Gönderen Konu: LıSANSLI UZMANLAR LıSANSLI FıRMALARA MAHKUM EDıLMEDEN BıREYSEL ış ALABıLSıNLER  (Okunma sayısı 11846 defa)

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Değeri 2000 tl ile 500000 tl aralığında olan otomobil piyasasında bile sigorta explerlerinin bulundugu bölge dışında expertize gitmesi diye bir durum söz konusu değil. Yapılacak expertiz işleminde lisanslı sigorta experinin olay yerine bizzat gitmesi gerekiyor. Değeri 50000 tl ile milyon dolarlar aralığında olan gayrimenkul piyasasında gayrimenkul değerleme uzmanları gidip görmediği hakkarideki bir gayrimenkulun değerleme raporuna ankaradan istanbuldan sanki raporu kendileri hazırlamış gibi imza atıyorlar böle saçmalık böle bir düzen olurmu?

Yeni yılda yeni yönetime seçilecek arkadaslarımızı bu konularda çözüm üretecek kişiler arasından seçmemizi ve yeni seçilen yönetimin sizlerinde bahsettiği gibi gayrimenkul değerleme lisansına sahip kişilerin gerekli koşulları sağlayarak aylık 30 - 40 rapor hazırlayabilmelerinin önünü açmasını temenni ediyorum

acar

  • STANDART
  • GOLD ÜYE
  • **
  • İleti: 131
Lisanslı eksperler bağımsız olarak iş yapsın deniyor fakat bu durumda SPK listesindeki firmaların durumu ne olacak. SPK listesinde yer alan firmaların yaptığı yatırımlar, aldığı riskler boşuna mı olacak. Böyle bir durum olursa SPK listesinde ki firmaların konumu ne olacak. Lisanslı eksperler kendileri iş yapmaya başladığında bankalar başta olmak üzere iş veren konumundaki kurumların yaklaşımı nasıl olur peki. Bir banka karşısında muhatap olarak bir şahıs mı ister yoksa SPK ve BDDK tarafından denetlenen bir kurum olmasını mı ister. Veya bir banka işlerle ilgili 200-300 farklı kişi ile muhatap olmak mı yoksa 8-10 firma ile muhatap olmak mı ister. Bankaların bir çoğu şuana kadar çalıştıkları firma sayılarını genel olarak 40-50 gibi rakamlardan 10-15li rakamlara çektiler. Ve bir çok bankada bu şekilde karar almak üzere olduğunu bu piyasada aktif olarak iş yapanlar bilirler. "Kocaman" iş hacmi olan bankalardan biri ile daha dün yaptığım bir görüşmede "ben çok sayıda firma ile uğraşmak niye isteyeyim, tüm illerde hizmet veren 8-10 firmam olsun, 8-10 firma ile muhatap olayım, iş takibim, bana düşen yük daha hafif olsun, diğer firmalar iş alamıyormuş batıyormuş benim umrumda niye olsunki" tarzında cümleler kurdu. ış veren konumundaki bankaların genel olarak kanaatleride bu şekilde olduğu açıktır.
Bir gerçekte şu ki; SPK listesindeki firmalar, lisanslı eksperlerin kendi başına iş yapmalarını sizce istermi? Böyle bir durumun oluşması için girişimler olduğunda; bir tarafta bu işin olmasını isteyen lisanslı eksperler, diğer tarafta bu durumu istemeyen spk listesindeki firmalar olacak. Sizce hangi taraf ağır basar? Buda işin ayrı bir boyutu bence.

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Adam gibi 10-15 firma olmasına rağmen fiyatlar bu civarlarda, lisanslı herkez yaparsa fiyatlar 50-TL yı gorur

kartal5027

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 30
2000 li yıllardan 2011 yılına kadar ltd. şti. firmalar yapıyodu bu işleri, fiyatlar düşmedi, değerleme aş. ler yapmaya başladığından beri fiyatlar düştü, değerleme uzmanları eskiden olduğu gibi bireysel iş alabilmelidir. Biz herkes bireysel iş alsın demiyoruz. Belirli sayıda 30-50 olabilir aylık sadece değerleme uzmanlığı lisans belgesi olanlar iş yapsın diyoruz.

kartal5027

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 30
BU KONUDA MUZDARıP ÇOK DEğERLEME UZMANI BULUNMAKTADIR. HERKEZ LıMıTED şıRKETı 2011 OCAK AYI ÖNCESıNE KADAR DıREK BANKALAR ış YAPABıLıYORDU. AMA BU TARıHTEN SONRA BDDK NIN KARARI ıLE ış YAPMAMIZ ENGELLENDı. BıRÇOK ARKADAşIMIZ YA BU ışı BIRAKTI YADA BAşKA BıR FıRMAYA GEÇTı. SEKTÖRDE BULUNAN DEğERLEME A.ş. FıRMALAR ışLERE YENı MEZUN MıMARı VE MÜHENDıSLEı GÖNDERMEKTEDıR. BU DURUM SAğLIKLI DEğıLDıR. BU ışı 7 SENEDıR YAPAN LıSANS BELGESı BULUNAN SORUMLU BıR DEğERLEME UZMANI OLARAK DEğERLEME UZMANLARININ LıMıTED şıRKETLERı ıLE AYDA 30-50 ARASI DıREK BANKALARA ış YAPMASI GEREKTığıNı DÜşÜNÜYORUM VE BENıM GıBı DÜşÜNEN BıRÇOK ARKADAşIN BU KONUDAKı GÖRÜş VE şıKAYETLERıNı, BDDK NIN AşAğIDA VERıLEN ADRESLERıNE   ıLETMESı YARARLI OLACAKTIR.
ARKADAşLAR BDDK' YA MAıL ATIN BEN SÜREKLı ATIYORUM. MAıL ADRESLERı AşAğIDADIR.

bilgi@bddk.org.tr
 
iletisim@bddk.org.tr


avensis

  • STANDART
  • GOLD ÜYE
  • **
  • İleti: 53
Değerli arkadaşlarım ve meslektaşlarım,
kartal5027 isimli arkadaşımzın tüm dediklerine aynen katılıyorum. Bu konuda daha öncede görüş beyan arkadaşlarında yazılarını okudum. Hepsine katılıyorum. Daha önce bende 30 yıl meslek tecrübesine sahip ve lisanslı bir değerleme uzmanı olarak 2010'un ikinci yarısından itibaren BDDK kararları doğrultusunda limited şirket sahibi olsak bile A.ş. mensubu olmadan bağımsız bir eleman olarak hizmet vermemiz engellenmiştir! Bu çok büyük bir olumsuzluktur. şu anda sadece lisanslı Anonim şirketlerin namına çözüm ortağı çalışmaktan başka çaremiz kalmamıştır. Bu husus ücretler yönünden bizi AşIRI DERECEDE mağdur ve rahatsız etmektedir. Raporun hazırlanması aşamasında müşteri ile irtibatın kurulması, belediye, tapu müdürlükleri, gerekirse kadastro müdürlükleri, saha incelemesi, rapor tanzimi gibi tüm yükü oluşturan bu çalışmalar bizzat tarafımızdan yerine getirilmektedir. Bu hizmetler için telefon masrafları, şehir içi ve şehir dışı benzin giderleri (Türkiye'deki benzin fiyatları malum), büro ve ofis giderleri (kira, kırtasiye, elektrik gibi) düşüldükten sonra elimize kalan net meblağın iş başına 50-60 TL. olduğu barizdir. Bugün için temizlik işlerinde çalışan bayanların aldığı net ücret bile 80 TL. civarındadır.Hakettiğimiz ücret, edindiğimiz mesleki tecrübe, yaptığımız ihtisas, bize mecbur tutulan bu lisansı almak için verdiğimiz enerji ve emek göz önünde bulundurulduğunda halen almakta olduğumuz ücretin en az 4-5 katıdır. Bunun 2 nedeni vardır:

1) Bankalarınca lisanslı A.ş.'e ödenen ücret son 4-5 senedir aynı olması.

2) Lisanslı elemanların (değerleme uzmanlarının) bağımsız olarak kurumlara hizmet VERMESıNıN BDDK ve SPK'ca engellenmiş olmasıdır!.

Bunun çözümü için lisanslı eksperlerin bankalara en azından konut değerlemelerinde bağımsız olarak hizmet vermelerinin sağlanması, veya konut ve ticari kredilere esas teşkil eden taşınmaz değerlemelerinde 500.000 TL'ye kadar olan kredi meblağlarına ilişkin değerleme faaliyetlerinin münferiten bağımsız olarak lisanslı eksperlerin yapabilmesinin önünün açılmasını istemekteyiz!...ıstenmelidir. Bu hususdaki görüşlerimizi BDDK ve SPK gibi karar alma organlarına iletmeliyiz.

Bunca yıl verdiğimiz emek, ve bize almamız için mecbur edilen değerleme uzmanlığının lisansının alınmış olmasının bir anlam kazanması ancak bu taleplerimizin yerine gelmesiyle mümkündür. Bu lisansın alınması için 4 yıllık üniversite eğitiminin yanı sıra, bu lisans için en az 2-3 sene verdiğimiz yoğun emek (verilen 5 ders ve tutturulan 70 ortalama) bu taleplerin haklılığını ispatlamaktadır.

Bu bağlamda gerek ilgili kurumlara gerek TDUB'ye bu taleplerimizi iletmeminizin ve bir an önce sonuç alınması en büyük dileğimdir. Hepimizin aynı farkındalık ve anlayışda olduğundan da şüphem yok.

Herkese saygılar.

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Yazılanları okuyorum da, hep aynı kısır döngü içerisinde benzer sitemler yazıp duruyoruz. Ana fikrimiz aynı. Sonuç ise yok.
Bu konuda ortak akıl ile harekete geçmek galiba şart oldu.
1-   Mevcut sistemde çözüm ortağı adı altında Anadolu’nun dört bir tarafında lisansı bulunmayan eksperlerin hazırladıkları raporlara, Değerleme şirketlerinin Ankara’da ıstanbul’da çalışan uzmanları gerekli olan imzayı atmıyorlar mı? Peki uygulamada, bu lisanslı uzman nasıl oluyordu aynı gün içerisinde hem Kaysede’ki, hem Trabzon’daki, hem de Edirne’deki gayrimenkulü görmüş gibi denetim sorumlusu olarak imza atabiliyor? Bu husus hukuki bir sorun teşkil etmiyor mu? Bu konuda ORTAK AKIL ile hareket edip, eğer hukuki bir sorun teşkil ediyor ise, buyurun birlikte itirazları başlatalım. ıtirazlardan sonuç alamaz isek, mahkemelere dava açalım.

2-   Bizlerin içinde bulunduğu temel sorun ile ilgili olarak, REKABET KURULUNA gidebilir miyiz?

3-   Artık yazışmaları BDDK, SPK ‘ya değil, TBMM ve Başbakanlığa yapmak daha uygun olmaz mı?

4-   ıçimizden 300 kişi değil, 50 SPARTALI çıkarsa, meslekteki 1800 kişinin hakları teslim edilir kanaatindeyim. Eğer Bölge ıdare Mahkemeleri’ne dava açılması gerekiyor ise, dava ve avukat masrafları için ben varım. Hukukçu değilim. Ama şuna inanıyorum: sistemin mevcut işleyişinde sanki bir hukuki sorun var ama biz göremiyoruz. Bunu gören bir hukukçu iyi bir nokta yakalar ise, bir de KORKUM var. Türkiye’nin finans sistemi çökebilir. Gülmeyin çok ciddiyim. Ya bir de lisansı bulunmayan eksperlerin hazırladıkları raporların iptali gündeme gelir ise, siz bir de bunu düşünün. Unutmayın HUKUK SOSYAL MATEMATıKTıR. Hem ülkemi seviyorum, hem de mesleğimi.

5-   Resmi Gazete’nin 1 Kasım 2006 tarih ve 26333 sayılı nüshasında yayımlanan, Bankalara Değerleme Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri Hakkındaki Yönetmeliğin 3. Maddesinin (ı) bendi şu şekildedir: “Değerleme faaliyeti ile iştigal eden personel: Değerleme kuruluşu tarafından değerleme yapmak üzere istihdam edilen, en az dört yıllık lisans düzeyinde öğrenim görmüş, bankacılık, bağımsız denetim veya mahkemelerde bilirkişilik de dahil olmak üzere değerleme konularında en az üç yıllık tecrübeye sahip ya da değerleme konusunda yurt içinde veya yurt dışında yetkili kurumlar tarafından verilen mesleki yeterlilik sertifikalarına sahip olan kişileri ifade eder.” Bu yönetmeliği hangi mevzuat ile nasıl by-pass ediyorlar? Bir sonraki düzenleme, bir öncekinden mutlak iyi olması gerekir. Bu maddeden hukuki bir şey tutturabilir miyiz?

6-   Sürekli yazışma yapmanın büyük faydası var. ıçinde çözüm önerisi sağlam olan metinler gönderelim. Yazışmalar hukuki temele dayanmalı. Yazacağımız metinler için sizlerden buraya fikirlerinizi dökmeniz önem arz ediyor. Sistemi tıkamadan çözüm önerisi üzerinde tek bir noktaya hedeflenelim. Bana göre en önemli konu, 500.000 TL.’ye kadar yapılacak olan değerlemede lisanlı uzman banka ile direkt çalışabilmeli. Eğer bu mümkün değil ise, aylık ilk 50 iş o il sınırlarında ikamet eden, lisanslı uzmana yönlendirilsin. Bu iki teklifte sistemi tıkamaz. Bilakis lisansı bulunmayanları da harekete geçirir. ımtihana daha çok önem verirler.

7-   Ve en önemlisi. Allah rızası için genel kurula katılımı artıralım. Sonra dövünüp durmanın bir anlamı yok.   

Selamlar

avensis

  • STANDART
  • GOLD ÜYE
  • **
  • İleti: 53
Ben TDUB'ye başlıkta belirtilen ve savunulan görüşler hususunda mail attım, inşallah bir an önce kış uykusundan uyanıp biz lisanslı meslektaşların haklarını savunurlar. Yoksa ne işe yaradıkları konusunda ciddi şekilde fikir sorgulayacağım. Hayırlısı.