Değerleme Uzmanları

MESLEKİ KONULAR => DEĞERLEME UZMANLIĞI GENEL => Konuyu başlatan: ankaraa - Ocak 24, 2014, 10:03:13 ÖÖ

Başlık: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: ankaraa - Ocak 24, 2014, 10:03:13 ÖÖ
Neyi duyurmadıklarını merak ediyorsunuz.
Neden her şeyi duyurmak zorundalar mı?!
ışte onların duyurmadıklarını şimdi ben duyuruyorum.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün 21.01.2014 tarihli duyurusuna göre, lisanslı değerleme uzmanı olmayanlar, tapu müdürlüklerinde değerleme faaliyeti kapsamında proje incelemesi yapamayacak. ışte bunu duyurmadılar.

Peki neden duyurmadılar?

Çünkü TDUB'un resmi internet sitesine eklediği "TAKBıS proje inceleme" linkindeki proje inceleyebilir denen isimlerin çoğu lisanslı değerleme uzmanı falan değil. Peki bunu nasıl tespit ettin derseniz. şöyle ki, "TAKBıS proje inceleme" kısmında size, değerleme şirketinin ismini ve proje inceleme konusunda bu şirket adına yetkilendirilen kişinin kimlik numarasını -dikkat edin yalnız kimlik numarası, neden TDUB'un lisanslı uzmanlara verdiği ve şimdiye kadar hiçbir işe yaramayan kimlik belgesi değil de yalnız kimlik numarası- soruyorlar. Ben tanıdığım kişilerin kimlik numaralarını girerek kesin olarak o listedeki kişilerin birçoğunun lisanslı olmadığını defalarca kanıtladım. Aslında bunu öğrenmek zor değil.
O halde herkes için konu yeterince berraklaştı mı? Belki de bu duyuruyu gözden kaçırdılar. Belki de.....


Lütfen siz de TDUB tarafından meslektaşlara duyurulmayan aşağıda linki verilen duyuruyu inceleyin ve kenara köşeye bir miktar para ayırıp önümüzdeki seçimlere katılın. Ama lütfen elinize seçimden hemen önce tutuşturulan kağıtlardaki isimlere oy vermeyin.

http://www.tkgm.gov.tr/sites/default/files/icerik/ekleri/img-122091138.pdf


(Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi iki yıldır. Süresi dolan üyeler tekrar
seçilebilir, ancak her üye en fazla iki dönem görev yapabilir.)

EK BıLGı (LÜTFEN YÖNETıM KURULU ÜYELERıMıZıN ıSıMLERıNı ÖğRENELıM.)
Mevcut Yönetim Kurulu
Bekir Yener Yıldırım  
şinasi Bayraktar  
Cem Gürpınar
Mehmet Kasab
Deniz Arslan
Nihat Yerci
Bilgin Koluaçık


1. Dönem Yönetim Kurulu
Murat Parmakçı
şinasi Bayraktar
Işıl Dinçer
Ebru Öz
Nihat Yerci
Cansel şirin Yazıcı
Mehmet şahin Akar


Aklımızda bulunsun...
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: adonis - Ocak 24, 2014, 10:22:04 ÖÖ
Sadece lisanslı değerleme uzmanı tapuda proje incelemesi yapacaksa bulunduğum il için gördüğüm kadarı ile rapor yazacak kişi sayısı 5i geçemez. Lisanslı kişinin incelemesini kesinlikle doğru buluyorum, ama sistemin tıkanacağı gerçeği de ortada. şu anda; tdub'un listesindeki herkesin lisanslı olduğu düşünüldüğü için tapu müdürlüklerinde sorun çıkmıyor.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: ankaraa - Ocak 24, 2014, 10:52:21 ÖÖ
Anlaşılıyor ki burada birliğin görevlerinden bahsetmemiz gerekiyor.
Yani, TDUB'un mevcut sistemin ne pahasına olursa olsun tıkanmamasını temin etmek gibi bir görevi var mı? Kesinlikle yok.
Peki görevleri neler!

"Birliğin amacı ile görev ve yetkileri
MADDE 7- (1)
b) Birlik üyeleri tarafından yürütülen faaliyetlerin adil ve dürüst olması, iş ahlakının ve Birlik üyelerinin dayanışma ve mesleğin gerektirdiği özen ve disiplin içerisinde çalışmalarının sağlanması için sermaye piyasası mevzuatında belirlenen niteliklere aykırılık teşkil etmeyecek şekilde değerleme standartları ve meslek kuralları oluşturarak SPK’ya bildirmek.

e) Mesleki gelişmeleri, idari ve yasal düzenlemeleri izleyerek üyeleri aydınlatmak, mesleki konularda ilgili kurum ve kuruluşlara görüş bildirmek ve ilgili konularda üyeleri temsilen ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak. (Elbette gizlemek/duyurmamak aydınlanmaya vesile olmaz.)

f) Değerleme uzmanları arasında mesleki dayanışmayı güçlendirmek.  

(2) Birlik, alacağı kararlarda ve yapacağı düzenlemelerde Kanuna, bu Statüye,
SPK’nın yönetmelik, tebliğ ve kararları ile ilgili diğer mevzuata uymakla yükümlüdür. "


TKGM ile değerleme uzmanlarını temsilen bir anlaşma yaptıktan sonra, bu anlaşmanın maddelerine aykırı bir sonuç doğuracak ve TDUB'un  güvenilirliğini zedeleyecek şekilde TDUB'un bazı "ince" düzenlemeler yapmasını ve sayfasındaki onlarca duyurunun arasında bu duyurunun bulunmuyor olmasını meslektaşlarımın takdirlerine sunuyorum. Ayın 21inde yazılmış bir yazı, 22'sinde TKGM nün resmi internet sitesinde yayınlanıyor. Ancak ayın 24 olmasına ve yazının direkt muhatabı olmamıza karşın TDUB'un duyuruları arasında bu yazı yok ne hikmetse! Protokolü de uzun süre yayımlamamışlardı hatırlarsınız. Esas mesele yazının yayınlanmamış olması da değil maalesef -keşke böyle olsaydı, yayınlayınca her şey düzelirdi-, yazının muhteviyatına aykırı bir işlemi hepimizin gözleri önünde ve bizi temsilen yapıyor olmaları esas mesele.

Bk. duyurular
http://www.tdub.org.tr/duyurular/

Sn adonis,
Bu ülkede darbe yapan ve daha bir çok suç işleyen kişilerin,  "sistemin tıkanması" kelimeleri ile anlatmayı tercih ettikleri ve oluşmasında kendilerinin de büyük pay sahibi oldukları olumsuzlukları, yaptıkları darbeye ve suçlarına dayanak olarak kabul ettiklerini ve bu olumsuz durumu, kendileri ve namına suç işledikleri kişilerin/anlayışın lehine kullandıklarını hatırlatmak isterim.

Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: Exper - Ocak 24, 2014, 11:36:51 ÖÖ
Sadece lisanslı uzmanların proje inceleyebilmesi saçmalıktan öte bir şey değil BDDK ın uzman tanımına göre Değerleme Uzmanı lisans sahibi kişi değil, 3 yıllık deneyime sahip kişidir. Ortada halen bir tanım ve protokol yanlışlığı var. Paylaştığınız linkin sondan 3.satırında, şirket ile bağlantılı başka bir değerleme uzman proje incelemesi yapabilir diyor. Ortada iki çeşit uzman var. Biri Lisanslı uzman biride lisansız uzman ikisi arasındaki fark nedir diye sorarsanız biri displin komitesine tabi diğer değil, biri yıllık aidat ödemek zorunda diğeri değil, biri boş yere çalışıp emek verip lisans alan kişi, diğeri ise bağ bahçe bostan yan gel osman yapıp aynı haklara sahip kişidir. ;D
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: ankaraa - Ocak 24, 2014, 11:46:07 ÖÖ
Sn. Exper,
"Paylaştığınız linkin sondan 3.satırında, şirket ile bağlantılı başka bir değerleme uzman proje incelemesi yapabilir diyor." diye yazmışsınız.
Hâlbuki bu cümlenin aslı sizin yazdığınız gibi değil, lütfen yanlış bilgilendirme yapmayın. TKGM’ nin yazısında diyor ki:

"...Elektronik ortamda kayıt almak suretiyle, tapu müdürlüklerimize proje incelemek için başvuran lisanslı değerleme uzmanlarının www.tdub.org.tr kurumsal internet adresinde güncel tutulan değerleme uzmanı/değerleme şirketi temsilcisi olup olmadığının kontrolünün sağlanması gerekmektedir.
Değerleme uzmanlarının bu tür başvurularında, sistem üzerinden başvuru yaparak tapu sicil bilgilerini görüntüleyen kişinin yanı sıra bağlantı kurulabilmesi halinde (aynı tüzel kişi değerleme şirketlerine bağlı değerleme uzmanları, vekaletname verilen değerleme uzmanları, sistem üzerinden alınan kayıt örneği veya yatırılan döner sermaye ücretini gösterir makbuz vb. belgelerle) sistem üzerinden başvuru yapan değerleme uzmanı dışında başka bir lisanslı değerleme uzmanı tarafından da proje incelemesi gerçekleştirilebilecektir..."

Yani sizin söylediğiniz gibi “başka bir değerleme uzman proje incelemesi yapabilir” demiyor “başka bir lisanslı değerleme uzmanı tarafından da proje incelemesi gerçekleştirilebilecektir.” diyor.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Ocak 24, 2014, 11:51:30 ÖÖ
Bu konu gündeme geldiği günden beri; TDUB'UN  hem kanunla kendisine verilmiş görev nedeniyle, hem de bahse konu protokol hükümleri gereğince, ÜYESı OLMAYAN GERÇEK VEYA TÜZEL Kışı TEMSıLCıLERıNE  TAKYıDAT VE/VEYA  PROJE ıNCELEMESı  KONUSUNDA TAVASSUTTA BULUNAMAYACAğI hususu defalarca bu platformda dile getirilmiştir.

Aradan geçen süre içinde; yine, Tapu Müdürlüğü arşivlerinin  YOLA GEÇEN HANINA döndüğüne ve eline "takyidat çıktısı" alan hemen herkesin  PROJE ıNCELEDığıNE defalarca şahit olduk.

Son  genelge ile; TKGM'NÜN,  

"Değerleme uzmanlarının bu tür başvurularında, sistem üzerinden başvuru yaparak tapu sicil bilgilerini görüntüleyen kişinin yanı sıra bağlantı kurulabilmesi halinde (aynı tüzel kişi değerleme şirketlerine bağlı değerleme uzmanları, vekaletname verilen değerleme uzmanları, sistem üzerinden alınan kayıt örneği veya yatırılan döner sermaye ücretini gösterir makbuz vb. belgelerle) sistem üzerinden başvuru yapan değerleme uzmanı dışında başka bir lisanslı değerleme uzmanı tarafından da proje incelemesi gerçekleştirilebilecektir." Diyerek, bir kere daha üstüne basa basa  duruma AÇIKLIK getirmiş olması memnuniyet vericidir.  




Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: Exper - Ocak 24, 2014, 01:05:45 ÖS
Haklısınız "lisanslı" olarak belirtmişler. Tüm kamuoyunda özür diliyorum:D fakat yine çelişki var o zaman neden TDUB PROJE ıNCELEME linki var ve oraya lisansız uzmanlar neden kayıtlı :D, TDUB un acilen TKGM ile iletişime geçip lisanlı ibaresini kaldırtması gerekiyor :). Mazallah bu haliyle bu karar şirketlerin aleyhine işler. oysaki TDUB bireylerin değil şirketlerin savunucusudur.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Ocak 24, 2014, 06:47:21 ÖS
Türkiye halkı ve devleti; modern ve çağdaş bir hukuk devleti olarak  varlığını sürdürmeye karar verdiği gün, bu saçma sapan sorulardan  kurtuluruz.

Bugün itibariyle;  üç kuruş haram para için, bilerek ve kasten, insanların haysiyetleriyle oynayanların,  hakkı ve hukuku ayaklar altında çiğneyenlerin" Allah belalarını versin" demekten başka bir şey gelmiyor elimizden. :(
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: asyadegerleme - Ocak 25, 2014, 12:36:01 ÖS
TKGM sözleşme ile Takbis sistemini Değerleme sektörüne açtı bankalarda saatlerce harç yatırmaktan bizleri kurtardı ayrıca 2 ay içinde kadastro sistemini de açılacağı söyleniyor Kat mülkiyetine tabi olmayan taşınmazlarda Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine gitmekten kurtulacağız tüm emeği geçenlere teşekkür ederiz,
Çözüm ortaklarının yanında çalışan çocukların  bu sitede yazılanlardan ve gözlemlerimizden duyumlarımızdan Bazı arşiv memurları ile hatır gönül işlerine girip TKGM nün imajını zedeliyecek hareketlere girdiklerinden , TKGM yaptığı protokol ile Lisanslı Değerleme uzmanlarına verdiği Takbis yetkisinin TDUB   tarafından sulandırıldığını fark etti, şikayetler üzerine  Takbis kullanımının ve proje resimlerinin çekilmesinin  Kanun ile tanımı yapılmış Birlik üyesi Lisanslı Değerleme uzmanlarının görev ve yetkisinde olduğunu kabul etmiştir.
Takbis sorgulama sistemi bile çok sayıda çözüm ortağının ve yanında çalışan çocukların piyasadan çekilmesini sağladı.20 gündür her gün gördüğüm bu çocukları artık arşivlerde görmüyorum. Bu bile büyük başarıdır.
Bu işten büyük kurumsal çalışan şirketler zarar görmeyip aksine büyümelerine devam edeceklerdir. Zarar edecekler ise çocuklara 50-60 TL verdirip taşrada kendileri adına resim çektirip 3-5 emsal aldırıp raporu masa başında ıstanbul da hazırlayanlardır.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: onur85 - Ocak 25, 2014, 01:39:13 ÖS
TKGM'nin haysiyetli ve adil yaklaşımından dolayı kutlarım. Geç bile kalındı belki ama yaşananlar ve suistimaller sanırım görüldü veya kısmen hissedildi. Tabi olan bitenin cüz'i bir kısmı bilinmektedir. Neyse bu da birşeydir. TKGM'nin bu hamlesi sonucu şirketleri savunmak ile kendini mükelleflendiren TDUB'de boş durmayacak ve TKGM'ye yayınladığı bu genelgeyi yamalatmak için türlü esnetme teklifleri sunacaktır. Örnekler, değerleme uzman yardımcısıda baksın, sınava girip çıkanda baksın, yetki belgesinde adı yazan herkes baksın gibi. Beraberinde 'yok böyle olmazsa işler tıkanır, yok düzen bozulur' gibi adalete ve akla aykırı gerekçeler gösterecektir. ışte bu noktada TKGM'nin duruşu ve vereceği cevaba göre durum netleşecektir diye düşünüyorum. Lisans sahibi uzmanlara mali, idari ve özlük bakımından herhangi bir pozitif ayrım tanınmadığı müddetçe bu genelgeden inşallah geri adım atılmaz.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: maras46 - Ocak 25, 2014, 04:33:02 ÖS
TAKBıS sisteminin, uzmanların kullanımına açılmasından dolayı emeği geçen, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve TDUB yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Ancak uygulamada bazı tartışmalar yaşanmakta idi. Bu konudason noktayı koyan, Tapu KadastroGenel Müdürü  Müdürü Sayın Davut Güney'den Allah razı olsun. Tartışmaları sonlandıran bir yazışma yapmış. Lisanslı değerleme uzmanı ve şirket temsilcisi kelimeleri geçiyor. şirket temsilcisinin hukukta yeri mevcut. Çözüm ortağı olan lisansız kişiler şirket temsilcisi değildir. şirket temcilciliği; şirket karar defterine yazılan karar sonrası, noterden düzenlenen bir belgedir. Burada TDUB sayfasında TAKBıS butonunda isimleri yazılan kişilerin şirketler tarafından temsilci unvanı kazanıp kazanmadığına ilişkin sormluluk tamamen TDUB yönetim kuruluna aittir. Bu listeye "ben istediğim kişiyi" eklerim mantığı çok zor. Hatta, mahtemel bir hukuki kaza yaşamamak için listenin gözden geçirilmesi çok daha sağlıklı olur.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: Mehmet Benan Kýlýç - Ocak 25, 2014, 04:38:41 ÖS
Yine her zaman olduğu gibi konu tapu sicil müdürlüklerinin uygulamasına kalmıştır. Tapu sicil müdürlükleri, elinde başka uzmanın ismi yazan TAKBıS çıktısını alarak gelen kişinin lisanslı olup olmadığını nasıl kontrol edecektir?

A) TDUB sitesine girip,"TAKBıS proje inceleme" butonuna basarak yapacak.
B) Duyuruda," başka bir lisanslı değerleme uzmanı tarafından"ibaresi  bulunduğundan, yine TDUB'un sitesine girerek "değerleme uzmanları" butonuna basarak yapacak.-Gelen kişinin lisanslı olup,olmadığını anlamanın en kolay yolu olmasına rağmen, uygulanması imkansız olan şık-
C) Uzak ihtimal olmakla birlikte, lisans belgesinin ibrazını isteyerek.

Sizce hangisi yapılacak?

Tabii ki, TDUB tarafından alelacele hazırlanan, içinde kimlerin olduğu belli olmayan,  TKGM' ne dayatılan, "TAKBıS proje inceleme" den yapacaklardır.Yani değişen bir şey olmayacağı kanaatindeyim.

Olaya uzun vadede bakarsak, tapu müdürlüklerinde kimlerin proje inceleyeceği konusu,değerleme uzmanlarına (oldu ki tapularda proje inceleme yetkisi sadece lisanslı değerleme uzmanlarına verildi)  kısa vadede bir pozitif ayrımcılık olarak gözükse bile, tapu müdürlüklerin dijital ortama geçmeleri ile birlikte bu durumda ortadan kalkacaktır. Aracı kuruluşun elinde bulunan bir adet şifreyle (TC numarası) bile  Türkiye'nin her yerinden takyidat ve  proje bakabilecektir.

Bu forumda uzun zamandır tartıştığımız "tapu da kim proje incelesin" konusunun ömrü de; tapu müdürlüklerinin dijital ortama geçinceye kadardır. Peki ya sonra? Bu sömürü düzeni değişecek mi? Hiç sanmam.




Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: maras46 - Ocak 25, 2014, 04:52:07 ÖS
Yaşadığım bir çok adaletsizlikten sonra, Başbakan’a, Bakan Ali Babacan’a, SPK Başkanına ve TDUB yönetim kurulu üyelerine, 4 sayfadan oluşan bir mektup gönderdim. Ve adaletsizlik yaşadığına inanan herkesi, bu makamlara benzer yazılar göndermeye davet ediyorum. Tapuda incelemeyi lisanslı uzman yapar ise, Türkiye’de yeterli sayıda lisanslı uzman yok konusu ile ilgili bölümü sizlerle paylaşıyorum:

“Sahada yeterli uzmanın olmadığı konusu, son derece yanlış aksettirilmektedir. Türkiye’de bulunan lisanslı uzman sayısı, sahada görev yapacak olan sayıdan oldukça fazladır. Sorunun kaynağı, değerleme uzmanlarını, sahaya kanalize edecek yasal düzenlemelerin yapılmamış olmasıdır. Bunu şöyle izah ve ispat edebiliriz:

Ülke genelinde yılda 700.000 değerleme raporu düzenleniyor. 700.000 raporu, ortalama resmi gün sayısı olan 250 çalışma gününe böldüğümüz zaman ülke genelinde bir günde ortalama 2.800 rapor hazırlanmaktadır. Bir uzman bir günde 3 raporu çok rahat bir şekilde hazırlamaktadır. Eğer bir değerleme uzmanı günde 3 rapor hazırlar ise, bu ülkeye 930, 2 rapor hazırlar ise 1.400 değerleme uzmanı yeterlidir. Ancak sahada çözüm ortağı olarak bizzat çalışan uzman sayısı ne yazık ki, 100 kişi bile değildir. (TDUB’un TAKBıS kullanım bölümünde kayıtlı eksper sayısı 1100 civarında olduğu bilgisini aldım.)

Burada üzerinde durulması gereken esas konu, 2.600 uzmanın neden 100’ü sahada, 2500’ nerede? Yeterli sayı var iken, neden uzmanlar bu işi yapmıyor? Ülke genelinde şirket sayısı 130 civarındadır. Bu şirketlerin asli kadrosunda 5 kişi var ise 650 kişi, bazı şirketlerde daha fazla sayıda uzman olduğunu varsayar isek en fazla 750 kişidir. 2500-750=1.750 uzmanın, neden sahaya inmediğini size şöyle izah edebilirim:

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde değerleme mesleğini icra ediyorum.  Elbistan ilçesi bağlı olduğu vilayete 160 km mesafededir. Çözüm ortaklarının çoğu il merkezindedir. ılçemde değerleme işi olduğu zaman, bağlı olduğum şirketten bir değerleme işi yaptığımda, ikinci bir işin şahsıma atanması için, (bankalar iş ataması yaparken, anlaşmalı olduğu şirketlere sıra ile iş dağıttığından dolayı) sıramı beklemek durumundayım. ıl merkezinden ne yazık ki, çözüm ortaklığı anlaşmasını yapan lisansı olmayan eksperlerin çoğunluğu Elbistan’a gelmemekte, yardımcı personellerini göndermektedir. Amacım kimseyi şikayet etmek değildir. Fakat, değerleme uzmanı boş vaziyette iken, lise mezunlarının gayrimenkul değerleme işi yapmasını, sizlerin takdirine bırakıyorum. (Sırf bu sebepten 1750 değerleme uzmanı sahaya inmek istemiyor.) Yani arzuhalcilerin aktif bir şekilde, dava vekili olmasına göz yumulsa, kim avukatlık yapmak ister?

Her rapordan TDUB’a 2 TL. gelir:
şirket sayısında düşüş olur ise,  TDUB’un gelirlerinde de önemli bir azalış olacağı kesindir. Kapanacak olan şirketlerin üye aidatından dolayı, bütçesi açık verecektir. Yapılacak olan ilk kongrede eğer şöyle bir karar alınır ise, TDUB’un bütçesi ve imkanları olağanüstü artacaktır: “Her değerleme raporundan 2 TL. TDUB’a kaynak aktarılmalıdır.” Böyle bir kaynağın oluşması halinde, ülkemizde hazırlanan 700 bin rapor, kayıt altına alınacaktır. Hangi şirket, hangi uzman; nerede ne zaman hangi raporu hazırladığına ilişkin veri bankası oluşturacak imkan, ancak geniş bütçe ile sağlanır. Bu veri bankasının oluşması önemlidir.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: fikret8082 - Ocak 25, 2014, 05:41:50 ÖS
Lisanslı Değerleme uzmanı olup çözüm ortağı olarak çalışan yaklaşık 120 arkadaşımız bulunmakta. SPK tebliğinin kısa sürede onaylanacağı bekleniyor.
Tebliğ çıktığı andan sonra 2 yıldır bankalardan iş alamayan öz sermayesini eritmiş 2-3 lisans eksiği olanlar mecburen ya 2-3 şirket birleşip tek şirket olarak bankalardan iş alana kadar 1 yıl daha direnecek veya şirketlerini tasfiye edip çözüm ortaklığı yapacaklar. şu anda yaklaşık 20 civarında şirket işlerin çoğunluğunu yapıyor 15 kadar şirkette yedek listeden işler yoğunlaştığı dönemlerde az sayıda rapor düzenliyor.
2014 yılında en az %20 oranında konut kredilerinin azalacağı uzmanlarca analiz ediliyor. En az 40-50  şirketin kapanması ile oluşacak yaklaşık 200 arasındaki  lisanslı değerleme uzmanları ve mevcut serbest çalışanların bir araya gelerek TDUB nin geleceğini sayıları ile belirleyecektir.
STATıKO BÖYLE DEVAM ETMEYECEKTıR.LıSANS ALMIş EMEK VERMış ıNSANLARIN HAKLARINI GASP EDıP YETKıLERıNı ÇOÇUKLARA VEREN SEKTÖRÜN KALıTESıNı DÜşÜREN NAYLON şıRKET BARONLARINADA KAZANDIKLARI HAKSIZ KAZANÇ HARAM ZIKKIM OLSUN...........................................................................
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: onur85 - Ocak 25, 2014, 08:10:48 ÖS
Değerli meslektaşlar, sayın büyüklerim,
Tüm görüşlere katılıyorum. Aklı selim, vicdan ve adalet duygusu sahibi herkes burada beyan edilen görüşlerin tümüne iştirak edecektir. Sorunlarımıza dair çeşitli çözüm önerileri, görüşler mevcut. Önemli olan bunların kaile alınması, kaile alınması için bizim görüşlerimizi ilgili mercilere iletmek ile mükellef TDUB'nin ve bireysel olarak mesleğini savunan TC vatandaşı değerleme uzmanlarınındır.

TKGM'nin bu genelgesi ile ilgili bir nokta gözden kaçıyor. Bu genelde uygulansa bile "lisanssız çözüm ortağı" niteliği ile faaliyet gösteren kişiler sistem dışında kalacaktır. Lakin değerleme şirketi bünyesinde istihdam edilen (kadrolu) onlarca çocuk veya eleman yine tapuya şirketilerinin yetki belgesini ve onların isimlerinin yazılı olduğu listeyi gerekçe göstererek "lisanssız" dahi olsalar proje inceleyeceklerdir. Hattâ, lisanssız çözüm ortaklarıda bu şirketlerin kadrosuna alınacak ve şirket çatısı altında "şirket temsilcisi" olarak Tapu Müdürlüklerine proje incelemeye "yetkili" diye yutturulmaya çalışılacaktır. Her ne kadar TKGM işbu yayınladığı geneldege üstüne basa basa proje incelemeye yetkili kişilerin "lisanslı değerleme uzmanı" olması gerekiyor diye vurgu yaptı ise de, pratikte bağlı Tapu Müdürlüklerininbu nüansa dikkat edeceğini pek tahmin etmiyorum lakin bu önemli bir konudur.  Bununla birlikte Mehmet Benan beyefendinin değindiği konu çok önemlidir. Sistem dijitale doğru kaydıkça korsan değerleme anlayışı bu gelişimden nemalanacak, hattâ tapuya bile gitmeden şirket patronu uzmanın aldığı takbis + belediyeden proje incelemesi ile işi götürmeye yelteneceklerdir. Bu da ele alınması lüzumlu bir konudur.


Bu yüzden şirket merkezli bir değerleme sistemi her türlü hukuksuzluk ve sahtekarlık için biçilmiş kaftandır. Değerleme bireyin, uzmanın tek başına gerçekleştirip bankaya veya ilgili müşteriye sunduğu bir çalışmadır. Dünyada da bu şekilde yapılmaktadır. Bunu sulandırmak veya emek sömürüsünü haksız rekabet ile birleştirmek isteyen tüzel kişiliklerin bu sistem dışında bırakılması veya cezalandırılması ise adaleti sağlamakla görevli devletin elindedir. Hayırlısını dilerim.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: ankaraa - Ocak 27, 2014, 08:54:13 ÖÖ
Sn. ızmit,
Burada savunulan durum, uzun vadede hem mesleğin hem de bu mesleği icra edenlerin/etmek isteyenlerin lehinedir. Sizin rapor hazırlayabilme konusunda, burada yazılanların hayata geçirilmesi durumunda mesleğe yeni kişilerin kazandırılması konusundaki dikkatle yaptığınız sorgulama hakkında SPK' nın duyurusu aşağıdaki gibidir.
"1) Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı ile Konut Değerleme Uzmanlığı Sınavında başarılı olan ancak mesleki tecrübeleri yeterli olmayan adaylara eksik süreleri tamamlanıncaya kadar ilgili lisansları verilmeksizin, bu kişilerin gayrimenkul değerleme şirketlerinde, "Değerleme Uzmanı Yardımcısı" ve "Konut Değerleme Uzmanı Yardımcısı" unvanları ile tam zamanlı istihdam edilebilmelerine, bu kişilerin işe alınmakla birlikte tecrübe süreleri doluncaya kadar tek başına imza atmaksızın lisanslı bir değerleme uzmanı refakatinde değerleme raporu hazırlayabilmelerine,
2) Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı'nda başarılı olan ancak, gayrimenkul değerlemesi alanında 3 yıllık mesleki tecrübeleri bulunmadığından Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansını alamayan kişilere talepleri halinde en az 1 yıllık mesleki tecrübelerinin sağlanması kaydıyla Konut Değerleme Uzmanlığı Lisansı'nın verilmesine; karar verilmiştir."
Kaynak: http://www.spk.gov.tr/duyurugoster.aspx?aid=200848&subid=0&ct=c

"Lisans Olmaksızın Çalışma:
Lisans sahibi bir ihtisas personeli, müfettiş, iç kontrol elemanı, türev araçlar müşteri temsilcisi, türev araçlar muhasebe ve operasyon sorumlusu, takas ve operasyon sorumlusu, gayrimenkul değerleme uzmanı, kredi derecelendirme uzmanı, kurumsal yönetim derecelendirme uzmanı ve konut değerleme uzmanı refakatinde çalışan ihtisas personeli yardımcıları, müfettiş yardımcıları, iç kontrol elemanı yardımcıları, türev araçlar müşteri temsilcisi yardımcıları, türev araçlar muhasebe ve operasyon sorumlusu yardımcıları, takas ve operasyon sorumlusu yardımcıları, gayrimenkul değerleme uzman yardımcıları, kredi derecelendirme uzman yardımcıları, kurumsal yönetim derecelendirme uzman yardımcıları ve konut değerleme uzman yardımcıları lisans olmaksızın çalışabilirler. Ancak, söz konusu çalışanların ihtisas personeli, müfettiş, iç kontrol elemanı, türev araçlar müşteri temsilcisi, türev araçlar muhasebe ve operasyon sorumlusu, takas ve operasyon sorumlusu, gayrimenkul değerleme uzmanı, kredi derecelendirme uzmanı, kurumsal yönetim derecelendirme uzmanı ve konut değerleme uzmanı kadrolarına atanabilmeleri için lisans almaları şarttır. Ancak, yardımcı statüsünde çalışacak personelin bulunduğu birimde yeter sayıda lisanslı personel bulunması ve yardımcılık süresinin makul bir süre ile sınırlı olması gerekmektedir."
Kaynak: 28-29 ARALIK 2013 SERMAYE PıYASASI FAALıYETLERı LıSANSLAMA SINAVLARI KILAVUZU

Yani, durum sizin söylediğiniz gibi değil. Lakin, siz ve biz aslında Hakk'ın tarafında olma ve hak talep etme açısından aynı noktadayız.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: creacer - Ocak 27, 2014, 09:25:28 ÖÖ
Sn. Ankaraa siz kişi olarak kuralların ne olduğunu çok güzel tespit edip burada Sn. ızmite cevap vermişisiniz. Belirttiğiniz kurallar gayet açık ve türkçe yazılmış. Ama ne acı ki Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının haklarını korumak amacıyla kurulmuş TDUB bu kuralları yok sayarak Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının haklarını gasb etmek yolunu tercih etmektedir. TDUB'nin yapması gereken hak koruma işini malesef son zamanlarda TKGM yapmaktadır. Yazıklar olsun TDUB yönetiminde görev alanlara bukadar kör sağır kalınması için okuma yazma bilmemek gerekir.   
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: Exper - Ocak 27, 2014, 11:15:39 ÖÖ
Sayın meslektaşlarım burada herkez nokta da farklı yollardan buluşuyor. Elbetteki TDUB un suçu yok değil, her zaman söylüyorum TDUB bireyselerin değil şirketlerin savunucusudur. Buradaki esas sorun TDUB dan değil BDDK dan kaynaklanmaktadır.

BANKALARA DEğERLEME HiZMET VERECEK KURULUşLARIN
YETKıLENDıRıLMESı VE FAALıYETLERı HAKKINDA
YÖNETMELıKTE DEğışıKLıK YAPILMASINA
ıLışKıN YÖNETMELıK
 
MADDE 1 – 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan
Bankalara Değerleme Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri
Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi aşağıdaki şekilde
değiştirilmiştir.
 
“ı) Değerleme uzmanı: Değerleme kuruluşu tarafından değerleme yapmak üzere
istihdam edilen, en az dört yıllık lisans düzeyinde öğrenim görmüş, bankacılık, bağımsız
denetim, sigorta eksperliği veya mahkemelerde bilirkişilik de dahil olmak üzere
değerleme konularında en az üç yıllık tecrübeye sahip ya da değerleme konusunda yurt
içinde veya yurt dışında yetkili kurumlar tarafından verilen mesleki yeterlilik
sertifikalarına sahip olan kişileri,”

Yani buradan da anlaşılacağı üzere bankalara rapor düzenleyecek kişinin lisanslı olması gerekmiyor. Bu işin suyunu çıkaran BDDK dır. Eğer bir gün BDDK da lisans şartı koşarsa işte o zaman kimsenin elinde atar kalmaz, herkes mecburen lisans almak zorunda kalır.

şimdi ben bu yönetmeliği alıp BıMER den TKGM yi şikayet etsem, kardeşim ben BDDK ya göre değerleme uzmanıyım ve sadece bankalara iş yapıyorum. Fakat TKGM kafasına göre sadece SPK yı esas alarak bana proje göstermiyor ve usulsuz yönetmelik çıkarıyor desem ortalık kazan yerine dönermi dönmez mi size soruyorum. Bu iş böyle olmaz BDDK mı ust kurum SPK mı? Bir diğerini çiğneyerek nasıl yönetmelik çıkarırır. Ve TKGM neye göre hanginin yönetmeliğini kabül etmektedir.

Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: asyadegerleme - Ocak 27, 2014, 02:02:37 ÖS
TÜM LıSANSLI ARKADAşLARIN ORTAK BıR METıNDE ANLAşIP şU ANA KADAR YAPILAN TÜM YOLSUZLUK USULSÜZLÜKLERı VE şıKAYETLERıMıZı

CUMHURBAşKANINA-BAşBAKANA-DEVLET BAKANI ALı BABACAN  a bildirelim

BDDK na tebliğlerine aykırı düzenlenen  raporların yaklaşık %80 nının 3 yıllık tecrübe şartı olmayanlara düzenletildiği, raporların hukuka aykırı olduğu
 
SPK-MALıYE BAKANLIğINA ve SOSYAL GÜVENLıK KURUMUNA değerleme sektöründe  GEDAş DEGERLEME A.ş -VAKIF DEGERLEME AÇş-TSKB DEGERLEME Aş VE EN AZ 10 KURUMSAL FıRMANIN brüt 4000-4500 TL maaş üzerinden devlete gelir vergisi ve prim yatırdıkları halde 100  yakın firmanın çalışanlarını asgari ücretten gösterdiği vergi ve prim yatırıp haksız kazanç sağlayıp devleti zarara  uğrattıkları

TDUB nin çok sayıda şirketlerdeki sorumlu değerleme uzmanları ve Çalışan lisanslı değerleme uzmanlarının, masa  başında  aylık 100-150 raporu nasıl hazırladıkları ve aynı günde nasıl oluyor da 8-10 ilde değerleme yapılıyor niçin sormuyor üyelerinin haklarını niçin savunmuyor.
Bu ülke muz Cumhuriyeti değil kanunsuz işlemlere ve haksızlıklara daha ne kadar dayanacağız.
TDUB nin meşruiyetini ve inandırıcılığını kaybettiğini. şirketlerin sekretaryasını ve kararlarını uygulama mercii olduğunu
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Ocak 27, 2014, 04:04:33 ÖS
Sevgili Exper,

TKGM,  ne SPK ne de BDDK ile protokol imzalanmıştır. ımzalanan protokol  TDUB tüzel kişiliği ile TKGM arasındadır. Bugün itibariyle; TDUB'u oluşturan bireyler, gerçek kişi değerleme uzmanlarıdır.

Kamu kurumları; kaynağını kanundan ve yönetmeliklerden almayan hiç bir keyfi uygulama yapamazlar. Kamu idareleri ve kamu yöneticileri  "durumdan vazife çıkararak"  pragmatik gerekçelerle yeni kurallar ve uygulamalar ihdas edemezler.

Buradaki sorun; idari tasarruf sayılan ve hukuki sonuçlar doğuran resmi bir protokolün bulunmasıdır. Bunu, mesleğimizden bir örnekle açıklayacak olursak; konturda büyüme nedeniyle, bina hakkında, 32. maddeye göre encümenden yıkım kararı verilmiştir. ısterse, o binanın mevcut değeri 10 milyon lira olsun. Yasal durum değeri sıfır liradır. Çünkü, hukuken ortada öyle bir bina yoktur.

TKGM, imzaladığı protokole uygun olarak genelge yayınlıyor.  Bu genelgede yer alan şartlar;  bizlerin işine gelse de gelmese de imzalanmış protokole uygundur. Hukuki geçerliliği tartışılmaz. Protokolde adı geçen bütün taraflar,  bu "sözleşme" iptal edilmedikçe  buna uymak zorundadır.

Sorun, TDUB tarafındadır. TDUB, "ben kimden taahhütname alıp , kime yetki verdiysem,  proje incelemesini de o kişiler  yapacaktır" dediği anda tartışma biter.

Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: creacer - Ocak 27, 2014, 04:42:46 ÖS
Sn. Exper
Bahsettiğiniz tanımın yapıldığı yönetmelik ve dayanağı aşağıda verilmiştir.
"BANKALARA DEğERLEME HıZMETı VERECEK KURULUşLARIN YETKıLENDıRıLMESı VE FAALıYETLERı HAKKINDA YÖNETMELıK  BıRıNCı BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 15, 34, 36 ve 93 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
BANKACILIK KANUNU(Resmi Gazete’nin 1 Kasım 2005 tarih ve 25983 mükerrer sayılı nüshasında yayımlanmıştır)

Bağımsız denetim, değerleme, derecelendirme ve destek hizmeti kuruluşlarının
yetkilendirme izni
MADDE 15- Bankaların bağımsız denetim, değerleme, derecelendirme ve destek hizmeti  faaliyetlerini gerçekleştirecek olan kuruluşların yetkilendirilmesine, yetkilerinin geçici veya sürekli olarak kaldırılmasına Kurulca karar verilir. Buna ilişkin usûl ve esaslar ilgili meslek birliklerinin görüşü alınarak  Kurulca belirlenir.
Değerleme ve derecelendirme kuruluşları
MADDE 34- Bu Kanun ve bu Kanuna istinaden çıkarılan düzenlemelerde öngörülen değerlemeler ve derecelendirmeler, Kurulca belirlenecek usûl ve esaslar çerçevesinde, değerleme ve derecelendirme kuruluşlarına yaptırılır.
Sorumluluk sigortası
MADDE 36- Bağımsız denetim, değerleme, derecelendirme ve destek hizmeti kuruluşları, verdikleri hizmetlerden doğabilecek zararları karşılamak amacıyla sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar Kurulca belirlenir.

Görev, Yetki ve Sorumluluk Kurumun görev ve yetkileri
MADDE 93- Kurum, bu Kanun ve ilgili diğer mevzuatın verdiği yetkiler çerçevesinde finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışması, malî sektörün gelişmesi, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması için;
a) Bankalar ve finansal holding şirketleri ile diğer kanunlarda ve ilgili mevzuatta yer alan hükümler  saklı kalmak kaydıyla finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin; kuruluş ve faaliyetlerini, yönetim ve teşkilat yapısını, birleşme, bölünme, hisse değişimini ve tasfiyelerini düzenlemek, uygulamak, uygulanmasını sağlamak, uygulamayı izlemek ve denetlemek,
b) Yurt içi ve yurt dışı muadil kurumların katıldığı uluslararası malî, iktisadî ve meslekî teşekküllere üye  olmak, görev alanına giren hususlarda yabancı ülkelerin yetkili mercileri ile mutabakat zaptı imzalamak,
c) Kanunla verilen diğer görevleri yapmak, ıle görevli ve yetkilidir. Kurum, tasarruf sahiplerinin haklarını ve bankaların düzenli ve emin bir şekilde  çalışmasını tehlikeye sokabilecek ve ekonomide önemli zararlar doğurabilecek her türlü işlem ve uygulamaları önlemek, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere gerekli karar ve tedbirleri almak ve uygulamakla yükümlü ve yetkilidir.
Kurum; her türlü faaliyetinde, kuruluş kanununda verilen yetkiler saklı kalmak kaydıyla kalkınma plânı, programlar ve hükûmet programında yer alan ilke, strateji ve politikalara uyar. 6Kurum, bu Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde kendisine verilen yetkilerini, Kurulca tesis edilecek düzenleyici işlemler veya alınacak özel nitelikli kararlar ile kullanır. Kurum, Kurul kararıyla bu Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikler ve tebliğler çıkarmaya yetkilidir. Kurum, iç düzenlemeleri dışındaki düzenleyici işlemlerini yürürlüğe koymadan önce sektör stratejisi ve politikaları ile ilişkisinin kurulması bakımından ilişkili Bakanlığın, kalkınma plânı ve yıllık programla ilişkisinin kurulması açısından Devlet Plânlama Teşkilatı Müsteşarlığının ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların görüşünü alır. ılişkili Bakanlık ve Devlet Plânlama Teşkilatı Müsteşarlığı en geç yedi gün içinde cevap vermezse olumlu görüş verilmiş sayılır."


-Yukarda altı çizilerek vurgu yaptığım maddeler analiz edilirse, yönetmeliğe ilişkin usul ve esaslar ilgili meslek birliğinin görüşü alınarak oluşturulur denilmekte. Yani Tanım yapılırken ilgili meslek kuruluşundan fikir sorulur kafalarına göre tanım yapamazlar. Bu noktada yönetmelik oluşturulurken TDUB’dan Değerleme Uzmanının tanımı alınmış mıdır? TDUB’dan alınacak Değerleme Uzmanının tanımı yönetmelikte geçtiği şekliyle gönderilmiş olabilir mi yada şimdi yönetmelik değişikliği için TDUB’dan Değerleme Uzmanının tanımı istense ilgili yönetmelikteki tanım aynen kabul edilir mi?



-“Kurum, bu Kanun ve ilgili diğer mevzuatın verdiği yetkiler çerçevesinde finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışması, malî sektörün gelişmesi, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması için” ifadesinden yola çıkılarak diğer mevzuatlarında dikkate alınacağı belirtilmiş. Diğer mevzuatlarda Değerleme Uzmanlarının Tanımı mevcuttur. şimdi biz Değerleme Uzmanının Tanımını bu yönetmelikte yazılan tanım olarak mı kabul edeceğiz ? Eğer cevabınız evet ise 2000 in üzerinde insan boşuna sınavlara girmiş lisans almıştır.

Ben TDUB'un Yönetiminde olsam ilk işim üyelerin haklarını korumak adına BDDK'ya ilgili yönetmelikte geçen tanımın yanlış yapıldığını bildirir düzeltilmesi için ne gerekiyorsa yaparım. Ama malesef TDUB'yönetimi, lisanslı uzmanların haklarının korunması noktasında kör sağır dilsiz

Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: Exper - Ocak 27, 2014, 06:39:49 ÖS
Sn Mesut Bey ve meslektaşlarım şunu belirtmek istiyorum. TDUB nedir? Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği peki Değerleme Uzmanı nedemek?

BDDK nın tasvir ettiği gibi

“ı) Değerleme uzmanı: Değerleme kuruluşu tarafından değerleme yapmak üzere
istihdam edilen, en az dört yıllık lisans düzeyinde öğrenim görmüş, bankacılık, bağımsız
denetim, sigorta eksperliği veya mahkemelerde bilirkişilik de dahil olmak üzere
değerleme konularında en az üç yıllık tecrübeye sahip ya da değerleme konusunda yurt
içinde veya yurt dışında yetkili kurumlar tarafından verilen mesleki yeterlilik
sertifikalarına sahip olan kişiler mi?

http://www.bddk.org.tr/websitesi/turkce/Mevzuat/Bankacilik_Kanununa_Iliskin_Duzenlemeler/11146degerleme_deg_rg_14_08_2012.pdf

Yoksa SPK nın tasvir ettiği

Değerleme Uzmanı: Bir gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin veya bir gayrimenkule bağlı hak ve
faydaların değerlemesini yapacak gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından tam zamanlı istihdam edilen veya
değerleme şirketleri ile tam zamanlı istihdam edilmeksizin, sözleşme imzalamak suretiyle değerleme hizmeti
veren, Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde asgari 4 yıllık üniversite mezunu, gayrimenkul
değerlemesi alanında en az 3 yıl tecrübesi olan ve kendilerine Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı
verilen kişiler mi?

http://www.spk.gov.tr/apps/teblig/displayteblig.aspx?id=318&ct=f&action=displayfile&ext=.pdf

Değerleme Uzmanı Kimdir?

Değerleme uzmanı eğer BDDK nın tasviri ise piyasadaki 3 yıllık deneyim şartını sağlayan herkezin TDUB a uye olması gerekmezmi?

Madem uzman olmak ıcın lisans gerekmıyor peki neden şirket kurmak için 5 tane lisanlı uzman gerekıyor? 5 tane lisanssız uzmanın bir araya gelip BDDK listesıne gırıp iş alabılmeleri gerekmezmi?

Bir an önce UDES dikkate alınarak tüm Türkiye için ortak bir tanım ve uygulamaya geçilmesi gerekmektedir. Tamam TDUB suçlu itirazımız  yok ama hırsız hiç mi suçu yok. TDUB u kim takıyor acaba? Bence şu ana kadar yapılanlar bile kısmen başarıdır. TDUB un asgeri ücret tarifesindeki savunduğu durumları hepimiz gördük bir dunya acıklama yapmışlar. Yaptıkları savunmanın her kelimesinin altına imza atarım fakat Sonuç? 1 tanesini bile kabül ettiremediler. Karşınızda eften puften kurumlar yok. Bankalar birliği, SPK ve BDDK dan bahsediyoruz.  TDUB, BDDK ya yav yanlış tanım yapmışsın sen hele değiştir şunu desen. Adamlar TDUB a uzman tanımını değiştirtir.   

Mesut Bey

Sorun, TDUB tarafındadır. TDUB, "ben kimden taahhütname alıp , kime yetki verdiysem,  proje incelemesini de o kişiler  yapacaktır" dediği anda tartışma biter. Demişsiniz

Bitmiyor işte. TDUB BDDK tanımına göre hareket edip en azından proje incelemesi yapan lise ve teknıker düzeyındekı elamanları pıyasadan yok etmeyı amaçladı. Kısmen de ulaştı çalıştıgım ilde TDUB sayfasına kayıtlı olmayan uzmanlara proje gösterilmiyor. Benim açımdan çokta onemlı degıl lisanlı bakmış lisanssız bakmış. Ama tanım yuzunden herkeze koz verılıyor. Tekrar soruyorum.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı kimdir?
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: creacer - Ocak 27, 2014, 07:38:06 ÖS
Sayın Exper, BDDK yönetmelik yapabiliyorsa  yönetmeliğin hukuka uygunluğunu denetleyen bir kurum var Türkiye Cumhuriyetinde.
Benim bahsettiğim hak arama külhan beyliği ile yapılacak iş değil :) TDUB olarak Danıştay'a başvurduğunuz zaman gerekli talep incelenir ve Yönetmelik hukuka uygunluk açısından denetlenir. Onlarda bu denetlemeyi BDDK'nın keyfiyeti açısından değil mevcut hukuk kuralları çerçevesinde denetler. Ayrıca değerleme uzmanı kimdir diye ısrarla sormuşsunuz sorunuzun cevabı için bkz. 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kanunların üstünde kanunlara uygun olmayan yönetmelik çıkarılamaz.
Yeterki TDUB lisanslı uzmanların haklarını korumak amacıyla hareket etsin ama malesef TDUB yönetimi kör sağır dilsiz.

Sayın Maras46 aşağıda önemli bir noktaya değinmiş "Ehliyetsiz kişinin yaptığı kazaya kasko firması, para ödemesi yapar mı?"demiş. Yani BDDK'nın yaptığı tanım zaten yönetmeliğin dayanağı olan "Bankacılık kanunu Sorumluluk sigortası MADDE 36- Bağımsız denetim, değerleme, derecelendirme ve destek hizmeti kuruluşları, verdikleri hizmetlerden doğabilecek zararları karşılamak amacıyla sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar Kurulca belirlenir."  bu madde ile çelişki içerisinde işi lisansı olmayan hazırlasın rapora sorumlu değerleme uzmanının imzası atılsın böyle bir mantık sadece sigorta şirketlerini kandırmak için yürütülür. Sigorta şirketi raporu hazırlayanın lisanssız kişi olduğunu bilse para ödermi ?

Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: maras46 - Ocak 28, 2014, 03:37:35 ÖÖ
BDDK tebliğinde galiba şunu demeye getiriyor: Sürücü belgesi olsa da olmasa da, araç kullanmasını bilen ve 3 yıllık deneyimi olanlar şoförlük yapabilir.  ıyide 6362 sayılı kanun açık. BDDK ve TDUB görüş bildirir. SPK kural koyar diyor. Ehliyetsiz kişinin yaptığı kazaya kasko firması, para ödemesi yapar mı? Sırf bu sebeple mesleki sorumluluk sigortasında sıkıntı yaşanıyor. 1100 uzmanın yeterli olduğu bir ülkede, 2500 uzman olsun ve bunların 120’si sahada çalışsın. Böyle bir mantık olur mu?

Burada yapılan tartışmalar takip ediliyor. Bürokrasinin ve siyasilerin kafaları iyice karıştı. Eğer adalet yerini bulmazsa ne olacağını tahmin etmek zor değil. Çevre ve şehircilik Bakanlığı bünyesinde, “TAşINMAZ DEğERLEME HıZMETLERı  GENEL MÜDÜRLÜğÜ” kurulur. Böylece SPK, baş ağrısından kurtulur. TDUB ve lisanslı şirketler kapanır. 1 genel müdür, 20 idareci ve 400 kadrolu denetmen ile, sadece lisanslı uzmanların sözleşmeli olarak hizmet sunacağı yepyeni bir sayfa açılır. 2500 lisanslı uzman haritadan kendisine bir vilayet seçer. Herkes işine bakar. Bu sayfada da, bayram, kandil kutlama mesajları dışında fazla vakit harcanmaz. Böyle olmasını kimse istemez ama……….  
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: auzgur - Ocak 28, 2014, 09:13:30 ÖÖ
Burada yapılan paylaşımlardan çarpıcı gördüğüm bir yazıyı, tapu ve kadastro personelinin ağırlıklı olarak bulunduğu bir platforma taşıdım ve tapu/kadastro personeli lisanslı uzmanların görüşünü sordum, gelen cevap şu şekilde oldu:

"Valla bu iş çığrından çıktı meslektaşım, her masada bir eksper midir nedir belirsiz kişiler önlerinde proje ve tapu kütüğü açıyorlar, yazıyorlar, çiziyorlar, fotoğraf çekiyorlar. Başka kurumlarda kapıdan içeri sokmazlar Tapu Müdürlüklerini yol geçen hanı etmişler..."

Bu mesleği böyle itibarsızlaştırmaya kimsenin hakkı yok.
TDUB yönetimini,
1-Meslek mensuplarını, duyurmaktan imtina ettiği TKGM yazısı hakkında bilgilendirmeye,
2-TKGM ile yapılan protokol kurallarına göre şekillendirilmesi gerekirken, böyle yapılmayıp lisanslı olmayanların isimlerinin de gayri meşru şekilde eklendiği aşikar olan TDUB'un resmi internet sitesindeki "TAKBıS Proje ınceleme" başlığı altındaki proje inceleme yetkisi verilen lisansız kişilerin isimlerini, bu listeden derhal çıkarmaya, - daha şeffaf bir süreç sonrasında, üyelerinin hakkını gözetecek, mesleğin ve meslek mensuplarının gelişmesini sağlayacek, mesleği herkesin kurtulmak istediği bir sömürü düzeni olmaktan çıkarıp gençler tarafından tercih edilebilecek düzeye getirecek ve gizlenmesi gerekmeyecek - en azından muhataplarına bu niyetlerle yola çıkıldığı duygusu veren - düzenlemeler yapmaya -
3-Değerleme uzmanlarından ve TKGM' den, "sehven" yapılan işlem dolayısı ile özür dilemeye davet ediyorum.

Allah rızası için yapamayacaksanız yönetimdeki görevi bırakın, iş yapacak kadrolara da neden yapamayacağınızı anlatarak gidin ve kendi işinize bakın lütfen.






Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Ocak 28, 2014, 01:05:55 ÖS
Değerli Meslektaşlarım,

Kendim de dahil, bu platformda sesini yükselten ve görüş beyan insanların büyük bir çoğunluğu, fiilen sahada çalışan gerçek manada değerleme işiyle uğraşan profesyonel değerleme uzmanlarıdır.

Eksik, yanlış ya da doğru,  bizlerin  görüşleri ve düşünceleri önemlidir. Hokkabazlık yöntemleriyle, bu harami düzeni sürdürülemez.

"Türkiye'de değerleme uzmanlığı; kamu hizmeti vasfını kaybederek,  kimi şirketler tarafından ekspertiz simsarlığına dönüştürülmüştür. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, kendilerine Spk lisanslı Değerleme Uzmanı süsü vermiş yetkisiz ve niteliksiz kişiler tarafından dolandırılmaktadır. Ceza kanunlarında tarif edilen şekliyle;  evrakta sahtecilik yapılarak, kredi dolandırıcılığı suçu sayılabilecek boyutta, verilen kredilerde şekil yönünden usulsüzlük vardır. şirketler, SPK'nın yayınladığı asgari ücret tarifesini  hiç tartışmadan sözleşmelerinde esas alıyorlarsa; mevzuattaki diğer emredici hükümlere de uymak zorundadırlar." Dediğimizde; hakkımda soruşturma açılmış ve şahsımın Kınama cezasıyla cezalandırılmasına tevessül edilmiştir. Bu süreçte; Anayasa, yasalar, yönetmelikler, savunma ve ispat hakkı da  dahil olmak  üzere, hukukun bütün teamülleri çiğnenmiştir. Bu hususla ilgili olarak; idari süreç tamamlanmış, hukuki süreç halen devam etmektedir.

Özetle; TDUB yönetimi  ya bahse konu protokolü iptal etmeli ya da son genelgeyi üyelerine duyurarak uygulamayı takip etmelidir.
Bunu yapmadıkları takdirde; alenen görevi ihmal suçu işlemiş olurlar. Yönetimin hukuki meşruiyeti de ortadan kalkar.

Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: SADÝ - Ocak 28, 2014, 11:39:07 ÖS
        TKGM'nin  21.1.2014 tarih'li talimatının 4.maddesinde belirtildiği üzere ; Türk Medeni Kanunu'nun 1020nci maddesi "Tapu Sicili herkese açıktır.ılgisine inanılır kılan herkes tapu kütüğündekii ilgili sayfanın ve belgelerin tapu memuru önünde kendisine gösterilmesini  veya bunların örneklerinin verilmesini isteyebilir.Kimse tapu sicilindeki bir kaydı bilmediğini ileri süremez." hükmündedir.TKGM de işbu kanun hükmüne müstenit olarak gayrimenkulle ilgisi  bulunan  kamu kurumlarına,özel ve kamu bankalarına  ve de  6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 76.maddesine münhasıran  kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olarak nitelendirilen  TDUB'ne gayrimenkul bilgilerin ve belgelerinden yararlanmak üzere bu hakkı vermiştir.TDUB de TKGM ile yapılan protokol gereğince;şirket yetkilisi ve SPK lisanslı Değerleme Uzmanlarına taahütname mukabili uç vermiştir/vermektedir.TKGM bünyesinde bulunan Tapu MÜdürlüklerinde dahi çalışanları kendisine tahsis edilen şifre ile TAKBıS sistemine girmekte olup,birbirlerinin şifresini bilmemektedir.Uç verilen kamu ve özel kurumlarda da yetkili kişi tarafından güvenilir çalışanlarına sisteme girme hakkı verilmektedir.
        TKGM  M.K.'un 1020 nci maddesi mucibince; ilgisi olanlara kanun'a münhasıran yararlanma hakkı verdiği gibi kendi işlerinide kolaylaştırmakta,iş yoğunluğunu asgariye indirmekte ve de gerek M.K.,gerekse Teşkilat Kanunu gereğince misyonu ve vizyonunu ifa etmektedir. Bu nedenle,TKGM'nin burada hiçbir hukuki,mali ve cezai sorumluluğu bulunmamaktadır.TKGM'nin mevzuatında  toplum arasında da bilindiği  üzere"Olmazsa Plmaz" kurallar vardır.ılgili talimatın 4/3-4  ve 5.maddelerinde açıkca sistemden yararlanacak olanların SPK lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanları ve şırket temsilcisi olduğunu vurgulamaktadır.Bura şirket temsilcisinide ilgisi olarak görmektedir.Çünkü,şirketlerdeki temsilciyi meriyette bulunan SPK ve BDDK kanunlarına göre ticari faaliyetin icrası bakımından ilgisi olarak görmektedir.TKGM'nin sistemden yaralanacak olanların Lisanssız olanları kasdetmediği katidir.TKGM'nin hiçbir hukuksuz talimata imza atacağınıda zannetmiyorum.TDUN'nin talimatı internet sayfasında yayınlamaması işbu talimatın batıl olduğu anlamına gelmez.Ancak,5.madde de belirtilen14/9/2009 tarihli talimat lisansız şirket çalışanları tarafından suistimale açıktır.    SAYGILARIMLA
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: maras46 - Ocak 29, 2014, 03:04:11 ÖÖ
Sadi Bey
Çok önemli bir konuya değinmişsiniz.
TKGM, medeni kanunun 1020. Maddesine göre, ilgili kıldığına inandığı için, değerlemeye konu taşınmazın tapu kaydı belgesini almak üzere şifre dağıtımı yaptı. Dağıtılan şifreler el-hak doğru kişilere verildi. Ancak proje incelemesine giden kişilerin, şifre verilen kişiler olup olmadığı, şifre verilen kişi değilse nasıl ilgili kılındığına ilişkin tartışma yaşanmaktadır. Burada iki görüş var. 1. Görüş: lisanslı uzman M.K. 1020 ye göre ilgilidir. Ehliyet sahibidir. şifreyi almıştır ve projeyi de inceleyebilir. 2. Görüş: lisansı olmayanlar da, lisanslı şirketler ile yaptıkları çözüm ortaklığı anlaşması çerçevesinde tapuda inceleme yapabilir. Ancak, TDUB ile TKGM arasında imzalanan 08.03.2013 tarihli protokol tamamen TDUB üyeleri ile ilgilidir.

TKGM’nün 21.01.2014 tarihli duyurusunun 4. Maddesinin 4. Paragrafında PROJE ıNCELEMESıNıN lisanslı uzmanlarca yapılabileceği açıkça belirtilmiştir. TDUB'a ait resmi internet sitesinde, TAKBıS proje inceleme bölümünde, lisansı olmayan kişilerin isim listesinin neden yayınlandığına ilişkin, gücünü kanun ve mevzuattan alan bir açıklama bekleniyor. Yayınlanan isim listesi protokole ve 21.01.2014 tarihli TKGM duyurusundaki hükümlere uygun mudur?

şirket temsilcileri teriminden, şirket ile çözüm ortaklığı anlaşması yapan kişiler mi, yoksa şirketin yönetim kurulu kararı ile noterden temsile yetki verdiği kişileri mi kastediliyor? Bu konuda da hukuki hükümler ortada. ış gittikçe karmaşıklaşıyor.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: ankaraa - Ocak 29, 2014, 11:04:49 ÖÖ
Değerli meslektaşlarım,
şirket temsilcisi teriminden ne anlamamız gerektiğini sormuş ve bu konunun karmaşaya sebebiyet verdiğini belirtmişsiniz. Bu konuyu şu şekilde izah edebiliriz.

Öncelikle şunu arz edeyim. TDUB'un meslek mensuplarına duyurmadığı 21.01.2014 tarihli TKGM duyurusunda, hepimizin malumu olduğu üzere, şu ifadeler yer almaktadır:

"Elektronik ortamda kayıt almak suretiyle, tapu müdürlüklerimize proje incelemek için başvuran lisanslı değerleme uzmanlarının www.tdub.org.tr kurumsal internet adresinde güncel tutulan değerleme uzmanı/değerleme şirketi temsilcisi olup olmadığının kontrolünün sağlanması gerekmektedir.
 
Değerleme uzmanlarının bu tür başvurularında, sistem üzerinden başvuru yaparak tapu sicil bilgilerini görüntüleyen kişinin yanı sıra bağlantı kurulabilmesi halinde (aynı tüzel kişi değerleme şirketlerine bağlı değerleme uzmanları, vekaletname verilen değerleme uzmanları, sistem üzerinden alınan kayıt örneği veya yatırılan döner sermaye ücretini gösterir makbuz vb. belgelerle) sistem üzerinden başvuru yapan değerleme uzmanı dışında başka bir lisanslı değerleme uzmanı tarafından da proje incelemesi gerçekleştirilebilecektir."

Sorunuzun cevabı bu yazıda mevcut, birinci cümlede, elektronik ortamda kayıt alıp tapuda proje incelemek isteyen kişilerin kontrolünün nasıl yapılacağından bahsediliyor. Yani, birinci cümlede kastedilen kişilerin, elektronik ortamda tapu kaydı almış olmaları ve sonrasında tapu müdürlüklerine proje incelemek için gitmeleri söz konusu olduğundan ve lisansız personellerin elektronik ortamda kayıt almalarını sağlayacak şifreye sahip olmamaları dikkate alındığında, cümlenin devamında değerleme uzmanı/değerleme şirketi temsilcisi gibi bir ayrıma gitmesinin mantıklı tek gerekçesi olabilir. O da, lisanslı değerleme uzmanının bağımsız olarak veya lisanslı bir şirketi temsilen inceleme yapmak istemesi durumunda kargaşa oluşmamasını temin etmek maksadıdır.

Zaten dikkat edilirse ikinci cümlede konu daha da detaylandırılmış ve tapu kaydını eline alıp proje incelemek için tapu müdürlüğüne giden kişinin bizzat tapu kaydını alan kişi olmaması durumunda, tapu personelinin, aynı tüzel kişi değerleme şirketlerine bağlı değerleme uzmanları, vekaletname verilen değerleme uzmanları, sistem üzerinden alınan kayıt örneği veya yatırılan döner sermaye ücretini gösterir makbuz vb. belgelerle, tapuya inceleme yapmaya gelen kişiyle tapu kaydını elektronik ortamda alan kişi arasında bir bağlantı kurması durumunda, sistem üzerinden başvuru yapan değerleme uzmanı dışında başka bir lisanslı değerleme uzmanın da proje incelemesine olanak tanınması istenmiştir.

Bu iki cümle birlikte yahut ayrı ayrı okunursa her halükarda, TKGM' nün tapu kaydını elektronik ortamdan alan yahut proje incelemek üzere tapu müdürlüğüne giden kişilerin, lisanslı olmalarını şart koştuğu görülecektir.  

Zaten şirket temsilcisinden, şirket ile çözüm ortaklığı anlaşması yapan kişiler anlaşılamaz. Zira, "6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre, eğer anonim şirket esas sözleşmesin de aksi öngörülmemiş ya da yönetim kurulu tek kişiden oluşmuyor ise, yönetim kurulu temsil yetkisini çift imza ile kullanacaktır. şirket adına imza atmaya yetkili olanlar, şirketin unvanı altında imza atacaklardır. Yönetim kurulu, temsile yetkili kişileri ve bunların temsil şekillerini gösterir kararının noterce onaylanmış suretini, tescil ve ilân edilmek üzere ticaret siciline verecektir. Anonim şirketi temsile yetkili olanlar, şirketin amacına ve işletme konusuna giren her tür işleri ve hukukî işlemleri, şirket adına yapabilecek ve bunun için şirket unvanını kullanabileceklerdir. Anonim şirket yönetim kurulu, temsil yetkisini bir veya daha fazla murahhas üyeye veya müdür olarak üçüncü kişilere de devredebilecektir. Ancak YTTK, bu durumda en az bir yönetim kurulu üyesinin temsil yetkisini haiz olmasını şart koşmaktadır. www.ozdogrular.com" açıklamasına göre değerleme şirketleriyle çözüm ortakları yahut kadrolu personelleri arasında, "şirketin amacına ve işletme konusuna giren her tür işleri ve hukukî işlemleri, şirket adına yapabilecek ve bunun için şirket unvanını kullanabileceklerdir." açıklamasının içine dolduracak herhangi bir yetki devri söz konusu değildir. Yani değerleme şirketlerinin kendi kadrolu ve lisanslı personeli de hukuki anlamda, şirket temsilcisi sayılamaz. O halde genelgedeki şirket temsilcisinden daha önce söylediğim gibi ancak, (aynı tüzel kişi değerleme şirketlerine bağlı değerleme uzmanları, vekaletname verilen değerleme uzmanları, sistem üzerinden alınan kayıt örneği veya yatırılan döner sermaye ücretini gösterir makbuz vb. belgelerle) ilgisini kanıtlayan ve lisanslı uzman olması istenen kişiler anlaşılabilir.

şirket temsilcisi konusu yeterince açık oldu umarım.

Sayın SADı,
“KGM'nin sistemden yaralanacak olanların Lisanssız olanları kasdetmediği katidir.TKGM'nin hiçbir hukuksuz talimata imza atacağınıda zannetmiyorum.TDUN'nin talimatı internet sayfasında yayınlamaması işbu talimatın batıl olduğu anlamına gelmez.Ancak,5.madde de belirtilen14/9/2009 tarihli talimat lisansız şirket çalışanları tarafından suistimale açıktır.”  demişsiniz.

14.09.2009 tarihli genelge geçerliliğini korumaktadır. Bu genelgede, SADı Bey’in açıklaması doğrultusunda incelenmesini gerektiğini düşündüğüm kısım şurası:
“2-Lisanslı şirket tarafından inceleme, bilgi ve belge istenmesi halinde; şirketin personeli veya sözleşmeli değerleme uzmanınca inceleme bilgi ve belge taleplerinde; tapu ve kadastro müdürlüğüne hitaben üst yazı ve inceleme yapanların kimlik belgesi veya lisans örneği, ayrıca talep edene göre birinci maddede açıklanan bilgiler ve lisanslı şirketin lisanslı olduğuna dair belge”.
Aynı yazıda, “Sermaye Piyasası Kurulu görevleri (taşınmaz değerlendirilmesi) ile ilgili olarak ilgili tebliğe göre değerleme uzmanlarından hizmet alma esası getirildiğinden, Sermaye Piyasası Mevzuatı çerçevesinde değerleme hizmeti verecek şirketlere ve bu şirketlerin Kurulca listeye alınmaları halinde, münferiden veya Değerleme Uzmanlarının tam zamanlı istihdam edilerek veya tam zamanlı istihdam edilmeksizin değerleme şirketleri ile sözleşme imzalamak suretiyle uzman değerlemesini yapabileceklerini açıklamıştır.” denmiştir.

Burada kastedilen, - genelgede sehven (Seri: VIII, No: 53) şeklinde yazılmış olsa da – , aslında, SERMAYE PıYASASI MEVZUATI  ÇERÇEVESıNDE GAYRıMENKUL DEğERLEME HıZMETı VERECEK şıRKETLER ıLE  BU  şıRKETLERıN  KURULCA  LıSTEYE  ALINMALARINA ıLışKıN ESASLAR HAKKINDA TEBLığ(*)(Seri: VIII, No: 35)’dir.

Genelgenin dayanağını teşkil eden “SERMAYE PıYASASI MEVZUATI  ÇERÇEVESıNDE GAYRıMENKUL DEğERLEME HıZMETı VERECEK şıRKETLER ıLE  BU  şıRKETLERıN  KURULCA  LıSTEYE  ALINMALARINA ıLışKıN ESASLAR HAKKINDA TEBLığ”inde, değerleme uzmanı aşağıdaki gibi anlatılmıştır:

“Değerleme Uzmanı  : (Değişik:  Seri:  VIII,  No: 53  sayılı Tebliğ ile)  Bir gayrimenkulün,  gayrimenkul  projesinin  veya  bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesini yapacak gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından tam  zamanlı  istihdam  edilen  veya  değerleme şirketleri  ile  tam  zamanlı  istihdam  edilmeksizin, sözleşme  imzalamak  suretiyle  değerleme  hizmeti veren,  Kurulun  lisanslamaya  ilişkin  düzenlemeleri çerçevesinde  asgari  4  yıllık  üniversite  mezunu, gayrimenkul  değerlemesi  alanında  en  az  3  yıl tecrübesi olan ve kendilerine Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı verilen kişileri,”

Bu sebeple aslında konu gayet açık olup 14.09.2009 tarihli genelgedeki değerleme uzmanı olarak belirtilen meslek mensuplarının özellikleri, genelgenin dayanağını teşkil eden tebliğde, gayet açık şekilde anlatılmıştır. O halde, geçerliliklerini koruyan, 14.09.2009 tarihli genelgeye veya TDUB’un duyurmadığı 21.01.2014 tarihli genelgeye göre, lisanslı olmayan herhangi bir çalışanın tapudan proje incelemesinin söz konusu olmaması gerekir.

Bu konu da yeterince açık oldu umarım.

TDUB’un duyurmadığı 21.01.2014 tarihli genelgeyle yürürlükten kaldırılan 09.10.2013 tarihli genelgede, proje incelemede yetki konusunun nasıl ele alındığını karşılaştırmalı olarak dikkatlerinize sunuyorum:

YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN 09.10.2013 TARıHLı GENELGEDE NE DENıYORDU?
“Değerleme uzmanlarının bu tür başvurularında (elektronik ortamdan tapu kaydı alıp proje incelemesi için başvuranları kastediyor), sistem üzerinden başvuru yaparak tapu sicil bilgilerini görüntüleyen kişinin tapu müdürlüğünde proje inceleme talebinde bulunan kişi olup olmadığının www.tdub.org.tr kurumsal internet adresinde güncel tutulan değerleme şirketi temsilcisi/değerleme uzmanı listesinden ve kimlik belgesinden kontrolünün sağlanarak başkaca bir belge aranmaksınız işlemlere yön verilmesi gerekmektedir.”

TDUB’UN DUYURMADIğI 21.01.2014 TARıHLı GENELGEDE NE DENıYOR?
"Elektronik ortamda kayıt almak suretiyle, tapu müdürlüklerimize proje incelemek için başvuran lisanslı değerleme uzmanlarının www.tdub.org.tr kurumsal internet adresinde güncel tutulan değerleme uzmanı/değerleme şirketi temsilcisi olup olmadığının kontrolünün sağlanması gerekmektedir.
Değerleme uzmanlarının bu tür başvurularında, sistem üzerinden başvuru yaparak tapu sicil bilgilerini görüntüleyen kişinin yanı sıra bağlantı kurulabilmesi halinde (aynı tüzel kişi değerleme şirketlerine bağlı değerleme uzmanları, vekaletname verilen değerleme uzmanları, sistem üzerinden alınan kayıt örneği veya yatırılan döner sermaye ücretini gösterir makbuz vb. belgelerle) sistem üzerinden başvuru yapan değerleme uzmanı dışında başka bir lisanslı değerleme uzmanı tarafından da proje incelemesi gerçekleştirilebilecektir."

Dikkat edilirse yeni genelgede, öncekinden farklı olarak üstüne basa basa lisanlı değerleme uzmanı vurgusu yapılıyor.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Ocak 29, 2014, 11:23:54 ÖÖ
Ahmet Bey,

Sizin memlekette durum nasıl bilmiyorum. Ama, ıstanbul kalabalık bir şehir. T.C Ziraat Bankası şubeleri daha da kalabalık. Kanun gereği, devletin ne kadar angarya para işlemi varsa bu şubelere yüklemişler. Dolayısıyla;  şu tapu harcını yatırmak gerçekten eziyetti, zulümdü. Dün ilk defa, oturduğum yerden takyidat çıktısı aldım. Emeği geçen herkese, bütün samimiyetimle dua ettim. "Allah razı olsun" dedim.  Bu işin bir yönü...

Bu uygulama meslek açısından bir devrimdir. Mutlaka devam ettirilmelidir.

Bizler,  yaptığımız işin tabiatına uygun olarak; incelediğimiz dosyalarda  idari kararları, yargı kararlarını, taşınmazın yasallığını mutlak surette dikkate almak ve raporlarımıza yansıtmak zorundayız. Tapu müdürü, idari tasarrufta bulunarak, mimari proje üzerinde 7 numara yazılı  soldaki daireye imza atmış, bize de sağdaki daire gösterilmişse; hiç birimiz, o taşınmaza trampa riski  nedeniyle yasal değer veremeyiz. Taşınmaz maliki, usulüne uygun şekilde tashih yaptırmadığı sürece, tek bir kuruş kredi alamaz.

Özetle; yazılı hukuk kuralları ve hukuki sonuçlar doğuran idari tasarruflar; bizler için hayati öneme haizdir. Vatandaşlara " senin taşınmazına şu sebepten dolayı yasal değer vermiyorum, sen kredi alamazsın" diyebilmek için, bizlerin de elinin ve vicdanın temiz olması icap eder. Kendi hayatlarımızda  dürüst, açık, şeffaf  olmak  ve hukuka saygılı olmak zorundayız. ıki yüzlü ve ahlaksız davranamayız.  

Bizleri temsil eden TDUB yönetiminden de aynı hassasiyeti beklemek  en doğal hakkımızdır. Hukuka saygı, bizim mesleğimiz için lüks değil olmazsa olmaz, hava gibi su gibi en temel ihtiyaçtır.  En nihayetinde bu meslek bir kamu görevidir. UYANIK VE FETBAZ TÜCCAR mantığıyla,  güvene dayalı bir meslek olan değerleme uzmanlığını icra edemezsiniz.

Mevzuatın,  işinize gelen ve para kazandıran kısmını uygulayıp, işinize gelmeyen kısımlarını  yok sayamazsınız!

Tartıştığımız meselenin  temel nedeni budur...



Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: UZMAN01 - Ocak 29, 2014, 11:33:41 ÖÖ
Saygıdeğer Değerleme Uzmanı Meslektaşlarım,

Sektördeki bozulmayı görmüş ve sektörden çekilmiş lisanslı bir değerleme uzmanı olarak yazıyorum.

Bahsettiğimiz protokol sadece e-devlet üzerinden alınmış tapu kaydına istinaden proje incelemesi yapmak için hazırlanmış yanlış yorumlamıyorsam. Yine yanlış yorumlamıyorsam e-devlet üzerinden alınmış belgelerle yapılacak tapu incelemesini muhakkak suretle lisanslı değerleme uzmanı yapacak denilmekte. Yani lisanslı şirkette çalışan lisansı olmayan değerleme uzmanı bile tapuda proje incelemesi yapamayacak deniyor yanlış anlamadıysam. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 21.01.2014 tarihli yazısında bunun kontrolünü TDUB yapar diyor. Tapu memuru da TDUB'un sitesinden lisanslı değerleme uzmanları sorgulamasını yapar deniliyor. Buraya kadar hemfikiriz sanırım ve TDUB sitesinde lisanslı olmayan değerleme uzmanlarını yayınlayarak protokole uymuyor. Bunda da hemfikiriz. TDUB'un yaptığı usulsüzlüğün müeyyidesini başka konularda tartışabiliriz.

Fakat gözden kaçırdığımız bir husus var sanırım, belirtmek isterim. Evet e-devletten inceleme yapacak olanlar lisanslı değerleme uzmanı olacak ama bu protokol e-devletten sorgulama yapmadan tapu dairelerine giderek talep açtıran sonra harcını yatırarak takyidatını alan ve proje incelemesini (eski usul) yapanlara değinmiyor ve yasaklamıyor. Yani, tapu dairelerinde proje incelemesi yapan lisanssız kişiler eski usulden inceleme yapan değ. uzmanları olabilir. Bu uzmanları  gördüğümüz zaman ilk anda "usulsüz iş yapılıyor" dememiz gerekiyor.

Tabii çözüm ortaklarından, firmaların e-devletten aldığı belge ile proje incelemesi yapanların olması kuvvetle muhtemel. Sanmıyorum ki arşiv memurlarının çoğu TDUB'un sitesine girip de kontrol yaptığını. Nasıl olsa gelenler tanıdık diye, bir de takbis çıkartma derdinden kurtuluyorum diye işine bile geliyordur. Bu usulsüzlükler de ancak şikayet ile giderilebilinir. Zaten takbisi e-devletten kimin aldığı proje incelemesinin kimin yaptığı kayıtlardan görülebiliyor.

Bu şikayetlerin artması sonucunda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü baktı baş edemiyor, protokolü askıya alabilir veya iptal edebilir. Ha!, ben demiyorum ki aman şikayet etmeyin de elimizdeki şu kolaylıktan da mahrum kalalım, yine bankalara harç yatırmak için sıraya girelim. Benim tercihim "bir şey usulsüz olacağına, usulüne uygun olsun varsın biraz daha yorulalım"dır.

Bu yazıyı yazmaktaki amacım bu protokol ile bazı meslektaşlarımın "Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün lisanslı olmayan değerleme uzmanlarına arşiv incelemesine hiçbir surette izin vermediği" anlayışı yerleştiği içindir. şu an böyle bir durum mevzu bahis değildir. Ha lisanslı bir uzman  olarak arşiv incelemesinin sadece lisanslı uzmanların yapacak olması işimi gelir, ben de sektöre geri dönerim. Ama dediğim gibi henüz böyle bir uygulama mevcut değildir.

ıtirazlarımızı yapacaksak, hukuki yollara başvuracaksak daha sonradan haksız duruma düşmemek için bu durumun göz ardı edilmemesi kanaatindeyim.

Saygılarımla...
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: ankaraa - Ocak 29, 2014, 11:51:26 ÖÖ
Sn. Uzman01,
Ben açıklamanızı okudum. Lakin şu konuyu merak ediyorum. 21.01.2014 tarihli genelgeyle, 09.10.2013 tarihli genelge yürürlükten kaldırıldı.
21.01.2014 tarihli genelgenin kapsamı dışında kalan işlemlerle ilgili olarak ise 21.01.2014 genelgenin 5. maddesinde şu açıklama mevcut:
"Elektronik ortamda kayıt görüntülememesi, sisteme giriş yapılamaması vb. nedenlerle sistemin kullanılamaması veya SPK lisanslı gerçek ve tüzel kişilerin elektronik ortam dışı bilgi ve belge alımına yönelik istemlerin de ise, halen yürürlükte bulunan 14.09.2009 tarihli duyuruda belirtilen belgelerin müdürlüklerimize sunulması durumunda istemin karşılanması gerekmektedir."
14.09.2009 tarihli duyuru, yukarıdaki açıklamada da belirtildiği üzere, SPK lisanslı gerçek ve tüzel kişilerin elektronik ortam dışı bilgi ve belge alımına yönelik.
O halde, şimdi size sorabilir miyim, lisanslı olmayanlar hangi duyuruya/genelgeye istinaden gidip değerleme kapsamında tapudan belge talebinde bulunacak. Yani mevzuatta böyle bir şey düzenlenmemiş iken -bildiğim kadarıyla şu anda düzenlenmiş değil- bu söylediklerinizin dayanağı nedir?
Bu konunun böyle olmasını istemek ayrı bir konu açıklamalara mer-i hukuku dayanak yapmak başka bir konu. Kimse konuşulanları yanlış anlamasın, burada, yaşananların doğru anlaşılmasını temin etmeye çalışıyoruz. Yoksa şahsen benim düşüncemde çok daha farklı bir sistem mevcut.

Ayrıca, "Ha lisanslı bir uzman  olarak arşiv incelemesinin sadece lisanslı uzmanların yapacak olması işimi gelir, ben de sektöre geri dönerim." cümlenizi çok önemsediğimi belirtmek isterim. Yapılan düzenlemelerin mesleği ne hale getirdiğini göstermesi açısından bence bu cümle oldukça manidar.

Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: SADÝ - Ocak 29, 2014, 01:38:02 ÖS
       Sayın;
                 Ankaraa,

        Görüşlerinize aynen katılmakla birlikte,14/09/2009 tarih'li  talimat'da/duyuru'da önceki yazımda da belirttiğim üzere Lisanssız şirket çalışanları tarafından söz konusu belgeler Tapu Müdürlüğü'ne hitaben şirket tarafından yazılmış ve yazının içeriği'nde şirket görevlisinin ismini belirten üst yazı ibraz edildiği'nde her türlü belge ve bilgiyi alacaklarını düşünüyorlardı ve bu talimatın özünü kavrayamayan,Lısanslı Gayrimenkul Uzmanı'nın ne olduğunu bilmeyen Tapu çalışanlarına yutturuyorlardı.Ancak,mevzuata hakim bir Tapu çalışanı yetkilisi  ayrıca SPK'nın Lisanssın ibraz edilmesi gerektiğini beyan ediyordu.Bu konudaki mevzuatı bilmeyen tapu çalışanı iyi niyetle bu yetkisiz kişilere her türlü belge ve bilgiyi veriyordu.(şirket Lisanssız çalışanı Biz şu Tapu MÜdürlüğü'nden bu belgelerle her türlü bilgi ve belgeyi aldık,itham ederek " siz neden zorluk çıkarıyorsunuz" diyorlardı.Benim tereddütüm,14/9/2014 tarhli talimatın içeriğini anlamayan Tapu çalışanlarına,şirket lisanssız çalışanlarının  tekrar aynı safsatalarla,kandırmalarla ve taciz ederek,şikayet ederim tehditiyle korkutarak bilgi ve belge alınmasıdır.
         Ayrıca,mail adresime  gelen  mesajlarda ; şirket temsilcisi ‘nin kim olduğu,lisanslı-lisansız çözüm ortaklığı  ile şirket arasında yapılan sözleşme gereğince,çözüm ortaklığının şirketin temsilcisi olup-olmadığı  ve şirket yetkilisi tarafından noterde verilen vekaletnamedeki vekilin mi  şirket temsilcisi olup-olmadığı soru konusu edilmekte  ve bu  konuda  tereddütler oluştuğu yönünde görüşler bulunmaktadır.
          TKGM’nin 21/01/2014 tarihli talimatta belirtilen belgelerin yanında,Tapu Kanunu’nun 2.maddesi gereği’nce ;Ticaret şirketleri merkez veya şubelerinin bulunduğu Ticaret Sicil Memurluğu’ndan alacakları yetki belgesi veya temsil belgesi’nde ismi ziktedilen kişiler şirket temsilcisidir.ışbu  belgelerden birini  şirket temsilcisi olduğunun tevsiki açısından  Tapu Müdürlüğü’ne  ibrazla mükelleftir. Ayrıca,şirket yetkilisinin SPK lisanslı Gayrimenkul  Değerleme Uzmanı’nı noterde vekil tayin etmesi durumunda Ticaret Sicil Memurluğu’ndan alacağı belgenin vekaletnameye müstenit olarak eklenmesi gerekmektedir.      SAYGILARIMLA
       
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: ankaraa - Ocak 29, 2014, 01:54:04 ÖS
Sn. SADı,
"TKGM’nin 21/01/2014 tarihli talimatta belirtilen belgelerin yanında,Tapu Kanunu’nun 2.maddesi gereği’nce ;Ticaret şirketleri merkez veya şubelerinin bulunduğu Ticaret Sicil Memurluğu’ndan alacakları yetki belgesi veya temsil belgesi’nde ismi ziktedilen kişiler şirket temsilcisidir.ışbu  belgelerden birini  şirket temsilcisi olduğunun tevsiki açısından  Tapu Müdürlüğü’ne  ibrazla mükelleftir. Ayrıca,şirket yetkilisinin SPK lisanslı Gayrimenkul  Değerleme Uzmanı’nı noterde vekil tayin etmesi durumunda Ticaret Sicil Memurluğu’ndan alacağı belgenin vekaletnameye müstenit olarak eklenmesi gerekmektedir." şeklindeki açıklamanızı, değerleme sisteminin mevcut aktörlerini kullanarak tekrar anlatmanızın, konuya tam hakimiyeti bulunmayan ve bu platformu çeşitli sebeplerle takip edenlerin konuyu daha iyi anlaması bakımından çok faydalı olacağını düşünüyorum.
Paylaşımınız için teşekkür ediyorum.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: fikret8082 - Ocak 29, 2014, 05:01:45 ÖS
TKGM  her çalışanına ayrı bir şifre verip birbirlerinin yerine sisteme girmesini önlerken Takbis sistem sorumluluğunu taşıyamayan  bazı şirketlerin sorumlu değerleme uzmanlarının sadece kendilerine verilen şifreyi tüm çalışanları ve çözüm ortaklarına verdiği öğrenildiği için bu kararı aldığını zannediyorum.

Takbis sorgulama sistemi başlayınca çözüm ortaklarının yanında çalıştırılan gençler adeta  buharlaştı..

SPK tebliğinin tüm uğraşlara kulislere  rağmen aynen Kurulda onaylanıp yasalaşması için Devlet Bakanı Ali Babacan'ının masasında beklemesi bile SPK nın Değerleme sektörüne verdiği önemi göstermektedir. 

TKGM ben kaydı lisanslı değerleme uzmanına veririm projeye de o kişi bakar mantığı ile  sorumluluğu üzerinden atıyor.

TDUB sahada çalışan üyelerinin il ve ilçe sırasına göre listesini yayınlamıyor.

Neden TKGM den son üç yıllık il ve ilçelerde yapılan ipotek işlem sayısını isteyip planlama yapmıyor. Sektörün olmazsa olması budur. Defalarca birliğe arkadaşlar e mail atmasına rağmen derdimizi anlatamadık.
 
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: SADÝ - Ocak 29, 2014, 11:10:48 ÖS
Sayın;
                   Fikret8082,

         Bakınız,”TKGM ben kaydı lisanslı değerleme uzmanına veririm projeye de o kişi bakar mantığı ile  sorumluluğu üzerinden atıyor.” mantığına kısmen katılıyorum.Çünkü,TKGM sorumluluğu üzerinden atmıyor,aksine sorumluluğu üzerine alıyor,mevzuat dahilinde gerçekçi ve hakkaniyetli olmak  gerekir.TKGM ve TDUB arasında yapılan protokol gereğince;TKGM tarafından verilen yetki tamamen Kamu Tüzel Kişiliğine haiz sivil toplum kuruluşu olan TDUB’ne ait olup,üyesi bulunduğu SPK lisanslı değerleme uzmanlarına münhasıran çıkarılmış ve tamamen lisanslı üyelerinin menfaatine yönelik bir protokol olmakla beraber,21/01/2014 tarihli TKGM’nin talimatı da SPK lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanları’nın lehine aşikar olduğu halde,TDUB’nin tamamen tasarrufunda bulunan ve  SPK lisanslı olmayan veya lisanssız şirket temsilcisi olmayan ve ayrıca birlik üyesi olmayan kişileri,şirketin verdiği bilgileri doğru olarak kabul edip,sisteminden SPK lisanslı Değerleme Uzmanı/şirket temsilcisi olup-olmadığını sorgulamadan,TKGM’ye sanki sisteme girmeye yetkili imiş /SPK lisanslı değerleme uzmanıymış/lisanssız şirket temsilcisiymiş gibi bildirerek/tensip ederek,M.K.’un 1020.maddesine ve hüsnüniyet karinesine mugayir hareket ediyorsa,(internet sayfasındaki proje inceleme modu’ndaki isim listesi SPK lisanslı’lıları ve şirket yetkililerinin yanında,lisanssız çalışanlarını iltihak ediyorsa) ki tamamen iddiadır(Aksini ispat mükellefiyeti vardır).Sözkonusu olan Tapu  Müdürlüğü yetkilisi/çalışanı değil,kamu tüzel kişiliğine haiz kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olarak(Türkiye Barolar ve Noterler Birliği,TMMOB olduğu g.b.)hukuki,cezai ve mali sorumluluğu vardır.Ancak,bahsi geçen sivil toplum kuruluşları gibi her ne kadar adı “……..Birliği” olsada,konfedarasyon(yukarıdaki örneklerde olduğu gibi) niteliğinde bir kamu tüzel kişiliği değidir.Aksine,kanundan gücünü alsada;varlığını üyelerinin maddi destekleri ile sağlayan ve tüzel kişiliğini kaybetmemek için mücadele eden bir kamu tüzel kişiliği sözkonusudur.Bu nedenle,iyi veya kötü olarak da nitelendirsek,sivil toplum kuruluşu olarak hasbelkader kurulan sivil toplum örgütü olarak,bizim birliğimizdir.BU nedenle birliğimize sahip çıkmamız ve gücüne güç katmamız için maddi-manevi destek vermemiz gerekmektedir.Lisanssız olan mühendislerin kendine özgüveni olarak lisanssızları tercih etmesinin sebebi de bir sivil toplum kuruluşuna mensup olmalıdır.(Kötüleme anlamında değil)
     TKGM ile TDUB arasında yapılan protokolün,her iki tarafıda hukuki,cezai ve mali sorumluluk yönünden  bağlayıcılığı nedeniyle (önceki yazılarımda bahsettiğim üzere) sorumluluk tamamen TDUB’ dedir.Hiçbir kimsenin TKGM’nü suçlamaya da hakkı yoktur.Belki biraz ağır olacak ama,Suçluyorsa da 21/01/2014 sayılı talimatın lafzını ve ruhunu kavrayamamış demektir.(bu mesleği bilfiil icra eden göreve yeni başlayan Tapu memuru ile yıllarını vermiş bir tapu uzmanı’nın kıyaslanamayacağı anlamında) 
      TKGM bir kamu kurumu olarak mevzuatı tam anlamıyla uygulayan,istisnai ciddi bir kurumdur.Bütün kamu kurumları TKGM gibi ciddi,mevzuat dahilinde hareket eden,iş sahiplerinin memnuniyetini azami seviyeye çıkarmak için mücadele eden ve bu yönde plan-proje üreten,haklıların mağduriyetini gidermek için mevzuat dahilinde takdir yetkisine dayanan inisiyatif kullanan bir kamu kurumu olsa hiçbir kamu kurumunda sorun kalmaz.Ancak,bunun yanında bilhassa Tapu Çalışanlarının hiçbir menfaat beklemeksizin maddi ve manevi fedakarlıklarından kaynaklanan kaliteli hizmet sözkonusudur.   
         Bu yüzden,kendileri SPK lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı olmakla beraber,belirli maddi güce sahip olup,şirket kurup sonra da aslını inkar eden yani lisans almış olan kişileri hakir gören,sadece ticari ilişkilerini gayri kanuni de olsa,menfaat ve etik olmayan davranış  içersinde tasavvur eden,hatta lisans alan kişileri suçlu sayan,lisanssız çalışanlarını sanki hukukiymiş gibi övmekle bitiremeyen zihniyetlerin,yaptıkları hukuksuzlardan dolayı suç işlediklerini birgün kendilerinede hukukun lazım olacağını en kısa zamanda idrak etmelerini temenni ediyorum.Ayrıca,TKGM’nin satış,ipotek v.s. işlem nevi ve sayısının açıklanması gibi bir sorumluluğu bulunmamakta olup,TDUB,TKGM’den talep ederse TKGM’nin veri tabanından aldığı verileri kendi sayfasında yayınlar.(TKGM SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının savunucusu olan sivil toplum kuruluşu olmayıp,bir kamu kurumudur.) SAYGILARIMLA         
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: creacer - Ocak 30, 2014, 09:15:57 ÖÖ
TDUB yönetiminde bulunan Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanları  Sadi Beyin:"Bu yüzden,kendileri SPK lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı olmakla beraber,belirli maddi güce sahip olup,şirket kurup sonra da aslını inkar eden yani lisans almış olan kişileri hakir gören,sadece ticari ilişkilerini gayri kanuni de olsa,menfaat ve etik olmayan davranış  içersinde tasavvur eden,hatta lisans alan kişileri suçlu sayan,lisanssız çalışanlarını sanki hukukiymiş gibi övmekle bitiremeyen zihniyetlerin,yaptıkları hukuksuzlardan dolayı suç işlediklerini birgün kendilerinede hukukun lazım olacağını en kısa zamanda idrak etmelerini temenni ediyorum." sözünü okuyup anlayabileceğinize kanaatim olmadığından size benden nacizane tavsiye,  gidin paranıza kıyın bir türkçe çeviri yapan profesyonel tutun size bu sözlerde hangi anlamlar yüklü detaylı anlatsın...
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Ocak 30, 2014, 11:52:30 ÖÖ
Sadi Bey,

Haram para tatlıdır. Ama, bereketi olmaz. Haydan gelen huya gider…

Olayın, hukuki ve cezai boyutu harfi harfine bahsettiğiniz şekildedir. Hadisenin bir de ekonomik boyutu var. Biz meslek mensuplarının, mütemadiyen maruz kaldığımız bariz hak ve hukuk ihlallerini iyi analiz edebilmek için,  meselenin iktisadi boyutuna da bakmak gerekir. Burada en belirleyici unsur; yukarıda zikrettiğim gibi,  kolay ve zahmetsizce kazanılan haram paradır.

SPK ve BDDK’nın sağladığı orantısız” imtiyazlar”  sayesinde; değerleme sektöründe,  de-facto sayılabilecek  OLıGOPOL bir piyasa oluştu.
 
Yıllık ciro miktarı takriben yıllık 250 milyon lira…”Takriben” diyoruz, çünkü; sektörle ilgili hiçbir istatistiki veriye ulaşamıyoruz. Bu rakam, gayri safi milli hasıla içinde ciddiye alınamayacak kadar küçüktür.  Yine tahminlerimize göre; bu cironun %75’ine tekabül eden, yani 190 milyon lirası,  sayıları  20-25 arasında olan lisanslı şirketler tarafından paylaşılmaktadır. Geriye kalan 60 milyon lira ise,  yedek kulübesinde oturan – çoğu, bizler gibi  taşeronluk yapmaktadır-  sayıları 90 ila 100 kadar lisanslı  şirket arasında pay edilmektedir.
 
Açık, şeffaf ve her an hesap verebilir kişi ve kurumların faaliyet gösterebileceği  “sözde” sermaye piyasalarına tabi bu sektörde; açıklığın A'sı, şeffaflığın ş'si denetimin de D'si yoktur. Her yıl kaç adet rapor düzenlendiği, bu raporların hangi şirketler üzerinden geçirilerek, hangi uzmanlar tarafından imzalandığı, şirketlerin ne kadar ciro elde ettiği ve ne kadar vergi verdikleri, gerçek hissedarlarının  kimler olduğu, karlılık oranları, istihdam istatistikleri ve benzeri verilerin de SPK KANUNU ve TÜRK TıCARET KANUNU gereği,  kamuya açık ve şeffaf olması icap eder.
 
Başlangıçta; amme menfaatleri gözetilerek ihdas olunmuş bir meslek kolu; gelinen noktada,  kamu hizmeti ifa etme misyonundan git gide  uzaklaşarak, imtiyazlı  ticari şirketlerin  “Pazardan Pay Kapma” savaşına dönüşmüştür. Pazarın hacmi, bu savaşın daha da ahlaksız, namussuz, acımasız , gaddar ve vicdansız olmasına neden olmaktadır. Bu yüzden, hiçbir kurala riayet edilmemektedir.

Hasbelkader, uzun yıllar uluslararası faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketlerde yöneticilik yaptım.  Karargahlara yakın konumda olduğumdan, olup  bitenlerin hep farkında oldum. Alman ya da Amerikan sermayeli büyük ölçekli bir şirkette; herhangi bir konuda, müşterilerle ya da tedarikçilerle bir ihtilaf vuku bulduğu zaman,  ilk bakılacak yer “sözleşmedir.”  Sözleşmede, şayet açık bir hüküm varsa; kimse kimseye, “ben bunu uygulamıyorum, git mahkemeye ver.” Demez. Ya da, yaptığınız bir uygulamada veya aldığınız bir kararda; “kanunun falanca maddesine göre” dediğiniz vakit,  o tartışma bıçak gibi kesilir.

Küreselleşme olgusu, bütün toplumları ciddi bir ayrışmaya zorluyor. Ya hukuk devleti olur, saygın milletler ailesi içinde yerinizi alırsınız ya da ceberut devlet olur şamar oğlanı muamelesine layık görülüsünüz.  Devletinize terör çetesi, vatandaşlarınıza hamamböceği muamelesi yapılarak, sizi hiç kimse insan yerine koymaz.

Sonuç itibariyle; mevcut TDUB yönetiminin, TKGM’nün yayınlamış olduğu bahse konu genelgeyi duyurmaması, müspet veya menfi  bir açıklamada bulunmaması  ve en nihayetinde de üyesi olmayan 3. şahıs gerçek kişilerin isimlerini listeden çıkararak uygulamamasının;  bırakınız kanunsuz ve hukuksuz olmasını,  hem biz üyelere hem de muhatap TKGM’lüğüne yapılmış bir saygısızlık olarak addedilebilir.

Umarım, Yönetim çok yakın bir zamanda bu konuyu gündemine alarak,  gereken açıklamaları ve icraatları yapar…

Saygılarımla,

A.Mesut Tatlıpınar
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: auzgur - Ocak 30, 2014, 03:37:34 ÖS
Arkadaşlar yaşananlar hepimizin gözünün önünde cereyan ediyor. Özellikle bu yaşananlardan sonra artık hiç kimsenin mevcut yönetim şeklini savunamayacağını düşünüyorum. Elbette Birliğimizin yıpratılmaması gerekir. Zira şahıslar geçici, hizmet etme noktasında kurumlar kalıcıdır. Bu itibarla bir kez daha, değerleme sektörüyle ilgili olan yahut ilgilenmeyi düşünen herkesi özellikle bu konu altında yapılan tüm paylaşımları dikkatle incelemeye ve bildiklerini bu forum dışında da, bir uyanışa sebebiyet vermesi için bilmeyenlere anlatmaya davet ediyorum.

TDUB yönetimi artık bu konuya duyarsız kalmamalı. Hemen bir açıklama yapılmalı. TKGM'nin, hatayı fark ederek 09.10.2013 tarihli yürürlükten kaldırdığı genelge yerine ihdas ettiği kuralları ihtiva eden 21.01.2014 tarihli genelgenin gereği TDUB yönetimi tarafından acilen yerine getirilmelidir. TKGM yetkililerinin Birliğimize duyduğu güven suistimal edilmemelidir. Çünkü, Takbis Proje ınceleme linki altındaki isimlerin birçoğunun Lisanslı Değerleme Uzmanı olmadığı gerçeğini bizden de TKGM yetkilerinden de saklayamazsınız. Onlara elinizle teslim ettiğiniz liste ilerde bunun en büyük kanıtı olacak çünkü. Burada konuşulanların sır kalacağı sanılmamalı. Hukuki süreç başlatılmadan ve Birliğimiz daha fazla yara almadan Meslek Birliğimizin yönetim kadrosuna yaptığım çağrıyı tekrarlıyorum.

TDUB yönetimini,
1-Meslek mensuplarını, duyurmaktan imtina ettiği TKGM yazısı hakkında bilgilendirmeye,
2-TKGM ile yapılan protokol kurallarına göre şekillendirilmesi gerekirken, böyle yapılmayıp lisanslı olmayanların isimlerinin de gayri meşru şekilde eklendiği aşikar olan TDUB'un resmi internet sitesindeki "TAKBıS Proje ınceleme" başlığı altındaki proje inceleme yetkisi verilen lisansız kişilerin isimlerini, bu listeden derhal çıkarmaya, - daha şeffaf bir süreç sonrasında, üyelerinin hakkını gözetecek, mesleğin ve meslek mensuplarının gelişmesini sağlayacek, mesleği herkesin kurtulmak istediği bir sömürü düzeni olmaktan çıkarıp gençler tarafından tercih edilebilecek düzeye getirecek ve gizlenmesi gerekmeyecek - en azından muhataplarına bu niyetlerle yola çıkıldığı duygusu veren - düzenlemeler yapmaya -
3-Değerleme uzmanlarından ve TKGM' den, "sehven" yapılan işlem dolayısı ile özür dilemeye davet ediyorum."
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: asyadegerleme - Ocak 30, 2014, 04:14:30 ÖS
Bu işler görevini kötüye kullanıp yetkisiz kişilere proje resmi çektiren 3-5 arşiv memurunun canı yanmadan soruşturma geçirmeden sona ermeyecek.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: ankaraa - Ocak 30, 2014, 05:15:17 ÖS
Sn. asyadegerleme,
Bu konu altında anlatılan hukuksuzluk, görevini kötüye kullanıp yetkisiz kişilere proje çektiren arşiv memurlarının bu hatalı tavrından kaynaklanmıyor. Anlaşılıyor ki, paylaşımları belki vaktiniz olmadığı için okumamışsınız. Tapu çalışanı gelen kişinin lisanslı olup olmadığını nereden bilsin. 21.01.2014 tarihli genelgede proje incelemesi yapmaya yetkili kişinin, lisanslı değerleme uzmanı olması isteniyor ancak tapu çalışanının proje incelemek üzere gelen kişinin lisanslı olup olmadığını www.tdub.gov.tr adresindeki "Tapu proje inceleme" başlığı altında isminin çıkıp çıkmamasına göre değerlendirmesini/bu bilgiyi buradan edinmesini istiyor.

Halbuki "Tapu proje inceleme" başlığı altında ismi bulunanların çoğunluğu kesin olarak lisanslı değerleme uzmanı falan değil. Mevzu bu konu etrafında tartışılıyor.

Arşiv uzmanları arasında her meslek erbabında olduğu gibi hata yapanlar çıkabilir. Ancak buradaki durum bununla kıyaslanmayacak ölçüde vahimdir.

Birde, www.tdub.gov.tr adresindeki "Tapu proje inceleme" sayfasında istenen bilgilerin hemen altına, "Lütfen bilgileri eksiksiz ve doğru giriniz..." yazmışlar, biz bilgileri doğru giriyoruz ama sonuç yanlış çıkıyor.

bk. http://www.tdub.org.tr/takbis-proje-inceleme.html
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: creacer - Ocak 30, 2014, 05:41:07 ÖS
Sn. Ankaraa : "Tapu çalışanı gelen kişinin lisanslı olup olmadığını nereden bilsin" demişsiniz. Tapu görevlisi gelen kişiye, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinin üyelerine verdiği Değerleme Uzmanı  Kimlik Kartını göster demesi yeterli, kart üzerinde lisans numarası tc kimlik numarası lisans sahibinin resmi herşey var. Sol elle sağ kulak gösterilmez. Hiç yoktan TDUB'a üyelik aidatı yatıranla yatırmayan arasında bir ayrım olduğunu hissederiz bizde tapu görevlisi sayesinde :)  
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: onur85 - Ocak 30, 2014, 07:54:17 ÖS
Sn. Ankaraa : "Tapu çalışanı gelen kişinin lisanslı olup olmadığını nereden bilsin" demişsiniz. Tapu görevlisi gelen kişiye, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinin üyelerine verdiği Değerleme Uzmanı  Kimlik Kartını göster demesi yeterli, kart üzerinde lisans numarası tc kimlik numarası lisans sahibinin resmi herşey var. Sol elle sağ kulak gösterilmez. Hiç yoktan TDUB'a üyelik aidatı yatıranla yatırmayan arasında bir ayrım olduğunu hissederiz bizde tapu görevlisi sayesinde :)  

Sayın creacer,
Sorunda bu zaten. TDUB kimlik kartı mazallah bir işe yararda lisanslı lisanssız kimlermiş hepsi deşifre olur diye korkan taraf, yine bu kimliği veren birliğin ta kendisi malesef. Bunu ben demiyorum, politikaları, uygulamaları ve tüm uzman meslektaşlarım diyor. Trajikomedi de burada. Bu nedenle, yok listeymiş, yok cartmış yok curtmuş, yok proje inceleme linkiymiş falan, bunların hepsi arada kalan TKGM'yi manüpüle etmek için uydurulmuş örtüler. TKGM'nin yayınladığı genelgede TDUB kimlik kartı ibrazı zaruri kılınacaktır denseydi, olay büyük ölçüde çözülmüştü. Kafa karışıklıkları, sağ kulağa sol elle ulaşma çabaları bu çaba esnasında yaşanan hukuksuzluklar, sorunlarda olmayacaktı.

Tabi bu tarz bir talimatın neden halâ pratiğe müdahil edilmediği hususuda son dönemin moda tabiriyle 'manidar'dır.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: SADÝ - Ocak 30, 2014, 11:44:23 ÖS
               Değerli;
                            Meslekdaşlarım,

        Lisanssız   şirket çalışanlarının,TDUB'nin internet sayfasının,proje inceleme kısmında lisanssız olan kişilerin isimlerinin olduğunu müşahade ve tesbit eden arkadaşlar var.Doğrusu ben hiç karşılaşmadım.Büyük şehirlerde de olsa kşmşn bu işi yaptığını,kimin lisanslı olup,olmadığını hangi şirkette tam zamanlı veya parça başı(Çözüm ortaklığı) çalıştığını bilir.Bir çok arkadaşın da beyan ettiği gibi,sorgulama neticesinde o kişinin ismi listede çıkıyorsa ve diğer istenilen evrakı müsbiteleride tamamsa,Tapu yetkilisinin/çalışanının burada yapacağı bir şey yok.Ancak,bildiği/tanıdığı veya kendisinin hasbelkader tesbit ettiği lisanssız olupta ismi listede olan kişi varsa "Haksız yerede olsa şikayet edildiğim başım ağrımasın diye;bu seferlik yardımcı oluyorum,bir dahakine olamam,çünkü bu hak lisanslulara tanınmıştır"diyebilir.Bunu da deyecek kişinin lisanslı Değerleme Uzmanı olması gerekir.Çünkü,artık herkes attığı adımdan eminde olsa korkar hale geldiğini müteaddit defalar tesbit ve müşahade ettim.Ancak,lisanslı Değerleme Uzmanı arkadaşlarda yüzde yüz haklı oldukları konuda böyle ilgisi olmayan kişilere bilgi verildiğini tesbit veya müşahade ettiği'nde yazılı olarak şikayet etmesinde veya en zından hukuksuz uygulamanın Tapu Müdürü'ne şifahi olarak bildirilmesi, yapıcı yöne teşvik edilmesi yönünde faydalı olacağını düşünüyorum.Sadece bu konuda değil,her konuda güncel hayatımızda da Haksızlıklar ve hukuksuzluklar karşısında sustuğumuzda "Sıranın birgün bizede geleceğini" unutmamız gerekir.Lisanssa haiz olan kişiler olarak sorumluluklarımızı/borçlarımızın idrakindeyiz ancak,haklarımızın aranmasında iyi niyetli insanların mağduriyet karşısında sükut kaldığı ve Allah'ından bulsun dediği gib sessiz kalmamalıyız. Hernekadar, bu konudaki sorumluluk ve yetki TDUB'ne de ait olsa da,böyle bir hassas konuda yani her türlü hukuki vecibeyi yerine getirip,kisanssını almış hüsnüniyetle çalışıp,ekmeğini kazandığı bir iş kolunda yapılan hukuksuz ve haksız eylem karşısında,lisanslı değerleme uzmanları olarak bir dilekçe yazarak ve altına imzamızı koyarak sistemin TKGM'nin denetimine sunalım.Bunun,TDUB'ne karşı etkili olacağını düşünüyorum.Çünkü,TKGM verilen bu dilekçeyi yürürlüğe koymak zorunda ve gereğini yapmakla mükelleftir.Birliğin suistimali karşısında yazılı bildirimleriz  TKGM'ye denitim hakkını tesis eder,diye düşünüyorum.Burada yazılanların birilerinin takip etmesi önemli değil,bunu yazılı hale getirdiğimiz ve altına imza koyduğumuz takdirde mağduriyetimiz ciddiyet kazanacak ve çözüm bulacaktır.SAYGILARIMLA       
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: maras46 - Ocak 31, 2014, 02:25:15 ÖÖ
Öncelikle birbirinden nitelikli yazıları buraya aktaran tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ama birazda sitemim var:

Burası ağlama duvarına dönüştü. Lisanslı arkadaşlar, kongrelerde neredesiniz? Her kongrede, her üyenin söz alıp-konuşma yetkisi var. Ara sıra kongrelerde elime mikrofonu alırım, burada yazılanların özetini konuşurum ama destek göremem. (Mesut Bey istisna) Lütfen istirham ediyorum, kongre ve toplantılara katılalım.

2 ay önce Ankara’da yapılan TAKBıS bilgilendirme toplantısına katılmıştım. Toplantıda yaptığım konuşmadan sonra da, TDUB yöneticileri tarafından ciddi eleştiri aldım. Ama burada yazı yazan arkadaşların birinden, orada destek göremedim. Ve üzülerek ifade ediyorum, siz burada lisanslı uzman mı, lisansı olmayan çözüm ortağı mı proje inceleme tartışması yaparken, Ankara’daki toplantıda, TKGM’den gelen 2 üst seviye bürokrattan bir şirket sahibi eline mikrofon alarak şu istekte bulundu: “Çözüm ortaklarımızın yanında çalışan yardımcı personellerin de proje incelemeleri konusunda TKGM’nün bizleri kırmayacağını umuyoruz ve yardımlarını bekliyoruz.”  Hemen burayı kanun, yönetmelik maddeleri ile doldurun.

Dernek kuralım dedim. Destek göremedim. Üst  seviye siyasi ve bürokrat ziyaretlerinde bulunalım dedim. Yine destek göremedim. Bu tekliflerim her zaman geçerlidir. şimdi de diyorum ki, olup bitenler ile ilgili, hukuki süreç başlatalım. Bu konuda maddi manevi üzerime düşeni yapmaya hazırım. Ancak Anadolu’nun küçük bir şehrinde yaşıyorum. Buradan hukuki süreci başlatmam zor. Fakat yaşadığım haksızlık devam eder ise, tek başıma da yapabilirim.

Bana bu satırları yazdıran sebepleri, TDUB’a bir bir ilettim. Lisanslı uzmanın, sahada çoluk çocuğa ezdirilmesi bu satırları yazdırıyor. Kimsenin rızkında gözüm yok. Ama haksızlığa da tahammülüm yok. Bugün bana iş ataması yapılmadı. Hayırlısı derim. Ama lisanslı uzman boş oturur iken, bugün şehrimdeki değerleme işleri lisansız uzmanlara atanıyor ise; bu konu ilahi makama havale edilmez mi? Bizler adına yetki kullanıp ta işi bu noktaya getirenler, yarın mahşerde “elektrikler kesildi ders çalışamadım” mı diyecek? Ne cevap verecek. Helallik vermek o kadar kolay mı?

ışin bir hukuki boyutu, bir de realitesi var. Evet yarın tüm işler lisanslı uzmanlara yönlendirilse, Malatya’nın doğusunda kaç uzman var? Veya yaşadığımız şehirdeki tüm işler bizlere atansa, bir günde 10 işin altından kim kalkabilir? SPK, BDDK ve TDUB; olaya samimi bir şekilde yaklaşıp, lisanslı uzmanlara pozitif ayırım yapmalıdır. Aslında buna pozitif ayırım denilmez. Bizler hakkımızı alacağız. Yetişemediğimiz işler ile ilgili, sahada uzman sayısı artana kadar geçecek sürede işler çözüm ortaklarına da yaptırılabilinir. Her zaman arzuhalciler-avukatlar örneğini veririm. Avukatın olmadığı şehirlerde hakim karşısında yemin eden bir arzuhalci, dava vekili sıfatını kazanabiliyordu. ıçinde bulunduğumuz süreç buna benziyor.

Tebliğ taslağına iki madde eklense, tartışmalar burada biter: 1) 1000 m2 üzeri arsalar, binalar, 10.000 m2 üzeri tarlalar, o şehirde lisanslı uzman var ise lisanslı uzmana yaptırılır. 2) Lisanslı uzman, bir bankaya, 4 lisanslı şirket ile anlaşma yaparak çalışabilir.

“Neyin hayır, neyin şer olduğunu Cenab-ı Allah bilir.” Belki de mevcut durum hakkımızda hayırlısı. Belli olmaz yarın delinin teki; “ben yılda şu kadar iş yapacak iken, bu işler lisansız kişilere şu kanunsuzluklar ile atındı” diye bir dava açar da kazanır ise, bu davanın örneği ile sahada çalışan 120 uzman da ihya olur. 

“Devletin kağnısı tavşan avlar.”

Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: auzgur - Şubat 01, 2014, 05:21:05 ÖS
Burada yapılan paylaşımlardan çarpıcı gördüğüm bir yazıyı, tapu ve kadastro personelinin ağırlıklı olarak bulunduğu bir platforma taşıdım ve tapu/kadastro personeli lisanslı uzmanların görüşünü sordum, tapu personellerinden gelen cevaplardan biri şu şekilde oldu:

"Ben atandığımda 100 tane Eksper/Değerleme Uzmanı vs... vardı. şimdi 3 tane 5 tane kaldı. 15. Bölgeye çok şikayet ettiler beni, adeta kampanyalar düzenlediler...Hiç bir şeyde yapamadılar. Öncelikle SPK lisansı aslı veya örneği, Lisanslı şirket Yetki Belgesi ve ımza Sirküleri, Yetkilinin Kimlik fotokopisi ve aslı, şirketi bir Adi Yazılı Sözleşme ile 2. bir şirket Yetkilendirmiş ise o şirketinde Yetki Belgesi ve ımza Sirküleri, her halülkarda Yetkili bizzat gelmiyorsa Vekaletnamelerinin ibrazı. Tüm evrakların Aslı veya Noter tasdikli örnekleri veya herhangi bir Tapu Müdürlüğünce nizami tasdikli örnekleri. 15. Bölgedeki pek çok Tapu Müdürlüğünde "Tapu Senedi/Tapu Kaydı" zaten bedava, ilgili ilgisiz hiç önemli değil, kaldıki Değerleme uzmanları ve Eksperlere kimse birşey zaten sormuyor. Hatta kendisini Değerleme uzmanı? Eksper? olarak tanıtan biri bana hakaretle tehdit etti. "Esasa hakim olamayan Usule mahkum olur." ilkesi yok yani. Buralarda bir şeye hakim olmak istemiyor...Birileri şehir merkezindeki bürolarında rahat rahat oturuyor, son model arabalar biniyor, tutuyor 2-3 garibana biraz para veriyor, gönderiyor Tapu' ya, oda Tapu' ya geliyor, ben Eksperim, Değerleme Uzmanıyım diye. Sonrada evrak soruyorsun, oda basıyor hakareti...Fuat TEBER"

Bu mesleği böyle itibarsızlaştırmaya kimsenin hakkı yok.
TDUB yönetimini,
1-Meslek mensuplarını, duyurmaktan imtina ettiği TKGM yazısı hakkında bilgilendirmeye,
2-TKGM ile yapılan protokol kurallarına göre şekillendirilmesi gerekirken, böyle yapılmayıp lisanslı olmayanların isimlerinin de gayri meşru şekilde eklendiği aşikar olan TDUB'un resmi internet sitesindeki "TAKBıS Proje ınceleme" başlığı altındaki proje inceleme yetkisi verilen lisansız kişilerin isimlerini, bu listeden derhal çıkarmaya, - daha şeffaf bir süreç sonrasında, üyelerinin hakkını gözetecek, mesleğin ve meslek mensuplarının gelişmesini sağlayacek, mesleği herkesin kurtulmak istediği bir sömürü düzeni olmaktan çıkarıp gençler tarafından tercih edilebilecek düzeye getirecek ve gizlenmesi gerekmeyecek - en azından muhataplarına bu niyetlerle yola çıkıldığı duygusu veren - düzenlemeler yapmaya -
3-Değerleme uzmanlarından ve TKGM' den, "sehven" yapılan işlem dolayısı ile özür dilemeye davet ediyorum.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Şubat 01, 2014, 05:49:27 ÖS
Ali Bey,

Değerleme Uzmanı kisvesi adı altında, sahaya gönderilen deneyimsiz kimselerin, işlerine gelmediği zaman  işi edepsizliğe ve şirretliğe dökerek, görevli personele karşı sergiledikleri,  bu  türden  "hakaretamiz" davranışlara   pek çok kere ben de şahit oldum. Çoğu zaman da, ortalığı toparlamak, görevlilerin gönlünü almak ve özür dilemek  bizlere düşerdi. Çünkü, bir hafta önce işe başlayan o  " ZıBıDı" üç gün sonra işi bırakır, ama yaptığı tahribat ve bıraktığı olumsuz intiba, bu işi gerçekten meslek olarak seçmiş diğer genç insanların üzerine yıkılırdı.

Bırakınız meslek mensubu olmayı; medeni bir  insan olmanın bile kuralları vardır. Edep, erkan, terbiye, usul, nezaket ve saygı kuralları  sadece bayramlarda değil, hayatın her alanında ve tapu dairelerinde de geçerlidir. En nihayetinde, tapu dairesinde çalışan görevliler de bu ülkenin insanlarıdır. Canla başla çalıştıkları ve vatandaşa hizmet ettikleri halde, kendilerine eksper süsü vermiş bazı densizlerin bu türden haksız muamelelerine  muhatap olmaları, her insan gibi onların da izzeti nefislerini rencide etmektedir.

Bahsettiğiniz bu konu; mesleğin saygınlığı açısından çok önemlidir. Sahada, mesleği temsil eden bütün meslek mensupları; "insan ilişkileri, kılık kıyafet, davranış şekli, konuşma  ve hitap " konusunda eğitimden geçirilmelidir.

Bu konunun da uzmanları vardır. TDUB'un, insan ilişkileri ve davranış bilimlerinde uzman kişilerle  anlaşarak,  bu konuyla ilgili  meslek içi seminerler düzenlenmesi; uzun dönemde, mesleğin saygınlığına çok büyük katkılar sağlayabilir.

Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: ankaraa - Şubat 03, 2014, 04:26:03 ÖS
TDUB'un resmi internet sitesinden aşağıdaki duyuru, gecikmeli de olsa yapılmıştır. şimdi gereğini yapmalılar. Takipçisi olalım lütfen.

"Değerleme Uzmanlarının Bilgi/Belge ıstemi -3 şubat 2014
Sayın Üyemiz,
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) 'nün 09.10.2013 tarih 23294678-010-07/71-8209 sayılı Değerleme Uzmanlarının Bilgi/Belge ıstemi konulu talimat duyurusu yürürlükten kaldırılarak, 21.01.2014 tarih ve 23294678-010-07/71-558 sayılı, Değerleme Uzmanlarının Bilgi/Belge ıstemi konulu talimat duyurusu yürürlüğe konulmuştur.
Sayın Üyelerimize ve ilgililere önemle duyurulur.
Saygılarımızla,
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği
TKGM 'nin Talimat Duyurusu için http://www.tdub.org.tr/images/pdf/tkgm_talimatname_2014_1_21.pdf"
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Şubat 03, 2014, 06:26:39 ÖS
12 Günlük gecikmeyle de olsa; TDUB yönetimi, TKGM genelgesini üyelerine resmen duyurmuştur. Bu, mesleğimiz adına hayırlı bir haberdir.

Bu protokolün muhatabı; TDUB tüzel kişiliğidir. Protokol şartlarının; kanunlara, yönetmeliklere, tebliği  ve kararlara uygun yürütülüp yürütülmediğini denetlemek, ihlal ve istismarları  önlemek, takip etmek, denetlemek ve tespiti halinde durumu TKGM'ne bildirerek ilgili şahısların sisteme girişini engellemek ve gereken cezai müeyyideleri uygulamak TDUB yönetiminin idari ve cezai sorumluluğundadır.

Bu vesileyle; TDUB yönetimi,  şirket ve uzman bazında TKGM sisteminden alacağı aylık verilerle, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kurulu Kanunun 76. maddesinin 5. fıkrasında  yer alan; "Konut finansmanı kapsamında yapılan değerlemelere ilişkin bilgilerin, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine iletilmesi zorunludur." emredici hükmünü yerine getirmesi artık kaçınılmaz olmuştur.

Artık ortada, TKGM Takbis  sistemi gibi  sağlam ve güvenilir somut bir veri kaynağı vardır.  Bu verinin çapraz kontrolü, teyidi ve tevsiki amacıyla; şirketlerin veya  uzmanların ay bazında ya da üçer aylık periyotlarda düzenledikleri bütün raporların  (raporu düzenleyen uzmanın adı ve soyadı dışında bulunması elzem olan diğer bilgiler TDUB tarafından belirlenerek) listesini TDUB'a iletmeleri zorunlu hale gelmiştir.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: ÇÇR - Şubat 04, 2014, 12:42:32 ÖS
Değerli Meslektaşlarım,
TKGM’nin 21.01.2014 tarihinde yayınlamış olduğu duyuru ile Lisanslı Değerleme Uzmanlarının tapu müdürlüğünden bilgi ve belge alımına yönelik açıklamasında dayanak olarak medeni kanunun 1020. Maddesinde özetle tapu sicili, ilgisini ispat eden herkese açıktır hükmüyle SPK yasasının 76. Maddesi ile ilişkilendirerek probleme açıklık getirmiştir. Burada ilgilisi Lisanslı Değerleme Uzmanıdır. Yasalarda çarklar birbirini destekleyecek şekilde döndürmeli ve amacı gerçekleştirmelidir.  Medeni kanunun 1020. Maddesi SPK yasasının 76. Maddesiyle ilişkilendirilerek yasal bir irtibat kurulmuş, tapu müdürlüğünde bilgi ve belgelerin Lisanlı Değerleme Uzmanlarına verilebileceği belirtilmiştir. Ancak halen uygulamalarda tapu müdürlüklerinden bilgi ve belge alımı 20-25 yaşlarında lisansı olmayan kişilerin aldıkları, bunu da TDUB ve Aş’ler desteklemektedirler. Dayanakları hangi yasadır? Saatin çarkları gibi yasalarda birbirini bir amaç için hareket ettirerek kurgulanmıştır. Farklı bir çark ihdas edilmiş amacı farklı ise yasalara da uygun değilse uygulamacılar ve göz yumanlar suç işlediklerini bilmelidir. Tüm tebliğler, duyurular yasalara uygun olmalı, aksi takdirde yasal yollardan iptal ettirilebilir. Bunları çıkaranlarda kanun önünde sorumludurlar.
Bazı Aş’ler zorluk çıkaran tapu müdürlüklerini kendilerine bildirmelerini istemektedirler. Acaba zorluk çıkarma amacı nedir? Bilgi ve belge isteyenin lisansı olmadığından mı ?
Sadi Bey önemli sorunlara parmak basmış olup, aynen katılmaktayım.
TKGM’nin 21.01.2014 tarihli duyurusunu kaleme alan kişiyle görüştüm. Özetle şu soruyu sordum. Tapu müdürlüklerinden bilgi ve belge alacak kişilerin değerleme lisansının olması mı gerekmektedir? Aynen evet şeklinde cevap vermiştir.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: auzgur - Şubat 04, 2014, 12:50:17 ÖS
Sayın ÇÇR,
Duyuruyu kaleme alan kişi ve diğer tapu personelleri, TDUB yönetiminin bu duyurunun içini boşaltacak şekilde proje inceleme linki altında yetkisiz kişilerin isimlerine de yer verdiğini de biliyorlar mu acaba!

http://www.tdub.org.tr/takbis-proje-inceleme.html

Lisanslı değerleme uzmanı olmadığı halde bu listede yer aldığını bildiğim yüzlerce kişinin ismini ihbar mektubuyla TKGM'ne ve tapu müdürlüklerine gönderebilecek bilgiye sahibim. Ancak ben isterim ki beni temsilen iş yapan ve bulunduğu makamın saygınlığına uygun hareket etmek isteyen sayın TDUB yönetimi, internet sitesinden yetkisiz kişilerin ismini çıkararak daha fazla, bizim de hiç istemediğimiz bir şekilde TDUB'un kurumsal kişiliğine zarar vermesin.

Bu platformu takip eden arkadaşları her türlü platformda bu konuyu anlatmaya ve kamuoyu oluşturmaya davet ediyorum. Sahadayız, gittiğiniz tapu müdürlüklerinde bile anlatsanız toplu ihbara gerek kalmadan bu iş çözülür.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: SADÝ - Şubat 04, 2014, 01:50:39 ÖS
   Değerli;
              Meslekdaşlarım,    
         TKGM ve TDUB arasında yapılan protokol hükümleri gereği’nce; her ne kadar, TDUB TAKBıS sistemine girmeye yetkili olanları tesbit etmeye yetkili ise de,TDUB’nin internet sayfasında “Proje ınceleme” kısmında haksız ve hukuksuz olarak yüklediği  Lisanssız kişilerin isimlerini kontrol açısından; TKGM 21.01.2014 tarihli duyurusuna/talimatına ek olarak,ayrıca ”Tapu Müdürlüğü, Proje incelemesi  yapan ve buna müteakip,proje ve  kayıt sureti  isteyen kişinin, aynı lisanslı  kişi olup-olmadığını  SPK Lisanssı  veya TDUB tarafından (Lisanslı gayrimenkul uzmanlarına) verilen  kimlik belgesi ile kontrol eder.” ıbaresini  ekleyerek taşraya talimat vermesinin,TDUB tarafından yapılan haksız ve hukuksuz uygulamayı tamamen sona erdireceği.kesindir. SAYGILARIMLA       
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: creacer - Şubat 04, 2014, 05:42:04 ÖS
Sadi Bey "SPK Lisansı  veya TDUB tarafından (Lisanslı gayrimenkul uzmanlarına) verilen  kimlik belgesi ile kontrol eder.” ıbaresini  ekleyerek taşraya talimat vermesinin,TDUB tarafından yapılan haksız ve hukuksuz uygulamayı tamamen sona erdireceği.kesindir. " demişsiniz. TKGM talimatında zaten "Elektronik ortamda kayıt almak suretiyle tapu müdürlüklerimize proje incelemek için başvuran lisanslı değerleme uzmanlarının www.tdub.org.tr kurumsal internet adresinde güncel tutulan değerleme uzmanı/değerleme şirketi temsilcisi olup olmadığının kontrolünün sağlanması gerekmektedir." diyerek başvuran lisanslı değerleme uzmanlarının bahsi geçen siteden kontrolülünün yapılmasını belirtmiş. şimdi TDUB bu talimatı bildiği halde bahsi geçen linkte bilerek yada bilmeyerek 1 tane lisanssız kişi yayınlasın yanıltıcı ve yanlış bilgilendirmeden suç işlemiş olur. Üyelerine biraz saygısı varsa zaten lisanssız kişi ismi yayınlamaz.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: SADÝ - Şubat 04, 2014, 06:15:16 ÖS
Sayın;
           CREACER,
    Bakınız,yine aynı konuya geliyoruz.TKGM ve TDUB arasında yapılan protokol ve buna münhasıran me'riyette bulunan TKGM'nin 21/01/2014 tarih'li talimatı tamamen SPK Lısanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarını ihtiva etmektedir.Ancak,Uygulamada TKGM'nin 21/01/2014 tarih'li talimatı'na uymayan bir Birlik sözkonusu/sorun olan.Lısanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı edasıyla Tapu Müdürlüğü'ne giden lisanssız kişi/kişiler diğer evraklarla beraber Nüfus Cüzdanı'nı Tapu Müdürlüğü yetkililerine ibrazından sonra,yetkili TDUB'nin internet sayfasının,proje inceleme kısmından isim sorgulaması yapıp,kimlik tesbiti yaptıktan sonra istediği bilgi ve belgeyi(harcını ödedikten sonra) veriyor.Tapu Müdürlü'ğü açısından hiçbir sorun yok,çünkü TDUB güvenilirlik açısından diğer kamu tüzel kişilerinden hiçbir farkı yoktur.BU güvenirlik ilkesini suistimal edenler tesbit edildiği ve resmiyete bindiği taktirde,suistimal edenlerin hukuki,cezai ve mali sorumlulukları vardır.Sahte liste konusu aşılamadığı için,Tapu Müdürlü'ğü çalışanına ayrıca,SPK lisanssı veya   TDUB'nin vermiş olduğu  üye kimlik kartıı'nın ibrazı zorunlu hale getirilirse,Tapu MÜdürlüğü yetkilisi de sözkonusu kimlikleri istemek/kontrol etmek zorunda kalacak,sahte listedeki kişilerde bağlı bulunduğu şirkete,şirkette TDUB'ye şikayet konusu olduğunda,TDUB de o zaman lisanssız olan kişileri listesinden mecburen  silme yoluna gideceği aşikardır.(Uygulayacı/Tapu çalışanı, açısından  empati yapmamız gerekir)   
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: creacer - Şubat 05, 2014, 12:42:57 ÖS
Binlerce kişinin üye olduğu üyelik aidatı ödediği TDUB Yönetim Kurulu'nun yukarda bahsi geçen Tapu Müdürlüklerinde çalışanların kontrol amacıyla erişebildikleri TDUB internet sitesinde erişebildikleri listenin hangi kriterler baz alınarak oluşturulduğunu, içerisinde lisansı bulunmayan kişilerinde yer alıp almadığını, lisanssız kişilerin yer alıyorsa hangi gerekçelerle bu listeye dahil edildiğini belirten bir açıklama yapması gerek. Üyelerini bilgilendirmeleri gerek tuzluk görevi yapsınlar diye seçilmediler yönetime.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: auzgur - Şubat 15, 2014, 04:07:43 ÖS
Arkadaşlar sakin bir şekilde davranarak sonuç alınabilir. Bu itibarla önce bu konuda kafası karışık olan arkadaşları, şu sorunun cevabını, bilgi edinme başvurusu yaparak TDUB'dan almaya davet ediyorum.
"Proje inceleme linkinin içeriğinde lisanssız çalışanların ismi var mı yok mu."
ne cevap vereceklerini merak etmiyor musunuz?

Aşağıdaki linkte yer alan formun çıktısını alıp, ıslak imzalı olarak doldurduktan sonra, tarayıcıdan bilgisayarınıza pdf yada jpeg olarak kaydedip yahut fotoğrafını çekip, belgeyi mail yoluyla bilgi.edinme@tdub.org.tr adresine gönderin.

http://www.istanbulymmo.org.tr/_dosya/BilgiEdinme_Gercek.doc
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: SADÝ - Şubat 15, 2014, 09:21:43 ÖS
         Sayın;
                    maras46;

            Siyasi kimliği olup,SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Olanlar hiçbir şey yapamıyorsa!...Toplansa ne yapacak!...Bahsettiiğiniz tamamen ütopya!...   SAYGILAR
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: VARLIK VE DEGER - Şubat 15, 2014, 10:17:55 ÖS
Arkadaşlar sakin bir şekilde davranarak sonuç alınabilir. Bu itibarla önce bu konuda kafası karışık olan arkadaşları, şu sorunun cevabını, bilgi edinme başvurusu yaparak TDUB'dan almaya davet ediyorum.
"Proje inceleme linkinin içeriğinde lisanssız çalışanların ismi var mı yok mu."
ne cevap vereceklerini merak etmiyor musunuz?

Aşağıdaki linkte yer alan formun çıktısını alıp, ıslak imzalı olarak doldurduktan sonra, tarayıcıdan bilgisayarınıza pdf yada jpeg olarak kaydedip yahut fotoğrafını çekip, belgeyi mail yoluyla bilgi.edinme@tdub.org.tr adresine gönderin.

http://www.istanbulymmo.org.tr/_dosya/BilgiEdinme_Gercek.doc

ali11 arkadaşımız haklı bence. Konuşuyoruz ama icraat yok maalesef.. TDUB da bakıyor ki resmi yollardan ulaşan birşey yok, bildiğini yapmaya devam ediyor..
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: ABDULLAH UZGUR - Şubat 16, 2014, 10:47:29 ÖS
Değerli meslektaşlarım,
TDUB Bilgi Edinme Birimine, yukarıdaki yöntemi kullanarak resmi şekilde bilgi edinme başvurusunda bulundum. Cevabı kişiye özeldir şeklinde vasıflandırmazlarsa burada paylaşmayı planlıyorum.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: auzgur - Şubat 24, 2014, 08:55:00 ÖÖ
"Takbis Proje ınceleme" linkinin başlığını,
 "09.10.2013 tarihli TKGM genelgesi kapsamında Takbis Proje ınceleme" şeklinde değiştirmişler.
Ne kadar da zekice, hiç aklımıza gelmemişti doğrusu!
Arkadaş, TKGM'nin 21.01.2014 tarihli son duyurusunda,  09.10.2013 tarihli duyurunun yürürlükten kaldırıldığı açıkça belirtilmişken, bu da neyin nesi!!
şaşkınlık verici, hayret doğrusu!

ışte 09.10.2013 tarihli duyuruyu yürürlükten kaldıran, 21.01.2014 tarihli duyuru: (bk. aşağıdaki duyurunun 5. maddesinin ikinci paragrafı)
http://www.tdub.org.tr/images/pdf/tkgm_talimatname_2014_1_21.pdf

Ve buda resmi internet sitesindeki değişiklik:
http://www.tdub.org.tr/

(bk. eski takbis proje inceleme yazan linkin yeni ismine...)
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: fikret8082 - Şubat 24, 2014, 09:57:35 ÖÖ
TDUB Takbis proje sorgulamaya iptal edilmiş genelge tarihini yazarak ,sorumluluğu TKGM teşkilatındaki müdürlerin üzerine atıyor. Korkunun ecele faydası yoktur eninde sonunda 2-3 ay içinde Mahkemede hakim karşısına çıkacaklar ve haksız rekabet sağladıklarından, görevi kötüye kullanmaktan Kanun ve genelgelere uymamaktan dolayı hesap vereceklerdir.

Tapu Müdürlüklerinin çoğunluğu bir şekilde TKGM nün genelgesinin TDUB tarafından sulandırıldığını, anlayacaktır.
Amaçları şirketlerin güdümünden çıkamadıklarından bir şekilde TKGM nün Takbis sisteminin kapatılmasını beklemektedirler.

şimdi tüm lisanslı arkadaşların bulundukları ildeki Tapu Müdürlüklerine birer dilekçe ile bu uygulamanın TKGM nün genelgesine aykırı olduğunu ve iptal edilmiş genelgeye göre sorgulama yapılmasının   hukuka aykırı olduğunu belirtip sadece kendilerinin TDUB kimlik kartını göstererek proje bakmaya devam edeceklerdir.

Mimar Mühendislik veya Mali Müşavir olmadığı halde bir kişinin bile ismi meslek odasının listesinde yayınlansın Başkan ve yönetim kurulu üyeleri meslek örgütünün binasına giremez.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: SADÝ - Şubat 24, 2014, 02:44:14 ÖS
SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının,mağduriyetlerinin giderilmesinin;ancak,Tapu Müdürlüklerine  “Birlik Üye Kimlik Kartı  veya  Spk Lisansı” ‘nın  ibrazının zorunluluğunu içeren  TKGM’nin ek  talimatının yürürlüğe/uygulamaya bir an önce konulması  ümidiyle…     
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: ABDULLAH UZGUR - Şubat 28, 2014, 08:47:25 ÖÖ
Değerli meslektaşlarım,
TDUB Bilgi Edinme Birimi, başvuruma, mevcut durumu anlatan bir giriş yaptıktan sonra özetle şu şekilde cevap vermiştir:

...Görüldüğü üzere, TKGM'nin 09.10.2013 ve 21.01.2014 tarihlerinde duyurduğu iki Talimat Duyurusu arasında proje incelemesi yapabileceklere istinaden farklı hükümler bulunduğu, buna karşın Birliğimizin internet sayfasında halihazırda yer alan listenin 09.10.2013 tarihli TKGM Talimatnamesine uygun olarak hazırlandığı ve bu nedenle de tereddütler oluştuğu hususları ivedilikle TKGM yetkililerine aktarılmış ve Talimatnamelerin düzenleyicisi olan TKGM'den uygulamaya yön vermesi talep edilmiştir.
Söz konusu talimatlar TKGM'nin yetki alanında bulunup Birliğimiz tarafından TKGM'nin belirlediği çerçevede gerekli işlemler sürdürülecektir...

Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: SADÝ - Şubat 28, 2014, 09:32:07 ÖÖ
 19  MESLEKı KONULAR / DEğERLEME UZMANLIğI GENEL / Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!! : şubat 24, 2014, 14:44:14   
Başlatan ankaraa - Son mesaj Gönderen: SADı 
SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının,mağduriyetlerinin giderilmesinin;ancak,Tapu Müdürlüklerine  “Birlik Üye Kimlik Kartı  veya  Spk Lisansı” ‘nın  ibrazının zorunluluğunu içeren  TKGM’nin ek  talimatının yürürlüğe/uygulamaya bir an önce konulması  ümidiyle…

          Aynı ümit içersinde bu şekilde çıkmasını bekliyoruz....
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: onur85 - Mart 11, 2014, 11:21:08 ÖÖ
Öyle görünüyorki Tapu müdürlüklerinin çok büyük çoğunluğu TKGM'nin 21.01.2014 tarihli genelgesini ve 09.10.2013 tarihli genelgenin yürürlükten kalkmış olması hususunu halâ kanıksayamadılar ve eski uygulama devam ediyor. En azından bulunduğum büyükşehir sınırları içinde durum bu. Bununla birlikte TDUB'nin sitesinde yer alan buton şu şekilde:

(http://www.tdub.org.tr/images/stories/icerik/takbis-2014.jpg)

Bu buton, alenen TDUB'nin: "biz TKGM'nin 21.01.2014 tarihli genelgesini tanımıyoruz!" demek değil midir?

Acaba bu durumun gidişatı nasıl sonuçlanacak?
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: ankaraa - Kasım 26, 2014, 10:21:55 ÖÖ
Bir arkadaşımız şu şekilde yazmış:
"Değerli meslektaşlarım,
TDUB Bilgi Edinme Birimi, başvuruma, mevcut durumu anlatan bir giriş yaptıktan sonra özetle şu şekilde cevap vermiştir:
...Görüldüğü üzere, TKGM'nin 09.10.2013 ve 21.01.2014 tarihlerinde duyurduğu iki Talimat Duyurusu arasında proje incelemesi yapabileceklere istinaden farklı hükümler bulunduğu, buna karşın Birliğimizin internet sayfasında halihazırda yer alan listenin 09.10.2013 tarihli TKGM Talimatnamesine uygun olarak hazırlandığı ve bu nedenle de tereddütler oluştuğu hususları ivedilikle TKGM yetkililerine aktarılmış ve Talimatnamelerin düzenleyicisi olan TKGM'den uygulamaya yön vermesi talep edilmiştir.
Söz konusu talimatlar TKGM'nin yetki alanında bulunup Birliğimiz tarafından TKGM'nin belirlediği çerçevede gerekli işlemler sürdürülecektir..."
Tapu dairesi başkanlığını aradım. Biliyorsunuz 21.01.2014 tarihli duyuruyu hazırlayan Ergin DıVARCI tel: 0312 413 62 53. Kendisi şehir dışındaymış, memuru ile görüştüm.
Dedim ki , TDUB internet sitesinde sizin iptal ettiğiniz 09.10.2013 tarihli genelgeye istinaden, lisanslı olsun olmasın herkesin ismine yer veriyor. Özet olarak dedi ki: "Söylediğiniz gibi 21.01.2014 e göre tapuda projeyi ancak lisanslı değerleme uzmanı olan kişiler inceleyebilir. Ancak Birliğiniz böyle bir şey yapıyorsa bunu Birliğinizle görüşmeniz daha uygun olur. Ancak yine de bize meramınızı içeren bir dilekçeyle başvurabilirsiniz.
Peki dedim dilekçe yazsak size, o listenin 21.01.2014 e göre düzenlenip düzenlenmediğini nasıl tetkik edeceksiniz. O listede yer alanların kimlik bilgileri sizde mevcut mu?
Kesin bir yanıt vermemekle beraber benim anladığım o listede yer alanların isimleri bütünüyle tapu dairesi başkanlığında mevcut değil. Konu dilekçeye dökülse de tetkik edemeyecekler. Onlar da dilekçeyi alıp konuyu TDUB a soracaklar.
Dolayısı ile konu TDUB yetkililerinin inisiyatifine kalacak olursa, inisiyatiflerini gayri hukuki işlemlerde tasarruf ettiklerini daha önce gördüğümüz için, sonucun ne olacağını tahmin etmek zor olmayacaktır.
Sizi gittiğiniz her tapu müdürlüğünde, ulaşabildiğiniz her mecrada bu konuyu gündeme getirerek Hak arama davasına davet ediyorum.
Kimin elinden ne geliyorsa artık...Öyle ya yalnız muktedir olduklarımızdan sorumluyuz.
Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: auzgur - Kasım 26, 2014, 05:43:49 ÖS
Hala eski genelgeye göre listeyi yayınlıyorlar. Üyelerinin menfaatine aykırı hareket ederek nereye varmak istiyor olabilir.
Ey TDUB yönetimi aklımızla dalga geçme!!
YANGIN VAR! demenin vakti geldi geçiyor uyumayalım çevremizi de uyandıralım.


Başlık: Ynt: TDUB BUNU NEDEN DUYURMADI!!!
Gönderen: mcaglayan - Aralık 01, 2014, 12:16:05 ÖS
Aman Allahım !!!