Gönderen Konu: Tapu'da Lisanslı Aracılık Dönemi  (Okunma sayısı 3277 defa)

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Tapu'da Lisanslı Aracılık Dönemi
« : Ağustos 05, 2012, 12:06:29 ÖÖ »
Çevre ve şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü “Tapu da lisanslı aracılık dönemini” başlatıyor. Oluşturulan yönetmelik taslağına göre artık vatandaşın tapudaki işlemlerini lisanslı uzman kişiler yürütecek.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, taşınmaza yönelik aracılık faaliyetlerini belirleyen yönetmelik taslağı kapsamında lisanslı uzman kişileri belirleyerek vatandaşa rehberlik hizmeti sunacak. Vatandaş ile lisanslı aracı arasında imzalanan sözleşme sonucunda vatandaş tapudaki işlemleri bitince sadece imza atmış olacak. Sistem 2013 yılı içerisinde hayata geçirilecek.

LıSANSLAR SINAVLA VERıLECEK

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü önce sınav açacak. Sınava en az dört yılık eğitim veren yükseköğretim kurumları ile Tapu ve Kadastro Meslek Yüksek Okulu’ndan veya emlak ve emlak yönetimi konularında eğitim veren en az iki yıllık bir yüksek okuldan mezun olanlar başvurabilecek. Sınava yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymiş olanlar başvuramayacak. Ayrıca Türkiye’de yerleşim sahibi olmayanlara da sınava başvuru hakkı tanınmayacak.

LıSANS ALAN KışıLERE EğıTıM VERıLECEK

Sınavı kazananlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde kayıt altına alınacak. Sicil kayıtları oluşturulan kişiler daha sonra meslek etiği ve ahlak kurallarına uyacağına dair yemin edecek. Kayıt altına alınan lisans sahiplerine tapu ve kadastro mevzuatı ve uygulamalarına ilişkin konularda en az iki hafta genel müdürlükçe belirlenecek usul ve esaslara göre zorunlu eğitim verilecek. Müdürlük isterse eğitim süresini uzatabilecek.

Lisans, kimlik belgesi ve kaşe verilen lisanslı aracılar kendi işyerlerini açıp, işyerlerinin adresini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne bildirecekler. Vergi belgesini genel müdürlüğe gönderen iş yeri sahibi lisanslı aracılar iş yerlerini değiştirdiklerinde 15 gün içerisinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne bildirecekler.
 
TAPU ıSTıHDAM SAğLAYACAK YENı BıR SEKTÖR DOğACAK

Tapu, yeni sistemle birlikte üniversite mezunu birçok kişiye istihdam sağlayacak.

Lisanslı aracıların oluşturulması ile birlikte yeni bir sektör doğacak.

Evrakta bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi ile bürokrasi azalacak. Kâğıt ve zaman israfı önlenecek. Vatandaşın işi daha kısa sürede bitecek ve güvenli denetlenebilen bir kesim doğacak.

Vatandaşa danışmanlık hizmeti sunularak tapudaki yığılmaların önüne geçilecek.

Emlak sektörü rahatlayacak. Lisanslı aracılar vatandaşın ‘tapu’ işini kısa sürede bitireceği için emlakçıların zaman kaybı önlenecek.

Vatandaş isterse aracısız kendi işini kendi yapabilecek. ısteyen emlakçılar da şartları uygun olduğunda lisans alabilecek.

Yönetmelik taslağına göre; lisans sahibinin, emlakçılık kapsamına giren işleri yürütmesi ve taşınmaz pazarlama faaliyetlerinde bulunması ile birlikte yine emlakçıların aracılık faaliyetlerinde bulunması ise yasaklanmış olacak.

LıSANS SAHıPLERı VATANDAşTAN FıYAT FARKI TALEP EDEMEYECEK

Lisans sahibinin hizmeti karşılığında alacağı ücret, asgari ücret tarifesi, her yıl ocak ayının ilk haftası içerisinde genel müdürlük tarafından belirlenip ilan edilecek. Lisanslı aracılar işlerini takip ettiği kişilerden ücretini alacak. Lisans sahibi kişiler, mevcut ücret tarifesini uygulayacak ve fiyat farkı talep edemeyecek.

Lisanslı aracıları, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü denetleyecek. Tapu, lisans sahiplerine uyarma, lisansın geçici iptali ve lisansın sürekli iptali cezalarını verebilecek.

Çevre ve şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün yeni projesi ile ilgili olarak  “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüzün bu uygulaması ile vatandaşlarımıza daha hızlı ve çağdaş hizmet sunmanın yanında, tapu aracılık faaliyetine getirilen standart sayesinde çok sayıda yüksek okul ve fakülte mezunu gencimize de kariyerlerine uygun bir iş alanı da sağlamış olacağız ” dedi.

Kırımızı ile yazılan bölüme dikkat cekmek ıstiyorum istenirse asgari ücret belirlenebiliyor. Her odanın veya kurumun kendi tarıfesını belirleme hakkı vardır.

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: Tapu'da Lisanslı Aracılık Dönemi
« Yanıtla #1 : Ağustos 05, 2012, 08:12:23 ÖS »
ılgili lisans sınavı için başvuru şekli ve zamanı ile yapmamız gerekenleri güncelleyebilirseniz zaman içinde, memnun olurum. Teşekkürler.

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Ynt: Tapu'da Lisanslı Aracılık Dönemi
« Yanıtla #2 : Ağustos 05, 2012, 11:42:27 ÖS »
Onur bey ciddi ciddi bu lisansı almayı düşünüyormusunuz  ;D

 Hergün tapu ile muhattap olmakmı ? Allah korusun

Bedava sınavsız verseler yine almam bu lisansı 

seti

  • Seti
  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 92
Ynt: Tapu'da Lisanslı Aracılık Dönemi
« Yanıtla #3 : Ağustos 06, 2012, 12:08:57 ÖÖ »
şOK. şOK.şOK.............................................................
Fotoğraf makinası satın alabilen herkes değerleme uzmanı oldu :)

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: Tapu'da Lisanslı Aracılık Dönemi
« Yanıtla #4 : Ağustos 06, 2012, 12:50:42 ÖS »
Onur bey ciddi ciddi bu lisansı almayı düşünüyormusunuz  ;D

 Hergün tapu ile muhattap olmakmı ? Allah korusun

Bedava sınavsız verseler yine almam bu lisansı 

Değerleme uzmanlığı sektörünün ve şirketleşme kapitaliziminin bizi ne noktaya getirdiğini siz düşünün. Elbetteki mecbur kalmamayı ve içinde bulunduğumuz sektördeki asli faaliyetimizi icra etmeyi herzaman yeğlerim lakin değerleme uzmanlığının öldüğünü ve türlü rezaletleri, zorlukları ve adaletsizlikleri sizde görüyorsunuz. ınşallah mecbur kalmayız.

göküüü

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 33
Ynt: Tapu'da Lisanslı Aracılık Dönemi
« Yanıtla #5 : Eylül 02, 2012, 11:50:11 ÖS »
sınav tarihibellimi ?

Tunç Demirtaş

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 128
Ynt: Tapu'da Lisanslı Aracılık Dönemi
« Yanıtla #6 : Eylül 03, 2012, 10:16:25 ÖÖ »
Bu sistemle en azından takipçilerin elden aldıkları ücretleri bir nebze kayıt altına alırlar.  Başka bir cacık olmaz.

ışin ilginç yanı şu ki takipçilerin tapuda sicil kayıtları tutulacak ama değerleme uzmanlarının böyle bir hakkı yok. Değerleme Uzmanları'nın da sicili olsa da her gittiğimiz tapuya dosya dolusu yetki belgesini baştan verip her yeni gelen memur ile tekrar yetki belgesi polemiğine girmesek. Yetki belgesi vermek sorun değil ama yazılan bir genelgeyi hepsinin ayrı yorumlaması çok enterasan. Bazı tapu müdürlükleri VEYA bağlacının anlamını bile bilmiyor. Genelge de X BELGE VEYA Y BELGE yi isteyiniz diyor. Adamlar hem X BELGE hem de Y BELGE sini beraber istiyor. Kimisi noterden aslı gibidir olan belge istiyor kimisi fotokopiye olur diyor. 

Lisanslı firma sayısı ve lisanslı çözüm ortakları belli. Bunlar sene başında Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne çalıştırdıkları personel listesini ve evraklarını yollasa Tapu Kadastro Müdürlüğü de yukarıda takipçiler için yapacağı uygulamanın benzerini yapıp tapuda inceleme yapabilecek yetkili personel listesini tapu müdürlüklerine yollasa bizler de gidip kimliğimiz ile inceleme yapsak ne güzel olur. Hem böylelikle kayıt dışı çalıştırılıp tapuya yollanan hepimizin şikayet ettiği vasıfsız elemanların da önüne geçilmiş olur. Zahmet edip değerleme uzmanları veya en azından kadrolu elemanları tapuya gitmek zorunda kalırlar.


creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Ynt: Tapu'da Lisanslı Aracılık Dönemi
« Yanıtla #7 : Eylül 03, 2012, 11:26:36 ÖÖ »
Tunç Demirtaş yazdıklarınıza tamamen katılıyorum. Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanları + Lisanslama sınavına giren Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Yardımcıları ile lisanssız + lisans almak gibi bir derdi olmayanlar arasında kesinlikle bir yönetmelik yada kurallar dizisi çıkarılmalı.

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: Tapu'da Lisanslı Aracılık Dönemi
« Yanıtla #8 : Eylül 03, 2012, 12:07:52 ÖS »
Sevgili Tunç,

Bütün bu söylediklerin; tam bağımsız modern devletlerin olmazsa olmazıdır. Bugünkü teknoloji ve devlet imkanları ile kayıt dışı ekonomiyi ve vergi kaçağını minimize etmek  neredeyse çocuk oyuncağıdır. Eğer kayıt dışı ekonomiyi  ve kara parayı önlerseniz siyasetin haram parayla  finansmanı da önlersiniz. Bu ise; asla istenmeyen bir sonuçtur.   Çok basit bir örnek: Bizim 500,000.-TL değer takdir ettiğimiz pek çok taşınmaz, tapu satışında 40-50 bin TL gibi komik paralara satılmış gibi beyan ediliyor.  Burada sorun, sadece devletin  kaybettiği üç -beş kuruş tapu harcı değildir. Terörü finanse eden, gelir dağılımını bozan, her türlü ahlaksızlık, yozlaşma ve adaltesizliğe neden olan milyarlarca lira kara paradır.

Başta ABD ve Kanada olmak üzere; pek çok Avrupa birliği ülkesinde değerleme uzmanları, tıpkı kamu personeli gibi yetkiyle donatılmıştır. ımar müfettişi gibi çalışırlar. ınceledikleri taşınmazlarda; yasaya aykırı bir durum tespit ettiklerinde bunu SAVCILIKLARA BıLDıRMEK ZORUNDADIRLAR...

Bizim ceza kanunumuzda da ımar kirliliğine neden olma diye bir suç vardır.

MADDE 184. -(1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tâbi yerlerde uygulanır.

Bir de; Çevre Bakanlığı'na bağlı  "sözde" yapı denetim şirketleri vardır. Ama, siyaseti finanse ederek belediye encümenlerine giren bazı acar müteahhitlerimiz bu şirketleri de devre dışı bırakmıştır.  ıstanbul'un göbeğinde  bile; 2012 yılında inşa edilen pek çok binada kontur ve gabaride büyüme, açık çıkmaların duvarla kapatılması, çatı piyesinin tam kata iblağ edilmesi, bodrum katlarda sığınak, otopark  ve kapıcı dairesinin zemin kat dairelere katılması, ortak alanlara tecavüz gibi gibi çok sayıda imar ihlalleri ile karşılaşıyoruz. Bunların çok azına yapı tatil tutanağı tutuluyor. Encümenlerin verdiği 32. maddeye göre yıkım kararı ise neredeyse hiç uygulanmıyor. Bu ihlaller, medyaya yansımadığı sürece de suç duyusunda bulunulmuyor.

Sadece emlakcılar değil, " kredili satışlarına" engel olduğumuz için yap-satçılar da değerleme uzmanlarından şikayetçi. Boğaziçi ımar, Beşiktaş, Fatih, Bakırköy gibi belediyelerde bu yüzden imar dosyasından fotoğraf çekilmesine izin verilmiyor.

Sorun sadece düşük değerleme ücretleri ve bankaların tavrı değil... Siyasi irade isterse , Türkiye'de de dünya standartlarında bir değerleme sektörü ve değerleme mesleği oluşabilir. Bu iş için gereken insan sayısı en fazla 4-5 bin kişidir. 200 tane üniversitesi olan bir ülkede 5,000 tane namuslu, dirayetli ve bilgili insan bulmak hiç de zor değildir.

Benim vardığım son kanaat şudur; Türk siyaseti helal para ile finanse edilmediği sürece; Türkiye'de dünya standartlarında değerleme işi yapmak mümkün olamayacaktır. Çünkü, dürüst ve adil değerleme adına attığımız her adım  fincancı katırlarını ürkütmekte  ve bazı yerel siyasetçilerle, belediye bürokratlarını işkillendirmektedir.

ışin olumlu tarafı da ise; Türkiye istese de istemese de dünya ekonomisine entegre olmuştur.  Küresel iktisadi ve siyasi konjonktür Türkiye'de de tarafsız, bağımsız ve dürüst değerleme uzmanlarının varlığını dayatmaktadır. Eğer Türkler, bu işi kendi başlarına yapamazlarsa çok yakında yabancılar bu işe de el atarak kendi işlerini kendileri görecekler  ve değerleme meslek yasası çıkartılması için hükümete baskı yapacaklardır.

Sevgilerimle,

A.Mesut tatlıpınar