Gönderen Konu: SPK KANUN TASARISI VE TDUB'NıN TASFıYESı...  (Okunma sayısı 7964 defa)

ekspermuhendis

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 49
Ynt: SPK KANUN TASARISI VE TDUB'NıN TASFıYESı...
« Yanıtla #30 : Ekim 19, 2012, 09:19:02 ÖÖ »
Kamuoyunda "Yeni SPK Kanunu" olarak bilinen SPK kanun taslağı; 19.06.2012 günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderilerek "Tasarı"  vasfını kazanmıştır.   

Kanunun gerekçesi ve tasarının tam metni, tbmm.gov.tr adresinde, "yasama" sekmesinin kanun tasarıları bölümünde yer almaktadır.

Bahse konu tasarının, daha evvel kamuoyuna açıklanmayan geçici 5. maddesinde; bireysel üyeliğin kaldırılacağı, meslek örgütümüz TDUB'un tasfiye edilerek  sadece tüzel kişi şirketlerin üye olabileceği Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'ne devredileceği hükmü yer almaktadır.

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: SPK KANUN TASARISI VE TDUB'NıN TASFıYESı...
« Yanıtla #31 : Ekim 24, 2012, 11:35:46 ÖS »
Değerli Meslektaşlarım,

Müjdeli haber: Komisyonda yapılan son değişikliklerle TDUB tasfiye edilmeyecek…

Kamuoyunda  Yeni SPK Kanunu olarak bilinen tasarının, TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda yapılan görüşmelerinde önemli değişikliklere uğramış,TBMM genel kurulu gündemine gönderilmeye hazır hale gelmiştir.

Komisyonda yapılan görüşmelerde; daha evvel tasfiyesi gündemde olan meslek örgütümüz  TDUB, Birlik Başkanımız sayın Bekir Yener Yıldırım’ın SPK yetkilileri  ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleriyle yaptığı birebir görüşmeler ve olağanüstü çabaları neticesinde, eskisine nazaran “ yetki ve sorumlulukları” daha da artan bir yapıya kavuşacak  şekilde komisyondan geçmiştir.
 
Komisyon görüşmelerinin bütün safhalarında  bizzat bulunan Bekir Yener Yıldırım beyden şifahi olarak aldığımız bilgiye göre;

1) Bundan sonra da TDUB tüzel kişiliği devam edecek.
2) Hem değerleme şirketleri hem de değerleme uzmanları TDUB'a üye olacaklar.
3) TDUB üyelerinin, hem şirketlerin hem de uzmanların müşterilerine vereceği değerleme hizmet ücretlerine dair asgari tarife TDUB'un önerisi üzerine SPK'ca belirlenecek ve resmi gazetede yayımlanacak.
4) TDUB üyelerinin, yani hem şirketlerin hem de uzmanların TDUB tarafından alınan kararlara uyması kanun hükmü ile zorunlu hale getiriliyor. Uymayanlara çeşitli ceza ve yaptırımlar öngörülüyor.
5) TDUB, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği adlı yeni Birliğe bir yönetim kurulu üyesi ile katılıyor.
6) TDUB'un eski tüm yetkileri kalıyor (disiplin, gayrimenkul bilgi merkezi vb)

Tasarının,  Kasım ya da Aralık 2012 ayı içinde TBMM genel kurul  gündemine alınarak  yasalaşması beklenmektedir.

Bu vesileyle;  başta  Birlik Başkanımız  Sayın Yıldırım olmak üzere  emeği geçen herkese kendi adıma teşekkürü  borç  bilirim. 

Bayramınız kutlu olsun.

Saygılarımla,

A.Mesut Tatlıpınar