Gönderen Konu: AYNI ADA VE PARSEL ÜZERıNDE BULUNAN BıRDEN FAZLA BB ıÇıN, BıRDEN FAZLA HARÇ TAH.  (Okunma sayısı 1636 defa)

Mehmet Benan Kýlýç

  • STANDART
  • **
  • İleti: 29
Değerli meslektaşlarım,

Aynı ada ve parsel üzerinde bulunan, birden fazla bağımsız bölümlerin takyidatları için, Tapu Müdürlüklerinde, birden fazla harç talep edilmesinin, hukuki dayanağının ne olduğu? Tarafımdan, TKGM'den sorulmuş, alınan cevap aşağıda tarafınıza bilgi amaçlı sunulmuştur. Tapu müdürlüklerinde, takyidatı yapılan birden fazla bağımsız bölüm olsa dahi verilen hizmettin tek kalemde olduğunu (Aynı kütüğe bakılması, aynı projenin fotoğraflanması gibi.) belirtilen itirazıma rağmen, sonuç alınamamıştır.

Sayın Mehmet Benan KILIÇ,

Genel Müdürlüğümüz resmi internet sitesi olan www.tkgm.gov.tr, Birimlerimiz, Döner Sermaye ışletmesi Müdürlüğü, Fiyat Listesi Yöresel Katsayı bölümünde de görülebileceği üzere, 2013 yılı, Döner Sermaye Ücreti Fiyat Listesi'nin 1-A-(1)/c maddesi; "Tapu maliki ve kütükte kayıtlı hak sahipleri hariç olmak üzere Medeni Kanunun 1020. maddesi gereğince "ilgisini inanılır kılan" kişilere verilen bilgi ve belge karşılığı, taşınmaz başına maktu : 11,00.- TL döner sermaye ücreti tahsil edilir." olarak belirlenmiştir. Türk Medeni Kanunun 998'nci maddesinde yer alan, kat mülkiyetine konu olan bağımsız bölümlerin, tapu siciline taşınmaz olarak kaydedileceği hükmü uyarınca, her biri ayrı taşınmaz niteliğinde olan bağımsız bölümler için, ayrı ayrı ücret alınması (2013 yılı için belirlenen ücret) gerekmektedir.



« Son Düzenleme: Şubat 08, 2013, 10:16:53 ÖS Gönderen: Mehmet Benan Kılıç »