Gönderen Konu: değerleme uzmanı kimdir?  (Okunma sayısı 1711 defa)

acar

  • STANDART
  • GOLD ÜYE
  • **
  • İleti: 131
değerleme uzmanı kimdir?
« : Aralık 12, 2011, 06:19:50 ÖS »
Bir kamu kurumunda çalışıp değerleme işi ile ilgili çok az bilgisi olduğu halde bir şekilde çalıştığı kurumda birkaç rapora imza atıp spk'dan belge alan ve değerleme işi ile hiçbir ilgisi olmayan kişi (istisnaları hariç)
örnek olarak tapularda işlem yapmak için gittiğimizde mesai saatleri içinde işini yapmak yerine elinde kitap spk sınavlarına hazırlanan tapu memuru çok defa karşımıza çıkmıştır.
Diğer tarafta aktif olarak bir firmada değerleme işi yapan ve yoğunluktan sınavlara hazırlanamadığı için çok uzun süredir lisansını alamamış lisansız uzman.
Bunlardan hangisi sizce değerleme uzmanı sayılır. Her ikiside mi?
Firmalara, lisansı olmayan uzmanları, lisanslı olanlara tercih ediyorlar diye sitem edenler bence biraz haksızlık ediyorlar. Firma sahibi birine sorduğunuzda yukarıdaki iki çeşit kişiden hangisi ile çalışmak istersiniz diye, cevaba tabiki şaşırmamak gerekir.
Sahada gerçek manada uzmanlık yapmış 4-5 yıl tecrübesi olan biri bugün istediği firmada kesinlikle iş bulabilir. (iş bulamadım diyen varsa beni arayabilir.:))
Her ne kadar lisans bu iş için bir kimlik olsada, uygulamada tecrübe her zaman lisansdan çok çok çok daha önemlidir. Lisansın önemli olduğu durum sadece 5 lisanslı kişiye ulaşamamış spk için 5 kişiye ulaşmak durumunda kalan firmalar için lisanslı birini işe almak önemlidir.
Firmasında 5 tane lisanslı uzmanı olan bir şirket iş tecrübesi olmayan bir lisanslı eksperi ne amaçla işe almasını bekleriz ki.
Burada yazdıklarım kesinlikle tüm kamu kurumunda çalışan lisans alan uzmanlar için değildir. Tabiki aralarında çok sayıda işini bilen kamu kurumunda gerçekten bu işle uzun süre uğraşmış uzmanları ayrı tutmak gerekir. Ama piyasada bu işi yapan tapu belediye gezen bir uzmanda benim yazdığım örnekteki insanlara çok defa rastlamıştır. Ve bunların sayısı toplamda hiç de az değil.

kartal5027

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 30
Ynt: değerleme uzmanı kimdir?
« Yanıtla #1 : Aralık 20, 2011, 04:49:48 ÖS »
EVET BU KONUDA MUZDARıP ÇOK DEğERLEME UZMANI BULUNMAKTADIR. HERKEZ LıMıTED şıRKETı 2011 OCAK AYI ÖNCESıNE KADAR DıREK BANKALAR ış YAPABıLıYORDU. AMA BU TARıHTEN SONRA BDDK NIN KARARI ıLE ış YAPMAMIZ ENGELLENDı. BıRÇOK ARKADAşIMIZ YA BU ışı BIRAKTI YADA BAşKA BıR FıRMAYA GEÇTı. SEKTÖRDE BULUNAN DEğERLEME A.ş. FıRMALAR ışLERE YENı MEZUN MıMARı VE MÜHENDıSLEı GÖNDERMEKTEDıR. BU DURUM SAğLIKLI DEğıLDıR. BU ışı 7 SENEDıR YAPAN LıSANS BELGESı BULUNAN SORUMLU BıR DEğERLEME UZMANI OLARAK DEğERLEME UZMANLARININ LıMıTED şıRKETLERı ıLE AYDA 30-50 ARASI DıREK BANKALARA ış YAPMASI GEREKTığıNı DÜşÜNÜYORUM VE BENıM GıBı DÜşÜNEN BıRÇOK ARKADAşIN BU KONUDAKı GÖRÜş VE şıKAYETLERıNı, BDDK NIN AşAğIDA VERıLEN ADRESLERıNE   ıLETMESı YARARLI OLACAKTIR.
ARKADAşLAR BDDK' YA MAıL ATIN BEN SÜREKLı ATIYORUM. MAıL ADRESLERı AşAğIDADIR.

bilgi@bddk.org.tr
 
iletisim@bddk.org.tr