Gönderen Konu: DEğERLEME SÜRECı  (Okunma sayısı 4508 defa)

MEHMET

  • Administrator
  • GOLD ÜYE
  • *****
  • İleti: 266
    • Değerleme Uzmanlığı
DEğERLEME SÜRECı
« : Aralık 16, 2007, 01:08:49 ÖÖ »
Değerleme Süreci

• Sorunun Tanımı: Değerleme sürecinin ilk aşaması olup sorunun tanımı şu konuları içerir; Değerlemenin tarihi, kapsamı, tapu, adres bilgileri, değerlemenin kullanım amacı, taşınmazın fiziksel, ekonomik ve yasal nitelikleri gibi konuları içerir.

• Veri Toplama ve Data Analizi:
1. Genel Veriler; Taşınmazın değerini etkileyen sosyal, ekonomik, devletle ilgili, çevresel etkenler gibi verilerdir. Bu veriler değerlemede taşınmazı anlamada önemli ölçüde fayda sağlar.
2. Spesifik (Özel ) Veriler; Değerlemesi yapılan taşınmaza veya benzer nitelikteki taşınmaza ait malzeme kalitesi, işçilik, taşınmazın niteliği gibi verilerdir. Bunun içerisinde maliyet ve amortisman verileri, gelir ve gider verileri, Kapitalizasyon ve getiri oranı verileri de yer almaktadır.
3. Taşınmazın Bulunduğu Bölge (Lokal) Arz ve Talep Verileri: Değerlemenin konusunu oluşturan taşınmaz ile pazar payı için rekabet içerisinde bulunan diğer mülklere ilişkin verilerin yanı sıra uyarlama yapılacak mevcut mülkler veya rekabetçi arzın artmasına yol açan inşa edilecek yeni mülklerden oluşan bir veri geliştirmek amacıyla analiz edilir.


• En Yüksek ve En ıyi Fayda Analizi: ıki veya daha fazla taşınmaz mülk parseli fiziksel benzerliklere sahip olsalar ve çok benzeseler de kullanım şekilleri açısından önemli farklılıkların olabileceği düşüncesine dayanmaktadır.


• Arazi Yerinin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi; Burada hiçbir kaynakta arazinin yerinin belirlenmesi konusunda bilgi yok. Çünkü bu kitapları yazanların hiç biri hayatında ekspertiz yapmamış kişiler. Bence Ekspertizin (Gayrimenkul Değerlemenin) en önemli aşaması değerlemesi yapılacak yerin belirlenmesidir. Bu konu geniş bir konu olup kısaca özetlemek gerekirse; Arazi eğer imarsız ise Kadastro Müdürlüğünden alınan kadastro çapı ile araziye uygunluğu araştırılarak tespit edilebilir. Arazi imarlı ise ilgili Belediyeden alınan ımar çapı ile araziye uygunluğu araştırılarak tespit edilir. Günümüzde bu işi daha kolay yapmanın yolu CPS denilen alet ile yapılmaktadır. Bunun için tespit etmek istediğiniz arazinin koordinatlarını bilmeniz yeterli. Değerlendirilmesi sürecinde ise arazinin yapılaşma şartları, ulaşım, arazi topoğrafik yapısı, alt yapı hizmetlerinden faydalanabilme gibi özelliklerine bakılarak değerlendirmesi yapılmaktadır.


• Deprem Bölgeleri, Plan, Harita ve Tapuların Analizi; Arazinin değerlendirilmesinde taşınmazın bulunduğu bölgede önemlidir. ılgili kurumca hazırlanan deprem haritalarından faydalanarak arazinin kaçıncı derece deprem bölgesinde olduğunun araştırılması da değere etkileyen faktörler içerisinde yer aldığından incelenmelidir.
Tapu kayıtlarının incelenerek taşınmaz üzerinde kısıtlayıcı bir durumun olup olmadığının araştırılması gerekmektedir.
« Son Düzenleme: Ocak 15, 2008, 05:44:25 ÖS Gönderen: MEHMET »
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı

ESRA

  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 3
Ynt: DEğERLEME SÜRECı
« Yanıtla #1 : Şubat 16, 2008, 05:15:00 ÖS »
DEğERLEME PROSESı/SÜRECı

1.DEğERLEME SORUNUNUN TANIMI
   
a)Müşterinin tanımı-olası kullanıcıların tanımı
Değerleme süreci uzman işe başlamadan başlar. Uzman bir görevi kabul edip etmemeye karar verirken, bu görevin getireceği diğer profesyonel yükümlülükleri düşünmelidir. Değerleme uzmanı mümkün olduğu sürece olası kullanıcıları tanımalıdır.

b)Değerlemenin  Kullanım amacı
Müşterinin değerleme raporundaki bilgileri ne amaçla kullanacağı, müşteri amacını belirtmeyebilir,tanımlanması talep edilmelidir * Boş yere gayret sarfetmemek için değerleme raporunu kullanım amacı, son rapor sahibinin kim olacağı hakkında karşılıklı fikir birliğine varmalıdır.
*USPAP Etik Kuralları

c) Değerlemenin amacı (Değerin Tanımı)
    Amaca uygun olarak hangi değer tanımına göre çalışma yapılacağı (Adil piyasa değeri, Kullanım değeri, Faal işletme değeri, Yatırım değeri, Vergi değeri, düzenli likitidite,… vs.)
     Değerlemenin amacının, kullanım amacıyla uyumlu ve ona uygun olmasını sağlamak görevi değerleme uzmanınındır.
     Raporda kanaat edilecek değerin tipini belirleyen yazılı bildirimdir. Her değerleme raporunda bulunmalıdır.

d)Değer tahmininin tarihi
    Gayrimenkulun değerini etkileyen güçler zaman içinde değişiklik gösterebileceği için değere ait tarih belirtilmelidir.

-Güncel –Bugünkü

-Geçmişe Yönelik (Retrospektif)
Veraset ve ıntikal Vergisi –ölüm tarihinde (miras)
Sigorta hasarları- Olay tarihinde
Gelir vergisi- Satın alma tarihinde
Tazminat davaları- Kayıp tarihinde

-Geleceğe yönelik (Prospektif)
 Gelecekteki bir tarihe yönelik belli bir nakit akımı sonucunda oluşabilecek değeri saptamak için. Bu durumda gelecekteki değeri piyasa değeri olacağı konusunda ima da bulunulmaktan kaçınılmalıdır. Varsayımlar ve tahminler izah edilmelidir. (Örnek: Proje değerleme çalışmalarında ve yatırım finansmanı değerleme çalışmaları.)

e)Mülkün Özelliklerin Tanımlanması (Ön Bilgiler)

-Mülkün Konumu, Adresi
 Açık adres

-Mülke Ait Yasal Bilgiler
 ıl, ılçe, mahalle , ada, pafta, parsel,.. vb yasal bilgiler
 Mülkiyet hakları (tam mülkiyet, kısmı mülkiyet, kısmi hisse..vs.)
 Kullanımdaki kısıtlamalar
    Örnek: hava ve yer altı haklarının elden çıkarılmış veya kısıtlanmış olması (irtifak hakları) veya şerhli/şerhsiz, kira kontratları, arazi tecavüzleri, kaçak durumlar.
Yasal sorunları olup olmadığı, varsa nedenleri

-Gayrimenkule ekler
     Örnek: Teferruat listeleri

f)Olağanüstü varsayımlar ve hipotetik koşullar

Uzman öngördüğü olabilecek olağanüstü varsayımları ve hipotetik koşulları (karşıtını) önceden tanımlanmalıdır.
Örnek: Çevre kirliliğine konu üretim yapan fabrikada uzman kirlenmenin olmadığı hipotetik koşuluna dayanarak değerleme yapabilir. Olağan üstü varsayımların ya da hipotetik koşulların bir değerlemede kullanılıp kullanılmaması değerleme sorunun kullanım amacına ve doğasına bağlıdır.

g)Diğer varsayımlar ve kısıtlayıcı koşullar

Örnek: Mülk verilerinin güvenilir olduğu düşünülen kaynaklardan alınmış olması, ilgili gayrimenkulde  yer altı madenlerinin veya yer altı petrolün değerlemenin bir konusu yapılmadığı belirtilmesi gibi.

2.ışıN KAPSAMININ TANIMLANMASI
 
  - Bir değerleme çalışmasında değerleme uzmanı müşterinin kullanım amacını ve uygun iş kapsamını açıklamak zorundadır. Raporda kapsam açıkça belirtilmelidir. Neyin yapıldığının açıklanması ve neyin ‘ yapılmadığının’  açıklanması çok önemlidir.
      Örneğin sınırlı bir veriye ulaşılabilmişse uzman veri uzman veri toplamak için             harcanan zamanı ve taranan alanı belirtmek isteyebilir. Değerleme raporunun içinde değişik alanlarda bundan bahsedilebilecek olsa bile ayrı bir bölümde bahsedilmesi tavsiye edilir. (Appraisal Insitute- 12. baskı)
    -Değerlemeyi tanımlamak gerekli kaynak ve verilerin tanımlanmasına yardımcı olur. Bu sayede uzman daha sonraki süreci ve adımları daha kolay planlayabilir. Tanımlamalar ve iş programları mülkün tipine bağlı olarak yapılacaktır.
    -Değerleme bir prosesdir. Sonuca çabuk ulaşabilmek iyi bir programlamaya ve adımları dikkatle planlamaya bağlıdır.


3.VERıLERıN TOPLANMASI VE MÜLKÜN TANIMLANMASI

a)Konu mülkün özelliklerinin tanımlanması (özel veri)

-Fiziki, ekonomik özellikler
•Ana yapının inşaat cinsi, yaşı
•Ana yapının Toplam Kapalı alanı
  Taşıyıcı yük sistemi
•Çatı , döşeme, duvar ve yer kaplamaları
•Kat yükseklikleri
•Ana yapının fiziki durumu
•Diğer betimleyici inşaat bilgileri
•Gayrimenkulün Kapalı alanı
•Kullanım mekanları ve fonksiyonları, büyüklükleri
•Isıtma ve aydınlatma sistemi
•Kapılar, pencereler, iç mekanlar
•Dış duvar kaplamaları

-Mülkün konumu
  Bulunduğu bölge, bölge içindeki konumu, konumun içindeki yapının tarifi, diğer tanımlayıcı konum bilgileri. (Makro ölçekten mikro ölçeğe)
-Varsa kira getirisi bilgisi, maliyet, gelir-gider bilgileri…vs

b) Karşılaştırılabilir veya eş değer mülkler hakkında verilerin toplanması (genel veri)

•Fiziki, ekonomik veriler
•Maddi veriler
•Boşluk oranları
•Piyasa satış-kiralama gibi emilme hızları

Karşılaştırılabilir diğer mülklerin arz-talebine ait özgün verilerdir*

*Karşılaştırılabilir mülk: değerleme sürecinde karşılaştırma için kullanılan benzer mülk satışlar, kiralamaları veya işletme masrafları için kullanılan deyim.

4.VERı ANALıZı
a)Piyasa Analizi

Belirli bir ekonomik mal veya hizmet için piyasanın belirlenmesi için araştırma yapmak .Burada belirli bir tip mülk için piyasa koşullarını araştırmak anlmındadır.
Piyasa analizi değerleme raporunu okuyanın söz konusu mülk için piyasa katılımcılarının motivasyonlarının anlamalarına yardımcı olur.
Piyasa analizi kabul gören 3 değerleme yaklaşımı için veri sağlar.
ıki temel fonksiyona hizmet eder:
1.Yerel gelişimlerin göz önüne alındığı bir perseftif oluşturur. Dolayısıyla pazarlanabilirlik konusunda bize bilgi verir.
2.Arz-Talep değişiklikleri uzmana değerlerin zaman içinde nasıl değiştiği konusunda  bir gösterge verir.
Genel Verileri- ülke verileri
Spesifik Veriler-gayrimenkule ait
Lokal Arz-Talep verileri – çevresel arz-talep

 b)En etkin ve verimli kullanım analizi

     Bir değerleme uzmanının piyasa ve ekonomik trendleri araştırması doğrudan o mülkün en etkin ve en verimli kullanım alanına girer. (highest & best use)
     En basit değerleme görevleri bilen etkin ve en verimli kullanım anlayışına dayanmalıdır.
     Yasal sınırlamalar, kısıtlamalar en etkin kullanım analizinde dikkat alınmalıdır. (örneğin tarihi binalar)
1)Arsa boşmuş gibi en etkin ve en verimli kullanım analizi: Bütün makul alternatifler arasından işgücü, sermaye, geliştirme ödemeleri yapıldıktan sonra en yüksek arazi getirisi sağlayacak kullanım. Bu çalışmada mülkün kullanımı onun boş olduğu veya üzerinde yapı varsa onun yılabileceği varsayımı ile yapılır.
2)Geliştirilmiş olarak mülkün en etkin verimli kullanım analizi: Var olan bir yapı yada restore edilerek kullanılmalıdır. Ancak binayı yıkıp yenisini yapmaktan elde edilecek getiri daha fazla ise bu yol seçilmelidir.

  5.ARAZı DEğERı TAHMıNı

Arazi değerlemesi doğrudan en etkin ve en verimli kullanım analizine bağlıdır. Arazinin en etkin ve en verimli kullanımı ve arazi değeri arasındaki ilişki var olanın en etkin kullanım olup olmadığını belirler.
Bu değer tespitinde genellikle en sağlıklı teknik satışların karıştırılması yani emsal karşılaştırma metodudur.

^arsa belirli bir amaca uygun kullanıma hazırlanmış toprak parçasını ifade eder^

6.DEğERLEME YAKLAşIMLARININ UYGULANMASI

Değerlemede ;

1.Emsal Karşılaştırma- Satışların karşılaştırılma
2.Maliyet Yaklaşımı
3.Gelirlerin Kapitalizasyonu Yaklaşımı, uygulanabilir..

ıdeal olanı veriler uygun olduğu sürece her üç yaklaşımında uygulanmasındır.
Bazı durumlarda tek tek veya ikisi bir arada da kullanılabilir.

7.SON DEğERE KANAAT EDıLMESı
 
-Son analitik adımdır.
-Bu kısımda uzman değişik yaklaşımlardan oluşturduğu farklı göstergeleri değer sonuçlarını ve uygulanan yöntemleri açıklar.
-Değişik yaklaşımlardan oluşan değerle nihai bir değere kanaat edilmeye ve sonuç değeri bir para cinsinden etmeye çalışılır

sonuç genellikle tek bir rakam olarak ifade edilebileceği gibi bir değer aralığı ile ifade edilebilir veya bir referans noktası işaret edebilir.

8.DOğRU RAPORLAMA
-Değerleme prosesi sonuç içeren rapor haline getirilmeden ve müşteriye sunulmadan tamamlanmaz.

•Değerleme açık, doğru ve yanıltıcı olmayan bir biçimde ortaya konmalıdır.
•Kullanıcıların raporu daha iyi anlamalarını sağlamak için yeterli miktarda bilgiyi içermelidir.
•Değerlemeyi doğrudan etkileyen ve etkisini değer üstünde gösteren herhangi olağan dışı varsayım,  hipotetik, kısıtlayıcı durum açık ve doğru bir biçimde bildirilecektir.

-Rapor edilen değer değerleme uzmanının kanaatidir ve toplanan verilere uygulanan deneyim ve kavrayışı yansıtır.
-Rapor değerleme uzmanının çalışmasının somut bir ifadesidir.
-Rapor Değerleme prosesinin son adımıdır.
Sonuçlar müşteriye yazılı veya sözlü sunulabilir.