibidir. bu nedenle hiç bir dal(branş/meslek)  iktisazt mezunlarından daha degerleme uzmanlığına yatkın degildir. bu benim düşüncem.
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: k_alii - Şubat 10, 2009, 05:46:09 ÖS
peki neden şirketler gayrımenkul deg uzmanı ararken üniversitelerin harita müh inşaat müh ve şehir bolge planlama mezunu olması tercih nedendir gibi bir ibare koyuyorlar???
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: taşınmaz - Şubat 10, 2009, 10:27:34 ÖS
           Sayın yyyücel,
          Öncelikle iktisat prof.'ları bile tüm varlıklar hakkında bilgi sahibi olduklarını iddaa etmezler, çünkü mantıken "tüm varlıklar" demek oldukça geniş uzmanlık alanlarını kapsamaktadır ki bu imkansızdır.  Kaldı ki bizim konumuz tüm varlıklar değildir, işimiz gayrimenkul üzerine uzmanlıktır.

Taşınmaz mal değerlemesi üzerine faaliyetleriniz ve deneyimleriniz hakkında bilgi sahibi değilim ama yukarıdaki cümlelerinizden biraz eksik olduğunuz kanısındayım.  Burada çok ayrıntıya giremeyeceğim için ana hatlarıyla birkaç birşey yazmak istiyorum;

Taşınmaz değerlemesi üç yöntemle yapılır bunlardan sadece birinde -gelir kapitilizasyonu yönteminde- finansal hesaplar kullanılır. Diğer, maliyet ve emsal karşılaştırma yöntemlerinde ise finans ve iktisatla alakalı pek bişey bulamazsınız ağırlıklı olarak teknik hesaplamar ve birikimlere dayanır.

Bu noktada finansal hesap ve yaklaşım gerektiren işleri, teknik eğitim almıs ve birikim sahibi (inşaat,harita müh., şehir bölge planlama, mimar) kişiler kedilerini biraz bu konuda geliştirdiklerinde rahatlıkla yaparlar. Çünkü bu kişiler meslek hayatları ve eğtim hayatları boyunca bu hesaplardan on kat daha ağır hesaplarla uğraşmışlar ve uğraşmaktadırlar. Kaldı ki çoğu basit finans hesabı içinde pratik hesap makinaları piyasada mevcuttur. 

Tersinden bakarsanız, teknik eğitim almıs ve birikim sahibi (inşaat,harita müh., şehir bölge planlama, mimar) kişilerin finans hesabı yapması mümkün iken,
Bu disiplinden mahrum olan kişilerin, kamulaştırma, imar,statik,mimari gibi taşınmaza mal değerlemsine göbekten bağlı olan ve oldukça kompleks ve kapsamlı konularda kendini yetiştirme gibi bir imkanı yoktur.

Bu yüzdendir ki bu uzmanlık alanı  teknik (inşaat,harita müh., şehir bölge planlama, mimar) eğtim almış meslek disiplinlerinin yapması gereken bir iştir.
Maalesef uzmanlık sınavlarına 4 yıl okul mezunu olan -açık öğretim dahil- herkes girebildiği için bu tarz polemikleri daha çok yaşayacağız ve  çok yakında bu uzmanlık alanını da kendi elimizle bitirip suyunu çıkaracağız.
Herkes bildiği işi yapmalıdır, bir meslek sadece 5 ders vermeyle elde edilemez.... Zaten bu durum Uluslarasası Değerleme Standatları'nada aykrıdır.
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: irfan - Şubat 19, 2009, 01:19:09 ÖÖ
Benim anlamadığım bu ankette mühendisler arasında ziraat mühendisi , orman mühendisi, su ürünleri müğhendisi, makina mühendisi,.qxyz.......mühendislerei neden yok
Mühendislere saygı duyuyorum ancak bu ülke sadece mühendislerden ibaret değil sizin düşünceniz bu konuya yıllarını vermiş gayrimenkul konusunda uzman kişilere bu ülkede yaşama hakkı vermemekte?

soruyorum şimdi
-zirai bir gayrimenkul değerlenecekse ürün miktarını ve giriş çıkışları kimden öğreneceksiniz?
-Bir fabrika değerlemesi yapılacak makinaların durumu kimden öğrenilecek.
-Yeniden inşa maliyeti hesaplanacak bu durumda bir harita mühendisi kimden öğrenecek.
-parselasyon planı hazırlanacak bu durumda bir inşaat mühendisi kimden öğrenecek.
-
-
soruları çoğaltmak mümkün dolayısı ile gayrimenkul demek sadece ev, dükkan, pasaj,  arsa, tarla, bağ, bahçe, demek değildir bu gayrimenkullerin belki yüzlerce cinsi olduğu gibi birde mütemimcüzleri vardır ve gayrimenkul ile birlikte değerlenmek zorundadır.  öte yandan değerleme yapılırken bu işin özü olan güncel  piyasa değeri hesaplanmakta ve ileriye dönük olarak getiri tahmini yapılmaktadır burada da bankacı yada muhasebeciye ihtiyaç duyulmakta .

sözü uzatmak istemiyorum bu işi bilen herkes bu mesleği yapmalı ve bilmediği konulardanda bir bilenden destek almaktan çekinmemeli destek verende bu işi ben daha iyi yaparım edalarına bürünmeyerek tarafsızlığını korumalı diyor
Hepninize saygı ve sevgilerimi gönderiyorum.
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: stedu - Şubat 26, 2009, 02:52:55 ÖS
ırfan bey konuyu açıklığa kavuşturmuş aslında bu kadar uzayan gereksiz bir tartışmada söylenecek daha çok söz var ama olayın özüne değinmiş yeterli.
Benim asıl merak ettiğim "Taşınmaz" bey'in forumun muhtelif yerlerine kopyala yapıştırla çoğaltarak yaymaya çalıştığı "durumun uluslararası değerleme standartlarına aykırıdır" kısmı.
Bilindiği gibi standartlar seri VIII No:45 in eki ve herkese açık, doğrusu ben bu standartlardan özette çıkardım ama hiçbiryerinde mesleğin belirli bir kesime maletme çabası görmedim. Tamam uzmanlık konusunda gereklilikler var ama uzmanlıktan kasıt sadece mimarlar yada inşaat mühendisleri değil, işin gereği olan her alandır burda bahsi geççen. Hatta işletmeci arkadaşlar konu üzerinde daha fazla hak iddiasında bile bulunabilir, neticede konu bir değer ekonomik bir kavram ve sınav konularının tamamı işletme konusu.
Burdaki tartışma/kavga bence işi en iyi kimin yapacağı tartışması değil asıl kavga bu rantı biz yiyeceğiz / yemeliyiz kavgasıdır ki bunun mesleğe yararından çok zararı dokunur.
Gelin oyunun kuralı "En iyi kimse o kazansın" olsun. Hazırladığınız raporlar ve bunların kalitesi ile mesleğe kattıklarınızla söz sahibi olun... 
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: taşınmaz - Şubat 26, 2009, 08:05:33 ÖS
Sayın stedu, isterseniz standartları tekrar inceleyin yada göremediğiniz nokta için ben  size yardımcı olayım.

Uluslararası Değerleme Standartları

3.0   TANIMLAR

3.3   Değerleme Uzmanı, değerlemeyi yapabilmek için gerekli kalite, ehliyet ve deneyime sahip kişidir. Bazı ülkelerde Değerleme Uzmanı olarak çalışmak için bir lisansa sahip olmak gerekir.

Değerleme Uzmanı:

•   kabul görmüş bir öğretim merkezinden veya eşdeğer akademik niteliği olan bir kurumdan uygun bir öğrenim derecesi almış, itibarlı bir kişidir.

şimdi size soruyorum 4 yıllık fakultelerin kaçtanesi bu konuda kabul görmüş yada eşdeğer akademik eğtim vermektedir ? Gördüğünüz gibi gayet açık ve net bu durum " Uluslararası Değerleme Standartları' na  " aykırıdır. Anlatmak istediğim buydu. Ayrıca rant düşünen ben değilim, aksine bikac yıl öncesine kadar değerlemenin "d" sinden haberi olmayan kişilerin para hırsıyla bu işe saldırmaları bence RANTIN ta kendisi...

Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: stedu - Mart 01, 2009, 09:18:46 ÖS
Sayın Taşınmaz, nezaketiniz için teşekkür ederim. Bir şeye bakmak onu gördüğünüz yada anladığınız anlamına gelmez. Eğer siz göremiyorsanız ben size yardımcı olayım.

Burada ehliyetten kasıt mimar,inşaat mühendisi yada harita mühendisi olamk mıdır? Bu madde de bahsi geçen ehliyet sadece "Taşınmaz" a yönelik bir ehliyet midir? Burda bahsi geçen kabul görmüş bir eğitim merkezinden yada eşdeğer akademik niteliği olan bir kurumdan kasıt sadece sizin mezun olduğunuz okul mudur?, bir ziraat mühendisliği fakültesindeki profesör sizin okulunuzda bulunan bir öğretim görevlisinden daha aşağıda bir mevkidemidir yada kabul görmemiş midir? Yoksa siz bir zirai bölgenin değerlemesini de ben yaparım başkası buna ehil değildir mi diyorsunuz? Bir lisansa sahip olma kısmına gelince, konu zaten ülkenin yetkili organlarınca karara bağlanmış, 4 yıllık üniversite mezunu şu alanlarda yapacağım sınavı geçen ve deneyim sahibi denmiş ki bunuda kendileri uydurmamış yurt dışındaki sistemler aynen kopyalanmış.

Velevki orada dediğiniz gibi bir ibare olsa dahi ki yok, ben size başka bir madde göstereyim;
2.2 UDES davranış kuralları yasalardan üstün değildir ve meslek odalarına yol göstermekten başka amacı yoktur.

Siz daha olayın başında mesleğinizle ilgili tarafsızlığınızı yitirmişsiniz taşınmaz bey. Bakın bu tartışmanın kazananı siz olamassınız nedeni ise bu işin mantığının yıllar önce zaten yurt dışında kurulmuş olmasıdır, yoksa ülkenin bütün Sermaye piyasasını kontrol eden kurumun yetersizliği değildir kaldı ki böylesine büyük bir kuruma kimsenin haddini aşan eleştirilerde bulunmaya da hakkı yoktur. Benim naçizane görüşüm; şayet şahıslara eşit fırsatlar verilir ve bu eşit şartlar altında en iyi raporu siz (Artık hangi meslektenseniz) hazırlarsanız bakın o zaman bu tartışmayı kazanabilirsiniz ki oda sizin başarınız olur. Yok Bayındırlık tebliğinde yayınlanan rakamları çarpar toplar maliyeti bulurum googlemapten kopyala yapıştır yaparım süper rapor olur mimarım ama şu krizde 2021 e kadar enflasyon tahminini yaparım her yılada %2 derim olsada derim olmasada derim edasında mezuniyetnizin arkasına saklanırsanız o işi iyi yapan gelir elinizden alır neticede devlet dairesi değil, özel sektör...

Sonuç, kim olursanız olun isterseniz doktoranız olsun önemli olan yasal mevzuat ve raporunuzun kalitesidir.

Not: Rant konusuna girmiyorum, hakkaniyetiniden değil değerleme uzmanlığına olan saygımdandır, bu seviyede bir tartışmaya gerek yok neticede değerleme uzmanı "itibarlı bir kişidir". Öncesi için bu konuyu dile getirmiş olmamdan dolayı da özür diliyorum.
 
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: taşınmaz - Mart 05, 2009, 11:09:02 ÖÖ
Konuyu biraz saptırıyosunuz bence; Ben ziraat fakultesi mezunu prof. ların bu işi yapmasına saygı duyarım/yapmalılar bu meslek mensubları zaten zirai alanlarda yıllardır faaliyetlerini yürütmektedir ve bundan sonrada yürütmesi lazım.

Ayrıca sizin bu sektörün içinde faal olarak bulunmadığınızı ve dışarıdan gördüklerinizle yorum yaptığınız düşünüyorum, çünkü sektörün bizzat içinde olsanız benim anlatmak istediğmi anlardınız.

Ben saırım size derdimi tam olarak anlatamamışım eğer boyle anlasıldıysam hata bende.

Tam olarak benim tepkimin sebebi ve anlatmak istediğim net olarak şöyle, 4 yıllık fakultelerin, veterinerlik, biyoloji, kimya, sosyoloji, tarih, edebiyat, açık öğretimin alakasız bölümleri  vs... örnekler çoğaltılabilir mezunlarının da yasal olarak değerleme uzmanı olabilimesi. Yani bu sektörle alakalı alt yapısı olan fakultelerden mezun olan kişiler ki -bunlara işletme/iktisatçıları da dahil ediyorum- 5 ders vererek bu uzmanlığı alabilmeliler. Ama ben nasıl 5 ders vererek veteriner/doktor olamazsam bu branşında değerleme uzmanı olamaması lazım. Ben mesleğe bu açıdan sahip çıkmak istiyorum amacım tekelleştirmek değil yani...

Eğer bu durum sizce mantıklı ise, kusura bakmayın size bu konuda söyleyecek başka lafım yok.
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: suysale - Mart 12, 2009, 01:28:11 ÖÖ
işletme ve finans yazmamım sebebi bir arkadaşın eğitimimi sorması ndandı.. Bu konu ile ilgili birinin diğerine sen bu işi yapamazsın deme hakkı olduğunu zannetmiyorum. Hiçbirimizin eğitimi bu konuyu tam olarak kapsamamaktadır. Bir haritacı arkadaşımız mimari proje eğitimi almışmıdır? Veya bir şehir plancısı okulda bir yatırım maliyeti ve karlılık analizi eğitimi almışmıdır? peki bu eğitimleri almamış birinin emsali olmıyan bir arsa değerlemesi yapması mümkünmüdür? Halbuki bir arsanın üzerine ne kadar inşaat yapılacağı bilgisine bu konuda hiç eğitim almamış birisi olarak bunu öğrenmek 5 dakikalık bir mesele olabilir.

Sonuç olarak bu işi bunca yıldır yapan birisi olarak "kim daha iyi yapar" sorusunun cevabı; kendini daha iyi ve komple yetiştirebilendir.

ama malesef tanık olduğum kadarıyla haritacı ve şehir plancısı arkadaşlar bize karşı olan teorilerini  daha etkin bir şekilde yayıyorlar.
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: stedu - Mart 13, 2009, 04:08:31 ÖS
Sayın Taşınmaz,

Elbetteki buna söyleyecek sözüm yok, konu ile bu denli alakasız branşların bu mesleğin içerisinde olma çabaları ve mevzuatın buna açık kapı bırakması bence de yanlıştır. Ancak buraya kadar olan tartışmaların hiçbirinde şu an sizin getirdiğiniz bir açıklama getirilmemiş sadece "2-3 meslek grubunun hakkıdır" gibi bir anlaşılma var ki ben ce o da yanlış ülkede yeni olan bu mseleğin zamanla bu yanlışları düzelteceğinden ben şahsen eminim.
O zamana kadar uzun ve faydasız tartışmalar yapmak yerine bir veterinerin SPK değerleme sınavlarını kolay kolay geçemeyeceğine geçse dahi firma sahiplerinin bu konuda akıl yürütebileceğine güvensek yeterli olur bence.

Saygılar
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: aaaaaa - Haziran 29, 2009, 09:15:19 ÖS
ışLETME ıKTıSAT GÖZARDI EDıLEMEZ
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: ozgurdunya - Haziran 29, 2009, 10:46:07 ÖS
JEOLOJı-JEOFıZıK MÜH.BU SEKTÖRDE ÇOK RAHAT YAPABıLDığı GıBı DığER MESLEK DALLARIDA YAPABıLDığıNı BıLıYORUZ.AYRICA LUSLARARASI DEğERLEME DıYENLER ÖNCE YABANCI DıLLERıNı GELışTıRSıNLERDE SONRA KONUYA DAHıL OLSUNLAR,BıR KERE BıRBıRıNıZı YıYECEğıNıZE BUNU MESLEK OLARAK SEÇEN EKSPER ADAYLARIININ YOLUNU AÇMAYI BıLıN.O ZAMAN BU MESLEK DALI OLABıLıR.YOKSA BU TARTIşMALAR UZAR GıDER..BU KONU BAşLIğINI SıLMENıZı FORUM YÖNETıCıSı TARAFINDAN ıYı OLUR.AKILLI OLUN:)
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: aismailoglu - Ocak 27, 2010, 02:15:44 ÖS
Gönderen:aismailoglu
EN ıYı DEğERLELEME UZMANI şU MESLEK DALINDAN ÇIKAR DEMEK YANLIş OLUR. ANCAK BU MESLEKTE KENDıNı ıYı YETışTıREN, YASAL MEVZUATI ıYı BıLEN ıYı DEğERLEME RAPORU HAZIRLAYAN HERKES BANA GÖRE EN ıYı DEğERLEME UZMANIDIR.
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: çetingenç - Şubat 04, 2010, 09:51:25 ÖS
SPK lıSANSINI ALMIş ARKADAşLAR ARASINDA BıRLığıMıZ TAM FAALıYETE GEÇMEDEN MESLEKı STANDARLARI YAKALAMADAN BU TÜR POLıMıKLERıN GEREKSıZ BULUYORUM  EKSıKLıKLERıMıZ VARSADA KISA SÜRELı EğıTıMLERLE KAPATILABıLıR.KURUMSAL BÜYÜK FABRıKA VE TESıSLERDE ıNşAAT MÜHENDıSı ARKADAşLAR DAHA RAHAT ÇALIşIYOR AMA ışıN %90 KONUT DEğERLEMESı OLAN SEKTÖRDE  HARıTA VE PROJE BıLğıSıNı TAMAMLAYAN HER ARKADAş BU ışı YAPABıLıR.
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: asyadegerleme - Mart 30, 2010, 12:53:57 ÖÖ
 şıRKETLERıN ış ıLANLARINDAN  VE TERCıHLERıNDEN EN ıYı DEGERLEME UZMANLARI  aritmetik ortalamaları
2010 YILINDA  1-ıNşAAT MÜHENDıSLERı,2-MıMAR,  3-şEHıR PLANCISI 4-HARıTA MÜHENDıSı
2011 YILINDA  1-ıNşAAT MÜHENDıSı 2-MıMAR C3-şEHıR PLANCISI
2012-YILINDA  1-ıNşAAT MÜHENDıSı 2-MıMAR  olduğunu göreceksiniz.
2013 YILINDA ıSE ÖZELLıKLE  HARıTA MÜHENDıSLERı  VE şEHıR PLANCISI  ÇOK SAYIDA ARKADAşLARIMIZDA  (  inşaat mühendisi ve mimar arkadaşlardan fırsat bulursa iş bulacak) ,TMMO birliğince  teknik olmayan lisans almış arkadaşların  sektörden çıkarılması için  CHP kanalıyla  anayasa mahkemesine  gittikleri için vicdanlarının sesini dinlesinler .Harita mühendisi ve şehir plancısı çok degerlemecinin netcad ,autocad ve gps ,uydu görüntüsüne sayısal ülke koordinatlı kadastro parsellerinin  aplikesini bilmezken ,sahada teknik olmayan arkadaşlardan çok sayıda arkadaşında bu zor proğramları kullandığına şahit oluyoruz.kendini yetiştiremeyen isterse 3 fakülte bitirsin iyi degerleme uzmanı olamaz  tüm bankaların standart rapor uygulamasına başlamasıyla  teknik olan olmayan ayrımı bitecektir.
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: acar - Mart 30, 2010, 11:00:58 ÖÖ
şıRKETLERıN ış ıLANLARINDAN  VE TERCıHLERıNDEN EN ıYı DEGERLEME UZMANLARI  aritmetik ortalamaları
2010 YILINDA  1-ıNşAAT MÜHENDıSLERı,2-MıMAR,  3-şEHıR PLANCISI 4-HARıTA MÜHENDıSı
2011 YILINDA  1-ıNşAAT MÜHENDıSı 2-MıMAR C3-şEHıR PLANCISI
2012-YILINDA  1-ıNşAAT MÜHENDıSı 2-MıMAR  olduğunu göreceksiniz.
2013 YILINDA ıSE ÖZELLıKLE  HARıTA MÜHENDıSLERı  VE şEHıR PLANCISI  ÇOK SAYIDA ARKADAşLARIMIZDA  (  inşaat mühendisi ve mimar arkadaşlardan fırsat bulursa iş bulacak) ,TMMO birliğince  teknik olmayan lisans almış arkadaşların  sektörden çıkarılması için  CHP kanalıyla  anayasa mahkemesine  gittikleri için vicdanlarının sesini dinlesinler .Harita mühendisi ve şehir plancısı çok degerlemecinin netcad ,autocad ve gps ,uydu görüntüsüne sayısal ülke koordinatlı kadastro parsellerinin  aplikesini bilmezken ,sahada teknik olmayan arkadaşlardan çok sayıda arkadaşında bu zor proğramları kullandığına şahit oluyoruz.kendini yetiştiremeyen isterse 3 fakülte bitirsin iyi degerleme uzmanı olamaz  tüm bankaların standart rapor uygulamasına başlamasıyla  teknik olan olmayan ayrımı bitecektir.


BU NASIL BıR MANTIK ANLAMADIM?
HARıTA MÜHENDıSı NETCAD, AUTOCAD, KOORDıNAT BıLMEYECEK, ıLGıSı OLMAYAN TEKNıK EğıTıMı OLMAYAN KışıLER DAHA ıYı BıLECEK??
SıZCE NE KADAR MANTIKLI BıR CÜMLE BEN ANLAMADIM.
BU şUNA BENZEMış; "ıLKOKUL MEZUNU OLMAYIP OKUMA YAZMA BıLEN KışıLER ıLKOKUL MEZUNU OLMUş OKUMA YAZMA BıLEN KışıLERE GÖRE ÇOK DAHA FAZLADIR"
SıZıN ÖNERMENıZLE BU ÖNERME AYNI MANTIKTA BENCE.
BıR ıNSAN ıLK OKUL MEZUNU OLMADAN DA OKUMA YAZMA ÖğRENıR TABıKı AMA ıLKOKUL MEZUNU KışıLERıN OKUMA YAZMA ORANI ıLE ıLKOKUL MEZUNU OLMAYANLARIN OKUMA YAZMA ORANI ARASINDAKı FARKI TARTIşMAYA BıLE GEREK YOK.
AYNI şEKıLDE TEKNıK EğıTıMı ALMIş KışıLERıN BAHSETTığıNıZ KONULARI BıLME ıHTıMALı ıLE TEKNıK EğıTıMı ALMAMIş KışıLERıN BıLME ıHTıMALı ARASINDA DA ORAN OLARAK DAğLAR KADAR FARK OLACAKTIR.
TEKNıK EğıTıM ALMAMIş BıR Kışı BAHSETTığıNıZ KONULARI TABıKı KENDı ıMKANLARI ıLE ÖğRENEBıLıR. TEKNıK EğıTıMı ALMIş BıR KışıDE KENDıNı YETışTıRMEDıYSE BU KONULARA HAKıM OLMAMAYA BıLıR. AMA BıR GENELLEME YAPILDIğINDA TEKNıK EğıTıM ALMIş KışıLERıN ALMAMIş KışıLERE GÖRE BAHSETTığıNıZ KONULARI BıLME ORANINI KIYASLAMAYA BıLE GEREK YOK BENCE. MÜNFERıT BıR ÖRNEğE GÖRE BÖYLE BıR DEğERLENDıRME YAPMAK NE KADAR DOğRUDUR BıLMıYORUM.
BıRDE SEKTÖRDE ıLERDE ... MESLEKLER BıTECEK ... MESLEKLER KALACAK DEMışSıNıZ. BENıM DÜşÜNCEME GÖRE DE SEKTÖRDE ışıNı HAKKIYLA YAPANLAR BU ışE EMEK HARCAYANLAR KENDıNı YETışTıRENLER KALACAK "DığERLERı" ELENECEKTıR. HER SEKTÖRDE OLDUğU GıBı BU ışTE DE BU DURUM BÖYLEDıR.   
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: mcambel - Nisan 02, 2010, 09:31:57 ÖÖ
Sayın Doğan Çağlayan arkadaşım; sanırım TMMOB'nin görüşleri doğrultusunda bu iş mimar ve mühedislerin işidir aşamasına getirmek istiyorsunuz. Ve maliye biliminden falan filan dem vurarak sanırım buradaki insanları da etkilemek gibi bir gayret içindesiniz. Eğer maliyeyi iyi tanımış olsaydınız, Vergi Usul Kanunundan Emalk vergisi Kanununa göre yıllardır değerleme içinde olduğunu görürdünüz. Ben açıkçası mesleğin ta başından maliyeci, mühendis, gibi bir ayırma girilmesinin çok yanlış olduğunu ve sizin gibi bu ayrımcılığı yapmaya çalışnalar ve Danıştay nezdinde dava açılmasını sağlayanları kınıyorum. Denizli' de Defterdarlıkta 1 mühendis ve 2 teknisyen arakadaş onları örnek veriyorsunuz. Ama kaç ilde var. Ayrıca bizdeki mühendis ve teknisyenler tespit ve teknik konularda görevlendirilir, hiç birisinin ne değerleme kararlarında ne de raporlarında imzaları yoktur. Mesleğin içinde olmadan ahkam kesmeyin lütfen. Siz mühendis ve mimarlar olaya sadece inşaat projeleri, çoğunlukla bankaların verdiği krediler için yapılan değerlemeler gibi açılardan bakıyorsunuz. Udes-3'ü incelemenizi tavsiye ederim. Finansal tablolar değerlemesi kısmına bakarsanız, oradaki terimlerin ne anlama geldiğini bile bilemezsiniz. Kısacası ben sizin gibi düşünenelerle kısır tartışmalara girmek istemiyorum. Bu olay, aynı zamanda Basell-II kriterleri ve avrupa normlarıyla ilgili olup, kapsamı geniştir. Bu iş maliyecisiyle, inşaat mühendisiyle, harita mühendisiyle, makine mühendisiyle Gayrimenkülün özelliğine göre belki daha farklı dllarla da çok yakından ilgilidir. Bu iş inşaat mühendisi ve mimarların işidir düşüncesini, bu mesleğin geleceğini kafasında kurabilen insan lar için çok basit bir tartışma olduğuna inanıyorum. Ayrıca TMMOB'nin danıştay da açmış olduğu dava sizlerin kısa vadeli menfaatleri için iyi sonuç verebilir, ya da vermeyebilir de. Ancak mesleğin avrupa normlarına kavuşmasının karşısında olan bir davranış şeklidir. Bayındırlıkçı olduğunuz için çok iyi bilirsiniz ki, gerek sizlerin yaptığı hakedişlerin ödeme esnasında yıllardır kontröllerine, yine sizlerin de uymak zorunda olduğu pozlara bakarak inceleyip doğruluğunu tespit ettikten sonra ödeyen, sizlerin hakedeişlerine zimmet çıkaran maliyecilkerdir unutmayınız. Ödemeyi yapanlara takılmayan evraklarınız, ya denetmenleimize takılır, ya merkezi denetim elemanlarımıza ya da sayıştaya. Lütfen hizipçiliği bırakalaım elbirliği ile mesleğin olması gereken yerine getirilmesini sağlayalım. Biliyorsunuz emlak vergi değerleri hala kanunda belirtilern komisyonlarca takdir ediliyor, hala takdir komisyonları v.s. mevzuatlarda yer alıyor. Eğer Değerleme Değerleme uzmanlarınınişi ise mesleğin başında ayrımcılık yaparak birbirimize düşmek yerine, lütfen oturup bunları konuşalım. Neler yapabilrizi bunları tartışalım. Ben yıllardır Bayındırlık bakanlığının içinde bulunan sizler gibi ayıntılarınızı bilemem. Siz de bu mesleğe yılarını vermiş maliyeci olamazsınız. Tüm arkadaşlara Uluslararası Değerleme Standartlarını okumalarını tavsiye ediyorum. O zaman bu tartışmaların ne kadar basit tartışmalar olduğunu görecek ve anlayacaksınız. Değerleme vergi ve muhasebe bilgisi olmadan da yapılamaz. Bu açığı hizmet satın alarak mı yapacaksınız, ya da tüm farklı mesleklerden değerleme uzmanlığı lisansını almış arkadaşlarla dirsek teması mı yapacaksınız. Kıskançlığı benciliği bırakalaım birlik olalım. Hizipçiliğin sonu yok.
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: mcambel - Nisan 02, 2010, 09:35:07 ÖÖ
Ayrıca YADULLAH arkadaşın uslubunda da bir şey anormal bir şey göremedim.
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: asilord - Nisan 21, 2010, 04:30:52 ÖS
yapı öğretmenin den cıkar
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: uzungungor - Eylül 15, 2010, 11:52:45 ÖS
ışi gayrimenkul olan Tapu ve Kadastro uzmanları bu işte en başarılı olanlardır.
Başlık: Ynt: EN ıYı DEğERLEME UZMANI HANGı DALDAN ÇIKAR???
Gönderen: Nazlı - Eylül 16, 2010, 11:59:53 ÖÖ
Görevimiz gereği  71 adet lisanslı değerleme uzmanı ile işlemler yürütmekteyiz.  Aramızda değişik meslek gruplarından değerlemeciler var. ışini bilen, seven, araştıran ve görev bilincinde olan herkes bu işte başarılı olur. Site yöneticimizden bu anketin kaldırılmasını rica ediyorum. Böyle polemiklere girmek hiç kimseye bir yarar sağlamaz.