Gönderen Konu: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.  (Okunma sayısı 14409 defa)

fikret8082

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 51
Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
« Yanıtla #15 : Kasım 21, 2013, 12:01:27 ÖÖ »
Sayın Maraş benim anladığım şirketlerin tapu kaydının alt bölümündeki yetkilendirme bölümüne projeye bakacak Lisanslı Değerleme uzmanını ,tam zamanlı çalıştırdığı personelini veya taşradaki bankanın da yetkilendirmiş olduğu uzmanın adı soyadı ve TC nu su yazılacak harçlar internet ortamında yatırılıp proje nosunuda gösterir tapu kaydı alınacak, dolayısıyla aynı sistemi kullanan  arşiv memuru da  sistemde gözüken değerleme uzmanının nüfus kağıdını veya TDUB kimlik kartını göstererek projeye bakması sağlanacaktır .Bu bile büyük bir başarıdır.
ilk aşamada tüm işlemlerin  tamamen Lisanslı değerleme uzmanlarının karşılaması ,sayısı ve  bölgesel bazda belli illerde yoğunlaştığından  mümkün olmamakla beraber 1 yıllık geçiş döneminde gerek şirketlerde çalışan gerekse çözüm ortağı olarak çalışanlar SPK lisans derslerini tamamlayıp sisteme dahil olacağını düşünüyorum.

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
« Yanıtla #16 : Kasım 21, 2013, 01:11:37 ÖÖ »
Fikret  Bey

Sahada lisanslı uzman sayısının, Türkiye'deki rapor talebini karşılamayacağını tahmin ediyorum. Onlar da bizler de nihayetinde ekmeğimizin peşindeyiz. Amaç sistemi tıkamak olmamalı. Fakat, sahada çalışan uzmana sağlanan küçücük bir pozitif ayırımı biri lütfen bize göstersin. Aradaki tek fark,bizlerin bir hata yapması halinde disiplin suçu ile karşılaşması ve lisansın iptaline kadar giden süreç. Lisansı olmayanlar hata yaptığında, X şirketinden, Y şirketine geçip çalışmasını devam ettirebiliyor.

TAKBıS düzenlemesinde, lisansı olmayanlar meşruluk kazanıyor gibi. ınşallah yanılıyorumdur.

TDUB'un bundan sonraki hamlesinin sahada görev yapan uzman sayısını artıracak uygulamaları sağlamasıdır. Lisanslarını kiraya verenler veya ağır iş yükü altında ezilen şirket denetmenlerinin hazırladıkları raporlara günde 1 saat lütfen gelerek imza atan bazı linsanlı uzmanlar olduğu söyleniyor. Bir tarafta bunlar yaşanır iken, bir tarafta da, TDUB kimliği cebinde uzmanların Tapuda/Belediyede 17 yaşındaki gençler ile proje inceleme sırasını beklemesi nasıl izah edilir.

Lisanslı uzmanlara pozitif ayırım verilmeden, imtihanları kazanma motivasyonunu artıramazsınız.

« Son Düzenleme: Kasım 21, 2013, 01:13:22 ÖÖ Gönderen: maras46 »

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
« Yanıtla #17 : Kasım 21, 2013, 09:35:17 ÖÖ »
http://www.tdub.org.tr/duyurular/takbis-sisteminin-uyelerimize-acilmasina-ve-sistem-bilgilendirme-toplantirina-dair-aciklama-20-kasim-2013.html


"Bilindiği üzere sistem şimdilik değerleme kuruluşları bünyesindeki değerleme uzmanlarına açılmıştır. TAKBıS sistemi, Aralık ayının ilk haftası içinde değerleme kuruluşları bünyesinde görev almayan Birliğimiz üyesi değerleme uzmanlarına da açılacaktır. Bireysel üyelerimize sistemin açılmasına dair duyurular üyelerimize önümüzdeki günlerde duyurulacaktır. Bireysel üyelerimize sistemin daha geç açılmasının sebebi TKGM nezdindeki sistemin teknik özellikleri ve kapasitesi olup Birliğimiz ve TKGM yetkilileri arasındaki görüşmeler ve teknik çalışmalar tamamlandığı için sistem kısa bir süre içinde değerleme kuruluşlarında görev yapmayan bireysel üyelerimize de açılabilecektir."

"Birliğimiz tarafından TAKBıS verilerinin değerli üyelerimize açılmasına dair yukarıda özetlediğimiz yoğun çalışmalar yürütülmekte iken bazı lisanslı değerleme kuruluşları ve lisanslı değerleme uzmanlarının söz konusu çalışmalarımıza dair gerek Birliğimizi gerek TKGM’yi gerekse test çalışmalarına katılan üyelerimizi rencide edici ve ancak bilgi eksikliğinden kaynaklanabileceğini düşünmek istediğimiz hatalı bir tavır ve tutum içine girildiğini de üzülerek görmüş bulunmaktayız. Zira açıklandığı üzere test işlemleri süresince sistemden erişilebilen az miktardaki  kayıtlardan (birçoğuna zamanında erişilememiştir) ve doğruluğu teyit edilmeye çalışılan bir sistemden ticari bir kazanç elde edilemeyeceği de akıl ve mantık ölçülerinde aşikardır. Bilakis test çalışmaları ilgili üyelerimize bir külfet yaratmış olup değerleme sektörü adına ilgili üyelerimize teşekkürlerimizi sunarız."

Bilgi eksikliğinden kaynaklan eleştiriler, güzel ve doğru tespitte bulundukları için TDUB Yönetimine teşekkür ediyorum. Bizleri işin başından bilgilendirseydiniz eleştirilere maruz kalmazdınız, buradaki eleştirilerimizin yegane amacı, Lisanslı Değerleme Uzmanlarına kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde verilmiş hakların yetkisiz kişilerce de kullanılmasının önüne geçmektir.
Maraş46 arkadaşım "şirket genel merkezinden elde edilen TAKBıS çıktısı mail ile ekspere gönderilip tapuda proje incelemesini, elini kolunu sallayan yapabilecek mi? "

"SPK' NIN    08.04.2008 TARıHLı DUYURUSU:

1) Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı ile Konut Değerleme Uzmanlığı Sınavında başarılı olan ancak mesleki tecrübeleri yeterli olmayan adaylara eksik süreleri tamamlanıncaya kadar ilgili lisansları verilmeksizin, bu kişilerin gayrimenkul değerleme şirketlerinde, "Değerleme Uzmanı Yardımcısı" ve "Konut Değerleme Uzmanı Yardımcısı" unvanları ile tam zamanlı istihdam edilebilmelerine, bu kişilerin işe alınmakla birlikte tecrübe süreleri doluncaya kadar tek başına imza atmaksızın lisanslı bir değerleme uzmanı refakatinde değerleme raporu hazırlayabilmelerine, .... karar verilmiştir."

sorunuzun yanıtı bu parağraf içerisinde mevcuttur. Lisanslı Değerleme Uzmanı, Konut Değerleme Uzmanı, Değerleme Uzman Yardımcısı ve Konut Değerleme Uzmanı Yardımcısı sektörde bahsettiğim ünvan tanımlarına uymayan çalışanlar var ise SPK bunlar içinde bir tanım getirsin bu kişilerin yetkilerini de açıklasın bizlerde burada kavram karmaşası yaşayarak birbirimizi kırmayalım.
Lisansı olmayan sınavları 70 ortalamayla tamamlamayan 4 yıllık üniversite mezunlarının yetki ve sorumluluklarını, 2 senelik teknikerlerin yetki ve sorumluluklarını ve teknisyenlerin yada düz lise çıkışlı kardeşlerimizin yetki ve sorumluluklarını tanımlasınlar bizlerde çözüm ortağı olarak kendi sistemimizi kuralım bahsettiğim arkadaşlarımda bu tanımlamalara göre pozisyonlarını değerlendirsinler.
« Son Düzenleme: Kasım 21, 2013, 10:04:40 ÖÖ Gönderen: creacer »

ankaraa

  • Ziyaretçi
Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
« Yanıtla #18 : Kasım 21, 2013, 11:25:57 ÖÖ »
Sayın Maraş46 "şirket genel merkezinden elde edilen TAKBıS çıktısı mail ile ekspere gönderilip tapuda proje incelemesini, elini kolunu sallayan yapabilecek mi? Yoksa sadece TAKBıS belgesinde adı geçen lisanslı uzman mı inceleme yapabilecek?" şeklindeki sorunuzun yanıtlamaya çalışayım.
şöyle ki:
Getirilen sistemde, proje incelemesi yapacak kişinin, değerleme lisansına sahip olması gerekmemektedir. Yalnız, çalıştığı değerleme şirketinin, diğer şartları taşıması koşuluyla -umarım şartları taşıyıp taşımadığına bakılıyordur- kendisinin ismini TDUB'a bildirmiş olması kafidir.
Proje inceleyecekler arasında:
Değerleme şirketiyle çalışanların arasından;
1-Sınava girsin girmesin hiç mühim değil, kadrolu üniversite mezunlarının şirket tarafından TDUBa bildirilmiş olanları,
2-Yine sınava girmiş olmasına bakılmaksızın, çözüm ortağı şeklinde çalışan ve değerleme şirketiyle bizzat sözleşme imzalayan kişilerden, çalıştığı değerleme şirketi tarafından TDUBa bildirilenler,
Çözüm ortağıyla çalışanların arasından;
1-Yine sınava girmiş olmasına bakılmadan, çözüm ortağının ortağı yada personeli şeklinde çalışan ve değerleme şirketiyle bizzat sözleşme imzalamayan kişilerden, hizmet verdikleri lisanslı değerleme şirketi tarafından TDUBa bildirilenler, (Bu grubun üniversite mezunu olup olmadığına bakılıp bakılmadığını kesin olarak bilmiyorum.)
mevcuttur.
Yani, getirilen (TDUB tarafından, uygulanması planlanan sistem kastedilmektedir.) sistemde, sadece lisanslı uzmanın tapudan proje incelemesi yapabilecek olması diye bir şey kesinlikle söz konusu değil. Sizce bunu yaparlar mı !?
« Son Düzenleme: Kasım 22, 2013, 03:49:44 ÖS Gönderen: ankaraa »

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
« Yanıtla #19 : Kasım 21, 2013, 11:55:29 ÖÖ »
Sayın Creacer

Yazınızın son parafrafında, mesleğimizdeki temel sorunu çok iyi anlatmışsınız. Burada yapılan eleştirilerin temeli, sahada çalışan lisanslı uzmanın yetki ve sorumluluk sınırlarının, lisansı olmayanlar ile eşit tutulmasıdır. Eğer bu eşitlik yasal ise, biz de boşa eleştiri yapıp, kimseyi kırıp-incitmeyelim.

Bir tebliğ taslağı hazırlandı. Aradan 8 ay geçti bu taslak yürürlüğe girmedi. Çünkü, hazırlanan taslakta, TTK'nun rekabet ile ilgili maddeleriyle çakışan hususları barındırmakta idi. Bir tebliğ, bir kanun ile kavga ederse, hangisinin kazanacağını tahmin etmek zor değildir. Aslında bugünkü mevcut uygulama da, TTK'na muhalefet gibi. Mücbir sebeplerden dolayı göz yumuluyor.Bizler de düzelir umuduyla bekliyoruz.

Burada lisans sahibi tüm uzmanlar, mevcut eksperlerden çok daha bilgilidir diyemiyorum. Bilgi ve tecrübe eksikliğinden dolayı sahaya inmekten çekinen  lisanslı uzman mutlaka vardır. Bilgili ve tecrübeli lisanslı uzmanın sahadaki sayısı azdır. Bu gerçeğin arkasına sığınarak, sahada görev yapan  lisanslı uzmanların pas-pas edilmesine de göz yumulmamalı. Sahaya daha fazla uzman kanalize edilmesinin önü açılmalı. Lisanslı şirket sayı enflasyonunun temel sebebi de budur. Eğer sahada lisanslı uzmanlara,hak ettikleri pozitif ayırım sağlansın, iddia ediyorum, lisanslı şirket sayısı 20-25'e düşer, sahada bilgili-tecrübeli uzman sayısı 1.000'e yükselir. Bizler lütuf istemiyoruz. Bizler yasaların emirlerine göre düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. Hakkımızda karar verenler, keşke Türkiyenin çeşitli illerinde 3-5 tane değerleme raporu hazırlasa, zaten burada yazılanların ne kadar haklı gereçlere dayandığını çok daha iyi anlarlar.

Konu ile ilgili bir fıkra aktaracağım:

Hasan emmi tarlasındaki anızı yakarken, ateş üstüne de sıçrar. Onu görenler hemen müdahale edip söndürürler. Ama Hasan Emmi yığılır, yerden kalkamaz. Hemen hastaneye kaldırırlar. Doktor muayene eder Hasan Emminin vücudunda bir yanık izi bulamaz ama kemikleri kırılmıştır. Hasan Emmiye sorar:
-Bu kemikler niye kırıldı?
Hasan Emmi bezgin bir sesle cevap verir:
-Kürekle söndürdüler doktor bey!

Herkes iyi niyetli. Bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Bu iyi niyetlerden dolayı, sahadaki biz uzmanlar geçmişte çok kürek darbesi aldık. ınşallah yeni TAKBıS sisteminde, yayınlanacak tebliğde kürek darbesi almayız.



ekspermuhendis

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 49
Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
« Yanıtla #20 : Kasım 21, 2013, 12:12:37 ÖS »
Sayın Maraş 46, Ankaraa, Creacer,
TDUB detaylı bir açıklama yapmış teşekkürler ama söylediğiniz gibi, bütün bu süreç hakkında daha önce bilgi verilseydi, yorumlamalara gerek kalmazdı. Takbis incelemesi yapmak için şifrelerin lisanslı değerleme uzmanları dışında kimseye verilmeyeceği kesin, tartışılması gereken mesele, tapu projesi incelemeye yetkili kişilerin değerleme uzmanı veya yardımcısı ünvanına haiz olup olmadıklarının denetlenip, denetlenmediği ki, bu aşamada ve bu kadar kısa sürede denetlemenin yapılması pek mümkün gözükmüyor. Dolayısıyla değerleme uzamanı veya yardımcısı ünvanına haiz olmayan kimselerin mevcut durumda olduğu gibi tapu incelemeleri yapmaya devam edebilecekleri gözüküyor. Ancak çözüm ortakları yanlarında çalıştırdıkları hiçbir raporda ismi geçmeyen yetkisiz lise mezunu vb. ni bu listeye dahil edilmedi ise en azından buda bir aşamadır denebilir.
Ancak birçok arkadaşın belirttiği gibi SPK lisansı almak için zaman, emek vb. harcamış gelecek planlarını resmi mevzuata göre yapmış kimselerin lisanslarını şirket ortağı değilse lisasnın işe yaramadığı, hiçbir pozitif ayrımın olmaması, üstüne üstlük yapılacak bir hatada, disiplin cezaları, lisans iptali ile mesleği icraa edemez hale gelebileceği gerçeklerini düşünmek gerekir. Lisanslı uzmanların durumu kimse tarafından önemsenmiyor gibi bir hava var. Lisansı olmayan ve değerleme uzmanı ünvanına sahip olmayan kimseleri nasıl olurda yasal zemine taşıyabiliriz gayreti var sanki, Birazda bu meslek için bu lisansı almak için çalışmış kimselerin emeği, planları düşünülerek buna göre düzenlemeler yapılması gerekmez mi?
Gayrimenkul önünde değerleme uzmanı fotoğrafı isteyen TEB ve belirttiğiniz diğer banka yöneticilerine mesleği disipline etmeye katkılarından ötürü teşekkürler.

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
« Yanıtla #21 : Kasım 21, 2013, 12:46:14 ÖS »
Sayın Maraş46 "şirket genel merkezinden elde edilen TAKBıS çıktısı mail ile ekspere gönderilip tapuda proje incelemesini, elini kolunu sallayan yapabilecek mi? Yoksa sadece TAKBıS belgesinde adı geçen lisanslı uzman mı inceleme yapabilecek?" şeklindeki sorunuzun yanıtlamaya çalışayım.
şöyle ki:
Getirilen sistemde, proje incelemesi yapacak kişinin, değerleme lisansına sahip olması gerekmemektedir. Yalnız, çalıştığı değerleme şirketinin, diğer şartları taşıması koşuluyla -umarım şartları taşıyıp taşımadığına bakılıyordur- kendisinin ismini TDUB'a bildirmiş olması kafidir.
Proje inceleyecekler arasında:
Değerleme şirketiyle çalışanların arasından;
1-Sınava girsin girmesin hiç mühim değil, kadrolu üniversite mezunlarının şirket tarafından TDUBa bildirilmiş olanları,
2-Yine sınava girmiş olmasına bakılmaksızın, çözüm ortağı şeklinde çalışan ve değerleme şirketiyle bizzat sözleşme imzalayan kişilerden, çalıştığı değerleme şirketi tarafından TDUBa bildirilenler,
Çözüm ortağıyla çalışanların arasından;
1-Yine sınava girmiş olmasına bakılmadan, çözüm ortağının ortağı yada personeli şeklinde çalışan ve değerleme şirketiyle bizzat sözleşme imzalamayan kişilerden, hizmet verdikleri lisanslı değerleme şirketi tarafından TDUBa bildirilenler, (Bu grubun üniversite mezunu olup olmadığına bakılıp bakılmadığını kesin olarak bilmiyorum.)
mevcuttur.
Yani, getirilen sistemde, sadece lisanslı uzmanın tapudan proje incelemesi yapabilecek olması diye bir şey kesinlikle söz konusu değil. Sizce bunu yaparlar mı !?


Hocam o halde birliğin adı değişsin, hatta birlik kapansın, işleri LıDEBıR yürütsün. şirketlerin işlerine nasıl geliyorsa TKGM'ye o tarz listeler sunulsun? Nasıl olsa mevcut yönetim kurulunda aynı zamanda LıDEBıR üyesi olan şahıslarda var. Hattâ lisanslama sınavları kaldırılsın. Ne gerek var? Nasıl olsa kanun maddelerini ve amir hükümleri hiçe sayabiliyorlar demekki?

Bu kadar rezalet dünyanın hiçbir başka ülkesinde olmaz.
« Son Düzenleme: Kasım 21, 2013, 02:29:01 ÖS Gönderen: onur85 »

ankaraa

  • Ziyaretçi
Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
« Yanıtla #22 : Kasım 21, 2013, 03:35:51 ÖS »
Arkadaşlar TDUB yönetim kurulu yedekler göz ardı edilirse, 7 asıl üyeden oluşuyor.
Bu üyelerden biri malum SPK tarafından belirleniyor.
3'ü lisanslı şirketlerin sorumlu değerleme uzmanlarından,
diğer 3ü'de sorumlu değerleme uzmanı niteliğini haiz olamayan uzmanlardan oluşuyor.
Benim tespitlerime göre, lisanslı şirketlerin sorumlu değerleme uzmanı olarak yönetime girenlerin tamamı aynı zamanda LıDEBıR üyesi. Bu anlaşılabilir.
Ancak gariptir, sorumlu değerleme uzmanı niteliğini haiz olmayan uzmanlar arasında da LıDEBıR üyesi olan var.
Bu ne demek:
Bazı şirketler TDUB yönetiminde söz sahibi olabilmek için, şirketin yönetim kadrosunda olanlardan bazılarını sorumlu değerleme uzmanı olarak atamayıp, kendisine TDUB yönetiminde tahsis edilmiş olan 3 kişilik sınırı aşıyor ve bu sayede TDUB yönetimi ağırlıklı olarak lisanslı şirket yöneticilerinden oluşuyor. Ben şahsen bunu mahsurlu görüyorum ve oy kullanırken buna çok dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Olayı anlamak için: şu listelere bir göz atmanızı tavsiye ediyorum.
http://www.lidebir.org/tdub-aday2012.html
http://www.tdub.org.tr/genel/yonetim-kurulu.html

"ınsanı önünden ve arkasından izleyen (melekler) vardır, onu Allah'ın emri ile gözetlerler. Herhangi bir toplum tutumunu değiştirmedikçe Allah onun konumunu değiştirmez. Allah, bir toplumun herhangi bir kötülüğe uğramasını dileyince, onu hiç kimse önleyemez. ınsanların Allah'dan başka hiçbir koruyucusu, kayırıcısı yoktur." ( RA'D :11)
"Bu böyledir. Çünkü bir toplum, sahip olduğu iyi bir niteliği değiştirmedikçe, Allah da o topluma vermiş olduğu nimeti değiştirmez. Hiç şüphesiz Allah her şeyi işitir, her şeyi bilir." (ENFAL .53)


« Son Düzenleme: Kasım 21, 2013, 05:07:51 ÖS Gönderen: ankaraa »

asyadegerleme

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 44
Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
« Yanıtla #23 : Kasım 21, 2013, 04:03:32 ÖS »

Bekir Yener Yıldırım SPK LıSTESıNDEN lisanslı değerleme uzmanı
Cem Gürpınar YATARIM DEğERLEME, sorumlu değerleme uzmanı Lidebir üyesi
Mehmet Kasap ÇINAR DEğERLEME, sorumlu değerleme uzmanı Lidebir üyesi
Deniz Arslan YATIRIM DEğERLEME sorumlu değerleme uzmanı Lidebir üyesi
Bilgin Kolu açık VAKIF DEğERLEME BÖLGE MÜDÜRÜ Lisanslı değerleme uzmanı Lidebir üyesi şirketin yöneticisi

şinasi Bayraktar TKGM  yetkilisi lisanslı değerleme uzmanı sektör dışında kamuda bürokrat

Nihat Yerci AKBANK EKSPERTıZ BÖLÜM BşK lisanslı Değerleme uzmanı sektör dışında özel sektörde yönetici
 

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
« Yanıtla #24 : Kasım 21, 2013, 04:34:13 ÖS »
Değerli Arkadaşlar,

Deniz bitmiştir.

TKGM tarafından 08.10.2013 tarihinde yayınlanan Genelge'nin 4. maddesinde ;

1 ) Değerleme uzmanlarının bu tür başvurularında, sistem üzerinden başvuru yaparak tapu sicil bilgilerini görüntüleyen kişinin tapu müdürlüğünde proje inceleme talebinde bulunan kişi olup olmadığının  www.tdub.org.tr kurumsal internet adresinde güncel tutulan değerleme şirketi temsilcisi/değerleme uzmanı listesinden ve kimlik belgesinden kontrolünün sağlanarak başkaca bir belge aranmaksızın işlemlere yön verilmesi gerekmektedir." ıfadesi yer almaktadır.   Bu maddeden de anlaşılacağı üzere TAKBıS'e hangi şifre ile girildiyse, proje incelemesini de o kişi yapmak zorundadır.

2) Yine TKGM TAKBıS'e erişim şifresi verirken talep ettiği taahhütnamenin 3. maddesinde ise; "TKGM tarafından şahsıma özel olarak düzenlenmiş ve kullanımıma tahsis edilmiş olan kullanıcı adı ve şifremi sadece gayrimenkul değerleme hizmeti kapsamında kullanacağımı, kullanıcı adı ve şifreyi azami özen ve dikkatle koruyacağımı ve gizli tutacağımı, kullanıcı adı ve şifremi üçüncü kişiler ile hiçbir surette paylaşmayacağımı," ibaresi yer almaktadır.

Bu iki hükmü birlikte değerlendirdiğimizde ise şu muhteşem neticeler ortaya çıkar:

1) Bu uygulama hayata geçtiğinde; " ad Ali'nin rapor Veli'nin" soytarılığı bir nebze olsun ortadan kalkar. Düzmece rapor sayısı azalır.
2)  şifre kişiseldir. Kesinlikle üçüncü şahıslarla paylaşılamaz. şirketlerde şifreci personel istihdam edilemez.
3) Bunlar gerçekten hayata geçerse; Türk değerleme sektörü de, muasır medeniyetler seviyesine bir adım daha yaklaşır.

Bugün itibariyle; değerleme camiasında; bu şartlara %100 uyabilecek bir avuç insandan bir tanesi de benim. TDUB yönetimi, bana şifre vermemek için bin dereden su getiriyor.

Sırf bu nedenle; TKGM genel müdürlüğüne; yıllardır bu sektörde yaşanılan soytarılığa projektör tuttuğu için binlerce kere teşekkür ediyorum.
« Son Düzenleme: Kasım 21, 2013, 04:37:00 ÖS Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR »

pacey

  • STANDART
  • **
  • İleti: 18
Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
« Yanıtla #25 : Kasım 21, 2013, 05:08:20 ÖS »
mesut bey,

sanırım 1.maddede belirttiğiniz kısmı tdub hatalı yazmış.

her şirkette 1-2 kişiye erişim şifresi verildiği ve orta ölçekli bir şirketin tüm türkiye bazında 80-90 talep günlüğü olduğu kabul edilirse, aynı kişinin ertesi gün tüm türkiye'de tapu dairelerinde proje inceleme yapabilmesi çok mümkün gözükmüyor. :)

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
« Yanıtla #26 : Kasım 21, 2013, 06:09:19 ÖS »
Sayın Pacey,

Bu genelge TDUB'a ait değil. TKGM tarafından sirküle edilmiştir.
 
UDES de dahil, bugüne kadar taşınmaz değerlemesi adına üretilen mevzuatın tamamı; bütün sürecin tek kişi tarafından üstlenilmesini vazeder. Aksine davranış sahtekarlıktır. ABD'de, ıngiltere'de,  Almanya'da olduğu gibi, Türkiye'de de  taşınmaz değerleme sistemi; bu konuda mezun ve yetkili kılınmış   gerçek kişi değerleme uzmanları tarafından yapılacağı üzerine inşa edilmiştir. Hem teorik hem de pratik olarak başka türlüsü de zaten mümkün değildir.

Durum böyle iken; SPK ve BDDK idareleri,  sınava tabi lisans verilerek  mezun ve yetkili kılınan gerçek kişi uzmanları inatla yok sayarak,  bu mesleğin sadece tüzel kişi sermaye şirketleri aracılığı ile yapılmasını adeta dayatmıştır. Bu irrasyonel dayatmanın sonucunda ise; ortaya, ranta, zırtapozluğa ve haram paraya dayalı ucube bir sahtekarlık düzeni  çıkmıştır.
 
Tapu kadastro idaresi; mevcut müktesebata göre; takyidat  ve proje incelemesi yapan  kişinin,   raporu da yazdığını zannederek bahse konu genelgeyi hazırlamıştır.

Bu nedenle; TDUB  yönetiminin şu anda elinde tuttuğu minare; Türk taşınmaz değerleme müktesebatıdır. Kılıf  mı bulurlar, istifa mı ederler  bilemem...Ama, artık hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağı kesindir.
« Son Düzenleme: Kasım 21, 2013, 06:13:09 ÖS Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR »

asyadegerleme

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 44
Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
« Yanıtla #27 : Kasım 21, 2013, 07:55:15 ÖS »
 DEğERLEME UZMANI OLARAK VERGı DAıRESıNE MÜKELLEF KAYDI YAPTIRMIYAN ÇÖZÜM ORTAKLARININ MıMARLIK MÜHENDıSLıK BÜROLARI ÜZERıNDEN KESTıKLERı FATURALAR SPK KANUN GENELGE VE TÜZÜKLERıNE AYKIRIDIR VE YASAL DEğıLDıR.
TTK GÖRE HAKSIZ REKABET OLUşTURMAKTADIR.

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
« Yanıtla #28 : Kasım 21, 2013, 10:19:06 ÖS »
Mesut Bey,
Mesleğimizin kuruluşu ile ilgili temel kanunlarda bir sıkıntı yoktur. Sıkıntı yorumlamadan kaynaklanmaktadır. Bu yorumlamanın temel sebebi de, Ankara’nın doğusunda lisanslı uzman sayısının yok denecek kadar az olmasıdır.

TAKBıS uygulamasında da yine aynı bahaneler üretilecek. “Bazı illerde lisanslı uzman yok, bankaların raporları ne olacak” denilecek.

Bu konuda fikir istediler sunduk. Ama bu fikirleri yoğuracak, bir ÇALIşTAY toplantısı yapılmadığı için, mesleğimizde patinaj devam ediyor.

Yapılması gereken, şudur: Değerleme uzmanının ikamet etmediği bir şehir var ise, o şehirde değerleme uzman yardımcısı rapor yazabilmeli. Geçmişte avukatlık mesleğinde olduğu gibi. Bir şehirde avukat yok veya sayısı az ise, hakim karşısına geçen bir arzuhalci yemin ederek, “dava vekili” unvanını kazanarak avukat gibi hareket edebiliyordu. Bir anda avukat sayısı artmadı. Zamanla hukuk fakülteleri mezun verdikçe, “dava vekilliği” mesleği sona erdi. Bu süreç 50 yıl sürdü.

Benzer uygulamaya ihtiyaç var. “Lisanslı uzman sayısı az” gerçeğinin arkasından, işi yokuşa sürmenin anlamı yok. 

Yaptığımız eleştiriler, kısa vadede yukarıdakilerin işine gelmeyebilir, ancak uzun vadede herkesin işine gelir. Burada yapılan eleştiriler kaliteli raporun ortaya çıkması için yapılıyor. Bu, en başta bankaların işine gelir. Sektörde mesleğimizin yeri daha sağlamlaşır ise, TDUB’un önemi daha da artar.

Yine lisanslama imtihanları var. Her imtihan döneminden sonra, 5-10 şirket daha kuruluyor. Bankaların kapısı çalınıp “biz de şirket kurduk iş verir misiniz” denildiği müddetçe meslekte kalite artmaz. Lisanslı uzmanları sahaya salacak düzenleme yapılmağı müddetçe patinaj devam eder.

Geldiğimiz noktayı başarısız bulmuyorum. TDUB’un lehimize çalıştığına inanıyorum. Ancak 6362’den sonra daha cesur kararlar almasını bekliyorum.

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
« Yanıtla #29 : Kasım 21, 2013, 11:37:16 ÖS »
Üstat,

Meşhur Nasrettin Hoca fıkrasıdır:

“Hoca, karısını boşamak üzere kadıya başvurmuş. Kadı, davayı görmeye başlarken sormuş:

-Karının adı neydi?

-Bilmiyorum, demiş Hoca.

-Kaç yıldır evliydiniz?

-On iki.

-Nasıl olur? ınsan on iki yıllık karısının adını öğrenmez mi?

-ılk günden geçinmeye niyetim yoktu, demiş Hoca, onun için adını bile sormadım.”

Meseleye; "malı nasıl götürürüm, putu kalkan yapıp parsayı nasıl toplarım" diye bakarsanız sittin sene geçse bir arpa boyu yol kat edemezsiniz.

ışin içine bir de; kibir, ihtiras, cehalet ve kifayetsizlik girdi mi,  ortaya böyle sit-com gibi skeçler çıkar.

Her şeyin başı niyet... Namaza da, oruca da, yola da niyetsiz başlanmaz...Niyetiniz temizse, vatanın ve milletin hayrına bir iş yapmak için yola çıkmışsanız; daha işin en başında, bizim gibi "çatlak sesleri" toplar " aslanım sizin derdiniz nedir?" Diye sorarsınız.

Hayatında bir kere bile; sabah saat 04,00'de rapor  yazmamış,  bir kere bile T.C  Ziraat Bankası'nda 2,5 saat sıra beklememiş, bir kere bile tozlu imar arşivlerinde kayıp dosya aramamış  insanlardan  değerleme uzmanlarının sorunlarını çözmeyi beklemek bile , zaten başlı başına bir komedidir.

Ortada; "malı götürmenin" dışında,  vizyon gibi, strateji gibi, yol haritası gibi, planlama gibi zeka ürünü herhangi bir çaba yok...Çünkü, bütün bu zeka ürünü faaliyetlerde bulunabilmek için önce sağlıklı verilere ihtiyaç vardır.  Siz, sağlıklı veri toplayacak sistemleri kurmadan bunların hiç birini yapamazsınız. Elinizde zeka mahsulü bir planlama, politika ve strateji olmadığı zaman da; tereyağından kıl çeker gibi, çok kolay bir şekilde halledilebilecek bir işi "kriz" haline getirisiniz.

ıster kamu ister özel sektörde; bir organizasyonu yönetmeye talip olan insanların ilk yapması gereken iş, hizmetine talip oldukları insanların kabaca dahi olsa profillerini çıkarmaktır. Sen, değerleme uzmanlarını yönetmeye talip olmuşsun; bu insanlar her Allah'ın günü, didik didik dosya inceliyorlar. Sadece kurduğun cümlelere değil noktayı hatta virgülü koyduğun yere bile çok dikkat edeceksin. Son 20 günde birbiriyle çelişen tam 5 tane duyuru, bir protokol bir de genelge yayınlandı. Özetle beş benzemez. Ben, daha fazla ayıp olmasın diye; bu duyurularda birbirini nakseden maddeleri burada dile getirmiyorum.

şu an ki politika; gittiği yere kadar gitsin politikasıdır. Namuslu cerrahlar habis ura neşter vurmazlar.  Hastaya "ne istersen ye"  derler.

Gelinen noktada; maruz kaldığımız muamelenin adı " YERSEN" muamelesidir. Biz de amiyane tabirle " hayvan terli" diyoruz... Bütün çatışma da buradan çıkıyor. Yesek, sorun kalmayacak.:)
« Son Düzenleme: Kasım 22, 2013, 09:02:31 ÖÖ Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR »