Gönderen Konu: HıÇ BıRıMıZ MASUM DEğıLıZ...BıR DEğERLEME ıHALESıNıN ARKA PLANI...  (Okunma sayısı 1705 defa)

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Mevcut Türk değerleme sisteminin ve değerleme mesleğinin;  A'dan Z'ye istismara açık, farklı türde yolsuzluk ve usulsüzlüklere alet edildiğini, muhtelif vesilelerle ve somut örneklerle bu platformda dile getirdik. Getirmeye de devam edeceğiz.

Bu sistem, her yönüyle yanlış dizayn edilmiş ve ölü doğmuştur. Aşağıda yer alan haberde, mevcut çarpık sistemin, yolsuzluk ve usulsüzlüklere nasıl alet edilebileceğinin somut bir örneği bulunmaktadır.

SPK idaresinin  ve TDUB yönetiminin; haksızlığa ve adaletsizliğe uğradıkları için, inandığı doğruları haykıran ""Gariban Değerleme Emekçileriyle" uğraşmak yerine, değerli mesailerini bu türden "nahoş" olayları önlemeye yönelik olarak harcamaları temennimizdir.

ÇığDEM TOKER  15.02.2014  Cumhuriyet

ınternet yoluyla haberdar olduk.

Geçen aralıkta durdurulan “ikinci dalga” operasyonun Fezleke’si, rant iştahının vahşiliği konusunda hayalleri zorluyor.
Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın gizli ortağı olduğu iddia edilen Bosphorus 360’ın, Etiler Polis Okulu arazisine sahip olabilmesi için yapılanlar; “ikinci dalga”nın neden durdurulduğunu da izah ediyor.

Gayrimenkul uzmanlarının en düşük 1 milyar dolar değer biçtiği bu arazinin, bir rant merkezine dönüştürülmesi için başvurulan yol ve yöntemlerin toplamına baktığınızda “yolsuzluk mühendisliği” denebilecek tekniklerle karşılaşıyorsunuz.

Takdir edilesi bir sabırla zamana yayılan bu yöntemler arasında Fezleke’ye sığmayanlar da var.

Ama önce, dört bir koldan seferber olunan “büyük adımlar”ı sıralayalım:

- Eylül 2012: ıstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi arazinin devrini sağlayacak protokol için Başkan Kadir Topbaş’a yetki verilmesini öngören raporu onaylıyor. Protokol hazırlıkları başlıyor.

- şubat 2013: Çevre ve şehircilik Bakanlığı, ıstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin imar planı değişikliği talebini onaylıyor. 32 bin metrekarelik araziye 2.5 emsal inşaat izni veriliyor. Ve 100 bin metrekarelik ticaret ve turizm merkezi yapılması kayda giriyor. Yükseklik? Serbest bırakılıyor. Kamuoyuna yapılan açıklamalarda belediye şirketlerinden KıPTAş’ın devrede olduğu duyuruluyor.

- 24 Temmuz 2013: Bitmiyor... Bakanlar Kurulu, Çevre ve şehircilik Bakanlığı’nın 2 Temmuz tarihli yazısı üzerine, -fay hattından uzak olduğu bilinen- Etiler Polis Okulu arazisini “riskli alan” ilan ediyor. Karar Resmi Gazete’de yayımlanıyor.
“Riskli alan” sihirli kavram... Bir sürü “ayak bağı” yasadan kurtuluyorsunuz...

***

Devlet, bu “altyapıyı” ince ince örerek hazırlarken Bosphorus 360’ın sahibi Cengiz Aktürk, Usame Kutup, Yasin Kadı’nın oğlu Muaz el Kadı, projenin maketi üzerinde çalışıyor.

ınternete sızan Fezleke’ye göre:

- KıPTAş’ın ımar Müdürü, ıstanbul Defterdarlığı’nca açılacak arazinin değer tespit ihalesini takip ediyor.
- Bosphorus 360’ın araziyi istediği fiyatlardan almasını sağlamak için ihaleye katılacak şirketleri saptıyor.
 
- ıhaleye Donatı ve Çizgi Gayrimenkul Değerleme firmaları katılıyor. Fezleke’ye göre ihale Donatı Gayrimenkul şirketine veriliyor.

Donatı Gayrimenkul’ün Ticaret Sicili kayıtlarına baktığımızda, büyük ortak olarak ıbrahim Etem Yiğitol’un adına rastlıyoruz.
415 bin lira sermayeli şirketin sahibi Yiğitol, “resmen” AKP’li bir isim...
 
Halihazırda ıstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi. Güngören ilçesinden seçilmiş.
2004 yerel seçimlerinde AKP’den Esenler Belediyesi Meclis üyesi seçilen Yiğitol, burada 5 yıl boyunca ımar Komisyonluğu Başkanlığı da yapmış.
ıyi değil mi?
Fezleke’de adı geçen ikinci firma Çizgi Gayrimenkul şirketinin sahibi ise Gaffar Yıldırımer.
Onun adı da durdurulan 2. dalganın gözaltı listesinde geçmişti.

ınternete sızan Fezleke’de bu ihalenin “şeffaflığı” espri konusu olmuş.

Olur tabii. Hayata geçirilemese de yeterince eğlenceli bir hikâye...

Polis adayları eğitim görsün diye yapılan bir okul, 100 bin metrekarelik rant merkezine dönüşüyor; kolay mı?
Devralan belediye, imar planını değiştiren belediye, onay veren Çevre ve şehircilik Bakanlığı, “riskli alan” ilan eden Bakanlar Kurulu, değer tespit ihalesini ayarlayan belediye şirketi, değer tespiti yapacak olan şirketin sahibi belediye meclis üyesi... Para basacak rant merkezini kuracaklar ise Başbakan’ın çevresi...

“Organize ışler” bir filmin çok ötesi.  "
« Son Düzenleme: Şubat 16, 2014, 07:47:13 ÖS Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR »