Gönderen Konu: TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklama  (Okunma sayısı 11980 defa)

ekspermuhendis

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 49
TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklama
« : Ekim 21, 2013, 05:25:20 ÖS »
TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklamalar -21 Ekim 2013

Konuya ilişkin TDUB internet sitesinde yayınlanan açıklama aşağıda mevcut,
Birkaç konu tartışma konusu olabilir, 4. madde de projeye bakmakla yetkilendirilecek kimse SPK lisanslı uzman mı olacak o tam açıklanmamış, ama  TDUB  SPK lisanslı uzman dışındaki kimselere bu yetkinin verilmesini kabul etmesi tezat olur ve büyük sorunlar oluşturabilir.
Bunun dışında şifre alınınca sadece bu sistem mi kullanılacaktır? Yoksa isteyen eski düzende mi devam edecektir. Bilgisi olanlar paylaşırsa herkes aydınlanmış olur.
Sektör için çok önemli bir adım, emeği geçenlere teşekkürler, sektöre hayırlı olmasını dilerim.



http://www.tdub.org.tr/duyurular/birligimiz-uyeleri-ile-degerleme-kuruluslarinin-takbis-e-online-erisimine-dair-aciklamalar-21-ekim-2013.html


Birliğimiz Üyeleri ile Değerleme Kuruluşlarının TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklamalar -21 Ekim 2013

Sayın Üyemiz,
Bilindiği üzere, Birliğimiz ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arasında imzalanan 08.03.2013 tarihli protokol ile Birliğimiz üyelerinin tapu sicil ve kadastro verilerine TAKBıS aracılığıyla elektronik ortamda ulaşmalarına dair işbirliği yapılmasına karar verilmiştir. Söz konusu protokol hükümlerine uygun olarak Birliğimiz ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar son aşamasına getirilmiş olup üyelerimizin ve değerleme kuruluşlarının TAKBıS’e elektronik ortamda ulaşmalarına dair uygulamanın çok kısa süre içinde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından duyurularak başlatılacağı tarafımıza bildirilmiştir. Böylece ülkemizde ilk kez tapu sicil ve kadastro verilerine uzaktan online erişim değerleme sektörü için düzenlenmiş olacaktır.

TAKBıS’e elektronik ortamda erişime dair aşağıdaki konuları Birliğimiz üyelerinin dikkatine önemle sunar, uygulamada aksaklıklarla karşılaşmamak için belirtilen hususlarda gereğinin yapılmasını önemle ve ivedilikle bilgi ve değerlendirmelerinize rica ederiz.

Bu çerçevede, Protokol ve esasları karşılıklı olarak Birliğimiz katkıları ile hazırlanmış olmakla beraber; Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün uygulamanın yaygınlaştırılmasının Tapu Sicil Müdürlüklerine ne zaman ve ne şekilde bildireceği hususu TKGM’nin yetki ve görev alanında olması nedeni ile Birlik üyelerimizin, uygulamanın yaygınlaştırılması anında sorun yaşamaması için acilen aşağıda belirtilen bilgi ve belgeleri, hem elektronik ortamda info@tdub.org.tr adresine e-posta ile, hem de imzalı üst yazı ile birlikte Birliğimiz merkezine ulaştırması gerekmektedir.

Saygılarımızla,

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği

Birliğimiz Üyeleri ile Değerleme Kuruluşlarının TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklamalar ve ıvedilikle ıstenen Bilgiler


1) TAKBıS’e elektronik ortamda ulaşım e-devlet şifresi ile sağlanacaktır. Bu nedenle sisteme erişmesi istenen kişilerin e-devlet şifrelerini ivedilikle almaları, daha önce e-devlet şifresi alanların ise şifrelerinin güncelliğini kontrol etmeleri ivedilikle gerekmektedir. E-Devlet şifresine dair bilgilere www.turkiye.gov.tr  adresinden erişilebilmektedir.

2) Birliğimiz ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arasında yapılan işbirliği ile ülkemizde ilk kez değerleme sektörü için uygulanacak, tapu sicil ve kadastro verilerine uzaktan online erişim sistemi geliştirilerek yaygınlaştırılacak bir uygulama olacaktır. Bu nedenle Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü nezdindeki sistemin kapasitesi nedeniyle uygulama pilot şekilde sadece değerleme kuruluşları için başlayacak, daha sonra kısa süre içerisinde bireysel değerleme uzmanı üyelerimize de açılacaktır.

3) Tapu sicil kayıtlarına elektronik ortamda erişim, bireysel değerleme uzmanı üyelerimizin kendi e-devlet şifreleri ile yapılacaktır. Değerleme kuruluşları ise şirket adına işlem yapacak değerleme uzmanlarının e-devlet şifresi ile giriş yapabileceklerdir. Her iki şekilde de Birlik üyesi olmayan kişilere protokol gereği giriş izni verilmeyecektir. Yukarıdaki maddede açıklandığı üzere sistemin kapasitesi nedeniyle şimdilik sadece değerleme kuruluşlarının bildirdiği değerleme uzmanları sistemden yararlanabilecektir.

Bu nedenle, değerleme kuruluşlarının sistemden yararlanmasını istedikleri en çok 3 sorumlu değerleme uzmanı veya değerleme uzmanı şirket yetkililerini gösterir bilgileri ekteki tablo (ek-1) formatında doldurarak Birliğimize elektronik ortamda 25 Ekim 2013 Cuma, saat 17:00’ye kadar iletmeleri gerekmektedir.

4) Bilindiği üzere şimdilik TAKBıS nezdinde taşınmazın proje bilgileri elektronik ortamda yer almamaktadır. Bu nedenle projelerin elektronik ortamda izleneceği bir sistemin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilinceye dek, önceden olduğu üzere proje inceleme işlemi elektronik ortamda yapılan başvurunun devamı kabul edilerek tapu müdürlüğünün fiziki ortamında gerçekleştirilecektir. Değerleme uzmanlarının bu tür başvurularında, yani TAKBıS’ten online olarak bilgilerine erişilmiş taşınmazın proje bilgilerinin bizzat tapu müdürlüğünde incelenmesi taleplerinde, talepte bulunan kişi ile taşınmazın TAKBıS’ten bilgilerine erişen kişilerin illiyet bağının kurulabilmesi için Birliğimiz internet sayfasında bir liste yayımlanacaktır. Bu listede yer alan kişiler ile bizzat tapu müdürlüklerinde işlem yapmaya çalışan kişiler karşılaştırılacaktır.

Bu nedenle tapu müdürlüklerinde işlem yapmaya yetkili kılınmış değerleme kuruluşu temsilcilerinin bilgilerinin ekteki tablo (ek-2) formatında doldurarak Birliğimize elektronik ortamda 25 Ekim 2013 Cuma, saat 17:00’ye kadar iletmeleri gerekmektedir.

5) Protokol hükümleri gereğince elektronik ortamda tapu sicil bilgilerine erişimlerine olanak sağlanacak değerleme uzmanları ve değerleme kuruluşlarını belirleme yetki ve sorumluluğu Birliğimize verilmiş olduğundan; Birliğimize aidat veya katkı payı borcu bulunan üyelerimiz ile değerleme kuruluşları sistemden yararlanamayacaktır. Bu nedenle Birliğimize karşı yasal ödentilerini tamamlamamış olup sistemden yararlanmak isteyenlerin bu yükümlülükleri ivedilikle tamamlamaları gerekmektedir.

6)  Alınan verilerin amaç dışı kullanımından doğacak her türlü hukuki sorumluluk sistemden bilgi alan değerleme kuruluşu ve/veya değerleme uzmanına ait olacaktır. Bu hususta sistemden yararlanacak ilgililerle Birliğimiz arasında, sistemin başlamasıyla birlikte bir sözleşme yapılarak ilgilerden taahhütname ve teminat niteliğinde bir sisteme giriş ücreti alınacaktır.  Bunlara dair hususlar daha sonra duyurulacaktır.

7) Uygulamanın başlamasıyla birlikte taşınmaza ilişkin sorgulamalar Birliğimiz tarafından ücretlendirilecektir. Uygulamanın ilk kez başlaması aşamasında şimdilik sadece Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne döner sermaye katkı payı yine bankalara elektronik ortamda yatırılabilecektir. Uygulamanın diğer evrelerinde Birliğimiz tarafından da tüm sorgulamalar ücretlendirilecektir.

8)  Tapu sicil ve kadastro verilerinden uzaktan online olarak yararlanılmasına dair diğer hususlar ayrıntılı olarak hem Birliğimiz hem de Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından duyurulacaktır.

9) Uygulama başarı ile yürütülünceye kadar mevcut uygulamanın devamı konusunda Tapu ve Kadastro Müdürlükleri yazılı olarak bilgilendirilecek ve Bölge Müdürleri de tedbir alma konusunda yetkili kılınacaktır.

Ekler:

Ek-1 : Değerleme Kuruluşu Takbis Talep Formu

Ek-2 : Takbis Sisteminde Proje ıncelemesi Yapmak Üzere Yetkilendirilen Kişiler

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklama
« Yanıtla #1 : Ekim 21, 2013, 06:25:18 ÖS »
Duyurudan anladığım kadarıyla; dağ fare doğurmuştur.

ilk etapta, sadece lisanlı şirketlerde çalışan TDUB üyesi en çok 3 değerleme uzmanının adı TKGM'ne bildirilecek. Takyidat, sanal ortamda incelenecek. Fiziki ortamda yapılacak proje incelemesini ise, sadece isimleri bildirilen bu 3 uzmandan birisi yapabilecek . Bağımsız çalışan değerleme uzmanları ise daha sonra bu sisteme dahil olacaklar. 

ılle de şirket üzerinden iş yaptırma sevdası  bu projenin de kadük olmasına neden olmuştur. Uygulama aşamasında, bu sistem çalışmaz! Çalışamaz!
 
Pilot uygulama; Türkiye genelinde, fiilen sahada  değerleme yapan 70-80 lisanslı uzman esas alınarak yapılsaydı daha gerçekçi sonuçlar elde edilebilirdi. TKGM şifresinin şirketlere verilme uygulaması yanlıştır.  şifre, bizzat işi yapan, sahaya çıkan, tapuda proje inceleyen uzmana verilmelidir.

ısteyen istediği kadar kızsın... Tapu daireleri yol geçen hanına dönmüştür. Hemen hemen her tapu müdürlüğünde; değerleme mesleğiyle alakası olmayan iş takipçileri türemiştir.  TDUB Yönetimi,  değerleme mesleğinin saygınlığını korumak istiyorsa; öncelikle  bu konuda çözüm üretmesi gerekir.
Ekte; Antalya tapuda iş takibi yapan bir vatandaşın iş ilanı bulunmaktadır. Sadece, Antalya'da değil ıstanbul'da da diğer illerde de  manzara budur.   

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklama
« Yanıtla #2 : Ekim 21, 2013, 10:04:41 ÖS »
Yine bir çark, sulandırma ve art niyet ile karşı karşıyayız. Bilindiği gibi Tdub Ocak 2013'de BıREY BAZINDA her bir uzman için münferiten Takbis hizmeti için talep toplamıştı. ılgili duyuru ve form aşağıdadır:

http://www.tdub.org.tr/duyurular/takbis-kullanimi-duyurusu.html

http://www.tdub.org.tr/images/stories/formlar/takbistalepformu.pdf

10 ay önce doldurup gönderdiğim bir form idi. Balık hafızalı değiliz ve bu talep formunun neden 10 ay sonra şıRKETLER ADINA revize edilip TEKRAR talep edildiğini öğrenmek istiyoruz.
« Son Düzenleme: Ekim 21, 2013, 10:07:23 ÖS Gönderen: onur85 »

fikret8082

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 51
Ynt: TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklama
« Yanıtla #3 : Ekim 21, 2013, 11:22:23 ÖS »
 TDUB yazısından anlaşılan SPK  tebliğ taslağı doğrultusunda serbest çalışan lisanslı değerleme uzmanları ve şirketlerin kadrolu çalıştırdıkları bankalarında yetkilendirdiği değerleme uzman yardımcılarının akreditasyon listesini TDUB web sitesinde yayınlayarak bir şekilde lisanslı olmayanların çalışmalarına zemin hazırlanacağı anlaşılmaktadır. Beklentileri karşılamamakla ama başlaması bile sevindiricidir.
Örneğin bir ilde serbest çalışan lisanslı değerleme uzmanları ve şirket bünyesinde maaşlı çalışan değerleme uzmanlarının listesi Tapu Müdürlüklerine gönderilecek veya Web sitesinden kontrolü sağlanacaktır. 
Bu şekilde başlamasının bile çözüm ortaklarının yanında çalışan ve sektörün kalitesini düşüren 18-20 yaşındaki çocukların Tapu müdürlüklerinden çekilmesini sağlayacaktır. Ayda 100-150 rapor hazırlayan çözüm ortakları ise mecburen yapabilecekleri 40-45 kadar rapor düzenleyecek veya sahadan çekilecektir.

ekspermuhendis

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 49
Ynt: TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklama
« Yanıtla #4 : Ekim 22, 2013, 08:50:42 ÖÖ »
Mesut bey,
bu uygulama sanıyorum birkaç firma seçilmiş ve deneniyordu. Proje bakmaya yetkilendirilecek kişiler şirketin belirlediği 3 adet değerleme uzmanı dışındaki kimseler olacak gibi anlaşılıyor TDUB yazısından ve Fikret8082'nin söylediği gibi lisansı olmayanların sektörde çalışması için zemin hazırlanıyor olabilir. Ama,
bu durum meri mevzuata aykırı olmaz mı, TDUB böylece bir değerleme raporunun hazırlanması için bazı bölümlerin ve araştırmaların uzman olmayan kişi tarafından yapılmasını kabul etmiş olmaz mı? Bu durumda  şirket sahibi veya ortağı olmayan lisanslı uzmanlar boşuna sınavı geçmek için uğraşmış, gerekli tecrübeyi sağlamış, lisans almış ve birliğe aidat ödüyor olmuyor mu?

HALUK ÜNAL

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 31
Ynt: TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklama
« Yanıtla #5 : Ekim 22, 2013, 11:57:04 ÖÖ »
Bu konunun sonu nereye bağlanacak acaba çok merak ediyorum. Uygulama tüm tarafları tatmin edecek şekilde hayata geçebilecek mi ? Dün TDUB ile yaptığım telefon görüşmesinde, bugün Yönetim Kurulu toplantısı yapılacağı ve konunun bu toplantı gündeminde olacağı bildirildi. Ayrıca, yazının içeriğinden, online sorgulamanın nihai olarak çifte ücretlendirmeye tabi olacağı ( TKGM ve TDUB) sonucunu çıkarıyorum. Sözleşmeli DU olarak bu kalemin bütçemiz üzerinde ilave maliyet oluşturmamasını temenni ediyorum. Ve şu soruyu sormadan edemiyorum: aylar önce aidat ödememizi yapıp bu uygulama için başvuru dilekçesi vermiş iken aylar sonra-belki yıl- neden yeni bir düzenlemeye gidiliyor?.
Saygılarımla,
Haluk ÜNAL     

ekspermuhendis

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 49
Ynt: TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklama
« Yanıtla #6 : Ekim 23, 2013, 06:30:18 ÖS »
Mesleğimizle ilgili, BDDK ve/veya SPK nın ilgili yönetmelik, tebliğ vb. de değerleme uzmanı yardımcısı ve/veya değerleme personel yardımcısı tanımlaması mevcutmudur?

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklama
« Yanıtla #7 : Ekim 23, 2013, 07:26:52 ÖS »
Mevcuttur.

SPK' NIN    08.04.2008 TARıHLı DUYURUSU:

1) Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı ile Konut Değerleme Uzmanlığı Sınavında başarılı olan ancak mesleki tecrübeleri yeterli olmayan adaylara eksik süreleri tamamlanıncaya kadar ilgili lisansları verilmeksizin, bu kişilerin gayrimenkul değerleme şirketlerinde, "Değerleme Uzmanı Yardımcısı" ve "Konut Değerleme Uzmanı Yardımcısı" unvanları ile tam zamanlı istihdam edilebilmelerine, bu kişilerin işe alınmakla birlikte tecrübe süreleri doluncaya kadar tek başına imza atmaksızın lisanslı bir değerleme uzmanı refakatinde değerleme raporu hazırlayabilmelerine,

2) Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı'nda başarılı olan ancak, gayrimenkul değerlemesi alanında 3 yıllık mesleki tecrübeleri bulunmadığından Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansını alamayan kişilere talepleri halinde en az 1 yıllık mesleki tecrübelerinin sağlanması kaydıyla Konut Değerleme Uzmanlığı Lisansı'nın verilmesine;

karar verilmiştir.



Özetle; "Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Yardımcısı" unvanını kullanabilmek için; sınavları tamamlamış olmak gerekir.

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklama
« Yanıtla #8 : Ekim 24, 2013, 02:36:34 ÖÖ »
Bu işin esas sorumluları siyasilerdir. Halkın oyu ile seçildikten sonra, bürokratların ne yaptıklarını takip etmiyorlar. Ya da yetenekli bürokrat atayamıyorlar. Zaten yürürlükteki kanun ve yönetmelikleri çiğneyen bir sistem yok mu ortada. Bu çiğnenmeyi yasal zemine oturtmaya mı çalışıyorlar. Avrupa'da en saygın mesleklerden birisi olan DU mesleği ülkemizde ne halde? Sen imtihana gireceksin, binbir cefa ile kazanıp işe koyulacaksın, diğer taraftan imtihana girip boş kağıt veren ile eşit sayılacaksın. Nerede bay hukuk?

Milletvekili veya belediye başkan adayı olmak demek seçimi kazanmak demek değildir. Eğer Değerleme Uzman Yardımcıları bizlerle benzer yetkiye sahip olacak iseler, Türkiyede ne kadar seçimi kaybetmiş aday var ise, gitsin TBMM koltuklarında, belediye başkanlıklarında ara sıra otursunlar o zaman.

ımtihana girip, boş kağıt verenler ile imtihanda başarılı olanları aynı kefeye koymak için hazırlanan tebliğ taslağından güç alınarak birşeyler yapılmaya çalışılıyor. TAKBıS şifresi herkese dağıtılır ise hukuka güven kalır mı?

ekspermuhendis

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 49
Ynt: TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklama
« Yanıtla #9 : Ekim 24, 2013, 10:00:23 ÖÖ »
Teşekkürler,
Anlaşılan BDDK yönetmeliğinde değerleme uzman yardımcılığı/değerleme personel yardımcılığı gibi bir hüküm yok,
http://www.bddk.org.tr/websitesi/turkce/Mevzuat/Bankacilik_Kanununa_Iliskin_Duzenlemeler/11146degerleme_deg_rg_14_08_2012.pdf
SPK Tebliğinde aşağıdaki ifade mevcut,
Değerleme Uzman
Yardımcısı : (Ek: Seri: VIII, No: 58 sayılı Tebliğ ile). Kurulun
lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde; asgari 4
yıllık üniversite mezunu, Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı
Lisansı Sınavını geçmiş, gayrimenkul değerleme uzmanının
sahip olması gereken tecrübe şartını taşımayan kişileri,

 SPK tebliğ taslağında, değerleme uzman yardımcısı tanımı aşağıdaki gibi ve değerleme kuruluşunda tam zamanlı çalışan ve sınava başvurmuş kimse olarak ifade edilmiş, tabi bu taslak henüz onaylanmadı.

Değerleme uzman yardımcılığına ilişkin esaslar
MADDE 14 – (1) Değerleme uzman yardımcısı, değerleme kuruluşunda tam zamanlı olarak
çalışan ve Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde, lisanslama sınavlarına
başvurmuş ancak henüz lisansı olmayan gerçek kişileri ifade eder.

bankalara düzenlenen raporlarda SPK mevzuatı esas alınmayıp, BDDK yönetmeliği esas alınmalı ise değerleme uzman yardımcısı hükmü yok görünüyor, üniversite mezunu ve 3 yıl tecrübesi olamayan hiç kimse ve SPK lisansı olmayan hiç kimse değerleme uzamanı kabul edilmiyor. 
Peki bütün yasal düzenlemeler böyle iken yetkisiz kişilere tapuda proje inceleme hakkı nasıl verilebilecek? nasıl yasal bir zemine oturtulabilecek?

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Ynt: TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklama
« Yanıtla #10 : Ekim 24, 2013, 10:54:06 ÖÖ »
Onur85  “10 ay önce doldurup gönderdiğim bir form idi. Balık hafızalı değiliz ve bu talep formunun neden 10 ay sonra şıRKETLER ADINA revize edilip TEKRAR talep edildiğini öğrenmek istiyoruz.” 

Sorunun cevabını açıklamaya çalışayım;

TDUB internet sitesinde kendisini “Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği kanunla kurulmuş, tüzel kişiliği haiz, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur.”  şeklinde tanımlamış. Devamında bu meslek  kuruluşunun kimlerden oluştuğunu tanımlamış  “Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin üyeleri sermaye piyasası mevzuatına göre gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansına sahip olan değerleme uzmanlarından oluşmaktadır.” http://www.tdub.org.tr/genel/tdub.html

“17/12/2009 tarihli ve 27435 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TÜRKıYE DEğERLEME UZMANLARI BıRLığı STATÜSÜ , BıRıNCı BÖLÜM , Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar , Amaç MADDE 1- (1) Bu Statünün amacı; Türkiye’de sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde gayrimenkul değerleme faaliyetinde bulunmak üzere kendilerine gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansı verilen kişilerin üye olacağı, tüzel kişiliği haiz, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinin yapısı, üyelik esasları ile görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.”      şeklinde Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinin Statüsünün amacıda belirlenmiş buraya kadar her şey normal, ne hikmetse üyelerinin tamamını Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı lisansına sahip kişilerin oluşturduğu birliğin yönetilmesi amacıyla oluşturulacak yönetim kurulunun oluşmasında tabiri caizse dananın kuyruğu koparılmıştır.

“Yönetim Kurulu
MADDE 16- (1) Yönetim Kurulu, Genel Kurulca seçilen yedi asıl ve yedi yedek üyeden oluşur. Bir asıl ve bir yedek üye SPK tarafından gösterilen, 11/8/2001 tarihli ve 24490 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar ıçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya ılişkin Esaslar Hakkında Tebliğ (Seri:VIII, No:34)’in 7 nci maddesinin (b) bendi uyarınca gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansı alan adaylar arasından seçilir. Kalan altı asıl ve altı yedek üyeden; üç asıl ve üç yedek üye SPK tarafından değerleme hizmeti vermek üzere listeye alınmış değerleme şirketlerinin sorumlu değerleme uzmanları arasından, üç asıl ve üç yedek üye ise sorumlu değerleme uzmanı sıfatını haiz olmayan değerleme uzmanları arasından seçilir. Aynı değerleme şirketinden birden fazla kişi aynı anda Yönetim Kurulunda yer alamaz.” 

Burada yönetim kurulu oluşturulurken neden 6 üyenin 3 ünün şirket temsilcisi 3 ünün şirketle alakası olmayan kişiler arasından oluşturulduğunu aklıselim insanlar izah etsinler bizde anlayalım. Bu 6 kişinin tamamı şartsız birlik üyeleri arasından seçilseydi, birlik üyelerinin haklarını koruyacak kararlar alamayacaklar mıydı? Bu 6 kişinin dağılımı belirlenirken şirketlerin haklarını savunacak kişiler de yönetimde bulunsun kaygısı mı oluştu? Böyle bir kaygı doğrultusunda şirketlerin haklarını savunacak kişiler yönetime getirildi ise bu durum amaçtan sapma değilmidir. Birliğin amacı üyelerinin haklarını korumaktır şirketlerin değil. şirketlerin haklarını birlik üyelerinin haklarından üstün tutan TDUB talep formunu 10 ay sonra şirketler adına revize edip tekrar talep eder.

acar

  • STANDART
  • GOLD ÜYE
  • **
  • İleti: 131
Ynt: TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklama
« Yanıtla #11 : Ekim 24, 2013, 06:27:18 ÖS »
Birliğin istediği listeyi firmalar doldurup gönderdiğinde, firmalardan toplanan bu listeleri kimlerin görme yetkisi olacak. Bir firma sahibinin bu listeleri elinde bulundurması demek, tüm illerde hangi firma kiminle çalışıyor, ne kadar personeli, çözüm ortağı var, hangi illerde hizmet veriyor vs firmalar için başkalarının bilmesini istemeyeceği bilgiler???

asyadegerleme

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 44
Ynt: TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklama
« Yanıtla #12 : Ekim 24, 2013, 07:16:55 ÖS »
ıllerde serbest çözüm ortağı olarak çalışan lisanslı değerleme uzmanlarının listesini web sitesinde yayınlamayan TDUB eğer lisanssız çalışan çözüm ortaklarının listesini yayınlarsa bu işler mahkemede sonuçlanır
Lisanssız çözüm ortakları listenin yayınlamasını istemez çünkü tek bir eksperin bile  5-6 şirketle 10-15 banka ile nasıl sözleşme yapıldığı  nasıl rapor düzenlendiği ,kimlerin aynı günde ıstanbul da, ızmir de  Antep te v.s nasıl  masa başında rapor düzenlediği, meydana çıkacaktır.
DEğERLEME şıRKETıNıN LıSANSLI DEğERLEME UZMANI TAKBıS'TEN TAPU SORğULAMASINI E-MAıL ıLE EKSPERE GÖNDERıRKEN AYNI ANDA TAPU MÜDÜRLÜğÜNE MAHALLE ADA PARSEL B.B. NUMARASI YAZILI ışLEMıN PROJE ıNCELEMESıNı BANKADAN AKREVıDATASYONU BULUNAN  A  ...DEğERLEME UZMANINI GÖREVLENDıRDığıNı DAıR YETKı YAZISI ıLE SORUN BıTER YETKı YAZISI YAZMIYANLAR ıSE 18-19 YAşINDA ÇOCUKLARA RAPOR DÜZENLETıP ıSTANBULDA MASA BAşINDA KENDı ıSMıNı YAZIP BANKAYI DOLANDIRANLARDIR.
TDUB bunlarla uğraşacağına tüm üye şirketlerden aylık yapılan işlerin TC numaralarına göre excell tablosunda listesini istesin nasıl oluyorda  bazı şirketlerin bazı eksperleri aylık 100-120 dosyayı nasıl çıkartıyor .Bunlar üstün zekalımı yoksa şerefi ve onuru ile zor şartlarda aylık 40-45 değerleme raporunu zorluklarla hazırlayanlar ise geri zekalımı göreceğiz.



creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Ynt: TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklama
« Yanıtla #13 : Ekim 25, 2013, 09:51:13 ÖÖ »
expermühendis  "MADDE 14 – (1) Değerleme uzman yardımcısı, değerleme kuruluşunda tam zamanlı olarak  çalışan ve Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde, lisanslama sınavlarına başvurmuş ancak henüz lisansı olmayan gerçek kişileri ifade eder." yeni yapılan taslakta bu ifadenin olduğunu belirtmişsiniz. Taslağa bu maddeyi koyan değerli kişiler umarım bir alt maddesinde de Değerleme Uzman Yardımcısının hangi görevlerde yer alabileceğini açıklarlar yani bir görev tanımlamasıda getirirler. Bu kişiler tapuda incelemeye yetkili olur raporları yazmaya yetkili olur ve raporların altınada hazırlayan Değerleme Uzman Yardımcısı diye unvan acıp adını soyadını yazıp imzalarsa Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarından ne farkları kalır? Birde "lisanslama sınavlarına başvurmuş henüz lisansı olmayan kişiler" bu ifade cok ucu açık kalmış, lisanlama sınavlarında bile belli bir süre zarfında 70 ortalama tutturulamadıysa verilmiş dersler siliniyor, yani bu kişi kaç sefer başvuracak 1 kere başvuracak iş bitmiş mi olacak belirsiz belirtisiz.
Umarım yeni çıkacak SPK tebliğinde ünvan tanımları görev tanımları düzgün şekilde yapılır ucu açık muğlak ifadelere yer verilmez, bu işle uğraşan kişilerde görevini yetkisini yapabileceklerini anlarlar. 


06eksper

  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 6
Ynt: TAKBıS’e Online Erişimine Dair Açıklama
« Yanıtla #14 : Ekim 25, 2013, 10:21:18 ÖÖ »
Konu duyuruyu ilk gördüğümde süper bir hizmet olduğunu düşünmüştüm, yaklaşık 10 ay önce istedikleri 3 değerleme uzmanı ismini unuttuklarını ve buda diğer konular gibi rafa kalktığını sanmıştım. ancak duyuruyu tekrar tekrar okudukça neden 10 aydır bekletildiği anlaşılmaktadır.
Resmen olay bu işi meslek olarak edinmemiş, her zaman ekspertizliği hobi olarak gören, bir tapucu, iki üç lise mezunu adamı alarak ayda 100-120 iş yapan, kendini çözüm ortağı sanıp yanında birde mesleğindeki işleri de devam ettiren, belgeyi almak bir tarafa sınavların tarihlerinden bile bihaber olan adamları meşrulaştıran bir durumdur.
Bu adamlar bu hizmeti de aldıktan sonra hiçbir zaman o lisansı almaz arkadaşlar.
Bizde burda daha yıllarca lisansların, şirket açmaktan başka bir işe yaramayacağını, boşuna verilen aidatlar, bu işte hemşirenin, gıda mühendisinin ne işi var diye  forumlarda bas bas bağırırız.