Değerleme Uzmanları

MESLEKİ KONULAR => DEĞERLEME UZMANLIĞI GENEL => Konuyu başlatan: ABDULLAH UZGUR - Şubat 27, 2014, 03:21:34 ÖS

Başlık: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: ABDULLAH UZGUR - Şubat 27, 2014, 03:21:34 ÖS
Sınavlardan başarılı olup tecrübe koşulunu sağlamayı bekleyen yahut bunun dışındaki bir evrak eksikliği sebebiyle gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansı alamayan, müstakbel meslektaşlarımın dikkatlerine!

SPK'nın 26.02.2014 tarihinde yayımlanan, 2014/6 sayılı Haftalık Bülteninin DUYURU VE ıLKE KARARLARI isimli başlığının 3. maddesine göre, gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansı almak için daha önce belgelendirilmesi zaruri olan 3 yıllık fiili çalışma koşulu kaldırılmış ve Kurulun, 13.02.2006 tarihli ve 2006/6 sayılı Haftalık Bülteninde yayımlanan gayrimenkul değerleme uzmanları ile konut değerleme uzmanlarının tecrübe şartlarını sağlayıp sağlamadıklarına ilişkin incelemelerin hangi kriterlere göre yapılacağına ilişkin 13.02.2006 tarih ve 7/150 sayılı Kurul Kararının 2'nci maddesinin (I) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bendin eklenmesine karar verilmiştir.

“(ı) Kurulumuz tarafından yapılan Gayrimenkul Değerleme Lisansı ve Konut Değerleme Lisansı sınavlarına katılarak başarılı olmuş ancak, yukarıdaki maddeler uyarınca 3 yıllık tecrübe şartını tevsik eden rapor sunamadığı veya diğer şartları taşımadığı için başvurusu kabul edilmeyen adayların, Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.ş. tarafından düzenlenecek ve içeriği Kurulca onaylanacak mesleki uygulamalı eğitim programına katılım sağlamaları halinde tecrübe şartını sağlamış sayılmalarına”

2014/6 sayılı Haftalık Bülten: http://www.spk.gov.tr/apps/haftalikbulten/displaybulten.aspx?yil=2014&sayi=6&submenuheader=null

2006/6 sayılı Haftalık Bülten: http://www.spk.gov.tr/apps/haftalikbulten/displaybulten.aspx?yil=2006&sayi=6&submenuheader=nul
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: Exper - Şubat 27, 2014, 03:27:33 ÖS
ıçine ettiler mesleğin vallahi helal olsun. Kalite artar diye beklerken kalite düşsün diye ellerinden gelen yapıyorlar.

Diğer lisanslarda neden kalkmıyor? Kurumsal Yönetim, Kredi derecelendirme bunlarda neden kalkmıyorda sadece Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığında kalkıyor? Bu şu demek oluyor artık sadece lisanslı uzmanlar bu işi yapabilecek. Kardeşim bugun ver sınavını yarın yap bu mesleği, yok veremıyorsan sınavı artık sana ekmek yok dıyecekler aha yazıyorum buraya
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: ekspermuhendis - Şubat 27, 2014, 03:54:59 ÖS
Zaten her geçen gün prestij kaybeden mesleği ve lisansları iyice itibarsızlaştıracak bir karar, böyle birşey baştan yapılsaydı bari yada daha önceden bu zamana kadar bu mesleğe bağlanmış tecrübe şartını sağlamak için çalışmış mesleğe girmiş kimselere yazık olmadı mı?
ılgili ilgisiz herkes sınava girip geçtiği anda bir tane bile rapor yapmasada lisansı alabilecek HAYIRLI OLSUNNN


Lisans sayısı belli düzeye ulaşınca heralde sadece lisanslılar bu işi yapabilecek şeklinde bir karar olacaktır diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: -GDU- - Şubat 27, 2014, 04:16:49 ÖS
Yakın gelecekte üniversite sınavlarını kazanıp tıp tutturan bir öğrenci gözlemci olarak katılacağı fıtık ameliyatından sonra doktor olarak iş hayatına başlayabilecek. Aynı zamanda inşaatta 1 hafta geçiren mühendislik kazanan arkadaşım şantiye şefi olarak meslek hayatına adım atacak. Harita mühendisliğini kazanan arkaşlar ise boş arazi üzerinde 7 kez mangal keyfi yapıp ip atladıktan sonra aplikasyon işleri ile meslek hayatına merhaba diyecek.
Yakında bunun tablet şeklinde ilacını çıkartacaklar. Aldıktan sonra Değerleme Üstadı olacaksın. Vay beeeeeeee.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: fikret8082 - Şubat 27, 2014, 04:32:06 ÖS
TKGM 21.1.2014 sayılı genelgesi SPK  26.2.2014 sayılı lisans hak sahiplerine tecrübe süresini kaldırması ile 8.3.2013 tarihli SPK tebliğinin kısa sürede yürürlüğe gireceğini , ılk aşamada lisanslı değerleme uzmanı haricinde çözüm ortaklığının kaldırılması kısa süre sonrada değerleme sektörünün tamamen lisanslı uzmanlara bırakılacağı kanaatindeyim.
 
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: SADÝ - Şubat 27, 2014, 05:34:16 ÖS
       Anladığım kadarıyla:  Birliğin ; TKGM'nin 21.1.2014 tarih'li talimatının uygulanmamasının(sahte liste oluşturmasının) gerekçesini(sözde) sahada yeteri kadar Lisanslı Gayrimenkul Değerleme  Uzmanı olmadığı yönündedir.O yüzden,SPK'nin tecrübe şartını, ilke kararı alarak kaldırması sınavı kazanıpta 3 yıllık tecrübe şartını taşımayanların sahada iş yapabilmesi ki ( SPL kayıtlarında mevcut olduğu üzere) bu durumda olanların sayısal olarak çoğunluk teşkil ettiği göz önünde bulundurulmuştur.Dolayısıyla  bu durum Lisanslı olanların aleyhinde gibi  gözüksede,Lısanslıların haklarını koruyan ve yakında çıkması muhtemel olan Tebliğin  alt yapısını oluşturmaktan ibaret olabilir.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: Exper - Şubat 27, 2014, 06:06:17 ÖS
Ben kesinlikle bu uygulamanın bizim aleyhimize olduğu kanaatindeydim. En iyi olasılıkla şöyle olabilirdi. Konut değerleme uzmanlığı bir nevi Yrd. Değerleme Uzmanı  vasfı kazanabilir. Sınavı direk geçene Konut Degerleme Uzmanlığı lisansı verilebilir. 3 Yıllık deneyim şartı akabinde Değerleme Uzmanlığı lisansına çevrilebilirdi. Bugun gir sınava yarın al lisansı sonra kur şirketi, patlasın raporlar oh ne ala
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: onur85 - Şubat 27, 2014, 07:12:46 ÖS
      Anladığım kadarıyla:  Birliğin ; TKGM'nin 21.1.2014 tarih'li talimatının uygulanmamasının(sahte liste oluşturmasının) gerekçesini(sözde) sahada yeteri kadar Lisanslı Gayrimenkul Değerleme  Uzmanı olmadığı yönündedir.O yüzden,SPK'nin tecrübe şartını, ilke kararı alarak kaldırması sınavı kazanıpta 3 yıllık tecrübe şartını taşımayanların sahada iş yapabilmesi ki ( SPL kayıtlarında mevcut olduğu üzere) bu durumda olanların sayısal olarak çoğunluk teşkil ettiği göz önünde bulundurulmuştur.Dolayısıyla  bu durum Lisanslı olanların aleyhinde gibi  gözüksede,Lısanslıların haklarını koruyan ve yakında çıkması muhtemel olan Tebliğin  alt yapısını oluşturmaktan ibaret olabilir.


Sizinle yaklaşık aynı kanaatteyim SADı bey. Exper arkadaşımızın kaygısıda son derece haklı. Normalde TKGM ve TDUB patronlarının sahada yeterli sayıda (ve Facebook gruplarında) lisanslı uzman olmadığı yönünde serzenişleri vardı. Bu serzenişe istinaden hukuksuz ve naylon yetki listeleri ile TKGM genelgesine aykırı olarak, ve müşterinin lisanslı uzman diye bildiği değerleme raporunu oluşturan birçok şahsın sahada kalmasının meşru olduğu savunuluyordu. Artık bu bahanenin geçerliliği kalmayacaktır. Öte yandan, zaten yeterli sayıda uzman vardı ve takriben %92'si saha dışındaydı. En iyi ihtimalle 200/2400 = %8'lik bir kesim sahada iken, yani esasen yekün uzman sayısı yeterli iken, bu durumu kavrayamadan tecrübe şartını kaldırarak uzman sayısının artırılması hedeflenmiş. Tabi özel sertifikasyon eğitimi ile cebe inecek paraların bu uygulamanın yan getisi olduğu da hesaplanmış. Bu durumda tüm görüşlerin haklılık payı olduğunu düşünüyorum.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: fikret8082 - Şubat 27, 2014, 09:15:06 ÖS
Mimar Mühendis şehir Plancısı Harita Mühendisi dışındaki kişileri verdikleri iş  ilanları ile Lisanslı arkadaşlarımızı rencide edip küçük düşürenler.
 
TKGM  21.1.2014 tarihli genelgesi , SPK 26.2.2014 tarihli duyurusu ile tecrübe süresini kaldırarak  , TDUB  artık şeffaflaşarak Değerleme sektöründe yetki ve görevin Lisanslı Değerleme Uzmanlarında olduğunu kabul etmiştir.
 
2-3 YILDIR SPK  SINAVLARINI VEREMıYEN VEYA DERS ÇALIşMAYAN  PERSONELLERıNıZı VE ÇÖZÜM ORTAKLARINIZADA ARTIK SPK LıSANSLAMA SINAVLARINI KAZANDIRMAK ıÇıN KURS AÇARSANIZ KıMSE şAşMASIN.

AMERıKADA VE AVRUPA ÜLKELERıNDE SAYGIN BıR MESLEK OLAN LıSANSLI DEğERLEME UZMANLIğI DÖNEMıNı   NE ZAMAN KABÜLLENECEKSıNıZ.

 
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: ABDULLAH UZGUR - Şubat 28, 2014, 09:22:27 ÖS
Arkadaşlar SPL'nin duyurusu aşağıdaki gibidir:

"Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) 26.02.2014 tarihli toplantısında; SPK tarafından yapılmakta olan Gayrimenkul Değerleme Lisansı ve Konut Değerleme Lisansı sınavlarına katılarak başarılı olmuş ancak 3 yıllık tecrübe şartını tevsik eden rapor sunamadığı veya diğer şartları taşımadığı için başvurusu kabul edilmeyen adayların, Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.ş. tarafından düzenlenecek ve içeriği Kurulca onaylanacak mesleki uygulamalı eğitim programına katılım sağlamaları halinde tecrübe şartını sağlamış sayılmalarına karar verilmiştir.

SPK tarafından alınan işbu karara istinaden Kuruluşumuzca konu ile ilgili olarak yapılacak eğitimlerin kapsam ve tarihlerine ilişkin açıklama en kısa zamanda paylaşılacaktır."
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: aaron - Şubat 28, 2014, 11:14:12 ÖS
3 yılını bugün dolduran arkadaşlar ne hissetmekte?
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: fikret8082 - Mart 01, 2014, 05:43:24 ÖS
TKGM ,SPK VE TDUB DEğERLEMEDE STANDARTLARI YAKALAMAK VE KALıTEYı  YÜKSELTMEK ıÇıN GEREKLı KARARLARI ALMIşTIR.
TAKBıS SORGULAMA SıSTEMı AÇILINCAYA KADAR DEğERLEME RAPORLARININ BÜYÜK ÇOğUNLUğUNU BANKADAN AKREVıDATASYONU OLMAYAN 18-20 YAşLARINDA LıSE MEZUNU ÇOCUKLARINA YAPTIRILIYORDU şıMDı ÇOğU TAPU MÜDÜRLÜKLERıNE ARTIK GıREMıYOR.
BAZI PATRONLAR BEGENSEDE BEğENMESEDE ARTIK LıSANSLI DEğERLEME UZMANLIğI DÖNEMı FııLEN BAşLAMIşTIR.
KISA SÜREDE 1-2 GÜNLÜK EğıTıM ıLE EN AZ 300-350 ARKADAşIMIZ DAHA ARAMIZA KATILACAğINI GÖRECEKSıNıZ.
2- 3 YILDIR SPK LıSANSLAMA SINAVLARINI VEREMıYENLER ıSE MECBUREN ARAMIZDAN AYRILACAKTIR.
LıSANSLI DEğERLEME UZMANLIğI MÜSTAKıL BıR MESLEK GRUBUDUR OKULDAN YENı MEZUN OLMUş GENÇLERı 6-7 AY ÇALIşTIRIP ÇIKANLARIN YERıNE TEKRAR TEKRAR GENÇLERı ALMA ZAMANI BıTMışTıR.
SEKTÖRDE GEREKEN DEğERLEME UZMAN SAYISI EN FAZLA 1200 ıKEN 5000-6000 KışıYE YAKIN ÇÖZÜM ORTAğI SÖZLEşMESı YAPIP BU ARKADAşLARIDA MAğDUR ETMEYE KıMSENıN HAKKI YOKTUR.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: antepli - Mart 02, 2014, 09:42:12 ÖS
ABDULLAH KARDEşıM BU MESLEğıN TEMEL şARTI SINAVLARI VERMEKTıR.SEN ıSTESEN DE ıSTEMESEN DE  BU BÖYLEDıR.SANA TAVSıYEM ÇALIş SINAVLARINI VER ANCAK O ZAMAN GAYRIMENKUL DEğERLEME UZMANI OLABıLıRSıN YOKSA NAFıLE UğRAşIRSIN SU MECRASINA AKMAK ZORUNDADIR.

Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: maras46 - Mart 03, 2014, 03:04:20 ÖÖ
Söyleyecek söz bulamıyorum. Emir büyük yerden. ınşallah sonu hayırlı olur. Bu mesleğin uygulanması ile ilgili zehir gibi bilgi-tecrübeye sahip eksperler var, ama bir türlü sınavları veremiyorlar. Değerleme Uzmanlığı lisansına sahip olup ta, “konu taşınmaz, yasal değer, mevcut değer” kelimelerini ilk defa duyan, hayatında eline lazer metre almamış kişiler de var.

3 yıllık tecrübe şartı, 1 günlük eğitimle kapatılması çok garip. 1978’lerde lise mezunları  45 günde öğretmen oldu. Hem de 76.000 öğretmen. Zaten hızla kalkınmamızın temelinde, 45 günlük eğitimle 76.000 öğretmenin eğitim sistemine kazandırılmasının büyük rolü var (!). Allah sonumuzu hayır eyleye. Bu hükümetin temsilcilerinden 45 günlük eğitimle kazandırılan öğretmenler ile ilgili çokça eleştiri var. Aynı hükümet döneminde, 3 yıllık tecrübe şartı kaldırılıyor. Garip bir ülkeyiz vesselam.

Bu tasarruf ile olumlu ve olumsuz beklentilerim var.

Olumlu görüş: Lisanslı uzman sayısının bir an önce artması. Tebliğ taslağının uygulamaya girmesi. Lisanslı olmayanlara bu işin yaptırılmaması.

Olumsuz görüş: Bu bende kalsın. Önyargımı şimdilik paylaşmak istemiyorum. ınşallah yanılıyorumdur.

Herkes kendine yakışanı yapar.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: ABDULLAH UZGUR - Mart 03, 2014, 08:51:39 ÖÖ
Antepli hanımefendi/beyefendi,
Ben zaten lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanıyım.
(ısmimin geçtiği bir açıklamaya mukabele etmek suretiyle bu platformu kullanmak durumunda kaldığım için mazur görülmemi rica ederim. Zira, bundan önce paylaştıklarım ve nasip olursa bundan sonra paylaşacağım konular ve açıklamalarla ilgili bir ön yargı oluşsun istemiyorum.)

Ayrıca, "BU MESLEğıN TEMEL şARTI SINAVLARI VERMEKTıR.SEN ıSTESEN DE ıSTEMESEN DE  BU BÖYLEDıR.SANA TAVSıYEM ÇALIş SINAVLARINI VER ANCAK O ZAMAN GAYRıMENKUL DEğERLEME UZMANI OLABıLıRSıN" sözünüze katılmadığımı belirtmek isterim. Sözünüz, yapılan sınavın, meslek adaylarının bu mesleği uzman statüsünde icra etmesine yetecek bilgi sahibi olup olmadıklarını yeterince belirleyebiliyor olması durumunda isabetli sayılabilir. Ne var ki durum böyle değil. Uzmanlık için teorik bilginin uygun zaman ve zeminde yapılacak pratiklerle desteklenmesinin ve meslek adaylarının bu suretle uzmanlık liyakatini haiz duruma gelmesinin daha isabetli olacağı kanaatindeyim.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: may - Mart 04, 2014, 04:28:21 ÖS
Kısa süre zarfında değerleme sektörünün tamamen lisanslı uzmanlara bırakılmasının ilk adımı atılmıştır. Bu mesleği devam ettirmenin tek yolu sınavları bir an önce vermektir. Yapılmasını umduğum en öncelikli ikinci işlem sektörün belirli kişi ve kurumların hegemonyasından kurtulmasını sağlamaktır. Bu nedenle birlik seçimleri son derece önemlidir. (Yanlış anlaşılmaz ise benim burada yazılarını takip ettiğim ve ayaküstü bile tanışıklığımın olmadığı A.Mesut Tatlıpınar vb. gibi değerleme uzmanlarının üst yönetimde olması gerektiğine inanıyorum)Önümüzdeki seçimlerde haklarımızı savunan ve söz sahibi olabileceğini düşündüğünüz kişileri seçmekten başka çare bulunmamaktadır. Saygılarımla.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Mart 04, 2014, 04:59:31 ÖS
Kısa süre zarfında değerleme sektörünün tamamen lisanslı uzmanlara bırakılmasının ilk adımı atılmıştır. Bu mesleği devam ettirmenin tek yolu sınavları bir an önce vermektir. Yapılmasını umduğum en öncelikli ikinci işlem sektörün belirli kişi ve kurumların hegemonyasından kurtulmasını sağlamaktır. Bu nedenle birlik seçimleri son derece önemlidir. (Yanlış anlaşılmaz ise benim burada yazılarını takip ettiğim ve ayaküstü bile tanışıklığımın olmadığı A.Mesut Tatlıpınar vb. gibi değerleme uzmanlarının üst yönetimde olması gerektiğine inanıyorum)Önümüzdeki seçimlerde haklarımızı savunan ve söz sahibi olabileceğini düşündüğünüz kişileri seçmekten başka çare bulunmamaktadır. Saygılarımla.

Sayın may, görüşlerinize katılıyorum ancak meslek ileriye mi gidiyor yoksa önüne gelenin girdiği bir meslek mi olacak inanın buna karar veremedim. ışe olumlu yanından bakarsak sizin dediğiniz gibi olacak olumsuz yanından bakarsak iyice ayağa düşecek..A.Mesut Tatlıpınar ve işi bilip doğruları söylemekten çekinmeyen diğer büyüklerimize hakikaten yetkili yerlerde ihtiyacımız var..
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: may - Mart 04, 2014, 05:23:24 ÖS
Sayın Varlık ve Değer, görüşlerime genel olarak katılmanıza sevindim, sektör şu anda da iyice ayağa düşmemiş midir? emin olun bundan kötüsü olamaz. ışe olumlu yönden bakılması taraftarıyım. Sahada çalışan kişilerin yönetimde olması en azından yakasına yapışacağımız birilerinin olması anlamına gelir. 
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: mkuyumcu - Mart 04, 2014, 05:44:54 ÖS
Değerleme sektöründe bu kadar sorun varken bunlar ile ilgili ciddi bir adım, çalışma ufukta görünmezken!  SPK durup dururken bu 3 yıllık tecrübe şartını niye kaldır dı ?  Bunu yaparken neyi amaçla dı ? TDUB tan bu konu ile ilgili görüş soruldu mu soruldu ise neden bu üyelerden bu konuda fikir alınmadı (alınmadı ise daha vahim bir durum ortaya çıkar) aklıma gelen bu sorulara cevap verecek bilgisi olan var mı? Bu platform da özellikle görüşlerini önemsediğim mesut bey’den bu konular ile ilgili fikirlerini öğrenmek isterim.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Mart 10, 2014, 11:26:38 ÖÖ
Bu konu ile ilgili SPK veya SPL nezdinde bilgi edinen oldu mu?
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: SADÝ - Mart 18, 2014, 09:45:06 ÖS
                               Sayın;
                                        mçağlayan,
                           SPK'nın  Taslağı ile ilgili görüşlerinize kısmen katılıyorum.Ancak;sizde biliyorsunuz ki!...Uygulamada,gerek Hukuk gerekse Ceza Mahkemeler'inde  görev yaptığınız veya ikametgahınızın olduğu yerde  "Gayrimenkul Değerleme Uzmanı" olarak  Adalet Komisyonuna  müracaat ettiğinizde 3 yıllık tecrübe şartı aransada "Mühendis" ünvanlı bir kişinin müracaatında da bu şart aranmaktadır.Ancak,SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı'nın her türlü vasıftaki taşınmazların Değerlemesine yetkili olduğunun,dolayısıyla  görev tanımını/alanını tam olarak bilinmediğinden,alınan Lisans 3 yıllık tecrübe şartını içersede bir artısı yok.Ancak,TDUB'nin "Gayrimenkul Değerleme Uzmanları" ile 3 yıllık tecrübe şartını içeren ve bu kişilerin GDU olarak mahkemelerde bilirkişi olarak görev yapabileceklerine dair birkaç sene önce Adalet Bakanlığına,Adalet Bakanlığı'nın da 81 ıl'in Cumhuriyet Başsavcılıklarına bilgi yazısını gönderdiğini biliyorum.Tebliğ taslağı bu şekilde kesinleşirse ve TDUB de bu konuda  Tebliğ'e atıfta bulunarak tekrar Adalet Bakanlığına  bilgi yazısı gönderirse,mahkemelerde"...Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik" 'e aykırı gerekçesiyle bilirkişi başvurularını dahi kabul etmeyecektir.Mahkemelerde bilirkişilik  görevini bilfiil ifa ettiğimiz esnada "Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının" her kademedeki adliye görevlisine görev tanımını/alanını ve Lisanssız Mühendis ünvanlı kişilerden daha ehil olduğumuzu ve her vasıftaki gayrimenkulün değerlemesini yapmaya yetkili olduğumuzu,dolayısıyla teferruatlı olarak anlatmamız,bilgilendirmemiz gerekir.Ayrıca,2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'na da atıfta bulunmanızın ve bu şekliyle SPK'ya göndermenizin faydalı olacağını düşünüyorum.Bildiğiniz üzere Normlar Hiyerarşisi aynı konuda düzenleme yapılan alt normun bir üst norma uyma zorunluluğu vardır.Uyulmadığı takdirde ıdari yargıda dava konusu olduğu'nda iptal edilmesi sözkonusudur.Ancak,burada dikkat edilmesi gereken nokta Adli Bilirkişi Listelerinin hazırlanmasındaki Yönetmelikle,SERMAYE PıYASASINDA FAALıYETTE BULUNANLAR ıÇıN LıSANSLAMA VE SıCıL TUTMAYA ıLışKıN ESASLAR HAKKINDA TEBLığ(gerçekleştiğinde) birbirinin alt normları değildir.SAYGILARIMLA
                         
                                  SPK'nın ılgili ınternet Sayfasına Gönderdiğim, Görüşümle ılgili Mail'im Aşağıda Olduğu Gibidir;
SERMAYE PıYASASINDA FAALıYETTE BULUNANLAR ıÇıN LıSANSLAMA VE SıCıL TUTMAYA ıLışKıN ESASLAR HAKKINDA TEBLığ TASLAğI’NIN;

1)                 6/2nci maddesi; “ Lisansa tabi personelin lisans alıncaya kadar ilgili lisans sahibi bir personel refakatinde yardımcı personel şeklinde çalışması mümkündür. Ancak yardımcı personel olarak çalışılan süre 5 yılı geçemez.”hükmündedir.
Bu madde,şirketler ve lisanssız çalışanlar tarafından suistimale açık olduğundan ve mevcut ciddiyetsiz durumdan bir farkı olmayacağını ve  kaldırılmasının faydalı olacağı kanaatindeyim.


2)                 7/2nci maddesi : ” Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 lisansı ve Konut Değerleme Lisansı için en az 2 yıllık yükseköğretim düzeyinde, diğer tüm lisanslar için ise en az 4 yıllık yükseköğretim düzeyinde eğitim alınmış olması gerekmektedir.”hükmündedir.
            Ancak,Değerleme konusu gayrimenkullerin büyük bir çoğunluğunun  Kat ırtifaklı veya Kat Mülkiyetli olarak “mesken” vasfıyla tapu sicilinde kayıtlı olması,bu vasıftaki gayrimenkullerinde, 2 yıllık Yükseköğretim gören,sınavda üç dersten sorumlu,1 yıl tecrübeli Lisanslı Konut Değerleme Uzmanları tarafından Değerlemesinin yapılması hakkaniyet,eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi etik değildir.Çünkü,Gayrimenkul Değerleme şirketleri;değerlemenin gerçeğe yakın tesbiti ve kabul edilebilirlik ölçülerini göz önünde bulundurmaktan ziyade, ucuz değerleme yaptırabilmek için şu anda olduğu gibi eğitim düzeyi düşük olan kişileri tercih edecek   ve  4 yıllık Yükseköğretim görmekle beraber 3 yıllık tecrübe şartını yerine getirmiş,Lisans almış olan kişilerin hakkına tecavüz edecek  ve burada şu anda olduğu gibi şirketler tarafından yapılan haksızlığın hukuksuzluğun önüne geçilemeyecek,Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının da yapılan haksızlık,hukuksuzluk ve eşitsizlik karşısındaki sızlanmaları hararetle devam edecek,sözkonusu tebliğ hükümleri kesinleşip,resmi gazetede yayımlandıktan sonra,Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olarak idari yargıda iptaline gidileceği aşikardır.Bu yüzden,Konut Değerleme Uzmanlığı’nın da 4 yıllık eğitim görme şartının getirilmesi ile birlikte 1 yıllık tecrübesini,3 yıla ikmal edinceye kadar  Gayrimenkul Değerleme Uzman Yardımcısı olarak Gayrimenkul Değerleme Uzman nezaretinde/refakatinde çalışması,3yıllık tecrübe şartını tevsik ettikten sonra sınava tabi olmadan Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Lisanssına hak kazanmasının eşitlik,adalet ve hakkaniyet ilkesine uygun olacağı ve sızlanmaları önleyeceği kanaatindeyim.Ayrıca,Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı sınavındaki 5 modül dersin verilmesinin zorluğu ve 2 yıllık yüksekokul mezunu ola şartının yeterliliği nedeniyle,4 yıllık mezundan ziyade ön Lisans mezunları bu mesleğe teveccüh gösterecek zamanla mesleği icra eden kişilerin 2 yıllık mezun olduğu görülecek ve okuyanla-okumayan veya 2 yıllık yüksekokulla,4 yıllık Fakülte mezunu bir olmayacağı için;eğitim düzeyi düştüğü ve tecrübe şartı 1 yıla düştüğü için hazırlanan değerleme raporlarının kalitesi düşeceği gibi değer faktörü gerçeklikten uzak olacak,mesleğimizin toplum içindeki  “Güvenirlik” ilkesi zedelenecektir.Ayrıca,mesleki uygulamalı eğitimin bilfiil sahada çalışarak tecrübe kazananlardan daha faydalı olmayacağını ancak,3 yıllık tecrübe şartıyla birlikte Lisanssı almaya hak kazandıktan sonra bu eğitimin hem bilgi bakımından hemde meslekdaşlarımızla kaynaşıp birlik ve beraberlik duygusu ve meslek bilinci içersinde hareket edilmesi yönünden faydalı olacağı kanaatindeyim.

3)           Tebliğ Taslağının 7/3 ncü maddesi; 1 ve 3 yıllık tecrübe şartlarının sürelerinin  Gayrimenkul Değerleme şirketlerinde çalışma şartını getirmektedir.Ayrıca,tecrübe şartı süresinin tamamlanmasının mahkemelerde Gayrimenkul Değerlemeye yönelik bilirkişilik yapanlarında eklenmesinin(şu anda olduğu gibi) adil olacağı kanaatindeyim.. 

4)            Ayrıca,Tebliğ Taslağına “Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanları Tapu Müdürlükleri,Kadastro Müdürlükleri ve Belediye ımar Müdürlüklerinde bilgi ve belge istemlerinde,Gayrimenkul Değerleme Uzmanları Birliğinin üye kimlik kartını veya SPK’ca verilmiş Lisanssını ibraz etmek zorundadır.”hükmünün eklenmesi ile sözkonusu kamu kurumlarındaki suistimallerin önleneceği kanaatindeyim.   


5)           Ayrıca,şu anda Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığını almış/hak kazanmış kişilere 3 yıllık tecrübe şartının kalkması karşısında,Gayrimenkul Değerleme şirketlerinin Çözüm Ortağı olarak sözleşme yapması durumunda tecrübeleri gözetilerek öncelikli olarak bu kişi/kişilerce sözleşme yapması şartı getirilmesinin sahada aktif olarak çalışmayan Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının da aktif hale gelecek,Gayrimenkul Değerlemesi ehil olanlar tarafından yapılması sağlanacağı ve faydalı olacağı kanaatindeyim. 

      Yüksek Kurulunuzun Takdirlerine,Sunarım.18/03/2014

                                                                                                                                                                       SAYGILARIMLA
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Mart 19, 2014, 01:24:18 ÖÖ
Sn. SADı;

Bahsettiğiniz konular, sorunlar ve çözüm yolları sektördeki bütün sıkıntıları tanımlar nitelikte. Benzer önerileri göndermiştim, müsaadenizle sizin önerilerinizi de kopyalarak tekrar gömdereceğim. Bu kıymetli görüşlerinizi kurumların mail adreslerinde siz de paylaşırsanız göremeyen gözlere bir nebze doğruları gösterme şansımız olur.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: ABDULLAH UZGUR - Mart 19, 2014, 10:54:56 ÖS
TDUB'un duyurusu aşağıdaki gibidir:

"Sermaye Piyasası Kurulu’nun gayrimenkul ve konut değerleme uzmanlığı için aranan tecrübe şartına dair almış olduğu 26.02.2014 tarih ve 6/189 sayılı kararına yönelik, Birliğimizce hazırlanan ekteki yazı 19.03.2014 tarihinde SPK’ya gönderilmiştir."

http://www.tdub.org.tr/images/pdf/2014.03.19_46_spk_tecrube_sarti.pdf

Hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyorum.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: antepli - Mart 22, 2014, 01:20:23 ÖS
Sayın arkadaşlar
Fiilen bu durumdan etkilenen birisiyim.Sınavları 1.5  yıl önce verdim tecrübe şartını bekliyorum.Bu arada çözüm ortağı olarak 150 civarında rapor yazdım.Son 5 aydır ise hiç iş yapamadım.Bunun sebebi ise firmaların ucuz işgücü olarak görüp çalıştırdığı ve lisans almaya gereksinim duymayan bu meslekte amaçsız günler geçiren kişilerdir,Yani şu anda onlar iş yapabiliyor benim gibi sınavı vermiş tecrübe şartını bekleyen kişiler iş yapamamaktır.
Benim görüşlerim şöyledir.
1-Mesleğe giriş yapabilmek için önce sınavları verme şartı aranmalıdır.
2-Sınavları verdikten sonra staj dönemi başlar.(SPK yada Tdub organizasyonu ile).3 yıllık staj dönemi çok uzun olacağından 1 yıla indirilebilir.
3-Lisansını alan istediği gibi çalışır.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: ABDULLAH UZGUR - Mart 24, 2014, 05:40:31 ÖS
Değerli meslektaşlarım,
Tebliğ taslağına ilişkin görüşlerimi ve önerilerimi içeren uzunca bir yazıyı SPK' ya gönderdim. Bu platformda, bazı önerilerimi paylaşmamın kifayet edeceği kanaatindeyim.

TEBLığ TASLAğINDAKı HÂLı
"Madde 6/2 - Lisansa tabi personelin lisans alıncaya kadar ilgili lisans sahibi bir personel refakatinde yardımcı personel şeklinde çalışması mümkündür. Ancak yardımcı personel olarak çalışılan süre 5 yılı geçemez."

Madde 6/2 (ÖNERıM) - Lisansa tabi personelin lisans alıncaya kadar ilgili lisans sahibi bir personelin refakatinde yardımcı personel şeklinde çalışması mümkündür. Ancak, lisans sahibi bir personelin refakatinde en fazla 3 adet yardımcı personel çalıştırılabilir ve yardımcı personel olarak çalışılan süre 5 yılı geçemez.  


TEBLığ TASLAğINDAKı HÂLı
"Madde 7/3 - "Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı ve Kredi Derecelendirme Lisansı için derecelendirme kuruluşlarında en az 3 yıl, Konut Değerleme Lisansı için gayrimenkul değerleme şirketlerinde en az 1 yıl, Gayrimenkul Değerleme Lisansı için ise yine gayrimenkul değerleme şirketlerinde en az 3 yıl çalışarak tecrübe şartının yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartların sağlanamaması halinde, SPL tarafından düzenlenecek ve içeriği Kurul tarafından onaylanacak mesleki uygulamalı eğitim programının başarı ile tamamlanması durumunda da tecrübe şartı yerine getirilmiş sayılır. Tecrübe şartını tevsik edici belge ve bilgiler Kurul tarafından ayrıca belirlenir.”  

"Madde 7/3 (ÖNERıM) - "Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı ve Kredi Derecelendirme Lisansı için derecelendirme kuruluşlarında en az 3 yıl, Konut Değerleme Lisansı için gayrimenkul değerleme şirketlerinde en az 1 yıl, Gayrimenkul Değerleme Lisansı için ise yine gayrimenkul değerleme şirketlerinde en az 3 yıl çalışarak tecrübe şartının yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartların sağlanamaması halinde, SPL tarafından düzenlenecek ve içeriği Kurul tarafından onaylanacak mesleki uygulamalı eğitim programının başarı ile tamamlanması durumunda da, tecrübe şartı yerine getirilmiş sayılır. Ancak, Gayrimenkul Değerleme Lisansına ilişkin tecrübe şartı, eğitim programının kapsamı dışındadır. Tecrübe şartını tevsik edici belge ve bilgiler Kurul tarafından ayrıca belirlenir.”


TEBLığ TASLAğINDAKı HÂLı
"Madde 19/2 – “Lisans yenileme eğitim tarihinin hesaplanmasında lisans alınmaya hak kazanıldığı tarih esas alınır. Lisans yenileme eğitiminin alınması gerektiği tarihten en az 2 ay önce lisans yenileme eğitimi almak için SPL’ ye başvuruda bulunulması ve lisans yenileme eğitiminin alınması gerektiği tarihi takip eden 2 ay içerisinde eğitimin alınmış olması zorunludur.”

"Madde 19/2 (ÖNERıM) – “Lisans yenileme eğitim tarihinin hesaplanmasında lisans alınmaya hak kazanılan tarih esas alınır. Lisans yenileme eğitiminin alınması gerektiği tarihten en az 4 ay önce lisans yenileme eğitimi almak için SPL’ ye başvuruda bulunulması ve lisans yenileme eğitiminin alınması gerektiği tarihi takip eden 4 ay içerisinde eğitimin alınmış olunması zorunludur.”

Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: Mehmet Benan Kýlýç - Mart 25, 2014, 10:06:54 ÖÖ
Konu ile ilgili TDUB'a gönderdiğim görüş bildirme yazısı.


SPK tarafından yayınlanan tebliğ taslağına,kurumunuzun 19.03.2014 tarihinde vermiş olduğunuz görüş çerçevesinde; sadece gayrimenkul değerleme uzmanlarının 3 yıllık tecrübe şartının fiilen kaldırılmasına itiraz edilmesi, konut değerleme uzmanlarının tecrübe koşulunun kaldırılmasına herhangi bir itiraz olmaması son derece vahim sonuçlar içereceği kanaatindeyim .Söyle ki:

Kurumunuzun önerdiği şekilde sadece değerleme uzmanları için bir düzenleme yapılırsa; bir tarafta fiilen 3 yıllık tecrübe şartı bulunan, 4 yıllık üniversite mezunu, imtihanı verme şartı bulunan değerleme uzmanları, diğer tarafta en az 2 yıllık ön lisans mezunu, imtihanı vermiş ancak kısa bir eğitimle tecrübe şartı yerine getirebilen,TDUB’a üye olma zorunluluğu dahi bulunmayan konut değerleme uzmanları. Sizce sınava yeni girecek aday, hangisini tercih edecektir? Konut değerleme uzmanlığı zahmetsiz, daha az üniversite eğitimli,tecrübe şartsız, çantada keklik olarak durmaktadır.

Konut değerleme uzmanlığının bu kadar cazip hale getirilmesi, piyasada ucuz iş gücüne olan talebin artmasına, tabandaki yozlaşmış durumun devamı anlamına gelecektir. Aynı işi yapan iki lisanslı arasında aracı firmaların daha az maliyetli konut değerleme uzmanlarına yönelmesi, lisanslı değerleme uzmanlarını çok zor durumlara sokacaktır.

Çeşitli platformlarda dile getirdiğimiz gibi mevcut düzenin korunması- her iki lisans sahiplerininde 4 yıllık fakülte mezunu olması ve 1,3 yıllık tecrübe şartlarının bulunması-  mesleğimizin geleceği açısından hepimizin arzu ettiği  bir durumdur. 

Ancak gelinen noktada,değerleme sektörü maalesef her geçen gün kan kaybetmeye devam etmektedir.

Saygılarımla, 



Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: ABDULLAH UZGUR - Mart 25, 2014, 10:15:56 ÖÖ
Mehmet bey,
Açıklamalarınızda çok haklısınız. Bu vesileyle SPK'ya gönderdiğim yazıda yer alan aşağıdaki önerimi de paylaşıyorum.

TEBLığ TASLAğINDAKı HÂLı
"Madde7/2 - Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 lisansı ve Konut Değerleme Lisansı için en az 2 yıllık yükseköğretim düzeyinde, diğer tüm lisanslar için ise en az 4 yıllık yükseköğretim düzeyinde eğitim alınmış olması gerekmektedir. "


Madde 7/2 (ÖNERıM) - Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 lisansı ve Konut Değerleme Lisansı için en az 2 yıllık yükseköğretim düzeyinde, diğer tüm lisanslar için ise en az 4 yıllık yükseköğretim düzeyinde eğitim alınmış olunması gerekmektedir.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Mart 25, 2014, 11:10:51 ÖÖ
Piyasa hacminin %70-%80'inin konut değerlemesi olduğu düşünüldüğünde GDU için 3 yıllık tecrübe şartının korunmasının pek anlamı kalmıyor. Yani korunamayan %80'lik esas işi teşkil eden kısım, 2 yıllık mezunu lisanssız elemanlarca yapıldığı takdirde emek sömürüsünün artarak devam edeceği kanısındayım. Konut değerlemesi harici geriye kalan ve toplam iş hacminin %20'sine denk gelen işler için de 1 tane Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı istihdam edildiğinde, şirketler açısından hiçbir sorun kalmıyor.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: maras46 - Mart 26, 2014, 02:00:36 ÖS
TÜRKıYE DEğERLEME UZMANLARI BıRLığı BAşKANLIğINA
ıSTANBUL

Konu: Sermaye piyasasında faaliyette bulunanlar için lisanslama ve sicil tutmaya ilişkin esaslar hakkında tebliğ taslağı hakkında görüşlerim.


Tebliğ taslağının 7. Maddesinin 2. Fıkrasında: “Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 lisansı ve Konut Değerleme Lisansı için en az 2 yıllık yükseköğretim düzeyinde, diğer tüm lisanslar için ise en az 4 yıllık yükseköğretim düzeyinde eğitim alınmış olması gerekmektedir.” Denilmektedir.

Tebliğ taslağının 7. Maddesinin 3. Fıkrasında: “Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı ve Kredi Derecelendirme Lisansı için derecelendirme kuruluşlarında en az 3 yıl, Konut Değerleme Lisansı için gayrimenkul değerleme şirketlerinde en az 1 yıl, Gayrimenkul Değerleme Lisansı için ise yine gayrimenkul değerleme şirketlerinde en az 3 yıl çalışarak tecrübe şartının yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartların sağlanamaması halinde, SPL tarafından düzenlenecek ve içeriği Kurul tarafından onaylanacak mesleki uygulamalı eğitim programının başarı ile tamamlanması durumunda da tecrübe şartı yerine getirilmiş sayılır. Tecrübe şartını tevsik edici belge ve bilgiler Kurul tarafından ayrıca belirlenir.” denilmektedir.

   Söz konusu tebliğin, 7. Maddesindeki 2. Fıkrasında geçen “2 yıllık yüksek öğretim düzeyi” ve 3. Fıkralarında geçen “Kurul tarafından onaylanacak mesleki uygulamalı eğitim programının başarı ile tamamlanması durumunda da tecrübe şartı yerine getirilmiş sayılır.” ibareleri; Anayasaya, yürürlükteki kanunlara, Uluslararası Antlaşmalara, yönetmelik ve genelge hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir.
   

1-   Anayasanın kanun önünde eşitlik başlığını taşıyan 10. maddesi; “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye ve sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır” hükmünü taşımaktadır. Bu hükme göre, yetiştirilme amacı farklı olan, ön lisans ve lisans mezunlarının bir tutularak ön lisans mezunlarının “Konut değerleme uzmanlığı” imtihanına girecek olması, Anayasamızın 10. Maddesi hükmü ile çelişmektedir. Ülkemizde, 4 yıllık üniversiteyi kazanmak için daha ağır derslere çalışmak,  daha fazla zaman ve emek harcamak gerekir. Çünkü bir inşaat mühendisliği bölümünü kazanmayı gerektirecek üniversite puanı ile, inşaat teknikerliği bölümünü kazanmayı gerektirecek üniversite puanı arasında çok ciddi fark vardır. Kazanılan 4 yıllık lisans eğitimini bitirmek için de, ön lisans eğitimine göre daha ağır derslerin imtihanında başarılı olma mecburiyeti bulunmaktadır. Ön lisans mezunlarının, lisans mezunları ile denk sayılması, lisans mezunlarının geçmişte harcadığı zaman ve emeklerin hiçe sayılması anlamına gelecektir. Konut değerleme ve gayrimenkul değerleme lisanslarının, sahada uygulama alanları aşağı yukarı ortaktır. Ön lisans mezunlarına verilmesi düşünülen bu hak, mevcut durumda hizmet veren tüm değerleme uzmanlarının kazanç ve kariyerini etkileyecektir. Diğer taraftan tecrübe şartının kaldırılması manasına gelen düzenleme de, geçmişte, tecrübe şartını yerine getirmek için, zaman ve emek harcayan konut ve değerleme uzmanlarına karşı adaletsiz bir ortam doğuracaktır.
 
2-   2499 sayılı kanunun, 22 ve 30. Maddesindeki hükümlere dayanılarak çıkartılan Sermaye Piyasasında Uluslararası Değerleme Standartları Hakkında (UDES)  Tebliğ (Seri: VIII, No: 45) hükümleri şöyledir:
-    “Bir Profesyonel Mülk Değerleme Uzmanı, kişisel mülkiyet, şirket ve finansal hak ve menfaatler gibi diğer mülkiyet kategorilerinde de değerleme yapmak için gerekli özel uzmanlığa da sahiptir.” 
-   Aynı tebliğde geçen değerleme uzman tarifi şöyle yapılmıştır: “kabul görmüş bir ulusal değerleme kuruluşunun üyesi olmalı veya devlet tarafından lisans verilmiş ya da mahkemeler veya eşdeğer statüdeki bir makam tarafından atanmış olmalıdır.” 
-   Aynı tebliğde geçen ve değerleme uzmanlığı mesleğinin anayasası niteliğindeki Ahlaki ılkeler bölümünde yetkinlik ilkesi şu şekildedir: “Değerleme Uzmanı, üstlendiği görevi genel kabul görmüş profesyonel standartlara uygun olarak yerine getirmek için gerekli bilgi, beceri ve deneyime sahip olmalıdır. Sadece “Tanımlar” kısmında belirtilen Değerleme Uzmanı tanımına uyan bir uzman bu standartlarla ilgili görevleri üstlenebilir.”
-   Söz konusu tebliğin 7. Maddesindeki hükümler, Uluslararası Değerleme Standartları hükümlerine muhalefet niteliği taşımaktadır. En önemlisi mesleğimizin mevcut bilgi-tecrübe seviyesini aşağıya düşüreceği kaçınılmazdır. Tebliğ taslağının 7. Maddesindeki ilgili ibareler, UDES’in ahlaki ilkesi ile zıtlık teşkil etmektedir. Gayrimenkul değerleme sektöründe: kariyer, tecrübe ve bilgi seviyesinin aşağıya çekilmesi uluslararası arenada ülkemizi zor durumda bırakabilir. 

3-   6362 sayılı kanunun 62/2 maddesindeki hüküm şu şekildedir: “(2) Kurul, bu Kanun hükümlerine tabi kuruluşların bilgi sistemleri denetimi, derecelendirme ve değerleme faaliyetlerinin güvenli ve bağımsız şekilde yürütülmesi ve bunu teminen kalite güvence sistemlerinin oluşturulması ile kamu yararını da gözetmek suretiyle uluslararası standartlara uyumunun sağlanması amacıyla düzenleme, gözetim ve denetim yapar.” Tebliğ taslağının 7. Maddesinin 2. Ve 3. Fıkrasındaki hükümlerin uygulamaya girmesi, 6362 sayılı kanunun 62/2 maddesindeki “uluslararası standartlara uyumunun sağlanması” ibaresi ile çelişen bir durum ortaya çıkartmaktadır. Gayrimenkul ve Konut Değerleme Uzmanlarının 4 yıllık mezun olacağı ve hangi tecrübe şartlarına sahip olması gerektiği hükümleri kanun ve tebliğlerle belirlenmiş iken, bilgi ve tecrübe seviyesinin düşürülmesi, uluslararası standartlara uyum konusunu tartışmaya açabilir.

4-   6306 Sayılı Kanunun 12 maddesindeki hüküm şu şekildedir: “Sermaye Piyasası Kuruluna kayıtlı olarak faaliyet gösteren lisanslı değerleme kuruluşlarının isim ve adreslerini belirten listeler, her yıl ocak ayı içinde, ikinci fıkradaki mahkemelere bildirilmek üzere Sermaye Piyasası Kurulunca valiliklere gönderilir. Yeterli sayıda değerleme uzmanı bulunan yerlerde, 10 uncu maddede öngörülen değer tespitleri, bilirkişi sıfatıyla öncelikle Sermaye Piyasası Kurulundan lisanslı değerleme uzmanlarına, taşınmaz geliştirme konusunda yüksek lisans veya doktora yapmış olan uzmanlara yaptırılır.” 28258 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi hakkındaki yönetmeliğin 7. Maddesinde “Bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıllık meslekî deneyime sahip olmak” hükmü yer almaktadır. Söz konusu tebliğ taslağında geçen “Kurul tarafından onaylanacak mesleki uygulamalı eğitim programının başarı ile tamamlanması durumunda da tecrübe şartı yerine getirilmiş sayılır.” şekli ile uygulamaya girmesi halinde,  28258 sayılı resmi gazetede yayınlanan 3 yıllık tecrübe şartı ile uyumsuz bir durumun ortaya çıkmasına ve 6306 sayılı kanunun 12. Maddesindeki hükme göre görev yapamamasına yol açacaktır.

5-   2499 sayılı kanun gereği kurulan T. C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulunun, Sermaye piyasasında faaliyette bulunanlar için lisanslama ve sicil tutmaya ilişkin esaslar hakkındaki (Seri: VIII, No: 34) tebliğinde, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı ve Konut Değerleme Uzmanı olma şartları şu şekilde belirlenmiştir: Madde 7- (Değişik: Seri: VIII, No: 52 sayılı Tebliğ ile) Gayrimenkul Değerleme Uzmanı: Bir gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesini yapacak gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından istihdam edilen veya gayrimenkul değerleme şirketleri ile sözleşme imzalamak suretiyle değerleme hizmeti veren, asgari 4 yıllık üniversite mezunu, gayrimenkul değerlemesi alanında en az 3 yıl tecrübesi olan ve Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde kendilerine Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı verilen kişilerdir. Madde 11- (Ek: Seri: VIII, No: 52 sayılı Tebliğ ile) Konut Değerleme Uzmanı : Sermaye Piyasası Mevzuatının gerektirdiği hallerde, konut değerlemesi yapan ve değerleme şirketlerinde istihdam edilen veya değerleme şirketleri ile sözleşme imzalamak suretiyle konut değerlemesi hizmeti veren, asgari 4 yıllık üniversite mezunu, konut değerlemesi alanında asgari 1 yıl tecrübesi olan ve Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde kendilerine Konut Değerleme Uzmanlığı Lisansı verilen kişilerdir. 2499 sayılı kanuna dayalı olarak çıkartılan, 26601 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ve bu hükümler yürürlüktedir. Söz konusu tebliğ taslağında 4 yıllık üniversite mezun olma şartının 2 yıllık mezun olmaya ve tecrübe şartı hükümlerinin, mesleki eğitim ile giderilmesi hususları Resmi Gazetede yayınlanan hükümler ile çelişmektedir. 

6-   Bankalara değerleme hizmeti verecek kuruluşların yetkilendirilmesi ve faaliyetleri hakkında yönetmeliğin 1. Maddesi: (Ek:RG-29/09/2007-26658) (Değişik:RG-14/8/2012-28384) Değerleme uzmanı: Değerleme kuruluşu tarafından değerleme yapmak üzere istihdam edilen, en az dört yıllık lisans düzeyinde öğrenim görmüş, bankacılık, bağımsız denetim, sigorta eksperliği veya mahkemelerde bilirkişilik de dahil olmak üzere değerleme konularında en az üç yıllık tecrübeye sahip ya da değerleme konusunda yurt içinde veya yurt dışında yetkili kurumlar tarafından verilen mesleki yeterlilik sertifikalarına sahip olan kişileri” ifade eder.” şeklindedir. Mesleğimizin %95 iştigal alanı, kredilere konu taşınmazların değer tespitidir. BDDK’nın yönetmelik metninde geçen değerleme uzman tarifindeki tecrübe süresi, söz konusu tebliğ taslağındaki hükümler ile uyumsuzluk göstermektedir. Bu husus mesleğimizin icra edilmesinde sıkıntılı durum doğurabilir.

7-   Söz konusu tebliğ taslağının uygulamaya girmesi halinde, yeterli bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olmayan çok sayıda kişinin bu mesleği icra etmesine yol açacaktır. Bilgi ve tecrübe seviyesinin düşürülmesi, kredilere konu taşınmazların değer tespitinde, muhtemel hataların oluşmasına yol açacaktır. Sizler de takdir edersiniz ki, 2001 krizinin perde arkasında, hatalı (kasıtlı) değerleme raporlarından verilen krediler yatmaktadır. Ülkemizin finans sisteminin daha sağlıklı işlemesi, sağlam değerleme raporlarından geçtiği bilinmektedir. 

DEğERLEME UZMAN SAYISI YETERLıDıR
   
1-   Ülke genelinde yılda yaklaşık 700.000 değerleme raporu düzenleniyor. 700.000 raporu, ortalama resmi gün sayısı olan 250 çalışma gününe böldüğümüz zaman ülke genelinde bir günde ortalama 2.800 rapor hazırlanmaktadır. Bir uzman bir günde 3 raporu çok rahat bir şekilde hazırlamaktadır. Eğer bir değerleme uzmanı günde 3 rapor hazırlar ise, bu ülkeye 930, 2 rapor hazırlar ise 1.400 değerleme uzmanı yeterlidir.
2-   01.01.2014 tarihinde, TAKBıS sistem şifresi dağıtıldıktan sonra, her lisanslı şirket, lisanslı veya lisanssız eksperlerin isimlerini, TDUB sayfasında yayınlattı. Ülke genelindeki çözüm ortağı (fiili olarak sahada çalışan) sayısının 1200 olduğu tahmin ediliyor.
3-   TDUB’un resmi internet sayfasında yayınlanan verilere göre Gayrimenkul Değerleme Uzman Sayısı 2545, Konut Değerleme Uzman sayısı 258’dir.
4-   Ülkemizde SPK ve BDDK’dan lisans almış şirket sayısı 130 civarındadır. Bu şirketlerde tahmini 800 civarında uzman görev yapmaktadır.
5-   Ülke genelinde, sahada bizzat çalışan gayrimenkul ve konut değerleme uzman sayısı en iyimser tahmin ile ne yazık ki 150 civarındadır.

Ülkemizde, lisans almış konut ve değerleme uzman sayısı 2803’tür. Bu uzmanların 803’ünün şirketlerde, 150 sinin sahada olduğunu varsayar isek, 1850 ‘sinin görev yapmadığı anlaşılacaktır. Bu konu çözülmeden, imtihan seviyesini lise mezunlarına, eğitim süresini de 1 saate indirmenin bir faydasının olmayacağı kanaatindeyim.  Ülkemizde yeteri sayıda, hatta fazla sayıda uzman vardır. Ancak uzmanları sahaya kanalize edecek, düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. 

ÇÖZÜM ÖNERıLERıM:
1-   Konut ve değerleme uzmanlığı lisans imtihanına katılmak için 4 yıllık üniversite mezunu olma şartı korunmalıdır.
2-   Bir şehirde, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı mesleğini icra ediyor ise, o şehirde işler uzman tarafından yapılmalıdır. Eğer o vilayette lisanslı uzman yok ise, 4 yıllık üniversite mezunu, şirket kadrolarında çalışan personel tarafından yapılabilmelidir. Bu husus tesis edilmiş olur ise: 1850 uzman, ülke genelinde hangi vilayette daha az uzmanın olduğunu araştırıp kendisine şehir seçmeye başlayacaktır. Bilgi ve tecrübe, merkezden taşraya doğru hareket edecektir.
3-   ımtihanı kazanan kişilerin, gerçek yada tüzel vergi mükellefi olarak, faal çalışan gayrimenkul değerleme uzmanının yanında istihdam edildiği süre, tecrübe süresi olarak kabul edilmelidir. Bu süre zarfında, yardımcı konut veya değerleme uzmanı olarak rapor hazırlayabilmelidir. Ancak hazırladığı raporda, staj gördüğü lisanlı gayrimenkul değerleme uzmanının onayı ve imzasının olma şartı getirilmelidir. Böylece, sınavı kazanan lisans adayı, sahada bizzat çalışarak deneyim kazanacaktır. Muhtemel yaptığı hatalar, yine sahada bulunan değerleme uzmanı gözetiminde kendisine anlatılacaktır. Bu süre zarfında da, lisans adayı kazanç elde edecektir. Gerçek vergi mükellefi en fazla 3, tüzel kişi vergi mükellefi en fazla 10 lisans adayını istihdam edebilmelidir.


SONUÇ:
ınsan vicdanında en köklü duygu adalettir. Bu duygu; toplumun düzeni, barışı ve güvenliği için temel koşul, sağlam tutkal olarak kabul edilmektedir. Topluluk yaşamı, ancak adalet aracılığı ile varlık bulabilir ve daha da önemlisi süreklilik kazanabilir.

Devlete karşı güven duygusunun zedelenmemesi için, idari tasarrufta bulunan kurum ve kuruluşların alacağı kararlar, adalet duygusuna zarar vermemelidir.

Çok zor şartlarda, ağır ders yükü ile kazanılan imtihan ve tecrübe şartlarını yerine getiren mevcut konut ve gayrimenkul değerleme uzmanlarının kazanılmış haklarına, sıkıntı oluşturacak olan, “Sermaye piyasasında faaliyette bulunanlar için lisanslama ve sicil tutmaya ilişkin esaslar hakkında tebliğ taslağı” nın, 7. Maddesinin 2. Ve 3. Fıkralarındaki hükümlerin gözden geçirilmesini talep ediyor, saygılar sunuyorum. 25.03.2014


                        Ahmet GÖÇER
                        Gayrimenkul Değerleme Uzmanı
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: maras46 - Mart 26, 2014, 02:12:41 ÖS
1980 öncesi alınan bir karar ile 76.000 lise mezunu, 45 günlük eğitimden geçerek öğretmen oldu. 45 günlük alınan eğitim ile bunlar, fizik, kimya, matematik dersinde lise öğrencilerine ders anlattılar. O dönemi yaşayan bir öğrenci olarak, üniversite mezunu bir öğretmen ile  45 günlük öğretmen arasındaki farklılığı bizzat yaşadım. Mevcut hükümet, bu konuyu şiddetle eleştirdi. şimdi aynı hükümetin, bir kurumu bu tebliğ taslağına nasıl onay vereceğini çok merak ediyorum. ınşallah ülkemize aynı hatayı tekrar yaşatmazlar.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Mart 26, 2014, 08:01:48 ÖS
Sn. Maras46,

Tespitleriniz ve çözüm önerileriniz sektörün genelini ilgilendiren oldukça önemli tespitler. Benzer önerileri SPK ve SPL'ye ben de gönderdim. Ne maksatla yapmaya çalıştıklarını hala bilmediğimiz bu ucube değişikliklerden umarım geç olmadan dönülür. Kalitenin artırılması hedef olması gerekirken düşürülmeye çalışılması ise hala anlam veremediğim bir davranış tarzıdır. Sadece Konut Değerleme Uzmanlığı için 2 yıllık mezun şartını getiriyoruz demek ise aldatmacadan başka birşey değildir. Sektördeki iş hacminin %70-%80'inin konut değerlemesi olduğu düşünüldüğünde neredeyse sektörün tamamı 2 yıllık mezun, tecrübesiz ve lisanssız kişilerin hakimiyetine geçecektir. Böyle bir ortamda ise işi bilen/vasıflı elemanlar sektörden ayrılacaktır. Amaç, bu sektörü emek sömürüsüne açık, kalitenin gözetilmediği bir sektör haline getirmekse yapılması düşünülen deüişiklikler son derece yerindedir...AMAÇ BUYSA EğER VAKıT KAYBETMEDEN BU DEğışıKLıKLERı HAYATA GEÇıRMELıDıRLER...
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: ekspermuhendis - Mart 27, 2014, 12:06:29 ÖS
Tebliğ taslağı ile ilgili ulaşılabilen her kuruma mutlaka gerekçeleri ile kararın ve taslakdaki yanlışlıkları yazılı/sözlü anlatmalıyız. Tebliğ taslağı ve tecrübe ile ilgili alınan kararlar sektörün ve hepimizin geleceğine yön verecek. Tebliğ taslağı  bu hali ile geçer ve alınan tecrübe kararı uygulanmaya başlarsa, vahim sonuçlar doğuracağını düşünüyoruz. Umuyoruz ki hatadan dönülür. Ancak dönülmezse sektörde neler olur, bu karara karşı neler yapılabilir, belki şimdiden bununda planını yapmak gerekir. Bu arada uzun zamandır Sayın MESUT TATLIPINAR'ın yorumlarını göremiyoruz. Konu ile ilgili düşüncelerini merak ediyoruz.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: ABDULLAH UZGUR - Nisan 30, 2014, 03:07:45 ÖS
SPL'nin duyurusuna göre:
"Uygulamalı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Eğitimi düzenlenmiştir.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun 26.02.2014 tarihli kararı uyarınca tecrübe koşulunu sağlayamayan adaylar için Kuruluşumuzca mesleki uygulamalı eğitimler 24-25 Nisan 2014 tarihlerinde Swiss Otel ve Kuyumcukent’de düzenlendi."

http://www.spl.com.tr/WebSite/Display.aspx?ContentID=311
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: adonis - Nisan 30, 2014, 06:09:05 ÖS
sınavı geçmemiş lise mezunu çoluk çocuğun rapor yazdığı bir sektörde ben bu olayı olumlu olarak görüyorum. tanıdığım en az 15 rapor yazan adam var hiçbiri sınava girmiyordu. lisansı bu eğitim yolu ile almış bir adam zaten tecrübesi yoksa sektörün dışında kalacaktır. sömürü düzeninin sona ermesi için bu yönde bir düzenleme şarttı. siz meltem hanım bu yılın sonunda lisansı olmayan adam rapor yazamaz denirse kaç ilde çözüm ortağı bulacaksınız...
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: ABDULLAH UZGUR - Mayıs 02, 2014, 08:55:48 ÖÖ
Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı ve Konut Değerleme Uzmanlığı Lisansı tecrübe koşulunu sağlayamayan adaylar için düzenlenecek uygulamalı eğitimler hakkındaki duyuruya buradan ulaşabilirsiniz.

http://www.spl.com.tr/Images/Uploads/files/Gayrimenkul.pdf
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: maras46 - Mayıs 05, 2014, 01:39:19 ÖÖ
Lisans almaya hak kazanmış kişiler için, hafifletilmiş tecrübe süreci ile ilgili bilgi verilmiyor. Resmen çifte standart. Bunun bir açıklaması olmalı. Eğer bu uygulama ile, lisanslı değerleme uzmanları dışında başka kimseye değerleme işi, sahada yaptırılmama teminatı veriliyor ise, buyurun hafifletilmiş tecrübe sürecini başlatın. Ama arkasından konut değerleme ile ilgili ön lisans konusu gündeme gelmemeli. Çünkü Anayasanın eşitlik ilkesine resmen muhalefet eden bir uygulama. Eğer ön lisans konusu uygulamaya girer ise, bunu iptal ettirmek çok kolay. Çünkü konut değerleme ile, gayrimenkul değerleme arasında sahada yapılan işlerin %85’i ortak. Bunu hangi akıllı ortaya attı merak ediyorum. Tebliğ taslağına hangi mantık ile ön lisans konusu yazdırılmış. Hiç düşünmemişler mi, sahadaki lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanlarının bir bir yok olacağını?

Eğer hukuk ülkesi iddiamız devam ediyor ise, bir kurumda görev yapan ve tebliğ yayınlayanların, üç boyutlu düşünme yeteneğine sahip insanlardan seçilmesi gerekli. Hazırlanan tebliğ ile, neler elde ediliyor, neler kaybediliyor? Kimlerin evine gidecek ekmeğin kopartıldığı iyi hesap edilmelidir. Mazlumla, Allah arasında perde yoktur.

Tezatlar ülkesiyiz. şu anda lise mezunları tarafından, uluslararası değerleme ilkeleri ayaklar altına alınıyor, SPK’nın, TDUB’un, BDDK’nın da gıkı çıkmıyor. Buraya bir sürü kanun, tebliğ, genelge vs. yaza yaza usandık. Birazcık Allah korkuları var ise, yeter artık. YETEEERRR. Devletin yüceliğine inanarak, hukuk kurallarının geçerliliğine güvenerek seçtiğimiz meslekte, bizleri bundan böyle ezdirmeyin. Bir şehirde lisanslı uzman var ise, o şehirde işler başka kimseye yönlendirilmemelidir. Bunu yapmadığınız sürece, bu meslekte hiçbir düzelme olmaz. Ülkemizin küçük vilayetlerinde uzman yok ise, mevcut durum aynen oralarda da uygulansın. Böyle bir uygulama yapılmış olsa, sahaya bir anda 2.000 uzman akın eder. Sınav yapmaya da gerek kalmaz. Çünkü uzman sayısının fazla olduğu gerçeği ile karşılaşılır.

Allah’ım, mesleğimiz ile ilgili karar alanların kalplerine adalet duygusu ver. Amin.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: onur85 - Mayıs 07, 2014, 12:27:48 ÖS
Ahmet Bey'in ifade ettiği gibi:

"Böyle bir uygulama yapılmış olsa, sahaya bir anda 2.000 uzman akın eder. Sınav yapmaya da gerek kalmaz. Çünkü uzman sayısının fazla olduğu gerçeği ile karşılaşılır."

Kesinlikle doğru bir tespittir. Lisanslı uzman sayısının takriben yüzde 8 kadarı sahadadır. Yüzde 92'lik kısım masabaşı imza atan sorumlu ortaklardan veya hiç bu işle iştigal etmeyen, daha doğrusu haksız düzenlemelerden dolayı, iştigal etmeye değer bulmayan kenara çekilmiş uzmanlardan oluşmaktadır. Lisanslı uzman sayısının 'sözde' yetersizliğini bahane ederek bu uygulamayı gündeme getirmek ise körlük veya art niyet ihtimallerinden birisinin kapsamındadır. Görünen köy kılavuz istememektedir.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: creacer - Mayıs 07, 2014, 06:02:56 ÖS
"Sermaye Piyasası Kurulu’nun 26.02.2014 tarihli kararı uyarınca Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı
Lisansı ve Konut Değerleme Uzmanlığı Lisansı sınavını kazanan ancak tecrübe koşulunu sağlayamayan
adaylar için Kuruluşumuzca mesleki uygulamalı eğitimler düzenlenmeye başlanmıştır." Tecrübe koşulunu sağlamayan derken 1 yıl (konut değerleme uzmanlığı için) 3 yıl (gayrimenkul değerleme uzmanlığı için) bekleme süresi sonunda rapor yazmamış 70 ortalamadan sonra bahsi geçen süreleri beklemiş kişiler mi yoksa 70 ortalama yapmış herkes mi kastediliyor orada bir muallak var. Hak kavramı dikkate alındığında bekleme süresini geçirmiş kişiler olması gerektiğine inanıyorum. Bu ülkede de hakka hukuka güven kalmadı ama yinede fikrimi belirteyim istedim. 
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: maras46 - Mayıs 08, 2014, 12:18:35 ÖÖ
“Öğretilmiş Çaresizlik”

Bir akvaryum, cam bölme ile ikiye ayrılmıştır. Balıklar bir bölümdedir. Balık yemleri diğer tarafa bırakılır. Balıklar bu yemleri almak için var gücüyle hareket ederler, cam bölmeye çarparlar ve geri dönerler. Her defasında aynı durum. Bir süre sonra balıklar yemlere doğru hareket etmemeye başlarlar. Bu sırada cam bölme kaldırılır. Yine yem atılır ama hiçbir balık yeme doğru gitmez. Bunun literatürdeki ismi “ÖğRETıLMış ÇARESıZLıK”tir.

Güzel bir mesleğimiz var. Bazı sorunlar yaşıyoruz. Sorunlarımızı buraya yazıp içimizi döküyoruz. Bir çözüm olmuyor ama dertleşiyorduk. Son bir-iki aydır ya herşey düzeldi. Artık buraya bir şey yazmaya gerek kalmadı. Ya da meslek mensupları sanki öğretilmiş çaresizlik deneyini başarı ile tamamladılar.

Tecrübe süresi ortadan kalkıyor, ön lisans mezunlarına kapı aralanıyor, tapuda-belediyede lise mezunları cirit atıyor, kimsenin gıkı çıkmıyor. Yarın noterden araba satışı yapar gibi, lisans devri de yapılır ise şaşırmayalım.

Bu ülkede 1980 öncesi 70 bin lise mezununu 3 ayda öğretmen yaptılar. Eğitimi felç ettiler. 2000’li yıllarda, birkaç hatırlı için 1 saatliğine kamu bankalarında faizleri 10 puan aşağı çektiler. şimdi de Avrupa’nın en kariyerli mesleği olan gayrimenkul değerleme mesleğinin fabrika ayarları ile oynuyorlar. Uluslararası değerleme standartları ayaklar altında tepelenmiyor mu?

Öğretilmiş çaresizlik deneyinden bende çok yara aldım. Artık taleplerimi ilahi makama yazıyorum.

ıyi ki cehennem var. Yoksa kafayı yerdik.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Mayıs 09, 2014, 08:51:09 ÖÖ

ÖğRETıLMış ÇARESıZLıK mi denir KABULLENıLMış şARLATANLIKLAR mı denir NUTKUM TUTULDU KONUşAMIYORUM mu denir bilmem ama artık kendi aramızda konuşmayla bazı şeylerin çözülemeyeceği noktaya geldik. Karar verenlerin kendi aramızda yaptığımız bu sohbetleri pek ciddiye aldığını düşünmüyorum, alsalardı zaten bunları hala konuşuyor olmazdık.

KONUşSAM ÇARE DEğıL, SUSSAM GÖNÜL RAZI DEğıL... ikilemi içerisinde bize biçilecek görevleri ve takdir edilecek şartları bekliyoruz Yüce Türk Yöneticilerinden...
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Mayıs 12, 2014, 01:02:49 ÖS

Tebliğ taslağının akıbetini bilen var mı?

Malum, SPK ve SPL resmi açıklama yapmayıp kişiye özel duyurular ile işi götürüyor. Ya da her iş tamam olduktan sonra duyuru yapıyor.  Tebliğ taslağı hakkında ve pırasa gibi Lisans dağıtmanın gerekçeleri hakkında kişiye özel bilgilendirme yapmış olabilirler....

Bir de adına GAYRıMENKUL DEğERLEME UZMANLIğI LıSANSI dedikleri belgeyi LıSANS değil de SERTıFıKA adı altında değiştirip dağıtma yetkisini Halk Eğitim Merkezleri'ne devrederlerse DAğITMA zahmetinden de kurtulmuş olurlar..Herkes bulunduğu yerdeki Halk Eğitim Merkezi'nden alır Sertifikasını...
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Mayıs 14, 2014, 06:16:47 ÖS

Bundan böyle, GAYRıMENKUL DEğERLEME UZMANLIğI LıSANSI'nın GAYRıMENKUL DEğERLEME SERTıFıKASI olarak isimlendirilip, bu sertifikanın da SPK/SPL yerine ılçe Halk Eğitim Merkezleri vasıtasıyla verilmesini talep ediyorum.

LıSANS falan deyip de insanları kandırmaya gerek yok, 2 günlük eğitim ve 295 TL karşılığı 5 dersi ezberleyip geçen herkes alabiliyor nasıl olsa...
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: yasinozkan - Mayıs 15, 2014, 03:54:26 ÖS
Lisanslarin kiymeti kalmadi, bu iş ayağa düştü,, vaktinde şirket kurup büyük banka bağlayabilenler devam eder, gerisi hikaye
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: eksares - Mayıs 16, 2014, 12:38:34 ÖÖ
Uluslararası Değerleme Standartları'na (UDES) göre tanım da şu şekildedir: Gayrimenkul Değerleme Uzmanları, Varlık Değerleme Uzmanları,Değerleme Uzmanları, değerleme yapmak ve sonuçlarını raporlamayı iktisadi bir faaliyet olarak yürüten özel bir meslek grubudur. Meslek erbabı olan değerleme uzmanları oldukça zor eğitim, öğretim ve ehliyet testlerinden geçmek ve becerilerini göstermek durumundadır. Ayrıca bu kişiler, Çalışma ılkeleri (ahlaki ilkeler ve yetkinlik) ve mesleki faaliyet standartlarına riayet etmeli, bunları muhafaza etmeli ve Genel Kabul Görmüş Değerleme ılkelerine uymalıdırlar.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: onur85 - Mayıs 16, 2014, 09:42:34 ÖÖ
Uluslararası Değerleme Standartları'na (UDES) göre tanım da şu şekildedir: Gayrimenkul Değerleme Uzmanları, Varlık Değerleme Uzmanları,Değerleme Uzmanları, değerleme yapmak ve sonuçlarını raporlamayı iktisadi bir faaliyet olarak yürüten özel bir meslek grubudur. Meslek erbabı olan değerleme uzmanları oldukça zor eğitim, öğretim ve ehliyet testlerinden geçmek ve becerilerini göstermek durumundadır. Ayrıca bu kişiler, Çalışma ılkeleri (ahlaki ilkeler ve yetkinlik) ve mesleki faaliyet standartlarına riayet etmeli, bunları muhafaza etmeli ve Genel Kabul Görmüş Değerleme ılkelerine uymalıdırlar.

Devlet yetkili kurumlarının UDES'i takmadığı veya en iyi ihtimalle UDES'den bihaber olduğu muhakkak. Hak, hukuk, adalet ve doğruluk gibi kavramlarında UDES ile aynı parallellikte bilinirliğe sahip olduğunu da hepimiz görüyoruz.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Mayıs 16, 2014, 10:03:09 ÖÖ
Kural tanımamazlık ve populizm politikalarının bir neticesi olarak 4 gündür SOMA'da yaşanan maden faciasına hepimiz ağlıyoruz. Günübirlik politikalar ve vahşice kar arzusu bir yerde patlıyor ve olan bu memlekete oluyor.

Hiçbir şey bir insanın canından daha değerli olamaz. O madenin sahibi geçen yıl bir röportajında; 'Devletin bir ton kömürü 140 dolara malettiğini kendilerinin ise 24 dolara malederek büyük başarı sağladıklarını' böbürlenerek anlatıyordu. SONUÇ???

Bu faciada yaşamını yitiren herkese Allah rahmet eylesin.

Bu facia bize gösterdi ki; populist politikalar ve vahşice kar arzusu zamanı gelince bir bomba gibi patlıyor. SPK/SPL ikilisinin ileride gayrimenkul krizine yolaçabilecek ve ekonomik krizlerin tetikleyicisi olabilecek sektörü basitleştirme ve itibarsızlaştırma politikalarına bir an önce son vermesini bekliyor, KALıTEYı düşürme yerine daha da artırmaya yönelik tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz.

Kaliteyi düşürerek oluşturmayı düşündüğünüz GAYRıMENKUL DEğERLEME sektörü zamanı gelince (ABD'de olduğu gibi) patlar ve hepimiz altında kalırız...

Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: maras46 - Mayıs 20, 2014, 10:37:31 ÖÖ
Avrupa’da iş güvenliği-disiplini konusunda bir deney yapılır. Hortum, kova, çekpas, deterjan bir tarafta, arada dar köprüden geçilip, karşıda bulunan vitrin camı temizlenecek. Alman işçi, önce dağınık olan hortumu toplar, karşıya geçirir. Sonra kovayı vs. Belirli bir sürede işi tamamlar. Sonra ıngiliz işçi, benzer şekilde tek tek temizlik malzemelerini karşıya geçirir ve vitrini temizler. Türk işçiye sıra gelir. Çek pası omuzuna atar, kovayı ucuna takar, hortumu vücuduna sarar, dar köprüden geçerken 2-3 defa düşme tehlikesi yaşar. Sonra zor bela karşıya geçer. Vitrini temizler. Deneyi yapanların Türk işçi için notu şudur: “Risk alma katsayısı yüksek”

Bizim bu risk alma katsayı yüksekliği başımıza türlü dertler açıyor. Soma’da 2 haftadır sıcak kömür çıkıyor. Risk alma katsayısının yüksek olmasının sonucu ortada.  6 şubat 2011 tarihinde Afşin-Elbistan B Termik Santral açık kömür sahasında göçük oldu. 1 kişi hayatını kaybetti. ışe ara verildi. 10 şubatta işçiler tekrar çağrıldı. Araştırma ekibi sahaya girdi. Araştırma yapılıp ocak faaliyete sokulacaktı. O anda 50 milyon m3 lük toprak kayması oldu. 10 kişilik araştırma ekibi hayatını kaybetti. (Bedenlerine ulaşılamadı.) Eğer 2. Göçük 2-3 saat sonra olsa idi, ölü sayısı 250 kişiyi geçecekti. Göçüğün sebebi, taban suyunun tam alınmaması ve şevlerin dik olması olarak iddia edildi. Sonra ocak kapatıldı. Sonuç: yine risk alma katsayısı yüksek.

Masa başında bir şekilde göreve gelenlerin içi rahat mı? Peki ders alıyor muyuz? Hayır. Huylu huyundan vazgeçer mi?

2001 yılında batık banka olayları yaşandı. 50 milyar dolar, uçtu gitti. Yine yüksek risk almadan kaynaklandı. Değerleme raporları yüksek risk katsayısı ile yazıldı.

Mesleğimiz ile ilgili karar alanların da risk alma katsayısı çok yüksek. 3 yıllık stajı, 6 saatlik eğitime düşürdüler. Bir de ön lisans mezunlarına kapı aralamaya çalışıyorlar. Bir tarafta, lisanslı uzmanlar, bomboş oturur iken, tapuda-belediyede lise mezunları cirit atıyor. Alın size yüksek risk. Bu kadar riski alırsanız, finansal göçük ve tünel yangını kaçınılmazdır.

Yüksek risk alma sonucu yapılan iş başarılı olur ise: “Helal olsun be.” Denilir. Başarısız olunur ise: “Tüh, abooov, Allah Allaaah” denilir.

ınşallah olan bitenden dersler çıkarılır.

Allah’ım ülkemizi kazalardan belalardan koru.

Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Mayıs 26, 2014, 08:34:47 ÖÖ

BıZ BURADA KONUşADURALIM, ADAMLAR 295 Tl'Yı BASTIRAN HERKESE ÇATIR ÇATIR LıSANS DAğITIYOR......

3-4 YIL VERMEK ıÇıN SÜRÜNDÜRDÜğÜNÜZ O LıSANSI ALIP BU UTANMAZ HERıFLERıN KAFALARINA GEÇıRESıM GELıYOR......
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: maras46 - Mayıs 26, 2014, 12:25:39 ÖS
Konu ile ilgili, SPK’ya yaptığım yazışmadan, “eğitim ve staj sürelerinin hafifletilmesi amaçlanmaktadır” cevabı geldi. Bu hafifletilme deneyimi, 1978’de 76.000 lise mezununun 3 aylık eğitim ile öğretmen olmasında yaşandı. Ülke ne hale geldi. Herkes gördü. Eski milli eğitim bakanı Sayın Hüseyin Çelik bu konuyu şiddetle eleştirdi. Ama aynı hükümetin bürokratları, benzer deneyi, bu ülke üzerinde yine yapmaya çalışıyorlar. şaşırmamak elde değil.


BDDK tebliğinde geçen değerleme uzman tarifindeki “istihdam edilir” konusu ile ilgili, “şirket bünyesinde SGK pirimi yatırılan kişi mi” diye sordum. Gelen cevap, hukuk görüşleri arşivimize bakın oldu.  


ışler oldukça düştü. Neymiş efendim, benim bağlı olduğum firmaya iş sırası geldiğinde bana da iş yönlendirilecekmiş. Yani lisansı olmayanlar ile aynı kefede, eşit şartlarda devam. Ama biz bu işe başlarken, sınava girerken, yürürlükteki kanun ve mevzuatın geçerli olduğunu zannetmiştik. Hak kaybı var ise, mahşerde helal edeceğimi mi zannediyorlar? Kimse kusura bakmasın. Aylık giderlerimi zor karşıladığım şu günlerde, haksız rekabetin önünü açanlardan nihai adalet olan, ılahi adalet önünde hakkımı savunacağım.


XII Y.Y. Halep’de yazılan Bahr’ül Feva’id adlı siyasetnamede, şöyle yazıyor: “Memurların halka kötülük yapmasının önüne geçilmelidir. Çünkü devlet adamları, kıyamet gününde kendi emri altındaki insanların yaptıkları kötülüklerden de sorumlu tutulacaklardır. Tevrat’ta şöyle yazılıdır: “Vezirlerin işlediklerinden hoşnut olan devlet başkanı, kötülükte de onların ortağı sayılır. Komşusunun günahlarına göz yuman, onlara da ortak olmuş olur.” Kur’anı Kerimin hangi sayfasını açsanız, adaletten bahseder. ıncil’de de benzer ifadeler vardır.


“Vicdanın sesi Tanrının sesidir” denilir. Bize bunları yapanların vicdanları rahat mı?


Topu topu sahada çalışan 120 lisanslı uzmandan birine bu satırları yazdıyorlar ya. Ne diyeyim. Ben yazarken utanıyorum. ıstediğimiz tek şey, kanun ve mevzuatın uygulanmasıdır.

Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: aaron - Haziran 07, 2014, 10:48:49 ÖÖ
Bu kadar insan buradan bağırıp duruyor bu bir niteliksizleştirmedir diye. Dikkate alan yok. ılk önce lisansın sadece ınşaat Müh, Harita Müh, Mimar ve şehir Plancılarına verilmesi planlanmışken gelinen noktaya bakın. Sınavı verip 3 yıl saha tecrübesi yaşayan 4 yıllık herhangi bir bölüm mezunu birisinin, ış tecrübesi olmayan ancak sınavı verip kurs almış bir teknik mezundan daha nitelikli olduğuna inanıyorum. Ancak 3 yıllık tecrübenin kaldırılmasında ısrar edilmesi halinde sadece 4 meslek grubunun lisans alabilmesi  şartlara eklenmelidir. 
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: creacer - Haziran 10, 2014, 10:03:14 ÖÖ
"Ancak 3 yıllık tecrübenin kaldırılmasında ısrar edilmesi halinde sadece 4 meslek grubunun lisans alabilmesi  şartlara eklenmelidir." ıki yıllık önlisans mezunlarına lisans verilmesi gündeme getirilmişken talebiniz değişik olmuş.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: avensis - Haziran 10, 2014, 01:31:42 ÖS
Konu ile ilgili, SPK’ya yaptığım yazışmadan, “eğitim ve staj sürelerinin hafifletilmesi amaçlanmaktadır” cevabı geldi. Bu hafifletilme deneyimi, 1978’de 76.000 lise mezununun 3 aylık eğitim ile öğretmen olmasında yaşandı. Ülke ne hale geldi. Herkes gördü. Eski milli eğitim bakanı Sayın Hüseyin Çelik bu konuyu şiddetle eleştirdi. Ama aynı hükümetin bürokratları, benzer deneyi, bu ülke üzerinde yine yapmaya çalışıyorlar. şaşırmamak elde değil.


BDDK tebliğinde geçen değerleme uzman tarifindeki “istihdam edilir” konusu ile ilgili, “şirket bünyesinde SGK pirimi yatırılan kişi mi” diye sordum. Gelen cevap, hukuk görüşleri arşivimize bakın oldu.  


ışler oldukça düştü. Neymiş efendim, benim bağlı olduğum firmaya iş sırası geldiğinde bana da iş yönlendirilecekmiş. Yani lisansı olmayanlar ile aynı kefede, eşit şartlarda devam. Ama biz bu işe başlarken, sınava girerken, yürürlükteki kanun ve mevzuatın geçerli olduğunu zannetmiştik. Hak kaybı var ise, mahşerde helal edeceğimi mi zannediyorlar? Kimse kusura bakmasın. Aylık giderlerimi zor karşıladığım şu günlerde, haksız rekabetin önünü açanlardan nihai adalet olan, ılahi adalet önünde hakkımı savunacağım.


XII Y.Y. Halep’de yazılan Bahr’ül Feva’id adlı siyasetnamede, şöyle yazıyor: “Memurların halka kötülük yapmasının önüne geçilmelidir. Çünkü devlet adamları, kıyamet gününde kendi emri altındaki insanların yaptıkları kötülüklerden de sorumlu tutulacaklardır. Tevrat’ta şöyle yazılıdır: “Vezirlerin işlediklerinden hoşnut olan devlet başkanı, kötülükte de onların ortağı sayılır. Komşusunun günahlarına göz yuman, onlara da ortak olmuş olur.” Kur’anı Kerimin hangi sayfasını açsanız, adaletten bahseder. ıncil’de de benzer ifadeler vardır.


“Vicdanın sesi Tanrının sesidir” denilir. Bize bunları yapanların vicdanları rahat mı?


Topu topu sahada çalışan 120 lisanslı uzmandan birine bu satırları yazdıyorlar ya. Ne diyeyim. Ben yazarken utanıyorum. ıstediğimiz tek şey, kanun ve mevzuatın uygulanmasıdır.



Belki de bunca zaman, bunca yakındamadan ve bunca başvurudan sonra gerekli adil düzenin tesis edilememesi bir yargı konusu olacaktır. Bireysel veya birlik nezdinde (TDUB'ye bu konuda güvenim yoktur) açılacak bir kamu veya idare davası burada dile getirdiğimiz tüm hususları hallaç pamuğu gibi bu sorunları yaratan ve mevzuatı takmayan kurum ve şahısların önüne bir bir getirecektir. Bu noktaya çoktan gelindiğine ve bu yönde hareket edilmesinin doğru olacağına inanıyorum üstadım.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Haziran 11, 2014, 04:15:32 ÖS

Sn Avensis'in hukuki mücadelenin başlatılması gerektiği görüşüne katılıyorum.

Yasal dayanaktan yoksun bu eğitimlerin ve lisans dağıtımının iptali için yöntem belirlememizin vaktidir..
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: onur85 - Haziran 20, 2014, 08:20:07 ÖS
Yeni tebliğ taslağı:

Duyuru:
http://www.spk.gov.tr/duyurugoster.aspx?aid=20140620&subid=2&ct=c

Taslak:
http://www.spk.gov.tr/displayfile.aspx?action=displayfile&pageid=1086&ext=pdf&submenuheader=null

Aritmetik ortalama ders başına 60'dan 50'ye, genel aritmetik geçme ortalaması 70'den 60'a indirilmiş.

Daha çok kişinin lisans alması için yırtınıyorlar ama en önemli noktayı hala kaçırıyorlar, hayırlısı.
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: Exper - Haziran 20, 2014, 09:48:50 ÖS
Yeni tebliğ taslağı:

Duyuru:
http://www.spk.gov.tr/duyurugoster.aspx?aid=20140620&subid=2&ct=c

Taslak:
http://www.spk.gov.tr/displayfile.aspx?action=displayfile&pageid=1086&ext=pdf&submenuheader=null

Aritmetik ortalama ders başına 60'dan 50'ye, genel aritmetik geçme ortalaması 70'den 60'a indirilmiş.

Daha çok kişinin lisans alması için yırtınıyorlar ama en önemli noktayı hala kaçırıyorlar, hayırlısı.

O kadar görüş bildirildi yazılar yazıldı takan yok. Yine bildiklerini okumuşlar. Neoliberal görüşün zirvesindeler artık.  spk sırf adet yerini bulun diye görüş istiyor taktığı yok yoksa
Başlık: Ynt: TECRÜBE şARTINI TEVSıK ETMEK ıÇıN 3 YILLIK FııLı ÇALIşMA KOşULU KALDIRILDI
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Haziran 24, 2014, 03:24:19 ÖS

1.Tebliğ Taslağı için hangi öneriyi dikkate aldınız da 2.Taslak için görüş ve öneri istiyorsunuz Sayın SPK Yetkilileri!!!!

DALGA MI GEÇıYORSUNUZ KAFA MI BULUYORSUNUZ BU KADAR ıNSANLA???

Bundan sonraki aşama önce hukuki adalet sonra da ılahi Makamdaki adalet....