Gönderen Konu: Müjdeli haber: Komisyonda yapılan son değişikliklerle TDUB tasfiye edilmeyecek…  (Okunma sayısı 5018 defa)

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Değerli Meslektaşlarım,

Müjdeli haber: Komisyonda yapılan son değişikliklerle TDUB tasfiye edilmeyecek…

Kamuoyunda  Yeni SPK Kanunu olarak bilinen tasarının, TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda yapılan görüşmelerinde önemli değişikliklere uğramış,TBMM genel kurulu gündemine gönderilmeye hazır hale gelmiştir.

Komisyonda yapılan görüşmelerde; daha evvel tasfiyesi gündemde olan meslek örgütümüz  TDUB, Birlik Başkanımız sayın Bekir Yener Yıldırım’ın SPK yetkilileri  ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleriyle yaptığı birebir görüşmeler ve olağanüstü çabaları neticesinde, eskisine nazaran “ yetki ve sorumlulukları” daha da artan bir yapıya kavuşacak  şekilde komisyondan geçmiştir.
 
Komisyon görüşmelerinin bütün safhalarında  bizzat bulunan Bekir Yener Yıldırım beyden şifahi olarak aldığımız bilgiye göre;

1) Bundan sonra da TDUB tüzel kişiliği devam edecek.
2) Hem değerleme şirketleri hem de değerleme uzmanları TDUB'a üye olacaklar.
3) TDUB üyelerinin, hem şirketlerin hem de uzmanların müşterilerine vereceği değerleme hizmet ücretlerine dair asgari tarife TDUB'un önerisi üzerine SPK'ca belirlenecek ve resmi gazetede yayımlanacak.
4) TDUB üyelerinin, yani hem şirketlerin hem de uzmanların TDUB tarafından alınan kararlara uyması kanun hükmü ile zorunlu hale getiriliyor. Uymayanlara çeşitli ceza ve yaptırımlar öngörülüyor.
5) TDUB, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği adlı yeni Birliğe bir yönetim kurulu üyesi ile katılıyor.
6) TDUB'un eski tüm yetkileri kalıyor (disiplin, gayrimenkul bilgi merkezi vb)

Tasarının,  Kasım ya da Aralık 2012 ayı içinde TBMM genel kurul  gündemine alınarak  yasalaşması beklenmektedir.

Bu vesileyle;  başta  Birlik Başkanımız  Sayın Yıldırım olmak üzere  emeği geçen herkese kendi adıma teşekkürü  borç  bilirim. 

Bayramınız kutlu olsun.

Saygılarımla,
A.Mesut Tatlıpınar


Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Hayırlı olur inşallah. Kanun çıkmadan inanmam ben

osmaz

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 32
^^3) TDUB üyelerinin, hem şirketlerin hem de uzmanların müşterilerine vereceği değerleme hizmet ücretlerine dair asgari tarife TDUB'un önerisi üzerine SPK'ca belirlenecek ve resmi gazetede yayımlanacak.^^ 
Lisanslı değerleme uzmanları bireysel değerleme hizmeti verebilecek ve de tarife mi belirleyacek? Anlayamadım.

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Mesut Bey,
Verdiğiniz habere sevindik. ınşallah devamı gelir.
Bekir Bey'in şahsında TDUB yönetimine emeklerinden dolayı teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.
« Son Düzenleme: Ekim 30, 2012, 11:40:43 ÖS Gönderen: maras46 »

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ahmet Bey,

Kanun yapma sürecinin tabiatı icabı; elbette, Tasarı kanunlaşıp resmi gazetede yayınlana kadar her şey değişebilir. Ama, Plan ve Bütçe komisyonu önemli bir değişiklik yaparak;  ilk tasarıda yer alan ve TDUB'un tasfiyesini öngören geçici 5. maddeyi yeniden düzenlemiş,  tasarıya 76. maddeyi ekleyerek  "doğru" bir adım atmıştır. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Tasarıya eklenen ve değiştirilen  maddeler aşağıdadır.

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği
MADDE – 76 (1) Gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansına sahip olanlar ile değerleme kuruluşları, tüzel kişiliği haiz kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine üye olmak için başvurmak zorundadırlar.
(2) Lisans sahibi, lisans almaya hak kazandığı tarihten itibaren üç ay içinde üyelik için Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine gerekli başvuruyu yapmakla yükümlüdür. Anılan yükümlülüğe uymayanların lisansı Kurulca iptal edilir.
(3) Değerleme kuruluşları, değerleme kuruluşu niteliğini kazandığı andan itibaren üç ay içinde üyelik için Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine gerekli başvuruyu yapmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğe uyulmaması hâlinde, Kurul, bu kuruluşlar hakkında faaliyetlerinin durdurulması ve yetkilerinin iptali dâhil her türlü tedbiri almaya yetkilidir.
(4) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, gayrimenkul piyasasının ve gayrimenkul değerleme faaliyetlerinin gelişmesini sağlamak üzere araştırmalar yapmak, eğitim ve sertifika vermek, Birlik üyelerinin dayanışma ve mesleğin gerektirdiği özen ve disiplin içerisinde çalışmalarına yönelik meslek kurallarını ve değerleme standartlarını oluşturmak, haksız rekabeti önlemek amacıyla gerekli tedbirleri almak, kendisine mevzuatla verilen veya Kurulca belirlenen konularda düzenlemeler yapmak, yürütmek, denetlemek, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Statüsünde öngörülen disiplin cezalarını vermek, ilgili konularda üyeleri temsilen ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak, mesleki gelişmeleri, idari ve yasal düzenlemeleri izleyerek bu konuda üyeleri aydınlatmakla görevli ve yetkilidir.
(5) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, gayrimenkul değerleri konusunda bölgesel ve ülke genelinde istatistikler oluşturur ve yayınlar. Konut finansmanı kapsamında yapılan değerlemelere ilişkin bilgilerin, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği tarafından belirlenecek usûl ve esaslara göre Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine iletilmesi zorunludur.
(6) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği üyelerinin vereceği değerleme hizmetlerine ilişkin ücretlerin tutarlarına ve sınırlarına ilişkin esaslar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğinin görüşü alınarak her yıl Kurul tarafından belirlenir. Kurul tarafından belirlenen yıllık asgari ücret tarifesi Resmi Gazete’de yayımlanır.
(7) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, yapacağı düzenlemelerde ve alacağı kararlarda, bu Kanuna ve ilgili mevzuata uymakla yükümlüdür.
(8) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinin temsilcisi Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğinin yönetim kurulunda yer alır.
(9) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, üyeleri, organları ve statüsü hakkında 75 inci maddedeki hükümler kıyasen uygulanır.
(10) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği üyeleri, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği statüsüne ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği tarafından alınacak kararlara uymakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğe uymayan üyelere Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği tarafından beşbin Türk Lirasından ellibin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.

Türkiye Sermaye Piyasaları ile Türkiye Değerleme Uzmanları Birliklerine ilişkin geçiş hükümleri

GEÇıCı MADDE 5- (1) 75 inci maddenin üçüncü fıkrasında düzenlenen statünün yürürlüğe girdiği tarihte Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliğine ait her türlü varlıklar, borç ve alacaklar, yazılı ve elektronik ortamdaki kayıtlar, diğer dokümanlar, nakit ve benzeri malvarlıkları her türlü hak ve yükümlülükleriyle birlikte herhangi bir işleme gerek kalmaksızın Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğine devredilmiş sayılır.
(2) Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliğinin mevcut üyeleri dışındaki Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğine üye olması gereken kuruluşlar, statünün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğine başvurmakla yükümlüdürler. Bu süreyi izleyen iki ay içinde yeni statüye uygun olarak organlarının seçimini yapmak üzere, Birlik, üyelerini genel kurul toplantısına çağırır.
(3) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine üye olması gereken değerleme kuruluşları, 75 inci maddenin 3 üncü fıkrası uyarınca düzenlenen statünün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine başvurmakla yükümlüdürler. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği,  bu süreyi izleyen üç ay içinde yeni statüye uygun olarak organlarının seçimini yapmak üzere, üyelerini genel kurul toplantısına çağırır. 
(4) Bu maddenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Kurul yetkilidir.

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Mesut Bey,
ınşallah bu şekilde yasalaşır. Bundan sonra tüm VEBAL TDUB yönetiminde. Yenilenen yönetimimize desteğimiz tam. Onlarda çektiğimiz sorunları biliyorlar. TDUB bugüne kadar ortada net bir yasa olmadığı için isteklerimizi yerine getiremedi. Ama tasarı yasalaştıktan sonra herşeyin düzeeceğine inanıyorum.

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
''ücretlerin tutarlarına ve sınırlarına ilişkin esaslar, BDDK, TDUB, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğinin GÖRÜşÜ  alınarak her yıl KURUL tarafından belirlenir.'' demiş. Yani bir yerde TDUB'nin tek başına fiyat belirleyebilme gibi durumu maalesef yok. Devlet kurumlarının oturup asgari ücret tespit komisyonu kurup, asgari ücreti belirlemesi gibi bişey olmus. Ben müjdeli bir haber olarak göremeyorum maalesef. Filmde 4 aktör var ama  bizim esas oğlan yan rolde. Umarım daha da kötü olup figuran olmaz.

Ben tam tersi olarak ortak alınan kararın daha etkili olacağına inanıyorum, sadece TDUB karar alsa yanlış olurdu bankaya iş yapıyorsun, fiyat belirliceksin ama bankaya sorulmayacak olur mu böyle şey ? zaten olmadı da. şimdi karşılıklı oturulup rahatlıkla müzakere yapılabilinir. Yan rol değil esas rol, herkezin eşit görüş bildirme hakkı var. Bu durumda hiç kimse çıkıpta ben ne diyorsam o, diye bir tutum sergileyemez. Bakalar Birliği temsilcisinin olmasına ayrıca sevindim, birlik  onaylı bir karara hiç bir banka kolay kolay itiraz edemez. Böylece bankaların ota boka herşeye dava açmasının da önüne geçilmiş olunur.

HALUK ÜNAL

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 31
Sektörün ilk 12 bankasına ciddi düzeyde bir ceza geliyor. "Milyar" lar telaffuz ediliyor. Sebebi malum. Önemli olan, Değerleme Sektörünü etkileyecek tarafı; bankalar, kayıplarını tabi ki telafi edecekler. Bilin bakalım nasıl?
Saygılarımla,
Haluk ÜNAL
     

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Haluk Bey,
Bir bankadan ve milyar TL. cezadan bahsedip, ucunun bizim sektöre dokunacağını ima ediyorsunuz. ıyide bizim etimiz ne budumu ne? Sektördeki tüm ciro: 700.000 rapor x 250 TL.=175 milyon TL. Bu ciro 122 lisanslı şirket ve Türkiyedeki yüzlerce ekspere dağııyor. Tüm bankalara ödenen bu rakamla ney telefi ediecek. Biraz daha açık konuşabilir misiniz?
« Son Düzenleme: Kasım 04, 2012, 01:27:33 ÖÖ Gönderen: maras46 »

HALUK ÜNAL

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 31
Sayın maras46

Öncelikle bir değerleme uzmanı olarak sizin tarafınızdayım. Ancak, eski bir bankacı olarak gündeme gelen bu muhteme cezanın, Banka müşteri ve hizmet tedarikçilerinden telafi edileceğine yönelik kanaat kuvvetlidir. Siz haklı olarak 500 tl'lık ücretten bahsediyorsunuz. Ancak, bence bırakın 500 TL'yi, önümüzdeki sene 300 TL'nin bile görülebileceğini düşünmüyorum. Umarım haklı çıkmam.. 
Saygılarımla,
Haluk ÜNAL

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Haluk Bey,
Bankalar zaten nihai değerleme ücreti olan 300TL.nin üzerine 500 TL. ekleyerek müşteriyeEKSPERTıZ GıDERı  olarak yansıtmıyorlar mı? Bundan 3-4 yıl önce bankalara direkt çalışır iken ile bugün arasında değixken gidenlerde %50 artı oldu. Akaryakıt gideri kaç katına çıktı.  Zaten kemikte olan değerleme ücretinin daha aşağı çekimesi halindebu mesleği tahminimce geceleri çöp bidonlarını karıştırıp içinden kağıtları vs. alıp satanlardan başka kimseye yaptıramazlar ki?

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Tüm meslektaşlarımın, üstatlarımın görüşlerini okudum, herkesin haklı olduğu çok fazla yön var. Yalnız benim şikayetçi olduğum ve belki fazla dikkat çekilmeyen ama problemlerin bel kemiği niteliğinde bir konu.

Değerli meslektaşlarım, belediye ve tapuya gidince lisanslı olmadığı her halinden belli olan, gerek dış görünümü gerekse kültürel yapısıyla dışarıdan gözlemlendiği kadarıyla, hatta birebir bildiğim ÇOK FAZLA miktarda kendini 'eksper' olarak tanıtan ve değerleme şirketleri tarafından ilgili kamu kurumlarında koşturulan şahıs var. Yani lisanslı şirketlerin bazıları lisanssız birçok elemanını sahaya sürüp, bu şahısların topladığı bilgiler ile rapor oluşturuyor, belki de raporları bile o lisanssız kişiler oluşturuyor. Hatta çoğu değerleme şirketi, fotoğraf makinesi sahibi her şahısı çözüm ortağı olarak bu sektöre sokma hakkı bu yasal boşluktan alıyor.

Peki biz bu lisansı neden aldık? Bunun cevabını hala arıyorum desem yalan olmaz. Her canı isteyen, her boşta kalıpta kolay istihdam mantığıyla bu işe dadanan kişilerle aynı kefedeyiz. Üstelik DEVLET BUNA ıZıN VERıYOR ve mevzuattaki boşluktan dolayı her önüne gelene elindeki iki belgeye tav olarak eksper yani değerleme uzmanı muamelesi yapıyor, enformasyon sağlıyor. Bu böyle gitmez, bu büyük saçmalığa TDUB'nin yetkili kurumlardan YASAL DÜZENLEME talep ederek bir DUR demesi, incelemelerin SADECE TDUB üyelik kartı olan veya lisans fotokopisi olan gerçek eksperlerin yapması yönünde kamu kurumları nezdinde adım atması ivedidir. TDUB'nin bu tarz (ve daha birçok) adaletsizliği gidermedikçe ben herhangi bir müjde, somut fayda görmeyeceğim!

Madem durum bu, o zaman karar verdim ben. Yarın doktor oluyorum hemen :) Stetestopumu ve beyaz önlüğümü alıp doktorluk yapayım bari. Baktım olmadı, öbür haftada iki traş makinesi, bir ayna alarak, ustalık belgesi gerekmeden kuaför olurum, nasıl olsa devlet buna da birşey demez değil mi!
« Son Düzenleme: Kasım 06, 2012, 10:28:06 ÖÖ Gönderen: onur85 »

ekspermuhendis

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 49
Değerli arkadaşlar yazılanların birçoğuna katılıyor ve destekliyorum. Aslında lise mezunlarının eksperlik yapması, üniversite mezunlarının ise gerekli tecrübe süresini bile sağlamadan eksperlik yapması, yasal olarak yasaklanmış olmasına karşın denetimsizlikten, uygulamadaki zorluktan ve anlaşılan bütün tarafları RAHATSIZ ETMEDığıNDEN yasal olmayan uygulamalar devam etmektedir.

şirket ortağı olmayan, etik kurallara uyarak lisansını kiraya vermeyen, sadece değerleme işi olan uğraşan lisanslı uzmanlar ile değerleme uzmanı vasfını taşımadan bu işi yapan(kimileri işleri lise mezunlarına yaptırmaktadır) ve bunun yanında diğer ticari faaliyetlerini sürdüren kimseler arasında bankalar/şirketler tarafından şu anda hissedilir bir fark görülmemektedir.  Ne birlik tarafından nede ilgili kurumlar tarafından bu konu ile ilgili herhangibir yaptırım uyugulanmamaktadır. Hal böyle olunca herkesin yaptığı yanına kar kalmaktadır.

Garibim lisansını almış uzmanlar ise, Lisans almak için, hem hakkıyla tecrübe şartını sağlamış, hem sınavı geçmiş, hem birliğe düzenli olarak aidatını ödemiş(ödediği aidatın ne faydası olduğunu bilmeden veya herhanigbir ayrıcalık yaratmadığını bilerek) ancak haksız rekabete, itibar kaybına, haksızlığa, ve yetersiz kazançlara maruz kalmış ve kalmaktadır. Tabi lisasnı aldığı ve yıllarca emek verdiği bir meslek olduğu içinde meslekten kopması kolay olmamaktadır.   

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Sevgili Kardeşim Onur,

Serzenişlerinizde yüzde yüz haklısın...Sahada çalışan herkes, bu vahim manzara ile her gün karşılaşıyor. Sorunun kaynağı kısmen yasal boşluk. Asıl neden, YASA ve KURAL tanımamazlık. Bırakınız lisanslı olup olmadıklarını; mevcut mevzuata göre dahi, resmi kurumlardan bilgi ve belge toplayan şahısların neredeyse %99'u bu işi yapmaya mezun ve yetkili değil. Bu gizli kapaklı bir durum da değil. Herkesin bildiği sır.

Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu kural tanımazlığa göz yuman lisanslı sermaye şirketleri; er ya da geç,  bunun bedelini çok ağır bir şekilde ödeyeceklerdir.

şimdiki asıl mesele ise; haksız rekabet ve SPK adının kullanılarak Türk Milletinin dolandırılmasıdır.

Sevgilerimle,

A.Mesut Tatlıpınar


creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
"Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği"
ısme bakınca Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının bir araya geldiği birlik anlaşılmakta. Bu birliğe ısrarla lisanslı şirketleride üye yapmanın mantığını biri çıkıp izah etsin. Bütün sorunların kaynağı bence burda yatmakta lisanslı şirketler yönetimde söz sahibi böle olunca da kendi çıkarlarını gözetiyorlar öncelikli çıkarları rapor ücretleri. Piyasadaki lisanssız kişilerin bu işle iştigal etmelerini engelleyecek düzenlemeler kendi menfaatlerine dokunur bu sebeple bu sorun hicbir zaman düzelmeyecektir mevcut yapı içerisinde boşa hayal kurmayın...
« Son Düzenleme: Kasım 06, 2012, 02:01:59 ÖS Gönderen: creacer »