Gönderen Konu: EKSPERTıZ ÜCRETıNE DAıR ÖNEMLı BıR HABER  (Okunma sayısı 3388 defa)

Kalleron

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 23
EKSPERTıZ ÜCRETıNE DAıR ÖNEMLı BıR HABER
« : Kasım 20, 2011, 01:08:39 ÖS »
HABER AşAğIDADIR.
LıNKıNı MERAK EDENLER ıÇıN : http://ekonomi.milliyet.com.tr/ekspertiz-ucretine-ret/ekonomi/ekonomidetay/20.11.2011/1465172/default.htm

Ekspertiz ücretine ret
Kahramanmaraş’ta bir tüketicinin başvurusunu değerlendiren Tüketici Sorunları ıl Hakem Heyeti, bankanın tüketiciden talep ettiği ekspertiz ücretinin iadesine karar verdi.
 
Kahramanmaraş Tüketici Sorunları ıl Hakem Heyetine başvuran Salman Canlı, özel bir bankadan konut kredisi talebinde bulunduğunu ancak istediği rakamı alamadığını, bunun üzerine bankanın kendisinden 450 lira ekspertiz ücreti tahsil ettiğini belirterek, şikayetçi oldu. Bunun üzerine toplanan Tüketici Sorunları ıl Hakem Heyeti, Canlı’dan tahsil edilen ücretin hukuka aykırı olduğuna karar vererek bankanın belirtilen parayı iadesine karar verdi.

Tüketici Sorunları ıl Hakem Heyeti Başkanı Nesih Tanrıverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alınacak tüm ücretin bir sözleşmeye dayanması gerektiğini ifade ederek, "Tüketici ilgili bankadan 75 bin lira konut kredisi talebinde bulunmuş. Ancak banka 67 bin 500 lira verebileceğini beyan etmiş.

Tüketici bunun üzerine kredi müracaatından vazgeçmiş. Bunun üzerine banka tüketicinin hesabından 450 lira ekspertiz ücreti tahsil etmiş. Yaptığımız incelemede tüketici ile banka arasında ekspertiz ücreti alınacağına dair sözleşmenin olmadığını tespit ettik" dedi.

Bankadan da savunma istediklerini kaydeden Tanrıverdi, bankanın ekspertiz hizmetini 3. bir firmadan satın aldıklarını beyan ettiğini ancak bankanın belirttiği firmaya bu ücreti ödediğine ilişkin fatura da sunamadığını söyledi.
Tanrıverdi, her ne ücret alınırsa alınsın sözleşmenin matbu bir sözleşme ve ücretle ilgili talebin de tüketici ile mutlak suretle müzakere edilmiş olmasının gerektiğine işaret etti. Tanrıverdi, bankanın savunmasının kendilerini ikna etmediğini ve tüketici ile aralarında bir sözleşme bulunmamasından dolayı tahsil edilen 450 liranın iadesine karar verdiklerini sözlerine ekledi.

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: EKSPERTıZ ÜCRETıNE DAıR ÖNEMLı BıR HABER
« Yanıtla #1 : Kasım 20, 2011, 03:49:12 ÖS »
  Bu vak'a da asıl sorun; ihtilafa konu değerlemede, "tüketici ile banka arasında, ekspertiz ücreti alınacağına dair özel bir sözleşmenin bulunmamasıdır." Bundan böyle, muhtemelen bütün bankalar, konut kredisi veya gayrimenkul teminatı karşılığı ticari kredi kullanacak müşterileriyle, ayrı bir ekspertiz ücret sözleşmesi yapacaklardır. Ekspertize konu taşınmazın  değeri ile, rapor ücreti arasında bir bağ kurulacağını sanmıyorum.

HALUK ÜNAL

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 31
Ynt: EKSPERTıZ ÜCRETıNE DAıR ÖNEMLı BıR HABER
« Yanıtla #2 : Kasım 21, 2011, 12:07:22 ÖÖ »
Ayrı bir sözleşmeye gerek olduğunu düşünmüyorum. Bankaların "tüketici kredisi sözleşmeleri" tüm olası ücretleri kapsar mahiyettedir. Bunlara ekspertiz ücreti de dahildir. Velev ki dahil olmayanlar için matbu sözlemelerde değişiklik yapılır ve ilgili ibareler eklenir. Sanıyorum sorun; müşteri ile Banka arasında imzalanmış ve kredi kullanımından cayıldığı için muhafaza edilmeyen ve Mahkemeye ibraz edilemeyen bir kredi sözleşmesinin mevcudiyedidir. 

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: EKSPERTıZ ÜCRETıNE DAıR ÖNEMLı BıR HABER
« Yanıtla #3 : Kasım 21, 2011, 11:55:31 ÖÖ »
Elbette, matbu sözleşmeye ilave edilecek " müşteri, talebinden vazgeçse dahi ekspertiz ücreti tahsil edilir" ibaresi sorunu çözer. Münferit ya da matbu sözleşmeye ilave edilecek bir paragrafla; bu karar, bankaları etkilemez.  Ama, benim gibi, sözleşmeli çalışan değerleme uzmanlarının sıkça başına gelen sorun ise hala çözümsüz.  Banka, lisanslı şirkete talebi gönderir, şirket tapu ve irtibat bilgisini sözleşmeli uzmana geçer. Uzman, irtibat kişisini arayarak genellikle saat 17'den sonraya randevu alır ve iş programını yapar. Dilekçelerini, yetki belgelerini  kendi printerinden döktürür. Taşınmazın bulunduğu ilçenin tapusuna gider, döner sermaye harç fişini kestirir. Sonra, o müdürlüğün anlaşmalı olduğu bankaya gider,  ortalama 1 ya da 1,5 saat sırada bekler. 10 TL döner sermaye harç makbuzunu  alır, tapu dairesine gider, orada da ortalama 1 ya da 2 saat takyidat ve projenin çıkartılmasını bekler. Sonra, koşa koşa o ilçenin belediye arşivine gider, imar harç fişi kestirir, belediye veznesinde tekrar sıraya girer ( emlak vergisi ödeme  dönemlerinde süre 3-4 saati bulur) imar harç makbuzunu kestirir, imar arşivine geri döner, imar işlem dosyasını inceler, fotoğraflarını çeker. Çoğu zaman, imar durumu  ya da kadastral pafta için ayrı kapıları da çalar. Saat 16 olmuştur. Tam, yer görmeye giderken; şirketten, talebin iptal edildiği bilgisi gelir. Trafik ve kuyruklarla boğuşmuşsunuz, günün, büyük bir bölümünü bu iş harcamışsınızdır. Ama, rapor yazmadığınız için 100 TL rapor ücretinizi alamazsınız. Yol parasını, benzin parasını, otopark parasını, bazen ödediğiniz bahşişleri de  alamazsınız.  Sözleşme yaptığınız şirkete, kargo ücretini cebinizden  ödeyerek, o iş için  ödediğiniz harç makbuzlarını gönderirsiniz. Bu miktar, en az 50-60 bazen de 100 TL'nin üzerindedir.  Ortalama 1,5 - 2 ay sonra, boş yere ödediğiniz harç paraları size geri döner. Düz mantıkla bakıldığında; talep iptal edilmiştir, kimsenin kimseye söyleyecek sözü yoktur. Lisanslı şirketlerin eksperlerle yaptığı sözleşmelerde yer alan öyle hükümler vardır ki; benzerine Hitler Almanyası'nda bile rastlayamazsınız. Bizlerin sözleşmesinde de benzer bir madde olmalıdır. Her ne sebeble olursa olsun; raporu yazılmadan iptal edilen edilen taleplerin en az %50'si ekspere ödenmelidir. Çünkü, rapor yazmak için harcadığımız zaman, o iş için harcadığımız toplam zamanın en fazla %10-15'i ne tekabül eder.

Kalleron

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 23
Ynt: EKSPERTıZ ÜCRETıNE DAıR ÖNEMLı BıR HABER
« Yanıtla #4 : Kasım 21, 2011, 12:11:09 ÖS »
Arkadaşlar Banka açısından buradaki esas sorun bence şu banka krediyi talep eden müşterisinden 400 tl ve üzerinde bazen 1000 tl ye varan ekspertiz ücreti talep etmektedir. iptal söz konusu olunca ekspertiz raporu hazırlayan şirkete para ödediğini iddia etmiş ancak müşterden aldığı  bu paranın hepsini değilde yarısını veya bir kısmını şirkete ödediği için bu yamuğunun farkedilmesini istemiyor. bu durumdada hakem heyeti müşteriyi haklı buluyor. Burada aslın da LıDEBıR TDUB vs gibi değerleme uzmanlarının ve şirketlerinin lehine çalışmasının beklediğimiz kurumlar harekete geçip bu örnek üzerinden bankaların haksız kazanç elde ettiklerini bunun ahlaka, ticarete, rekabete aykırı olduğunu vs vs.. hukuki altlıklarının kendileri doldursunlar artık iddia edebilirler şekjlinde düşünüyorum. Sizler ne düşünürsünüz bu konuda

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: EKSPERTıZ ÜCRETıNE DAıR ÖNEMLı BıR HABER
« Yanıtla #5 : Kasım 21, 2011, 01:05:38 ÖS »
Sözleşme serbestisinin geçerli olduğu Türk Hukuk sisteminde; ( bütün medeni ülkelerde de durum böyledir) Banka, tahsil ettiği ücretin tamamını ekspertiz şirketine ödeme yükümlülüğünde değildir. Bankalar, ticari kuruluşlardır. Kendi bünyelerinde istihdam ettikleri ekspertiz birimleri "kar merkezi " olarak görülmeseler de; bankalara,  ciddi bir maliyet yüklerler. Bu giderlerin, hizmetten yararlanan  nihai tüketiciye yansıtılması doğaldır. Ayrıca, bankaların yaptıkları her işlemden,  makul oranlarda "kazanç" sağlamalarında da bir sakınca yoktur. Tartışılması gereken asıl sorun, Lisanslı Değerleme Uzmanları'nın doğrudan sözleşme yaparak bankalara iş yapamamasıdır. Elbette, Lisanslı Değerleme şirketleri'nin pek çok sorunu vardır. Bu sorunları, TDUB'a taşımadan, TDUB'u kontrol altında tutulması gereken arka bahçeleri olarak görmeden, sermayeden kaynaklanan güçlerini kullanarak,  kendi örgütlü yapıları olan LıDEBıR içinde  çözüm aramalıdır. Sahada, tam zamanlı  çalışan uzmanlar olarak  bizler de; hem TDUB'da hem de  bu tür bağımsız  platformlarda kendi sorunlarımıza çözüm aramalıyız.  Özetle; elmalarla armutları birbirine karıştırmadan,  sektörde taraf olan her kesim kendi işine bakmalıdır.

Kalleron

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 23
Ynt: EKSPERTıZ ÜCRETıNE DAıR ÖNEMLı BıR HABER
« Yanıtla #6 : Kasım 21, 2011, 01:44:47 ÖS »
Bankalar müşteriden aldıkları ücretlerin tamamını eksğpertiz ücreti diye lanse ederek alıyorlarsa ve bunu müşteriye akspertiz ücretidir diye söylüyorlarsa işin aslını anlatmıyorlarsa bu yaptıkları haksızlıktır. O zaman şu bu ücretin şu kadarı ekspertiz ücretidir, bu kadarıda bizim aldığımız kısımdır diye neden müşteriye açıklama yapmazlar. Her kesim kendi işine baksın tabi ama bizim işimizi yapmamız için talep ettiğimiz ücretin üstüne kendi kârını da koyup hepsine birden ekspertiz ücreti demesin o zaman... burada bankaların yaptığı ne kadar ahlaki dir. nerede bizim etik değerler nerde LıDEBıR nerde TDUB birde yıllık 300 TL bedel alıyorlar....