Gönderen Konu: LıSANSLI UZMANLAR LıSANSLI FıRMALARA MAHKUM EDıLMEDEN BıREYSEL ış ALABıLSıNLER  (Okunma sayısı 11845 defa)

kartal5027

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 30
EVET BU KONUDA MUZDARıP ÇOK DEğERLEME UZMANI BULUNMAKTADIR. HERKEZ LıMıTED şıRKETı 2011 OCAK AYI ÖNCESıNE KADAR DıREK BANKALAR ış YAPABıLıYORDU. AMA BU TARıHTEN SONRA BDDK NIN KARARI ıLE ış YAPMAMIZ ENGELLENDı. BıRÇOK ARKADAşIMIZ YA BU ışı BIRAKTI YADA BAşKA BıR FıRMAYA GEÇTı. SEKTÖRDE BULUNAN DEğERLEME A.ş. FıRMALAR ışLERE YENı MEZUN MıMARı VE MÜHENDıSLEı GÖNDERMEKTEDıR. BU DURUM SAğLIKLI DEğıLDıR. BU ışı 7 SENEDıR YAPAN LıSANS BELGESı BULUNAN SORUMLU BıR DEğERLEME UZMANI OLARAK DEğERLEME UZMANLARININ LıMıTED şıRKETLERı ıLE AYDA 30-50 ARASI DıREK BANKALARA ış YAPMASI GEREKTığıNı DÜşÜNÜYORUM VE BENıM GıBı DÜşÜNEN BıRÇOK ARKADAşIN BU KONUDAKı GÖRÜş VE şıKAYETLERıNı, BDDK NIN AşAğIDA VERıLEN ADRESLERıNE   ıLETMESı YARARLI OLACAKTIR.
ARKADAşLAR BDDK' YA MAıL ATIN BEN SÜREKLı ATIYORUM. MAıL ADRESLERı AşAğIDADIR.

bilgi@bddk.org.tr
 
iletisim@bddk.org.tr


maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212

1-   Resmi Gazete’nin 1 Kasım 2006 tarih ve 26333 sayılı nüshasında yayımlanan, Bankalara Değerleme Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri Hakkındaki Yönetmeliğin 3. Maddesinin (ı) bendi şu şekildedir: “Değerleme faaliyeti ile iştigal eden personel: Değerleme kuruluşu tarafından değerleme yapmak üzere istihdam edilen, en az dört yıllık lisans düzeyinde öğrenim görmüş, bankacılık, bağımsız denetim veya mahkemelerde bilirkişilik de dahil olmak üzere değerleme konularında en az üç yıllık tecrübeye sahip ya da değerleme konusunda yurt içinde veya yurt dışında yetkili kurumlar tarafından verilen mesleki yeterlilik sertifikalarına sahip olan kişileri ifade eder.”
2-   Bu çerçevede “Lisanslama Tebliğ”leri çıkartılmıştır. Bu tebliğler; Sermaye Piyasası alanında çalışan ihtisas personeli ve yöneticiler ile gayrimenkul değerleme şirketlerinde çalışan değerleme uzmanlarının mesleki yeterliliklerini, bilgi ve becerilerini tespit etmek amacıyla yapılacak olan sınavları, ilgili ihtisas alanları itibarıyla mesleki yeterliliklerini gösterir lisans vermeyi, eğitim programları düzenlemeyi ve sicil tutmaya ilişkin usul ve esasları içermektedir. Zaten bu tebliğe istinaden Lisanslama Sınavları açılmış ve Meslek Uzmanlarını lisanslamaya başlamıştır. şu anda ülkemizde 1766 kişi Gayrimenkul Değerleme Uzmanı lisansına sahiptir. 1000 kişi civarında uzman adayı da, sınavı kazanmış olup, yasal tecrübe süresinin dolmasını beklemektedir.
3-   Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı sınavlarına 2007 yılında katıldım. Lisansımı 2011 yılında aldım. Geldiğim noktada, çok ilginç durumlarla karşılaştım. Çözüm ortaklığı anlaşması yapmak için başvuruda bulunduğum Lisanslı Değerleme şirketleri’nin birçoğu bana şunu söyledi: “şehrinizde çözüm ortağımız var. Size ihtiyaç duyar isek bildiririz.” şehrimdeki çözüm ortaklarını bulup onların imtihana girip girmediklerini, kazanmış olanlar var mı diye araştırma yaptım. Ne yazık ki, ömründe hiç lisanslama imtihanına girmemiş kişiler olduğunu öğrendim. Yaptığım araştırmada Türkiye genelindeki durumun da, benzer olduğuna kanaat getirdim.
4-   Lisanslı bir değerleme uzmanı ile, çözüm ortaklığı adı altında anlaşma yapan birinin yapmış olduğu değerleme faaliyeti arasında şüphesiz imza atma cesareti arasında fark vardır. Değerleme uzmanı yanlış bir rapora imza atar ise, zorla kazandığı lisansı tehlikeye girer, ancak diğer şahısa bir şey olmaz. A şirketindeki çözüm ortaklığı anlaşması biter, B şirketi ile anlaşır.
5-   Kurulca listeye alınan Lisanslı Gayrimenkul Değerleme şirketlerinin, çözüm ortaklığı başvuru ilanları hem kendi sitelerinde, hem de çeşitli yerlerde yayınlanmaktadır. Bu ilanlar, BDDK’nın 2006 yılında yayımladığı yönetmeliğe uygun mudur?
6-   Ülkemizde Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı sınavını kazananların sayının bugüne kadar yetersiz olması nedeni ile Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikler, ÇÖZÜM ORTAKLIğI adı altında yapılan anlaşmalarla delinmiş olabilir. Ancak geldiğimiz noktada sizlere sunacağım çözüm önerisi ile artık değerleme uzmanlarının sahada rapor hazırlaması mümkündür:

-   Kendi ikamet ettiği şehirde, Limited şirket kurarak, Kurulca Listeye alınan lisanslı değerleme şirketler ile çözüm ortaklığı anlaşması yapan gayrimenkul değerleme uzmanlarına  şöyle bir ayrıcalık gelebilir mi?: Bir gayrimenkul değerleme uzmanının aylık 50-100 arası değerleme işi yapma limiti olmalı. Limited şirketin bulunduğu vilayet sınırlarında, değerleme uzmanların aylık kotası dolmadan, diğer çözüm ortaklarına değerleme işi verilmemeli.

Bu sistem ile;

A)   Öncelikle yerelde, değerleme uzmanı ile hayatında hiç değerleme uzmanlığı sınavına girmemiş çözüm ortakları arasında ilk defa bir farklılık gelmiş olacak.
B)   Bu farklılıktan dolayı, imtihana girmek ve kazanmak için sayı ve ısrar artacak.
C)   Uzman bulunmayan vilayetler için bir farklılık olmayacak. Sistem tıkanmayacak. Eski durum devam edecek.
D)   Uzmana sahip olmayan ancak cazibesi bulunan şehirlere ise, değerleme uzmanları akın edecek. Kendi geçimini zor sağlayan küçük lisanslı şirket ortakları bile, şirketini kapatıp Anadolu’ya akın edebilir. Doğu ve Güney doğu illeri değerleme uzmanları ile tanışacak. Büyük lisanslı şirketler, böylece işlerini daha sağlıklı yapacak. Sistemin denetimi kolaylaşacak.
E)   Değerleme uzmanları yaşadıkları şehirlerin durumunu, dışarıdan birkaç saatliğine gelip ve iki emlakcıdan yüzeysel bilgi alıp rapor düzenleme de (ne yazık ki sistem böyle işliyor) böylece sona erecek. ılgili kanun ve yönetmelikler hayata geçirilmiş olur. 
F)   Mevcut yapıyı analiz eder isek; 650 bin yıllık rapor hazırlanıyor. Aylık bazda 54 bin rapor yapar. 54 bin rapor da aylık 50-100 kota için 500-1000 değerleme uzmanına ihtiyaç var. 1766 uzman mevcut. Hak kazanan tahmini 1000 kişi var.  Bu sistem uygulanır ise, zaten yeteri sayıda değerleme uzmanı Türkiye’de bulunuyor. Önemli olan bunları harekete geçirmek. Uzman sayısı fazla gelir ise, rapor limiti aşağıya çekilir. Denge kurulur ise, imtihan periyotu azaltılır.


 Ülkemiz 2001 yılında ciddi badireler yaşadı. Yaşanan sıkıntıların temelinde, değerleme işinin ciddiyetsizliği yatıyordu. Daha sonra değerleme uzmanlığı sınavları açıldı. şirketler kuruldu. Peki aradan geçen 11 yıldan sonra, ne değişti? Bir çok değerleme işi ile ilgili bilgilerin, hala ehliyetsiz kişilerle toplanması, ön rapor haline getirilmesi nasıl izah edilebilir? “Zincirin gücü, en zayıf halkasının gücü kadardır” denilir. Sistemi güçlü kılınması şart.

acar

  • STANDART
  • GOLD ÜYE
  • **
  • İleti: 131
Sayın Maras46
"değerleme uzmanı ile hayatında hiç değerleme uzmanlığı sınavına girmemiş çözüm ortakları arasında ilk defa bir farklılık gelmiş olacak"
demişsiniz. Yazdıklarınızda haklısınız. Fakat bu verdiğiniz örneğin zıttı da yok mu.
Hayatında hiç değerleme raporu hazırlamamış, değerleme mesleği ile en ufak bir ilgili olmamış, bir şekilde kamu kurumunda veya başka bir yerde çalışmasından dolayı tecrübe süresini tamamlayıp lisansını almış ve ben eksperim diye piyasada dolaşan kişi ile aktif olarak bu işi uzun süredir yapan fakat lisans sınavlarını geçememiş lisansız çözüm ortağı.
Lisanslı firmaların hepsine tek tek sorsanız yukarıdaki iki kişiden hangisi ile çalışmak istersiniz diye, cevabı sizce ne olur.
Yaptığımız iş için lisans tabiki şart olan bir şey, işin resmiyeti adına, fakat sadece elinde belge ile bu iş teorikte yapılır görülsede, pratikte imkansızdır.
3 yılda 3 tane rapor göstererek lisans alan biri ile yılda 300-400 rapor hazırlayan lisansı olmayan birini kıyaslarken lisansının olup olmaması yapacağı işin kalitesi açısından çok küçük bir ayrıntıdır bence. Hiç bir firma lisansı var diye çözüm ortağı olarak tecrübesiz biri ile çalışmak istemez, cesaret edemez.

acar

  • STANDART
  • GOLD ÜYE
  • **
  • İleti: 131
Çözüm ortaklarının lisanslı olma şartı getirilmeli bu konuda olması gereken kesinlikle budur. Fakat şuan lisanslı uzman sayısı bunun için yeterli olmayacağı kanaatindeyim. lisanslı uzman sayısı dediğiniz gibi 1700 lerde olabilir fakat, birliğe üye lisanslı uzman sayısı ise bunun yarısı kadar bile yok. Yani lisansını almış ve hiç bir şekilde kullanmayan çok büyük bir kitle var. Aktif olarak bir değerleme şirketinde veya başka bir kurumda bu lisansını kullanan kişi birliğe üye olması zorunludur. Lisanslı eksperlerin neredeyse yarısı birliğe üye değilse, bu lisanslı uzmanlar ne iş yapıyor.

acar

  • STANDART
  • GOLD ÜYE
  • **
  • İleti: 131
Acar,
Lisanslı uzmanların geriye kalanlarının büyük çoğunluğu kamuda veya başka kurumlarda çalışmaktalar. Hatta nasıl olur mevzuatta bir açık olur veya bir değişiklik olur da hem mevcut işlerini  hem de değerleme işini nasıl yaparız diye düşünüyolardır. Değerleme işini yapmalarından kastım da kiralamadır. Ama hem lisanslı olup hem de iş tecrübesi de olan  ancak sistemin mevcut halinden artık tiksinip uzak duran bir kesim de vardır.

Hem kendi işini yapıp hemde bir yandan değerleme işi yapmayı hayal eden, kendi işini cepte tutup bir yandan da bu işten yan gelir elde edeyim diyen kişiler şunu bilmiyor mu;
değerleme şirketlerinde ortak veya çalışan olan lisanslı uzmanların başka hiç bir iş yapmaya yetkilerinin olmadığını, spk listesine girerken bir çok beyan vererek başka hiç bir işle uğraşamayacağına dair taahhüt verdiğini, örneğin mühendis olan birinin lisanslı bir firmada çalışırken lisans diplomasının bir nevi elinden alınmış olduğu ve bu işi yaptığı sürece lisans diplomasının hiç bir işe yaramayacağını bilmiyorlar mı.
Bu sektörü yan gelir kaynağı olarak gören veya lisans alıp kiraya vereyim ikinci emekli maaşım olsun diyen kişilerin bu sektörden acilen dışarı atılması gerekmez mi. diğer yandan sadece bu işe sarılmış bu işte kendini geliştiren bu işte gelecek arayan kişilerin hakkı yenmiyor mu. Madem insanlar lisansını kiralayacak veya çözüm ortaklığı yapacak ama yanında kendi işiyle de uğraşacaksa, spk listesindeki firmaların ortakları ve lisanslı uzmanlarının günahı nedir. Onlar neden başka hiçbir işle uğraşamayacağına dair beyanlar vermek zorundadır. Spk in isteğide bu işle uğraşan kişilerin sadece bu işi yapmasıdır. Ve doğru olanda budur.
Ben, kamu kurumunda çalışırken mesai saatlerinde iş yapmak yerine elimde kitap sınavlara çalışayım sonra sınavları geçip belge alayım, sonra da ben eksperim diye piyasada hak iddaa edeyim, lisanslı firmalar neden beni dışlıyor diyeyim. Böyle bir şeye kimsenin hakkı yok. Dışlanıyorum diyen kişiler zaten bu sektöre hiç dahil olmadılar ki dışlansınlar.
Tabi lisansını almış çözüm ortaklığı yapan ve zamanla bu işi öğrenmiş ve sadece bu işle iştigal eden kişiler yok değil. Ama bu tarz kişilerinde mağdur olduğu durum, çözüm ortaklığı yaptıklarında sadece bu işle uğraşarak yeterli geliri elde etmeleri çok zor. Piyasadaki fiyat tarifeleri ortada iken hakkıyla bu işi yapıp para kazanmak kolay değil. şuan çözüm ortağı veya lisanslı firma sahibi olarak, ben bu sektörden güzel para kazanıyorum diyen birine ben inanmam, yada bunun altında başka şeyler ararım. Çünkü yapılan işte şirket veya çözüm ortağı olsun maliyetler belli, giderler belli, bunları hesaplayınca, ne hakkıyla iş yapan firmalar nede hakkıyla işini yapan çözüm ortakları hakkım olan parayı kazanıyorum diyemez. ıstisnaları tabiki var.
 

NESLÝHAN

  • NESLÝHAN
  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 43
1-Kamuda çalışıpta lisans sahibi olanlar veya şu anda sınava girenler kamu görevi ile birlikte değerleme sektöründe çalışamayacaklarını bunun katı kuralları olduğunu (657 sayılı DMK ve SPK nın tebliğlerigereği) elbet biliyorlaR Kı BUNU SAğIR SULTAN BıLE BıLıYOR,bunu sizinde bilmeniz gerekir.
2-şu anda lisansa sahip kamu görevlileri emeklilik hakkını elde etmişlerse emekli olmak suretiyle değerleme sektöründe çalışıyorlar,diğerleri ise bundan bir gelir elde etmiyorlar-edemiyorlar.ıyiki bu böyle ,eğer bu lisanslarda (mevcut lisansların neredeyse yarısı)kamu görevlileri yerine başkalarında olsaydı,siz raporları 160+kdv ye değil 60+kdv ye yazıyor olurdunuz.
3-Yamyamlar gibi birbirimizi yemeye çalışmaktansa bu meslek nasıl kariyer mesleği haline getirilebilir,birim fiyat sistemi nasıl oturtulabilir,mesleğin çalışma alanları nasıl geliştirilebilir-genişletilebilir,şu anda mahkemelere emlakçıların yapmış olduğu değerleme işini (bilirkişiliği) nasıl biz yapabiliriz,birliğin yetkileri nasıl geliştirilebilir...bunları tartışalım
Açıköğretimin X bölümünden mezun olan şahıs lisans alıp bu piyasada çalışabiliyorsa gayrimenkul mevzuatını çok iyi bilmek zorunda olan tapu,kadastro ,belediye,özel idare imar bölümü,karayolları,dsi kamulaştırma bölümünde görev yapan kamu görevlilerinin lisanslarının sorgulanması abesle iştigaldir.
4-Elinde kitapla lisanslama sınavına çalışan 10 yıllık memurun korkmayın hiçkimseye bir zararı olmaz,çünkü emeklisine daha 25 sene var .60 yaşında emekli olduktan sonrada zaten elindeki ne lisans bir işe yarar nede o şahıs o yaşta bu piyasada çalışabilecek gücü kendinde bulur.

5-Bazı yorumları okuyorum neymiş efendim  ''değerleme işini yapan tecrübeli çözüm ortakları varmış da tecrübesiz lisans sahibi olanlar varmış ,eee siz hangisiyle çalışmak istersiniz diye soruyor'' arkadaşlar..
o zaman mühendise ,doktora ,mimara ne gerek var ki tecrübeli teknisyenler proje çizer,sağlık memurları yok mu onlar sizi muayene eder nasılsa hem de daha iyi şekilde yapar.Bu nasıl bir mantıkdır.Beğenir yada beğenmezsiniz devlet o lisansı  veriyorsa herkes buna saygı duymak zorundadır.
şu anda yapılması gereken şeylerden birisi elbet sınava girenlerde okuyordur( ama alınmasınlar )bu mesajı ama onlar içinde en hayırlısı bu olsa gerek sınav peryodunun azaltılması veya soruların düzeyinin değiştirilmesidir.Yoksa bundan 5 sene sonra elimizdeki lisansların hiç bir değeri kalmayacak.
« Son Düzenleme: Aralık 18, 2011, 03:47:51 ÖS Gönderen: NESLıHAN »

adanadegerleme

  • YENİ ÜYE
  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 10
BAZI MESLEK GRUPLARININ DEğERLEME UZMANLIğININ SADECE KENDıLERıNıN MÜKTESEP HAKKI OLDUğUNU VE SADECE TEKNıK Kışı OLARAK BU  ışı BıZ YAPARIZ DığERLERıNıN MEKTEPLı ALAYLI DıYE AYIRMASININ SONUCU SEKTÖR TEHLıKELı BıR SONA GıDıYOR.
MıMAR ARKADAşLAR PROJEYı SADECE BıZ ıYı OKURUZ DıYORSA ARTIK ÇOK SAYIDAKı TAPUDA PROJENıN RESıMLENMESı SERBEST RAHATLIKLA PROJENıNN ZEMıNE UYğUNLUğU KONTROL EDıLEBıLıR.
ıNşAAT MÜHENDıSLERı ıNşAAT EN ıYYı BıZ BıLıRıZ DıYORSA DEğERLEMENıN %90 MESKEN OLAN SEKTÖRDE SEKTÖRDE 6 AY ÇALIşAN BıRıNıN RAHATLIKLA GıTTığı BıNANIN VASFINI SINIFINI YAPI ÖZELLıKLERıNı GÖZLEMLEYEBıLıLR
şEHıR PLANCISI EN ıYı ARSA ARAZı GELışTıRMESıNı BEN YAPARIM DıYORSA 2-3 ÖRNEK RAPOR OKUYAN DığER MESLEK GRUPLRIDA RAHATLIKLA KAT KARşILIğI PROJE ÜRETEBıLıR GENELDE EMSAL YÖNTEMı KULLANILDIğINDAN SADECE FıNANSBANK 1000M2 ÜZERıNDEKı ARSALRDA ıSTıYOR DığERLERı ıSTEMıYOR HER DEğERLEMECı RAHATLIKLA YAPABıLıR
HARıTA MÜHENDıSı  ZEMıN EN ıYı BEN BULURUM DığERLERı BULAMAZ DıYORSA ,300TL MACELLAN 100 GPRS CıHAZI ALSIN NETCAD 5 PROğRAMI LEPTOPUNA YÜKLETSıN BELEDıYELERDEN VE HARıTACI ARKADAşLARDAN HATTA BÜYÜK EMLAKCILADAN KADASTRO SAYISAL VERıLERı YÜKLESıN RAHATLIKLA 2-3 M YANILMA PAYI ıL ARSA VE ARAZıNıN KÖşE NOKTALRINI BıLE BULABıLıR,
şU ANDA BÜYÜK şıRKETLERı LıSE MEZUNU ELEMANLARININ PROJELERE BAKTIğI BELEDıYELERDE YıNE LıSE MEZUNU  GENÇLERıN HER TÜRLÜ ıMAR VE HARıTA BıLğıLLERıNı ALIP şıRKET MERKEZıNE GÖNDERDığı DURUMDA TARTIşMALARA BAKIYORUM BENCE ÇOK GEREKSıZ
KENDıNı YETışTıRENıN MUTLAKA MÜHENDıSLıK EğıTıMı ALMASI GEREKMEDığı BıLıNMELıDıR.
ÇUKUROVA BELEDıYESı E ıMAR BıLğı SıSTEMNE GıRıN DEğERLEME YYAPILACAK TAşINMAZIN ADA PARSELıNı GıRıP ARA DEDığıNıZ ZAMAN HALı HAZIR-KADASTRO ADA PARSEL-UYDUğÖRÜNTÜSÜ-SOKAK CADDE NUMARASI ARADIğINIZ TÜM VERıLERı ıNTERNETTEN ALABıLıRSıNıZ ÇOK SAYIDA  BELEDıYEDE 1 YIL ıÇıNDE BU SıSTEME GEÇıYOR.OZAMAN MıMAR MUHENDıS şEHıR PLANCISI MıMAR OLMANIN şART OLMADIğI GÖRÜLECEKTıR
TÜRKıYE MıMAR MÜHENDıS ODALARI  BıZıM SEKTÖRDEN ıLşığıNı KESMEDENBU  SORUNLLAR BıTMEZ SORUN TDUB HALEN MÜSTAKıL BıR KışıLığE KAVUşAMAMASI  BANKALARI EKSPERTıZ BıRıMLERıNDEKı TMMO ÜYELERı  BUSEKTÖRDE SADECE KENDı MESLEKTAşLARIN GÖRMEK ıSTEMEKTEDıR
BUNUN SONUCU RAPOR FORMATLARINI STADARTLAşTIRMAYA YANAşMAKTADIRLAR.şıRKETLERE YÖNLENDıREREK ıNşAAT MÜHENDıSı MıMAR şEHıR PLANCISI ALMALARI TELKıNLERı SONUCU SEKTÖR BU DURUMA DÜşMÜşTÜR.
BANKLARDAKı BAZI EKSPERTıZ BıRıM YÖNETıCıLERıNıN BU UYğULAMALARNDAN DOLAYI EMLAKCI BÜROSUAÇILIR GıBı SıSTEMDEN DIşLANAN LıSANSLI ARKADAşLAR BıR ARAYA GELıP YENı şıRKET KURUYOR 4 YIL ÖNCE 250TL+KDV YAPILAN ışı şU AN 20-220 TL ıNDıRıYORLAR FıYAT DÜşÜNCEDE ÇÖZÜM ORTKLARINA VERıLEN PAY DÜşÜYOR VE NıTELıKSıZ ELAMANLAR ÇALIşTIRILIYOR VE RAPOR KALıTELERı DÜşÜYOR.
SONUÇ ıLANLARA BAKIYORUM 160TL+KDV ış YAPMAYI DÜşÜNENLERı GÖRÜYORUM.BIRAKIN 160 TLYı  180 TL BıLE DÜşÜRÜLMESı HALıNDE ÇOK SAYIDA şıRKETıN ıFLASI GÜNDEME GELECEKTıR.
REKABET KURUL FıYAT TESPıTıN SADECE ÜYELER KARAR VERıR DıYORSA ,ÇOK SAYIDA LıSANSLI ARKADAşIMIN ORTAK GÖRÜşÜ LıSANSLI şıRKETLERıN MAşASI OLMAYACAKLARINI VE TOPLANTILARA KATILMIYACAKLARINI VE 160-180 TL ARALIğINDA AYLIK 35-40 KONTENJANLA ÇALIşABıLECEKLRıNı BDDK SPK VE BANKALARA BıLDıRMEYı DÜşÜNÜYORLAR .REKABET KURULUDA şıRKETLERı 350-400 LıSANSLI DEğERLEME ELEMANLARININ  ALACAğI ÇOğUNLUğU TEMSıL ETMEYEN KARARININ GEÇERLıLığı OLMAYACAğINI BEKLEYıP GÖRECEğıZ.

kartal5027

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 30
EVET BU KONUDA MUZDARıP ÇOK DEğERLEME UZMANI BULUNMAKTADIR. HERKEZ LıMıTED şıRKETı 2011 OCAK AYI ÖNCESıNE KADAR DıREK BANKALAR ış YAPABıLıYORDU. AMA BU TARıHTEN SONRA BDDK NIN KARARI ıLE ış YAPMAMIZ ENGELLENDı. BıRÇOK ARKADAşIMIZ YA BU ışı BIRAKTI YADA BAşKA BıR FıRMAYA GEÇTı. SEKTÖRDE BULUNAN DEğERLEME A.ş. FıRMALAR ışLERE YENı MEZUN MıMARı VE MÜHENDıSLEı GÖNDERMEKTEDıR. BU DURUM SAğLIKLI DEğıLDıR. BU ışı 7 SENEDıR YAPAN LıSANS BELGESı BULUNAN SORUMLU BıR DEğERLEME UZMANI OLARAK DEğERLEME UZMANLARININ LıMıTED şıRKETLERı ıLE AYDA 30-50 ARASI DıREK BANKALARA ış YAPMASI GEREKTığıNı DÜşÜNÜYORUM VE BENıM GıBı DÜşÜNEN BıRÇOK ARKADAşIN BU KONUDAKı GÖRÜş VE şıKAYETLERıNı, BDDK NIN AşAğIDA VERıLEN ADRESLERıNE   ıLETMESı YARARLI OLACAKTIR.
ARKADAşLAR BDDK' YA MAıL ATIN BEN SÜREKLı ATIYORUM. MAıL ADRESLERı AşAğIDADIR.

bilgi@bddk.org.tr
 
iletisim@bddk.org.tr


maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Sayın Acar,
Yazdıklarım Resmi Gazete’de yayınlanan kanun ve mevzuatlara aykırılıklar ile ilgilidir. 5 yıl önce bana şu dense idi, gecemi gündüzüme katıp imtihana hiç çalışmaz, bu yola çıkmazdım: “Ey SPK Lisanslama imtihanına çalışan kişi, sen lisansını alsan bile, lisansız (deneyimli) olanlar senden her zaman önde olacaklar. Bu lisansın bir anlamı olmayacak. Değerleme şirketleri her zaman onları tercih edecek. Kanun ve mevzuatların bir önemi olmayacak.” Geldiğimiz nokta burası. Tamam da bu kadar yorgunluğu, cefayı neden yaşadık?

Yazımı eleştirmişsiniz. Bu ülkede ortopedi doktorlarından daha iyi kol kırığını saran kırık-çıkıkçılar belki vardır. Yine bu ülkede, mali müşavirden daha bilgili muhasebe elemanları da vardır. Birçok eczacı kalfası, eczacılardan da bilgili olabiliyor. Eeee napacağız şimdi. Eczacılara, ortopedi doktorlarına ve mali müşavirlere yol mu vereceğiz. Onlar mesleklerine sahip çıkmışlar. Ama biz değerleme uzmanlarında hata yok mu var tabiî ki var.
Hukuk; sosyal matematiktir. Mevcut kanun ve mevzuatlara göre, 2011 yılında yapılan (tahmini) 650 bin değerleme işini eğer birisi idari mahkemeye götürse ülkedeki finans sistemi tıkanabilir.

Sayın Acar, siz tecrübeli olabilirsiniz. Tecrübenize saygı duyarım. Ama sizinle, benim yaptığım değerleme işinde eğer benzer nitelikte küçücük bir hata yapmış olsak, benim lisansım tehlikeye girer. Peki size ne olur? Lisanssız çalışma ruhsatınız mı iptal olur?

Tunç Demirtaş

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 128
Ben de bir kaç kelime karalayım dedim. Öncelikle şunu belirteyim lisansımı henüz almış değilim. Ancak işim oldukça kolaylaştı bir terslik çıkmazsa son sınavda mevzuattan 60 almam yetiyor. Bunun dışında sektördeki ilk 5 lisanslı firmadan birinde yaklaşık 5 senedir çalışıyorum. Hazırladığım raporların sayısını bile bilmiyorum. Bunların içinde entegre tesisler, özelleştirme idaresine yapılmış fabrikalar, turistik tesisler, limanlar, akaryakıt istasyonları, plazalar vs. ne isterseniz var. Yani iyi-kötü kendimce tecrübeli sayılırım. Bu işi sektördeki ilk insanlardan öğrendiğim için kendimi şanslı hissediyorum.

Bu girizgahtan sonra kişisel görüşlerimi madde madde dile getirmek istiyorum.

1- Lisans Hadisesi: şimdi bu değerleme işi için lisans gerekli, bunda kimsenin aksini söylediği yok sanırım. Ancak lisanslı ve tecrübesiz kişi mi daha iyidir yoksa lisanssız ve tecrübeli kişi mi daha iyidir sorusu yumurta/tavuk ikilemine benziyor. Sonuçta ehliyeti olmayan araba kullanamıyor. Bu nedenle gün gelecek ve lisanssız olan kişiler çözüm ortaklığı yapamayacaklar. şu an için lisanslı kişi sayısı mevcut ihtiyaca cevap vermediği için böyle bir uygulama söz konusu değil. Sonuçta sınavı veren herkes bu işi en iyi biliyor demek değil. Ben matematikten 68 aldım, vergiden 88. Demek ki ikisini aynı oranda iyi bilmiyorum.
2- Kamu Çalışanları: Kamu çalışanlarının lisans alma durumu pek doğru işlemiyor. 3 seneye ait 3 rapor gösterip lisans almak pek doğru değil. Bunun için bence sene de adet bazlı rapor hazırlama zorunluluğu gelmeli. Mevzuatı çok iyi biliyor olması iyi bir eksper olacağı anlamına gelmez. Sene de mesela 100 rapordan 300 rapor hazırlamalı ki gerçekten 3 senelik mesleki tecrübe kazansın. SPK nın koyduğu 3 senelik tecrübe mevcut sistemde hiç bir işe yaramıyor. Peki DSı'deki memur sene de nasıl 100 rapor hazırlasın sorusu akla geliyor. Bunu da devlet baba çözsün. Kendi bünyesindeki ıvır zıvır her yerin raporunu hazırlatsın memurlara. Adamlar bu işle iştigal olsun. 3 raporla bu iş olmaz.
3- ımza Sorunu: Lisanslı eksperler bence de belirli bir kota dahilinde direk bankalardan iş almalı, ancak sektörün içindekiler bilir ki lisanslı arkadaşımız ofisinden çıkmadan raporu askeri ücretle yanında çalıştırdığı lise mezunu arkadaşlara hazırlatıyor. Sadece imzasını atıp geçiyor. Bu tür lisans sahibi sorumsuz kişilerin önüne geçilmeli. Ben kendimi tecrübeli olarak görüyorum. Tapuda, belediyede öyle çocuklar görüyorum ki dosyayı hiç incelemeden 10 tane fotoğraf çekip gidiyorlar. Taşınmazın üzerindeki tutanaklar vs. hiç incelenmiyor. Bu çekilmiş 10 fotoğraf üzerinden lisanslı eksperimiz ofisinden çıkmadan raporu hazırlıyor. Bu şekilde çalışan insanları çözüm ortaklığı yaptığı firmalara ve bankalar şikayet etmeliyiz. Türk insanının klasik pasifliğini ve sosyal bir bütün olarak hareket edememesini devam ettirirsek daha çok canımız yanar. Bu bahsettiğim şey kimsenin ekmeğiyle oynamak değildir. Asıl onlar sizin ekmeğinizle oynuyor. Bir SPK lisanslı arkadaş tanıyorum günde 10 rapor hazırlıyormuş. Yanında 3 tane elemanı var onlar gidip herşeyi yapıyorlar. Bu sadece imza atıyor. Adam bir gün içinde hem 200 km batıda, hem 200 km doğudaki bir ilçede rapor hazırlamış görünüyor :) Başka bir SPK lisanslı arkadaşım 3 senedir daire, dükkan raporundan başka hiç bir şey hazırlamadı. Her büyük işte apışıp kalıyor. Lisans sihirli değnek değil yani.
4- Meslek durumu: SPK 4 yıllık herkes lisans aldığında bu işi yapabileceğini söylüyor. Ancak firmalar genelde harita, mimar, şehir bölge vb. mezunlarını arıyor. Hepsinin birbirine göre üstünlükleri olabilir ama yapılan işte farklı disiplinlerin çalışma presiplerini bir arada çalıştırabilen herkes başarılı olacaktır.
5- Çözüm ortaklığı: Ben maaşlı çalıyorum ancak çözüm ortaklığı yapan birdünya arkadaşım var. şu anki durum malesef rezaletten ibarettir. Lisanslı biri ile lisansız birisi hakkında hiç bir fark yok. Madem fark olmayacak o zaman bu insanlar neden lisans aldı. 2011 Ocak öncesi lisanssız durumdayken aylık 50-60 rapor hazırlayan arkadaşımın şimdi lisansı var ama 10 rapor yapamıyor. Burada birileri bir yerlere çomak sokuyor. Lisanslı şirket kurup iş almakta kolay değil. O durumda olan arkadaşlarım da var.
6- Mesleki sorumluluk sigortası: şirketler bunu yaptırıyor zaten. Lisanslı çözüm ortakları da bunu yaptırmalı. Bankalar her ne kadar kredi vermek için hep yüksek değerlerin yazılması için tacizde bulunsalarda işler ters gittiğinde raporu hazırlayan kişiden başka suçlu yoktur. Hem bankaların bizi tercih etmesi için hem de yapılan işin arkadasında durulacağının resmi ispatı olduğu için lisanslı birinin kurduğu küçük bir ltd. şti. bile olsa bu sigortayı yaptırmalı.
7- Bilirkişi sorunu: Davalarda bilirkişi olarak görevlendirilen kişilerin %99'unun bu işle alakası yok. Bilirkişi raporlarının çoğunu görünce gülmekten kopuyorum. Yerine gittik tespit ettik şu kadar eder şeklinde raporlar. Ben firmam ile bir dava için rapor hazırladım hakim cep telefonumdan arayıp bunca yıllık hakimim  böyle ayrıntılı, güzel bir rapor görmedim diye tebrik etti. Ancak bilirkişilikte hakimin yetkisine bırakılmış bir durumda. Bu işleri de lisanslı kişi/firmaların yapması gerekir. her inşaat mühendisi bilirkişi olamaz. Bir inşaat mühendisi tanıdığım abim var. Her bilirkişi raporunda danışmak için beni arıyor.
8- Tapu memurları: 5 sene öncesine göre çok yol kat edilmiş olsa da hala olayı anlayabilmiş değiller. Döner sermayeye para yatırmamıza rağmen hala bazı tapularda rica minnet takyidat durumu öğreniyoruz. Temiz deyip geçiyorlar. Beyanlar vs. ne tür şeyler olabileceği hakkında en ufak fikirleri yok. Bazısı imzalı çıktı veriyor bazısı söylemeye bile üşeniyor. Bayındırlık bakanlığı tarafından tüm tapulara aynı yazı gidiyor ama her tapu müdürü farklı yerinden anlıyor yazılanları. Bir ilçede tapu müdürü projeye bakmam gerektiğinde sen bakamazsın sahibi bakar dedi. Yer tespitini ben yapacağım adam ne anlar yer tespitinden adam kasap. Ben dananın etinden nasıl anlamıyorsam o da projeden anlamaz.
9- Banka şubelerinin devreden çıkması: Bu sektörde atılan tek doğru adım bu oldu. Çalıştığım bankalardan bir tanesinin inşaat emlak müdürü eğer seni şubeden arayan olursa kapat suratına. Senin muhattabın benim dedi. 2-3 sene öncesinde her rapor sonrası müşteri temsilcisi arkadaşın telefonlu tacizlerine maruz kalan eksperler artık bu işten kurtuldu. Böylece banka şube müdürlerine "kaç istersen yazarım abi" diyen uyanık eksperlerin önü kesilmiş oldu. Bu işin tarafsız bir işlem olduğunu hala anlayabilmiş değiller.
10- Rapor fiyatı: Bu da başka bir rezalet. Bazı bankalar tapuda belediyede ödediğiniz harçları bile ödemiyor. şirketler 350,-TL diye karar aldı 2 gün bile uygulayamadılar. Bu kadar küçük bir sektörde (kişi sayısından bahsediyorum) birlikte hareket edilemiyorsa yarın öbürsü gün hiç birlikte hareket edilmez. Benzin, harç vs ile zaten firmalara bir şey kalmıyor. Bu nedenle firmalar rapor sayısını yükseltip sürümden kazanmaya çalışıyor. Sürümden kazanmak bu işin etiğine ters bir durum. Rapor sayısı artıp birim rapor fiyatı düştükçe raporların kalitesi de düşer.
11- ışin ciddiyeti: Bu işin ciddiyetini insanlara anlatmak bizim görevimiz. Gerek giyim kuşam gerekse mesleki duruşumuz ile bunu biz sağlayacağız. Tapudaki takipçiler kadar değerimiz yok milletin gözünde. Tapu memurları onlar ile kankalar ellerinden gelse bizi kapıdan sokmayacaklar. Bankalar ve kredi müşterileri zaten kredi önündeki engel olarak görüyor eksperleri.
12- Maaşlar: Rapor birim fiyatı düşünce bu maaşlara da yansıyor tabiki. Maaşların da durumu iç açıcı değil. mesela kendimden örnek vereyim SPK ve BDDK lisanslı firmada çalışıyorum. Lisansımı bugün yarın alacağım. Lisans alınca maaşım 2 ye katlanmayacak. Belki aferin lan deyip 250 TL zam yapılacak. Ayda 250 TL daha fazla kazanmak için mi bu kadar masraf, çaba? Temizlikçi geliyor eve GÜNDE 80 TL alıyor kadın. Bir de hanfendiyi akşam evine bırakıyoruz. Peki lisans aldım artık kendi kanatlarımla uçma vakti diye mi düşünmek lazım. Bu sefer işten ayrılıp kendi LTD şTi 'ni mi kuracaksın? Kurunca iş alamıyorsun ki!!!

Not: Kimseyi yermek için bir şeyler yazmış değilim. Yanlış anlama olursa şimdiden özür dilerim. Ben, kendim dahil sektör ile ilgili bir kaç şeyi paylaşmak istedim.

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Sayın THUNJ:
Görüşleriniz çok güzel. Özellikle 5. Maddedeki görüşleriniz, sistemdeki ana sorunu ifade ediyor.

Burada esas konu şu: Lisans sahibi olmayan bir çözüm ortağı, lisans almak için çaba göstermesine gerek duyduracak bir düzenlemenin olmaması çok acı. Neden imtihan peşinde koşsun ki? Lisanslı-lisanssız arasında, uygulama farkı ne yazık ki yok.

BDDK ve SPK kanun ve yönetmelikleri ınşallah günün birinde uygulanır.

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
TDUB'nin duyuru sayfasından:

Gayrimenkul Devir ve ıktisapları ile ılgili Tapuda Yapılan ışlemlerde Değer Tespitine Dair Birliğimiz Girişimi - 26 Aralık 2011
Son dönemde gündemde olan vergi düzenlemelerinde planlanan değişiklikler kapsamında, gayrimenkul devir ve iktisapları ile ilgili tapuda yapılan işlemlerde Birliğimiz üyeleri ve Birliğimiz üyelerinin çalışmakta olduğu Sermaye Piyasası Kurulu tarafından listeye alınmış gayrimenkul değerleme şirketlerinin değer tespit raporu hazırlamaları konusunda yetkilendirilmeleri için Birliğimiz tarafından T.C. Maliye Bakanlığı ile T.C. Çevre ve şehircilik Bakanlığı nezdinde resmi girişimler başlatılmıştır.

Önümüzdeki dönemde konuya dair girişimlerimiz devam edecek olup, Birliğimiz üyeleri ile gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından Birliğimizin söz konusu girişimlerine destek olunması sürece olumlu katkı sağlayacaktır.

Saygılarımızla,
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği
----------------------
Birliğimize teşekkürler. Bu uygulama değerleme uzmanlarınca, bağımsız yapılır ise daha iyi olur.


kartal5027

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 30
EVET BU KONUDA MUZDARıP ÇOK DEğERLEME UZMANI BULUNMAKTADIR. HERKEZ LıMıTED şıRKETı 2011 OCAK AYI ÖNCESıNE KADAR DıREK BANKALAR ış YAPABıLıYORDU. AMA BU TARıHTEN SONRA BDDK NIN KARARI ıLE ış YAPMAMIZ ENGELLENDı. BıRÇOK ARKADAşIMIZ YA BU ışı BIRAKTI YADA BAşKA BıR FıRMAYA GEÇTı. SEKTÖRDE BULUNAN DEğERLEME A.ş. FıRMALAR ışLERE YENı MEZUN MıMARı VE MÜHENDıSLEı GÖNDERMEKTEDıR. BU DURUM SAğLIKLI DEğıLDıR. BU ışı 7 SENEDıR YAPAN LıSANS BELGESı BULUNAN SORUMLU BıR DEğERLEME UZMANI OLARAK DEğERLEME UZMANLARININ LıMıTED şıRKETLERı ıLE AYDA 30-50 ARASI DıREK BANKALARA ış YAPMASI GEREKTığıNı DÜşÜNÜYORUM VE BENıM GıBı DÜşÜNEN BıRÇOK ARKADAşIN BU KONUDAKı GÖRÜş VE şıKAYETLERıNı, BDDK NIN AşAğIDA VERıLEN ADRESLERıNE   ıLETMESı YARARLI OLACAKTIR.
ARKADAşLAR BDDK' YA MAıL ATIN BEN SÜREKLı ATIYORUM. MAıL ADRESLERı AşAğIDADIR.

bilgi@bddk.org.tr
 
iletisim@bddk.org.tr


Miyagi

  • YENİ ÜYE
  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 10
ALINTI:http://www.htemlak.com/yazarlar/nizameddin-asa/632419-degerleme-uzmanlari-degisiklik-bekliyor

Değerleme uzmanları değişiklik bekliyor

Merhaba, Bu ayki yazımda, hazırladığı raporlarla tüketici için de hayati önem arz eden gayrimenkul değerleme uzmanlığıyla ilgili görüşler aktaracağım. Gayrimenkul değerlemesi ülkemizde uzun yıllar uzman olmayan, vasıfsız, eğitimsiz kişilerin uhdesinde yapıldı. Kamulaştırma dışında, birçok davada bilirkişilik müessesesi hep tartışıldı. şişli’de bir ayakkabı  tamircisinin yıllarca gayrimenkul bilirkişiliği yapması, bankaların kendi elemanlarına değer tespiti yaptırması, bu çarpıklığın en iyi örnekleri. Bu soruna ilk noktayı koyan ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) oldu. SPK, 2002’den itibaren gayrimenkul değerleme uzmanlığını lisansa bağlayarak şirketlerin bilançolarında ve tabii gayrimenkul yatırım ortaklıklarında (GYO) gayrimenkullerin değerlemesini lisanslı uzmanların yapması şartını koydu. Bu yıldan itibaren eğitimli ve deneyimli,  zor bir sınav sonucu uzmanlar lisanslanmaya tabi olmuşlardır. Ayrıca 5582 sayılı Konut Finansmanı Kanunu‘na göre de, bankaların konut kredilerinin bu uzmanlarca değerlemesinin yapılması ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin kurulması hüküm altına alındı.

LıSANSLI OLMAK ZORUNDA

Buraya kadar her şey güzel. Ama bir bakıyoruz 2010 yılı sonlarında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), değerleme uzmanlığı konusunda bazı uygulamalar geliştirdi. Değerlemenin kesinlikle SPK lisanslı gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından yapılmasını,  hatta SPK lisanslı olmadan da bazı şartları taşıması koşuluyla, değerleme şirketlerinin kredilere esas değerlemeyi yapabileceklerini tebliğ etti. Öte yandan, SPK, geçen haftalarda verdiği beyanda buna uymayan bankaların konut kredisi lisanslarını iptal bile edebileceğini, ayrıca gerekirse 5582 sayılı kanunda değişiklik yapabileceklerini ifade etti. şimdi bakıyoruz, Türkiye’de lisanslı şirket sayısı 90 civarında. Günde yüzlerce ekspertiz yapılması söz konusu. Bu şirketler, bu kadar yoğun iş talebinde işleri, ‘çözüm ortağı’ adı altında çalışan küçük şirketlere veya şahıslara veriyorlar. Burada da uzman olmayan kişiler yanlış değerlemeler yapabiliyor. Diğer yanda bir lisanslı şirkete tabi çalışmayan yüzlerce SPK lisanslı değerleme uzmanı, bu lisansını  hiçbir şekilde kullanamıyor. Bu uzmanların bir kısmı, kamu personeli oluğu halde, gereken hukuki tanım yapılmadığı için çalıştığı kurum için dahi olsa lisansını kullanamıyor. BDDK, kamu kurumu niteliğinde meslek birliği olan Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin ve Bankalar Birliği’nin  talebine karşılık vermiyor. ışin asıl muhatabı olan SPK, konuya duyarsız. Burada bence en mantıklı çözüm, SPK’nın lisanslı uzmanlarına sahip çıkıp olaya el atarak Türkiye’nin en önemli mesleklerinden olan değerleme uzmanlığının kurumlar arası mutabakat ile gerçek uygulama alanına dönüştürülmesidir. Aynı sigorta ekspertizliğinde olduğu gibi, lisans sahibi değerleme uzmanlarına, münferit çalışma olanaklarının sağlanması gerekiyor. Yoksa bu gidişle şişli’deki ayakkabı tamircisini bile arar duruma geleceğiz.

kartal5027

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 30
Miyagi cok güzel yazmışsın eline sağlık...