Gönderen Konu: TCMB FAıZ ıNDıRMEDı, BıZ KEPENKLERı ıNDıRECEğıZ.  (Okunma sayısı 1680 defa)

meltek

  • YENİ ÜYE
  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 10
TCMB FAıZ ıNDıRMEDı, BıZ KEPENKLERı ıNDıRECEğıZ.
« : Nisan 26, 2014, 12:48:47 ÖS »
Değerleme piyasası,  geçen yılın Aralık ayından beri sürekli bir daralma içerisinde olduğu hepimiz tarafından malumdur. ılk önceleri siyasi alanda yaşanan seçim belirsizlikleri bu daralmaya sebep olabileceği düşünülmüştü.  Çok şükür ki bu seçimler ide atlattık. Güçlü bir siyasi iktidar, ulusal ve uluslararası finansal piyasa yapıcıları için çok istenen bir durumdur.

Ancak yerel seçimlerin üzerinden 1 ay süre  geçmesine rağmen merkez bankası, bankalar için yol gösterici veri olan faiz koridorunda herhangi bir indirime gitmedi. Demek ki işin arkasında sadece seçim atmosferi yok imiş.  

şu anda konut kredilerinde uygulanan faiz oranları, % 1-1,30 civarında. Gezi olayları başlamadan önce bu oran % 0,70 civarında idi. Türkiye gibi ekonomik konjonktürü çok hareketli bir ülkede  1-1,30 civarında kredi faiz oranları ile konut  borçlanması aman aman korkulacak bir durum değildir aslında. Hatırlayınız, 2011 genel seçimlerinden öncede faiz oranları bu seviyelerdeydi. Ancak bankalar kredi vermekte, kredi lehtarları da almakta imtina etmiyorlardı.

Bugünlerde yaşanan bu daralmanın sadece insanların faiz indirimi beklentisinden kaynaklanabileceğini   sanmıyorum.  Ekonomistler, küresel  ekonomilere dair belirsizlikler, içeride cari açık, enflasyon gibi risklere bağlıyorlar bu konuyu ve MB’nın adım adım faiz indirimine gideceğini belirtiyorlar.

Son 3-4 aydır değerleme piyasasında işlem hacmi %60-70 oranında düşmüştür.Bu durum  çözüm ortağı olarak çalışan cefakar uzmanlar ile değerleme şirketlerini çok zor duruma sokmaktadır. Özellikle çözüm ortağı olarak çalışan bizlerin tek gelir kaynağı değerleme şirketlerinden aldığımız üç beş kuruşluk hakedişlerdir. Yol parasıydı, muhasebeci ücretiydi, yemek parasıydı, vergiydi gibi masraflarla başa çıkmaya çalışan bizler;  daha ne kadar dayanabiliriz bilmiyorum.

2014 yılının ilk çeyreği; seçimdi, kasetti, paralel di, yamuktu, üçgendi geçti. 2014 yılının tamamını inşallah kaybetmeyiz. Eğer genel hal ve gidiş bu seyirde devam edecek olursa;  halimiz bitap, yardım et Ya Rab!

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: TCMB FAıZ ıNDıRMEDı, BıZ KEPENKLERı ıNDıRECEğıZ.
« Yanıtla #1 : Nisan 27, 2014, 10:52:04 ÖS »
Bence çözüm ortaklığı sistemini tartışmalıyız. Sektördeki daralma sonucu emek sahiplerine negatif kaldıraç etkisi yaratan bir model içerisinde hizmet veriliyor. Demem o ki, hak edilen ücret ile iş hacmi arasındaki denge bu model dolayısıyla olumsuz etkileniyor. Her sektörde konjonktörel olarak daralma veya dalgalanmalar normaldir. Ancak bu daralma veya kısalımlar bir şekilde kompanse edilirler. Sorun şu ki, lisans almış uzmanların lisansları çözüm ortaklığı sistemine mahkum edilmiş olup, lisansa dair bir tazminat bile söz konusu değildir.

Bu konuları da ivedi şekilde ele almak gerekmektedir diye düşünüyorum.