Gönderen Konu: DEğERLEME UZMANININ PEMBE RÜYASINI YORUMLARMISINIZ??!!!  (Okunma sayısı 2547 defa)

AZT

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 32
DEğERLEME UZMANININ PEMBE RÜYASINI YORUMLARMISINIZ??!!!
« : Ağustos 01, 2012, 05:27:04 ÖS »
Ücretlerine zam isteyen gayrimenkul değerleme şirketleri bankalara rest çekti: Konut başına 350 TL almazsak 1 Mart itibariyle konut kredileri durur.

Gayrimenkul değerleme şirketleri dört yıldır fiyatlarını arttırmayan bankalara rest çekti. Eğer bankalar fiyat yükseltmezse değerleme şirketleri 1 Mart itibariyle hizmet vermeyi durduracak. Bu durumda konut kredileri büyük oranda sekteye uğrayacak.

Gayrimenkul değerleme şirketleri bankalara ekspertiz hizmeti veriyor. Yani bir kişi satın alacağı emlak ile ilgili olarak bankaya kredi başvurusunda bulunduğunda banka o emlakın gerçek değerini bu kuruluşlara hesaplatıyor. Çıkan değere göre kredi veren bankalar ev ya da işyerini de aynı değer üzerinden ipotek ediyor. Bu yüzden emlak kredisinde değerleme işi hayati önem taşıyor.

1 Ocak 2011 itibariyle bankalar ekspertiz işinde BDDK veya SPK tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketleri ile çalışabiliyor. Yılbaşı öncesinde böyle bir zorunluluk yoktu, bankalar istedikleri şirketler ile çalışabiliyordu. ıddialara göre sektördeki şirket enflasyonundan faydalanan bankalar bu kuruluşlara son dört yıldır hiçbir zam yapmadı. Buna göre şirketler söz konusu dört yılda bankalardan ekspertiz başına 250 TL civarında bir bedel aldı.

Yılbaşı itibariyle BDDK’nın lisanslı şirketlerle çalışma zorunluluğu getirmesi bu kuruluşlar için fırsat oldu.

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği çatısı altında bir araya gelen lisanslı değerleme uzmanları, 7 Ocak’ta aldıkları zam kararını tüm bankalara gönderdi. Yazıda 1 Mart 2011 itibariyle SPK ve BDDK tarafından yetkilendirilmiş olan değerleme şirketlerinin konut başına KDV hariç 350 liradan ucuza raporlama yapmayacağı vurgulandı.

Bankalar zamma karşı

250 lira civarındaki ücretlerin 350 liraya çıkmasını fahiş zam olarak değerlendiren bankalar değerleme şirketlerinin zam talebini olumlu karşılamış değil.

Radikal’in sorularını değerlendiren bir değerleme şirketi sahibi “Bu ücretler yaklaşık olarak 2007 yılının ilk çeyreğinde oluşmuş ve sabit kalmıştır. şirketlerin çalıştıkları bankalara yaklaşık 4 yıldır ücretlerin arttırılması talepleri olmuş, ancak bankalar ağız birliği etmişcesine bu konuyu tartışmaya bile açmadı” diye konuştu.

‘şimdi elimiz daha güçlü’

Kendilerine ortalama 250 TL ödenmesine rağmen bankaların müşterilerinden ekspertiz ücreti adı altında 500-1000 lira tahsil ettiğini öne süren aynı yetkili, “Bankalar BDDK kararına kadar, lisanslı olmayan şirket, emlakçı ve şube personeli ile de ekspertiz raporu düzenleyebiliyordu. Bizim herhangi bir pazarlık şansımız yoktu. Son dört yıldır bizi mağdur eden bankalara karşı şimdi elimiz daha güçlü. Ücret artış talebimiz çok normal” dedi.

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: DEğERLEME UZMANININ PEMBE RÜYASINI YORUMLARMISINIZ??!!!
« Yanıtla #1 : Ağustos 02, 2012, 02:58:16 ÖS »
Osmanlının son dönemlerinde hayvancılık ile geçinen bir köyde yıllık tereyağı vergisini çok bulan  köylü vatandaşlar birlik olup dertlerini anlatmak ve çözüm yolu bulmak istemişler. Aralarından bir heyet seçip durumu padişaha arz edeceklermiş. Heyet yola çıkmış, padişahın karşısına çıkma cesaretine sahip olmayanlar bir bir dökülmüş, sayı azalmış. Saraya geldiklerinde askerlerin ihtişamı karşısında heyet başkanı dışında kimse kalmamış. Padişah ile görüşmek istediğini söylemiş. Veziri-azam ile görüşmesi sağlanmış. Vezir gelen köylü vatandaşa azarlar bir üslupta ve yüksek sesle: “ne işin var, niye geldin. ışimiz var. Çabuk derdini söyle. Adamı sinir etme.” Deyince, köylü vatandaş korkmuş ve şunları söylemiş.” Bizim köyden istediğiniz 50 teneke tereyağını saraya eritip mi gönderelim, eritmeden mi gönderelim”. Veziri azam aşçıbaşını çağırmış, sormuş. Aşçıbaşı eritilince yağ miktarı iki katına çıkar, mümkünse eriterek göndersinler demiş. Ekip başı köye dönmüş ve 50 teneke yağın eritilerek gönderileceğini söylemiş. Yani gönderecekleri yağ miktarı iki katına çıkmış.
--TDUB Genel Kurulunda, değerleme ücretlerinin 300 TL. olması için hepimiz oy kullandık. SPK bunu kabul etti. Resmi Gazete yayınladı. Ama HALKBANK 225’den 200’e düşürdü. Eriyor muyuz, eritiliyor muyuz?

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: DEğERLEME UZMANININ PEMBE RÜYASINI YORUMLARMISINIZ??!!!
« Yanıtla #2 : Ağustos 02, 2012, 07:09:45 ÖS »
BDDK, SPK gibi kurumların değerleme uzmanlarını ve meslek sahiplerini korumadığı çok net. TDUB'nin aldığı kararların havada kaldığı da çok net. Halkbank, Denizbank veya başka bankalar, ve bu bankaların ilgili birimlerinde ücret belirleme iradesine sahip maaşlı çalışan elemanlar üstlerine yaranmak için ahlaksızlık yapıyor ve yapabilirlerde. Ancak buna izin veren, çanak tutan yasal boşluklar ve adı geçen kamu kurumlarının bizi koruyacak tebliğ ve yasal düzenlemeler çıkarmaması veya gerçek tutarları görmezden gelerek hala bankaların değerleme uzmanlarına ödenen ekspertiz ücretinin 4 katını müşteriye faturalamasına izin vermesi esas problem.

BDDK'nın yeni başkanı Mukim Öztekin'in bunu görmesi ve bankalara karşı ilgili yaptırımları derhal hayata geçirmesi gerekmektedir. TDUB benim, bizim bu görüşlerimizi ilgili mercilere iletmekle yükümlüdür. Ancak ben herhangi bir gelişme göremediğimden ve onuru ile oynanan bu mesleği bırakmanın mevcut şartlara direnmekten daha onurlu bir davranış olacağını düşünmemden dolayı TDUB'ninde üzerine düşeni yapmadığını fazlasıyla düşünüyorum.

Saygılar.

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Ynt: DEğERLEME UZMANININ PEMBE RÜYASINI YORUMLARMISINIZ??!!!
« Yanıtla #3 : Ağustos 02, 2012, 09:15:31 ÖS »
Bu işleri yapmak öyle kolay değil, ha deyince olmaz. Eksiklileri yok değil ama TDUB'un çalışmadığına katılmıyorum. TDUB un başındaki adam AKP milletvekili değilki SPK ya veya BDDK'ya gitsin hepsini sıraya dizdirip işini yaptırsın. TDUB, 2 yıllık organizasyonunun tamamlayamamış bir kurum iken karşısında Türkiyenin ekonomisini belirleyen yılların birikimine,avukatlar ordusuna ve en önemlisi para gücüne sahip Bankalar Birliği var. Eğer önümüzdeki yıl bile ücret tarifesi veya diğer hususların bir bölümü  bile çözülse bence büyük kazançtır. Herkesin TDUB 2011 yılı faaliyet raporunu incelemesini tavsiye ederim.TDUB'un en büyük eksiği temsilin tamamımın şirketlerce yapılması ve bu şirketlerin sen yaparsan bende yaparım mantığıdır.

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: DEğERLEME UZMANININ PEMBE RÜYASINI YORUMLARMISINIZ??!!!
« Yanıtla #4 : Ağustos 02, 2012, 11:33:52 ÖS »
TDUB elinden geleni yaptı yapmaya da devam ediyor. Kentsel Dönüşüm yasasının içerisine; bilirkişilik ile ilgili Değerleme Uzmanlarına Öncelik Verilir ibaresini kim ekletti? Bu büyük bir başarı. Bizlere gelince, kaç kişi BDDK'ya, SPK'ya hatta ilgili siyasilere şahsi mektup yazıp kargo ile gönderdi? Eğer 100-150 kişi bir hafta içinde derdini mektup ile yazmış olsa ortalık sallanır. Bu konuda iddialıyım. Başka sektörler ile ilgili çözülen örnekler var. şu an SPK kanun taslaığı var. Bunu TBMM sayfasından indirelim. Baştan sona okuyup, kanun çıkmadan eklenmesi gereken bir husus var ise yazıp gönderelim. Ben çok kargo parası ödedim. Ama tek başına olmuyor. Bir kişinin karın ağrısı zannediliyor. Lütfen herkes dilinin döndüğünce üst makamlara yazışmalar yapsın. ınanır isek başarırız. ınanmadığımız bir amaç için de yazışma yapmayız. Önce sorunlarımızı çözeceğimize inanalım. TDUB şartları çok zorladı. Mesleğimizin önünde çözülmesi gereken sorun sayısı fazla. Ben aşacağımıza inanıyorum. Saygılarımla.

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: DEğERLEME UZMANININ PEMBE RÜYASINI YORUMLARMISINIZ??!!!
« Yanıtla #5 : Ağustos 04, 2012, 12:28:35 ÖS »
Bu işleri yapmak öyle kolay değil, ha deyince olmaz. Eksiklileri yok değil ama TDUB'un çalışmadığına katılmıyorum. TDUB un başındaki adam AKP milletvekili değilki SPK ya veya BDDK'ya gitsin hepsini sıraya dizdirip işini yaptırsın. TDUB, 2 yıllık organizasyonunun tamamlayamamış bir kurum iken karşısında Türkiyenin ekonomisini belirleyen yılların birikimine,avukatlar ordusuna ve en önemlisi para gücüne sahip Bankalar Birliği var. Eğer önümüzdeki yıl bile ücret tarifesi veya diğer hususların bir bölümü  bile çözülse bence büyük kazançtır. Herkesin TDUB 2011 yılı faaliyet raporunu incelemesini tavsiye ederim.TDUB'un en büyük eksiği temsilin tamamımın şirketlerce yapılması ve bu şirketlerin sen yaparsan bende yaparım mantığıdır.

Benimde ifade etmek istediğim buydu. Evet TDUB sağ olsun kurulda alınan kararları hayata geçirme konusunda adım atıyor, bu açık lakin alınan kararlar uzmanları koruyucu bir rolden uzak olup mevcut modeli benimsetmeye çalışan şirket-odaklı bir karar mekanizması ile yürüyor, bu çok net. TDUB, LıDEBıR değildir. Kollaması ve koruması gereken şirketler değil, asıl emeği sarfeden "değerleme uzmanları"dır. Bu suretle "çözüm ortağı" modeli ile modern kölelik düzenine hizmet etmekte olan değerleme uzmanlarını kollayıcı çalışmalar yapmalıdır. Gerekirse "çözüm ortaklığı" modeli SPK'ca mevzuata alınmalı ve her şirketin istediği gibi at koşturamayacağı bir nizama bağlanmalıdır. Buna ücret, çalışma şartları, yaptırımlar, cezai hükümlülükler, mali sorumluluklar gibi birçok alt husus elbetteki dahil edilmeldir. Her değerleme uzmanı "şirket" kurmak zorunda değildir ancak LıHKAB büroları gibi bağımsız çalışma veya limited şirket olarak bankalar namına iş yapma hakkınıda TDUB savunmalıdır. 26 Mayıs'taki genel kurulda bağımsız çalışmanın "b" si bile dile getirilmedi, çünkü şirket sahipleri salonu doldurmuştu, divanda bunu biliyor ve görüyordu. Bu yönde hiçbir öneri gelmedi. TDUB'nin bu tutumuna üzüldüm açıkçası, asıl kollanması gereken uzmanlardır, şirketler değil.

Muhabbetle...
« Son Düzenleme: Ağustos 04, 2012, 05:47:05 ÖS Gönderen: onur85 »

seti

  • Seti
  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 92
Ynt: DEğERLEME UZMANININ PEMBE RÜYASINI YORUMLARMISINIZ??!!!
« Yanıtla #6 : Ağustos 06, 2012, 12:10:58 ÖÖ »
şOK. şOK.şOK.............................................................
Fotoğraf makinası satın alabilen herkes değerleme uzmanı oldu :)