Gönderen Konu: Değerleme Uzmanları Birliğinin Tespit Ettiği Rapor Ücreti Kimin ıçin?  (Okunma sayısı 2007 defa)

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Yeni çıkan kanun çerçevesinde rapor ücretlerinin karma komisyon ile tespit edilip resmi gazetede de yayınlanarak yürürlüğe gireceği söylenmekte.
şimdi bu tespit edilen değerleme raporu ücreti lisanslı şirketler içinmi değerleme uzmanları içinmi belirlenecek?
Malum bankalar şirketlere 300+KDV verecekse çözüm ortaklığı safsatasıyla lisanslı değerleme uzmanının eline geçecek para da 150+kdv olacak.
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinden beklentilerim çözüm ortağı şeklinde çalışmaya zorlanan Lisanslı Değerleme Uzmanlarının da haklarını gözeterek Çözüm Ortağı Lisanslı Değerleme Uzmanlarının alacakları parayıda tespit etmeleri. Bakalım Lisanslı Değerleme Uzmanının hazırlayacağı rapora kaç liralık bir değer biçecekler.
« Son Düzenleme: Kasım 12, 2012, 10:40:06 ÖÖ Gönderen: creacer »

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Mevcut duruma göre: lisanslı değerleme uzmanının, lisansı olmayan expere karşı mevcut uygulamada en küçük bir pozitif ayırımı yoktur. Bankalar 300 TL. +KDV ye razı olurlar ise, bunun yarısı çözüm ortaklarının eline geçer. Lisanslı uzmana fazla ücretin verilmesi mümkün değil. Eğer çözüm ortağı olan  lisanslı uzmana fazla ücret verilir ise iş yönlendirmezler. Ancak küçük çaplı işlerin lisanslı uzmanlar tarafından direkt bankalara yapılması belki sağlanabilir. Sürat açısından da faydalı olur. Ama bunu düşünecek ve uygulayacak iradeyi ortada göremiyorum.

Hani bazen "MUZ CUMHURıYETıNDE Mı YAşIYORUZ" diye klişelişmiş muhalefet söylentisi varya, başka hususları bilmem de bizim meslekte bu sözün haklılığını reddetmek çok zor. Çünkü lisanslı uzman ile lisansı olmayan kişi arasında en küçük bir ayırım yok. Nerede kaldı ULUSLARARASI DEğERLEME STANDARTLARI? Lisansını kiraya verenlerin daha çok gelir elde ettiği bir sistemde söylenecek söz bitmiştir. Benim yaşadığım şehir il merkezine 160 km. mesafede. Aylık 20 kadar değerleme işi yapıyorum ve yaptığım işler beğeniliyor. Çünkü çok titizim. Ama piyasa payım herhalde %10 değil. Üstelik diğer  eksperler 320 km. yol kat ediyor. Yani bir sistem kurulup, şu şehirde uzman varmış, oradaki işlerin önceliği uzmana ait olmalı diye bir uygulamaya gidilmeden, sistemdeki KUL HAKLARININ hesabı herhalde AHıRETTE GÖRÜLECEK. Bu konuyu Başbakanlık, SPK, BDDK ve TBMM'ne ilettim. Benim üzerinde vebal kalmadı. Gerisini hakkımızda yetki kullanan makamlar düşünsün. Vallahide ahiret var. Billahide ahiret vaaarrrr. Yüz defa hacca gidilsede, sabahlara kadar ibadet edilse de KUL HAKKININ hesabı çok zor. Yasal kul hakkı değeri ile mevcut durumdaki kul hakkı değeri arasındaki farkın hesabı mutlak sorulacak...

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Benim anlatmaya çalıştığım bundan 2 sene öncesinde şirketlere çozüm ortaklığı dayatması olmadan önce lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanının eline geçen para rapor başına 250-300 tl iken bu sistemde 115-125 TL ye düştü. 2 sene öncede rapor hazırlarken aynı işleri yapıyordu lisanslı uzman şimdide aynı işleri yapıyor dünden bugüne tek fark hakkının yüzde ellisinin lisanslı şirketlere peşkeş çekilmesi varmı aksini savunan şirket sahibi lisanslı değerleme uzmanları bu durumu savunan biri varsa çıksın akla mantığa yatkın birkaç kelam etsin bizde boşa kendi kendimize sisteme isyan etmeyelim...
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2012, 02:42:23 ÖS Gönderen: creacer »