Değerleme Uzmanları

MESLEKİ KONULAR => DEĞERLEME UZMANLIĞI GENEL => Konuyu başlatan: ekspermuhendis - Mart 12, 2014, 12:48:52 ÖS

Başlık: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: ekspermuhendis - Mart 12, 2014, 12:48:52 ÖS
Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar ıçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı Duyurusu 

Sermaye piyasası kurumlarında ve halka açık ortaklıklarda çalışanların sahip olması gereken lisanslar ve bu lisanlara ilişkin yapılacak sınavlar ile ilgili zaman içinde meydana gelen gelişmelere göre gerekli güncellemelerin yapılması ve daha etkin bir lisanslama, sicil tutma ve eğitim sisteminin oluşturulması amacıyla, "Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar ıçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı" hazırlanarak Kurulumuz internet sitesinde yayımlanmıştır.

Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar ıçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ ile getirilen temel düzenlemeler şöyledir:

Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu Anonim şirketi (SPL)’nin lisanslama sistemi içindeki konumu ve fonksiyonları belirlenmiştir.
Lisans türleri güncellenmiş ve lisans alma şartları yeniden belirlenmiştir. Lisans türlerine göre sınav konuları tamamen revize edilmiştir.
SPL bünyesinde sınavların yapılmasından sorumlu bağımsız bir Sınav Kurulu oluşturulmuştur.
Sınavların geçerlilik süresi ve yenileme eğitimlerinin ne kadar sürede bir yapılacağı hakkında değişiklikler yapılmıştır.
Gayrimenkul Değerleme, Konut Değerleme, Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansları için gerekli tecrübe şartlarının, ilgili kurumlarda çalışılarak sağlanması yanında, SPL tarafından düzenlenecek ve içeriği Kurul tarafından onaylanacak mesleki uygulamalı eğitim programının başarı ile tamamlanması suretiyle de yerine getirilebilmesi imkanı sağlanmıştır.
Konut değerleme uzmanlığı için eğitim şartı en az iki yıllık yüksekokul olarak yeniden belirlenmiştir.
ıstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında, lisansa tabi görevlerde çalışacak yabancı uyruklu kişiler ile yurtdışında bir sermaye piyasası kurumunda en az 5 yıl çalıştığını belgeleyen kişilerin sahip oldukları uluslararası geçerliliği olan ve Kurulca tanınan lisanslar ile denklik şartı aranmadan çalışmalarına imkan tanınmıştır.
Tüm kişi ve kuruluşlar Tebliğ Taslağına ilişkin görüş ve önerilerini 28.03.2014 tarihine kadar lisanslamatebligi@spk.gov.tr e-posta adresine ya da Kurulumuza yazılı olarak gönderebilirler.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

http://www.spk.gov.tr/duyurugoster.aspx?aid=20140312&subid=0&ct=c&yanmenuid=1
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: Exper - Mart 12, 2014, 01:56:08 ÖS
"Konut değerleme uzmanlığı için eğitim şartı en az iki yıllık yüksekokul olarak yeniden belirlenmiştir."

Gel ne olursan yine gel
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: ekspermuhendis - Mart 12, 2014, 02:18:54 ÖS
Aşağıdaki maddelere lütfen dikkat, Madde-6 daki, 5 yılı kim nasıl takip edecek?, bu karardan sonra kim lisans almaya uğraşır? tecrübe şartıda kaldırıldı, mesleğe emek vermiş lisans almış  olanların hakkı daha ne kadar gasp edilecek?, Bir anda sektörde lisanssız çalışan hemen hemen herkes meşru hale gelmiş olmuyor mu?
Lisansa tabi personel
MADDE 6 –
(2) Lisansa tabi personelin lisans alıncaya kadar ilgili lisans sahibi bir personel refakatinde yardımcı personel şeklinde çalışması mümkündür. Ancak yardımcı personel olarak çalışılan süre 5 yılı geçemez Lisans alma şartları
MADDE 7 –
(2) Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 lisansı ve Konut Değerleme Lisansı için en az 2 yıllık yükseköğretim düzeyinde, diğer tüm lisanslar için ise en az 4 yıllık yükseköğretim düzeyinde eğitim alınmış olması gerekmektedir.
(3) Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı ve Kredi Derecelendirme Lisansı için derecelendirme kuruluşlarında en az 3 yıl, Konut Değerleme Lisansı için gayrimenkul değerleme şirketlerinde en az 1 yıl, Gayrimenkul Değerleme Lisansı için ise yine gayrimenkul değerleme şirketlerinde en az 3 yıl çalışarak tecrübe şartının yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartların sağlanamaması halinde, SPL tarafından düzenlenecek ve içeriği Kurul tarafından
onaylanacak mesleki uygulamalı eğitim programının başarı ile tamamlanması durumunda da tecrübe şartı yerine getirilmiş sayılır. Tecrübe şartını tevsik edici belge ve bilgiler Kurul tarafından ayrıca belirlenir.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: onur85 - Mart 12, 2014, 03:49:32 ÖS
şimdi arkadaşlar son tebliğ taslağına bakılırsa (daha 08.03.2013 tarihli taslak kesinleşmemişken) sistem şöyle işliyor, alenen deşifre oldu artık. Aşamalarıyla yazıyorum, sektöre girecek gençlere yol göstersin maksat, zira böyle ülke dünya genelinde pek azdır:

1) Öncelikle Türkiye şartlarına bakıyorsunuz, yasal boşluk ve korsan faaliyetinin yaptırıma tabi tutulmadığı bir sektör arıyorsunuz. Karşınıza kabak gibi "değerleme" sektörü çıkıyor. Eğitiminiz ve bilgi düzeyiniz çok önemli değildir. "Ne iş olsa yaparım abi" diyerek bu sektörü seçiyorsunuz. Karar verdiniz. Aşama 1 tamamdır.

2) Daha sonra asgari ücretle herhangi bir değerleme şirketine 3-5 günlük bir oryantasyon eğitimi sonucu girip tapu ve belediyelerde, TKGM genelgelerini sallamayan "korkusuz" bazı şirket patronları nezdinde, yazılan ve düzenlenen, altına imza atılan raporların kim tarafından gerçekleştirildiğinin hiçbir önemi yokmuş mentailtesi ile at koşturmaya başlıyorsunuz. Kapak atıldı. Aşama 2 tamamdır.

3) Dayanabilirseniz birkaç yıl bu düzende yoğun tempoda kölelik sürecini yasaları takmadan, usta-çırak mentalitesi içinde sertifikasız ve sınavsız geçiriyorsunuz ve yerinizi sağlamşatırıyorsunuz. Tabi bu arada yoğun bir çalışma içinde gecesini gündüzüne katmış ve sınavları vermek için alın ve beyin teri dökmüş lisanslı uzmanların neden bu kadar emek verdiğini sallamadan işinize konstantre oluyorsuz. Aşama 3 tamamdır.

4) Sonra...devlet (SPK ve BDDK), geliyor, lisanslı uzman sayısının 2500 civarında olmasını yetersiz bulup, sanki sahada çalışan uzman sayısı ile SPK'ya TDUB'ye kayıtlı gerçek kişi uzman sayısının eşit olduğu ve reel uzman gereksiniminin var olduğu bilinçsizliği ile, sahada korsan ve oldu-bitti/çaktırmayın mantığı ile belli bir "tecrübe" süresini tamamlamış kişilere ileri düzeyde yumuşatma uygulayarak, hatta 4 yıllık üniversite mezunu olma şartını bile yumuşatarak, tecrübe şartınıda paralı bir eğitime bağlayarak sizin önünüzü açıp, sınavlara girmeniz için "bir zahmet artık" diyerek size taltifte bulunulup, zamanında lisans alması için dayatılan gerçek uzmanlar ile aynı kategoriye gelmiş gibi adlediliyorsunuz. Aşama 4 tamamdır.

5) Sonrasında birbirini tekrarlayan, modern köleliğin SANKı kalifiyeleşmiş gibi gösterilmesini sağlayan binbir manüpülasyon sonucu yasa ile meşrulaştırılmış SPK tebliğlerinin yasalaşması sonucu milyonluk kredilere imza atan bir "değerleme uzmanı" olarak piyasaya çıkıyorsunuz....

ışte bu kadar basit. Nice tebliğlere, nice taslaklara...

SPK'ya selam ve sevgilerimizi göndermek boynumuzun borcudur. Emeği geçen herkese çok teşekkürler.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: maras46 - Mart 12, 2014, 05:48:37 ÖS
Bugüne kadar çola-çocuğa ezdirilerek yenilen, bu tebliğ taslağı ile bundan sonra yenilcek muhtemel kul haklarımı MAHşERDE çatır çatır alacağım. Bundan hiç şüphe duymuyorum. ılahi adalet var. Vallahi de var. Billahi de var.

Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: ÇÇR - Mart 12, 2014, 07:53:52 ÖS
     
Lisanslı Değerleme Uzmanları  kaliteyi artıralım derken ,ortamın karmakarışık  , ülkenin seçim arifesinde olduğu bir zamanda ,Lisanslı Değerleme Uzmanlarının haklarının yerle bir edilmeye çalışılması düşündürücü !
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Mart 12, 2014, 08:10:23 ÖS
Arkadaşlar, görüş ve önerilerimizi SPK'nin bildirdiği mail adresine bildirelim. ınsanların bazı şeylerin farkında olduğunu bilirlerse tebliğ biraz daha mantıklı hale gelebilir diye düşünmekten başka ümidimiz yok....

'Tüm kişi ve kuruluşlar Tebliğ Taslağına ilişkin görüş ve önerilerini 28.03.2014 tarihine kadar lisanslamatebligi@spk.gov.tr e-posta adresine ya da Kurulumuza yazılı olarak gönderebilirler.'



Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Mart 12, 2014, 08:10:53 ÖS
Ben attım maili bu arada..
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Mart 12, 2014, 08:40:02 ÖS
 lisanslamatebligi@spk.gov.tr e-posta adresi  mail başarısız diye yanıt veriyor. GÖNDEREBıLEN VAR MI?

Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: maras46 - Mart 13, 2014, 12:59:58 ÖÖ
ımtihan şekil şartları ile ilgili Değerleme uzmanlarını silindir gibi ezecek bir tebliğ taslağı yayınlandı. Ortaya çıkma tarihi manidar. Tüm Türkiye seçimlere, gezi olaylarına, paralel yapıya endekslenmiş iken, bir de bakıyorsunuz banka sektörünü ciğeri olan değerleme mesleği ile ilgili hayati önem taşıyan bir tebliğ taslağı yayınlanıyor. Hem de seçimden bir kaç gün önceye verilen tarihe kadar görüşler bekleniyor. BU ACELE NıYE? Sonra ne olacak, siyasilerin iki ayakları bir pabuçta olduğu ortamda, hemencecik yayınlanabilir. Kolay banka batırma formülü için ortam mı hazırlanıyor? Çok karışık.

2 yıllık arıcılık bölüm mezunu konut değerleme uzmanlığı imtihanına girecek. 1 günlük eğitime katılacak. Hooop sahada konut değerlemesi yapacak.  O zaman SPK’da çalışan güvenlik görevlisi, 1 günlük eğitimle, haftanın 1 günü SPK başkanlığı koltuğuna oturup kararlara imza atması hakkında da yakında tebliğ  taslağı yayınlanır ise şaşırmayalım. Yahu hazır ortam karışık iken: diş teknikerlerinin diş doktorluğuna, inş-harita teknikerlerinin mühendisliğe, hacamatcıların-fizik tedavi uzmanlığına 2 günlük eğitim ile geçişini sağlayan tebliğ taslakları da yayınlansa fena olmaz.

Arkadaşlar sinirimden yukarıda ironi dolu bir şeyler yazdım. Gerçek şu ki: son iki değişiklik ile ilgili olarak endişe duyuyorum. Değerleme uzmanlığı mesleğinin fabrika ayalarıyla bilinçsizce oynanıyor. 13 yıldır banka batırılamadı. Kolay banka batırma formülü, bilinçsiz değerleme sisteminden geçer. Değerleme sistemi bunun için mi karıştırılıyor?

Mesut Bey ile özel de görüşürüm. Bu siteye yazdığı konularda, kullandığı sıfatlar ile ilgili kendisini eleştirirdim. “Lütfen Mesut Bey. Yapmayın. Kullandığınız sıfatlar haddi aşıyor, ne gerek var. Biraz sakin olalım.” derdim.  3 yıllık tecrübe şartının kaldırılması, 2 yıllık mezunların konut değerleme imtihanına girmesi ile ilgili tebliğ taslağını gördükten sonra, Mesut Bey’den çok özür diliyorum. Helallik istiyorum. Ben haksızmışım. Bilgisizmişim.

Mesleğimizin gelecek 50 yılını ilgilendiren kararların alınması an meselesi. Sahada çalışan değerleme uzmanları asfalt silindiri ile ezim ezim ezilmek üzere iken: TDUB ne yapıyor? Neden bilgi kanallarını kullanmıyor. Bu iki husus ile ilgili Ankara’da  ıstanbul’da birer bilgilendirme toplantısı yapılması çok mu zor?

Arkadaşlar, sadece mail ile kalmayalım. Yetkili tüm üst mevkilere ıslak imzalı yazışmalar yapalım. Son iki değişiklik ile ilgili hukuki bilgiye sahip olanlar lütfen paylaşım yapalım.


Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: creacer - Mart 13, 2014, 09:40:08 ÖÖ
Bu tebliğ taslağının amacı oturduğu yerden sadece imza atanların kurdukdaları sistemlerinin hukukileştirilmesidir.
Sistemin tarifi Gayrimenkul Değerleme Lisansını al çözüm ortaklığı anlaşmalarını yap iki tanede ikiyıllık mezun eleman bul onlar hazırlasın raporları sende aksam hazırlanan raporlara imzanı at. Neyapalım ya bu sistemi kuracağız yada eğitimlere katılmayıp lisansı askıya aldıracağız yapacak bişey yok allah akıl fikir versin bu taslağı hazırlayanlara.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: SADÝ - Mart 16, 2014, 10:12:42 ÖS
  DEğERLı;
                   SPK LıSANSLI MESLEKDAşLARIM,
                         
         SPK'nın Tebliğ taslağı tamamen 06/03/2006  tarih'li resmi gezetede yayımlanan   Sermaye Piyasasında Uluslararası Değerleme Standartları Hakkında Tebliğ ve Ek'ine (Seri :VIII, No:45)'e aykırıdır.Kimsenin tedirgin olmasına gerek yok.Sözkonusu SPK taslağı kabul görerek,resmi gazetede yayımlansa bile ana hükümlerine aykırı olarak ıdare Mahkemesi veya Danıştayca ıptal olunacağı kesindir.Ancak,taslağın bu şekilde kesinleşmemesiı  ve hukuka,hakkaniyet/adalet ilkesine uygun olarak kesinleşmesiı  için ilgili internet sayfasına ve Bakan'a  görüşlerimizi,yapılan  haksızlığı,hukuksuzluğu anlatmamız/yazmamız gerekir.   
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: SADÝ - Mart 19, 2014, 11:16:48 ÖS
                                     SPK tarafından ilke kararı alarak 3 yıllık tecrübe şartının  kaldırılmasına müteakip, SPK'ya 3 yıllık tecrübe şartının ilke kararı alarak tekrar me'riyete geçmesi için yazdığı yazı  ve  "en azından bizimde birr Birliğimiz/sivil toplum kuruluşumuz olduğunu" hissettirdiği için teşekkür ediyorum.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: fikret8082 - Mart 20, 2014, 11:11:11 ÖÖ
SAYIN SPK YETKıLıLERı
şirketlerin çoğunluğu  lisanslı Değerleme uzmanı yerine daha düşük ücretle  ınşaat Mühendisi şehir Plancısı ve Mimarları istihdam etmektedir.

şirketler   asgari ücretle günde 10-12 saat çalıştıracağı veya  %35.40 ücretle çözüm ortaklığı yapacak 2 yıllık yüksek okul mezunlarına yönelecektir.Bazı gençlerin emlakçiler ve inşaat sahipleri ile  maddi manevi çıkar ilişkilerine girmesi ve sektörün kalitesini düşürmesi riski bulunmaktadır.

Değerleme sektöründe 2 yıldır en fazla sıkıntı çektiğimiz durum çözüm ortaklarının yanında çalıştırdıkları  gençlerin bazılarının  taşınmazların değerinin %20-30 oranında yüksek yazarak taşınmazın  tamamının bankaların kredileri ile almasını sağlamakta taşınmaza gerçek değer yazan arkadaşlarında haksız şikayetlerden dolayı sektörden çıkmasına neden olmaktadır.

Yurt dışından sendikasyon kredisi alan bankalarımız   ABD ve AB ve BDDK  normlarına uymayan şekilde 2 yıllık meslek yüksek okul mezunlarının  düzenlenmiş değerleme raporlarının risklerini  FAıZ + LıBOR  oranına eklemiyecekmidir.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: SADÝ - Mart 20, 2014, 11:55:10 ÖÖ
                                                                       ÖNEMLı  HATIRLATMA:
          DEğERLı MESLEKDAşLARIM;
           Bazı SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı arkadaşların,SPK’nın Tebliğ Taslağı ile ilgili olarak ; ilgili internet sayfasına gönderdikleri görüş beyanlarında isim-soyisim belirtmediklerini duydum.Ancak,bilindiği üzere isimsiz olarak Resmi Kurumlara yazılan dilekçeler/mailler  dikkate alınmamaktadır.Bu yüzden görüş bildirimlerimizde isim-soyadı’nın yanında ciddiyet kazanması bakımından  SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı olduğumuzu vurgulamamızda fayda vardır.SAYGILARIMLA   
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: creacer - Mart 20, 2014, 04:42:43 ÖS
TDUB'un bu taslak hakkındaki kurumsal görüşü nedir acaba merak içerisindeyim. Bu taslak ile ilgili yönetimi toplayıp görüş bildirip üyelerinide bu görüş hakkında bilgilendirecekler mi?
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: ABDULLAH UZGUR - Mart 20, 2014, 05:50:46 ÖS
TDUB'un duyurusu aşağıdaki gibidir:

"Sermaye Piyasası Kurulu’nun gayrimenkul ve konut değerleme uzmanlığı için aranan tecrübe şartına dair almış olduğu 26.02.2014 tarih ve 6/189 sayılı kararına yönelik, Birliğimizce hazırlanan ekteki yazı 19.03.2014 tarihinde SPK’ya gönderilmiştir."

http://www.tdub.org.tr/images/pdf/2014.03.19_46_spk_tecrube_sarti.pdf

Hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyorum.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: creacer - Mart 21, 2014, 09:12:22 ÖÖ
ılk defa TDUB'la aynı doğrultuda düşünüyorum. TDUB'un Taslak hakkında da görüşlerini beklemekteyiz.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: maras46 - Mart 21, 2014, 02:21:10 ÖS
Arkadaşlar,
TDUB'un SPK'ya gönderdiği yazı takdire şayandır. Kendisine yakışına yapmışlar.
 
TDUB'un görüş yazısında, önlisans mezunlarının imtihana girip/girmemesi yönünde bir hususa değinmiş mi? Ben mi fark edemedim. Umarım aynı dik duruş ile bu konuyu da en güzel şekilde gündeme taşırlar.

Seçim ortamının toz-duman oluşundan istifade mi ediliyor diye insanın kafası karışmıyor değil. Bir oldu-bitti ile, bu güzelim mesleği mahdevecekler. ınşallah yanlıştan dönerler.

Uzmanlık lisansının; bir berber, bir kasap mesleği için ustalık belgesi almaktan daha kolay hale getirilmesinin bedelini, TÜRKıYE FıNANS SıSTEMı ağır bir şekilde öder. Berber, kasap mesleği de zor ve titizlik gerektirir. Amacım kesinlikle küçümseme değildir. Bu mesleğin kalitesini düşürmeye nasıl cür'et edebiliyorlar. şaşmamak ve bu işin altında bir gariplik aramamak mümkün değil.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Mart 21, 2014, 08:46:29 ÖS
TDUB'un sektörün beklentileriyle doğru orantılı ve kalitenin daha da artırılması yönündeki görüşleri oldukça sevindiricidir. Sınav, 3 yıllık tecrübe şartı ve 4 yıllık lisans mezunu olma şartlarının aynen devam ettirilmesi yönündeki düşünceleri de yazı içeriğinde belirtilmektedir.

Konuyu Bilirkişilik müessesesinin 3 yıllık tecrübe gerektirdiğine dayandırması ve şartlar esnetildiğinde değerleme hizmeti alacak kişi ve kuruluşların ilave önlemler alarak keyfiyet oluşturacağını belirtmesi de oldukça isabetli tespitlerdir.

Temennimiz TDUB'un belirttiği genel geçer ve objektif düşüncelerin SPK tarafından da benimsenmesidir. Mesleğin gelişimine katkı sağlayacak TDUB düşünceleri doğrultusunda SPK'nın son kararının da bu yönde oluşturulması, yıllardır sağlanan kalitenin düşürülmemesi adına sektör açısından oldukça önemlidir.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: SADÝ - Mart 21, 2014, 11:05:50 ÖS
  Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
« Yanıtla #5 : şubat 27, 2014, 17:34:16 » 

--------------------------------------------------------------------------------

       Anladığım kadarıyla:  Birliğin ; TKGM'nin 21.1.2014 tarih'li talimatının uygulanmamasının(sahte liste oluşturmasının) gerekçesini(sözde) sahada yeteri kadar Lisanslı Gayrimenkul Değerleme  Uzmanı olmadığı yönündedir.O yüzden,SPK'nin tecrübe şartını, ilke kararı alarak kaldırması sınavı kazanıpta 3 yıllık tecrübe şartını taşımayanların sahada iş yapabilmesi ki ( SPL kayıtlarında mevcut olduğu üzere) bu durumda olanların sayısal olarak çoğunluk teşkil ettiği göz önünde bulundurulmuştur.Dolayısıyla  bu durum Lisanslı olanların aleyhinde gibi  gözüksede,Lısanslıların haklarını koruyan ve yakında çıkması muhtemel olan Tebliğin  alt yapısını oluşturmaktan ibaret olabilir.

           DEğERLı MESLEKDAşLARIM;
                    SPK lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanları olarak gerek işbu sayfaya,gerekse mesleğimizle ilgili internet adreslerine hep birlikte ve müşterek sorunlarla gönderdiğimiz, mağduriyetlerimiz ve meslekte yaşanan sorunlar dile getirildiği sürece ilgili makamlar tarafından mevzuat dahilinde dikkate alınacağı aşikardır.Ancak,SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının üye olmak zorunda olduğu ve yeni kurumsallaşma çabası içersinde olan birliğimizin,haklarımızı laikiyle hukuk,vicdan ölçüleri içersinde savunması gereken  görüşlerini Sermaye Piyasası Kurulu'na(Özerk) sunabilmesi için,birlik üyesi bilincinde hareket etmemiz  gerektiği ve empati yaparak yapıcı olmamız gerektiği kanaatindeyim.Çünkü,Birliğimiz kronolojik olarak Türkiye Barolar Birliği,Noterler Birliği,Mühendisler Mimarlar Odalar Birliği gibi geçmişi olmadığı gibi,yeni kurulmuş olması sebebiyle henüz söz sahibi olarak kurumsallaşmış ve tanınmış değildir.Onun için üyeleri olarak mevcut yönetimden memnun oluruz-olmayız hiç önemli değil,Kişiler her zaman gelip-geçicidir,önemli olan Tüzel Kişiliğimizdir…Ama bizim haklarımızı koruyacak /savunacak olan birliğimizdir.O yüzden,ayrıca birliğimizin internet sayfasına Tebliğ Taslağı ile ilgili hukuk mantığı içersindeki görüşlerimizi gönderelim ki onlarda yönetim olarak bizi temsilen görüşlerimizi değerlendirerek SPK’ya görüş olarak sunsunlarBirliğimizin,bizim münferit olarak SPK’nın ilgili internet sayfasına sunacağımız Tebliğ Taslağı hakkındaki görüşlerimizden ziyade,bizlerden gelen görüşleri olgunlaştırarak sunacak olan bizi temsil eden birliğimizin görüşleri yüzde yüz etkili olacağı katidir. O yüzden Taslak hakkındaki görüşlerimizi ilgili internet sayfasına sunduğumuz gibi,yakında Taslak hakkındaki görüşlerini SPK’ya sunacağı ve internet sayfasında deklare etmesini beklediğimiz,bağlı bulunduğumuz Birliğimize göndermekte çok büyük fayda vardır.Çünkü,bu aşamada Birlik Yönetimimize mantık ve hukuk dışı muhalif olmanın Lisanslı arkadaşlar olarak hiçbir kazancı olmayacağı gibi   inanız ki!...Diğer Birliklerden farklı olarak bizim  birliğimizde,haklarımızı ve sorunlarımızı   mevzuat konusunda savunacak,daha ehli vukuflar vardır.SAYGILARIMLA 
NOT:Yukarıda sunduğum daha önce gönderdiğim mail bilgi amaçlıdır.Ayrıca,SPK’nın yayımnladığı taslak niteliğindedir.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: ekspermuhendis - Mart 27, 2014, 12:06:49 ÖS
Tebliğ taslağı ile ilgili ulaşılabilen her kuruma mutlaka gerekçeleri ile kararın ve taslakdaki yanlışlıkları yazılı/sözlü anlatmalıyız. Tebliğ taslağı ve tecrübe ile ilgili alınan kararlar sektörün ve hepimizin geleceğine yön verecek. Tebliğ taslağı  bu hali ile geçer ve alınan tecrübe kararı uygulanmaya başlarsa, vahim sonuçlar doğuracağını düşünüyoruz. Umuyoruz ki hatadan dönülür. Ancak dönülmezse sektörde neler olur, bu karara karşı neler yapılabilir, belki şimdiden bununda planını yapmak gerekir. Bu arada uzun zamandır Sayın MESUT TATLIPINAR'ın yorumlarını göremiyoruz. Konu ile ilgili düşüncelerini merak ediyoruz.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: maras46 - Haziran 25, 2014, 07:53:21 ÖS
1978 yılında 76.000 lise mezunu, 45 günlük eğitim ile öğretmen olmaları ile ilgili, 30 Ocak 2014 tarihinde Milli Eğitim bakanı Hüseyin Çelik’in basın açıklaması:

"Milli Eğitim’in esas şirazesi, o 1977, 1978, 1979 yıllarındaki atamalardan sonra kopmuştur. Dönemin ana muhalefet partisi Genel Başkanı Sayın Demirel, “45 günde kabak bile yetişmez” diye itiraz etmiştir; ama bu 76 bin kişi Türk milli eğitimini felç etmiştir"

Yani 45 günde KABAK BıLE YETışMıYORMUş. Bu nasıl bir hormon uygulaması ki, 3 yıllık tecrübe süreci 2 güne indirilebiliyor. ıleride göreve gelecek muhtemel bakanların açıklaması, Hüseyin Çelik'in açıklamasının kopyası olabilir. Muhtemelen ekonomi bakanı şöyle diyecektir: "3 yıllık tecrübeyi 2 güne, 4 yıllık eğitimi 2 yıla indirdiler. Değerleme mesleğini felç ettiler."

ışin garibi, aynı hükümetin eleştirdiği konunun, başka bir şablonunu aynı hükümetin bürokratları nasıl hazırlayabiliyor? Çok düşündürücü. Galiba siyasilerin haberi yok.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: maras46 - Haziran 25, 2014, 07:55:12 ÖS
TDUB'a görüşlerimi şu şekilde sundum. ınşallah mesleğimizin onuru korunur.


Sayın TÜRKıYE DEğERLEME UZMANLARI
BıRLığı BAşKANLIğI’NA

Konu: Sermaye piyasasında faaliyette bulunanlar için lisanslama ve sicil tutmaya ilişkin esaslar hakkında, yeni (20.06.2014) tebliğ taslağı hakkında görüşlerim.


Söz konusu tebliğ taslağında geçen şu maddelerin, tekrar gözden geçirilmesini talep ediyorum;

“Lisans alma şartları MADDE 7 – (2) Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 lisansı ve Konut Değerleme Lisansı için en az 2 yıllık yükseköğretim düzeyinde, diğer tüm lisanslar için ise en az 4 yıllık yükseköğretim düzeyinde eğitim alınmış olması gerekmektedir.”

MADDE 6 – (3) Lisans sahibi kişilerin lisansa tabi görevlerde çalışabilmelerine ilişkin Kurulca tecrübe ve/veya belli eğitim programlarına katılım şartı getirilebilir.

MADDE 12 – (1) Sınavlarda başarılı sayılmak için sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 50 alınması ve tüm sınav konularından alınan notların aritmetik ortalamasının en az 60 olması gerekmektedir.

Önceden aranan tecrübe şartı: GEÇıCı MADDE 6 – (1) Bu Tebliğin yürürlük tarihinden önce, Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı, Kredi Derecelendirme Lisansı, Konut Değerleme Lisansı ve Gayrimenkul Değerleme Lisansı için başvuran ve bu lisansların sınavlarının bir kısmından veya tamamından başarılı olan adaylar için de bu Tebliğden önceki mevzuat hükümlerine göre lisans belgelerinin verilmesi aşamasında aranan tecrübe koşulu aranmaz.

Daha önce verilen lisans belgelerinin denklik durumu: GEÇıCı MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin yürürlük tarihinden önce verilmiş olan lisansların denklik durumu aşağıdaki tabloda verilmektedir:

Yukarıda belirtilen maddelerin, kamu yararı teşkil etmediği, tebliğde yayınlanarak kesinleşmesi halinde; Anayasaya, yürürlükteki kanunlara, Uluslararası Antlaşmalara, yönetmelik ve genelge hükümlerine aykırılık teşkil edeceği ve vicdanları yaralayacağı şüphesizdir.

1978 yılında, 76.000 lise mezunu 45 günlük eğitim ile öğretmen oldular. Eğitim alanında yaşanan kalite düşüşünün telafisi mümkün olmadı, ülkemize derin yaralar açtı.  O tarihten sonra iktidara gelen hemen her hükümet, bu durumu ağır bir dille eleştirmiştir. Hazırlanan tebliğ taslağında, yukarıda belirtilen maddeler, finans sektörünün sigortası olan gayrimenkul değerleme alanında, telafisi mümkün olmayacak yaralar açabileceği, ülkemize zarar verebileceği hususu çok iyi analiz edilmelidir.
   
Söz konusu maddelerin, yasal mevzuat ile çelişen hususları: 

1-   Anayasanın kanun önünde eşitlik başlığını taşıyan 10. maddesi; “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye ve sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır” hükmünü taşımaktadır. Bu hükme göre, yetiştirilme amacı farklı olan, ön lisans ve lisans mezunlarının bir tutularak ön lisans mezunlarının “Konut değerleme uzmanlığı” imtihanına girecek olması, Anayasamızın 10. Maddesi hükmü ile çelişmektedir. Ülkemizde, 4 yıllık üniversiteyi kazanmak için daha ağır derslere çalışmak,  daha fazla zaman ve emek harcamak gerekir. Çünkü bir inşaat mühendisliği bölümünü kazanmayı gerektirecek üniversite puanı ile, inşaat teknikerliği bölümünü kazanmayı gerektirecek üniversite puanı arasında çok ciddi fark vardır. Kazanılan 4 yıllık lisans eğitimini bitirmek için de, ön lisans eğitimine göre daha ağır derslerin imtihanında başarılı olma mecburiyeti bulunmaktadır. Ön lisans mezunlarının, lisans mezunları ile denk sayılması, lisans mezunlarının geçmişte harcadığı zaman ve emeklerin hiçe sayılması anlamına gelecektir. Konut değerleme ve gayrimenkul değerleme lisanslarının, sahada uygulama alanları aşağı yukarı ortaktır. Ön lisans mezunlarına verilmesi düşünülen bu hak, mevcut durumda hizmet veren tüm gayrimenkul değerleme uzmanlarının kazanç ve kariyerini etkileyecektir. Diğer taraftan tecrübe şartının kaldırılması manasına gelen düzenleme de, geçmişte, tecrübe şartını yerine getirmek için, zaman ve emek harcayan konut ve değerleme uzmanlarına karşı adaletsiz bir ortam doğuracaktır.
 
2-   2499 sayılı kanunun, 22 ve 30. Maddesindeki hükümlere dayanılarak çıkartılan Sermaye Piyasasında Uluslararası Değerleme Standartları Hakkında (UDES)  Tebliğ (Seri: VIII, No: 45) hükümleri şöyledir:
-    “Bir Profesyonel Mülk Değerleme Uzmanı, kişisel mülkiyet, şirket ve finansal hak ve menfaatler gibi diğer mülkiyet kategorilerinde de değerleme yapmak için gerekli özel uzmanlığa da sahiptir.” 
-   Aynı tebliğde geçen değerleme uzman tarifi şöyle yapılmıştır: “kabul görmüş bir ulusal değerleme kuruluşunun üyesi olmalı veya devlet tarafından lisans verilmiş ya da mahkemeler veya eşdeğer statüdeki bir makam tarafından atanmış olmalıdır.” 
-   Aynı tebliğde geçen ve değerleme uzmanlığı mesleğinin anayasası niteliğindeki Ahlaki ılkeler bölümünde yetkinlik ilkesi şu şekildedir: “Değerleme Uzmanı, üstlendiği görevi genel kabul görmüş profesyonel standartlara uygun olarak yerine getirmek için gerekli bilgi, beceri ve deneyime sahip olmalıdır. Sadece “Tanımlar” kısmında belirtilen Değerleme Uzmanı tanımına uyan bir uzman bu standartlarla ilgili görevleri üstlenebilir.”
-   Söz konusu tebliğin 7. Maddesindeki hükümler, Uluslararası Değerleme Standartları hükümlerine muhalefet niteliği taşımaktadır. En önemlisi mesleğimizin mevcut bilgi-tecrübe seviyesini aşağıya düşüreceği kaçınılmazdır. Tebliğ taslağının 7. Maddesindeki ilgili ibareler, UDES’in ahlaki ilkesi ile çelişen durum ortaya koymaktadır. Gayrimenkul değerleme sektöründe: kariyer, tecrübe ve bilgi seviyesinin aşağıya çekilmesi uluslararası arenada ülkemizi zor durumda bırakabilir. 

3-   6362 sayılı kanunun 62/2 maddesindeki hüküm şu şekildedir: “(2) Kurul, bu Kanun hükümlerine tabi kuruluşların bilgi sistemleri denetimi, derecelendirme ve değerleme faaliyetlerinin güvenli ve bağımsız şekilde yürütülmesi ve bunu teminen kalite güvence sistemlerinin oluşturulması ile kamu yararını da gözetmek suretiyle uluslararası standartlara uyumunun sağlanması amacıyla düzenleme, gözetim ve denetim yapar.” Tebliğ taslağının 7. Maddesinin 2. Fıkrasındaki hükmün uygulamaya girmesi, 6362 sayılı kanunun 62/2 maddesindeki “uluslararası standartlara uyumunun sağlanması” ibaresi ile çelişen bir durum ortaya çıkartmaktadır. Gayrimenkul ve Konut Değerleme Uzmanlarının 4 yıllık mezun olacağı ve hangi tecrübe şartlarına sahip olması gerektiği hükümleri kanun ve tebliğlerle belirlenmiş iken, eğitim ve tecrübe sürecinin düşürülmesi, başarı puanının aşağıya çekilmesi uluslararası standartlara uyum konusunu tartışmaya açacaktır.

4-   6306 Sayılı Kanunun 12.  maddesindeki hüküm şu şekildedir: “Sermaye Piyasası Kuruluna kayıtlı olarak faaliyet gösteren lisanslı değerleme kuruluşlarının isim ve adreslerini belirten listeler, her yıl ocak ayı içinde, ikinci fıkradaki mahkemelere bildirilmek üzere Sermaye Piyasası Kurulunca valiliklere gönderilir. Yeterli sayıda değerleme uzmanı bulunan yerlerde, 10 uncu maddede öngörülen değer tespitleri, bilirkişi sıfatıyla öncelikle Sermaye Piyasası Kurulundan lisanslı değerleme uzmanlarına, taşınmaz geliştirme konusunda yüksek lisans veya doktora yapmış olan uzmanlara yaptırılır.” 28258 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi hakkındaki yönetmeliğin 7. Maddesinde “Bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıllık meslekî deneyime sahip olmak” hükmü yer almaktadır. Söz konusu tebliğ taslağında geçici 6. Maddedeki “Tebliğden önceki mevzuat hükümlerine göre lisans belgelerinin verilmesi aşamasında aranan tecrübe koşulu aranmaz.” şeklinde tebliğ taslağında yer alarak uygulamaya girer ise;  28258 sayılı resmi gazetede yayınlanan 3 yıllık tecrübe şartı ile uyumsuz bir durumun ortaya çıkmasına ve 6306 sayılı kanunun 12. Maddesindeki hükme göre görev yapamamasına yol açacaktır. Tebliğin bu şekilde yayınlanması halinde,  ilgili kanun maddesi ile çelişeceği muhakkaktır.

5-   2499 sayılı kanun gereği kurulan T. C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulunun, Sermaye piyasasında faaliyette bulunanlar için lisanslama ve sicil tutmaya ilişkin esaslar hakkındaki (Seri: VIII, No: 34) tebliğinde, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı ve Konut Değerleme Uzmanı olma şartları şu şekilde belirlenmiştir: Madde 7- (Değişik: Seri: VIII, No: 52 sayılı Tebliğ ile) Gayrimenkul Değerleme Uzmanı: Bir gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesini yapacak gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından istihdam edilen veya gayrimenkul değerleme şirketleri ile sözleşme imzalamak suretiyle değerleme hizmeti veren, asgari 4 yıllık üniversite mezunu, gayrimenkul değerlemesi alanında en az 3 yıl tecrübesi olan ve Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde kendilerine Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı verilen kişilerdir. Madde 11- (Ek: Seri: VIII, No: 52 sayılı Tebliğ ile) Konut Değerleme Uzmanı : Sermaye Piyasası Mevzuatının gerektirdiği hallerde, konut değerlemesi yapan ve değerleme şirketlerinde istihdam edilen veya değerleme şirketleri ile sözleşme imzalamak suretiyle konut değerlemesi hizmeti veren, asgari 4 yıllık üniversite mezunu, konut değerlemesi alanında asgari 1 yıl tecrübesi olan ve Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde kendilerine Konut Değerleme Uzmanlığı Lisansı verilen kişilerdir. 2499 sayılı kanuna dayalı olarak çıkartılan, 26601 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ve bu hükümler yürürlüktedir. Söz konusu tebliğ taslağında 4 yıllık üniversite mezun olma şartının 2 yıllık mezun olmaya ve tecrübe şartı hükümlerinin kaldırılması hususları, Resmi Gazetede yayınlanan hükümler ile uyumsuz ve çelişen bir durum ortaya çıkarmaktadır.

6-   Bankalara değerleme hizmeti verecek kuruluşların yetkilendirilmesi ve faaliyetleri hakkında yönetmeliğin 1. Maddesi: (Ek:RG-29/09/2007-26658) (Değişik:RG-14/8/2012-28384) Değerleme uzmanı: Değerleme kuruluşu tarafından değerleme yapmak üzere istihdam edilen, en az dört yıllık lisans düzeyinde öğrenim görmüş, bankacılık, bağımsız denetim, sigorta eksperliği veya mahkemelerde bilirkişilik de dahil olmak üzere değerleme konularında en az üç yıllık tecrübeye sahip ya da değerleme konusunda yurt içinde veya yurt dışında yetkili kurumlar tarafından verilen mesleki yeterlilik sertifikalarına sahip olan kişileri” ifade eder.” şeklindedir. Mesleğimizin %95 iştigal alanı, kredilere konu taşınmazların değer tespitidir. BDDK’nın yönetmelik metninde geçen değerleme uzman tarifindeki tecrübe süresi, söz konusu tebliğ taslağındaki hükümler ile uyumsuzluk göstermektedir.

7-   Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı mesleğini yakından ilgilendiren, söz konusu tebliğ taslağında yukarıda belirtilen maddelerin, kamu yararı ihtiva etmediği açıktır. Kamu yararı olmadan, konut değerleme ve gayrimenkul değerleme mesleğinin tecrübe ve eğitim süresinin hafifletilmesi, başarı puanının düşürülmesi: kazanılmış haklarımız ile ilgili haksız rekabet ortamının oluşmasına yol açacağı muhakkaktır.

8-   Tebliğ  taslağının geçici 1. Maddesinde, daha önce verilen lisans belgelerinin denklik durumu ile ilgili tabloda, konut ve değerleme uzmanlığı lisansı yerine konut ve değerleme lisansı haline geleceği bildirilmiştir. “Uzmanlık” ibaresi çıkartılmak istenmektedir. Kamulaştırma Kanununun (Ek fıkra: 16/5/2012-6306/12) 12. Maddesinde şu hüküm yer almaktadır: “….değer tespitleri, bilirkişi sıfatıyla öncelikle Sermaye Piyasası Kurulundan lisanslı değerleme uzmanlarına, taşınmaz geliştirme konusunda yüksek lisans veya doktora yapmış olan uzmanlara yaptırılır.” Değerleme uzmanlarının önemli bir kazanç kapısı da adli bilirkişiliktir. Kamulaştırma kanununda geçen “uzman” ibaresi, çıkartılır ise, mahkemelerde kamulaştırma bilirkişiliği yapamayabiliriz. Ayrıca mesleğimiz ile ilgili, yürürlükte olan, bir çok kanun ve mevzuatta “uzmanlık” ibaresi bulunmakta iken, böyle bir tasarrufun, ciddi bir kavram kargaşası oluşturacağı düşünülmelidir.


DEğERLEME UZMAN SAYISI YETERLıDıR
   
1-   Ülke genelinde yılda yaklaşık 700.000 değerleme raporu düzenleniyor. 700.000 raporu, ortalama resmi gün sayısı olan 250 çalışma gününe böldüğümüz zaman ülke genelinde bir günde ortalama 2.800 rapor hazırlanmaktadır. Bir uzman bir günde 3 raporu çok rahat bir şekilde hazırlamaktadır. Eğer bir değerleme uzmanı günde 3 rapor hazırlar ise, bu ülkeye 930, 2 rapor hazırlar ise 1.400 değerleme uzmanı yeterlidir.
2-   Ülkemizde, değerleme şirket sayısı 140 civarındadır. şirketlerde tahmini olarak 800-900 değerleme uzmanı görev yapmaktadır.
3-   Ülkemizde, lisans almış konut ve değerleme uzman sayısı 3.200 civarındadır. Bu uzmanların 900’ünün şirketlerde, olduğunu varsayar isek, 2300 lisanslı uzmanın olduğu bir gerçektir.


ÇÖZÜM ÖNERıLERıM:
1-   Konut ve değerleme uzmanlığı lisans imtihanına katılmak için 4 yıllık üniversite mezunu olma ve yürürlükteki mevcut tecrübe şartı korunmalıdır.

2-   Bir şehirde, Lisanslı Değerleme Uzmanı mesleğini icra ediyor ise, o şehirde işler uzman tarafından yapılmalıdır. Eğer o vilayette lisanslı uzman yok ise, 4 yıllık üniversite mezunu, şirket kadrolarında çalışan personel tarafından da yapılabilmelidir. Bu husus tesis edilmiş olur ise: 2300 uzman, ülke genelinde hangi vilayette daha az uzmanın olduğunu araştırıp kendisine şehir seçmeye başlayacaktır. Bilgi ve tecrübe, merkezden taşraya doğru hareket edecektir.

3-   Lisanslı uzmanların, sektöre ilgi duymadığı, mesleğini icra etmediği bilinmektedir. Çünkü Değerleme Uzmanları Birliğine, lisanslı uzmanların yarısı üye olmuştur. Lisanslı uzmanların mesleğini icra etmemesinin en önemli sebebi, BDDK tebliğinde geçen değerleme uzman tarifinde, “lisanslı değerleme uzmanı” unvanının bulunmayışıdır. Bu konu çözülmeden, imtihan seviyesini lise mezunlarına, eğitim süresini de 1 saate indirmenin bir faydasının olmayacağı kanaatindeyim.  Ülkemizde yeteri sayıda, hatta fazla sayıda uzman bulunmaktadır. 


SONUÇ:
ınsan vicdanında en köklü duygu adalettir. Bu duygu; toplumun düzeni, barışı ve güvenliği için temel koşul, sağlam tutkal olarak kabul edilmektedir. Topluluk yaşamı, ancak adalet aracılığı ile varlık bulabilir ve daha da önemlisi süreklilik kazanabilir.
Devlete karşı güven duygusunun zedelenmemesi için, idari tasarrufta bulunan kurum ve kuruluşların alacağı kararlar, adalet duygusuna zarar vermemelidir.
1978 yılında 76.000 lise mezununun, 45 günlük eğitim ile öğretmen olması hususuna benzeyen, söz konusu tebliğ taslağındaki hükümlerin gelecekte açacağı yaralar iyi hesaplanmalıdır. 
Çok zor şartlarda, ağır ders yükü ile kazanılan imtihan ve tecrübe şartlarını yerine getiren mevcut konut ve gayrimenkul değerleme uzmanlarının kazanılmış haklarına karşı haksız rekabet  oluşturacak, ayrıca ülkemizdeki değerleme sistemindeki bilgi-tecrübe ve kariyer seviyesini aşağıya düşürecek olan, “Sermaye piyasasında faaliyette bulunanlar için lisanslama ve sicil tutmaya ilişkin esaslar hakkında tebliğ taslağı” nın, yukarıda belirtilen maddelerinin, değiştirilmemesini, yürürlükteki hali ile kalmasını arz ve talep ediyor saygılar sunuyorum. 26.06.2014


                        Ahmet GÖÇER
                        Gayrimenkul Değerleme Uzmanı
 
ahmet1071@gmail.com
5443294550
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: creacer - Haziran 26, 2014, 01:10:03 ÖS
Son günlerde yapılmaya çalışılan mevzuat değişiklikleriyle ulaşılmaya çalışılan sistem gayet açık. Ön lisans mezunlarına konut değerleme lisansı verip TDUB'a da üye olmaları sağlanarak lisanslı şirketlerin ara eleman ihtiyaçlarını karşılamak. Lisanslı şirket şimdiki sistemde Gayrimenkul Değerleme Lisansına sahip olanlarla çözüm ortaklığı sözleşmesi imzalayabiliyor. Yeni sistemle bireysel çalışan Gayrimenkul Değerleme Lisansına sahip uzmanlar devre dışı bırakılarak ön lisans mezunlarına daha az ücret vererek iş yaptırmanın önü açılacak. Bazı arkadaşlar yazmış zaten sektörün %70'i konut değerleme diye, konut değerleme lisansına sahip olacak ön lisans mezunları sanki sadece konut değerleyecek :))) her tür arsa otel vb. değerleme araştırmasını yapacak raporunu hazırlayacak lisanslı şirketlere yollayacak onlarda altına bir zahmet imza atacak adalet ve kalkınma partisinin kuracağı adaletli sistemde ancak bu kadar adalet olur....
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: maras46 - Haziran 28, 2014, 12:00:33 ÖÖ
Dünyada gizli ve açık işlenen bütün suçların ortaya çıkacağı, iyilik ve kötülüklerin çok hassas terazilerde tartılacağı, insanların dünyada yaptıkıklarının karşılığını göreceği: Ahiret gününün varlığına inanan herkesin Ramazan-ı şerif'i mübarek olsun.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: ÇÇR - Haziran 28, 2014, 12:31:15 ÖS
                  Değerli Arkadaşlar,
     Kamuda görevde iken,ön lisans mezunlarından kuruma personel alınaçak, hasbel kaderde mulakat için  komisyonunda idim.Mezun olduğu(Harita-kadastro) ön lisans bölümü kapsamı içerisinde mutlaka bilmesi gerektiği sorular sordum. Soru;Ada nedir ? Cevap;Dört tarafı denizlerle çevrili kara parçasıdır. Soru;Sigorta nedir.Cevap;Elektrik sigortasını tarifledi.Vermesi gereken cevaplar;Ada Tapu ve kadastroya uygun olan en basit haliyle ,çevresi yol ile çevrili parsel veya parseller topluluğudur.Sigorta ise kadastro işlerinde nirengi ve poligon taşlarının altına yerleştirilen beton  taşlardır.Kendi meslek gurubunda bilmesi gereken en kolay sorularıdır.
 Fransa'da okullarda  sınıf geçme notu 70 puan iken ,hükümet 65-70 puan aralğında sınıfını geçemeyenlerin %20 olduğu bahane ederek  sınıf geçme notunu  65 olarak  ilan eder.Veliler, biz eğitim kalitesinin düşmesini istemiyoruz  diyerek  ayaklanır.Hükümet geri adım atmak zounda kalır.
 Dünyadaki 2008 krizi nasıl oluştu. ızlanda' da kiriz nasıl oluştu, internetten ınside Job filmini seyretmelerini öneririm.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı ile ilgili SPK'nın deneyim şartını kaldırmak ve geçme notunu düşürmeye çalışması hiç hayra alamet değil.
Teminat olarak gösterileçek taşınmazın değerini yüksek göstermek için piyasa çakallar ile dolu.Eksperin insanı tanıması gerekir. Eğitim yetmiyor.
Ülkeyi soymanın değişik şekilleri vardır.28 şubat bunun değişik versiyonu idi.
   Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Eksperliğinin kalitesini düşürerek ne amaçlanmaktadır?
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: maras46 - Temmuz 06, 2014, 01:47:33 ÖS
Sayın Çağlayan
Filmi izledim. Çok faydalı oldu.
Bugün, kim hangi rolde, ne yapmak istiyor sanki belli gibi.
Birey veya kurumlar için en tehlikeli şey, kendisini akıllı-karşısındakileri ise aptal zannetmesidir.
Rızk Allah'tandır. Kimse kimsenin rızkı ile oynayamaz.
ılahi terazide gram şaşırmaz.
Devlete, kanunlara, mevzuata güvenerek zor şartlarda elde edilen lisans belgelerini, bir kağıt parçasına dönüştürmeye kimsenin hakkı yoktur.
Diğer taraftan, tecrübe ve bilgi seviyesi yetersiz kimselere bu işi yasal zeminde yaptırma yolunu aralayarak, ülkenin finans sistemini tehlikeye atmak nasıl bir ülke sevdasıdır? Yarın yanlış değerleme sonucu yüksek kredi çekilerek sonu intihara giden durumlardan kim sorumlu olacak?
Bir okka samandan, kaç okka duman çıkacağını kimse bilemez...
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: Exper - Temmuz 10, 2014, 10:30:33 ÖÖ
şimdi SPK herzaman yaptığı gibi TDUB u takmayarak tebliği olduğu gibi geçirecek, ama herkez TDUB a saldıracak
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Temmuz 10, 2014, 06:17:35 ÖS
TDUB her iki taslak için de üzerine düşeni yapmıştır. Anlayan asgari zeka seviyesine sahip herhangi bir kişi TDUB yazılarını okuduğunda tehlikenin farkına varacaktır. SPK taslakla ilgili bu görüşleri formalite icabı mı istiyor kafa mı buluyor anlamış değilim. Ancak, Kurt kuzuyu yemek isteyince her halükarda yermiş. SPK, gözüdönmüş bir iştahla bu değişiklikleri yapmaya çalışıyor. Bu saatten sonra bu işin bütün vebali SPK'nın üzerindedir......
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: creacer - Temmuz 11, 2014, 11:52:03 ÖÖ
VARLIK VE DEGER, "TDUB her iki taslak için de üzerine düşeni yapmıştır. Anlayan asgari zeka seviyesine sahip herhangi bir kişi TDUB yazılarını okuduğunda tehlikenin farkına varacaktır. SPK taslakla ilgili bu görüşleri formalite icabı mı istiyor kafa mı buluyor anlamış değilim. Ancak, Kurt kuzuyu yemek isteyince her halükarda yermiş. SPK, gözüdönmüş bir iştahla bu değişiklikleri yapmaya çalışıyor. Bu saatten sonra bu işin bütün vebali SPK'nın üzerindedir......"

TDUB'un görevi üyelerinin haklarını korumaktır. TDUB'un yapabileceği görüş bildirmekle sınırlı değildir. Üyelerinin haklarını korumak amaçlı Mahkemelere dava açabilir. Görüş yazısı dikkate alınmadığında atılacak adım hukuki sürecin TDUB tarafından başlatılması böylece üye aidatları da bir işe yaramış olur.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: onur85 - Temmuz 11, 2014, 11:56:50 ÖÖ
Gayrimenkul lisans alma şartlarının hafifletilmesi mesleğim kalitesini düşürür iddiasındaydım.
Aşağıdaki paylaşım mesleğin kalitesinin düşürülmesinin ne olduğu konusunda herkesi aydınlatacak  bir örnektir.
Olayı duyan bir arkadaşımız paylaşmış.

--------------------------------------------------------------
Eksperin Dünyası
ıstanbul /bahçelievler tapuda bır olay yaşandığı ıddaa edılıyor bugun...

Arsıv görevlisi mehmet beyden birsey ogrenıldı.

Proje ıcın dosya numarasini öğrendiğimiz bolumde eksper olduğu iddiaa edılen ve gerceklık payı belirlenmemıs bır kısının resmı muhuru caldıgı kameralarla tespıt edıldıgı ve takıp edılerek beledıye ımar mudurlugunde yakalandığı bilgisi alınmıstır...

Bu nedenle arşiv de sıkı yonetım baslamıstır...
Akıbetı bellı olmayan ne idüğü belirsiz bu kısının eksper oldugu ıddaa edilerek sızın meslegınızden ve sızın arkadaşınız denılerek onun yaptıgını sız cekeceksınız denılerek bızden bazı belgeler ıstıyorlar ve bırı eksık olsun gostermıyorlar...

Yetkı belgesı
Banka talep formu
Dıgıtal ortamdakı takbıs
Kimlik fotokopisi

Bırde bı ekleyelım ıstedık GBT ve Savcılıktan temyiz kagıdı  

Yapan kısı cezalandırılır...
Sucu neyse verılır...

Bu kadar belgeye ne gerek var bı yetkı belgesı ve takbıs yetmıyormu dıyen ekspere kapıda sızın aranızdan bırı yaptı cezasını sız cekeceksınız dıyerek korıdorda bagırmak ve bunun ustune vatandasın ısınıde kasıtlı agırlastırarak ekspere karşı doldurmak hos bır hareket degıl.
Korıdorda vatandas ekspere soz ıle saldırıyor sebebı ıse memurların eksperlerı olumsuz gostermesı...

1-Emlakcı degılız... (kalıtelı danışmanları tenzi ediyorum)
2-Insaatcı yada müteahhit değiliz...(tenzi ederek )
3-ıs takipçisi degılız...
4-hırsız hıc değiliz...

Emın olun farklı ınsanlar topluluguyuz...

Eksperın muhurle ısı olmaz, yada bu ısı yapan eksper bıle olsa bireyin hur ıradesı ıle yaptıgı ısı kuruma sırkete sektore yada yetkılı eksperlere maal edemezsınız...

Sektorumuz ıste Spk ve Bddk gıbı kurumlar sayesınde kalıtesını her gecen gun yıtırmeye devam edıyor...
Bız resmıyet aracı olan projelerı ıncelemek ıcın kurumları gezıyoruz...
Muhur calmak ıcın degıl...

Daha mılyonlarca kelıme sarf edilebilir ancak sektor vasat bır noktaya çekiliyor bılgınıze...

Eksperlere sorulmus tapuda ve goruntulerı ızleyen eksperler tanımamıs kısıyı, her ne kadar cantalı vb olarak bıze benzese de.
Beledıyede arsıv gorevlısı eksper olarak adlandırmıs...

Durumun akıbetı bilinmiyor, ıddaa ne kadar gerçek takıp edılıyor...
Sadece ustumuze atılan ıftıradan ıbaret...
---------------------------------------------------


Önemli bir nüans var: ilgili sayfa ve kamudaki birçok şahıs Değerleme uzmanı kavramı yerine, değerlemeyi yapmaya talip olan her önüne geleni eksper sıfatıyla algıladığı müddetçe, yani eksperliğin esasen resmi bir yetkinlik ve sorumluluk belgesine (lisans) dayandığını hatırlamadığı müddetçe daha çok hor görülme, saygınlığın yerle bir edilmesi ve kurunun yanında yaşında yanması durumları yaşanır!

O yüzden bu durumu garipsemeyelim.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: M.BENAN KILIÇ - Temmuz 11, 2014, 03:12:42 ÖS
Malumun ılamı.

Tebliğin adı: SERMAYE PıYASASINDA FAALıYETTE BULUNANLAR ıÇıN LıSANSLAMA VE SıCıL TUTMAYA ıLışKıN ESASLAR.

Değerleme sektörü açısından kimler bu konuda faaliyette bulunuyor: Özelikle sahada görülen; "Askere gidene kadar bu işi yapacağım, üniversite harçlığımı çıkarıyorum, dandik üniversitenin dandik  fakültesinden mezunum, bizim iş sahamız kısıtlı, onun için bu işe girdim." diyerek çalışan yüzlerce  ucuz iş gücü emekçileri.

SPK bakıyor değerleme piyasasına, gerekli gereksiz herkes burada o zaman diyor ki; bizim görevimiz sermaye piyasasında faaliyette bulunanları kayıt altına almak yani sicil tutmak değil mi? O zaman  sınav konularını azaltayım, sınav geçme notunu düşüreyim, konut değerleme  lisansı eğitim şartının iki yıla indireyim, mesleki tecrübe şartını kaldırayım da  piyasada çalışan kim varsa hepsini kayıt altına alayım.Zaten eksperim diyen herkes bu işi yapmıyor mu?

Yani malumun ilamını yapıyor. 

Neye şaşırıyoruz ki? Sanki tüm değerleme faaliyetlerini bugüne kadar sadece lisanslılar yapıyordu da şimdi durum daha kötüleşiyor muş gibi davranmanın bir anlamı yok.

TDUB yönetimi de görüş bildiriyor SPK'ya. Efendim bu tebliğ böyle olursa, piyasada ki kalite düşer gibi. Ya hu değerleme sektöründe kalite ne zaman oldu da şimdi düşecek. Sen değil miydin, TAKBıS projesi gündeme geldiğinde tapu da proje incelemelerinin sadece değerleme uzmanları yapacak olması nedeniyle türlü dalavereler ile piyasa da kim var ise proje inceleme yapmasına imkan veren. Sen değil miydin mevcut çarpık düzeni sitende içinde kimlerin olduğu belli olmayan "takbis proje inceleme" butonu açarak ilk kılıfına uyduran. şimdi SPK çıkmış biraz daha  sektörün içine edeyim diyor. Ne var bunda?   

Tebliğ yasalaştığı an mevcut hukuk tanımaz, arsız, seviyesiz düzen kayıt altına alınarak devam ettirilecek ve bizler yine tatlı tatlı rapor yazmaya devam edeceğiz.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: maras46 - Temmuz 11, 2014, 05:13:34 ÖS
Yunus Suresinin 100. ayet meali: "Allah, pisliği (huzursuzluğu-azabı)i aklını kullanmayanların üzerine kor."

Hayırlı ramazanlar.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Temmuz 14, 2014, 01:20:51 ÖS


Bir Allah'ın kulu da çıkıp; 'ARKADAşLAR, BıZ BU DEğışıKLıKLERı şUNUN şUNUN ıÇıN YAPMAK ıSTıYORUZ. AMACIMIZ şUBUR BUDUR' demiyor. Sayın yetkililer bu kadar adam burada feryat figan ediyor. KÖR MÜSÜNÜZ SAğIR MISINIZ? yoksa siz ne derseniz deyin bi bildiğimizi yaparız mı diyorsunuz. Bir tane adam gibi açıklama yapacak yürekli bir insan yok mu kurumunuz bünyesinde?
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: maras46 - Temmuz 15, 2014, 01:45:45 ÖÖ
Statünün 16. Maddesinde, TDUB yönetim kurulunun 7 üyesinin nasıl ve kimlerden seçileceği  anlatılıyor. Aday olmanın şartları var. 4 uzman şirketlerden, 2 kişinin de aday öneri komitesinin işaret edeceği yakışıklı veya güzel biri olması gerekiyor. 1 tanesinin de, biz garibanlardan aday olma şansı bulunuyor. şimdi sistemi çalıştıralım: TDUB’ta 7 üyenin 4’ü şirketlerden. Bunlar, bankalardan işin gelmesi için banka yetkililerine ziyaretlerde bulunan ve iş isteyen kişiler değil mi? Tebliğ taslağı, mevzuat değişikliği gibi hususlarda, değerleme uzmanlarının haklarını savunacak olurlar ise, bu husus da bankaların hoşuna gitmez ise, nasıl tutum sergileyecekler. Burada ironi yapmıyorum. Gerçeği önünüze sunuyorum. Ben de şirket temsilcisi olarak yönetim kurulu üyesi olsam: belki sesim kısılır, üyelerin menfaatleri ile bankaların gözünden düşmeme arasında bocalayabilirim. Üyeleri savunsam, şirketime iş gelmeyebilir. şirketimin iş kapasitesini artırmayı düşünsem, iç acılar yaşarım. Allah yardımcıları olsun.
 
Mesleğimizle ilgili, çözüm önerilerimiz hep askıda kaldı. Yürürlükteki mevzuata göre, benim hakkım bal gibi yeniyor. Temsil ettiğim şirketten bir iş geldikten sonra, 5 işin başka şirketlerdeki lisansı olmayanlara dağıtılmasını bekliyorum. Zaten onlar da, 160 km mesafedeki ilçeye, çoğunlukla yardımcılarının yardımcılarını gönderiyorlar. Lisansım ayaklar altında ezim ezim eziliyor. Kimse ilahi adalet huzurunda benden helallik istemesin.

Bu işin tek çözümü, Çevre ve şehircilik Bakanlığı bünyesine Taşınmaz Değerleme Genel Müdürlüğü kurulmasıdır. Değerleme uzmanlarına noterlik müessesesi gibi bir şekil şartı getirilmelidir. Noterler nasıl çalışıyor ise, bizler de aynı şekilde görevimizi yaparız. Sayımız yeterli mi değil mi, o zaman belli olur. Hakkari’den Edirne’ye uzmanların nasıl şehir kapıştığını, müşahede ederiz.

Gecenin en karanlık anı, güneşin doğmasına en yakın andır. Belli mi olur, Allah dualarımızı bu mübarek ayda kabul eder, mesleğimizde adaletli bir sistem kurulur. Lütfen herkes bildiği en güzel duaları okusun.  


Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: maras46 - Temmuz 16, 2014, 11:29:37 ÖÖ
Sayın M.Çağlayan'dan aldığım bir mailin son iki paragrafını, sizlerle paylaşıyorum:

ıktisat mezunu arkadaşım mesleğinde nasıl yükseleceği konusunda bir prof hocasına danışıyor. Üniversite profu cevap yazmış. E-postanın özeti şu. "Yükselmek için istediklerini ver" diyor. Masalarının diyeti çok büyük. 


Nasıl ki bir ailede yaramaz kardeşin sıkıntısını uslu kardeş çekiyorsa. Toplumda maddi hırsları uğruna her şeyi bir yana atan kişilerin sıkıntısını da bizler çekiyoruz. Yazdığınız yazı henüz aklını kullanamayacak yaştaki tüm memleketimin çocukları için yazılmış olsun.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Temmuz 17, 2014, 12:22:45 ÖS

Son duyumlara göre SPK, tebliğ taslağındaki tecrübe şartının kaldırılması saçmalığından vazgeçiyormuş.

Aklın yolu bir. Düzene girmeye başlayan sektörü saçma sapan kararlarla dağıtmaya gerek yoktu zaten. Geç de olsa farkına varmaları olumlu bir gelişme, tabi duyumlar doğru çıkarsa.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: onur85 - Temmuz 21, 2014, 01:29:33 ÖS
Sayın Ahmet Göçer (maras46) hocamın değerli tespit ve önerisinin büyük kısmına katılıyor ve teşekkür ediyorum. Bununla birlikte 'sakınca' teşkil eden bir kısmı irdelemek ve endişelerimi arz etmek isterim. Ahmet Bey'in model önerisinde yer alan ifadeye göre:

Bu işin tek çözümü, Çevre ve şehircilik Bakanlığı bünyesine Taşınmaz Değerleme Genel Müdürlüğü kurulmasıdır. Değerleme uzmanlarına noterlik müessesesi gibi bir şekil şartı getirilmelidir. Noterler nasıl çalışıyor ise, bizler de aynı şekilde görevimizi yaparız. Sayımız yeterli mi değil mi, o zaman belli olur. Hakkari’den Edirne’ye uzmanların nasıl şehir kapıştığını, müşahede ederiz.

Öneri ilk başta adil ve doğru gibi görünüyor ama yine suistimale açık endişe veren birkaç husus var. LıHKAB'ların durumunu hatırlayın. ılk LıHKAB sınavını başarıyla vermiş, düzenini kurmuş, ekibini belirleyip bismillah deyip faaliyete başlayan harita mühendisleri arkadaşların birçoğunun düzeni düzmece bir itiraz sonucu tekrar sınava sokulmaları ve yeniden bölge, şehir dağıtımına tabi tutulmaları suretiyle yerle bir edildi. Dönemin ÇS Bakanı E. Bayraktar, TKGM ve odalar bu konuda çok eleştirildi. Zaten sınavı vermiş ve faaliyette bulunan harita müdendisi LıHKAB sahiplerinin birçoğu, yeni sınav, yeni dağıtım ve sektör revizyonu ayağına bürolarından oldular. Aynı şekilde, zaten seneler önce sınavı kazanmış ama devlet tarafından alenen kandırılmış ve haksızlığa maruz bırakılmış Değerleme Uzmanları, Taşınmaz Değerleme Genel Müdürlüğü gibi bir şaibe dolu devlet biriminin yine şaibe dolu dağıtım sistemine tabi olmaları, hattâ ve hattâ tekrar sınava tabi tutulma ihtimalleri sonucu, olası bir tekrar sınav aksiliğinde eski kazanılmış haklarını dahi kaybetme riskini taşıyor olmaları söz konusudur.

ılaveten, zaten senelerdir korsan değerlemeye göz yuman devletin, en merkeziyetçi anlayışı dikte ettiği bu dönemde, kendisine yakın kişilere şehir ve bölge dağıtımında imtiyaz tanıma olasılığı yüzde 90'dır.

Kısacası, adil ve sistematik, somut bir değerleme mekanizmasının bir nevi devlet atamasına bırakılması bence faciadır. Bunun yerine kanımca en mantıklı olan;
Kronolojik olarak, şehrin değerleme uzmanı ihtiyacına göre belirlenen kontenjan dahilinde, lisansı belgesini en önce almış kimler varsa bu arkadaşların sırasıyla geçmişten bugüne kadar ilgili statüye sokulmasıdır. Çünkü, zaten yıllar önce lisans almış uzman, yıllar boyu mağdur kalmış olup, hizmet  vermeye talip olduğu şehir ve bölgenin uzmanları arasında kontenjan hakkına sahip öncelikli kişidir. Bu adilane öncelikendirme ve uzmana şehir tahsis algoritmasının 2014'ün Türkiye'sinde direkt devlet eliyle sağlıklı yapılmasına ihtimal vermiyorum.

Daha alternatif yöntemlerde üretilebilir.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: maras46 - Temmuz 21, 2014, 05:35:57 ÖS
Onur Bey,
ılgilinize teşekkür ederim. Ön lisans mezunlarına lisans belgesini verme hazırlığı yapan  bir sistemin bu işten artık elini çekmesi şart. Bu gömlek SPK’ya, BDDK ve TDUB’a büyük geliyor. Hepsinin işleri güçleri var. Önemli faaliyet yürütüyorlar. Bizler de sık sık başlarını ağrıtıyoruz. Bu ağrının dinmesi için, vatandaş tapusunu eline alır, taşınmaz değerleme bürosuna gider, değerleme raporunu hazırlatır. Sonra rapor numarasını ziyaret ettiği bankalara verir, onlar da krediyi hangi şartlarda vereceğini müşteriye bildirir. Olay budur. Bu öneriyi geliştirmek mümkün. Mesela Taşınmaz Değerleme Genel Müdürlüğünü Çevre şehircilik Bakanlığı bünyesinde değilde, DıYANET işlerine bağlı bir daire başkanlığı olarak da kurmak mümkün. (Üzülerek bu şakayı yapıyorum.) Kime güveneceğiz bende bilmiyorum. Sırtımızı TDUB’a dayadık, TDUB kendi sitesinde lisansı olmayanların tapuda proje incelemesi için isimlerini yayınladı. Yazının geldiği şu an var ya, öyle güzel hikayeli örnekler verebilirim ki, ama Ramazan ayı ve terbiyem müsaade etmiyor.

Onur bey, bir şekilde yeni bir sistem kurulmalı. Ortam giderek kötüleşiyor. Herkesin başı ağrıyor. Adamlar lise mezunlarını sahada koşturup, para kazanma çarkını kurmuşlar. Bu konuda aklı yeten herkesten çözüm önerilerini üst makamlara yazmalarını diliyorum.  Bugün de benim hakkım yenildi. 160 km. mesafeden lise mezunu değerleme uzmanlığı nişanesi sahipleri, değerlemelerini yapıp gittiler. Lisansım bir kez daha ayaklar altına alındı. Ezilen-çiğnenen benim lisansım değil, SPK kanun ve mevzuatları olmuyor mu?
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: maras46 - Temmuz 21, 2014, 05:44:32 ÖS
Bu şehirde lisanslı uzman boş vaziyette oturur iken, iş atamasını lisansı olmayan kişiye atama cür'etini sergilemek, TBMM'nin çıkarttığı kanunları, SPK'nın mevzuatlarını tanımıyorum/takmıyorum, var mı diyeceğiniz manasına gelmiyor mu?

Yoksa bazı kanunlar, mevzuatlar arada sırada çiğnenebilir de bizim mi haberimiz yok?

Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: onur85 - Temmuz 21, 2014, 07:37:13 ÖS
Ahmet Bey, sonuna kadar görüşlerinize ve yeni ve adil bir sistem kurulması gerektiğine inanıyorum. ESASEN, biz sınava girerken ve lisans almak için çaba verip bu yoldan geçerken, mevzuat ve kanunlar bize uygulanabilir ve adilane şekilde SPK tarafından empoze edildi. Alenen ortada ciddi bir kandırılma, ters köşeye yatırılma ve kul hakkına tecavüz fiili mevcut. Dediğiniz duruma bende devamlı (hattâ son 3 haftadır) ağır şekilde maruz kalıyorum. Tapu müdürlükleri "eksper" sıfatıyla kendini tanıtan kişilerle dolup taşarken ben boş pozisyonda vakit öldürüyorum. Bunun direkt olarak kul hakkı ile ilgisi yok mu? Bunu SPK/BDDK yanıtlasın.

Bunun yaptırımına ve ilgili kurumların büründükleri pozisyona gelelim. Herkes burada bas bas elinden geldiğince ve sosyal medyada tepkisini en güzel şekilde dile getiriyor. Kanunlar uygulanmıyor. SENELERDıR hukuksuzluk ve adaletsizlik çemberinde "değerleme tüccarlığı" mentalitesi kapsamında işler yarı-illegal şekilde yürütülmeye çalışılıyor. Yarı-illegal diyorum çünkü raporların lisanssız elemanlarca düzenlememesine dair kesin ve açık bir hüküm yok. şirket sahipleride bu açıktan faydalanıp sizin tabir ettiğiniz lise ve önlisans mezunu kişilere değerleme yaptırtıyorlar. ılaveten, BDDK tebliğinde "değerleme uzmanı" tanımı içinde SPK'nın "değerleme uzmanı" tanımı değiştirilmiş ve açık bir trajikomedi ile "değerleme uzmanı" sayılacak kişiyi SPK'yı hiçe sayarak şu şekilde tanımlayabiliyor:

1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan
Bankalara Değerleme Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri
Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi aşağıdaki şekilde
değiştirilmiştir.

14.08.2012 tarih ve 28384 sayılı tebliğ, resmi gazetede yayımlanmıştır:
“ı) Değerleme uzmanı: Değerleme kuruluşu tarafından değerleme yapmak üzere
istihdam edilen, en az dört yıllık lisans düzeyinde öğrenim görmüş, bankacılık, bağımsız
denetim, sigorta eksperliği veya mahkemelerde bilirkişilik de dahil olmak üzere
değerleme konularında en az üç yıllık tecrübeye sahip ya da değerleme konusunda yurt
içinde veya yurt dışında yetkili kurumlar tarafından verilen mesleki yeterlilik
sertifikalarına sahip olan kişileri,”


Gördüğünüz gibi, BDDK'nın milyar liralara teminat veren Türk bankacılık sektörüne ve değerleme sektörüne empoze ettiği tanımda, SPK'nın bize edinmemiz yönünde telkinde bulunduğu ve alenen zamanında şart koştuğu "SPK Lisansı" nın adı-sanı geçmiyor. "Mesleki yeterlilik sertifikaları" ifadeside açık bırakılmış ve SPK Lisansına açık bir atıfta bulunulmamış bir ifade niteliği arz ediyor. Bu nasıl bir mevzuat, nasıl bir hukuk anlayışı?

Aslında hep aynı yere geliyoruz. Bir ton çelişki, yanlışlık ve bozukluk mevcut. Bunun kasten yapıldığına inanmak istemesemde şu son puan barajının düşürülmesini, 2 yıllıklara konut değerleme uzmanlığı konusunda lisans kolaylığı ile tecrübe şartının kaldırılmasını içeren son SPK tebliğlerini göz önüne alınca ciddi olarak kasıt olduğunu görmemek elde değil. Amaçlanan ülke çıkarları ve sektörel saygınlık, mesleki kalite değil, belli bir kesime ve kişilere yasal otoriteyi kullanarak/sulandırarak çıkar sağlama üzerine kurulu. Bunu göndereceğimiz yazılarla, hele hele hiçbir şekilde sözü geçmeyen TDUB'nin girişimleriyle aşabileceğimizi düşünmüyor, yargı makamının olaya el atmasının daha somut bir farkındalık arz edeceğine inanıyorum.

Çünkü mevcut durumda, TDUB/BDDK/SPK/ve malesef TKGM personellerinin kanun/mevzuatları uygulamadıkları veya UDES'e göre tanzim edilmesi gerektiği gibi Türkiye'de tanzim etmedikleri bariz bir realite.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Temmuz 22, 2014, 09:25:19 ÖÖ

Bu keyfilikleri yapanların ancak yargı karşısında hesap verecekleri günlere az kaldı.

Biz burada konuşaduralım, SPL yeni duyuru ile tecrübe şartını sağlayamayanlar için Ağustos ve Eylül'de eğitim planlamış.

Ne diyelim artık, Allah'ınızdan bulun.

Bu kadar insanın ahını alırken hiç mi utanıp arlanmıyorsunuz?????
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: maras46 - Temmuz 22, 2014, 11:22:53 ÖÖ
2001 batık banka krizinde, dünyanın ileri gelen ekonomi yazarları: "Bu büyüklükteki bir kriz için, Türkiye'de çok az sayıda intihar-boşanma vs olayı yaşandı" diye ülkemizdeki olumsuz olay sayıları için eleştiride bulunmuşlardı.


Allah göstermesin, eğer değerleme raporlarının hatalarından kaynaklanan bir finansal kriz yaşanır ise, ekonomi yazarları ülkemiz için galiba fazla eleştiride bulunmazlar. Çünkü eğitim süresini 2 yıl kısalıyor,  tecrübe süreci 3 yıldan 2 güne iniyor. ışi sağlama mı almak istiyorlar yoksa (!)


4 yıllık eğitimi,2 yıla, 3 yıllık tecrübe sürecini 2 günü indirerek, ne yapmaya çalışıyorlar sizce?
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Temmuz 23, 2014, 12:32:39 ÖS

Ben artık bu kurumların iyiniyetli olduğuna inanmıyorum.

Amaç, değerleme sektörünü pasifize ve vasıfsız hale getirip ülkeyi soyup soğana çevirtmek istiyorlar gibi geliyor bana.

3 yıllık tecrübe şartı 2 güne, 4 yıllık fakülte şartı 2 yıllık MYO düzeyine niye insin yoksa???
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: maras46 - Temmuz 24, 2014, 02:07:21 ÖS
Sistem kurulmuş, tıkır tıkır işliyor, bizlerde ayakta uyuyormuşuz. Okuma ve yazma biliyorsan ve fotoğraf makinesi kullanabiliyorsan rahatlıkla bu mesleği icra edebilirsin.

Özellikle son bir kaç gündür, sahada öyle şeylerle karşılaşıyorum ki, şaşırmamak elde değil. Rapor yazılmadan, müşterinin arzu ettiği rakamın rapora yazılma garantisi müşteriye veriliyor. Natamam oranı istenilen seviyeye yükseltilebiliyormuş. Yeterki 162 TL.50 kuruş kazanılsın. Bu paranın kazanılmasını engelleyecek hiç bir sorunu tanımıyorlar. Tüm bunlar lisanslı uzmanların görev yaptığı şehirde yaşanıyor. Bir de lisanslı uzmanın yanına gelen lise mezunlarının: "abi şuradaki dükkan kaç para yapar." demeleri yok mu?

Lisans sahibi boş oturacak ve bu manzarayı seyredecek.Bu meslek ile ilgili karar alanların ilahii adalet önünde vallahide-billahide işleri çok zor. ınşallah onkoloji hastanelerine uğramazlar.



Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Temmuz 25, 2014, 03:35:22 ÖS


'Bir mesleğin ve sektörün içine nasıl edilir' diye ileride ders olarak okutulabilecek rezalet süreci yaşıyoruz.

Gelecek nesiller, bir mesleğin nasıl bitirildiğini bugünkü gelişmeleri okuyarak rahatlıkla öğrenebilirler.

Sahi sayın ilgili kuruluşlar! Gerçek amacınız ne? Niye bu mesleğin içine ettiğinizi neden açıklamıyorsunuz????

Açıklama yapamayacak kadar mahrem gerekçelerle mi yapıyorsunuz bu değişiklikleri???
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: maras46 - Temmuz 25, 2014, 10:47:42 ÖS
Yazmayım dedim ama duramadım. şahıs ve şirket ismi vermeyeceğim. Önemli olan konu.

Bir bankadan iş akışında durgunluk yaşadım. Acaba bağlı olduğum şirket mi güçsüz diye, bu hafta içinde TDUB yönetim kurulu üyesinin de ortağı olduğu şirketin çözüm ortağı olmak istedim. TDUB yönetim kurulu üyesi beyefendi ile nezaketli bir telefon görüşmesi yaptım. Kendisi bana il merkezindeki çözüm ortağı ile görüştükten sonra, anlaşma yapılacağını beyan etti. 10 dakika sonra aradı ve il merkezindeki (lisansı olmayan) çözüm ortağı ile görüştüğünü, zaten iş akışının zayıf olduğunu belirterek çözüm ortaklığı teklifini reddetti.

1500 raporum onaylanmış. SPK standardında rapor yazımı için uzak illere dahi gidiyorum. G.Antep vergi mahkemesinin bilirkişiliği için çağrılıyorum. Bugüne kadar çok şükür bir raporum patlamadı. şu anda bu meslek dışında hiçbir iş yapmıyorum. Bulunduğum çevredeki tüm gayrimenkuller ile ilgili ciddi bilgi sahibiyim. Acil iş geldiği zaman 4 saatte raporu teslim edebiliyorum. Genellikle raporları gün içerisinde teslim ederim.

Lisanslı uzman geri çevrilir de, TDUB yönetim kurulu üyesi tarafından geri çevrilmesi çok ilginç. Üstelik, il merkezinden gelen eksperlere her defasında 100-120 TL civarında yol ücreti de ödeniyor. (Gidiş geliş 320 km.)

Sağlık olsun. Herkes kendine yakışanı yapar.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: creacer - Temmuz 28, 2014, 11:06:33 ÖÖ
:) Maraş46 yaşadığınız sürece gülelim mi ağlayalım mı, herşeyin başı samimiyet. TDUB'a yönetime seçilenler hak gözeterek samimi şekilde görevlerini yerine getirseler bu durumlara düşmezdiniz. TDUB yönetimi, taslak kesinleşirse hukuki süreci başlatacağız üyelerimizin haklarını korumak için her yolu deneyeceğiz şeklinde bir açıklama yaptımı hayır kuzu kuzu bekliyoruz oturduğumuz dalın kesilmesini. Hayırlı bayramlar.
Başlık: Ynt: SPK Liisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Temmuz 31, 2014, 11:37:04 ÖÖ

Gecikmeli de olsa herkesin Ramazan Bayramını kutlar, sağlık ve afiyet dilerim.

Önümüzdeki günlerde basiretli ve mantıkla izah edilebilecek gelişmeleri görmeyi ümit eder, mesleğimiz açısından birazcık da olumlu gelişmelerin olmasını temenni ederim.